Gość: bromden IP: 217.30.156.* 17.06.01, 23:28 Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w ogole odrzucane, jesli to mozliwe. (Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MICHAL Re: Ortografia na forum IP: *.skane.se 18.06.01, 00:12 Gość portalu: bromden napisał(a): > Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w > ogole odrzucane, jesli to mozliwe. > (Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?) SLUSZNIE. Zlikwidoac,usunac,zabronic.W ten sposob na forum pozostana tylko bezrobotne panny polonistki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszo Re: Ortografia na forum IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.01, 03:59 a ty wolisz panów matematyków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: Ortografia na forum IP: *.skane.se 18.06.01, 04:08 Gość portalu: maszo napisał(a): > a ty wolisz panów matematyków? atakujesz zawsze z marschu,nie spisz bo knujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Gość portalu: maszo napisał(a): > > > a ty wolisz panów matematyków? > > atakujesz zawsze z marschu,nie spisz bo knujesz. Cześć, MICHAL, kopę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terka Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 07:59 knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BreslY Re: Ortografia na forum IP: 130.225.149.* 18.06.01, 11:53 Gość portalu: Terka napisał(a): > knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami? Funkcje, przestrzenie, macierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Ortografia na forum IP: 62.8.156.* 19.06.01, 16:33 Gość portalu: BreslY napisał(a): > > > knuju, knuju, ale czy matematycy widzą cokolwiek poza liczbami? > > Funkcje, przestrzenie, macierze... i ciala tez widza (algebraicy) J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 08:39 Gość portalu: bromden napisał(a): > Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w > ogole odrzucane, jesli to mozliwe. > (Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?) We Wroclawiu liczba postow gwaltownie by wzrosla, bo nasza niechec do cenzury jest jednak wieksza niz determinacja jakiegokolwiek admina - inkwizytora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 To prawda, że błąd ortograficzny w tekście wygląda, jak włos w talerzu rosołu. To nie znaczy, że kucharz nie ma prawa nam tego rosołu pokazać. Przecież nie musimy tego rosołu jeść. Ani knajpy odwiedzać Haj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 11:51 a co z tymi, którzy cierpią na dysleksję? nie dopuścić ich do głosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum IP: 157.25.196.* 18.06.01, 12:05 Ortografia w sieci to ciekawy temat, zwlaszcza ze jezyk cyberprzestrzeni obfituje w nowe slowa, skroty, zapozyczenia,ktore potem mutuja obficie, tworzac nowe. W tym wszystkim ortografia schodzi na drugi plan.Zauwazcie, ze w j. angielskim (odmiana amerykanska) panuje trend/moda (?) na nieortograficzne pisanie np. drive thru zamiast : drive through Extremistow oczywiscie nalezy pouczac, a jaskrawe przejawy opoznienia ortograficznego ganic, ale zeby od razu wycinac z forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 12:48 daj spokój, pisząc o tym, że amerykańskie słowa takie jak np. donut czy wpomniane przez ciebie drive-thru, pisane są na przekór zasadom ortografii zaprzeczasz w ten sposób postępującemu procesowi ewolucji języka. jest to zgodne z ortografią, tyle tylko, że z ortografią amerykańską. i to zaczęło się znacznie wcześniej niż pojawienie się cyberprzestrzeni. a dla mnie najbardziej interesujące jest to, po co w ogóle wprowadzono zasady ortografii w pisowni? czyżby działał tu mechanizm jakiegoś filtra, który do sztuki pisania i czytania dopuszczał określone elity? bo przecież jak powiem żółw przez rz, u i f to nikt nawet nie wyczuje jakie błędy popełniłem. ale kiedy to napiszę, to z miejsca spadam do kategorii B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 12:59 Gość portalu: daag napisał(a): > znacznie wcześniej niż pojawienie się cyberprzestrzeni. a dla mnie najbardziej > interesujące jest to, po co w ogóle wprowadzono zasady ortografii w pisowni? > czyżby działał tu mechanizm jakiegoś filtra, który do sztuki pisania i czytania > > dopuszczał określone elity? bo przecież jak powiem żółw przez rz, u i f to nikt > > nawet nie wyczuje jakie błędy popełniłem. ale kiedy to napiszę, to z miejsca > spadam do kategorii B. Ciekawa kwestia! Ja sadze ze to rodzaj nawyku w ktory mimowolnie wpadaja ludzie wyksztalceni. Gdyby spytac takiego dlaczego by nie pisac "rzułf", to wiekszosc odpowie ze "jak by to wygladalo" (wylaczam filologow ktorzy jesli nie padna na zawal to dadza solidny wyklad na uzasadnienie takiej a nie innej pisowni). Jestem pewien ze jedno pokolenie szkolone bez takich uprzedzen nie mialoby juz klopotow z zaakceptowaniem dowolnej pisowni. Usunalbym przede wszystkim dublujace sie litery (jak u,ó ż,rz h,ch) i byloby po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum IP: 157.25.196.* 18.06.01, 14:03 Oj, czuc na kilometr scisle mozgi (mam na mysli daaga i wedzonke), dla ktorych ortografia to wybryk natury i jeszcze kilku innych nawiedzonych pokroju Jana Miodka. Aby wypowiadac sie na ten temat i wyrokowac, czy ó i u to to samo czy nie i jakie znaczenie ma pisownia zgodnie z zasadami, nalezy miec wiedze z zakresu historii jezyka ojczystego, przynajmniej elementarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 18.06.01, 14:17 OK, no więc oświeć mnie framauro i powiedz co za czort każe podtrzymywać jakieś dziwolągi w postaci tych np. rz, ż (zrozumiem jeszcze, że jest parę słów brzmiących tak samo ale znaczących coś zupełnie innego np. warzyć i ważyć, masaż i masarz etc. i to może być uzasadnienie, ale zauważ, że mamy piłkę (nożną) i piłkę (do metalu) i katastrofy nie ma). zresztą o ile się orientuję to język też w jakiś sposób ewoluuje i dąży do większej uniwersalności. gdyby nie to, to mówilibyśmy dzisiay jakimś skoplikowanym prehistorycznym bełkotem (i pewnie w każdym mieście zupełnie innym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 18.06.01, 14:24 Gość portalu: FraMauro napisał(a): > Oj, czuc na kilometr scisle mozgi (mam na mysli daaga i wedzonke), dla ktorych > ortografia to wybryk natury i jeszcze kilku innych nawiedzonych pokroju Jana > Miodka. Aby wypowiadac sie na ten temat i wyrokowac, czy ó i u to to samo czy > nie i jakie znaczenie ma pisownia zgodnie z zasadami, nalezy miec wiedze z > zakresu historii jezyka ojczystego, przynajmniej elementarna. > Nie watpie ze pisownia ma glebokie uzasadnienie historyczne, ale z drugiej strony przekonaj mnie FraMauro ze porzucenie dublowanych glosek mialo by negatywny wplyw na cokolwiek. Mysle ze tak praktyczna rzecz jak jezyk nie powinna byc obciazana zaszlosciami historycznymi ot tak, tylko dla sztuki. Powiedz FraMauro, gdzie sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Ortografia na forum IP: 213.76.92.* 18.06.01, 19:33 BRODMEN podejrzewam, że ilość postów "zatwierdzonych" na forach spadłaby o jakieś 75 %. Nieraz błędy biorą się z szybkości piszącego. Wiele osób ma po prostu tylko modem, a nie stałe łacze, stąd też ten wielki pośpiech w [pisaniu postów. Pozdro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: Ortografia na forum IP: 217.30.154.* 18.06.01, 21:34 Nie bardzo rozumiem, co ma umysł ścisły bądź nie do ortografii.... Pochlebiam sobie, że skończyłam kierunek ścisły.... a błędów ortograficznych nie robię.... mam nadzieję.... :-)) Mnie po prostu.... błędy ortograficzne... najnormalniej w świecie bolą :-))... taka skaza... :-)) Oczywista mówiem o błendach strikte ortograficzeskich a nie różnorakich przeinaczeniach w liniji prostej wywodzoncych siem z jenzyka cyberprzestrzeni ;- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: Ortografia na forum-do Tirsy IP: 157.25.196.* 19.06.01, 09:43 Oczywista, nie mam nic do mozgow scislych. Chodzilo mi bardziej o podejscie do tematu, ktore wskazywalo na to, ze autorzy wypowiedzi nie sa raczej absolwentami kierunkow humanistycznych, ewentualnie bedac w szkole sredniej spali na zajeciach z historii jezyka ojczystego. Pozdrowionka,:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum-do FraMauro IP: *.*.*.* 19.06.01, 11:03 no nie powiem, wysiliłaś się. zamiast racjonalnej wypowiedzi dotyczącej sensu utrzymania zasad skomplikowanej polskiej ortografii doczekałem się zarzutu o nieuctwo. brawo! pociągnij dalej, wrzuć coś jeszcze miodkowi (polski to on chyba jednak zna, to może jakiś zarzut o znęcanie się nad zwierzętami w dzieciństwie? bo w końcu idea liberalizmu językowego musiała zrodzić się w jakimś zdemoralizowanym rozumie) i dyskusja z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Ortografia na forum - do daag IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 13:13 A dlaczego nie wyburzyc wszystkich zabytkow? Stare palace, zamki, koscioly, budynki publiczne wymagaja kosztownych remontow, renowacji, konserwacji i utrzymania. Po co tyle placic? Mozna je wyburzyc i zbudowac nowe, bardziej funkcjonalne, tansze w utrzymaniu. A ciasna zabudowa w centrach miast przez, ktora sa ciagle korki? Wyburzyc i zbudowac proste szerokie ulice! Nie przyszlo Ci do glowy, ze jezyk jest naszym dziedzictwem kulturalnym, a ortografia czyms w rodzaju zabytku? W sytuacjach, gdzie potrzebna jest szybka, zwiezla i precyzyjna komunikacja miedzy ludzmi, i tak powstaja rozne zargony. Poslugujmy sie nimi, tam gdzie to jest wygodne lub niezbedne. Ale pielegnujmy takze 'literacki' jezyk polski (w tym ortografie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum - do bromden'a IP: *.*.*.* 19.06.01, 14:00 no i zaczyna się festiwal porównań. ale niech ci będzie. czy ty bromdenie żyjesz na codzień w średniowiecznym zamku, bez ubikacji, bieżącej wody, ogrzewania? nie! mieszkasz sobie w wygodnym mieszkanku z elektrycznością, gazem i ciepłą wodą. chcesz zabytków? proszę oto one: stoją piękne, dostojne i promieniują swoją magią. ale na litość boską jak w nich można mieszkać?? nie po to świat się rozwija, żeby rezygnować z jego zdobyczy. dlatego przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy wierszyk napisany po polsku i postaraj się zrozumieć to, że język, czy tego chcesz czy nie chcesz, będzie podlegał ewolucji. a im szybciej umożliwi uniwersalną komunikację między ludźmi tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 14:45 1. Porownania sa dosc porecznym srodkiem w dyskusji, o ile zachowuje sie proporcje. 2. Moje porownanie jest rzeczywiscie zbyt ogolne. Mialem na mysli jezyk w ogole, a mielismy rozmawiac o ortografii. 3. Rozumiem dazenie do uproszczenia jezyka. Cisnie mi sie do glowy mnostwo mysli za i przeciw na ten temat, ale nie mam czasu, zeby je uporzadkowac. Moje ogolne wrazenie: 'nie' dla upraszczania ortografii, ale dyskusja otwarta i bardzo ciekawa. 4. Ortografie sie zna, albo nie (przynajmniej ilus tam procent najczesciej uzywanego slownictwa). Jak ktos robi bledy, to po prostu wstyd. 5. Teraz, zanim cos wysle, czytam ze trzy razy, zeby sie nie splamic. Sam sobie jestem winien. 6. Uzycie apostrofu w dopelniaczu mojego nicka to blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 19.06.01, 15:05 Bromden, slyszalem jeden sensowny argument za nie upraszczaniem ortografii, przynajmniej jedyny ktory do mnie przemawia. Chodzilo o to ze zbyt prosty jezyk stawia jego uzytkownikowi niskie wymagania umyslowe, w przeciwienstwie do jezyka skomplikowanego, ktory cwiczy umysl. Biorac pod uwage ze praktycznie kazdy, nawet tuman, predzej czy pozniej mowic sie nauczy (wylaczam kalectwo, to inna bajka), zyskuja na tym wiecej ci ktorych jezyk byl bardziej wymagajacy. Ortografia moze ma malo wspolnego z jezykiem mowionym, ale jednak jakas zaleznosc tez zachodzi! Mozliwe ze byly na ten temat prowadzone jakies badania statystyczne w krajach o roznych poziomach trudnosci jezyka, ale o tym chyba mogliby opowiedziec nasi filolodzy. Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 19.06.01, 15:33 żeby nie tworzyć tu swojego wizerunku jako zwolennika totalnej anarchii ortograficznej podpowiem, że mnie też rażą błędy ortograficzne i staram się ich nie popełniać. póki co, status człowieka wykształconego do czegoś zobowiązuje. ale nie oznacza to, że byłbym przeciwnikiem reformy w języku polskim; reformy, która pozwoli go znacząco uprościć. agrument przytoczony przez wędzonkę o tym, że ortografia zmusza do wysiłku i stawia wyższą poprzeczkę dla twórców i użytkowników słowa pisanego jest oczywiście sensowna. mieć mądre i inteligentne społeczeństwo to plus (tylko czy znajomość zasad ortografii to gwarantuje?) ale czy nie grozi to sytuacją o której pisałem już wcześniej tj. ortografia stanowić będzie filtr poprzez który następuje podział na dwie kategorie obywateli? a co do apostrofu. czasem stosuję zapożyczane z innych języków drobiazgi. jeśli to błąd, to zgodnie z twoim bromdenie poglądem, wypowiedź ta nie powinna znaleźć się na forum, należy ją spalić a zawarte w niej treści jak najszybciej wyczyścić z pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 16:14 Ojej, daag, chyba nie uwazasz mnie za takiego radykala. Zeby wszystko bylo jasne: wolnosc slowa stawiam zdecydowanie ponad ortografia. Pierwszy post, to nie byl moj poglad, tylko wyraz zazenowania i prowokacja. Udana zreszta, sadzac po dyskusji, jaka sie wywiazala. Spojrzmy na to z innej strony: ogolnie rzecz biorac, znaczna czesc spoleczenstwa (czy tez spoleczenstw) ubozeje duchowo. Odbija sie to rowniez na uzywanym przez nich jezyku. Uzywanie roznych nowych form przez masy prowadzi predzej czy pozniej do ich usankcjonowania. I byc moze kiedys w przyszlosci nastapi uproszczenie ortografii. Ale nie przeszkodzi to swiatlejszej czesci spoleczenstwa w poslugiwaniu sie 'stara' ortografia. Mam nadzieje, ze nikt mi tego nie zabroni (i moje posty nie beda usuwane z forum). Jezeli wyraz angielski lub francuski konczy sie na spolgloske (bez znaczenia, czy sie ja wymawia, czy nie) lub samogloske 'y', to nie stosuje sie apostrofu w odmianie. Poza tym, tego nicka mozna uzywac jako normalna polska nazwe wlasna. A 'zapozyczanie drobiazgow z innych jezykow' nie ma, w tym wypadku, nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: 217.30.133.* 19.06.01, 16:14 Ojej, daag, chyba nie uwazasz mnie za takiego radykala. Zeby wszystko bylo jasne: wolnosc slowa stawiam zdecydowanie ponad ortografia. Pierwszy post, to nie byl moj poglad, tylko wyraz zazenowania i prowokacja. Udana zreszta, sadzac po dyskusji, jaka sie wywiazala. Spojrzmy na to z innej strony: ogolnie rzecz biorac, znaczna czesc spoleczenstwa (czy tez spoleczenstw) ubozeje duchowo. Odbija sie to rowniez na uzywanym przez nich jezyku. Uzywanie roznych nowych form przez masy prowadzi predzej czy pozniej do ich usankcjonowania. I byc moze kiedys w przyszlosci nastapi uproszczenie ortografii. Ale nie przeszkodzi to swiatlejszej czesci spoleczenstwa w poslugiwaniu sie 'stara' ortografia. Mam nadzieje, ze nikt mi tego nie zabroni (i moje posty nie beda usuwane z forum). Jezeli wyraz angielski lub francuski konczy sie na spolgloske (bez znaczenia, czy sie ja wymawia, czy nie) lub samogloske 'y', to nie stosuje sie apostrofu w odmianie. Poza tym, tego nicka mozna uzywac jako normalna polska nazwe wlasna. A 'zapozyczanie drobiazgow z innych jezykow' nie ma, w tym wypadku, nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 20.06.01, 10:30 o! i czegoś się nauczyłem o tym apostrofie i zarazem pokazałem, że jednak jestem niedouczonym plebejuszem. wiesz ja ten apostrof zawsze kojarzyłem z isn't, can't, i've, walkin' i stąd ta fraza o "zapożyczonym drobiazgu". chociaż z drugiej strony nie wierzę, żeby rodowód tej kreseczki był czysto polski. a ciekawy jestem czy mając taki mocny pociąg do pielęgnowania tradycji językowych, używasz czasami y zamiast j, bo zdaje się, że jeszcze niedawno pisało się tak w polsce? oczywiście nikt ci tego nie zabroni tak jak i nikt ci nie zabroni nominowania kwot w starych złotych ale jak robisz zakupy to płacisz jednak nowymi banknotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Ortografia na forum IP: 217.30.156.* 20.06.01, 10:45 Z tym apostrofem to tylko tak z ciekawosci sprawdzilem w slowniku, bo podejrzewalem, ze Polacy naduzywaja go przy odmianie obcych wyrazow. Nie uzywam 'y'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 20.06.01, 11:18 tak jak i ja też pozwoliłem go sobie nadużyć. pozdro : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum - do bromden'a IP: 156.24.231.* 19.06.01, 14:52 Gość portalu: daag napisał(a): > no i zaczyna się festiwal porównań. ale niech ci będzie. czy ty bromdenie > żyjesz na codzień w średniowiecznym zamku, bez ubikacji, bieżącej wody, > ogrzewania? nie! mieszkasz sobie w wygodnym mieszkanku z elektrycznością, gazem > > i ciepłą wodą. chcesz zabytków? proszę oto one: stoją piękne, dostojne i > promieniują swoją magią. ale na litość boską jak w nich można mieszkać?? nie po > > to świat się rozwija, żeby rezygnować z jego zdobyczy. > dlatego przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy wierszyk napisany po polsku Wlasnie!, cyt.: "dai at ia pobrusa a ti pozivai" ;O To podobno pierwszy na swiecie tekst za rownouprawnieniu kobiet! Przepraszam wiec feministki jesli walnalem jakiegos byka :) i > postaraj się zrozumieć to, że język, czy tego chcesz czy nie chcesz, będzie > podlegał ewolucji. a im szybciej umożliwi uniwersalną komunikację między ludźmi > > tym lepiej. A propos, czy ksiega Henrykowska jest teraz w Henrykowie czy w Muzeum Archidiecezjalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axamitka Re: Ortografia na forum IP: *.punkt.pl 19.06.01, 15:12 tak, tak! wywalać fszystkie nie ortograficzne teksty, bendzie mniej bałaganó i same wartościowe wypowiedzi zostanom. bo jak ktoś niepisze dobże, toznaczy, rze nienałóczył sie ortografji, a jak nawet tego sie nienałóczył to itak niema nic ciekawego dopowiedzenia i napewno niema racji, prawda? i czeba go wywalić! chi chi :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 19.06.01, 15:41 Hie, hie - tag czymadź! O jilesz to siem zwjengży miejzdze na serfeże Gazedy.pl! Wyfaladź niełortograwuw!!! :-))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.01, 17:54 I fyfaladź frzyzdgich, gdószy birzom jagimź cifnym jensygiem ;-))) Dirza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laugh Re: Ortografia na forum IP: *.thanet.ac.uk 20.06.01, 18:29 Tego jeszcze brakowalo by posty z bledami byly usuwane. Gdyby tak jednak sie stalo, jak pan Michal stwierdzil- polonistki by tylko tu siedzialy, a te polonistki to okropne babajagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 20.06.01, 18:38 O przepraszam - jam właśnie też polonista. Czyli kto? Chłopjaga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 20.06.01, 19:25 Powiedzmy: Gargamel. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Ortografia na forum IP: 195.116.104.* 20.06.01, 19:40 Hehe - tyż ładnie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Ortografia na forum IP: 156.24.231.* 20.06.01, 19:43 Gość portalu: Jarosz napisał(a): > Hehe - tyż ładnie :-))) Bo to tylko wersja oficjalna... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.01, 00:00 Ortografia to przecież tradycja, nie poczęła się w mózgach polonistów. To, między innymi, jakby pierwszy fonetyczny zapis sposobu wymowy głosek. Język ewoluuje, tak jak wymowa; już nikt chyba nie rozróżnia w mowie "H" od "CH", prawda? Albo, w niektórych wyrazach "Ł" od "U". Mam w nosie ortografię! - oswiadcza ktos. Proszę bardzo. Tyle, że... Nawet w naszym cyberswiecie muszą obowiązywać reguły! Wyobraźcie sobie choćby bałagan w wyszukiwarkach!!!!!!! Szukamy frazy ze słowem... na przykład: guz. I co? Mamy cztery możliwosci! Przy wyrazie trzyliterowym! 1. gus 2. gós 3. góz 4. guz. Nie trzeba chyba wielkiej wyobraźni, by stwierdzić jaki zapanowałby bałagan! Ileż możliwosci! Tragedia!!!!!!!!!! Pozdr.! :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BreslY Re: Ortografia na forum IP: *.chem.ou.dk 23.06.01, 00:00 Stary, bomba! Oto wlasnie chodzi. Wez np. "Wrzut na pole karne" i "wrzo/d na pole karne". "Leszek Miller: Rzad AWS nic nie potrafi" vs "Leszek Miller: Rzad AWs nic nie potrawi" Gość portalu: stary napisał(a): > Ortografia to przecież tradycja, nie poczęła się w mózgach polonistów. To, międ > zy innymi, jakby > pierwszy fonetyczny zapis sposobu wymowy głosek. Język ewoluuje, tak jak wymowa > ; już nikt chyba > nie rozróżnia w mowie "H" od "CH", prawda? Albo, w niektórych wyrazach "Ł" od " > U". > Mam w nosie ortografię! - oswiadcza ktos. Proszę bardzo. Tyle, że... Nawet w na > szym cyberswiecie > muszą obowiązywać reguły! Wyobraźcie sobie choćby bałagan w wyszukiwarkach!!!!! > !! > Szukamy frazy ze słowem... na przykład: guz. I co? Mamy cztery możliwosci! Przy > wyrazie trzyliterowym! > 1. gus > 2. gós > 3. góz > 4. guz. > Nie trzeba chyba wielkiej wyobraźni, by stwierdzić jaki zapanowałby bałagan! Il > eż możliwosci! > Tragedia!!!!!!!!!! > > Pozdr.! :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: bromden napisał(a): > Proponuje, zeby posty z bledami ortograficznymi byly usuwane, a najlepiej w > ogole odrzucane, jesli to mozliwe. > (Ciekawe, jak wplyneloby to na liczbe postow we Wroclawiu i innych miastach?) Proponuję, by wypowiedzi ważnych person w telewizji, nie znających podstawowych prawideł języka polskiego też były usuwane. Na przykład, gdy ktoś mówi "tutej", "dzisiej". Ciekawe, jak wpłynęłoby to na na program telewizyjny. Pewnie zostałby tylko obraz kontrolny. Haj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Ortografia na forum IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce. Jestem za wolnością. Uwolnić błędy ortograficzne z okowów niewoli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Ortografia na forum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: hrabia napisał(a): > Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce. Jestem za wolnością. Uwolnić > błędy ortograficzne z okowów niewoli ! i ten włos w rosole zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Ortografia na forum IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 Gość portalu: karbol napisał(a): > Gość portalu: hrabia napisał(a): > > > Co ma orta do forum? Każdy może pisać, jak chce. Jestem za wolnością. Uwol > nić > > błędy ortograficzne z okowów niewoli ! > > i ten włos w rosole zjeść. A, co z żabą. Czy podkuć jej nogę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Ortografia na forum IP: *.*.*.* 25.06.01, 00:00 Gość portalu: karbol napisał(a): > i ten włos w rosole zjeść. e tam. ogolić kucharzy i kelnerów. ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden SLOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.01, 00:00 Podsunales mi fajny pomysl, karbol. Zrobmy slownik poprawnej polszczyzny na podstawie radia i telewizji. Na poczatek proponuje: - ''na dzien dzisiejszy'' - ''fakt autentyczny'' (teraz juz sie tego rzadziej uzywa, ale kiedys - nagminnie) - rozpoczynanie zdania od ''to znaczy...'' No, na razie nie moge sobie wiecej przypomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: SLOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Gość portalu: bromden napisał(a): > Podsunales mi fajny pomysl, karbol. Zrobmy slownik poprawnej polszczyzny na > podstawie radia i telewizji. > Na poczatek proponuje: > - ''''na dzien dzisiejszy'''' > - ''''fakt autentyczny'''' (teraz juz sie tego rzadziej uzywa, ale kiedys - nagminn > ie) > - rozpoczynanie zdania od ''''to znaczy...'''' > > No, na razie nie moge sobie wiecej przypomniec. Chętnie im przyłożę. Tylko wychodzimy z zakresu ortografii. Otwórzmy własny, separatystyczny wątek. Na przykład : "tera i tutej". Najgorsze jest to, że nie chce mi się oglądać i słuchać telewizji. To już nie dno, to już denko. haj! Odpowiedz Link Zgłoś