Gość: DJ IP: *.magma-net.pl 01.12.08, 22:53 To może aby przyciągnąć kibiców bilety tak przynajmniej -10 zł na lige? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oporowska17 Duży budżet Śląska IP: *.217.146.194.generacja.pl 01.12.08, 23:21 jhebacwarszawke hej Śląsk nigdy wiecej nie kupie waszej gazety aninie zajarze na wasze fora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oporowska17 Duży budżet Śląska IP: *.217.146.194.generacja.pl 01.12.08, 23:24 jebac warszawke! hej Śląsk nigdy wiecej nie kupie waszej gazety ani nie zajarze na wasze fora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Duży budżet Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 23:42 Trzymam cie za slowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Jaki byl budzed w 77? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.12.08, 03:33 Wiem ze kalkulacja jest niemozliwa ze wzgledu na istniejace wowczas realia (komuna). Niemniej zaryzykowal bym stwierdzeniem ze wszytkie istniejace wtedy kluby na Slasku (z wyjotkiem ROW-Rybnik) mialy budzed wyzszy niz Slask. O sranej Legii nie wspomne. Pomine milczeniem milicyjny klub z Krakowa. LKS i prowincjonalny wowczas Widzew rowniez. A i tak mielismy mistrza we Wroclawiu!!!!! Pieniadze same nie graja! Tarasiewicz o tym doskonale wie. WKS!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek pisz Duży budżet Śląska IP: *.wro.vectranet.pl 02.12.08, 05:08 oby nie przesrali tej kasy na transfery typu wlodarczyk,z tych czasow co mial byc drugi bayern.ale sie wdedy napalilem i co?mam nadzieje ze tym razem bedzie inaczej ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Duży budżet Śląska IP: 195.116.249.* 02.12.08, 08:23 Ciekawe że kibicom nie przeszkadza finansowanie z publicznych pieniędzy. hhh Cóż za ironia losu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Duży budżet Śląska IP: 195.205.44.* 02.12.08, 10:22 Nie wiem co w tym ciekawego? Znasz jakieś badania mówiące o tym, że kibice są zwolennikami kapitalizmu? Większość Polskiego społeczeństwa ma poglądy socjalistyczne, więc nie wiem za bardzo dlaczego kibice (ich większość) mieliby mieć inne. Smutne, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: 213.77.10.* 02.12.08, 11:54 A dlaczego ma przeszkadzać że z publicznych pieniedzy. I co to za pieniadze 6mln rocznie, dla przykladu średniej wielkości skrzyżowanie kosztuje (zmodernizowanie jego) ok 50 mln. Śląsk to nasza (Wrocławian) wizytówka. Ja wręcz sie domagam aby miasto przy budżecie gminy Wrocław ponad 3mld zł, jak najwiecej przeznaczalo na Sport. Ile lat bedziemy żyli w cieniu Wisły,Legii czy Lecha. Pozdrawiam wszystkich którym Śląsk jest równie cenny jak mnie. Hej Wrocławianie Hej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.tktelekom.pl 02.12.08, 13:23 ...dobrze prawisz!!! A także zaraz po nazwie "Śląsk" każdy dopowiada "Wrocław"... Ile razy słyszeliśmy o rewelacyjnym beniaminku z Wrocławia?!!??! Śląsk zyskuje przy Wrocławiu i vice versa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wukaesiak6 Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: 212.160.172.* 02.12.08, 14:42 Iwestowanie w Śląsk Wrocław to dla miasta najefektywniejszy sposób promocji miasta. Doprowadzenie Śląska do pucharów europejskich to promocja w całej Europie. A jak pokazuje przykład Lecha to dobra gra w pucharach może wypromować miasto nawet w tak odległych krajach jak np. Arabia Suadyjska. Zamiast nowych fontan w mieście proponuje więcej kasy dla klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: 195.116.249.* 02.12.08, 15:11 No to się cieszę że nie wszyscy we Wrocławiu są przeciwko finansowaniu Zagłębia przez KGHM, bo niestety takie miałem ostatnio wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jawor Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.lanet.net.pl 02.12.08, 18:41 Nie widzisz, że lubinki są całkowicie sponsorowane z pieniędzy publicznych o Śląsk tylko w 6/20*100%=30%? Więc chyba różnica jest widoczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: 195.205.145.* 02.12.08, 19:28 Przede wszystkim, Śląsk wydaje pieniądze z miejskiej kasy. Czyli z podatków lokalnych, płaconych wyłącznie przez wrocławian (podatek od nieruchomości, działalności gospodarczej). Jeśli nie mieszkasz we Wrocławiu, to ani złotówka z twoich podatków nie idzie na Śląsk. Natomiast Zagłębie wydaje pieniądze KGHM, a więc spółki Skarbu Państwa. KGHM, jeśli osiąga zysk, wypłaca do budżetu centralnego dywidendę. Wydając pieniądze na Zagłębie, osiąga mniejszy zysk, siłą rzeczy wypłacając państwu polskiemu mniejszą dywidendę. A zatem klub z Lubina przejada pieniądze wszystkich podatników, także tych mieszkających w Olsztynie czy Przemyślu. Lubinianie tłumaczą to rzecz jasna "to my wypracowujemy ten zysk, to my ponosimy szkody w wyniku działalności kopalni miedzi, więc nam się jakieś zadośćuczynienie należy", ale to zwykła hipokryzja. Najbardziej środowisku szkodzą huty miedzi, należące do KGHM. Jedna jest w Legnicy, druga w Głogowie. To mieszkańcy tych miast są faszerowani całą tablicą Mendelejewa. Czy z tego powodu Chrobry i Miedź dostają jakiekolwiek pieniądze od KGHM? A guzik, pieniądze dostaje tylko Zagłębie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.nott.cable.ntl.com 02.12.08, 20:13 Dante: -KGHM przynosi zyski, miasto Wrocław ma deficyt (wydatki większe od przychodów, zresztą jak praktycznie każde miasto w PL) -Mówisz, że na WKS idą podatki Wrocławian: a powiedz mi Wrocław i całe województwo, to nie dostaje nic z budżetu centralnego? A stadion dla Śląska (z muzeum Śląska) to nie jest finansowany (w części) z budżetu państwa? A Energia_Pro choćby to nie należy czasem w 100% do państwa? I jeszcze w kwestii "tablicy Mendelejewa": proszę cię, oszczędź mi te historię o biednych podtruwanych mieszkańcach Legnicy i Głogowa. Lubin leży pomiędzy tymi miastami i pewnie tam jest kurna drugie uzdrowisko Duszniki Zdrój, a powietrze takie czyściutkie, że pół Polski przyjeżdza tam do sanatorium :) Sam chyba w to nie wierzysz. I taki drobiazg - wejdź na google maps i zobaczysz tuż nad Lubinem ogromne "jezioro" (obszar większy niż Głogów czy Lubin) - jest to zbiornik odpadów poflotacyjnych z całego KGHM, w którym jest tyle z tablicy Mendelejewa, że woda świeci na śliczny zielonkawo- niebieski kolor niczym Adriatyk. Więc osczędź sobie swoje historie. Wszystkie miasta Zagłębia Miedziowego korzystają na KGHMie i na tym, że na ich terenach są kopalnie, huty itp. Dostają konretną kasę do budżetów, mieszkańcy mają pracę, świetnie wyposażony szpital (Miedziowe Centrum Zdrowia) oraz także rozrywkę (koncerty, imrezy itp.) A że KHGM jest firmą z Lubina finansuje również lokalny klub. Jak się to komuś np. z Legnicy nie podoba nie musi w KGHM pracować, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: 195.205.145.* 02.12.08, 21:52 Dante: >-KGHM przynosi zyski, miasto Wrocław ma deficyt (wydatki większe od >przychodów, zresztą jak praktycznie każde miasto w PL) Miasto Wrocław miało rok temu nadwyżkę budżetową. A KGHM niebawem zacznie przynosić straty, bo ceny miedzi lecą na ryj. Zyski kombinatu w ostatnich kilku latach nie wynikają z tego, że jest dobrze zarządzany, tylko z tego, że w ostatnich latach ceny Cu poszły ostro w górę. Pamiętam okres do około 2002 roku, kiedy KGHM przez kilka lat z rzędu miał stratę netto. Łaska pańska na pstrym koniu jeździ, więc argumentacja do d... Co do rzeczywistych kosztów funkcjonowania KGHM: pomijam to, ile z moich podatków idzie na wcześniejsze emerytury górników i "górników" z KGHM. Ci w cudzysłowiu to nabywcy praw do górniczych emerytur, którzy nigdy w życiu pod ziemię nie zjechali. Ale to już inna para kaloszy... >-Mówisz, że na WKS idą podatki Wrocławian: a powiedz mi Wrocław i >całe województwo, to nie dostaje nic z budżetu centralnego? A co, Śląsk jest finansowany z pieniędzy wojewódzkich? Po drugie. Chłopie, poczytaj sobie ustawy o samorządzie terytorialnym, a nie pisz bredni. Pier.. sz tak, że się żołądek na lewą stronę wywraca. Kasa w budżecie miasta pochodząca z budżetu centralnego? Gdzie? Od kiedy? W Polsce? Co ty palisz? I ile? Zgodnie z prawem miasto może dostać kasę z krajowego budżetu tylko na tzw. dotacje celowe i subwencje np. na oświatę - i z tej kasy musi się rozliczać. Jakby ją wydawało na zawodową piłkę, to by momentalnie wkroczył prokurator. >A stadion dla Śląska (z muzeum Śląska) to nie jest finansowany (w >części) z budżetu państwa? A Energia_Pro choćby to nie należy czasem >w 100% do państwa? Nie, Energia Pro nie należy w 100 procentach do państwa. Też jestem przeciwny jej wchodzeniu w Śląsk. Tak samo jak budowie stadionu z 20 procentowym udziałem budżetu centralnego. Tzn. gdyby był to obiekt tylko na reprezentację, byłoby to fair. Ale jeśli ma z niego korzystać też Śląsk, to nie jest fair. >I jeszcze w kwestii "tablicy Mendelejewa": proszę cię, oszczędź mi >te historię o biednych podtruwanych mieszkańcach Legnicy i >Głogowa. Lubin leży pomiędzy tymi miastami i pewnie tam jest kurna >drugie uzdrowisko Duszniki Zdrój, Nie twierdzę, że jest czysto. Ale na pewno czyściej, niż w bezpośrednim otoczeniu huty. >wierzysz. I taki drobiazg - wejdź na google maps i zobaczysz tuż nad >Lubinem ogromne "jezioro" (obszar większy niż Głogów czy Lubin) - >jest to zbiornik odpadów poflotacyjnych z całego KGHM, w którym jest >tyle z tablicy Mendelejewa, że woda świeci na śliczny zielonkawo- >niebieski kolor niczym Adriatyk. A co, pijesz wodę stamtąd? Zresztą, zbiorniki Rudna i Żelazny Most nie leżą w Lubinie, bo chyba do tego zmierza ten twój absurdalny wywód. >oraz także rozrywkę (koncerty, imrezy >itp.) A że KHGM jest firmą z Lubina finansuje również lokalny klub. Jasne, ale czemu tylko ten? >Jak się to komuś np. z Legnicy nie podoba nie musi w KGHM pracować, >proste. Ale wdychać dym z kombinatu musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale o co chodzi Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.wro.vectranet.pl 02.12.08, 22:23 Nie, Energia Pro nie należy w 100 procentach do państwa. > Nie pisz bredni. Pier.. sz tak, że się żołądek na lewą stronę wywraca. (...)Gdzie? Od kiedy? W Polsce? Co ty palisz? I ile? 100% Energii Pro należy do Skarbu Państwa. Jeśli coś ci w głowie podpowiada Tauron przecież... to jednak masz pecha. Tauron w 100 % to Skarb Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.nott.cable.ntl.com 03.12.08, 00:28 Energia Pro należy w 100% do Skarbu Państwa Skoro mówisz, że Żelazny Most nie zatruwa Lubina i całego Zagłebia Miedziowego to w takim razie ja napiszę ci, że huty w Legnicy i Głogowie nie leżą w centrum Legnicy czy Głogowa tylko pod tymi miastami. Wszystkie miasta Zagłębia Miedziowego mają konkretne piąniądze z faktu, że na ich terenach są huty, kopalnie itp. Firma płaci też odszkodowania gminom,miastom. Na co miasta przeznaczają pieniądze to już nie moja sprawa, ale np. w Głogowie i Legnicy buduje się zgrabne stadioniki. Koncern nie może być właścicielem 2óch lub więcej rywaliujących klubów,bo to przecież bez sensu (no i nie wiem czy nie czasem działanie na szkodę spółki) Tobie się nie podoba, że koncern finansuje tylko Zagłębie(a nie Chrobrego i Miedź, chodź przecież są też inne kluby w regionie, co z nimi?). A mi się nie podoba, że KGHM buduje Park Technologiczny i inwestuje z tego tytułu miliony w Legnicy, a nie w Lubinie na przykład. Kwestia wyboru koncernu. Przecież nie zbudują 8 mini Parków Technologoicznych w każdym mieście okręgu miedziowego. Co do zarządzania KGHM to rozumiem, że jesteś bardzo w temacie, że tak wszystko oceniasz, jakie zarządzanie, jakie zyski. A mówi ci coś temat ubezpieczania się w bankach takich koncernów jak KGHM na wypadek spadku cen miedzi. Poczytaj sobie o zysku KGHM w 3 i 4 kwartale, nie będzie tak źle, zysk będzie wyższy od planowanego uwzględiającego sytucję na świecie. Co przyniesie przyszłość, nie wiem, ale pisząc o systuacji finansowej koncernu sam doszedłeś do ważnej sprawy. KGHM nie działa w próżni, nie dodrukuje sobie pieniędzy, działa jak każda firma, jest notowana na giełdzie, podlega światowym trendom w gospodarce itp. Sprawa jest prosta: są zyski, są lepsze pensje, więcej kasy na inwestycje, czy na Zagłębie. Mniejszy zysk, to mniej kasy na te wszystkie rzeczy czy sprzedanie paru spółek z grupy kapitałowej. takie życie Mówisz, że Wrocek nie miał deficytu. Czyli rozumiem, że nawet ne dali rady wydać tego co mieli w kasie? Super miasto. Magia Dutkiewicza działa :) nie będe się kłocił. Ale skoro tak się czepiasz, to w atakim razie, napiszę, że przecież za te miliony można było wyremontować parę dróg np. Napiszesz oczywiście, "ale przecież to jest promocja miasta, sport to najtańsza forma reklamy itp." Fajnie, tylko ,że KGHM też jej potrzebuje, cała grupa kapitałowa potrzebuje relamy: nie tylko sam KGHM sprzedajacy miedź, złoto, srebro, ale telefonia Dialog należąca do koncernu, Pol Miedź trans, Interferie (notowana na giełdzie firma turystycza), sieć sklepów Mercus, Plus GSM i wiele innych firm, które się reklamują np. na poporze klub. Potrzebują reklamy, żeby generować jeszcze większy zysk, żeby część tego zysku odprowadzać do akcjonariuszy (w tym dla państwa, żeby państwo mogło dać na stadion we Wrocławiu czy Warszawie) A skoro jeszcze tak martwisz się losem Miedzi czy Chrobrego i zadajesz sobie pytanie dlaczego niedobre Zagłębie ma tylko kase, to zapytaj siebie dlaczego Śląsk dostaje kase od miasta? Czemu nie Polar? Czemu nie Inkopaks? Czemu Śląskowi daje się 20 mln na Oporowską? Czemu pozwolono na upadek starszego przecież klubu Ślęzy? Czemu temu klubowi nie zrobi się stadionu za 500 mln z muzeum? Czemu jedni mają mieć lepiej od drugich?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.nott.cable.ntl.com 02.12.08, 19:40 Jawor: jak już tak jesteś dokładny to 7 mln od miasta + pięniądze od MPK i MPWiK za "reklamę" (wiadomo, że MPK się musi reklamować, żebym potem na mecz Śląska pojechał ich tramwajem, a nie tramwajem innej firmy :), do tego weź pod uwagę kto utrzymuje obiekty na których gra Śląsk, do tego 20(?) mln na pseudoremont Oporowskiej (co chyba każdy kibic Ślaska przyzna) no i nowy stadion za 500 mln. Także jednak trochę więcej tego wyjdzie (i wszystko w sytuacji gdy miasto ma deficyt) Radził bym też sprawdzić do kogo należy 100% akcji Energii_Pro, która przekazuje pięniążki na Śląsk (obecnie małe co prawda, ale będzie przekazywać więcej) W Zagłębiu oczywiście 100% kasy to nie jest KGHM (przynoszący ogromne zyski, 60% akcji w rękach prywatnych, zresztą jest to firma giełdowa z Radą Nadzorczą decydującą o wydatkach,inwestycjach itp) Porównując sezon ekstraklasowy, żeby, mieć wspólny mianownik tylko z Cyfry Zagłębie dostawało 7mln, do tego mniejsi sponsorzy, karnety/bilety. I raczej napewno w tej kwestii będzie szło mocno do przodu ze względu na nowy stadion (czyli jeszcze więcej sponsorów oraz sprzedanych karnetów i biletów) To tak gwoli wyjaśnienia pewnych spraw I żeby nie było: cieszę się z każdego nowego boiska i stadionu w Polsce i niech idzie na te cele jak najwięcej publicznych pięniędzy, bez względu czy to Warszawa, Wrocław czy inne miasto. Jedyne moje zastrzeżenie jest takie,żeby robione to było z głową, bo to co zrobiono na Oporowskiej to koszmar i ktoś powinien za to usłyszeć zarzuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.wro.vectranet.pl 02.12.08, 22:03 > Nie widzisz, że lubinki są całkowicie sponsorowane z pieniędzy publicznych o > Śląsk tylko w 6/20*100%=30%? Więc chyba różnica jest widoczna Skarb Państwa ma w KGHM tylko 44%. A Energia Pro w 100% jest Państwowa więc bilans jest inny. Więc różnica jest chyba widoczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloalo Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.wro.vectranet.pl 02.12.08, 22:10 Może jakby budżet państwa utrzymywał z podatków operę, teatr i kilka uczelni oraz budował stadion za 500 mln w Lubinie to było by sprawiedliwie, ale skoro tak nie jest więc to KGHM sponsoruje klub i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: husaria Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.12.08, 08:50 W takim razie nie chcę widzieć żadnego samochodu DLU pod operą, teatrem, a tym bardziej pod żadną z wrocławskich uczelni, jeśli się nie podoba! Jazda z Wrocka lubinki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Cała Polska w Cieniu Śląska!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 13:27 W takim razie nie chcę widzieć żadnego samochodu DLU pod operą, teatrem, a tym bardziej pod żadną z wrocławskich uczelni, jeśli się nie podoba! Jazda z Wrocka lubinki!!! a skąd taka u Ciebie histeria? Twój post nic nie wnosi do dyskusji. Jedni mają swoje racje drudzy swoje i każdy ich broni lepszymi lub gorszymi argumentami - co jest w pełni zrozumiałe. Wrocłąwianie mają prawo na kase na Śląsk z budżetu miasta i oby z Energii( i co z tego, że należy w 100% do państwa)tak samo jak lubinianie mają prawo na kasę z KGHM. I jak to ktoś napisał i chwała im za to. A w Twoim poście przewala się tylko jakis stereotyp i nienawiść. Mówisz lubinki to ja ci mówię w równie lekcaważący sposób - wrocławiaczku pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Kasa dla Śląska a skąd to mnie nie interesuje IP: *.lanet.net.pl 03.12.08, 10:41 Nie interesuje mnie kto daje kase na Śląsk, interesują mnie tylko jak najlepsze wyniki Śląska. Zagłębie potrafiło załatwić sobie kase od kghm, plus dla nich, Śląsk załatwia sobie kase od Wrocławia, Piasta, Energii Pro i innych firm, plus dla Śląska. W obecnych realiach Polski profesjonalny klub sportowy nie jest w stanie utrzymać się tylko i wyłącznie z biletów więc największym atutem klubu jest umiejętność pozyskiwania pieniędzy z wszystkich innych możliwych źródeł !!! I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Kasa dla Śląska a skąd to mnie nie interesuje IP: 195.205.44.* 03.12.08, 11:11 'Możliwych' pewnie nie miałeś na myśli hazardu, przestępstw itd., ale tak naprawdę to chodzi o coś innego. Pieniądze na sponsorowanie 'prywatnych' klubów nie mogą pochodzić z publicznych pieniędzy! Inaczej to się nazywa socjalizm! Jeśli Śląsk otrzymuje pieniądze z budżetu miasta, to wrocławianie powinni móc np. wybierać władze Śląska w wyborach (lub poprzez swoich przedstawicieli - radnych). A co jak się zmieni władza, która będzie miała gdzieś (wątpliwe) głosy kibiców i zakręci kurek? Wyjdziemy pod urzędy i jak górnicy w Warszawie zrobimy zadymę? Poza tym każda złotówka na Śląsk, to mniej na obwodnicę, drogi i mosty, policję ... Jedyne co jeszcze można jakoś zaakceptować, to pieniądze na stadion, z którego nie będzie korzystał tylko Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś