Dodaj do ulubionych

Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę

03.03.08, 21:03
Ach, ta fonntanna, jakież to piękne nawiazanie do sławetnej tradycji wrocławskiej, która każe każdemu Wielkiemu Kierownikowi pozostawinie po sobie jakiegoś wytrysku. Nadmuchanego piaru miejskiego nie jest w stanie przebić żadne miasto, to fakt, jesteśmy najlepsi. A rekacja na list... no cóż, to mówi samo za siebie.
"Więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być... tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było...tylko aplauz i zaakceptowanie"
Ignorowanie głosu obywateli w tym mieście to niestety smutny standard. Przed prawie miesiącem rowerzyści złożyli list otwarty do prezia w sprawie skandalicznej inwestycji na ul. Purkyniego
rowery.eko.org.pl/main/?ekran=1&aktualnosci=1&podkat=6&tab=news&id_art=691
która jak na razie pozostaje zupełnie bez echa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Henryk Rybisz Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 21:39
      Powstaje coraz więcej akcji obywatelskich. Ludzie po prostu powoli tracą
      cierpliwość. Widocznie są rozgoryczeni, że nikt ich nie słucha. Może czasem mają
      rację.

Fontanna, nawet droga, nie jest złym pomysłem. Ale może czasami trzeba spoglądać
      na miasto z innej strony.

Trzeba się pogodzić, że ludzie stopniowo sami zaczynają działać i nikt tego nie
      powstrzyma. I różnego typu akcje będą się nasilać.

Już powstaje ferment po ogłoszeniu poswyżki cen biletów komunikacji...
      • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 22:51
        Koszty rosną to i bilety powinny , ten kto jeździ MPK powinien za
        to uczciwie płacić.
        • Gość: Henryk Rybisz Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 23:04
          Oczywiście,
          ale chyba sytuacja zmienia się, jeśli dodamy, że płatność w naszych środkach MPK
          wynosi około 50 %, do czego z resztą przyznali się miejscy urzędnicy. Oznacza
          to, że osoby, które kupują bilety mają podwyżkę, ponieważ muszą dopłacać do
          tych, którzy jeżdżą na gapę. więc tak, powinien uczciwie płacić, ale jak na
          razie jest to bardzo krzywdzące.
          Poza tym wydatki na transport zbiorowy są nieproporcjonalne do budżetu, rangi
          miasta i jego aspiracji, a także jego problemów.
    • Gość: Wrocławianin Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 21:40
      Ula, Asia, Ola, Agnieszka i Hania - Miłe, młode Panie! Brawo, brawo
      i jescze raz brawa!; może to zabrzmi nieelegancko, ale powiem
      wprost - "macie jaja" jestem pełen uznania dla treści, m.in. "[...]
      problem komunikacji. Dojazdy do szkół i powroty do domów zajmują nam
      ogromnie dużo czasu.[...] Powiem też,że jestem waszym fanem i jeżeli
      urzędnik, który wykonywał nawyraźniej czyjeś polecenie nie rozumie
      treści cytatu, i siedzi w wydziale edukacji - ludzie! to co on tam
      robi!! jeśli ma honor to zostaje mu jedynie "sepuku", jeżeli wie co
      mam na myśli. Dyrektor LO powinien zostać publicznie przeproszony za
      działanie rodem z PRL-u chyba, że urzędnik chce, aby te metody jego
      dopadły.
      "Marcin Garcarz,[...]To pomyłka. Pracownik kancelarii prezydenta
      odesłał list do wydziału edukacji," czyżby - to przecież standardowe
      działania
      "Ci młodzi ludzie powinni dostać odpowiedź i wkrótce ją dostaną."
      zdaje się,że ktoś powinien poczytać "Kamyczka" jeśli wie o co
      chodzi. Te młode PANIE nie powinny czekać, odpowiedź dla nich
      powinna być dla każdego z urzędników zaszczytem, ale chyba za dużo
      wymagam.
      Na koniec:"Autorki petycji są rozczarowane: - Za rok będziemy miały
      prawo głosować w wyborach. Szkoda, że teraz nie potraktowano naszego
      głosu poważnie." Cóż bywa i tak, ale miłe PANIE "co się odwlecze to
      nie uciecze" wystawicie lautkę Panu Dutkiewiczowi jak się patrzy,
      chyba, że się zreflektuje, musicie być litościwe.
      Głowy do góry! Tak trzymać! i pamiętajcie ORMO czuwa. PZDR dziadek.

• wielki_czarownik Nazwisko urzędnika 03.03.08, 21:45
      Należy natychmiast upublicznić nazwisko tego urzędnika i wyciągnąć odpowiednie konsekwencje! Co to ma być? Demokratyczne państwo prawa, członek UE, czy Białoruś??
      Dutkiewicz powinien się publicznie wytłumaczyć z tego skandalicznego incydentu!
      • Gość: marter7 Re: Nazwisko urzędnika IP: 193.40.244.* 03.03.08, 21:57
        Co prawda nazwiska nie znam, ale jakby ktoś miał ochotę zapytać to może
        szefowstwo będzie wiedziało :)
        Dyrektor Wydziału - Lilla Jaroń
        Sekretariat Wydziału
        tel. (071) 777-77-06, 777-87-06
        fax (071) 777-79-12
        e-mail: wed@um.wroc.pl
        • ewa9717 Re: Nazwisko urzędnika 03.03.08, 22:00
          Brawo dziewczyny i dyrektor szkoły!
          A urzędas zadziałał jak za Gomółki, po linii i na bazie...Rany, ale
          syf!
          • ewa9717 Re: Nazwisko urzędnika 03.03.08, 22:01
            PS - ci az wydziału edukacji też sa nieźli: wystarczy telefon byle
            gryzipiórka z magistratu i już gotowi jechać na szkołę. Cudownie!
          • Gość: urzędniczyna Re: Nazwisko urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 22:14
            toż to nagminne że pisma adresowane do Prezydenta z automatu trafiają do poszczególnych wydziałów, i tam są przygotowywane odpowiedzi. Metoda spychologii urzędniczej bez wgłębiania sie w treśc pisma. Szkoda tylko że list pozostał bez odpowiedzi. Nie jest to dobry przykład dla młodych Wrocławian.
        • Gość: Krzysztof Re: Nazwisko urzędnika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.08, 11:18
          Człowieku nie bądź naiwny! To że Dutkiewicz ma krótką ławkę (tak
          samo jak i PO) i bierze różnych kolegów i znajomych królika i jego
          kolegów na posady, nie znaczy ze nie jest winny takiego podejścia
          jak za czasów minionych. No właśnie - czy na pewno minionych? Czy
          Dutkiewicz jest bez winy za wepchanie na stołek Kiniorskiego? A ten
          w swojej wypowiedzi chwali wykonawcę Aquaparku, podczas gdy miasto
          wiesza na nim psy?
          Inna rzecz to pytanie co by było gdyby ktoś z Wyborczej się tym
          razem nie wychylił? Może i dyrekto LO poszedłby na dywan? :)))))
      • Gość: Paweł Z. Re: Nazwisko urzędnika IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 22:15
        Od lat na odwołanie w trybie natychmiastowym z rozwiązaniem dyscyplinarnym umowy
        o pracę czeka pani Jaroń - kompletnie niekompetentna osoba, której
        niekompetentne i absurdalne decyzje o zamykaniu kolejnych przedszkoli
        doprowadziły do ostrego deficytu miejsc. Niestety, pod tymi bzdurnymi
        działaniami podpisał się zarząd miasta i głosowała za nimi rada miejska, więc
        trudno spodziewać się, że pani Jaroń zostanie potraktowana tak, jak na to
        zasługuje. W końcu urzędnicy najwyższego szczebla i PT rajcowie musieliby
        przyznać się do błędu, a te żałosne persony pozują na nieomylne.
        Brawo dla dziewczyn! To się nazywa obywatelska postawa! Reakcja władz nie jest
        chyba pomyłką. Przypomina mi się, jak to pewien miejski urzędnik straszył w
        ubiegłym roku dziennikarza Radia TOK FM. Niestety, urząd miejski za naszych
        czasów coraz bardziej upodabnia się do KW PZPR za głębokiego Gomułki.
        Jeśli chodzi o fontannę, to właśnie obok jest wątek o przedszkolach. Cytuję tam,
        jak pani Jaroń zapowiada łaskawie, że może miasto wyda w ciągu 3 lat 17 milonów
        na budowę nowych przedszkoli. Czyli o 3 miliony mniej niż kosztuje ta cholerna
        fontanna! Mam nadzieję, że po jej wybudowaniu każdy z radnych, który głosował na
        tę bzdurę, wsadzi sobie do odbytu dyszę z wodą. Niechże nasi reprezentanci mają
        przynajmniej frajdę z ostrej lewatywy.
      • rk111 Re: Nazwisko urzędnika 04.03.08, 00:34
        Jedyne pretensje jakie mam do Dutkiewicza to te że inwestycje idą
        zbyt wolno a w szczególności drogi i mosty ale jest tu i sprawa
        durnego prawa o zamówieniach publicznych reszta jest w miarę OK.
    • Gość: elo Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.03.08, 22:03
      niech te dziewczynki sie lepiej ucza do matury, a nie pisza glupoty.
      bo ja np. uwazam, ze to moja kamienica powinna zostac za to wyremontowana.., poza tym za 20 mln zl to co one mysla, ze usprawni sie komunikacje w miescie ?? smiech na sali..nie mowiac o tym, ze idac takim tokiem rozumowania, to w ogole nie remontujmy kamienic, nie budujmy fontan, nie upiekszajmy parkow ( vide poludniowy ) tylko wszystko dajmy na szpitale ! taki tok rozumowania mozna miec w gimnazjum, ale dorosle kobity powinny miec wiecej oleju..
      zreszta proba robienia skandalu z tego , ze prezydent im nie odpisal to juz calkowicie niepowazna sprawa

reasumujac, kocham moje miasto, uwielbiam prezydenta, a te dziewczyny sraja do mojego ( naszego ) pieknego gniazda , wiec na pochybel !!!
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 22:15
        > zreszta proba robienia skandalu z tego , ze prezydent im nie
        odpisal to juz cal
        > kowicie niepowazna sprawa

za akt niesubordynacji wobec Sternika i Dynamizmu uczennice POwinny
        zostac wydalone z publicznej Sternikowej szkoły. POziom edukcji
        POzostawia tam wiele do życzenia, w szkole nalezy wprowadzic
        obowiązkowy przedmiot "Propedeutyka Dynamizmu" i obowiązkową lekturę
        książki Sternika:)

>reasumujac, kocham moje miasto, buhahaha

>uwielbiam prezydenta,

trzeba się leczyc....

a, wiec na pochybel !!!

i naucz sie ortografii w przerwach między senasami uczucia do
        miasta i Sternika:)
      • Gość: Paweł Z. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 22:16
        Stylizujesz, prawda?
        • Gość: jozek Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 22:49
          A ja myśle, że te dziewczyny są super fajne i jakie odważne, tak wyjść przed
          szereg. obciach dla prezydenta miasta. totalny obciach dla wydziału edukacji i
          jego pracowników. popieram - najpierw poprawmy to zasrane miasto, a potem
          stawiajmy sobie pomniki w postaci coraz większych wytrysków. ludzie, czy wy nie
          widzicie w jakim absurdzie żyjemy????
          Panie prezydencie odpisać tym dziewczynom, zwolnić ludzi od edukacji i
          zafundować nam coś, za co będziemy panu wdzięczni.
          • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:00
            Proponuję jozek zacznij od samego siebie i od swojego pieska co sra
            na chodnik i od ...się od Dudkiewicza bo to facet który chce coś
            zrobić dla wrocka a tacy malkontenci jak ten mentor trzech
            dziewczynek co Je podjudził do napisanie tego typowo
            socjalistycznego w treści pisma niech się lepiej zamkną.
            • Gość: XXL Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.pl 04.03.08, 07:24
              E, klakier, ogladaj się za siebie bo ci pies na pustą mózgownicę
              nasra, w najlepszym wypadku. Hej.
      • Gość: H.R. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 23:12
        Za 20 mln można bardzo usprawnić komunikację miejską. W bardzo prosty sposób:
        zainstalować światła najazdowe przed mostami i na niewydzielonych torowiskach
        oraz zamontować separatory na torowiskach wydzielonych.

Tak przynajmniej robi mnóstwo europejskich miast i mają wielkie korzyści...(i w
        cale to nie przeszkadza, aby powstała fontanna)
        • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:23
          Mosty to właśne budujemy więc nie ma po co jeszcze światła stawiać.
          • Gość: H.R. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 14:33
            Owszem budujemy, ja nie zaprzeczam. Ale na moscie Zwierzynieckim czy
            Grunwaldzkim własnie światła najazdowe są bardzo potrzebne.
            • fleicher Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 14:46
              Morze i masz rację takie światła poprawiły by płynność komunikacji zbiorowej ale
              utrudniły by życie kierowcą osobówek a to również ich miasto.
              • g625 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 14:50
                nie bardzo - miasto przez nich traci duzo, Paryz, Londyn, Nowy Jork, Berlin, a
                nawet Ryga kaze im placic za wjazd do centrum albo w inny sposob ogranicza.
                • fleicher Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 14:58
                  Tylko co to jest centrum , dla mnie to rejon starego miasta i ostrów i tam
                  powinno być ograniczenie w ruchu nawet dla autobusów MPK .
                  • g625 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 15:08
                    tam oczywiscie. ale jak w obszarze wewnatrz Obwodnicy Srodmiejskiej powstanie
                    wiecej apartamentow, to ich mieszkancy tez beda chcieli miec wzgledny spokoj.
                    Powstancow i Legnicka juz sa zapowiedziane do zwezenia.
                    • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 15:32
                      No proszę a ja nic na temat zwężenia Powstańców czy Legnickiej nie wiem.
                      • Gość: H.R. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 20:26
                        No to chyba jednak za słabo Pan się interesuje naszym miastem...
                    • fleicher Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 15:54
                      No nie dla mnie ograniczenie ruchu powinno być w historycznym centrum stare
                      miasto ,ostrów a jak ktoś chce mieszkać w apartamencie w centrum miasta to
                      powinien sobie zdawać sprawę że nie będzie to cichy ustronny zakątek tylko serce
                      dużego miasta tętniące życiem i tam zakazy nie są mile widziane.
              • Gość: H.R. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 20:24
                Miasta, które postawiły na priorytet dla komunikacji zbiorowej odetchnęły z
                ulgą. Bo zakorkowana ulica będzie zawsze (poszerzania i wiadukty dają średnie
                rezultaty). I trzeba zdać sobie sprawę, że transport indywidualny jest dla
                każdego miasta problemem. Ja wiem, że to wiele osób oburza, ale właśnie przez
                dyskryminowanie aut, a uprzywilejowanie tramwajów i autobusów, wiele miast
                skorzystało.
      • Gość: stefanox Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wroclaw.mm.pl 04.03.08, 08:27
        tak !
        studenci do nauki !
        robotnicy do maszyn!
        naukowcy do nauki!
        Dutkiewicz do lasu !
        ps
        coś mi to przpomina ...
      • nroht Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 15:31
        bardziej glupiego wpisu dawno tutaj nie bylo, ale czego spodziewac sie po
        kreaturze o nicku elo...
    • Gość: xXx Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.magma-net.pl 03.03.08, 22:29
      Gratuluję dziewczynom obywatelskiej postawy. Bardzo cieszy mnie fakt
      braku odpowiedzi na ich list oraz "interwencja" towarzyszy z
      wydziału edukacji. Dzięki temu obóz Prezia ma te kilka głosów mniej
      w kolejnych wyborach.
      Te młode osoby mają więcej rozumu niż cała rada miejska
      i "urzędnicza czapka z ratusza".
      • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 22:48
        Te biedne dziewczyny zapewne sterowane przez jakiegoś nauczyciela
        rodem z ZNP albo z innego pokracznego związku wykazały się
        wyjądkowym nezrozumieniem istoty sprawy chcą żeby zamiast fontanny
        remontować kamienice tylko że mieszkańcy komunalnych kamienić wcale
        tego nie chcą bo im po takim remoncie czynsz rośnie a jeśli nawet
        znajdą się tacy co chcą to nie remont elewacji tylko remont
        mieszkań .
    • Gość: wrocławianin Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 22:40
      Niech się pismaki zajmą czymś poważnym. Prezydent jest ok.
    • truten.zenobi "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 22:42
      widać co poniektórym się wydaje że w dalszym ciągu mamy PRL.
      że uczeń nie ma prawa krytykować władzy
      że kuratorium odpowiada za dbanie o to by uczniowie wychwalali władzę...
      • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 22:55
        To tobie się wydaje że to czasy PRL a środowisko nauczycieli to taki
        jeden z ostatnich komuszych skansenów.
        • Gość: gość Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.chello.pl 03.03.08, 23:03
          a skąd to święte przekonanie? jesteś nauczycielem czy masz jakichś w rodzinie?
          Ja jestem nauczycielem i akcja dziewczyn bardzo mi się podoba, a urzędników nie.
          Na bezmyślność żadna epoka nie ma patentu, ale szkoda że władza, którą w końcu
          można jakoś lubić i szanować strzela sobie gola:(((
          • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 23:15
            Prawie - całe moje dorosłe życie mam do czynienia z nauczycielami i
            wiem do czego są zdolni dlatego niezbyt wierzę w tą "inicjatywę
            uczennic" a zresztą co to za inicjatywa to zwykła polityczna krytyka
            niech dziewczyny lepiej zaproponują jakiś program na rzecz miasta w
            sprawie czystości zwalczania narkomani czy temu podobnych.
            • truten.zenobi Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 11:37
              a niby czemu mają robić to co tobie (urzędnikowi) było by na rękę...
              to ich wola w co chcą się zaangażować, i tobie (..) wara od tego

takie gadanie jak twoje to dobrze pamiętam z PRL "władza" zawsze lepiej
              wiedziała czym młody człowiek powinien się zajmować...

ps.
              a jako rodzic ja wolałbym by moje dziecko nie angażowało się w zabawy typu
              zwalczanie narkomani i żaden sqrwiel nie powinien podsuwać takich pomysłów
              dzieciakom - jest to niebezpieczne i niczego pożytecznego ich nie uczy

rozumiem że tylko w urzędniczym "umyśle" mogą się roić takie pomysły
          • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:28
            Nie warto dyskutować z piewcami Dutkiewicza. Nasze miasto to miasto, w którym
            likwiduje się szkoły i przedszkola, w którym komunikacja miejska należy do
            najdroższych w Polsce, nie ma żadnej większej inwestycji, która by nie
            zakończyła się skandalem, a remonty dróg są prowadzone groteskowo opieszale. To
            miasto, w którym miejscy urzędnicy przegrywają miliony na giełdzie. Ten, kto w
            tej sytuacji pieje z zachwytu nad Dutkiewiczem, ma albo nie pokolei w głowie,
            albo jest zawodowym politykierem.
            • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 23:32
              Tak Ty pewnie jesteś politykiem przegranych bo wrocławianie widzą
              ile dobrego dzieje się w mieście i jak miasto się zmienia w
              ostatnich latach a że są poślizgi to powiedz mi gdzie ich w Polsce
              nie ma .
              • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:44
                Ja w ogóle nie jestem politykiem. To jest zawód dla lewusów, którzy nie potrafią
                zarobić na życie w inny sposób. Polska jak typowa bananowa republika jest rajem
                dla takich cwaniaków-nieudaczników, a Wrocław jest tego przykładem. We Wrocławiu
                niemal nic dobrego nie dzieje się w ostatnich latach. Dokonania "władzy" w
                ostatnich latach to np. zlikwidowanie kilku kolejnych przedszkoli i
                doprowadzenie do totalnego braku miejsc, próby zamiecenia pod dywan problemu
                przez przeniesienie zerówek do podstawówek, rozpoczęcie zamykania podstawówek,
                zmarnotrawienie ogromnych pieniędzy na starania o Expo, podwyżki cen biletów
                komunikacji zbiorowej do absurdalnego poziomu (teraz mamy jedne z najdroższych
                biletów w Polsce), zmarnotrawienie ogromnych pieniędzy na źle przygotowane i
                bezsensowne inwestycje drogowe (np. plac Grunwaldzki), zmarnotrawienie ogromnych
                pieniędzy podczas inwestycji w aquapark (w tym konieczność wielomiesięcznego
                utrzymywania nieużywanego obiektu), afera z inwestycjami giełdowymi itd. itp. -
                wymieniać można długo. Tak się składa, że sporo jeżdżę po Polsce i mimo że
                wszędzie nie jest idealnie, Wrocław wyjątkowo przoduje w bezsensownym
                marnotrawstwie pieniędzy połączonym z zastojem i głupawą propagandą sukcesu.
                Jako typowy politykier wypowiadasz się rzekomo w imieniu wrocławian. Kto dał Ci
                takie prawo?
                • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 00:22
                  Na Dudkiewicza głosowało 80 % wyborców a twoje lewackie SLD tyle co
                  kot alik napłakał a rozliczenie będzie w następnych wyborach a
                  kundle niech si ę rzrą dalej .
                  • Gość: XXL Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.pl 04.03.08, 07:27
                    już wiedzą, że to była pomyłka, następnym razm ręka im nie drgnie,
                    na alika, Hej
                  • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 08:01
                    Jak Stalin umarł, ludzie płakali.
                    To, że Dutkiewicz ze swoimi klakierami, do których stadka się zaliczasz, zrobili
                    ludziom wodę z mózgu, nie świadczy o tym, że Dutkiewicz rządzi dobrze. Rządzi
                    fatalnie.
                    I przestań pieprzyć o "moim lewackim SLD". SLD nie jest partią lewacką. Nie
                    głosuję na SLD. Uważam, że ta partia nie różni się wiele od PO, PiS czy
                    dowolnego innego badziewia.
                  • Gość: o! jaki jest wybór? Dutkiewicz zły, a kto za niego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 22:34
                    tak się składa, że nie mamy alternatywnej drużyny do rządzenia
                    miastem. ot taki fakt. wybieramy między amatorami a krewnymi i
                    znajomymi królika. i wygrywa ten, kto lepiej sprzedaje nam nasze
                    marzenia.
                    LUDZIE! Organizujmy się! Wszyscy do Irlandii nie pojadą!
                    • Gość: Łoś_bimbacz Re: jaki jest wybór? inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 22:42
                      tak się składa, że nie mamy alternatywnej drużyny do rządzenia
                      > miastem. ot taki fakt.

to tradycyjny argument, że albo Sternik albo nikt inny.
                      Czy nie można wybrac i zatrudnic menadżera, który zobowiąże się do
                      wykonania kilku konkretnych projektów i wykona je, bez bicia pijaru
                      itp. Nawet burmistrz Oleśnicy jest lepszy w swojej skali, bo
                      zbudował w terminie akfapark i pilnował obwodnicy, każdy tylko nie
                      POlityk:)
              • tia666 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 01:52
                > ...bo wrocławianie widzą
                > ile dobrego dzieje się w mieście ...

no tak wroclawianie to takie biedne dzieci ktore czekaja az laskawy z urzedu cos
                powie a nawet zrobi dobrego:)

nie ma ludzi niezastapionych - niech przykladem beda matki... zastepcze

• tia666 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 01:55
                  zapewne jestes z urzedu - ilosc postow i zaparcie stanowczo swiadcza o tym:)

p.s.
                  placone ryczaltem, czy od sztuki?
                  • karola9938 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 05:41
                    Zadziwia mnie nagonka na prezydenta ale nic to gazeta jest lewicowa
                    więc i posty są takie jakie są socjalizm się skończył kochani
                    przynajmniej w gospodarce pozostał jeszcze w szkołach itp.
                  • karola9938 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 05:44
                    śmieszne jak ktoś popieta Dutkiewicza to na pewno jest z urzędu a
                    krytycy to społeczeństwo a ja to widzę inaczej krytycy to polityczni
                    przeciwnicy a ci co są za to zwolennicy a nas w ostatnich wyboravh
                    było ponad 80 %.
                    • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 08:08
                      Te 80% to zmanipulowane społeczeństwo. Na Białorusi taki sam odsetek mniej
                      więcej popiera Łukaszenkę.
                      Nie jestem politykierem. Jestem zwykłym mieszkańcem miasta, który chciałby mieć
                      coś w zamian za swoje podatki. Mam tyle, że mnie np. nieudolna pani Jaroń, z
                      której poparciem likwidowano przedszkola, co doprowadziło do tego, że dzisiaj
                      jest ogromny brak miejsc w tego typu placówkach, a 6-letnie dzieci są na siłę
                      uciskane w przepełnionych szkołach, bezczelnie poucza, że powinienem więcej
                      czasu spędzać z dzieckiem.
                      Nie możesz znaleźć sobie jakiejś uczciwej pracy? Musisz mącić w polityce? Już
                      lepiej chyba iść do pracy do burdelu. Dziwka, która regularnie się bada, raczej
                      nikogo nie zarazi, nikomu nie zrobi krzywdy. Mącąc ludziom w głowach robisz
                      krzywdę wielu ludziom, którzy chcieliby spokojnie żyć we Wrocławiu.
                      • truten.zenobi i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybory 04.03.08, 15:28
                        i wybierać "mniejsze zło"
                        później tacy politycy udają że nie wiedzą że tak naprawdę niewielu ich poparło...
                        • Gość: wroc Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 15:43
                          Ci co nie chodzą na wybory nie mają żadnego moralnego prawa do krytykowania
                          kogokolwiek , tacy obywatele to nie powinni w ogule się odzywać bo mają wszystko
                          w ..............
                          • truten.zenobi Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 04.03.08, 15:52
                            w ogóle! to myślę że jeśli czegoś nie rozumiesz to raczej nie powinieneś głosu
                            zabierać!
                            to że nie chce głosować to wcale nie oznacza że mam to w D tylko że uważam że
                            każdy wybór jest równie zły (PO PIS SLD...)

skutkiem pójścia do wyborów są takie postawy polityków jakie widać w tej
                            dyskusji "możemy robić co chcemy bo przecież robimy to z "woli ludu"" "80% na
                            nas głosowało..." itp...
                            • fleicher Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 04.03.08, 15:59
                              Ktoś rządzić musi a ci co nie chodzą na wybory nie powinni wieszać psów na tych
                              co do takich chodzą , wszak nie ma przymusu na głosowanie na PO PiS czy LID
                              można głosować na kogoś innego a nawet samemu kandydować ale po co lepej
                              siedzieć i krytykować .
                              • Gość: Paweł Z. Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 18:28
                                Tak, tak, można zagłosować na partię, która ma 0,5% poparcia wyborców. Pytanie: po co? Dlatego właśnie lepiej siedzieć i krytykować niż swoją obecnością uzasadniać tezę o znakomitym funkcjonowaniu demokracji w Polsce.
                                • rk111 Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 05.03.08, 01:11
                                  Jak partia ma 0,5 % poparcia to właśnie to poparcie świadczy o tej
                                  partii i o jej wyborcach.
                                  • Gość: Paweł Z. Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:27
                                    Nie, o partii i o jej wyborcach świadczy to, że ma kilkadziesiąt procent
                                    poparcia, mimo że składa się z miernot, kanalii i nieudaczników.
                              • truten.zenobi Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 04.03.08, 18:45
                                nie krytykuje tych co chodzą ale bronie swojej postawy możesz się z nią nie
                                zgadzać ale nie uznaję argumentów przedmówcy jakoby nieuczestniczenie w wyborach
                                odbierało mi (moralne) prawo krytyki władzy...

to że nie widzę realnej możliwości kształtowania dobrze funkcjonującej władzy
                                wcale nie oznacza że nie mam prawa do krytyki.
                                faktem natomiast jest że zwykle moja krytyka odnosi się do nas samych wyborców -
                                że nie potrafimy się zorganizować, że godzimy się na takie partie...
                                ale to akurat ma mało wspólnego z tematem dyskusji - dziwny wyskok naszych władz
                                • Gość: Paweł Z. Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 19:54
                                  Oczywiście masz zupełną rację.
                                  A co do społeczeństwa - jest, jakie jest, i to głównie jego wina, że rządzą w tym kraju takie zdegenerowane moralnie miernoty, jakie nim rządzą. Dlatego coraz częściej myślę o emigracji.
                                  Ale chyba rzeczywiście ta dygresja coraz bardziej oddala się od głównego tematu dyskusji.
                            • Gość: Paweł Z. Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 18:33
                              Dokładnie tak. Za komuny nie chodziłem na wybory, bo nie miało to żadnego sensu. Teraz też nie mam zamiaru chodzić na wybory, bo to też nie ma żadnego sensu. W obu przypadkach chodzi zresztą o podobne rzeczy: władza chciałaby, by masowy udział w wyborach wskazywał na właściwe funkcjonowanie moralnie zdegenerowanej i godnej pogardy klasy politycznej.
                              • truten.zenobi Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 04.03.08, 18:51
                                czasem bandyci znęcając się nad ofiara dają jej "wybór" - a później mówią nie
                                możesz mieć do nikogo pretensji sam wybrałeś..
                                można się oczywiście nie zgodzić na ich warunki gry
                                i ja włąśnie sie nie godze na udział w tej farsie!
                                • rk111 Re: i właśnie dlatego nie nalezy chodzić na wybor 05.03.08, 01:04
                                  Tylko dureń nie chodzi na wybory więc m... w kubeł .
                                  • truten.zenobi to poziom kultury 05.03.08, 11:15
                                    niestety tacy jak ty chodzą i stąd tyle chamstwa i buractwa w
                                    polityce...
                      • Gość: gość Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.e-wro.net.pl 04.03.08, 22:41
                        Ty koleś "Pawle Z" przestań zanudzać ciągle o tych przedszkolach.
                        Ileż można w kółko to samo.
                        • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 22:51
                          Do skutku, kolo, do skutku.
            • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 23:44
              > Nasze miasto to miasto, w którym likwiduje się szkoły i
              przedszkola

Problemem nie jest to że likwiduje się szkoły czy przedszkola ale
              to że do wrocławskich szkół czy przedszkoli chodzą dzieci
              mieszkańców okolicznych gmin i to często bez partycypacji tych gmin
              w kosztach utrzymania jednostek oświatowych we Wrocławiu.
              • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:53
                Przestań pieprzyć. Na wniosku do przedszkola wpisuje się informacje o miejscu
                zamieszkania rodziców i informacje te są weryfikowane. Osoby zameldowane poza
                Wrocławiem płacą znacznie więcej niż mieszkańcy miasta za utrzymanie dziecka -
                jeśli dziecko nie otrzymuje dofinansowania z gminy miejsca zamieszkania.
                Po drugie, co to za durnowata próba skłócenia społeczeństwa, politykierze? Jeśli
                ktoś chce dać dziecko do przedszkola we Wrocławiu, to chyba nie dlatego, że ma
                taką głupią fantazję, ale dlatego, że pracuje w tym mieście. Czyli jego praca
                przynosi miastu pożytek. A to, ze mieszka np. we wsi Wysoka, która jest o rzut
                kamieniem od Partynic - czy ma to wielkie znaczenie? Miasto powinno zapewnić
                miejsce w przedszkolu dla każdej osoby, która mieszka w aglomeracji Wrocławia, i
                tutaj pracuje, bo tego wymaga interes społeczny i ekonomiczny.
                • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 03.03.08, 23:57
                  Ogromne znaczenie -podatki płaci w Wysokiej a nie we Wrocławiu.
                  • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:59
                    I dlatego płaci odpowiednio więcej za przedszkole. A pracując we Wrocławiu,
                    sprawia, że zwiększa się dochód przedsiębiorstwa, w którym pracuje, od czego
                    odprowadzane są zyski - tym razem dla Wrocławia. Przestań pieprzyć, bo naprawdę
                    kompromitujesz i siebie, i swojego ulubieńca.
                    • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 00:01
                      Zyski w formie podatków i opłat (np. za dzierżawę nieruchomości), gdybyś jeszcze
                      nie rozumiał.
                    • rk111 Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 00:07
                      Przedsiębiorstwa którego centrala jest często poza Wrocławiem i
                      podatek jest płacony tam gdzie jest centrala , (oczywiście bez
                      podatku od nieruchomości ) więc Wrocław ma g.. z tego że taki z
                      Wysokiej pracuje w firmie której budynki stoją we Wrocławiu
                      • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 07:57
                        Bardzo często jednak centrala jest we Wrocławiu i tu płacone są podatki, z
                        których zyski czerpie gmina Wrocław, tak samo jak np. z podatku od
                        nieruchomości. Przestań, proszę, pieprzyć. Naprawdę przykro jest aż czytać takie
                        nonsensy.
                        • truten.zenobi Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 12:50
                          matołek nawet nie wiej jak funkcjonuje system podatkowy...
                          niestety taki jest poziom naszych urządszkodników.

firma by musiała nieźle się nakombinować by całkowicie uniknąć tego by pieniądze
                          z jej podatków nie wpływały tam gdzie faktycznie wykonuje działalność gospodarczą..
                  • truten.zenobi Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 12:45
                    a nie wasalami gminy! (własnością urzędników)
                    i wszędzie powinniśmy być na równi traktowani.
                    nawet jeśli ktoś z Gołdapi będzie miał życzenie tu posyłać dziecko do szkoły
                    (żłobka przedszkola) ma do tego prawo a psim obowiązkiem pierdzistołków jest
                    zrobienie wszystkiego by mu to zapewnić

To co pieprzysz o przedszkolach kupy się nie trzyma, mieszkam na osiedlu prawie
                    w centrum miasta, duże osiedle a żłobków ...szkół mało.
                    nie sadzę by ktokolwiek spoza Wrocławia tu dojeżdżał, miejsc zawsze brakowało..
                    a jednak placówki się likwidowało

jakie jeszcze bardziej pokrętne wytłumaczenie wymyślisz by uzasadnić koszmarnie
                    szkodliwe decyzje urzędników???
                    • fleicher Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 14:55
                      Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze a pieniądze gminy wrocław też
                      mają z podatków zarówno tych centralnych ( udział w podatku dochodowym dzielony
                      na mieszkańca gminy ) jak i tych lokalnych ( od nieruchomości np.)natomiast
                      gminy utrzymują szkoły przedszkola itp. Dlatego mieszkańcy z poza gminy powinni
                      płacić pełną kwotę za dziecko w przedszkolu a nawet za szkołę i żądać zwrotu tej
                      opłaty z własnej gminy która na to dostaje fundusze . Przede wszystkim
                      sprawiedliwie .
                      • truten.zenobi Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 15:36
                        wszystko stawiasz na głowie!
                        oczywiście liczenie kasy tez jest ważne! ale mnie jako obywatela rozrachunki
                        urzędów nie interesują!

powiedz mi dlaczego w to wszystko chcesz zaangażować czas i pieniądze obywatela
                        dlaczego gmina sama nie może wystąpić do innej gminy...

to takie typowe myślenie urzędnicze... jak coś trzeba zrobić to lepiej obciążyć
                        tym obywatela niż samemu kiwnąć palcem...

--
                        "The future is coming on..."
                        • fleicher Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 15:47
                          Tak tu masz rację że to nie obywatel powinien zadbać o to żeby podatki były
                          skierowane tam gdzie powstają prawdziwe koszta ale może tą sprawę rozwiązał by
                          "bon edukacyjny" czyli kasa przeznaczona na danego ucznia czy przedszkolaka
                          idzie za nim do wybranej szkoły czy przedszkola wtedy gminy miały by interes w
                          rozbudowie takich placówek.
                          • truten.zenobi Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 15:53
                            nie jestem zwolennikiem tego pomysłu ale wiem że jest w nim sporo racji...
                            • fleicher Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 16:03
                              A mnie się wydaje sprawiedliwy i nawet rozszerzył bym go na ochronę zdrowia czy
                              dotacje na budowę dróg tyle że tam obowiązuje zasada rejestracji pojazdu i znowu
                              większość posła by do warszawiy .
                      • Gość: Paweł Z. Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 18:44
                        Ale to tak mniej więcej działa. Za dziecko we wrocławskim przedszkolu mieszkaniec Wrocławia zapłaci sporo mniej niż mieszkaniec Legnicy (a do Wrocławia do pracy dojeżdżają ludzie naprawdę nie tylko z Wysokiej).
                        Ten piewca Dutkiewicza, który się tu udzielał, po prostu twierdził, że przez osoby mieszkające poza Wrocławiem miasto ma tylko kłopoty (bo zajmują miejsca w przedszkolach), a nie ma z nich pożytku.
                        Po pierwsze, deficyt miejsc w przedszkolach wywołany wskutek absurdalnych i niekompetentnych działań zarządu miasta jest taki, że - biorąc pod uwagę kryteria przyjęć - osoby spoza Wrocławia i tak mają niewielkie szanse na umieszczenie dziecka we wrocławskim przedszkolu.
                        Po drugie, z pracy we Wrocławiu osoby z Legnicy miasto też ma zysk.
                        Po prostu nasz piewca Dutkiewicza stosuje starą socjotechniczną sztuczkę z dzieleniem społeczeństwa. Podzielonymi ludźmi łatwiej rządzić, bo zaczynają walczyć ze sobą, zamiast walczyć z nieudolną władzą. Na forach dyskusyjnych niektórzy rodzice zaczynają złorzeczyć na pseudosamotne matki (punktacja jest taka, że dziecko rodziców żyjących w konkubinacje właściwie automatycznie przyjmowane jest do przedszkola) - że niby należy sprawdzać jakoś, czy faktycznie są samotne. Prawda jest zaś taka, że miasto powinno zapewniać miejsca w przedszkolach dla wszystkich dzieci - rodziców z Wrocławia i spoza Wrocławia, tych z rodzin rozbitych, żyjących w konkubinacie i prawnie zarejestrowanych. Tak zresztą do niedawna było, a nie jest dzięki staraniom tej nieudolnej baby Jaroń i jej niekompetentnych pryncypałów.
                        • truten.zenobi Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 04.03.08, 18:57
                          taaaaak... ale właśnie jesteśmy takim społeczeństwem któremu można wmówić że
                          wini za brak miejsc w przedszkolu są ludzie z innych miejscowości a nie ci co
                          zlikwidowali około 50% przedszkoli...
                        • rk111 Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! 05.03.08, 01:01
                          Pewnie że miejsc powinno być więcej ale odpłatność za miejsce dla
                          nie mieszkających we Wrocławiu powinna być 100%
                          • Gość: Paweł Z. Re: Jesteśmy obywatelami RP!!! IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:26
                            I tak jest.
              • Gość: Paweł Z. Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:58
                > Problemem nie jest to że likwiduje się szkoły czy przedszkola

Tak, tak, powtórz to rodzicom, którzy za kilka tygodni dowiedzą się, że nie mają
                szans na miejsce w przedszkolu dla dziecka.
                Prawda jest taka, że odpowiedzialność za ten stan rzeczy ponosi bezpośrednio
                układ rządzący od lat Wrocławiem - i przede wszystkim osobiście Rafał
                Dutkiewicz, gdyż to oni likwidowali jak obłąkani kolejne przedszkola.
                • truten.zenobi Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 11:30
                  a co to ich obchodzi??? najważniejsze są oszczędności które można przeznaczyć na
                  budowę kolejnych urzędów...
          • truten.zenobi Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 11:19
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Ja jestem nauczycielem i akcja dziewczyn bardzo mi się podoba, a urzędników nie

powiem tak
            nie znam sprawy więc trudno mi oceniać akcję uczniów ale jak każdy obywatel mają
            prawo do wyrażania swoich opinii
            za to bardzo niepokojąca jest reakcja urzędników
            co to niby jest? próba zastraszenia, a może, może faktycznie chcą dać im
            "wilczy bilet"
            widać że niestety ale 89 niewiele zmienił - czasy niby inne ale ludzie ci sami i
            te same "sprawdzone metody" ... może tylko korupcja jakby większa...

w cywilizowanym państwie prawa sprawą zainteresował by się prokurator...
        • truten.zenobi Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 11:28
          > To tobie się wydaje że to czasy PRL a środowisko nauczycieli to taki
          > jeden z ostatnich komuszych skansenów.

nie wiem czemu ty wyjeżdżasz z tym środowiskiem nauczycieli wszak to do czego
          odnosiła się moja wypowiedź i treść artykułu to "dziwnie znajoma" reakcja urzędników

"do dzisiaj nie niknie zadziwienie moje że ten palant nazywał się ustrojem"

coraz bardziej przerażający jest obraz wrocławskich urzędów korupcja,
          niekompetencja, wszechobecna biurokracja, a do tego dochodzą jeszcze metody
          stalinowskie...

• Gość: dek Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 14:25
            Co ty pleciesz jakie metody stalinowskie ty chyba nie wiesz czym był stalinizm
            • real_mr_pope Re: "Tobie ustrój sie nie podoba..." 04.03.08, 20:52
              Ty najwyraźniej też nie jeśli mylisz stalinowskie metody (sposób działania czy
              zarządzania) z ideologią.
    • Gość: xxx Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.dialog.net.pl 03.03.08, 23:02
      Mam podobne zdanie do uczniów. Lepszą komunikację poprosimy, zamiast tej
      fontanny. Turyści też na pewno z niej skorzystają i docenią. Samą denną fontanną
      pokroju tej z rynku nikt się raczej nie zainteresuje. Uważam za karygodne
      piętnowanie inicjatywy obywatelskiej. To, że młodzież interesuje się sprawami
      miasta, w którym mieszkają to bardzo dobrze, w dodatku myślą bardzo trzeźwo i
      pragmatycznie. W meczu urzędasy młodzież wynik 100:0 dla młodzieży. Tak trzymać !
      • radez77 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:21

> Lepszą komunikację poprosimy, zamiast tej
        > fontanny. Turyści też na pewno z niej skorzystają i docenią.

Ba, ekipa z Ratusza zdaje sie nie zauwazac, ze ich polityka nadmuchiwania balona nie zdaje ezgaminu, nawet w odniesieniu do turystow:
        wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/824107.html
        Ciekawe jaki budzet na propagande sukcesu maja Szczecin czy Bialystok??
        • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:28
          To dięki Dutkiewiczowi Wrocław jest wielkim placem budowy ale ta
          budowa się kiedyś skończy i będzie czas na odcinanie profitów.
          • Gość: jozek Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 23:40
            a kim ty jesteś kochany? rzecznikiem pana prezydenta? wrocław plac budowy?
            odcinanie kuponów? od czego? od Sky Tower? od inwestycji tajemniczego irańczyka
            z brytyjakim paszportem, który nic nie buduje, choć ciągle obiecuje, co to on
            dla tego miasta nie zrobi? czy może chodzi ci o super fajny i przystępny dla
            wszystkich dzieci park wodny, którego budowniczowie (niemiecka firma) chcą
            odszkodowania od miasta?
            a expo? mamy je? a słynne starania o instytut technologiczny? mamy szansę?
            dziwne jest wielbienie tego prezydenta, który ponoć się szykuje na miejsce
            kaczora i podobno nawet ma wielkie szanse....oby nigdy do tego nie doszło.
            • Gość: Paweł Z. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.as.kn.pl 03.03.08, 23:47
              Szkoda nawet dyskutować z tym politykierem. Pewnie to działacz młodzieżówki PO
              czy innego podobnego badziewia. Niestety, jakość polityki w Polsce jest
              wyjątkowo nędzna, skoro wciska się ludziom takie banialuki o placach budowy a la
              środkowy Gierek, a ludzie te banialuki - co gorsza - kupują.
            • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:55
              > a kim ty jesteś kochany? rzecznikiem pana prezydenta? Wrocław plac
              budowy?
              No co narzekasz na kłopoty z komunikacją a przez co to nie przez
              budowę
              > odcinanie kuponów? od czego? od Sky Tower?

tak to zasługa władz miasta że taka inwestycja trwa

od inwestycji tajemniczego irańczyka
              > z brytyjakim paszportem, który nic nie buduje, choć ciągle
              obiecuje, co to on
              > dla tego miasta nie zrobi?

Nie wiem o co biega

czy może chodzi ci o super fajny i przystępny dla
              > wszystkich dzieci park wodny, którego budowniczowie (niemiecka
              firma) chcą
              > odszkodowania od miasta?

Chce ale jeszcze nie dostała i miejmy nadzieję że nie dostanie a
              park wodny jest wspaniały

> a expo? mamy je?
              Nie mamy ale przegraliśmy z gigantami i nie bez walki

a słynne starania o instytut technologiczny? mamy szansę?

dopóki gra się toczy mamy.
              > dziwne jest wielbienie tego prezydenta, który ponoć się szykuje na
              miejsce
              > kaczora i podobno nawet ma wielkie szanse....oby nigdy do tego nie
              doszło.
              Ponoć robi wielką różnicę ale życzę mu teko z całego serca na pewno
              będzie lepszy od kaczora ale od kaczora to prawie każdy jest lepszy.

• real_mr_pope Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 21:07
                > No co narzekasz na kłopoty z komunikacją a przez co to nie przez
                > budowę

Nie przez budowę tylko przez budowę, która się wlecze. Chyba każdy przyzna, że
                inwestycje są potrzebne. Ale dlaczego każda miejska inwestycja ma problemy z
                wykonaniem? Już straciliśmy jedną dotację na remont mostu (choć tablica dalej
                dumnie informuje o środkach pozyskanych z UE), prawdopodobnie stracimy też
                drugą. Obwodnica śródmiejska kończy się na rzece, Psie Pole z Biskupinem i
                Sępolnem stoją w korkach (a wkrótce staną w większych). Sam długi czas byłem
                zwolennikiem Prezydenta, ale widzę, że to była pomyłka z mojej strony. Nawet
                jeśli osobiście nie ponosi winy za taki stan rzeczy, to ponoszą ją ludzie przez
                niego wybrani.

> tak to zasługa władz miasta że taka inwestycja trwa

Przekupiła Czarneckiego czy właściciela Poltegoru?

> Nie wiem o co biega

Chyba chodzi o Irańczyka, który wykupił ostatnią miejską kamienicę w rynku.

> Nie mamy ale przegraliśmy z gigantami i nie bez walki

I co z tego, że po walce, jeśli nie ma żadnych korzyści? Jestem pewien, że
                większość mieszkańców miasta wolałaby wygrywać bez walki niż ponosić kolejne klęski.

• rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 05.03.08, 00:52
                  real_mr_pope napisał:

> > No co narzekasz na kłopoty z komunikacją a przez co to nie przez
                  > > budowę
                  >
                  > Nie przez budowę tylko przez budowę, która się wlecze. Chyba każdy
                  przyzna, że
                  > inwestycje są potrzebne. Ale dlaczego każda miejska inwestycja ma
                  problemy z
                  > wykonaniem? Już straciliśmy jedną dotację na remont mostu (choć
                  tablica dalej
                  > dumnie informuje o środkach pozyskanych z UE), prawdopodobnie
                  stracimy też
                  > drugą. Obwodnica śródmiejska kończy się na rzece, Psie Pole z
                  Biskupinem i
                  > Sępolnem stoją w korkach (a wkrótce staną w większych). Sam długi
                  czas byłem
                  > zwolennikiem Prezydenta, ale widzę, że to była pomyłka z mojej
                  strony. Nawet
                  > jeśli osobiście nie ponosi winy za taki stan rzeczy, to ponoszą ją
                  ludzie przez
                  > niego wybrani.
                  Nic nie wiem o utracie dotacji na most Szczytnicki skąd takie
                  informacje?
                  >
                  > > tak to zasługa władz miasta że taka inwestycja trwa
                  >
                  > Przekupiła Czarneckiego czy właściciela Poltegoru?
                  Gdyby nie było takiej promocji miasta to i Czarnecki by tu nie
                  inwestował on nie jest idiotą
                  >
                  > > Nie wiem o co biega
                  >
                  > Chyba chodzi o Irańczyka, który wykupił ostatnią miejską kamienicę
                  w rynku.
                  Też nie lubię tych z tamtego rejonu ale biznes to biznes
                  >
                  > > Nie mamy ale przegraliśmy z gigantami i nie bez walki
                  >
                  > I co z tego, że po walce, jeśli nie ma żadnych korzyści? Jestem
                  pewien, że
                  > większość mieszkańców miasta wolałaby wygrywać bez walki niż
                  ponosić kolejne kl
                  > ęski.

Tez wolę wygrywać ale i z przegranej trzeba czerpać korzyści.
                  • real_mr_pope Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 05.03.08, 14:13
                    > Nic nie wiem o utracie dotacji na most Szczytnicki skąd takie
                    > informacje?

Choćby z Wyborczej. Remont miał się zakończyć w czerwcu w przeciwnym wypadku
                    tracimy środku. Czy remont w czerwcu się zakończy?

> Gdyby nie było takiej promocji miasta to i Czarnecki by tu nie
                    > inwestował on nie jest idiotą

Czarnecki inwestował we Wrocławiu zanim Dutkiewicz został prezydentem. Czyli
                    zanim nadmuchany został wrocławski PR.

> Tez wolę wygrywać ale i z przegranej trzeba czerpać korzyści.

Pełna zgoda, trzeba czerpać korzyści ze wszystkie. Pytanie brzmi: jakie są
                    korzyści ze spektakularnej porażki? Nie dość, że dwa razy z rzędu to jeszcze bez
                    wsparcia krajowego rządu. Nauka z tego dla obcych taka, że władze miasta nie
                    cieszą się poparciem władz państwowych. Jaką tu korzyść widzisz?
          • Gość: C.T.ZEN Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 23:47
            > To dięki Dutkiewiczowi Wrocław jest wielkim placem budowy ale ta
            > budowa się kiedyś skończy i będzie czas na odcinanie profitów.

Hmm, mysle ze problemem jako takim nie jest rozkopanie Wroclawia, pompowanie kasy w rozne projekty, budowa tego, czy tamtego. Problemem dla mnie, jako mieszkanca, podatnika i wyborcy jest STYL uprawianej wladzy; a konkretnie zupelna IGNORANCJA glosu obywateli, BRAK prawdziwych konsultacji spolecznych (nie zaslon dymnych i pozorowanych ruchow), zupelne oderwanie elit od otaczajacej rzeczywistosci. Ale co sie dziwic - z 80% poparciem komu zechce sie tracic czas na jakies fanaberie obywatelskie.
            Tak wiec za kilka lat, rzeczywiscie nastapi odcinanie kuponow, pytanie tylko czy wszyscy beda z "brand new wroclaw" tego tak bardzo zadowoleni... jak widac, glosy niezadowolenia od dluzszego czasu sie coraz bardziej mnoza
            • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 00:15
              Tak "psy szczekają a karawana idzie dalej" - pamiętam jaki był
              wrzask o rynek i fontannę w rynku a teraz co miło jest posiedzieć
              przy ” zdroju” i pospacerować w odnowionym rynku co.
              • Gość: XXL Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.pl 04.03.08, 07:42
                A ogladaj sie za siebie> chyba ci się blenda na ślepie rzuciła, a
                zdrój smrodem oczadził, Hej
                • Gość: sisi Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 01:20
                  a ja mysle, że nasz prezydent to megaloman, który chce wybudować jeszcze
                  większy wytrysk niż zdrojewski. szkoda, bo mógłby wygrać walkę o expo i o eit.
                  wtedy ludzie mogliby go docenić. to nie sztuka wywalić nasze pieniądze na nikomu
                  niepotrzebną fontannę na pergoli. fontannie mowie NIE. i koniec. daj nam czegoś
                  dobrego, a nie chleba i igrzysk.
              • Gość: C.T.ZEN Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 09:55
                > Tak "psy szczekają a karawana idzie dalej" - pamiętam jaki był
                > wrzask o rynek i fontannę w rynku a teraz co miło jest posiedzieć
                > przy ” zdroju” i pospacerować w odnowionym rynku co.

Hmmm, wydaje mi sie ze w ferworze odpisywania na uszczypliwosci zupelnie zatraciles zdolnosc czytania ze zrozumieniem. Bez odpowiedzi prosze.
              • real_mr_pope Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 21:08
                Przy odnowionym Rynku pewnie, a przy fontannie nie siadam. Największą frajdę
                sprawia dzieciom i turystom. Tyle, że wg miasta we Wrocławiu nie ma ani jednych,
                ani drugich.
          • wielki_czarownik Pytania dwa 04.03.08, 14:08
            1. Czy buduje się to, co potrzeba? Patrz fontanna i np. brak mieszkań komunalnych.
            2. Czy nadzór nad budowami jest odpowiedni? Patrz terminowość oddawania Grunwaldzkiego.
          • Gość: xXx Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.magma-net.pl 04.03.08, 17:56
            > To dięki Dutkiewiczowi Wrocław jest wielkim placem budowy ale ta
            > budowa się kiedyś skończy i będzie czas na odcinanie profitów.

Terefere. Skończą się remonty i zaczną naprawy gwarancyjne. Np. pl.
            Grunwaldzki jeszcze nieodebrany a już kwalifikuje się do naprawy:
            pozapadana kostka przy torach, wykruszony asfalt. Instytucje
            nadzorujące prace dały du.y na całej linii. Czekam niecierpliwie na
            kolejne inteligentne inaczej wyjaśnienia tego stanu przez
            wielką "znafczynię" tematu panią Mazur.
        • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 03.03.08, 23:37
          Ciekawe czy do liczby turystów w Szczecinie i w Białymstoku liczą
          się też tak zwani bazarowi turyści z Niemiec i Białorusi bo jeśli
          tak to raczej dobrze że Wrocław nie leży przy granicy i nie wabi
          pseudo turystów
          • Gość: jozek Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 23:55
            teraz wiem na pewno - jesteś kimś stamtąd. czyli na forum pilnują dyskusji -
            wszyscy ludzie prezydenta.
            wiem, wiem, za to ci płacą......powodzenia!
            szkoda tylko, ze inni sie na to nabierają i myślą, ze to głos z ludu!
            • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 00:01
              Mylisz się jestem szarym wrocławianinem a z Dutkiewiczem mam tyle
              wspólnego że ten mieszka w wiosce za moim osiedlem w którym nawet
              nie ma jeszcze kanalizacji .
            • Gość: Łoś_bimbacz Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 00:03
              > szkoda tylko, ze inni sie na to nabierają i myślą, ze to głos z
              ludu!

nocny głos ratusza, który prostuje POkrętne myśli:) zagubionego ludu
              bez względu na POrę:)
              • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 00:09
                Wyszło szydło z wora na nie są miłośnicy LiD u i starego PRLu co
                mwszyscy mieli wielkie G w wyłączeniem towarzyszy.
                • Gość: Łoś_bimbacz Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 00:16
                  > Wyszło szydło z wora na nie są miłośnicy LiD u i starego PRLu co
                  > mwszyscy mieli wielkie G w wyłączeniem towarzyszy.

oraz ofiary prędkości przelotowej przez miasto 10 km/h, autorzy
                  niePOprawnego listu o fontannie też są pasjonatami prl:)? w ratuszu
                  naprawdę zrobili wam taką pralnię z mózgu?, gorzej niż sekcie:)
                  • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 00:24
                    Jakim ratuszu co Ty pleciesz ja w UM byłem chyba jak odbierałem
                    dowód a te dziewczyny napewno były sterowane przez belfra bo raczej
                    nastolatki to mają w D politykę a tu polityką aż smierdzi.
                    • Gość: Realista Urzędnik utrzymywany za nasze to ::::: rk111 ::::: IP: *.ovh.net 04.03.08, 00:59
                      Czyżby to był czyżyk ?? nie, to świstak zawija w sreberka :P

Wolność, Własność i Sprawiedliwość
                      • rk111 Re: Urzędnik utrzymywany za nasze to ::::: rk111 04.03.08, 01:07
                        Fajnie by było siedzieć w ratuszu ale nie ja muszę doginać
                        fizycznie .
                    • ready4freddy Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 12:21
                      tawariszcz urzednik miejski, te sympatyczne dziewczyny to, jesli wierzyc
                      profilowi, przyszle adeptki architektury. wiec polityke to moze i maja w
                      zgrabnych niwatpliwie pupach, ale maja tez pewnie alergie na tandetne i
                      bezsensowne budowle za ciezkie pieniadze (tak lekko liczac za 20 mln PLN mozna
                      kupic najmarniej trzy przegubowce Euro4, co bez watpienia moze byc korzystne dla
                      komunikacji publicznej).
                      tak przy okazji: zaden turysta nie przyjedzie ogladac nowoczesnej fontanny,
                      naprawde.
          • real_mr_pope Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 21:12
            > Ciekawe czy do liczby turystów w Szczecinie i w Białymstoku liczą
            > się też tak zwani bazarowi turyści z Niemiec i Białorusi

Ciekawe czy do liczby turystów we Wrocławiu wlicza się tych, co przybywają tu w
            interesach. A swoją drogą, to wyprzedzają nas Gdańsk i Poznań. Pal licho
            Szczecin czy Białystok jeśli tam są Niemcy i Białorusini. A do Poznania i
            Gdanska kto przyjeżdża? Szwedzi?
            • rk111 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 05.03.08, 00:43
              Gdańsk i Poznań od bardzo dawna nas wyprzedzają ale dystans Wrocka
              do tych miast systematycznie maleje.
              • Gość: Paweł Z. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:25
                Wypisujesz głupoty. Jest akurat na odwrót. Punkt wyjścia jakieś 10 lat temu był
                bardzo podobny. Wrocław nawet wyprzedzał Poznań. Od tamtego czasu Poznań i inne
                polskie miasta rozwijają się, a Wrocław się zwija. Liczba miejsc w przedszkolach
                na 1 mieszkańca jest w Poznaniu o kilkadziesiąt procent wyższa niż we Wrocławiu.
                Wystarczy sprawdzić w danych GUS.
    • Gość: obserwator Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.chello.pl 04.03.08, 01:36
      Wilecy fani Dutkiewicza, to kolejna jego wpadka. Po tym straszeniu dziennikarza.
      Rafalek robi nam sie jak Kaczynski. Jak ktos ma inne zdanie to go przepisami go
      i do pierdla. Ciekawe czy jezdzi tymi zasyfionymi tramwajami? Czy wodzi dupe na
      nasz koszt i wydaje pienidze na fontanny, zamiast wziac sie za te kamienice
      ktore ledwo stoja w wiekszosci miasta. Rynek jest ladny ale reszta miasta to
      syf. Moze niech urzednicy rusza swoja szanowna dupe i przejda sie po miescie.
      • karola9938 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 05:34
        Wielcy przeciwnicy Dutkiewicza - to nie jest żadna wpadka tylko
        zwyczajne bicie piany przez zawistnych ludzi , mówi się że 20
        mi;ionów na fontanne to za durzo co tam że fontanna niepotrzebna że
        za te pieniądze morzna wyremontować kamienicę a nawet kilka czy
        kilkaset i na dodatek wybydować kilometry dróg , więkrzej bzdury nie
        słyszałam przeciesz to nie chodzi tylko o fontannę ale o całą
        pergolę i otoczenie a kamienice żeby nie było tak jak z kamienicą
        przy Prusa ato okna nie takie ato kolor a pozatym to dlaczego
        elewacja a nie mieszkania się remontuje to jest postawa
        roszczeniowa .
        • Gość: Paweł Z. Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 08:11
          20 milionów to więcej niż Dutkiewicz ze swoją bandą raczyli przeznaczyć na
          budowę nowych przedszkoli (wcześniej radośnie likwidowanych przez tę samą bandę)
          w ciągu najbliższych trzech lat.
          • Gość: marian Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.171.22.242.crowley.pl 04.03.08, 08:59
            Może szanowny prezio spróbuje skorzystac z usług urzędu pocztowego
            na Nowym Dworze, gdzie na odebranie listu trzeba przeznaczyc min. 2
            godziny. W innych dzielnicach nie jest lepiej. Juz wiekszym
            pozytkiem byłoby dofinansowanie kwotą 20 milionów poczty polskiej
            niż budowanie jakiejś idioten-fontanny.
        • wielki_czarownik Posłuchaj 04.03.08, 14:14
          Weź w łapkę kalkulator i wylicz sobie, ile za 20 milionów możesz zbudować/kupić:
          1. Mieszkań komunalnych.
          2. Nowych autobusów.
          3. Nowych tramwajów.
          4. Nowych karetek pogotowia.
          5. Nowych radiwozów.
          6. Nowych helikopterów (dla policji lub lotniczego pogotowia ratunkowego)
          7. Ile oddziałów szpitalnych można wyposażyć.
          8. Ile skrzyżowań przebudować.
          Mało?
          Wydaje się miliony na zasraną fontannę na zadupiu, której i tak nikt nie obejrzy (bo nie będzie miał tam jak dojechać) a tym czasem w mieście co 20 mieszkanie nie ma toalety! Najgorszy wynik w Polsce!
          Dutkiewiczowi zupełnie pokręciły się priorytety. Tylko marketing i turyści, a zwykli mieszkańcy mają sławojki, jak za czasów caratu! Ten człowiek zapomniał, że miasto to nie tylko turyści i promocja!
          • g625 Re: Posłuchaj 04.03.08, 14:22
            ale zbudujmy za 20 mln fontanne. ale projektu swiatowej slawy artysty, tak jak
            Nowy Jork zrobil za te same pieniadze.
            • fleicher Re: Posłuchaj 04.03.08, 14:32
              20 milionów na remont otoczenia pergoli z piękną fontanną to naprawdę rozsądna
              cena , trzeba koniecznie ożywić rejon hali ludowej to miejsce będzie dla
              wszystkich mieszkańców a przykładowo remont czyjegoś mieszkania tylko dla
              jednostki no chyba że kompleksowy remont jakiejś kamienicy ale tylko wtedy gdy
              po remoncie mieszkańcy będą płacić czynsz według nowych stawek zgodnie z zasadą
              wolnego rynku.
              • g625 Re: Posłuchaj 04.03.08, 14:40
                rozsadna, w NYC za tyle znany artysta tez robi fontanne. :P
              • wielki_czarownik No dobrze 04.03.08, 19:49
                No OK. Ale znajmy priorytety. Może najpierw zbudujmy dobry system komunikacyjny a potem fontanny? Co nam dzisiaj z tej sikawki, skoro i tak nie da się do niej dojechać? Trzeba ustalić zadania najważniejsze, ważne i dodatkowe. Fontanna to taki "breloczek do Mercedesa". Fajna sprawa, jak będziemy mieli równe i szerokie ulice, oraz szybkie i klimatyzowane tramwaje, którymi będziemy mogli pojechać do zmodernizowanego ZOO a potem wypocząć przy fontannie zaprojektowanej przez jakiegoś wielkiego artystę.
          • fleicher Re: Posłuchaj 04.03.08, 14:43
            ale miasto to nie są tylko mieszkańcy komunalek i pasażerowie MPK , miasto to
            też mieszkańcy domków jednorodzinnych czy nowych osiedli miasto to też kierowcy
            osobówek co jak dotąd cierpliwie czekają na nowe mosty i drogi miasto to też
            emeryci i małe dzieci dla których taka atrakcyjna fontanna w parku szczytnickim
            będzie prawdziwą frajdą , zresztą dokładnie tak samo było ze "zdrojem " w rynku
            też były głosy sprzeciwu a teraz w upalne dni "zdrój" jest jak zbawienie w morzu
            kamienia . Miasto to nie tylko ochronka dla tych którym wydaje się że ich los
            skrzywdził ale i miasto musi coś dać tym co ciężko pracują na swój kawałek
            chleba i potrzebują odpocząć w pięknym otoczeniu naszego parku .
            • Gość: Paweł Z. Re: Posłuchaj IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 18:51
              Ja nie mam nic ze "zdroju" w Rynku. Bywam na rynku raz na chiński rok. Podobnie jest z Halą Ludową. Mieszkam akurat w drugim końcu miasta, więc mnie ten wodotrysk średnio interesuje.
              Zresztą OK - ja naprawdę nie mam nic przeciwko fontannom. Chodzi przede wszystkim o skalę. Jest ogromny deficyt miejsc w przedszkolach (zarząd łaskawie obiecuje przeznaczyć na ten cel 17 milionów w trzy lata - to ma starczyć na budowę 8 przedszkoli), a równocześnie za 20 milionów budowana jest fontanną. Dzieci uczą się w szkołach na zmiany, a równocześnie miejski urzędas przegrywa na giełdzie (dobrze może, że nie w trzy karty) ponad milion złotych. Naprawdę uważasz, że miasto szuka oszczędności tam, gdzie powinno, i wydaje pieniądze na rzeczy najpotrzebniejsze dla mieszkańców?
              • rk111 Re: Posłuchaj 04.03.08, 23:31
                Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> Ja nie mam nic ze "zdroju" w Rynku. Bywam na rynku raz na chiński
                rok. Podobnie
                > jest z Halą Ludową. Mieszkam akurat w drugim końcu miasta, więc
                mnie ten wodot
                > rysk średnio interesuje.
                > Zresztą OK - ja naprawdę nie mam nic przeciwko fontannom. Chodzi
                przede wszystk
                > im o skalę. Jest ogromny deficyt miejsc w przedszkolach (zarząd
                łaskawie obiecu
                > je przeznaczyć na ten cel 17 milionów w trzy lata - to ma starczyć
                na budowę 8
                > przedszkoli), a równocześnie za 20 milionów budowana jest
                fontanną. Dzieci uczą
                > się w szkołach na zmiany, a równocześnie miejski urzędas przegrywa
                na giełdzie
                > (dobrze może, że nie w trzy karty) ponad milion złotych. Naprawdę
                uważasz, że
                > miasto szuka oszczędności tam, gdzie powinno, i wydaje pieniądze
                na rzeczy najp
                > otrzebniejsze dla mieszkańców?

Ja też mieszkam na peryferiach i też w rynku bywam rzadko a w
                okolicach Hali Ludowej raz lub dwa razy w roku ale równie albo
                jeszcze rzadziej bywam w teatrach czy muzeach czy nawet na dworcu i
                to nie znaczy że trzeba ograniczyć kasę na te instytucje . Co do
                przedszkoli czy szkół to jest kiepsko ale nie beznadziejnie i widać
                poprawę budowane są nowe placówki np. przy Kiełczowskiej . A ta
                przegrana cóż zgadzam się szkoda kasy ale gdyby akcje poszły w górę
                byłby zysk - może lepiej żeby miasto nie lokowało pieniędzy na
                giełdzie bo ryzyko jest durze.
                • Gość: Paweł Z. Re: Posłuchaj IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 23:48
                  Należy się bać pozostających u władzy osób Twojego pokroju.
                  Napisałem wyraźnie, że nie mam nic przeciwko fontannom, ale jest bardzo wiele
                  ważnych rzeczy do zrobienia we Wrocławiu, które powinny mieć wyższy priorytet,
                  bo ich niezaspokojenie przynosi ewidentną wielką szkodę ogromnej liczbie ludzi,
                  a fontanna przyniesie zysk (estetyczny) niewielkiej grupie.
                  Jeśli chodzi o przedszkola, nie ma żadnej poprawy. Liczba dzieci z roku na rok
                  wzrasta, a miasto jeszcze w ubiegłym roku zlikwidowało dwa kolejne przedszkola.
                  Nie jest prawdą, że "są budowane nowe placówki". Budowana jest jedna, o której
                  wspomniałeś. Nie kłam, proszę. Miasto zapowiada, co prawda, budowę kolejnych,
                  ale na razie są to obiecanki-cacanki, a nie konkretne inwestycje.
                  Jeśli chodzi o szkoły, to nie ma żadnej poprawy. Znowu kłamiesz. Jest wprost
                  przeciwnie. Niedawno po walce z MEN, wygranej najpewniej przez zarząd Wrocławia
                  dzięki zmianie rządu i zajęciu stanowiska ministra edukacji narodowej przez
                  działaczkę PO, zatwierdzono decyzję o likwidacji SP60. Nie wątpię, że jest to
                  tylko przygrywka przed falą likwidacji kolejnych podstawówek. Wcześniej władze
                  Wrocławia zniszczyły technika. Ta władza zdecydowanie nie kocha dzieci.
                  Nie "może", ale na pewno. To są pieniądze publiczne, nie wolno inwestować je w
                  ryzykowny sposób. Tak wyraźnie stanowi obowiązujące w Polsce prawo. Za to, co
                  zrobiono, na ławie oskarżonych w praworządnym państwie, zasiadłoby co najmniej
                  kilka osób, które o tych operacjach (być może zwykłych machlojkach) wiedziały i
                  je akceptowały.
                  • rk111 Re: Posłuchaj 05.03.08, 00:13
                    Dla jednych priorytetem jest drogo a dla innych przedszkole czy
                    szkoła ale nie o to chodzi żeby robić coś kosztem czegoś innego ,
                    czy twoim zdaniem pergola powinna popadać w ruinę bo drogi mamy
                    dziurawe i dzieciaki uczą się w szkołach na zmiany to jakiś obłęd a
                    co do zarzucanego mi kłamstwa to bez większego problemu mogę wskazać
                    drugie budowane przedszkole na Ołtaszynie przy ul. Kurpiów planowane
                    są też następne placówki m.in. na Złotnikach przy ul.
                    Częstochowskiej i przy ul. Wieczystej. Przedszkole na
                    Częstochowskiej, przy Szkole Podstawowej nr 24 będzie przeznaczone
                    dla dzieci niepełnosprawnych. Pozostałe powstaną na Muchoborze
                    Wielkim przy ul. Stanisławowskiej, Muchoborze Małym przy ul.
                    Szkockiej, na Gaju, Maślicach i Klecinie przy ul. Wałbrzyskiej oraz
                    w okolicach ulic Wietrznej i Róży Wiatrów.
                    • Gość: Paweł Z. Re: Posłuchaj IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:17
                      Gratuluję umiejętności korzystania z Google i wyszukiwania w Interncie bełkotów
                      pani Jaroń. Jak jednak już napisałem, realność to przedszkole na Psim Polu.
                      Pozostałe to na razie obiecanki-cacanki. Rzeczywistość jest zaś taka, że
                      niekompetentny zarząd przez lata zamykał kolejne przedszkola, jeszcze w ubiegłym
                      roku dwa.
                      Nie chodzi o to, by nie robić czegoś kosztem czegoś innego, ale o to, by
                      właściwie i odpowiedzialnie ustalać priorytety. Brak przedszkola to poważny
                      problem dla setek, może tysięcy wrocławskich rodzin. Kobiety muszą w tej
                      sytuacji rezygnować z pracy zarobkowej, co odbija się negatywnie i na życiu tych
                      rodzin, i na sytuacji ekonomicznej Wrocławia jako całości. Względnie muszą
                      wynajmować opiekunki, co jest rujnujące dla budżetu domowego. Przedszkole
                      zapewnia poza tym profesjonalne nauczanie, a dom nie. Zwiększa to przyszłe
                      szanse rozwoju Wrocławia, bo zwiększa stopień wykształcenia przyszłych pokoleń.
                      Trzeba być skończonym durniem, by uważać, że przedszkola mają niższy priorytet
                      niż fontanna w parku.
                • wielki_czarownik Re: Posłuchaj 05.03.08, 00:08
                  rk111 napisał:

> Ja też mieszkam na peryferiach i też w rynku bywam rzadko a w
                  > okolicach Hali Ludowej raz lub dwa razy w roku ale równie albo
                  > jeszcze rzadziej bywam w teatrach czy muzeach

Współczuję.

czy nawet na dworcu i
                  > to nie znaczy że trzeba ograniczyć kasę na te instytucje . Co do
                  > przedszkoli czy szkół to jest kiepsko ale nie beznadziejnie

Powiedz to ludziom pracującym w oświacie i rodzicom.

i widać
                  > poprawę budowane są nowe placówki np. przy Kiełczowskiej .

A placówek ile w tym czasie zamknięto?

A ta
                  > przegrana cóż zgadzam się szkoda kasy ale gdyby akcje poszły w górę
                  > byłby zysk

A gdyby babcia miała wąsy...

- może lepiej żeby miasto nie lokowało pieniędzy na
                  > giełdzie bo ryzyko jest durze.

Widać, że nie tylko do teatru ale i do szkoły chodziłeś chyba rzadziej niż raz na rok. Jeszcze duRZo nauki przed Tobą.
                  Na początek proponuję poznać ortografię a dopiero potem dyskutować o polityce, ekonomii i zarządzaniu.
                  • rk111 Re: Posłuchaj 05.03.08, 00:23

wielki_czarownik napisał:

> A placówek ile w tym czasie zamknięto?
                    Ale w jakich latach zamykano te przedszkola chyba nie obecnie ?
                    > Widać, że nie tylko do teatru ale i do szkoły chodziłeś chyba
                    rzadziej niż raz
                    > na rok. Jeszcze duRZo nauki przed Tobą.
                    > Na początek proponuję poznać ortografię a dopiero potem dyskutować
                    o polityce,
                    > ekonomii i zarządzaniu.
                    jak się nie ma argumentów to najlepiej obrazić przeciwnika to cała
                    strategia lewaków a jaką szkołę Ty skończyłeś że się tak wymądrzasz ?

• Gość: Paweł Z. Re: Posłuchaj IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:22
                      Miastem powinno się zarządzać z perspektywy strategicznej. Od lat dane GUS
                      wskazywały na wzrost liczby dzieci, tylko władze to ignorowały. Podobnie jest z
                      SP 60 (i ogólnie: podstawówkami) - wiadomo, że za kilka lat będzie ogromny
                      problem (nawet jeśli teraz uda się jakoś upchnąć dzieci z tej szkoły w
                      sąsiednich szkołach). Mimo to zarząd i rada podejmują, ba, podejmują
                      natarczywie, nie wahając się iść do sądu i używać wpływów politycznych w
                      rządzie, by zamknąć tę szkołę. Ja to nazywam typowym przykładem skrajnej
                      nieodpowiedzialności i niekompetencji władz Wrocławia.
                      Niestety, to Ty, prawaku, tu się bez przerwy podkładasz, wypisując nonsensy
                      obrażające ludzki rozum.
                  • rk111 Re: Posłuchaj 05.03.08, 00:32
                    Koleś znajomość ortografii nie znaczy wcale że ktoś jest
                    inteligentny bo i idiotę można nauczyć poprawnie pisać ale
                    samodzielnie myśleć to już nie każdy potrafi.
                    • Gość: XXL Re: Posłuchaj IP: *.pl 05.03.08, 08:29
                      ostro jedziesz; czy o tobie można to powiedzieć?!!
            • wielki_czarownik Masz rację 04.03.08, 19:53
              Z tym, że jak remontujesz dom, to najpierw go odgrzybiasz a dopiero potem malujesz. Dutkiewicz zaś kładzie farbę na zagrzybiony mur i myśli, że tak trzeba.
              Najpierw zbudujmy "zdrowe" miasto z porządnym systemem komunikacyjnym (drogi + mosty + mpk), z odpowiednią ilością mieszkań, odpowiednimi systemami bezpieczeństwa itp., a dopiero potem stawiajmy fontanny.
              To co robi dzisiaj Dutkiewicz to jak musztra na tonącym statku. Najpierw trzeba dziury załatać a potem się się brać za rozrywki.
              • rk111 Re: Masz rację 05.03.08, 00:40
                wielki_czarownik napisał:

> Z tym, że jak remontujesz dom, to najpierw go odgrzybiasz a
                dopiero potem maluj
                > esz. Dutkiewicz zaś kładzie farbę na zagrzybiony mur i myśli, że
                tak trzeba.
                > Najpierw zbudujmy "zdrowe" miasto z porządnym systemem
                komunikacyjnym (drogi +
                > mosty + mpk), z odpowiednią ilością mieszkań, odpowiednimi
                systemami bezpieczeń
                > stwa itp., a dopiero potem stawiajmy fontanny.
                > To co robi dzisiaj Dutkiewicz to jak musztra na tonącym statku.
                Najpierw trzeba
                > dziury załatać a potem się się brać za rozrywki.

Ty jesteś jednak prawdziwym lewakiem i do tego ślepym albo
                złośliwym , czy nie buduje się mostów i dróg czy nie inwestuje się w
                MPK piszesz że rozrywki potem to znaczy kiedy chyba nigdy bo
                wiecznie trzeba będzie budować nowe mosty drogi czy domy.
                • Gość: Paweł Z. Re: Masz rację IP: *.as.kn.pl 05.03.08, 08:23
                  I każdą właściwie inwestycję systematycznie się kładzie. Piękny przykład
                  zarządzania inwestycjami.
                • Gość: XXL Re: Masz rację IP: *.pl 05.03.08, 08:38
                  czaranik dobrze gada, a ty ślepy chyba i tekstu z sensem nie kumasz;
                  byłeś na tym w szkole - czs. bierny niedokonany? ma być
                  czynny "wykonany"
                  Ktoś już dawno przed nami ustalił - 6 dni pracy a odpoczynek 7go, co
                  oznacza, że przyjemności tak ale PO wykonanej pracy, nie
                  wcześniej.Hej
                • real_mr_pope Re: Masz rację 05.03.08, 14:18
                  > Ty jesteś jednak prawdziwym lewakiem i do tego ślepym albo
                  > złośliwym

E tam, nie masz argumentów i uciekasz do inwektyw pod adresem rozmówcy. Nie masz
                  ani pojęcia na temat osoby Czarownika, ani pojęcia na temat lewactwa. Chcesz
                  uniknąć porażki to nie używaj określeń, które przekraczają Twoje zdolności
                  poznawcze.

> piszesz że rozrywki potem to znaczy kiedy chyba nigdy bo
                  > wiecznie trzeba będzie budować nowe mosty drogi czy domy.

I nawet nie usiłujesz zrozumieć Czarownika. Nie chodzi o wybudowanie wszystkich
                  dróg i domów, mostów i torowisk w całym Wrocławiu. Chodzi o niezbędną
                  infrastrukturę w okolicy planowanego centrum rozrywki. Na cholerę fontanna,
                  nawet najfajniejsza, jeśli dojazd do niej jest okropny i odstrasza potencjalnych
                  spacerowiczów? Jeśli tego nie rozumiesz to wyobraź sobie, że następną fontanną
                  będzie dajmy na to fontanna na środku Żernik. Bez drogi dojazdowej, bez trasy
                  spacerowej. Rozumiesz?

• Gość: xXx Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.magma-net.pl 04.03.08, 18:01
          Wracaj dziecino do lektury słownika ortograficznego. Jak się
          nauczysz pisać to możesz wrócić do dyskusji, a teraz proszę nie
          kalecz ojczystego języka.
    • sralimuchibedziewiosna platforma ObYwAtElSkA pożal się Boże 04.03.08, 01:37
      ...
    • Gość: ech Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.03.08, 07:37
      NO tak, pan prezydent ma jak zwykle czas tylko w czasie wyborów. To miasto kocha
      wyrzucać pieniądze w błoto. Najpierw pomysł pomnika na rondzie za 20 mln (mam
      nadzieję że zarzucony), teraz fontanna...
    • Gość: Gryf Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.swidnica.mm.pl 04.03.08, 08:07
      Co mam przypominają takie metody dochodzeniowe? Młodzież nie
      myśli, tylko jest inspirowana? Nie wolno krytykować fantazji p.
      prezydenta?
    • isia333 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 08:13
      No i niestety, kolejny raz świta jaśnie nam panującego przekracza
      wszelkie granice dobrego smaku.
      Przez moment poczułam się, jakby wróciła komuna.
      A Pan Prezydent nie po raz pierszy udaje, że kierowana do niego
      korespondencja, nie jego dotyczy.
    • Gość: stefanox Brawo dziewczyny !!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 04.03.08, 08:20
      Nareszcie młodzi biorą Wrocław w swoje ręce . Ludzie retro tacy jak
      nasi urzędnicy muszą oejść do muzeum .To misato potrzebuje jak
      powietrza ludzi młodych i uczciwych .
      brawo dziewczyny !
      W następnych wybrach głosujemy pzeciwko ekipie rządzącej .
      • Gość: Obywatel Re: Brawo dziewczyny !!!!!! IP: *.icpnet.pl 04.03.08, 10:04
        Moje drogie dziewczyny. Macie rację tak trzymać.Pan Dutkiewicz z radnymi zamiast
        pytać o zdanie Was i mieszkańców sam podejmuje decyzje. Ikona Prezydentów w
        Polsce postępuje jak satrapa.Napewno jest rzecznikiem od prawie 20 lat budowy
        społeczeństwa obywatelskiego. Panie Dutkiewicz- GRANDA. Skończyć z władzą
        urzędników nad obywatelami. Tak mówił niedawno Pan Tusk/przed wyborami/ czy coś
        się zmieniło?Zajrzyjcie do komputerów w U.M. te blogi korzystne dla prezydenta
        pisane są w Ratuszu. A przy okazji cicho i głucho o zakupie kamienic w Centrum
        Wrocławia.,udziałach w nich Prezydenckiej rodziny. Czy to o czym mówi Wrocław to
        plotki? Czekamy na dalsze opinie pracowników magistratu w tej sprawie.
    • Gość: stefanox Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wroclaw.mm.pl 04.03.08, 08:21
      dyrektorowi Głowackiemu przypomnę , że nadal rządzą nami ludzie z
      mentalnością komuny i tylko garnitury są lepsze ...
    • Gość: Polak Katolik Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.chello.pl 04.03.08, 08:31
      Dutkiewicz będzie miał wodotryski wśród syfu i połowy miasta
      kwalifikującego się do remontu . Zamiast patrzeć na syf , turyści
      bedą siedzieli i gapili się na wytryski Dutkiewicza . Gdyby byl
      mądry , to by zafundował olbrzymi kryzż , tak jak koleżanka bufetowa
      w Warszawie .
    • Gość: trójkowicz Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wroclaw.mm.pl 04.03.08, 08:34
      by sie głowacki wstydził, wszelkie iniacjatywy uczniowskie zarzynał
      na wstepie, wybryk gnębił, a zdrojowi całował pierscień i teraz jak
      sie okazuje że uczniowie zrobili akcje to zaczyna opowiadać
      dyrdymały o duchu trójki i społeczństwie obywatelskim. bez żartów.
      człowiek którego mi żal.

a co do akcji popieram całym sercem, brawo dziewczyny.
    • Gość: wro Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wroclaw.mm.pl 04.03.08, 08:43
      następnym razem drogi mieszkańcu wrocławia dwa razy sie zastanów -
      czy znowu zafundować dudkiewiczowi poparcie rzędu 80%, bo lista
      przewin jest duga a opozycji nie ma, czyli kontroli zero - skład
      rady miejsckiej - PO, PiS i klub dudkiewicza - co w wypadku akurat
      naszego miasta na jedno wychodzi, plus na okrase dwóch radnych LiDu
      w tym tomasz czajkowski własciciel "chaty polskiej" - i oni maja
      bronić interesów kogokolwiek poza bogatymi, zadowolnymi i sytymi?
      onie nie wychodza poza rynek chyba ze jada do domu - ale
      przyciwemniane szyby nie sprzyjają obserwacji rozwalajacych sie
      kamienic.
      • fleicher Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 15:12
        Akurat to że tych kretynów z SLD nie ma w radzie miejskiej to dobrze bo to
        ludzie pozbawieni trzeźwego spojrzenia na potrzeby całego miasta a nie tylko na
        wąską grupę tak zwanych pokrzywdzonych po 1989 . Przykładem idiotyzmu
        SLDowskiego jest niejaka Lidia de coś tam która to nawoływała do zmiany nazwy z
        Wrocław na Breslau.
    • Gość: +++ Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.devs.futuro.pl 04.03.08, 08:44
      Przyłączam sie do krytyki fontanny.
    • 13monique_n <gratulacje> 04.03.08, 09:05
      sarkastyczne dla urzędaasów. Chyba naprawdę bycie pracownikiem
      opłacanym z podatków przewraca w głowie. Wstyd
      • Gość: Zen Re: <gratulacje> IP: *.bu.edu 04.03.08, 18:31
        Chyba nie uwierzyliście że to pismo przez pomyłkę trafilo do tamtego
        urzednika... jak znam życie ktos z PR prezia kazal zrobic wywiad w placowce...
    • Gość: za Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 09:06
      jest mi przykro, że moje miasto zachowało się w sposób
      przypominający najgorsze PiSowskie tradycje. A wydawałoby się, że
      będzie wolne od PiSokomuny.
    • Gość: Radek Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę IP: *.wro.vectranet.pl 04.03.08, 09:08
      Atrakcyjne te licealistki :P
    • allspice Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 09:09
      A młodzież ma rację. Jaki wpływ na ważne przedsięwzięcia mają
      mieszkańcy? Nawet nie mogą skrytykować błędnych decyzji.
      Czy władze miasta i urzędnicy są nieomylni?
      • ib_k Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 09:23
        BRAWO DZIEWCZYNY! TAK TRZYMAĆ!
        JAK ZROBI SIĘ CIEPLEJ USIĄDŹCIE W RYNKU I ZBIERAJCIE PODPISY, MOŻE
        SZANOWNY STERNIK I SŁONKO WROCŁAWIA WRESZCIE ZEJDZIE Z POSTUMENTU I
        ZAINTERESUJE SIĘ TYM CO DZIEJE SIĘ W MIEŚCIE I W JEGO P....NYM
        URZĘDZIE.
        PS
        Caps jest wyrazem emocji, sorry
    • g625 Re: Urzędnicy tropią uczniowską inicjatywę 04.03.08, 09:16
      w Nowym Jorku za 15 mln USD powstana 4 fontanny autorstwa duńskiego artysty
      Olafura Eliassona www.bryla.pl/bryla/1,85298,4855464.html

nasza, 1 za 20 mln PLN zaprojektuje zaklad wodociagowy z Leszna:

Wodotrysk obok Hali Stulecia za nieco ponad 20 milionów złotych zaprojektuje i
      zbuduje firma Gutkowski z Leszna
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4771919.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka