Dodaj do ulubionych

Szczecin warty POZNANIA!!!!

IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 11.08.03, 10:14
Naprawde.Byłem ostatnio w tym pięknym mieście(po raz pierwszy).
Porty, stocznie, piekne budowle, duzo wody i poprzerzucane nad nią estakady
robia świetne wrażenie i tworza niepowtarzalny klimat tego mało znanego w
Polsce miasta.
Ponadto jest kilka rzeczy, które widziałbym chetnie u nas:

1) szlak turystyczny-przerywana, czerwona linia która oprowadza turystów po
wiekszości zabytków miasta, które sa umiejscowione właściwie w jednym
miejscu.Przy każdej budowli jest tabliczka z krótkim opisem.

2)Wieżowiec Pazim-nowoczesny budynek(100m) z restauracją na ostatnim
pietrze.Cudowny widok na całe miasto(Poltegor się chowa).

P.S. Wały Chrobrego to mistrzostwo :)
Obserwuj wątek
    • Gość: _michu_ Re: Szczecin warty POZNANIA!!!! IP: *.rajsat.pl 12.08.03, 17:59
      No fakt Szczecin to świetne miasto. Przeprowadziłem się z Bydgoszczy i mieszkam
      tu już rok, a nadal robi na mnie niesamowite wrarzenie. W Szczecinie troche się
      czuje tak, jak w innym kraju. Chyba nie ma w Polsce drugiego miasta, które jest
      tak ładnie położone.
    • Gość: _ Pazim równie paskudny jak Poltegor. IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 12.08.03, 19:46
      Ani Poltegor ani Pazim nie robią szczególnego wrażenia- nie prezentują niczego
      zachwycającego, przełomowego, porywającego. Należą do masówki
      architektonicznej, jeśli chodzi o wieżowce. Natomiast co do porównania obu
      miast (Szczecin i Wrocław), pozostawię to bez komantarza. Wystarczy jedynie
      wsłuchać się dobrze w głos odwiedzających Polskę turystów zagranicznych- które
      miasto nazywają tak niezwykle europejskim, coraz bardziej zyskującym na
      charakterze, ktore wg nich już teraz przyciąga bardziej (nie chodzi wyłącznie o
      architekturę)niż Kraków, który również wg nich coś zatracił z dawnej kondycji i
      które miasto jest wysoko notowane w europejskich periodykach ekonomicznych.
      • Gość: Ciekawy Re:Czyli warta poznania szczecina? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.03, 20:13
        Który z naszych nieogolonych władców da się na to namówić?
        • Gość: _ Ja na lato już się ogoliłem :) Przyjemnie.... IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 12.08.03, 21:36
      • Gość: Rafis Re: Pazim równie paskudny jak Poltegor. IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 12.08.03, 21:53
        Gość portalu: _ napisał(a):

> Ani Poltegor ani Pazim nie robią szczególnego wrażenia- nie prezentują
        niczego
        > zachwycającego, przełomowego, porywającego. Należą do masówki
        > architektonicznej, jeśli chodzi o wieżowce. Natomiast co do porównania obu
        > miast (Szczecin i Wrocław), pozostawię to bez komantarza. Wystarczy jedynie
        > wsłuchać się dobrze w głos odwiedzających Polskę turystów zagranicznych-
        które
        > miasto nazywają tak niezwykle europejskim, coraz bardziej zyskującym na
        > charakterze, ktore wg nich już teraz przyciąga bardziej (nie chodzi
        wyłącznie o
        >
        > architekturę)niż Kraków, który również wg nich coś zatracił z dawnej
        kondycji i
        >
        > które miasto jest wysoko notowane w europejskich periodykach ekonomicznych.

Nie porównywałem Szczecina i Wrocławia bo to dwa zupełnie inne miasta(choć
        mają cechy wspólne).Opisałem tylko moje odczucia po pierwszej wizycie w tym
        mieście.
        Co to z amiasto co tak przyciaga bardziej niz Kraków? ;)

P.S. Porównywanie pazimu i Poltegoru to pomyłka-tak jakby porównywać malucha z
        volkswagenem.Pamiętaj, że pazim ma juz chyba z 10 lat.
      • Gość: James Re: Pazim równie paskudny jak Poltegor. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.03, 00:25
        Ale Bufon z Ciebie. Rafis tylko zachwala uroki Szczecina a Ty z taka bufonada
        wyskakujesz. Ale jedno udowadniasz, ze powoli upodabniamy sie do Krakowa, bo
        niektorzy dalej nisz koncowka swego nosa nie widza:)

Pozdrawiam
        • Gość: _ Jestem z Wawy James, a Wrocław jest naszym eu IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 13.08.03, 19:37
          ropejskim miastem. Piszę to z oddali (Wawa), beznamiętnie. Mam więc do tego
          chłodny, obiektywny stosunek. Uważam zupełnie serio i nie jestem w tym
          odosobniony, że Wrocław jest prawdziwą perłą. Owszem jak wszędzie, istnieją
          brzydkie relikty architektoniczne PRLu i pewne inne niedoskonałości, ale nie da
          się zmienić wszystkiego na raz. Natomiast Wrocław wśród wykształconych,
          europejczyków o rozwiniętym światopoglądzie (wiem, bo dużo podróżuję po Europie
          w związku z interesami macierzystej firmy) jest uważany wraz z Krakowem za
          najpiękniejsze miasto polskie. Ale przede wszystkim jest wymieniany jako
          pierwszy prawdziwy ośrodek europejski naszego kraju, żwawy, pełen energii,
          incjatyw, wysoko notowany w bilansach ekonomicznych (druga najbogatsza gmina
          Polski, mimo dopłacania w ogólny budżet Dolnego Śląska), już teraz w dużej
          mierze uniezależniający się od administracji centralnej. Owszem inwestorzy
          wybiorą Warszawę, ale tylko dlatego, że jest stolicą i w ten sposób łatwiej
          zarządzać. Wielu obcokrajowców porównuje stolicę raczej do jakiegoś
          azjatyckiego molocha. Słyszałem opinie, że giełda powinna funkcjonować właśnie
          we Wrocławiu w bezpośredniej łączności z giełdą we Frankfurcie. Ale cóż.... Już
          obecnie ogrom inwestycji trafia na wasz teren, a po akcesji do UE z pewnością
          to okolice Wrocławia będą najpręzniej rozwijającym się areałem. Pozdrawiam
          • Gość: James Re: Jestem z Wawy James, a Wrocław jest naszym eu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.03, 19:56
            Powiem Ci ze zgadzam sie z tym co napisales w tym i poprzednim poscie. Tez tak
            uwazam, ja uwielbiam Wrocław. Tylko chodzilo mi o to ze ten post byl nie na
            miejscu, bo tu opowiadane bylo o Szczecinie i nikt za bardzo tych miast nie
            porownywal. Stad moglo to powodowac skojarzenia z bufonada, ale jezeli jestes z
            wawy to juz inaczej wyglada. Strasznie nie lubie ja sie ludzie pusza z powodu
            tego skad pochodza, chcialbym zeby we Wrocku jak najdluzej bylo tak normalnie,
            bez zarozumialosci, z otwartoscia. Staram sie tepic wieckazde przejawy.
            Duzo ciekawych informacji piszesz. Z racji zawodowej sa dla mnie bardzo
            interesujace. Jezeli masz wiecej spostrzezen to podziel sie z nami. A skad
            pochodzisz? Tak z ciekwasci, czemu taki sentyment do Wrocka.
            • Gość: _ Re: Jestem z Wawy James, a Wrocław jest naszym eu IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 13.08.03, 20:24
              Pochodzę z Warszawy od pokoleń- ojciec jest jeszcze przedwojenną datą. Dziś
              podobno jest inna- nie ta sama co przed 1939- wystarczy nadmienić, że większość
              stanowi ludność napływowa- w tym niestety oprócz twórczych są też elementy
              przestępcze, kombinatorzy, lenie etc. To ci właśnie najbardziej puszą
              się: "Jestem Warszawiakiem" i traktują resztę kraju jak wiochę, a tak naprawdę
              to im słoma sterczy z butów. Szkoda, bo przez takich stolica jest nielubiana w
              terenie. Co do sentymentów. Lubię też Kraków, ale Wrocław jest naprawdę THE
              BEST. Dla mnie raz, a poza tym słyszę to od innych ludzi, patrzących na Polskę
              z perspektywy np. 1000 kilometrów. W waszym mieście musicie z całych sił
              naciskać na władze aby dbały, pielęgnowały piękną spuściznę architektoniczną.
              Żal mi jak zaniedbano w PRLu z nienawiści do Niemców piękne Przedmieście
              Oławskie (tereny Traugutta/Kościuszki). Dużej części już się nie uratuje.
              Ratujcie co można. Poza tym ja widzę szanse odbudowy w formie wiernych replik
              architektury wcześniejszych stuleci. Bardzo dobrym przykładem jest jeden topic
              na waszym forum nt. pl. Nowy Targ. Nie wiem jak u nas, ale na zachodzie (na
              pewno w Niemczech czy Austri) są firmy specjalizujące się w budowlach takich
              jak 100 czy 200 lat temu (oczywiście nowszymi technologiami). I to byłoby coś
              rewelacyjnego. Sam nie znoszę architektury socrealizmu- począwszy od pudełek z
              lak 50. po wielką płytę lat 70/80. Ale tego jest pełno we wszystkich miastach.
              Co się da trzeba upiękrzyć, zmodernizować. Co paskudniejsze i niereformowalne
              ustroje budowlane zastępować sukcesywnie w miarę możliwości finansowych. Widzę
              dla polskich miast- zwłaszcza Wrocławia, świetlaną przyszłość w perspektywie
              najbliższych 20 lat. PZDR
          • Gość: Rafis Re: Jestem z Wawy James, a Wrocław jest naszym eu IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 13.08.03, 23:48
            Gość portalu: _ napisał(a):

> ropejskim miastem. Piszę to z oddali (Wawa), beznamiętnie. Mam więc do tego
            > chłodny, obiektywny stosunek. Uważam zupełnie serio i nie jestem w tym
            > odosobniony, że Wrocław jest prawdziwą perłą. Owszem jak wszędzie, istnieją
            > brzydkie relikty architektoniczne PRLu i pewne inne niedoskonałości, ale nie
            da
            >
            > się zmienić wszystkiego na raz. Natomiast Wrocław wśród wykształconych,
            > europejczyków o rozwiniętym światopoglądzie (wiem, bo dużo podróżuję po
            Europie
            >
            > w związku z interesami macierzystej firmy) jest uważany wraz z Krakowem za
            > najpiękniejsze miasto polskie. Ale przede wszystkim jest wymieniany jako
            > pierwszy prawdziwy ośrodek europejski naszego kraju, żwawy, pełen energii,
            > incjatyw, wysoko notowany w bilansach ekonomicznych (druga najbogatsza gmina
            > Polski, mimo dopłacania w ogólny budżet Dolnego Śląska), już teraz w dużej
            > mierze uniezależniający się od administracji centralnej. Owszem inwestorzy
            > wybiorą Warszawę, ale tylko dlatego, że jest stolicą i w ten sposób łatwiej
            > zarządzać. Wielu obcokrajowców porównuje stolicę raczej do jakiegoś
            > azjatyckiego molocha. Słyszałem opinie, że giełda powinna funkcjonować
            właśnie
            > we Wrocławiu w bezpośredniej łączności z giełdą we Frankfurcie. Ale cóż....
            Już
            >
            > obecnie ogrom inwestycji trafia na wasz teren, a po akcesji do UE z
            pewnością
            > to okolice Wrocławia będą najpręzniej rozwijającym się areałem. Pozdrawiam

a czy możesz to wytłumaczyc kilku osobom na tym forum? :)
        • Gość: Rafis Re: Pazim równie paskudny jak Poltegor. IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 13.08.03, 23:25
          Gość portalu: James napisał(a):

> Ale Bufon z Ciebie. Rafis tylko zachwala uroki Szczecina a Ty z taka
          bufonada
          > wyskakujesz. Ale jedno udowadniasz, ze powoli upodabniamy sie do Krakowa, bo
          > niektorzy dalej nisz koncowka swego nosa nie widza:)
          >
          > Pozdrawiam
          >

Tez sie tego boje, że dotknie nas syndrom Krakowa.Jak na razie wygrywamy
          mentalnościa mieszkanców(jak to gdzieś słyszałem polski N.York :)
          Jednak chyba nie dotknie on nas bo Wrocław to miasto otwarte i cały czas
          dopływa młoda krew :)
          Jak to mówił Zdrojo o róznicy pomiędzy Krakowem i Wrocławiem:
          zeby u nich zostac dyrektorem teatru trzeba miec pradziadka pochowanego na
          tamtejszym cmentarzu a u nas wrecz przeciwnie :)
          pozdrawiam
    • wedzonka Re: Szczecin warty POZNANIA!!!! 13.08.03, 00:37
      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Naprawde.Byłem ostatnio w tym pięknym mieście(po raz pierwszy).
      > Porty, stocznie, piekne budowle, duzo wody i poprzerzucane nad nią estakady
      > robia świetne wrażenie i tworza niepowtarzalny klimat tego mało znanego w
      > Polsce miasta.
      > Ponadto jest kilka rzeczy, które widziałbym chetnie u nas:
      >
      > 1) szlak turystyczny-przerywana, czerwona linia która oprowadza turystów po
      > wiekszości zabytków miasta, które sa umiejscowione właściwie w jednym
      > miejscu.Przy każdej budowli jest tabliczka z krótkim opisem.
      >
      > 2)Wieżowiec Pazim-nowoczesny budynek(100m) z restauracją na ostatnim
      > pietrze.Cudowny widok na całe miasto(Poltegor się chowa).
      >
      > P.S. Wały Chrobrego to mistrzostwo :)

Bylem tam bardzo dawno temu, chyba wlasnie wtedy budowali te estakady! Robily
      wrazenie! Pamietam jeszcze skwery na srodku przestronnych ulic, cos
      wspanialego! Ech te nadodrzanskie miejskie perelki! :)
      • Gość: Rafis Re: Szczecin warty POZNANIA!!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 13.08.03, 23:21
        No to jestesmy wszyscy w rodzinie.Ach ci Warszawiacy-raz ich nienawidzisz a
        potem kochasz ;)
        Nie porównywałem obu miast bo sa po prostu inne ale maja kilka cech wspólnych-
        chocby to, że były tak samo traktowane(po macoszemu) przez PRL.Łączy nas nie
        tylko Odra.Jednak nasze miasta są(były?) niedoceniane i właściwie nieznane w
        Polsce.Wrocław juz wychodzi z cienia a mysle, że czeka to także Szczecin.
        Co do przyszłości to tez jestem optymistą.Mysle, że "cięzar" Polski bedzie sie
        przesuwał tam gdzie jego miejsce-czyli z mazowieckich równin na Śląsk, Pomorze
        i Wielkopolske.
        • Gość: _ Racja, racja IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 14.08.03, 23:10
          Wszelkie prognozy analityków ekonomicznych z Polski oraz terenu UE przewidują
          bardzo silny rozwój zachodniego pasa Polski (org. west areas of Poland)-
          zwłaszcza po zakończeniu integracji europejskiej i silniejsze związki finansowe
          i kulturalne tego obszaru z innymi metropoliami europejskimi, niż z własną
          stolicą. Szeroko rozumiany rozkwit i uniezależnianie się jest powodem do
          radości. Dla strategów ekonomicznych jest też druga strona medalu. Otóż
          powiększająca się dysproporcja między zachodnią i wschodnią ścianą Polski nie
          jest zjawiskiem korzystnym i działa destabilizująco. Jeżeli przyszłe rządy
          naszego państwa nie podejmą konkretnych działań, może się okazać za 10 lat, że
          wschodnie tereny naszego kraju to pustynia społeczna, kulturalna i ekonomiczna.
          Trzeba wykorzystać fakt, że wkrótce nasza wschodnia granica Polski będzie
          granicą UE i pozyskując wszelkie możliwe środki ze wspólnego europejskiego
          budżetu wypromować ten obszar i nadać mu jego własny, atrakcyjny charakter.
          Lepiej żeby cała Polska była za 10-20 lat kwitnącym i bogatym krajem. PZDR
      • Gość: Wuwu Re: Szczecin warty POZNANIA!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.03, 13:02
        Jest jeszcze coś, co łączy oba miasta.
        Przedwojenne autostrady w kierunku Berlina i niezmiennie niemal od 60 lat
        fatalne połączenie ze stolicą kraju, do której z obu miast najłatwiej przez ...
        Poznań! Oby na zmianę tej sytuacji nie przyszło obu miastom czekać kolejnych 60
        lat. Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka