Dodaj do ulubionych

Ortografia na forum

IP: 217.30.156.* 17.06.01, 23:28
Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w
ogole odrzucane, jesli to mozliwe.
(Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?)
Obserwuj wątek
    • Gość: MICHAL Re: Ortografia na forum IP: *.skane.se 18.06.01, 00:12
      Gość portalu: bromden napisał(a):

> Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w
      > ogole odrzucane, jesli to mozliwe.
      > (Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?)

SLUSZNIE.
      Zlikwidoac,usunac,zabronic.W ten sposob na forum pozostana tylko
      bezrobotne panny polonistki.
      • Gość: maszo Re: Ortografia na forum IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 03:59
        a ty wolisz panów matematyków?
        • Gość: MICHAL Re: Ortografia na forum IP: *.skane.se 18.06.01, 04:08
          Gość portalu: maszo napisał(a):

> a ty wolisz panów matematyków?

atakujesz zawsze z marschu,nie spisz bo knujesz.
          • Gość: karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
            Gość portalu: MICHAL napisał(a):

> Gość portalu: maszo napisał(a):
            >
            > > a ty wolisz panów matematyków?
            >
            > atakujesz zawsze z marschu,nie spisz bo knujesz.

Cześć, MICHAL, kopę lat.
        • Gość: Terka Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 07:59
          knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami?
          • Gość: BreslY Re: Ortografia na forum IP: 130.225.149.* 18.06.01, 11:53
            Gość portalu: Terka napisał(a):

> knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami?

Funkcje, przestrzenie, macierze...
            • Gość: Jureek Re: Ortografia na forum IP: 62.8.156.* 19.06.01, 16:33
              Gość portalu: BreslY napisał(a):
              >
              > > knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami?
              >
              > Funkcje, przestrzenie, macierze...

i ciala tez widza (algebraicy)
              J.
    • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 08:39

We Wroclawiu liczba postow gwaltownie by wzrosla, bo nasza niechec do cenzury
      jest jednak wieksza niz determinacja jakiegokolwiek admina - inkwizytora.
      • Gość: Karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
        To prawda, że błąd ortograficzny w tekście wygląda, jak włos w talerzu rosołu.
        To nie znaczy, że kucharz nie ma prawa nam tego rosołu pokazać.
        Przecież nie musimy tego rosołu jeść. Ani knajpy odwiedzać

Haj.
    • Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 11:51
      a co z tymi, którzy cierpią na dysleksję? nie dopuścić ich do głosu?
      • Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum IP: 157.25.196.* 18.06.01, 12:05
        Ortografia w sieci to ciekawy temat, zwlaszcza ze jezyk cyberprzestrzeni
        obfituje w nowe slowa, skroty, zapozyczenia,ktore potem mutuja obficie, tworzac
        nowe. W tym wszystkim ortografia schodzi na drugi plan.Zauwazcie, ze w j.
        angielskim (odmiana amerykanska) panuje trend/moda (?) na nieortograficzne
        pisanie
        np. drive thru zamiast : drive through
        Extremistow oczywiscie nalezy pouczac, a jaskrawe przejawy opoznienia
        ortograficznego ganic, ale zeby od razu wycinac z forum ?
        • Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 12:48
          daj spokój, pisząc o tym, że amerykańskie słowa takie jak np. donut czy
          wpomniane przez ciebie drive-thru, pisane są na przekór zasadom ortografii
          zaprzeczasz w ten sposób postępującemu procesowi ewolucji języka. jest to
          zgodne z ortografią, tyle tylko, że z ortografią amerykańską. i to zaczęło się
          znacznie wcześniej niż pojawienie się cyberprzestrzeni. a dla mnie najbardziej
          interesujące jest to, po co w ogóle wprowadzono zasady ortografii w pisowni?
          czyżby działał tu mechanizm jakiegoś filtra, który do sztuki pisania i czytania
          dopuszczał określone elity? bo przecież jak powiem żółw przez rz, u i f to nikt
          nawet nie wyczuje jakie błędy popełniłem. ale kiedy to napiszę, to z miejsca
          spadam do kategorii B.
          • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 12:59
            Gość portalu: daag napisał(a):

> znacznie wcześniej niż pojawienie się cyberprzestrzeni. a dla mnie najbardziej
            > interesujące jest to, po co w ogóle wprowadzono zasady ortografii w pisowni?
            > czyżby działał tu mechanizm jakiegoś filtra, który do sztuki pisania i czytania
            >
            > dopuszczał określone elity? bo przecież jak powiem żółw przez rz, u i f to nikt
            >
            > nawet nie wyczuje jakie błędy popełniłem. ale kiedy to napiszę, to z miejsca
            > spadam do kategorii B.

Ciekawa kwestia!
            Ja sadze ze to rodzaj nawyku w ktory mimowolnie wpadaja ludzie wyksztalceni.
            Gdyby spytac takiego dlaczego by nie pisac "rzułf", to wiekszosc odpowie ze "jak
            by to wygladalo" (wylaczam filologow ktorzy jesli nie padna na zawal to dadza
            solidny wyklad na uzasadnienie takiej a nie innej pisowni).
            Jestem pewien ze jedno pokolenie szkolone bez takich uprzedzen nie mialoby juz
            klopotow z zaakceptowaniem dowolnej pisowni. Usunalbym przede wszystkim dublujace
            sie litery (jak u,ó ż,rz h,ch) i byloby po klopocie.
            • Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum IP: 157.25.196.* 18.06.01, 14:03
              Oj, czuc na kilometr scisle mozgi (mam na mysli daaga i wedzonke), dla ktorych
              ortografia to wybryk natury i jeszcze kilku innych nawiedzonych pokroju Jana
              Miodka. Aby wypowiadac sie na ten temat i wyrokowac, czy ó i u to to samo czy
              nie i jakie znaczenie ma pisownia zgodnie z zasadami, nalezy miec wiedze z
              zakresu historii jezyka ojczystego, przynajmniej elementarna.

• Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 14:17
                OK, no więc oświeć mnie framauro i powiedz co za czort każe podtrzymywać jakieś
                dziwolągi w postaci tych np. rz, ż (zrozumiem jeszcze, że jest parę słów
                brzmiących tak samo ale znaczących coś zupełnie innego np. warzyć i ważyć,
                masaż i masarz etc. i to może być uzasadnienie, ale zauważ, że mamy piłkę
                (nożną) i piłkę (do metalu) i katastrofy nie ma). zresztą o ile się orientuję
                to język też w jakiś sposób ewoluuje i dąży do większej uniwersalności. gdyby
                nie to, to mówilibyśmy dzisiay jakimś skoplikowanym prehistorycznym bełkotem (i
                pewnie w każdym mieście zupełnie innym).
              • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 14:24
                Gość portalu: FraMauro napisał(a):

> Oj, czuc na kilometr scisle mozgi (mam na mysli daaga i wedzonke), dla ktorych
                > ortografia to wybryk natury i jeszcze kilku innych nawiedzonych pokroju Jana
                > Miodka. Aby wypowiadac sie na ten temat i wyrokowac, czy ó i u to to samo czy
                > nie i jakie znaczenie ma pisownia zgodnie z zasadami, nalezy miec wiedze z
                > zakresu historii jezyka ojczystego, przynajmniej elementarna.
                >

Nie watpie ze pisownia ma glebokie uzasadnienie historyczne, ale z drugiej strony
                przekonaj mnie FraMauro ze porzucenie dublowanych glosek mialo by negatywny wplyw
                na cokolwiek.
                Mysle ze tak praktyczna rzecz jak jezyk nie powinna byc obciazana zaszlosciami
                historycznymi ot tak, tylko dla sztuki. Powiedz FraMauro, gdzie sie myle?
                • Gość: Roberto Re: Ortografia na forum IP: 213.76.92.* 18.06.01, 19:33
                  BRODMEN podejrzewam, że ilość postów "zatwierdzonych" na forach spadłaby o
                  jakieś 75 %. Nieraz błędy biorą się z szybkości piszącego. Wiele osób ma po
                  prostu tylko modem, a nie stałe łacze, stąd też ten wielki pośpiech w [pisaniu
                  postów. Pozdro !
              • Gość: Tirsa Re: Ortografia na forum IP: 217.30.154.* 18.06.01, 21:34
                Nie bardzo rozumiem, co ma umysł ścisły bądź nie do ortografii....
                Pochlebiam sobie, że skończyłam kierunek ścisły.... a błędów ortograficznych
                nie robię.... mam nadzieję.... :-))
                Mnie po prostu.... błędy ortograficzne... najnormalniej w świecie bolą :-))...
                taka skaza... :-))

Oczywista mówiem o błendach strikte ortograficzeskich a nie różnorakich
                przeinaczeniach w liniji prostej wywodzoncych siem z jenzyka cyberprzestrzeni ;-
                )))
                • Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum-do Tirsy IP: 157.25.196.* 19.06.01, 09:43
                  Oczywista, nie mam nic do mozgow scislych. Chodzilo mi bardziej o podejscie do
                  tematu, ktore wskazywalo na to, ze autorzy wypowiedzi nie sa raczej
                  absolwentami kierunkow humanistycznych, ewentualnie bedac w szkole sredniej
                  spali na zajeciach z historii jezyka ojczystego.
                  Pozdrowionka,:))
                  • Gość: daag Re: Ortografia na forum-do FraMauro IP: *.*.*.* 19.06.01, 11:03
                    no nie powiem, wysiliłaś się. zamiast racjonalnej wypowiedzi dotyczącej sensu
                    utrzymania zasad skomplikowanej polskiej ortografii doczekałem się zarzutu o
                    nieuctwo. brawo! pociągnij dalej, wrzuć coś jeszcze miodkowi (polski to on
                    chyba jednak zna, to może jakiś zarzut o znęcanie się nad zwierzętami w
                    dzieciństwie? bo w końcu idea liberalizmu językowego musiała zrodzić się w
                    jakimś zdemoralizowanym rozumie) i dyskusja z głowy.
                    • Gość: bromden Re: Ortografia na forum - do daag IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 13:13
                      A dlaczego nie wyburzyc wszystkich zabytkow? Stare palace, zamki, koscioly,
                      budynki publiczne wymagaja kosztownych remontow, renowacji, konserwacji i
                      utrzymania. Po co tyle placic? Mozna je wyburzyc i zbudowac nowe, bardziej
                      funkcjonalne, tansze w utrzymaniu. A ciasna zabudowa w centrach miast przez,
                      ktora sa ciagle korki? Wyburzyc i zbudowac proste szerokie ulice!

Nie przyszlo Ci do glowy, ze jezyk jest naszym dziedzictwem kulturalnym, a
                      ortografia czyms w rodzaju zabytku?

W sytuacjach, gdzie potrzebna jest szybka, zwiezla i precyzyjna komunikacja
                      miedzy ludzmi, i tak powstaja rozne zargony. Poslugujmy sie nimi, tam gdzie to
                      jest wygodne lub niezbedne. Ale pielegnujmy takze 'literacki' jezyk polski (w
                      tym ortografie).
                      • Gość: daag Re: Ortografia na forum - do bromden'a IP: *.*.*.* 19.06.01, 14:00
                        no i zaczyna się festiwal porównań. ale niech ci będzie. czy ty bromdenie
                        żyjesz na codzień w średniowiecznym zamku, bez ubikacji, bieżącej wody,
                        ogrzewania? nie! mieszkasz sobie w wygodnym mieszkanku z elektrycznością, gazem
                        i ciepłą wodą. chcesz zabytków? proszę oto one: stoją piękne, dostojne i
                        promieniują swoją magią. ale na litość boską jak w nich można mieszkać?? nie po
                        to świat się rozwija, żeby rezygnować z jego zdobyczy.
                        dlatego przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy wierszyk napisany po polsku i
                        postaraj się zrozumieć to, że język, czy tego chcesz czy nie chcesz, będzie
                        podlegał ewolucji. a im szybciej umożliwi uniwersalną komunikację między ludźmi
                        tym lepiej.
                        • Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 14:45
                          1. Porownania sa dosc porecznym srodkiem w dyskusji, o
                          ile zachowuje sie proporcje.
                          2. Moje porownanie jest rzeczywiscie zbyt ogolne.
                          Mialem na mysli jezyk w ogole, a mielismy rozmawiac o
                          ortografii.
                          3. Rozumiem dazenie do uproszczenia jezyka. Cisnie mi
                          sie do glowy mnostwo mysli za i przeciw na ten temat,
                          ale nie mam czasu, zeby je uporzadkowac. Moje ogolne
                          wrazenie: 'nie' dla upraszczania ortografii, ale
                          dyskusja otwarta i bardzo ciekawa.
                          4. Ortografie sie zna, albo nie (przynajmniej ilus tam
                          procent najczesciej uzywanego slownictwa). Jak ktos
                          robi bledy, to po prostu wstyd.
                          5. Teraz, zanim cos wysle, czytam ze trzy razy, zeby sie
                          nie splamic. Sam sobie jestem winien.
                          6. Uzycie apostrofu w dopelniaczu mojego nicka to blad.
                          • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 19.06.01, 15:05
                            Bromden, slyszalem jeden sensowny argument za nie upraszczaniem ortografii,
                            przynajmniej jedyny ktory do mnie przemawia.

Chodzilo o to ze zbyt prosty jezyk stawia jego uzytkownikowi niskie wymagania
                            umyslowe, w przeciwienstwie do jezyka skomplikowanego, ktory cwiczy umysl.
                            Biorac pod uwage ze praktycznie kazdy, nawet tuman, predzej czy pozniej mowic
                            sie nauczy (wylaczam kalectwo, to inna bajka), zyskuja na tym wiecej ci ktorych
                            jezyk byl bardziej wymagajacy.
                            Ortografia moze ma malo wspolnego z jezykiem mowionym, ale jednak jakas
                            zaleznosc tez zachodzi!

Mozliwe ze byly na ten temat prowadzone jakies badania statystyczne w krajach o
                            roznych poziomach trudnosci jezyka, ale o tym chyba mogliby opowiedziec nasi
                            filolodzy.

Pozdrawiam. :)
                          • Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 19.06.01, 15:33
                            żeby nie tworzyć tu swojego wizerunku jako zwolennika totalnej anarchii
                            ortograficznej podpowiem, że mnie też rażą błędy ortograficzne i staram się ich
                            nie popełniać. póki co, status człowieka wykształconego do czegoś zobowiązuje.
                            ale nie oznacza to, że byłbym przeciwnikiem reformy w języku polskim; reformy,
                            która pozwoli go znacząco uprościć. agrument przytoczony przez wędzonkę o tym,
                            że ortografia zmusza do wysiłku i stawia wyższą poprzeczkę dla twórców i
                            użytkowników słowa pisanego jest oczywiście sensowna. mieć mądre i inteligentne
                            społeczeństwo to plus (tylko czy znajomość zasad ortografii to gwarantuje?) ale
                            czy nie grozi to sytuacją o której pisałem już wcześniej tj. ortografia
                            stanowić będzie filtr poprzez który następuje podział na dwie kategorie
                            obywateli?
                            a co do apostrofu. czasem stosuję zapożyczane z innych języków drobiazgi. jeśli
                            to błąd, to zgodnie z twoim bromdenie poglądem, wypowiedź ta nie powinna
                            znaleźć się na forum, należy ją spalić a zawarte w niej treści jak najszybciej
                            wyczyścić z pamięci.
                            • Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 16:14
                              Ojej, daag, chyba nie uwazasz mnie za takiego radykala. Zeby wszystko bylo
                              jasne: wolnosc slowa stawiam zdecydowanie ponad ortografia. Pierwszy post, to
                              nie byl moj poglad, tylko wyraz zazenowania i prowokacja. Udana zreszta,
                              sadzac po dyskusji, jaka sie wywiazala.

Spojrzmy na to z innej strony: ogolnie rzecz biorac, znaczna czesc
                              spoleczenstwa (czy tez spoleczenstw) ubozeje duchowo. Odbija sie to rowniez na
                              uzywanym przez nich jezyku. Uzywanie roznych nowych form przez masy prowadzi
                              predzej czy pozniej do ich usankcjonowania. I byc moze kiedys w przyszlosci
                              nastapi uproszczenie ortografii. Ale nie przeszkodzi to swiatlejszej czesci
                              spoleczenstwa w poslugiwaniu sie 'stara' ortografia. Mam nadzieje, ze nikt mi
                              tego nie zabroni (i moje posty nie beda usuwane z forum).

Jezeli wyraz angielski lub francuski konczy sie na spolgloske (bez znaczenia,
                              czy sie ja wymawia, czy nie) lub samogloske 'y', to nie stosuje sie apostrofu w
                              odmianie. Poza tym, tego nicka mozna uzywac jako normalna polska nazwe wlasna.
                              A 'zapozyczanie drobiazgow z innych jezykow' nie ma, w tym wypadku, nic do
                              rzeczy.
                            • Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: 217.30.133.* 19.06.01, 16:14
                              Ojej, daag, chyba nie uwazasz mnie za takiego radykala. Zeby wszystko bylo
                              jasne: wolnosc slowa stawiam zdecydowanie ponad ortografia. Pierwszy post, to
                              nie byl moj poglad, tylko wyraz zazenowania i prowokacja. Udana zreszta,
                              sadzac po dyskusji, jaka sie wywiazala.

Spojrzmy na to z innej strony: ogolnie rzecz biorac, znaczna czesc
                              spoleczenstwa (czy tez spoleczenstw) ubozeje duchowo. Odbija sie to rowniez na
                              uzywanym przez nich jezyku. Uzywanie roznych nowych form przez masy prowadzi
                              predzej czy pozniej do ich usankcjonowania. I byc moze kiedys w przyszlosci
                              nastapi uproszczenie ortografii. Ale nie przeszkodzi to swiatlejszej czesci
                              spoleczenstwa w poslugiwaniu sie 'stara' ortografia. Mam nadzieje, ze nikt mi
                              tego nie zabroni (i moje posty nie beda usuwane z forum).

Jezeli wyraz angielski lub francuski konczy sie na spolgloske (bez znaczenia,
                              czy sie ja wymawia, czy nie) lub samogloske 'y', to nie stosuje sie apostrofu w
                              odmianie. Poza tym, tego nicka mozna uzywac jako normalna polska nazwe wlasna.
                              A 'zapozyczanie drobiazgow z innych jezykow' nie ma, w tym wypadku, nic do
                              rzeczy.
                              • Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 20.06.01, 10:30
                                o! i czegoś się nauczyłem o tym apostrofie i zarazem pokazałem, że jednak
                                jestem niedouczonym plebejuszem. wiesz ja ten apostrof zawsze kojarzyłem z
                                isn't, can't, i've, walkin' i stąd ta fraza o "zapożyczonym drobiazgu". chociaż
                                z drugiej strony nie wierzę, żeby rodowód tej kreseczki był czysto polski.
                                a ciekawy jestem czy mając taki mocny pociąg do pielęgnowania tradycji
                                językowych, używasz czasami y zamiast j, bo zdaje się, że jeszcze niedawno
                                pisało się tak w polsce? oczywiście nikt ci tego nie zabroni tak jak i nikt ci
                                nie zabroni nominowania kwot w starych złotych ale jak robisz zakupy to płacisz
                                jednak nowymi banknotami.
                                • Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: 217.30.156.* 20.06.01, 10:45
                                  Z tym apostrofem to tylko tak z ciekawosci sprawdzilem w slowniku, bo
                                  podejrzewalem, ze Polacy naduzywaja go przy odmianie obcych wyrazow.
                                  Nie uzywam 'y'.
                                  • Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 20.06.01, 11:18
                                    tak jak i ja też pozwoliłem go sobie nadużyć.
                                    pozdro : )
                        • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum - do bromden'a IP: 156.24.231.* 19.06.01, 14:52
                          Gość portalu: daag napisał(a):

> no i zaczyna się festiwal porównań. ale niech ci będzie. czy ty bromdenie
                          > żyjesz na codzień w średniowiecznym zamku, bez ubikacji, bieżącej wody,
                          > ogrzewania? nie! mieszkasz sobie w wygodnym mieszkanku z elektrycznością, gazem
                          >
                          > i ciepłą wodą. chcesz zabytków? proszę oto one: stoją piękne, dostojne i
                          > promieniują swoją magią. ale na litość boską jak w nich można mieszkać?? nie po
                          >
                          > to świat się rozwija, żeby rezygnować z jego zdobyczy.
                          > dlatego przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy wierszyk napisany po polsku

Wlasnie!, cyt.:
                          "dai at ia pobrusa a ti pozivai"
                          ;O
                          To podobno pierwszy na swiecie tekst za rownouprawnieniu kobiet!
                          Przepraszam wiec feministki jesli walnalem jakiegos byka :)

i
                          > postaraj się zrozumieć to, że język, czy tego chcesz czy nie chcesz, będzie
                          > podlegał ewolucji. a im szybciej umożliwi uniwersalną komunikację między ludźmi
                          >
                          > tym lepiej.

A propos, czy ksiega Henrykowska jest teraz w Henrykowie czy w Muzeum
                          Archidiecezjalnym?
    • Gość: axamitka Re: Ortografia na forum IP: *.punkt.pl 19.06.01, 15:12
      tak, tak! wywalać fszystkie nie ortograficzne teksty, bendzie mniej bałaganó i
      same wartościowe wypowiedzi zostanom. bo jak ktoś niepisze dobże, toznaczy, rze
      nienałóczył sie ortografji, a jak nawet tego sie nienałóczył to itak niema nic
      ciekawego dopowiedzenia i napewno niema racji, prawda? i czeba go wywalić!
      chi chi
      :)))))))))))))
      • Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 19.06.01, 15:41
        Hie, hie - tag czymadź! O jilesz to siem zwjengży miejzdze na serfeże Gazedy.pl!
        Wyfaladź niełortograwuw!!!

:-)))))))))))))))))))
        • Gość: Tirsa Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 17:54
          I fyfaladź frzyzdgich, gdószy birzom jagimź cifnym jensygiem ;-)))

Dirza
    • Gość: laugh Re: Ortografia na forum IP: *.thanet.ac.uk 20.06.01, 18:29
      Tego jeszcze brakowalo by posty z bledami byly
      usuwane. Gdyby tak jednak sie stalo, jak pan Michal
      stwierdzil- polonistki by tylko tu siedzialy, a te
      polonistki to okropne babajagi.
      • Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 20.06.01, 18:38
        O przepraszam - jam właśnie też polonista. Czyli kto? Chłopjaga?
        • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 20.06.01, 19:25
          Powiedzmy: Gargamel. :)
          • Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 20.06.01, 19:40
            Hehe - tyż ładnie :-)))
            • Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 20.06.01, 19:43
              Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Hehe - tyż ładnie :-)))

Bo to tylko wersja oficjalna...
              :)
              • Gość: stary Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.01, 00:00
                Ortografia to przecież tradycja, nie poczęła się w mózgach polonistów. To, między innymi, jakby
                pierwszy fonetyczny zapis sposobu wymowy głosek. Język ewoluuje, tak jak wymowa; już nikt chyba
                nie rozróżnia w mowie "H" od "CH", prawda? Albo, w niektórych wyrazach "Ł" od "U".
                Mam w nosie ortografię! - oswiadcza ktos. Proszę bardzo. Tyle, że... Nawet w naszym cyberswiecie
                muszą obowiązywać reguły! Wyobraźcie sobie choćby bałagan w wyszukiwarkach!!!!!!!
                Szukamy frazy ze słowem... na przykład: guz. I co? Mamy cztery możliwosci! Przy wyrazie trzyliterowym!
                1. gus
                2. gós
                3. góz
                4. guz.
                Nie trzeba chyba wielkiej wyobraźni, by stwierdzić jaki zapanowałby bałagan! Ileż możliwosci!
                Tragedia!!!!!!!!!!

Pozdr.! :))))))))
                • Gość: BreslY Re: Ortografia na forum IP: *.chem.ou.dk 23.06.01, 00:00
                  Stary, bomba! Oto wlasnie chodzi.

Wez np. "Wrzut na pole karne" i "wrzo/d na pole karne".
                  "Leszek Miller: Rzad AWS nic nie potrafi" vs "Leszek Miller: Rzad AWs nic nie potrawi"

Gość portalu: stary napisał(a):

> Ortografia to przecież tradycja, nie poczęła się w mózgach polonistów. To, międ
                  > zy innymi, jakby
                  > pierwszy fonetyczny zapis sposobu wymowy głosek. Język ewoluuje, tak jak wymowa
                  > ; już nikt chyba
                  > nie rozróżnia w mowie "H" od "CH", prawda? Albo, w niektórych wyrazach "Ł" od "
                  > U".
                  > Mam w nosie ortografię! - oswiadcza ktos. Proszę bardzo. Tyle, że... Nawet w na
                  > szym cyberswiecie
                  > muszą obowiązywać reguły! Wyobraźcie sobie choćby bałagan w wyszukiwarkach!!!!!
                  > !!
                  > Szukamy frazy ze słowem... na przykład: guz. I co? Mamy cztery możliwosci! Przy
                  > wyrazie trzyliterowym!
                  > 1. gus
                  > 2. gós
                  > 3. góz
                  > 4. guz.
                  > Nie trzeba chyba wielkiej wyobraźni, by stwierdzić jaki zapanowałby bałagan! Il
                  > eż możliwosci!
                  > Tragedia!!!!!!!!!!
                  >
                  > Pozdr.! :))))))))

• Gość: karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00

Proponuję, by wypowiedzi ważnych person w telewizji, nie znających podstawowych
      prawideł języka polskiego też były usuwane. Na przykład, gdy ktoś
      mówi "tutej", "dzisiej".
      Ciekawe, jak wpłynęłoby to na na program telewizyjny. Pewnie zostałby tylko obraz
      kontrolny.
      Haj.
      • Gość: hrabia Re: Ortografia na forum IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
        Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce. Jestem za wolnością. Uwolnić
        błędy ortograficzne z okowów niewoli !
          Gość portalu: hrabia napisał(a):

> Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce. Jestem za wolnością. Uwolnić
          > błędy ortograficzne z okowów niewoli !

i ten włos w rosole zjeść.
          • Gość: hrabia Re: Ortografia na forum IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
            Gość portalu: karbol napisał(a):

> Gość portalu: hrabia napisał(a):
            >
            > > Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce.
            Jestem za wolnością. Uwol
            > nić
            > > błędy ortograficzne z okowów niewoli !
            >
            > i ten włos w rosole zjeść.

A, co z żabą. Czy podkuć jej nogę ?

• Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 25.06.01, 00:00
            Gość portalu: karbol napisał(a):

> i ten włos w rosole zjeść.

e tam. ogolić kucharzy i kelnerów. ; )

• Gość: bromden SLOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.01, 00:00
        Podsunales mi fajny pomysl, karbol. Zrobmy slownik poprawnej polszczyzny na
        podstawie radia i telewizji.
        Na poczatek proponuje:
        - ''na dzien dzisiejszy''
        - ''fakt autentyczny'' (teraz juz sie tego rzadziej uzywa, ale kiedys - nagminnie)
        - rozpoczynanie zdania od ''to znaczy...''

No, na razie nie moge sobie wiecej przypomniec.
        • Gość: karbol Re: SLOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00

> Podsunales mi fajny pomysl, karbol. Zrobmy slownik poprawnej polszczyzny na
          > podstawie radia i telewizji.
          > Na poczatek proponuje:
          > - ''''na dzien dzisiejszy''''
          > - ''''fakt autentyczny'''' (teraz juz sie tego rzadziej uzywa, ale kiedys - nagminn
          > ie)
          > - rozpoczynanie zdania od ''''to znaczy...''''
          >
          > No, na razie nie moge sobie wiecej przypomniec.

Chętnie im przyłożę. Tylko wychodzimy z zakresu ortografii. Otwórzmy własny,
          separatystyczny wątek.
          Na przykład : "tera i tutej".
          Najgorsze jest to, że nie chce mi się oglądać i słuchać telewizji. To już nie
          dno, to już denko.
          haj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka