tk123 18.02.08, 21:13 Przeciw niepodległości Kosowa, przeciw rozbiorowi niepodległej Serbii: www.thepetitionsite.com/petition/905791187 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?? Re: Podpisz petycję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 21:20 a historię znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A dlaczego? 18.02.08, 21:23 Ludzie mieszkający na danym terytorium mają prawo decydować czy chcą należeć do państwa X, Y czy też może chcą stworzyć własne państwo Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: A dlaczego? IP: *.as.kn.pl 18.02.08, 22:35 Uważaj. Pewnie na opolszczyźnie mogłyby się znaleźć wioski, których mieszkańcy chętnie by się zgodzili na przeistoczenie się w enklawę Bundesrepublik. Akurat w Polsce problem nie jest duży, ale są kraje, które mają dużo większy problem z mniejszościami (które na pewnym terenie stają się większością). Nie chodzi o to, że jestem przeciwny Albańczykom, ale po prostu sprawa nie jest wcale taka prosta, jak sugerujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ale 18.02.08, 22:38 Ale ja nie mam nic przeciwko tendencjom separatystycznym. Niezależnie czy w Polsce, Serbii czy Hiszpanii. To mieszkańcy danego terytorium powinni decydować czy i w jakim kraju chcą być, jak się rządzić itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie IP: *.telsat.wroc.pl 18.02.08, 22:19 jako naród doskonale znamy "uroki" walki o niepodległość, więc teoretycznie powinniśmy piać z zachwytu, że w końcu udało się braciom Słowianom proklamować niepodłegłe Kosowo. Tyle tylko, że byłoby to nieroztropne. Bo po pierwsze kocioł bałkański to pojęcie funkcjonujące - nie bez kozery - od lat, po drugie w kolejce następni chętni, po trzecie w końcu i to jest według mnie argument, by się nie zgadzać na takie jednostronne działanie: 1) jest to niezgodne z prawem międzynarodowym (a niektóre państwa UE i USA chcą ten jakże istotny szczegół pominąć, co tworzy niebezpieczny precedens na przyszłość) 2) w Kosowie wśród Albańczyków panuje niemal 50% bezrobocie, a gigantyczne żniwo zbiera przestępczość 3) samozwańcze władze to była partyzantka i wojsko, które same były (a może i są) aktywnym uczestnikiem ww. procederu Aby storpedować plany Kosowa wystarczy umiejętna droga dyplomatyczna przeprowadzona przez Rosję, która wykaże na forum ONZ nielegalność tego rozwiązania, albo w dłuższym odcinku czasu wykończenie nowopowstałego państewka (wielkości woj. opolskiego) przy użyciu legalnych metod, bo Kosowo jako takie w całości uzależnione jest od serbskiego gazu, energetyki itp. rzeczy, bez których funkcjonować nie sposób. Sercem jestem z Kosowem, ale rozsądek podpowiada mi, że to droga bez przyszłości, więc głos na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demograf Re: Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie IP: *.as.kn.pl 18.02.08, 23:10 Gość portalu: Piotr napisał(a): > jako naród doskonale znamy "uroki" walki o niepodległość, więc teoretycznie pow > inniśmy piać z zachwytu, że w końcu udało się braciom Słowianom proklamować nie > podłegłe Kosowo. w kwestii formalnej, bo coś ci się pomieszało. to serbia jest siostrą słowianką, a z kolei albańczycy zamieszkujący kosowo to muzułmanie czystej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie 19.02.08, 00:04 > w kwestii formalnej, bo coś ci się pomieszało. to serbia jest siostrą słowianką > , a z kolei albańczycy zamieszkujący kosowo to muzułmanie czystej krwi. Czy aby kategorii nie mieszasz? Muzułmanie to nie grupa etniczna. Bliższe prawdy to stwierdzenie, że mieszkańcy Kosowa to w większości Albańczycy (którzy nawiasem mówiąc przy okazji przeważnie są też muzułmanami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demograf Re: Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie IP: *.as.kn.pl 19.02.08, 15:30 tbernard napisał: > > w kwestii formalnej, bo coś ci się pomieszało. to serbia jest siostrą sło > wianką > > , a z kolei albańczycy zamieszkujący kosowo to muzułmanie czystej krwi. > > Czy aby kategorii nie mieszasz? > Muzułmanie to nie grupa etniczna. Bliższe prawdy to stwierdzenie, że mieszkańcy > Kosowa to w większości Albańczycy (którzy nawiasem mówiąc przy okazji przeważni > e > są też muzułmanami). racja, trochę namieszałem i uogólniłem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie IP: 91.198.209.* 19.02.08, 07:52 masz rację, wyraziłem się nieprecyzyjnie, dzięki za zwrócenie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dnm Re: Zastanawiam się, kiedy to pierdyknie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.08, 12:00 kiedy to pierdyknie? A to akurat łatwo powiedzieć. Jak przestaniemy na toto płacić. Oczywiście każda grupa etniczna ma prawo do własnej państwowości, tylko że to Kosowo będzie utrzymanką Europy. Będziemy płacić na ich policję, na ich administrację, na ich armię. A wszystko po to, żeby zrobić na złość Ruskim. Odpowiedz Link Zgłoś