Dodaj do ulubionych

Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej

31.03.08, 11:18
Niem się co martwić, remont Krakowskiej potrwa tylko 18 miesięcy. Planowany
jest znaczy się na 18 miesięcy:)Trzeba się na rower przesiąść.
Obserwuj wątek
    • Gość: :)) nie na 18 a na 15 miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 11:24
      Remont planowany jest na okres 15-stu miesięcy, ale obserwując
      wielomiesięczne opóźnienia na każdej z realizowanych inwestycji
      można się spodziewać, że do 18-stu "dociągnie"..
      • Gość: o! a może realne kary i realne premie dla wykonawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 21:22
        może przez portfel do rozumu? może konkretna premia za bezusterkowy
        odbiór przed terminem zmobilizuje drugą i trzecia zmianę na budowach
        naszych "autostrad"?
        • Gość: gość Re: a może realne kary i realne premie dla wykona IP: *.gprs.plus.pl 31.03.08, 21:37
          auto.gazeta.pl/auto/1,48316,5058297.html
        • Gość: wro Re: a może realne kary i realne premie dla wykona IP: *.gprs.plus.pl 31.03.08, 22:08
          tak sie sklada ze jedna z firm startujacych do przetargu na
          krakowska zapytala zdik czy przewiduje nagrode za skrocenie terminu
          wykonania.
          zgadnijcie co na to zdik ?
          • Gość: rider bez obwodnic to wszystko o kant d... potłuc IP: 80.54.202.* 01.04.08, 20:42
            byłaby AOW czy śródmiejska i można by remontować bez zatkania całego miasta, ale oczwyście prosciej zatkać niż pomyśleć logicznie .
    • Gość: z hub Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 11:51
      gratulacje za ten objazd ciekawe ilu ludzi zostanie potraconych na pasach tych w
      polowie hubskiej juz od wczoraj widze debilnych bez wyobrazni ktorzy sa
      strasznie zaskoczeni ze piesi proboja przejsc. drogowka powinna posawic tutaj
      stojkowych!!!
      • Gość: bat na tepe byki [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 00:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: x Rowerem po Wrocławiu IP: *.centertel.pl 31.03.08, 12:06
      Wrocław to małe miasto - w zasadzie większość mieszkańców mieszka 15-20 minut
      rowerem od Rynku - pogoda ładna, ceny paliw wysokie... tylko Policje przydaloby
      sie przytemperowac co by ludzi na rowerach zostawila w spokoju

• tentymon Re: Rowerem po Wrocławiu 31.03.08, 12:17
        trase: buforowa - bardzka - hubska (do pkp) mozna bylo pokonac w 10 min. teraz zajmuje to godzine.

jest masakrycznie

ci ci wjezdzjaa z ak na bardzka nie wiedza, ze wczesniej (z kierunku strzelina i buforowej wlasnie) stoi sie w jeszcze gorszych korkach.
        skrzyzowanie buforowa/swieradowska - kompeltny chaos
      • tomektomek Re: Rowerem po Wrocławiu 31.03.08, 16:34

Przejazd z Krakowskiej do Rynku to teraz oszczędność od 40 do 60
        min. Nie mówiąc o cenie bęzyny i o straconych nerwach. Tylko
        potrzebny będzie rower MTB z dobrymi amortyzatorami, żeby przejechać
        te wertepy.
        • liton Re: Rowerem po Wrocławiu 31.03.08, 23:20
          a tam MTB - można zrobić old school i po prostu nie siedzieć na rowerze, jak zaczyna się robić "ciekawie" ;)
    • kriss_333 Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej 31.03.08, 12:26
      a jak rano było od strony Oławy (Radwanic)? gorzej niz zwykle?
      • Gość: vrew Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.08, 13:01
        tak jak zwykle, tyle ze gorzej....
      • Gość: gosia Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.lanet.net.pl 31.03.08, 13:56
        tragedia jak sie wjezdza na hubska od strony elei... na poczatku myslalam ze
        jakis wypadek czy cos, wiec przeskoczylam troche.. teraz to na grunwald godzina
        murowana:///
    • Gość: Obserwator Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 13:41
      Co wy wiecie. Ci ludzie na budowach ciężko harują w pogodę i niepogodę. Za marne
      grosze, a wy na nich psy wieszacie. Nowymi drogami każdy chce jeździć, a w korku
      w czasie objazdu postać to odrazo narzekają na pracowników drogowych. Do MPK się
      przesiąść, to się korki zmniejszą. Każdy mądry w swoim mercedesie.
      • Gość: ... Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 13:54
        5 tys to marne pieniądze ?
        • Gość: abc Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.08, 15:58
          5 tyś a gdzie???
          Jak tak zazdrościsz to idzie poza...ć na budowie z łopatą nie ważne czy lato czy
          zima. Ja tam im nie zazdroszczę pieniędzy a tym bardziej warunków pracy, wiem że
          niejeden nie wytrzymałby roku na budowie.
      • Gość: m0new Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.tktelekom.pl 31.03.08, 15:02
        Na Księze Małe w ciągu godziny jeździło 10 tramwajów, autobusów jest
        o połowę mniej i są one o połowę mniejsze - zapraszam o rano 10 na
        przejażdżkę MPK, a jeszcze bardziej polecam ta samą trasę autobusem
        z mpk w lipcu i od razu zdanie o mpk zmienia się !
      • Gość: krzyh a MPK to fruwa nad remontowanymi ulicami ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.08, 20:08
        klepnij się, najlepiej młotkiem. Nie dość że będzie to trwało 2 lata to wcale
        nie rozładuje korków w mieście, bo ci co tam robią pracują 3 godziny na dobę (ci
        co pracuję bo reszta leży).
    • mynia_pynia Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie 31.03.08, 14:29
      Na kosteczce za Zacharzycami proponuje jadącym z "wiosek" prędkość
      20 km na godzinę. Ja jadę z Wrocka samochodem z niskim podwoziem
      (czerwona strzała ;) he he), i nie zjeżdżam na pobocze (nie dam rady
      bo się zawieszę) a szerokość tej drogi ~3m jest powalająca !!!

Więc albo urywamy lusterka w najgorszym wypadku czołówka albo 20
      km/h - przy mijance wskazówka prędkościomierza na 0 ;)

• Gość: Przemo Jak sprawdzić, gdzie są korki? IP: 195.205.44.* 31.03.08, 14:42
      Czy istnieje jakaś strona, gdzie można sprawdzić aktualną sytuację na drogach we
      Wrocku? Czy są jakieś kamery internetowe pokazujące drogi we Wrocku?
      Proszę podać adresy.

• Gość: BART Re: Jak sprawdzić, gdzie są korki? IP: *.as.kn.pl 31.03.08, 15:10
        jojczycie jak stare baby :) psie pole stoi w korkach bo most warszawski robią,
        leśnica i pilczyce również bo kosmonautów to niby dlaczego gaj i huby mają mieć
        lepiej niż pozostali :))) dobrze wam tak :)
        • Gość: P Re: Jak sprawdzić, gdzie są korki? IP: 195.205.44.* 31.03.08, 15:34
          To się nazywa sprawiedliwość społeczna. Jak ktoś miał do d.., to niech wszyscy
          będą mieli tak samo.
          • Gość: pst Re: Jak sprawdzić, gdzie są korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 16:09
            Niewydzielone torowisko to również cześć relizacji programu sprawiedliwości
            społecznej?
      • Gość: Hela z Gazowni Re: Jak sprawdzić, gdzie są korki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 15:53
        Nie trzeb żadnej strony i kamer internetowych. Powiem Ci że korki są wszędzie
        tz. Borowska, Hubska, Armii Krajowej, Bardzka, Świeradowska, Ziembicka,
        Tarnogajska i wszystkie przyległe. Jest to informacja wiążąca od 6:30 do 21 do
        końca 2009r.
      • Gość: Neo[EZN] Wyłączyli kamery IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.08, 17:56
        ... a były takie na stronie zdiku - przestały działać parę tygodni
        temu bo chyba komuś przeszkadzały.
    • Gość: dkl Dutkiewicz i jego poprzednicy powinni się IP: *.wroclaw.mm.pl 31.03.08, 16:05
      zapaść ze wstydu pod ziemię że doprowadzili poprzez swoje
      zaniechania do paraliżu miasta. Oprócz remontów istniejących dróg
      nic się nie buduje w tym mieście żeby poprawić komunikację. Dno
    • Gość: ania ale przecież sie super żyje we wro;) IP: 194.146.120.* 31.03.08, 16:07
      zgodnie z powtarzanymi PRowymi mowami prezydenta i innych
      urzędników, we wro się żyje świetnie. nieważne że dziury na 10
      centymetrów głębokości na większości ulic, gdzie ludzie tracą
      kolejne opony, a zastępczy transport na czas remontów - to istny
      koszmar, dziś na 9tą jechałam do pracy z leśnicy do centrum,
      zapraszam urzędników do spróbowania.
    • piast9 Nie siejmy paniki 31.03.08, 16:33
      Parę dni i sprawa się nieco ułoży, tak jest zawsze przy zamknięciu jakiejś
      ważnej drogi.

A pamiętacie jakie były korki w dniu gdy OTWARTO dla ruchu samochodowego jajo
      grunwaldzkie? Też się po paru dniach ułożyło.
      • Gość: Skiba Re: Nie siejmy paniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 16:54
        piast9 napisał:

> Parę dni i sprawa się nieco ułoży, tak jest zawsze przy zamknięciu jakiejś
        > ważnej drogi.
        >
        > A pamiętacie jakie były korki w dniu gdy OTWARTO dla ruchu samochodowego jajo
        > grunwaldzkie? Też się po paru dniach ułożyło.

Największy problem polega na tym że za bardzo nie ma się gdzie układać.
        • piast9 Re: Nie siejmy paniki 31.03.08, 21:03
          Gość portalu: Skiba napisał(a):

> Największy problem polega na tym że za bardzo nie ma się gdzie układać.
          Owszem, nie ma zbyt wielkiego pola do popisu ale coś tam jest. Ludzie zza
          Wrocławia mogą chyba jechać przez Żerniki, na planie miasta widzę skoki w bok w
          Brochowską, Karwińską, może część ludzi stwierdzi, że lepiej im będzie z AK
          skręcić pojechać nie w Hubską ale dalej itp.
      • Gość: gosc-2008 Re: Nie siejmy paniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:38
        Tak nawiasem mowiac - proponuje, zeby nieszczesne rondo (jajo) Regana nazwac
        Jajem Grunwaldzkim, szczegolnie z tego powodu, ze do ronda ma sie tak jak kij do
        oka a po drugie dlaczego mialo by sie nazywac "jajo Regana" toz bylby to smiech
        i potepienie u naszego nastepnego Duzego Brata.
      • Gość: gosc-2008 Re: Nie siejmy paniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:41
        No, ale "spotkajmy sie na jaju Regana" tez byloby fajne
    • Gość: Hawkwind Re:Wrocławianie obudźcie się !!! IP: *.chello.pl 31.03.08, 20:28
      Stoicie w korkach, bo to miasto to jeden wielki korek, bo nie macie
      rozwiązań powodujących odciązenie ruchu w centrum miasta, bo planowa
      organizacja ruchu w waszym mieście po prostu nie istnieje, bo
      wjeżdżacie na czerwonym świetle na skrzyżowaniach, bo - wreszcie -
      nie znacie przepisów o ruchu drogowym. Wasz sposób myślenia podczas
      prowadzenia auta opiera się tylko na jednym, byle szybciej, byle
      złamać przepis i byle zaparkować gdziekolwiek. Otrząśnijcie się. Tu
      są potrzebne strukturalne rozwiązania
    • mgrocik Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej 31.03.08, 20:49
      Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Ja coś czytałem
      kilka tygodni temu, że w tym roku ma się rozpocząć przebudowa
      Bardzkiej. Logiczne więc, że w tę stronę skierowano objazd
      Krakowskiej.
    • Gość: el_adas brednie IP: *.wro.vectranet.pl 31.03.08, 21:20
      "Rekordowa pod tym względem była natomiast ul. Borowska. Tam w korku trzeba było
      spędzić półtorej godziny, by dotrzeć do centrum."
      Droga Pani redaktor! Niech Pani przestanie wypisywać takie głupoty. Jechałem
      dzisiaj rano (o 8) Borowską (od Akademii Medycznej) na północ Wrocławia (jak co
      dzień) i zajęło mi to 5 minut więcej niż zwykle. Proszę więc najpierw sprawdzić
      a potem pisać. Wypadałoby też napisać, że korek na Borowskiej spowodowany był
      też awarią sygnalizacji na skrzyżowaniu Borowskiej z Armii Krajowej.
      • Gość: jar Re: brednie IP: *.wro.vectranet.pl 31.03.08, 21:43
        Tak się składa że przechodziłem przez Borowska (koło aQPArku do PKSu) w okolicy
        8.15 - i uwierz mi zrezygnowałem świadomie z MPK bo autobus minąłem stojący w
        połowie drogi a następnie czekając na tram vis-a-vis PKS widziałem jak dotarł po
        15 minutach.
        Może "leciałeś"?
        • Gość: el_adas Re: brednie IP: *.wro.vectranet.pl 31.03.08, 22:31
          Komunikacją miejską to możliwe. Jechałem samochodem jak zwykle i jak zwykle
          widząc korek w jednym miejscu po prostu jadę bocznymi ulicami. Tylko nie tak,
          jak pisał ktoś wcześniej, że widział zakorkowaną Borowską więc pojechał Ślężną
          tylko pojechałem drugą stroną (między Borowska a Bardzką jest sporo uliczek)
          • Gość: el_adas Re: brednie IP: *.wro.vectranet.pl 31.03.08, 22:31
            miało być między Borowską a Hubską
    • Gość: Martix z Traugutta Re: Na Krakowskiej praca wre! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.08, 21:42
      Byłem po południu na wysokości stacji BP[dawniej ARAL} i trzeba
      przyznać że tempo jak na pierwszy dzień robót jest niezłe.Najbliżej
      Niskich Łąk już zaczęto usuwać torowisko,trochę dalej na razie
      usunięto dywanik asfaltowy z płyt przy torowisku.A przy Akademii
      Medycznej{Stomatologia} usunięto już w stronę Niskich Łąk sporo
      kostki którą się gdzieś wywozi.Dalej w kierunku Księża również widać
      że roboty idą pełną parą.Zobaczymy jak będzie dalej! Ten jeszcze
      otwarty odcinek też jest fatalny i widać że kostka mocno tu od
      nacisku samochodów pęka a musi jeszcze wytrzymać bo trochę potrwa
      zanim bedzie robiona ta strona.Ciekawe czy będą wjazdy na stacje
      benzynowe?.
      • Gość: no_to_co Re: Na Krakowskiej praca wre! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.08, 22:21
        to jest robota na 3 miesiące a nie na 15.

i każdy to wie

ale gdzie robole będą się wylegiwać jak nie na Krakowskiej?
        • Gość: student Re: Na Krakowskiej praca wre! IP: 82.160.155.* 31.03.08, 23:10
          Gość portalu: no_to_co napisał(a):

> to jest robota na 3 miesiące a nie na 15.
          >
          > i każdy to wie

He, he, he. To czemu nie startowałeś w przetargu jak potrafisz to zrobić w 3
          miesiące?
      • Gość: student Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: 82.160.155.* 31.03.08, 23:09
        > Byłem po południu na wysokości stacji BP[dawniej ARAL} i trzeba
        > przyznać że tempo jak na pierwszy dzień robót jest niezłe.
        > [...] Dalej w kierunku Księża również widać
        > że roboty idą pełną parą. Zobaczymy jak będzie dalej!

Ostrzegam: te roboty "widoczne" skończą się dość szybko i gdzieś tak do
        października-listopada będą tylko prace podziemne związane z wymianą instalacji.
        Także już dzisiaj trzeba się nastawić, że widocznych (nadziemnych) postępów
        długo nie pooglądamy. A pierwszy kawałek nowej nawierzchni oddany zostanie nie
        prędzej niż przed marcem przyszłego roku. Tak więc jeszcze raz ostrzegam już
        dzisiaj: nie narzekajcie na drogowców jak przez następne kilka miesięcy nie
        będziecie widzieli żadnych widocznych postępów. Aktualny plan jest żeby skończyć
        na koniec czerwca 2009.
        • Gość: ffilipp Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 23:25
          a ja sie pytam dlaczego, skoro to taka wazna ulica wlotowo/wylotowa, prace nie sa prowadzone 24h? szczegolnie na poczatku (zrywanie asfaltu/kostki, demontaz szyn). skrocilo by to termin o pare miesiecy. nawet jesli mialyby to byc tygodnie, to juz tez dobrze.
          • Gość: student Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: 82.160.155.* 31.03.08, 23:28
            Gość portalu: ffilipp napisał(a):
            > a ja sie pytam dlaczego, skoro to taka wazna ulica wlotowo/wylotowa, prace nie
            > sa prowadzone 24h? szczegolnie na poczatku (zrywanie asfaltu/kostki, demontaz s
            > zyn). skrocilo by to termin o pare miesiecy. nawet jesli mialyby to byc tygodni
            > e, to juz tez dobrze.

Bo tego nie było w SIWZ. Jakby było to by były prowadzone. A mogę wiedzieć skąd
            te tygodnie i miesiące skrócenia?
            • profet student, widać, żeś na budowie to był z łopatą... 31.03.08, 23:43
              a nie z kalkulatorem

otóż wyobraź sobie, że taniej jest zatrudnić mniej pracowników, mniej maszyn i robić pewne prace trochę dłużej. Jakby trzeba zamiast 15 zatrudnić 35 pracowników, byłoby szybciej, ale finansowo trudniej. A tak jedną ekipą rozbieramy, potem przestój (można tę ekipę na inną - niepubliczną inwestycję wysłać) na instalacje (robi kto inny) potem nowa ekipa na parę tygodni, itp. itd. Generalnie - zamówienie publiczne nie ma na celu przyspieszenie prac, ale ich wykonanie jak najtaniej. Gdyby to była prywatna inwestycja i inwestor oczekiwałby szybkich postępów, żeby inwestycja się zwróciła - praca by się na pewno szybciej zakończyła. Widziałem niejedną inwestycję budowlaną i te publiczne są jakby ... mniej napięte.
            • Gość: ffilipp Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 23:46
              z matematyki mi wychodzi. remont krakowskiej = 18 miesiecy po (powiedzmy) 12h dziennie. praca po 24h = 9 miesiecy remontu. ;)
              hehe. wiem,ze to nie takie proste ale tak mi jakos logicznie pasuje. wiecej godzin pracy - krotszy termin.
              a ty student wygladasz mi na pracownika firmy remontowej lub miasta oddelegowanego na to forum by studzic wszystkich zagotowanych mieszkancow/kierowcow :D widac oblatany jestes w realiach tego remontu. wiesz co bylo a co nie było w SIWZ, jaki jest plan...
              • Gość: sbo Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: 78.8.136.* 01.04.08, 01:04
                Ja bym to liczył raczej przy pomocy rachunku prawdopodobienstwa a nie mnozenia. Jak wiadomo moga wystapic rozne losowe sprawy ktora moga spowolnic / przyspieszyc prace. Czyste mnozenie godzin czyli im wiecej tym wydajniejsza praca ma sie nijak do siebie.
              • Gość: student Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: 82.160.155.* 01.04.08, 09:40
                Gość portalu: ffilipp napisał(a):

> z matematyki mi wychodzi. remont krakowskiej = 18 miesiecy po (powiedzmy) 12h d
                > ziennie. praca po 24h = 9 miesiecy remontu. ;)
                >
                > hehe. wiem,ze to nie takie proste ale tak mi jakos logicznie pasuje. wiecej god
                > zin pracy - krotszy termin.

Fajnie. Na tej samej zasadzie z matematyki mi wychodzi, że skoro jedna kobieta
                potrzebuje 9 miesięcy na urodzenie dziecka to 9 kobiet potrzebowałoby miesiąca
                :-) (ulubiony przykład profesorów z PWr).

A tak naprawdę to rację miał przedmówca: projekty publiczne są robione tak, aby
                było jak najtaniej a nie jak najszybciej. I dopóki zamawiający tego nie zmienią
                albo firmy nie zmienią swojego sposobu myślenia to projekty publiczne będą się
                ciągnąć. I faktycznie, dałoby to się skrócić, tylko trochę innymi sposobami.

> a ty student wygladasz mi na pracownika firmy remontowej lub miasta oddelegowan
                > ego na to forum by studzic wszystkich zagotowanych mieszkancow/kierowcow :D

Widzę, że poprzednia władza wszczepiła dużej części społeczeństwa teorie
                spiskowe. Nie jestem pracownikiem miasta ani żadnej firmy remontowej. A że znam
                szczegóły tego projektu, to cóż znam i nie muszę się tłumaczyć skąd :-P
        • Gość: seba Re: Na Krakowskiej praca wre - na razie... IP: *.gprs.plus.pl 01.04.08, 20:50
          Gość portalu: student napisał(a):

>Aktualny plan jest żeby skończyć
          > na koniec czerwca 2009

Obstawiam marzec 2010
    • Gość: anka równie "wesoło" jest na Wielkiej Wyspie IP: *.static.cuprum.wroc.pl 01.04.08, 08:44
      Rano ubawiłam sie strasznie ponieważ jadąc Dembowskiego w stonę
      centrum cześć cwaniaków usiłujących objechac korek skręcało w park i
      wyjeżdżało parkiem koło Hali Stulecia a dzisiaj sie zdziwili jak sie
      okazało ze droga jest zamknięta:DDDDD...ma to duzy plus bo dosyc
      mocno spowalniało to ruch - jadacy z Biskupina musieli wpuszczac
      auta nie tylko z Dembowskiego ale i z parku (a Ci w szczególności na
      siłę włączali sie do ruchu)...dzisiaj jedyne co frustrowało to fakt
      ze auta z Biskupina zamiast na zakładke wpuszczac jadacych z Sepolna
      (co znacznie usprawniłoby ruch) wrecz usiłowali nie wpuszczac
      jadacych z Dembowskiego
    • Gość: edek Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 09:33
      Wrocław miasto korków ....maciek maciek co sie stao, co sie stao
    • tomektomek Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej 01.04.08, 09:43

Proponuje wsiąść na rower i w 20 min. dojechać z węzła Armii
      Krajowej z Krakowskaą do centrum. Bardzo przyjemna trasa.
      www.czasnarower.pl/?dao=1&id=107

Z Biskupina i Sempolna też bardzo przyjemnie się dojeżdża rowerem.
    • Gość: edek Wrocław miasto korków .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 10:19
      Wrocław miasto korków ....maciek maciek co sie stao, co sie stao
    • Gość: studentPWR Armii Krajowej - Dworzec główny ul Borowską-45min IP: *.ict.pwr.wroc.pl 01.04.08, 10:38
      Ludzie, przecież to jest nienormalne!
      Z Armii Krajowej Borowską na dworzec dojazd poza szczytem (!) zajął mi około 45 minut. Hej! Jak Borowską robili to nie jechałem tyle!
      I szerokosc drogi by nie pomogla w tej sytuacji, w ogole idioci wedlug mnie, zamiast najpierw otworzyc most wschodni i puscic tamtedy czesc ruchu, to odwalaja cos takiego.
      Jak dla mnie kompletny brak jakiegokolwiek planowania w tym wszystkim.
      Krakowska miala dwa waskie pasy ruchu w kazda strone, dlaczego wiec nie remontuja najpierw jednej strony ulicy a potem drugiej? W sensie, ze ruch sie odbywa tylko w jedna strone?
      Ech.
      • Gość: marecki Re: Armii Krajowej - Dworzec główny ul Borowską-4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 11:31
        dlatego że jeden pas pokrywał sie z tramwajem...
        • Gość: studentPWR Re: Armii Krajowej - Dworzec główny ul Borowską-4 IP: *.iit.pwr.wroc.pl 01.04.08, 16:26
          No wlasnie, to i tramwaje by jezdzily.
          • Gość: marecki Re: Armii Krajowej - Dworzec główny ul Borowską-4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 19:59
            Tiaaaaa i wszystkie tramy z miasta spotkaly by sie na petli na Ksiazu Malym
            :):):) bo droga w 1 strone
            • Gość: StudentPWR Re: Armii Krajowej - Dworzec główny ul Borowską-4 IP: *.lanet.net.pl 01.04.08, 23:37
              Hehehehhh (fakt)
              No to jednego dnia będzie ruch w jedną stronę a drugiego w drugą,
              e?! :P
    • Gość: taksobiemysle Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej IP: 208.110.83.* 01.04.08, 13:44
      080104

Stoimy i stac bedziemy. Marnie wybieramy, marnie samosieorganizujemy, marnie kontrolujemy naszych wybrancow. Jako Wroclawianie, jako obywatele RP nie mamy sie czym chwalic. Samo sie nie nic nie zrobi.
      Malo zarabiamy, placimy wiec male wyrazone nominalnie w PLN podatki. Panstwo polskie nie pozwala nam na efektywna prace, na wysokie zarobki, na normalne bogacenie. Stad nasze stanie w KORKACH. Jako spoleczenstwo jestesmy po prostu nieefektywni. Osobno, niektorzy z nas maja troszke wiecej niz sasiad. Jakis domek, jakies mieszkanie, jakies uzywane BMW albo inne Audi. Ale jako stado, rzadzone na dodatek przez malych duchem i bez pomyslow ludzi, jestesmy jedynie Staczami w Korkach. Jak kiedys pisalem, Niemcy zostawili ponad 100 mostow i wiaduktow i 9 glownych ulic IN-OUT, czyli Karkonoska + Opolska + Jana III Sobieskiego + Sulowska + Pelczynska + Kosmonautow + Swojczycka + Mokronoska + Buforowa.
      www.wroclaw.mapamiasta.info/
      Polacy, Wroclawianie przez 63 lata od zakonczenia II Wojny, NIE WYBUDOWALI zadnej nowej ulicy IN-OUT. Sa jedynie dwa nowe mosty ( Pokoju i Tysiaclecia a i ten jest ze zjazdem w brame Cmentarza ! )
      Czyli jacy jestesmy, tak mamy i dlugo tak bedziemy miec.
      Porownajcie srednie niemieckie, wloskie, austriackie i inne EU miasto wielkosci Wroclawia. Lepiej sie rzadza, wiec latwiej im sie zyje i porusza. Najpierw trzeba znalezc praprzyczyne naszych problemow i widac jak wielu ludzi nie chodzilo do szkoly, albo jak malo od nich wymagano. Wola stac i narzekac, niz pomyslec skad to wszystko sie bierze. Jak to mowili Grecy : " Nec Hercules, contra Plures" , czyli Gdzie ludz kupa to i Herkules Doopa.
      Mysl Polaku jak wybierasz i miej pretensje do siebie. Bo w korkach bedziesz stal do konca swojego zycia.
      Nadzieja w tym, ze za lat 20 wroci mlode pokolenie, ktore odrabia lekcje w Londynie, Berlinie i wezmie wladze i moze zrobi wiecej niz Ci, co tu zyja od 1945 ( czyli 3 pokolenia ) ktorze tek niewiele w sumie do tej pory zrobili !!
      Banki - zachodnie, centra handlowe - zachodnie, nowe fabryki tez ze Swiata, hotele zachodnie, samochody zachodnie, technologie -zachodnie, maszyny do robot wszelkich - zachodnie, nasze potrzeby - zachodnie, lekarstwa - zachodnie , telewizory - zachodnie, etc.
      Za to praca - wschodnia, myslenie - wschodnie, porzadek zbiorowy i kolo siebie - wschodni. To i korki sa. Ale najwiekszy KOREK JEST W GLOWACH !!
      • piast9 Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie 01.04.08, 14:27
        Tak sobie tu piszesz, podając dodatkowo nieprawdziwe informacje, narzekając
        jedynie, w dużej części słusznie ale nie do końca.

Ale napisz proszę, jaką widzisz alternatywę dla częściowego zamknięcia
        Krakowskiej w czasie jej remontu?
        • Gość: taksobiemysle Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.org 01.04.08, 17:08
          Trzeba budowac NOWE. Myslac o potrzebach za lat 20, a nie o potrzebach na przedwczoraj. Dlaczego zbudowano tak malo ? Dlaczego remontuje sie tak dlugo ? Dlaczego nie buduje sie wiaduktow, skrzyzowan wielopoziomowych, dlaczego nie poszerza sie ulic, dlaczego nie zamienia sie ulic na ruch jednokierunkowy, dlaczego firmy pracuja na jedna zmiane, dlaczego uzywa sie starych technologii, dlaczego wszystko robi sie na budowie, dlaczego uzywa sie technologii puzzli, dlaczego uzywa sie technoologii recznego ukladania kraweznikow, dlaczego nie uzywa sie prefabrykowanych elementow konstrukcyjnych, dlaczego przetargi wygrywaja firmy z kapitalem zachodnim i zyski trafiaja do firm coraz bogatszych, dlaczego Polacy spelniaja role pomocnicza albo sa od uzywania lopaty i mlotka, dlaczego, dlaczego, dlaczego, dlaczego, ....
          Polak na Zachodzie i buduje i remontuje. Polak w Polsce ciagle lata dziury i mysli na wczoraj.
          Pomysl na kogo zaglosujesz. Czy na tego co ladnie mowi, czy na tego co potrafi pracowac. A w Polsce panstwo nie pozwala na efektywna prace i wysokie zyski. Zadaj pytanie i sam szukaj odpowiedzi !!
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:57
            Dlacz
            > ego nie buduje sie wiaduktow, skrzyzowan wielopoziomowych

nie zaPOminaj, że znawcy uważają, że estakady i skrzyżowania
            wieloPOziomowe zabijają miasto.

>dlaczego przetargi wygrywaja firmy z k
            > apitalem zachodnim i zyski trafiaja do firm coraz bogatszych,

bo tutejsi POdwykonawcy nie mają wystarczająco rozbudowanych działów
            prawnych i złotoustych menedżerów:0

inna refleksja jest taka, że nasi Sternicy chcieli POminąc w rozwoju
            swojej kariery i rozwoju miasta etap pracy nieefektownej: budowy
            dróg, kanalizacji itp. a przekoczyc od razu do etapu blichtrowania
            rynkiem i lansowania przez eksPO i inne szopki, bo to łatwiejsze i
            lepiej wygląda w szkle. DoPÓki im na to POzwalamy to będziesz pisac
            takie posty jw, mieszkańcy POwinni zabrac Sternikowi i radnym
            paszporty ( oddawac tylko na prywatnie płatne wakacje), oni na
            promocyjnych wyjazdach i tak się nic nie nauczą:)
      • Gość: CLS Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.08, 17:25
        niestety masz racje, prawda jest taka jest gdzie sie nie wychyli nosa poza Rynek
        tam syf, wykonawcy robot drogowych maja wszystkich w doopie, tak samo
        budowlancy, polowa Wroclawian mieszka na placu budowy, rozumiem ze sie buduje,
        ale to nie musi oznaczac wszechobecnego syfu i brudu, jak usiluja to wmowic nam
        miejscy urzednicy zajmujacy sie braniem pieniedzy za nic nie robienie, ile
        jeszcze ? euro, expo ? przeciez w czystosci i porzadku mieszka sie lepiej
        • Gość: kot Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: 212.82.200.* 01.04.08, 19:45
          A ja mam nadzieje, że w końcu ludziska wywiozą Wielkiego Sternika na
          taczkach na wysypisko śmieci, bo tam jest jego miejsce.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:47
            >A ja mam nadzieje, że w końcu ludziska wywiozą Wielkiego Sternika
            na

sam się katapultuje ze swoim "stowarzyszeniem", ale nie tam, gdzie
            myslisz

> taczkach na wysypisko śmieci, bo tam jest jego miejsce.

oni raczej myślą o POsadzie w Brukseli, gdzie nie ma żadnej
            odPOwiedzialności i gdzie nie sięgają głosy malkątętów:)
            • Gość: k,hyrftru Re: Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.08, 09:12
              panowie nie od odPOwiedzialnosci ten syf zalezy. Przyjdzie inny sternik bedzie
              to samo:) I tez bedzie mial braki w wyksztalceniu, i tez bedzie mial zbyt malo
              wypelniony portfel. Obecny sternik wbrew pozorom jakas tam wizje ma. Szkoda ze
              to tylko wizjoner a nie realista. Za to ekipa wioslarzy to raczej nawet wizji
              nie posiada a jedynie ciepla i pewna posadke. Zamiast narzekac - emigrujmy :)
              korki sie zmniejsza jak nas mniej bedzie - czyli plan zostanie wykonany:) "Po
              przebudowie krakowskiej w miescie nie ma korkow".
              Ot taka pokretna logika :)
    • Gość: arcus Stoimy w korkach, bo ruszył remont Krakowskiej IP: *.telsat.wroc.pl 02.04.08, 09:29
      Wojszyce - Centrum 50 min dzisiaj a jest to ok. 4 km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka