Dodaj do ulubionych

Nie grożą nam kary za brak dowodu

01.01.08, 20:44
Kolejna kompromitacja władzy. Jak ludzie mają przestrzegać prawa, skoro sami urzędnicy mówią "kar nie będzie". Z takim podejściem zawsze będzie tutaj burdel. Trzeba przywalić kary tym, co nie zdążą na czas i tyle. Prawo jest prawem! Ludzie muszą się nauczyć porządku.
Obserwuj wątek
    • Gość: wolny człowiek Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 00:09
      masz 150cm wzrostu, czy jak? Wyluzuj.
    • Gość: dziobak Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 01:30
      A po co kary. Wystarczy że nigdzie nic ze starym dowodem nie
      załatwią i po sprawie.
      • hummer Z nowym Paszportem też nie? :) 02.01.08, 09:32
        Gość portalu: dziobak napisał(a):

> A po co kary. Wystarczy że nigdzie nic ze starym dowodem nie
        > załatwią i po sprawie.

Wyluzuj. To, że Ty stałeś jak cielę po dokument potwierdzający tożsamość, który
        nie jest honorowany nawet na Ukrainie to Twoja sprawa.
    • Gość: horror.com.pl Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu IP: *.e-wro.net.pl 02.01.08, 01:38
      za bardzo wczuwasz się koleś w rolę swojego idola dzierżyńskiego. bo
      skoro umieszczasz jego cytat to chyba jest twój wzór, he?
    • mr_pope Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu 02.01.08, 09:38
      Dobra, ale urzędnicy to sobie mogą mówić, ze kar nie będzie. Nie oni za to
      odpowiadają.
      • Gość: assur znieść obowiazek posiadania dowodu osobistego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:31
        ten relikt XX wiecznego totalitaryzmu
        nadal chcą ludzi znakować jak bydlo
        biurokratyczno-technokratyczna banda
    • Gość: Piotr 7 lat mieli na wymianę i nie zdążyli. Żałosne IP: 91.198.209.* 02.01.08, 11:05
      Podzielone wg roczników, jasno określone, dziesięciokrotnie
      poprzedzane informacjami, że im później, tym gorzej, ale nie...
      Polak musi na ostatnią chwilę. Jak słyszę "argumenty" typu:
      1) Nie miałam/-em czasu wcześniej
      2) Nie lubię być przymuszany do czegokolwiek
      3) Urzędnicy nie pracują całą dobę!
      to śmiech mnie pusty ogarnia. Nie podobają się reguły życia w
      społeczeństwie? To na wyspe bezludną pacany!
      • hummer Tylko po co w XXI wieku DO? 02.01.08, 11:14
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Podzielone wg roczników, jasno określone, dziesięciokrotnie
        > poprzedzane informacjami, że im później, tym gorzej, ale nie...
        > Polak musi na ostatnią chwilę. Jak słyszę "argumenty" typu:
        > 1) Nie miałam/-em czasu wcześniej
        > 2) Nie lubię być przymuszany do czegokolwiek
        > 3) Urzędnicy nie pracują całą dobę!
        > to śmiech mnie pusty ogarnia. Nie podobają się reguły życia w
        > społeczeństwie? To na wyspe bezludną pacany!

Dokument wystawiony przez "wójta" gminy :). Kiedy można posiadać dokument
        wystawiony w imieniu Państwa Polskiego przez samego Wojewodę. Ba, ten drugi
        dokument potwierdzający tożsamość i obywatelstwo polskie, ważny jest we
        Wszystkich Krajach świata, w tym również w Polsce. Dodatkowo, osoby po 75 roku
        życia dostają go za darmo. Za DO trzeba płacić to raz. Drugie tracić dwa dni pracy.
        • Gość: Piotr Re: Tylko po co w XXI wieku DO? IP: 91.198.209.* 02.01.08, 11:26
          a to zupełnie inna kwestia, też jestem zdania, że skoro państwo narzuca idiotyzmy to powinno za nie płacić (czyli pośrednio my wszyscy z naszych podatków). Tyle tylko, że nie uznaję durnowatych tłumaczeń obywateli.
          • Gość: gość Re: Tylko po co w XXI wieku DO? IP: *.e-wro.net.pl 02.01.08, 15:19
            > a to zupełnie inna kwestia, też jestem zdania, że skoro państwo narzuca idiotyz
            > my to powinno za nie płacić (czyli pośrednio my wszyscy z naszych podatków).
            No ja za dowód nie ma z czego zapłacić bo jestem bez pracy a mój stary dowód
            jest jak nowy choć ma 29 lat.
            Kiedyś państwo wymieniało za darmo dowód jeśli miał już 10 lat.

>Ty
            > le tylko, że nie uznaję durnowatych tłumaczeń obywateli.
            Durnowate, że ludziom się nie chce stać po kolejkach?
            Nie każdy ma tyle czasu co Ty.
            Urząd powinien tak pracować aby nie było kolejek.
            Numerek powinien okreslac czas załatwienia z dokładnością góra pół godziny.
            Wczoraj w TV widziałem że w jakimś miasteczku pracują do 15:30 i po raz trzeci
            wygonili jakąś osobę z kolejki tak że musiało przyjechać pogotowie.
            W urzędzie powinien być fotograf, który by od ręki robił fotki i to w cenach
            niższych niż na mieście (darmowa reklama i brak opłat).
            Wtedy ludzie zamiast po kwestionariusz przychodziliby od ręki załatwić sprawę.
            Przechodziłem pod urzędem na ul.Zapolskiej kilka dni temu i godziny na tablicy
            zewnętrznej były mało zachęcające.
            Wiem ile razy traciłem w tym urzędzie całe godziny , nie dziwię się zatem że
            wiele osób czekało aż fala się przewali.

• Gość: Piotr Re: Tylko po co w XXI wieku DO? IP: 91.198.209.* 02.01.08, 15:26
              Durnowate, że ludziom się nie chce stać po kolejkach?
              Nie każdy ma tyle czasu co Ty.
              Urząd powinien tak pracować aby nie było kolejek.
              Numerek powinien okreslac czas załatwienia z dokładnością góra pół godziny.

Wyobraź sobie, że wymieniałem dowód osobisty (dwukrotnie) oraz prawo jazdy (raz) w 2007 roku - za każdym razem bez znajomości - we Wrocławiu, na powszechnie krytykowanej Zapolskiej i ani razu nie spędziłem w urzędzie więcej niż 30 minut. Co więcej przyjeżdżałem w środy kiedy to pracuję do 16 ok. 16.30 i mimo braku numerków, które już się oczywiście skończyły na dany dzień wszystko załatwiłem. Czyli jednak można?
            • wielki_czarownik Jakich kolejkach? 02.01.08, 16:46
              Jak ja wymieniałem dowód, to zajęło mi to może 5 może 6 minut. Tylko jak ktoś jest głupi i czeka do ostatniego dnia to trudno. Prawo jest po to, aby go przestrzegać. Każdy kto nie będzie miał nowego dowodu powinien dostać solidną grzywnę.
              • Gość: ogórek Re: Jakich kolejkach? IP: *.magma-net.pl 02.01.08, 20:23
                Zgadzam się z Czarownikiem. Czasu było mnóstwo. Ja poszedłem wymienić swój dowód
                pod koniec października, odebrałem w listopadzie. Bez kolejek, kłopotów, nerwów
                i zbędnego marnowania czasu.
                Ale jak ktoś jest ignorantem, głupkiem a do tego pieniaczem, to zawsze będzie
                się starał winę za swoje niedbalstwo zrzucić na innych...

• mr_pope Re: Tylko po co w XXI wieku DO? 02.01.08, 18:39
              > Urząd powinien tak pracować aby nie było kolejek.

Czyli najlepiej nie wpuszczać ludzi do urzędu w ogóle, prawda? Przecież to nie
              urząd i nie urzędnicy są odpowiedzialni za te kolejki.

> Numerek powinien okreslac czas załatwienia z dokładnością góra pół godziny.

Czas załatwienia formalności to ok. 5 minut, składasz papiery, podpis i koniec.
              Urzędnicy nie są winni temu, że ktoś mając 5 lat na wymianę dowodu czekał do
              końca 2007 roku. A także temu, że przychodzi o 11 i dziwi się, że przed nim 200
              osób stoi.
              • wielki_czarownik Numerki 02.01.08, 21:03
                Problem z numerkami jest dwojaki.
                1. Są ludzie, którzy biorą po 10 numerków i albo je sprzedają, albo wyrzucają.
                2. Jest cała masa głupków, która nie potrafi wypełnić wniosku (mimo, iż na tablicy jest wzór), wyciąga dokumenty dopiero przy okienku itp. Często przyłazi bezradna ciamajda, która stoi przy okienku 20 minut, a mogłaby sprawę załatwić w góra 120 sekund. Zapytajcie się jakiegoś urzędnika. Można mówić "proszę o podpis na dole po lewej" a i tak cała masa durniów podpisuje się wszędzie tylko nie tam, gdzie trzeba. Na górze, na środku... Wszędzie!
                • hummer Ponawiam pytanie po co DO? 02.01.08, 21:17
                  Posiadam 3 dokumenty z numerem PESEL
                  1. PASZPORT UE
                  2. Prawo Jazdy UE
                  3. Dowód Osobisty 9 letni (zielony).

Jak będzie miał 10 wymienię.

Na zachodzie legitymuję się PJ. Jeszcze mi się nie zdarzyło by wymagano ode mnie
                  innego dokumentu.
                  Są wszystkie dane osobowe. Adres, PESEL itd.
                  Dla urzędników mam Paszport, chyba ktoś weryfikował moje dane nim mi ten
                  paszport zatwierdził :)
                  • wielki_czarownik Bo takie jest prawo. 02.01.08, 21:32
                    Nie podoba się? Zbieraj podpisy pod ustawą znoszącą obowiązek posiadania dowodu.
                    • hummer Prawo nakazuje posiadać dowód tożsamości 03.01.08, 10:10
                      wielki_czarownik napisał:

> Nie podoba się? Zbieraj podpisy pod ustawą znoszącą obowiązek posiadania dowodu
                      > .

W 1974 roku paszport to było marzenie Polaków
                      Jak się odniesiesz jednak do obowiązku meldunkowego i faktu, że tulu rodaków
                      jest bezdomnymi:
                      Rozdział 2

Obowiązek meldunkowy

Art. 4. Obowiązek meldunkowy polega na:
                      1) zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego,
                      2) wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego,
                      3) zameldowaniu o urodzeniu dziecka,
                      4) zameldowaniu o zmianie stanu cywilnego,
                      5) zameldowaniu o zgonie osoby.

prawo-nieruchomosci.krn.pl/Ustawa-o-ewidencji-ludnosci-i-dowodach-osobistych-1_2_23.html
                      • wielki_czarownik Re: Prawo nakazuje posiadać dowód tożsamości 03.01.08, 11:37
                        Ale jak mam się odnieść? Jest taki obowiązek, to jest. Trzeba się meldować i tyle.
                        • hummer Przepisy ogólne, a paszport :) 03.01.08, 12:54

> Ale jak mam się odnieść? Jest taki obowiązek, to jest. Trzeba się meldować i ty
                          > le.

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Ustawa normuje sprawy ewidencji ludności i dowodów osobistych.
                          2. Ewidencja ludności polega na rejestracji danych o miejscu pobytu osób, o
                          urodzeniach, dotyczących obowiązku wojskowego, zmianach stanu cywilnego,
                          obywatelstwa, imion i nazwisk oraz o zgonach.
                          3. (1) Dowód osobisty jest dokumentem:
                          1) stwierdzającym tożsamość osoby,
                          2) poświadczającym obywatelstwo polskie,
                          3) uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic między państwami
                          członkowskimi Unii Europejskiej.

Art. 2. Osoba przebywająca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest
                          obowiązana wykonywać obowiązek meldunkowy określony w ustawie.

Art. 3. (skreślony).

Czyli wypisz, wymaluj Paszport :)
                          • wielki_czarownik Re: Przepisy ogólne, a paszport :) 03.01.08, 13:09
                            Ale o co Ci chodzi? Masz mieć dowód i tyle. Chcesz mi udowodnić, że dowód = paszport?
                            • hummer Zacznijmy od definicji 03.01.08, 13:16

> Ale o co Ci chodzi? Masz mieć dowód i tyle. Chcesz mi udowodnić, że dowód = pas
                              > zport?

Zacznijmy od definicji
                              3. (1) Dowód osobisty jest dokumentem:
                              Paszport jest

1) stwierdzającym tożsamość osoby,
                              Paszport stwierdza

2) poświadczającym obywatelstwo polskie,
                              Paszport poświadcza

3) uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic między państwami
                              członkowskimi Unii Europejskiej.
                              Paszport uprawnia. Mało tego jest ważny na wszystkie kraje świata a więc także
                              na terytorium RP, chyba że to państwo "nie z tego świata" :)
                              • wielki_czarownik Re: Zacznijmy od definicji 03.01.08, 13:58
                                1. Paszport nie zawiera danych o miejscu zamieszkania.
                                2. Paszport to nie dowód, bo dowód to dowód.

Wszystko. Nie wiem po co mi przedstawiasz te swoje wynurzenia. Masz mieć dowó i tyle. Pretensje kieruj do parlamentu a nie do mnie. Nie ja tworzę prawo.

Osobiście jestem przeciwnikiem tylu dokumentów. Uważam, że każdy obywatel powinien mieć jeden, czipowy dokument służący za paszport, dowód, prawo jazdy, legitymację szkolną, studencką, emeryta itp.
                                • hummer Re: Zacznijmy od definicji 03.01.08, 14:08

> 1. Paszport nie zawiera danych o miejscu zamieszkania.

Zawiera. Samemu byś się zdziwił jakie informacje wyskakują po przejechaniu nim
                                  przez czytnik.

> 2. Paszport to nie dowód, bo dowód to dowód.

pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_osobisty
                                  Popatrz jak to się czasy zmieniają.
                                  Zresztą sam zobacz
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Paszport-dowod1930.jpg
                                  Wszak pielęgnujemy tradycje II RP.

> Wszystko. Nie wiem po co mi przedstawiasz te swoje wynurzenia. Masz mieć dowó i
                                  > tyle. Pretensje kieruj do parlamentu a nie do mnie. Nie ja tworzę prawo.
                                  >
                                  > Osobiście jestem przeciwnikiem tylu dokumentów. Uważam, że każdy obywatel powin
                                  > ien mieć jeden, czipowy dokument służący za paszport, dowód, prawo jazdy, legit
                                  > ymację szkolną, studencką, emeryta itp.

I właśnie o to mi chodzi. W DO brakuje np. informacji ratujących Ci życie. Np. o
                                  Twojej grupie krwi. Ma takie posiadać nowy DO wydawany jeszcze w tym roku.
                                  • Gość: Piotr tyle, że paszport to książeczka, a DO karta IP: 91.198.209.* 03.01.08, 14:17
                                    ale niektórzy nie chcą poddać się regułom rejestracji, ale jak widać uwielbiają nosić ze sobą cegły.
                                    • hummer Re: tyle, że paszport to książeczka, a DO karta 03.01.08, 14:27

> ale niektórzy nie chcą poddać się regułom rejestracji, ale jak widać uwielbiają
                                      > nosić ze sobą cegły.

Przy sobie to noszę Prawo Jazdy.
                                      Posiadać a nosić przy sobie to mała, a duża różnica.
                                      • Gość: Piotr Re: tyle, że paszport to książeczka, a DO karta IP: *.telsat.wroc.pl 03.01.08, 21:18
                                        Rozumiem, że dowód rejestracyjny zostawiasz w domu...
                                        Ludzie! Chodzi o zasadę, a nie format, objętość i formę.
                                        • hummer Chodzi o bezpieczeństwo 04.01.08, 09:30

> Rozumiem, że dowód rejestracyjny zostawiasz w domu...
                                          > Ludzie! Chodzi o zasadę, a nie format, objętość i formę.

Dowód rejestracyjne mam przy sobie ale nie widzę powodu by nosić dwa dokumenty
                                          ze zdjęciem. W przypadku zagubienia wiesz jakie to powoduje kłopoty. W
                                          najlepszym wypadku, ktoś może wziąć na Ciebie kredyt.
                                          • Gość: Piotr Re: Chodzi o bezpieczeństwo IP: 91.198.209.* 04.01.08, 09:33
                                            Ja też nie widzę i choć wiem, że z punktu widzenia bezpieczeństwa itede, itepe postępuję niewłaściwie, ale noszę zawsze przy sobie portfel z kompletem dokumentów (oprócz paszportu, bo po co mi on)
                                            • hummer Re: Chodzi o bezpieczeństwo 04.01.08, 09:50

> Ja też nie widzę i choć wiem, że z punktu widzenia bezpieczeństwa itede, itepe
                                              > postępuję niewłaściwie, ale noszę zawsze przy sobie portfel z kompletem dokumen
                                              > tów (oprócz paszportu, bo po co mi on)

Twoje dane i dokumenty Twój problem.
                                              • Gość: Piotr Re: Chodzi o bezpieczeństwo IP: 91.198.209.* 04.01.08, 10:08
                                                odbijając piłeczkę napiszę do tych, co nie zdążyli wymienić dokumentów w terminie: ich problem :)
                                                • hummer Lustracja Geta :) 04.01.08, 10:13

> odbijając piłeczkę napiszę do tych, co nie zdążyli wymienić dokumentów w termin
                                                  > ie: ich problem :)

Skoro nawet IPN przyjął oświadczenie Geta, w którym wpisał swój numer paszportu
                                                  nie widzę problemu.
                                                  www.gazetawyborcza.pl/1,79328,4015860.html
                                                  • hummer Bardziej czytelny odnośnik 04.01.08, 10:14
                                                    www.gazetawyborcza.pl/51,79328,4017638.html?i=2
                • Gość: domik Re: Numerki IP: *.wroclaw.mm.pl 02.01.08, 21:18
                  dlaczego jestes taki krwiożerczy, czarowniku? dlaczego grzywny? co
                  tobie przeszkadza, ze ktos nie ma dowodu? jego sprawa a ty
                  wykazujesz ciągoty autorytarne. Poza tym: urzędy miejskie powinny
                  byc czynne nie od 8 do 15 ale od 8 do do 20. Załatwianie spraw w
                  urzędach nie moze odbywac sie kosztem urlopu albo zwalniania się z
                  pracy czy szkoły. Kolejne wymysły, nowe dokumenty, wszędzie opłaty,
                  zmieniasz mieszkanie, tez musisz nowe dokumenty... Kolejne
                  parapodatki, nie dziwmy się, ze ludzie odkładają to na ostatnią
                  chwilę. I po co te ciągoty do grzywien, karania, po co mocne słowa,
                  czarownik? Ty zdaje się, broniłeś tutaj muzułmanów. Przytocze ci
                  najnowsze wyniki badan w Anglii: 75 procent muzułmanów angielskich
                  POPIERA uzywanie siły w celu szerzenia religii. Kompromitujesz się
                  chłopie w każdym wpisie i w każdej opinii. I te cytaty z
                  Dzierżynskiego. Nie wstyd ci?
                  • wielki_czarownik Re: Numerki 02.01.08, 21:37
                    Gość portalu: domik napisał(a):

> dlaczego jestes taki krwiożerczy, czarowniku? dlaczego grzywny? co
                    > tobie przeszkadza, ze ktos nie ma dowodu? jego sprawa a ty
                    > wykazujesz ciągoty autorytarne.

Nie, nie. Ja chcę przestrzegania prawa. Masz mieć dowód, to masz mieć.

Poza tym: urzędy miejskie powinny
                    > byc czynne nie od 8 do 15 ale od 8 do do 20. Załatwianie spraw w
                    > urzędach nie moze odbywac sie kosztem urlopu albo zwalniania się z
                    > pracy czy szkoły.

To jest inna sprawa. Pamiętaj jednak, że urzędnik też człowiek i za 1200 PLN nikt nie będzie siedział do 20 w pracy.

Kolejne wymysły, nowe dokumenty, wszędzie opłaty,
                    > zmieniasz mieszkanie, tez musisz nowe dokumenty... Kolejne
                    > parapodatki, nie dziwmy się, ze ludzie odkładają to na ostatnią
                    > chwilę.

Nie dziwmy? Potem narzekają i wyją jak to im źle.

I po co te ciągoty do grzywien, karania, po co mocne słowa,
                    > czarownik?

Straszne. Wręcz nie do zrozumienia dla Polaka. Jak można wymagać przestrzegania prawa?? Co za skandal!!

Ty zdaje się, broniłeś tutaj muzułmanów. Przytocze ci
                    > najnowsze wyniki badan w Anglii: 75 procent muzułmanów angielskich
                    > POPIERA uzywanie siły w celu szerzenia religii.

Jestem za wolnością słowa. Każdy może mówić co chce, ale za używanie siły w celu szerzenia wiary powinna być z miejsca czapa.

Kompromitujesz się
                    > chłopie w każdym wpisie i w każdej opinii. I te cytaty z
                    > Dzierżynskiego. Nie wstyd ci?

Gdzie się kompromituję?
                    • Gość: tiktak Re: Numerki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.08, 21:52
                    • Gość: domik Re: Numerki IP: *.wroclaw.mm.pl 02.01.08, 21:52
                      Musisz miec dowód, to musisz... No tak. Tutaj polemizować się nie
                      da. Panstwo nakłada rozmaite obowiązki posiadania dokumentów: z tego
                      zyje armia urzędników, z tego zyją mennice i wytwornie papierów
                      wartosciowych, z tego zasila sie budzet itd. Zmieniasz miejsce
                      zamieszania, a jak, wymieniaj dowód (30 złotych plus zdjęcia), prawo
                      jazdy (70 złotych) itd. No i czas: urzędy do 15 otwarte, trzeba sie
                      zwolnic z pracy. To państwo trzeba zmieniac. A nakładaniem kar na
                      ludzi tego nie zmienisz. Nikt sie nie zastanowi, dlaczego ludzie
                      czekaja z tym na ostatnią chwilę? A jesli juz czekają, dlaczego
                      okłamuje się ich karami aresztu albo wiekotysięcznych grzywien? I
                      dlaczego nie wydłuza się pracu urzędów? Miejski gigant intelektu,
                      pan W.P. powiedział, ze nie wydłuzają pracy urzedów bo... ludzie nie
                      przychodza tak pózno! No ale dlaczego mają przychodzić późno
                      (przecież nic nie zalatwią, bo urzędy zamknięte) tego juz nie
                      wyjaśnił. A oni, jak ludzie będą przychodzili pozno, to wydłuzą..
                      Czytałes Paragraf 22? Pan W.P. otrzymuje pensje z Twoich, między
                      innymi, podatków. I jeszcze uwaga: wymiana dowodów jest zachcianką
                      państwa, nie obywatela. Więc niech panstwo nie straszy tylko
                      maksymalnie uprosci procedury, zniesie opłate za dowód, otworzy
                      urzędy w sobote i niedziele. Nie może?
                      • wielki_czarownik Re: Numerki 02.01.08, 22:03
                        A czy ja mówię, że nie może? Czy ja chcę nowy dowód? Po prostu prawo jest prawem i tyle. Zaś polactwo kocha anarchię i dlatego tak się burzy. A wszyscy, którzy nie złożyli wniosku w terminie powinni przy okienku dostawać 5000 grzywny i linijką po łapach.
                        • Gość: assur a nawet chlosta za niezdyscyplinowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 11:39
                          tylko po co komu dowód w XXI wieku
                          ludzie nie moga porzucić wiezień ktore sami sobie zgotowali
                          • wielki_czarownik Re: a nawet chlosta za niezdyscyplinowanie 03.01.08, 13:10
                            To nie jest istotne po co. Jest prawo i go przestrzegamy, albo je zmieniamy. Ignorowanie prawa to najgorsza rzecz na świecie.
                            • hummer Prawo nakazywało kiedyś... 03.01.08, 13:19

> To nie jest istotne po co. Jest prawo i go przestrzegamy, albo je zmieniamy. Ig
                              > norowanie prawa to najgorsza rzecz na świecie.

palić Wielkich Czarowników pod pręgierzem. A jednak się uchowałeś :)
                              • wielki_czarownik No aż ttak stary to nie jestem. /nt 03.01.08, 13:58

• assur łatwo przyzwyczajają się do zła 04.01.08, 09:01
                              złe prawo tkwi gleboko w systemie państwa
                              dlaczego nie ma woli zmiany
                              po co dowody i PITY
                              coraz wieksza bzdura z numerowaniem ludzi na wszelkie sposoby
    • wiwany Nie grożą nam kary za brak dowodu 02.01.08, 22:30
      Ku ścisłości.
      1. Centra obsługi mieszkańca w środy są czynne do 17.15
      2. Było już tak, że były czynne częściej po południu. I faktem jest, że
      frekwencja była znikoma. Choćby dlatego, że inne urzędy ( ZUS,US ) są tak
      czynne, a sprawy dowodowo-meldunkowe to tylko jeden etap jakiegoś procesu. I
      narzekamy na te godziny, ale po południu nie przychodzimy.
      3. Nie życzę sobie jako podatnik, by finansować nadgodziny w UM "potrzebne" na
      załatwienie spraw gamoni, którym nie chciało się przez 7 lat.
      4. Żałuję, że od miesiąca w centrach obsługi nie było wydzielonego okienka dla
      załatwienia nowego dowodu przez osoby, które zmieniły stan cywilny, nazwisko czy
      adres zamieszkania. Niestety zmuszone one były zmarnować pełno czasu przez ww
      gamoni.
      • Gość: domik Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu IP: *.wroclaw.mm.pl 03.01.08, 20:21
        Ku ścisłości.
        1. Centra obsługi mieszkańca w środy są czynne do 17.15

Co z tego? Raz w tygodniu i do tego jedynie do 17.15... co to
        zmienia?

2. Było już tak, że były czynne częściej po południu. I faktem jest,
        że frekwencja była znikoma. Choćby dlatego, że inne urzędy (
        ZUS,US ) są tak czynne, a sprawy dowodowo-meldunkowe to tylko jeden
        etap jakiegoś procesu.

Wszystkie urzedy powinny pracowac do 20, codziennie. Urząd jest dla
        obywatela, nie odwrotnie.

3. Nie życzę sobie jako podatnik, by finansować nadgodziny w
        UM "potrzebne" na załatwienie spraw gamoni, którym nie chciało się
        przez 7 lat.

Demagogiczna bzdura. Przez te 7 lat masa ludzi zmieniala mieszkania,
        stan cywilny, itd. A kazda zmiana w zyciu skutkuje obowiązkiem
        (płatnym, a jakze!) wymiany dowodu. Dlatego mało kto się spieszył.

4. Żałuję, że od miesiąca w centrach obsługi nie było wydzielonego
        okienka dla załatwienia nowego dowodu przez osoby, które zmieniły
        stan cywilny, nazwisko czy adres zamieszkania. Niestety zmuszone one
        były zmarnować pełno czasu przez ww gamoni.

A jak oddzielisz jednych od drugich? Według jakiego kryterium? Czyli
        co... kto w ciagu 7 lat zrobil to co zrobil, ma inne okienko?
        zartujesz?

• mr_pope Re: Nie grożą nam kary za brak dowodu 03.01.08, 23:01
          Tzn., że 7 lat temu ktoś miał obowiązek wymiany dowodu, ale planował ślub lub
          zmianę miejsca zamieszkania w 2007 roku więc zwlekał ze złożeniem wniosku?
          • Gość: Piotr mr_pope IP: 91.198.209.* 04.01.08, 08:00
            Tak twierdzi oszołomstwo powołując się przy tym - o zgrozo - na uregulowania prawne UE, wolność jednostki i Bóg wie co jeszcze. A tak naprawdę nie licząc małej elastyczności kasty urzędniczej w Polsce w ogóle i konieczności sięgania do własnego portfela przy kolejnych poronionych pomysłach władzy na uniformizację społeczeństwa chodzi o typową cechę Polaków - czyli niezdolność do uporządkowania podstawowych spraw.
            • hummer Płacą Ci za ubliżanie innym? 04.01.08, 09:44

> Tak twierdzi oszołomstwo powołując się przy tym - o zgrozo - na uregulowania pr
              > awne UE, wolność jednostki i Bóg wie co jeszcze. A tak naprawdę nie licząc małe
              > j elastyczności kasty urzędniczej w Polsce w ogóle i konieczności sięgania do w
              > łasnego portfela przy kolejnych poronionych pomysłach władzy na uniformizację s
              > połeczeństwa chodzi o typową cechę Polaków - czyli niezdolność do uporządkowani
              > a podstawowych spraw.

A Ty dalej swoje. Powiedz mi jak to jest, że urzędnicy w Bankach jakoś sobie
              radzą i pracują w godzinach przyjaznych klientom, a urzędnik państwowy, pomimo
              niby obowiązku świadczenia usług przez państwo dla obywatela z tymi obowiązkami
              ma problem.

Zobacz ile spraw można załatwić w Bankach przez Internet. Dlaczego tak nie może
              być w Urzędach Państwowych lub Samorządowych?

Poza tym kwestia odpłatności. Skoro zmienia się WZÓR dokumentów, nie z winy
              obywatela Państwo winno zagwarantować "darmową" wymianę dokumentów.

Kwestia e-dokumentów pozostaje dalej otwarta. FAX nadany z Poczty ma moc prawną,
              choć może go nadać każdy. E-mail już takiej mocy nie ma, choćby był nadany z
              domu, z jawnie podanym IP.
              • Gość: Piotr a Tobie płacą za użalanie się nad indolentami? IP: 91.198.209.* 04.01.08, 10:07
                Ja nie kwestionuję obecnego stanu rzeczy (biurokracja vs. obywatel), co niejednokrotnie podnosiłem także na forum tylko, że wątek dotyczy zupełnie czego innego, a mianowicie żinfantylnej próby zatuszowania/usprawiedliwienia własnego niedbalstwa/głupoty/braku poszanowania prawa typową dla naszego kraju biurokracją i podejściem urzędasów do petenta, a właściwie jego brakiem.
    • Gość: Tadeusz Nowe dowody osobiste za rok będą przestarzałe IP: 91.198.209.* 04.01.08, 08:44
      Polacy jeszcze nie zakończyli wymiany starych dowodów osobistych na plastikowe karty, ale już powinni myśleć o nowych dokumentach. W styczniu przyszłego roku pojawią się dowody biometryczne. Także one pół roku później będą zmienione - na bardziej nowoczesne.
      Wprawdzie stare dowody nadal można wymieniać na nowe, ale formalnie proces wymiany najważniejszego dokumentu tożsamości zakończył się 31 grudnia 2007 r. Za rok osoby starające się o dowód osobisty (kończące 18 lat i zmieniające dowód z powodu zmiany adresu zamieszkania) nie otrzymają już plastikowej karty, takiej jak obecnie, tylko dokument z chipem (mikroprocesorem), a więc biometryczny dowód osobisty.

Dzisiejszy dowód osobisty zawiera podstawowe dane osobowe jego właściciela, w tym datę i miejsce urodzenia, adres zamieszkania oraz numer PESEL. W dowodach biometrycznych te informacje będą zakodowane w chipach, gdzie znajdzie się też cyfrowy zapis kształtu twarzy, a później także odcisków palców. W dowodach biometrycznych znajdą się takie same dane, jakie umieszcza się w paszportach biometrycznych. Paszporty na razie zawierają tylko cyfrowy zapis kształtu twarzy oraz dane personalne. Od 29 czerwca 2009 r. w chipach nowych paszportów będą zapisane także odciski palców. W tym samym czasie znajdą się one w nowych dowodach biometrycznych. Wymiana nowych paszportów i dowodów na jeszcze nowsze nie będzie obowiązkowa.

W połowie 2009 r. Polacy będą zatem mieć trzy rodzaje dowodów osobistych - zwykłą kartę plastikową, dowód biometryczny bez odcisków palców i taki sam dowód, ale z odciskami. Będą też aż cztery rodzaje paszportów: wydane przed 2001 r., wydawane w latach 2001-2006, wydawane od sierpnia 2006 r. paszporty biometryczne z cyfrowym zapisem twarzy oraz paszporty z odciskami palców, które mają się pojawić 29 czerwca 2009 r.
      • hummer Niedługo nas zakolczykują 04.01.08, 10:02
        Świat Lema z "Uranowych uszu" staje się faktem.
        • Gość: Piotr Re: Niedługo nas zakolczykują (niektórych powinni) IP: 91.198.209.* 04.01.08, 10:09
          ich zachowanie, pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie i kultura bycia niewiele ich różni od bydła.
          • hummer Re: Niedługo nas zakolczykują (niektórych powinni 04.01.08, 10:16

> ich zachowanie, pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie i kultura bycia ni
            > ewiele ich różni od bydła.

www.gazetawyborcza.pl/51,79328,4017638.html?i=2
            Czy ten Pan również popełnił przestępstwo legitymując się paszportem :)
            • Gość: Piotr hummer niewłaściwego adresata znalazłeś IP: 91.198.209.* 04.01.08, 10:22
              Ja jak zawsze znalazłem czas, aby dopełnić obowiązku wymiany dokumentów, nie uskarżam się przy tym, że urzędnicy sprzysięgli się przeciwko mnie, bo dokonałem tego w akceptowalnym czasie i nie musiałem brać specjalnie urlopu w tym celu, natomiast teraz mogę sobie podyskutować co należałoby zmienić w polskiej administracji, ale nic poza tym. Nie mam ani ochoty ani chęci bić się o to, pisać petycje czy ginąć na barykadzie.
              • hummer Czy Cię ganię za to? 04.01.08, 10:33

> Ja jak zawsze znalazłem czas, aby dopełnić obowiązku wymiany dokumentów, nie us
                > karżam się przy tym, że urzędnicy sprzysięgli się przeciwko mnie, bo dokonałem
                > tego w akceptowalnym czasie i nie musiałem brać specjalnie urlopu w tym celu, n
                > atomiast teraz mogę sobie podyskutować co należałoby zmienić w polskiej adminis
                > tracji, ale nic poza tym. Nie mam ani ochoty ani chęci bić się o to, pisać pety
                > cje czy ginąć na barykadzie.

Pokazuję tylko obłudę naszego państwa. Dlaczego niby Prawo Jazdy nie ma być
                wystarczającym dokumentem potwierdzającym Twoją tożsamość.

Posiada adres, pesel, imię i nazwisko, numer, datę urodzenia, oznaczenia UE,
                nazwę organu wydającego - Rzeczpospolita Polska, podpis posiadacza - nie ma
                tylko obywatelstwa ale co za problem dodać jedną pozycję w nowych WZORACH?

Są ludzie którzy uwielbiają nosić grube portfele - prawo jazdy, DO, stertę kart
                do bankomatów, a i tak jak pójdą do lekarza potrzebują dokumentów dodatkowych.
                To wszystko kosztuje nas wszystkich. To się nazywa Tanie Państwo.

A wystarczyłby jeden, który zawierałby jeszcze informacje o grupie krwi oraz
                uprawniający do świadczeń zdrowotnych na terenie UE.

Jakoś nie miałem problemu, by poświadczyć swoją tożsamość we Francji przy pomocy
                Prawa Jazdy. Ale może dlatego, że tytuł główny tego dokumentu brzmi: PERMIS DE
                CONDUIRE :)
                • Gość: Piotr Ja Ciebie także nie ganię IP: 91.198.209.* 04.01.08, 10:42
                  pod ostatnim Twoim postem mogę podpisać się obiema rękami, pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka