Dodaj do ulubionych

W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie

IP: *.telsat.wroc.pl 11.06.08, 19:47
"Polscy przewoźnicy domagają się obniżenia ceny oleju napędowego,
udrożnienia wschodniej granicy, zniesienia ograniczenia wwozu do kraju
paliwa (200 litrów), pozostawienia dotychczasowego systemu opłat za
korzystanie z infrastruktury drogowej oraz złagodzenia skutków
wysokiego kursu złotówki do euro."

ta i może jeszcze frytki do tego chcą? :D
Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 217.98.20.* 11.06.08, 21:08
      Tak, smażone na oleju. Napędowym oczywiście ;P
    • Gość: Tom Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: *.wroclaw.mm.pl 11.06.08, 21:36
      Aleś ty gupi TOMO aż mi Cię szkoda. Ci ludzie walczą o Twoją du..pę a Ty na nich
      najeżdżasz. Dlaczego cena oleju/benzyny nie może być na poziomie USA (tam się
      jakoś opłaca i kraj też jakoś istniej, emeryci mają lepiej i lekarze więcej
      zarabiają i nauczyciele też)? W PL 70% ceny benzyny na stacji to akcyza i VAT.
      Jakby tego nie było to być płacił od 2 do max 2.5 zł za litr. A przecież cena
      transportu jest we wszystkich towarach jakie kupujesz.

Myślenie nie boli!
      • Gość: TOMO Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 193.0.242.* 12.06.08, 08:39
        Ludzie walczą o moją du*ę? W świetny sposób, są naprawdę zupełnie inne sposoby
        na walkę z problemami ekonomicznymi aniżeli strajk w jakiejkolwiek formie. To że
        wszystkie ciężarówki staną raz, dwa czy trzy razy to akurat nie wpłynie na cenę
        baryłki, która na giełdzie jest już bardzo wysoka nijak. Jeżeli chcą sobie
        powalczyć o cenę to niech to robią z tym, który ma na to wpływ, a nie
        zatrzymując się na ulicach i na jednej z niewielu autostrad w Polsce.

Myślenie nie boli, Tom!
        • tomek854 Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie 16.06.08, 20:52
          No właśnie, myślenie nie boli.

Na cenę baryłki na giełdzie protest nie wpłynie, ale większość tego co płacisz
          na stacji nie idzie na giełdę a do fiskusa.
          • Gość: TOMO Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 193.0.242.* 17.06.08, 09:06
            a czy ja gdzieś pisałem, że jest inaczej?
      • Gość: TOMO Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 193.0.242.* 12.06.08, 08:49
        o, a powiem Ci jeszcze jedno, drogi rozmówco, jeżeli już chcą strajkować w taki
        a nie inny sposób, to niech się na coś zdecydują, bo walcząc o wszystko nie
        walczą o nic. "Polscy przewoźnicy domagają się obniżenia ceny oleju napędowego"
        - ja też, ale nie robię tego blokując drogi kilkudziesięciotonową maszyną;
        "udrożnienia wschodniej granicy" - blokowanie dróg raczej nie jest sposobem na
        to, ale mogą być odpowiednie umowy zawiązane pomiędzy przewoźnikami a strażą
        graniczną naszą i sąsiadów, która mogłaby być sprawniejsza poprzez otworzenie
        specjalnej bramki dla tranzytu, którego właścicielem są przedsiębiorcy w
        państwach należących do strefy Schengen; "zniesienia ograniczenia wwozu do kraju
        paliwa (200 litrów)" - po co? To się opłaca przy granicy wschodniej i akurat
        przewoźnicy powinni się ucieszyć, bo taniej ich kosztuje paliwo; "pozostawienia
        dotychczasowego systemu opłat za korzystanie z infrastruktury drogowej" - a ja
        uważam, że powinny być wprowadzone zmiany i zwiększone opłaty za ciężki
        transport, być może nie wiesz, ale ciężarówki niszczą nasze polskie słabej
        jakości drogi; "oraz złagodzenia skutków wysokiego kursu złotówki do euro" -
        czyli co? chcą, żeby gospodarka przestała się rozwijać? a może od razu
        wprowadźmy euro w Polsce? i skoro mają już takie życzenia to niech dołożą do
        tego jeszcze zapobiegnięcie głodu w Afryce, wygraną Polski na EURO2008 i
        darmowego kurczaka do każdej sałatki w KFC. Jeżeli chcą strajkować to niech
        wiedzą o co. I po co w życzenia PRZEWOŹNIKÓW mieszają się kierowcy? Przecież oni
        nie płacą za paliwo z prywatnych pieniędzy.

Ja natomiast bym chciał, żeby przepisy prawa były bardziej restrykcyjne dla
        ciężarówek, żeby kierowcy ciężkich pojazdów bardziej respektowali kodeks drogowy
        i zachowywali się na drodze z większą rozwagą, a nie tylko punkt widzenia 'bo
        mam większy samochód'.

Myślenie nie boli, co?
      • Gość: TOMO Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 193.0.242.* 12.06.08, 08:52
        "Dlaczego cena oleju/benzyny nie może być na poziomie USA (tam się
        jakoś opłaca i kraj też jakoś istniej, emeryci mają lepiej i lekarze więcej
        zarabiają i nauczyciele też)?"

To cena oleju/benzyny wpływa bezpośrednio na sytuację emerytów, zarobki lekarzy
        i nauczycieli w kraju?
        • Gość: miastowy Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:38
          TOMO co ty będziesz upośledzonemu ujadaczowi tłumaczył. On nie wie
          że w stanach lekarz zarabia dobrze bo nie ma Państwowej służby
          zdrowia. Jak jesteś ubezpieczony leczysz się za darmo, jak nie to
          płacisz albo umierasz.
        • tomek854 Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie 16.06.08, 20:53
          > To cena oleju/benzyny wpływa bezpośrednio na sytuację emerytów, zarobki lekarzy
          > i nauczycieli w kraju?

Bezpośrednio nie. Ale wpływa na cenę tego, co oni mogą za daną pensję kupić.
          • Gość: TOMO Re: W południe ciężarówki stanęły gdzie popadnie IP: 193.0.242.* 17.06.08, 09:07
            Idąc tym tropem myślenia to baaaardzo wiele rzeczy bezpośrednio nie wpływa na
            sytuacje, ale wpływa na cenę tego co można kupić ;-)
    • tram_ktos TIR-y na tory 11.06.08, 23:28
      A ja się domagam ograniczenia przewzu towarów samochodami po
      drogach. TIR-y na tory. Polska nie powinna pozwalać na przejazdy
      tranzytowe ciężarówek po drogach. Powinien być obowiązek przewozu
      naczepy koleją, poza nielicznymi, ściśle określonymi przypadkami.
      • Gość: Mezopot Re: TIR-y na tory IP: *.171.18.1.crowley.pl 12.06.08, 07:38
        To zbierz 100 000 podpisów i złóż obywatelski projekt ustawy do
        sejmu.
      • kakens Re: TIR-y na tory 12.06.08, 08:18
        Kolej nie jest w stanie tego dokonać. Proponuję ćwiczenie. Zadzwoń do PKP Cargo
        i do pierwszego z brzegu przewoźnika samochodowego i zapytaj o termin
        dostarczenia towaru, powiedzmy z Wrocławia do Poznania.
        Powodzenia życzę.
      • Gość: ciekawy Re: TIR-y na tory IP: *.as.kn.pl 12.06.08, 10:04
        tram_ktos napisał:

> A ja się domagam ograniczenia przewzu towarów samochodami po
        > drogach. TIR-y na tory. Polska nie powinna pozwalać na przejazdy
        > tranzytowe ciężarówek po drogach. Powinien być obowiązek przewozu
        > naczepy koleją, poza nielicznymi, ściśle określonymi przypadkami.

Skąd się biorą tak ograniczeni umysłowo i oderwani od rzeczywistości ludzie jak ty?
        • Gość: Czechofil Re: TIR-y na tory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 11:41
          A skąd się biorą tacy ograniczeni umysłowo ujadacze jak ty. Rozumiem
          że musisz swoje frustracje życiowe nieudaczniku w internecie
          wyładować, ale bez przesady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka