greenranger
24.09.08, 21:37
Uważam,że już od dawna powinien byc taki zapis w regulaminie.Na mojej uczelni, takie przypadki to chleb codzienny.Nikogo to nawet nie dziwi, a wiekszość uważa za normalne.Bez problemu mozna cos oblac, zaplacic i znowu oblac, i znowu zapłacic....Super, nie??A wcale, ze nie!!Przez to wytworzyły sie przedmioty - instytucje, zarabiające krocie dla uczelni, dla wydziału!!Bezkarne i bezczelne tłumaczenia,że to studenci sie nie uczą,że kurs należy do kursów trudniejszych - kłamstwa!!Moje "kursy zgrozy" na innych uczelniach należą do kursów normalnych, nawet podciąganych pod michałki ;) Fenomen ;D Nie!! Biznes i strasznie dochodowy interes.Ostani przykład: Na 170 osób zaliczyło 30, teraz kazda ze 140 osob musi zapłacic po ok 500zł, aby móc kurs powtarzac.Prosty rachunek daje nam 70 000zł.Takich grup jest srednio w semestrze 3, gdzie zdaje srednio 15% studentów, co daje juz 210 000zł/semestr.
Przyznam, iz przez moj brak aprobaty dla takiej polityki uczelni i moją walke z tym, nie boje sie nazwac procederem, nie mogę zakonczyć mojej kadencji na uczelni.Przestałem walczyć i zacząłęm modlić sie o zaliczenie przedmiotu, który robie już n-ty raz, być moze jako karę za głośne mówienie o tym , o czym sie nie mowi, tylko liczy na swoja kolej w zaliczeniu.Dla mnie to juz totolotek.Dlatego uważam, że ktoś powinien przebadac ten system.Studia w Polsce są jeszcze bezpłatne, ale prawo daje taki margines możliwości zdobycia dodatkowej puli pieniedzy dla wydziału od studentów, że zacząłem zastanawiać sie czy nie jest to celowa polityka uczelni.Rozumię brak przygotowania nawet 40% grupy, niech poslizgnie sie noga jeszcze 10% przygotowanym, to daje 50% zaliczeń, ale nie 15%!!!Po prostu nie wierzę w to, że 85% osób to debile, a nie ludzie chcący zdobyć dyplom.No tego mi nie wmowią.Dodam, że mam "przyjemność" studiowania juz rok dłużej na jednej z czolowych w rankingach uczelni w Polsce,a od 4 semesrtow nie moge zaliczyc tylko 2 kursów.Kara??Zarobek??Bezczelność i bezkarność prowadzących??Mozę ktoś sie tym zajmie??Ja przegrałem :(