Dodaj do ulubionych

Wyższy VAT na Internet - protest Wszechpolaków

IP: *.media4.pl / 62.233.250.* 25.09.03, 20:37
Dziś na Rynku Młodzież Wszechpolska protestowała przeciw podwyżce VAT-u za
połączenia internetowe. Oto ich oświadzenie (pochodzi ze strony
www.mwwroclaw.w.pl):

Poprzez pikietę i rozdawanie ulotek na wrocławskim Rynku chcemy zaprotestować
przeciw planowanej przez Ministerstwo Finansów podwyżce podatku VAT na
połączenia internetowe z obecnych 7% do 22% w ramach dostosowywania naszych
przepisów do wymogów Unii Europejskiej, gdzie połączenia internetowe muszą być
opodatkowane podstawową stawką VAT, która w Polsce wynosi 22%.
Już kolejny raz młodzi ludzie, którzy powiedzieli “tak” w referendum
akcesyjnym, mogą czuć się oszukani. To przecież nam – młodzieży - obiecywano
najwięcej profitów z akcesji, miała ona być krokiem do nowoczesności i
przyszłości. Tymczasem okazuje się, że wejście do Unii Europejskiej przyczyni
się do pogłębiania naszego zacofania w dziedzinie informatyki. Tak wysoki
podatek utrudni młodzieży edukację, która jest fundamentem dla rozwoju i dla
przyszłości Polski, co stawia nas na dużo gorszej pozycji niż naszych
rówieśników z krajów zachodnich.
Przemysł informatyczny to przyszłość gospodarki. Szczególnie w tej dziedzinie
przystąpienie do Unii Europejskiej miało nam przynieść pozytywne efekty – tak
obiecywano. My, Młodzież Wszechpolska, wiedzieliśmy, że będzie inaczej, co
potwierdza się w fakcie, że także w dziedzinie teleinformatyki Unia Europejska
będzie nam przeszkadzać w szybkim rozwoju. Winę za ograniczanie dostępu do
Internetu w Polsce ponoszą również rządy premiera Jerzego Buzka oraz premiera
Leszka Millera, które prowadziły negocjacje z UE i podczas nich nie potrafiły
zapewnić naszemu krajowi obniżonej stawki VAT na połączenia internetowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Wyższy VAT na Internet - protest Wszechpolakó IP: 212.127.66.* / 192.168.1.* 25.09.03, 22:06
      Popieram! Precz z droższym internetem!
      • Gość: franek Re: Wyższy VAT na Internet - protest Wszechpolakó IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.03, 23:51
        też popieram, oby tak dalej!akcja OK !
        TAŃSZY internet!!!
        • ceezarry Re: Wyższy VAT na Internet - protest Wszechpolakó 25.09.03, 23:58
          Pewnie jak coś idzie to trzeba to vatą obłożyć może się wykończy
    • Gość: STrup Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.chem.uni.wroc.pl 26.09.03, 08:49
      Stawki VAT i tak zostaną dostosowane do unijnych, bo inaczej nie dałoby się
      handlować na zasadach wolnego handlu wewnątrz wspólnoty.
      Problem nie tkwi wcale w wysokości stawki VAT, ale CENIE, od której liczymy te
      7 lub 22%
      Zarówno połączenia telefoniczne jak i stawki za dostep do sieci są u nas bodaj
      najdroższe w Europie (i jedne z najdroższych na świecie).
      Istnieje jednak szansa, że w warunkach swobody handlu i usług, po wstapieniu do
      UE, pojawi sie u nas prawdziwa konkurencja wobec TPSA. Wtedy ceny spadną na
      pysk.
      • Gość: Balans Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.media4.pl / *.media4.pl 26.09.03, 09:56
        Ale i tak w UE minimalna stawka podstawowa VAT-u to 15%!!! UE ma po prosty
        negatywny wpływ na kraje rozwijające się i o to pewnie chodziło Młodzieży
        Wszechpolskiej. Obiecywano postęp w informatyzacji, a tu podwyższają podatki net!!
        • Gość: Wrocławianin Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: 2.4.STABLE* / *.int.pan.wroc.pl 26.09.03, 10:51
          Problem polega na czym innym. Na pazerności naszego fiskusa. Na całym świecie istnieją dwie metody opodatkowania. Podatek od dochodów i podatek od wartośći dodanej. Dobierając ich stosunek rządy są w stanie stymulować procesy gospodarcze. Przeważnie w krajach turystycznych VAT jest niski. Stanowi to stymulację by tam pojechać. Kompensowane jest to podatkiem dochodowym itd. itd. U nas i jeden i drugi są maksymalne. Takie stawki nie stymulują niczego. Wręcz zabijają wszelkie inicjatywy gospodarcze. Weźmy takie Czechy dlaczego tak przyjemnie nam się tam kupuje. Ano, własnie dlatego, że mają niższy VAT. Marnie widzę nasz rozwój po wejściu do UE. I Niemcy i Czechy mają niższy VAT, co powoduje, że pieniądze będą wypływać. Lepiej będzie pojechać za Odrę lub Sudety nam i tam kupić realnie więcej za tą samą sumę niż Czechom i Niemcom do nas. No chyba, że chcą charytatywnie nakarmić naszego fiskusa.
          • Gość: balans Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.media4.pl / *.media4.pl 26.09.03, 11:11
            ale będąc w UE minimalny VAT na na Internet to 15%!!!!
            • Gość: Wrocławianin Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: smoothwall:* 26.09.03, 11:17
              Gość portalu: balans napisał(a):

> ale będąc w UE minimalny VAT na na Internet to 15%!!!!

Na wszystko :-) przy takim minimalnym VAT policz ile byś zaoszczędził. Niemcy i Czechy mają coś koło tego.
              • Gość: balans Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.media4.pl / *.media4.pl 26.09.03, 12:21
                Nie na wszystko, na niektóre towary może być obniżona stawka VAT, na Internet
                nie. 15% to i tak bardzo wysoki podatek, dlatego byłem przeciw UE i popieram
                Młodzież Wszechpolską, bo uważam, że w naszym kraju powinniśmy sami sobie
                ustalać podatki.
                • Gość: Wrocławianin Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: 2.4.STABLE* / *.int.pan.wroc.pl 26.09.03, 15:28
                  Podatki już sobie sami ustalaliśmy i wyglądają one tak jak wyglądają. Przy wysokich podatkach sięgających realnie ponad 60% brakuje kasy (ZUS dochodzowy, VAT, itd.).
                  Jeśli o mnie chodzi to już wolę jasne przepisy UE, a nie "widzimisię" lokalnych twórców. Dlatego jestem i byłem za UE. W kupie siła. Takie czasy nastały. To zaś jak będzie zależy tylko od nas. UE niczego nie nakazuje. Raczej normalizuje.
                  • Gość: Balans Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.media4.pl / *.media4.pl 26.09.03, 17:31
                    Gość portalu: Wrocławianin napisał(a):
                    > UE niczego nie nakazuje. Raczej normalizuje

Jeśli niczego nie nakazuje, to dlaczego musimy zwiększyć podatek na Internet
                    ponad trzykrotnie i nie możemy mieć swoich siedmiu procent.

• Gość: Wrocławianin Re: Nie bądźcie naiwni! Nie o VAT chodzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.03, 15:35
                      Zgoda na jedną rzecz musimy podnieść o 15 procent. Za to na wszystkie inne
                      możemy obniżyć o 7 procent. Przy stawce 15 % na wyjdziesz jeszcze grubo na plus.
    • Gość: zły Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d... IP: *.pop.e-wro.net.pl 26.09.03, 17:05
      Stawka 22% wcale nie jest obowiązkowa w UE. Miller i jego koledzy próbują
      ładować nas w d... a ja debil skończony głosowałem na tych złodziei!
      • Gość: Balans Re: Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d IP: *.media4.pl / *.media4.pl 26.09.03, 22:19
        Gość portalu: zły napisał(a):
        > Stawka 22% wcale nie jest obowiązkowa w UE.

Ale obowiązkowa stawka na Internet to minimum 15% - i tak sporo.
        • Gość: zły Re: Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d IP: *.pop.e-wro.net.pl 26.09.03, 23:01
          Gość portalu: Balans napisał(a):

> Gość portalu: zły napisał(a):
          > > Stawka 22% wcale nie jest obowiązkowa w UE.
          >
          > Ale obowiązkowa stawka na Internet to minimum 15% - i tak sporo.

Ale do UE to już sami Polacy chcieli. Ten vat to dopiero początek niespodzianek.
      • Gość: trah Re: Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d IP: *.com.pl / *.com.pl 26.09.03, 23:26
        Coz ... za glupote sie placi. Tylko czemu inni musza placic za czyjas ... ? Ja
        powiezdialem UE NIE bo wiedzialem ze tak bedzie
      • Gość: tadek Re: Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d IP: 62.233.251.* 27.09.03, 05:44
        To nie ma znaczenia na kogo głosowałeś. Rzad Buzka zosatwił tak wielka dziure w
        budzecie, ze obojetnie kto by byl u wladzy ratowalby budzet. Inna sprawa, ze
        pieniadze te sa marnowane przedewszystkim na rozbuchana administracje. Ja
        osobiscie bylbym sklonny zaplacic te 22% (w moim przypdaku to okolo 7,- PLN
        więcej miesiecznie) gdybym miał pewnosc, ze te pieniadze przeznaczone beda na
        konkretny cel. Jednak kazdy rzad - nie tylko Millera - ma morde pelna frazesow
        o informatyzacji społeczeństwa a robi to co robi czyli NIC! TP (juz nie ma
        TPSA) bedac monopolista oszukuje nas netizenów na kazdym kroku dostarczjac
        najgorsze uslugi. Korzystałem z połaczen modemowych i szlag mnie trafial kiedy
        musiałem płacić za czas łacznia się modemów - łączenia nie zawsze zakończonego
        powodzeniem!! To czyste złodziejstwo. O predkosci nie wspomne. Wracajac do
        podatku VAT to oczywiscie maja racje ci co twierdza, że UE nie zmusza nikogo do
        zwiekszania podatkow za wiekszosc artykułów i usług. To nas rząd robi nas w
        konia lub poprostu z nas glupków zasłaniając się Unią. Liczy zapewne - i
        slusznie - na nasza niewiedzę, bo przecież wiekszosc ludzi w naszym kochanym
        kraju nie wie i nie czytalo traktatu przystapienia do UE i nie zna zasad
        funkcjonowana Unii. Ja bym sie na twoim miejscu nie przejmował tym, że
        głosowałeś na SLD. Obojętnie na kogo bys głosował było by to samo. Polska jest
        w agonii ekonomicznej i Argentyna zbliza się wielkimi krokami. Mnie jest juz
        wszystko jedno na kogo bede glosowal, prawdopodobnie nie pojde na wybory. To
        wszystko jedna sitwa od LPR-u do Samoobrony. Wszyscy oni działaja na zasadzie
        bierz jaknajwiecej i uciekaj bo to twoje 5 minut w zyciu. A NAród,
        społeczeństwo? A kogo to obchodzi. Zauważmy, ze od ponad roku cała klasa
        polityczna zajmuje sie tylko SOBĄ. Zwiększenie VAT na internet to maly pikus w
        porownaniu z innymi dziedzinami. Np. od wielu lat placimy podatek drogowy w
        paliwie i co z tego jest? Nic. Wytarczy przejechac się po kraju. Mozna tak w
        nieskończoność. Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam.
        • Gość: zły Re: Miller i jego koledzy próbują ładować nas w d IP: *.pop.e-wro.net.pl 27.09.03, 08:18
          Gość portalu: tadek napisał(a):

> To nie ma znaczenia na kogo głosowałeś...

Dobrze "tadek" napisałeś. Ja się też podpisuję pod Twoim tekstem.
    • Gość: zły Gdzie napisać protest IP: *.pop.e-wro.net.pl 28.09.03, 17:25
      Na poniższej stronie są adresy pod którymi można wyrazić swe oburzenie. A co mi
      szkodzi, będę pisał.
      www.jarmuziewicz.platforma.org/protest.php
      • Gość: Balans Re: Gdzie napisać protest IP: *.media4.pl / *.media4.pl 28.09.03, 22:33
        PO teraz się wymądrza, a gdzie byli przed referendum?! Straszna obłuda, czy wy
        ludzie ślepi jesteście? Podwyżkę mamy dzięki UE, więc przeciw czemu protestuje
        PO? Oni chcieli tam iść nawet na kolanach!!!

Protest (treść, gdzie wysłać...) znajdziecie również na www.mwwroclaw.w.pl - w
        aktualnościach pod datą 26 września 2003 (jest to zaraz jak się wchodzi na stronę)
        • Gość: zły Re: Gdzie napisać protest IP: *.pop.e-wro.net.pl 28.09.03, 23:26
          Mi to obojętne czy PO czy też www.mwwroclaw.w.pl
          grunt że mogę wyrazić swoją opinię ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka