Dodaj do ulubionych

RONDA WE WROCŁAWIU

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 20:45
Ciekaw jestem dlaczego we Wrocławiu są tylko dwa ronda (rondo skrzyżowanie ulic
w formie okrągłego placu), z tego rondo na Powstańców Śląskich nie bardzo
przypomina klasyczne rondo. Ja osobiście uważam, że rondo jest lepszym
rozwiązaniem niż zwykłe skrzyżowanie. Są we Wrocławiu miejsca gdzie aż się
prosi o rondo np skrzyżowanie ulic Powst. Śl i Hallera, czy Hallera i
Grabiszyńską, pl. Dominikański też by się nadał. Ciekaw jestem opinii
zmotoryzowanych i nie tylko Wrocławian.

Z pozdrowieniami Klakson
Obserwuj wątek
    • Gość: marsha Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: 192.168.0.* / *.kask.net.pl 01.06.01, 21:20
      z tego co mi opowiadał instruktor(przy okazji robienia prawa jazy),to we
      Wrocławiu nie ma ani jednego prawdziwego ronda.nawet to na Krzykach-co zwie się
      się Rondem-wcale nim nie jest..
      • Gość: amar Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 21:25
        Jest jedno rondo"prawdziwe" przy skrzyżowaniu Zaoroskiej z Gajowicką
      • Gość: FraMauro Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 23:36
        Gość portalu: marsha napisał(a):

> z tego co mi opowiadał instruktor(przy okazji robienia prawa jazy),to we
        > Wrocławiu nie ma ani jednego prawdziwego ronda.nawet to na Krzykach-co zwie się
        >
        > się Rondem-wcale nim nie jest..

Marsha ma racje. Rondo, to inaczej skrzyzowanie rownorzedne,na ktorym ruch odbywa
        sie "po okregu" , a wiec pojazdy wjezdzajace na rondo maja pierwszenstwo przed
        pojazdami juz na nim sie znajdujacymi. Konia z rzedem temu, kto znajdzie takie
        rondo we W-wiu .
    • Gość: Manon Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 22:00
      Poniewaz ulice we Wroclawiu nie byly planowane promieniscie jak w Szczecinie,
      czy Paryzu.
      Pozdr.
    • Gość: Misiek M Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 23:19
      To fakt ,rondo to najlepsze skrzyżowanie,szczególnie w przypadku gdy nie ma na
      nim świateł.We Wrocławiu jednak chyba się nie da zrobić takich skrzyżowań.
      Wąskie ulice ,ciasna zabudowa.A szkoda.
      • Gość: Piotras Re: RONDA WE WROCŁAWIU IP: *.legnica.dialog.net.pl 02.06.01, 07:38
        Gość portalu: Misiek M napisał(a):

> We Wrocławiu jednak chyba się nie da zrobić takich skrzyżowań.
        > Wąskie ulice ,ciasna zabudowa.A szkoda.

Wszędzie się da.Widziałem we Francji ronda o średnicy pi razy oko 50 cm.Czyli
        znak ronda i taka podstawka,na której stał.Zresztą francuzi kochają to
        rozwiązanie i wtykają je wszędzie,gdzie tylko mogą.Faktycznie bardzo usprawnia
        jazdę,szczególnie tam,gdzie krzyżują się ulice o mniej więcej jednakowym
        natężeniu ruchu.A ekonomicznie na pewno bardziej się opłaca niż montowanie i
        konserwacja świateł.

• do_gory Re: RONDA WE WROCŁAWIU 14.04.02, 13:31

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka