07.12.08, 23:50
Witam chialam sie dowiedziec ktory z rezonansow we Wroclawiu jest najlepszy tzn najdokladniejszy. Jestem z walbrzycha i musze zrobic mri a u nas jest obecnie w sprzet jest w wymianie a zalezy mi tez na tym zeby badanie bylo wykonane na jak najlepszym sprzecie. Bardzo dziekuje za info, Pzd Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: rezonans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:07
      Najszybciej załatwisz na Kamieńskiego /numer tel. jest na stronie dolnośląskiego NFZ/. Maja nowoczesny aparat. Robiłam tam kilka razy MRI kręgosłupa.
      • kasiul-a24 Re: rezonans 08.12.08, 13:05
        dziekuje
        • Gość: fik Re: rezonans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 20:47
          Ponoć dobry jest też na Paderewskiego /przy AWFie/ -kończyny. Nie
          wiem jak teraz, ale dawniej-opisywane były w Niemczech
          • Gość: szokoroko Re: rezonans IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.08, 21:28
            Ja się pod koniec listopada na Traugutta zapisałam na rezonans i
            podali mi datę na poczatku marca <szok>
            • Gość: jk Re: rezonans IP: *.wro.vectranet.pl 09.12.08, 19:56
              najszybciej zawsze jest na Kamieńskiego i Grabiszyńskiej - tu nawet w ciągu 3 tygodni można znaleźć termin
    • quszelas Re: rezonans 18.12.08, 20:33
      Praktycznie wszystkie aparaty wysokopolowe (tj.1.5 Tesla) chłodzone ciekłym
      helem, obojętnie czy Siemensa, czy GE, czy Philipsa, mają podobne, dobre
      parametry (Kamieńskiego, Grabiszyńska, A.M.) Nie wiem , jaka okolica ciała ma
      być u ciebie diagnozowana (podkreślam-diagnozowana a nie fotografowana!!). Sam
      zakup Ferrari nie robi z kierowcy Kubicy. Jeżeli chodzi tylko o stawy kończyn,
      to aparat na Stadionie (AWF) nadal działa, a zdjęcia metodą teleradiologii są
      nadal diagnozowane w Niemczech.Czas oczekiwania wynosi "nawet" do 2 dni, a opis
      przychodzi po 24 godzinach.
      • kasiul-a24 Re: rezonans 20.12.08, 23:59
        Bardzo dziekuje wszsytkim za rade :D

quszelas ja jestem po zlamaniu kregoslupa i juz dwoch operacjach z tego powodu i prawdopodobnie bedzie trzecia dlaego zalezy mi na jak najdokladnieszym aparacie bo u nas w walbrzychu ten co jest to niejest tak dobry juz,A chodzi mi dokladnie o zdiagnozowanie kregosluoa odcienk od th12 do S1 prakycznie caly ledzwiowy i krzyzowy, Bedwe wdzczna za rade i na pewni skorzystam,jesli mozesz to poradz mi gdzie najlepeij taki MRi wykonac. Pzd
        • Gość: jk Re: rezonans IP: *.wro.vectranet.pl 22.12.08, 12:21
          i tak 2 odcinków ci na raz nie zrobią. Nie ma mowy. Musisz podjąć decyzję, który najpierw, a potem po odstępie zrobić drugi. Na Grabiszyńskiej bardzo dobrze i szczegółowo opisują MRI kręgosłupa
        • quszelas Re: rezonans 22.12.08, 19:14
          Jeżeli miałeś złamania kręgosłupa (z reguły powypadkowe), to podstawową
          informacją dla chirurga, obok zdjęcia rtg, jest spiralne zeskanowanie
          kręgosłupa tomografem komputerowym, a nastęnie rekonstrukcje, zwłaszcza w
          okienku kostnym o rozdzielczości 1-2 mm.Badanie nowoczesnym 64 kanałowym
          skanerem TK trwa około 1 minuty , plus rekonstrukcje na komputerze. Kręgosłup to
          bardzo skomplikowana mechanicznie konstrukcja, utrzymująca się dzieki ciągłej
          grze wielu mięśni. Dopiero po wykonaniu "ostrych zdjęć",w razie potrzeby 3
          wymiarowych, można przejść do dalszej diagnostyki rdzenia kręgowego,przebiegu
          korzonków nerwowych i dodatkowej diagnostyki dysków międzykręgowych. Obrazowo
          ujmując-badanie TK złamanego kręgosłupa to ostre zdjęcie cyfrowe kości i części
          miękkich, a MR to coś jak zdjęcie w podczerwieni, nakierwoane na tkankę nerwową.
          Reasumując: do prawidłowego zaplanowania zabiegu chirurgicznego na powypadkowo
          uszkodzonym kręgosłupie musisz zrobić zarówno badanie TK, jak i MR. Studentom
          zwykłem powtarzać, że opisywać można portret
          Mony Lisy, informacja zawarta w badaniach obrazowych służy diagnostyce!
          • Gość: alicja Re: rezonans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 17:53
            Ja za kilka dni będę miała MR na kamieńskiego. Na Grabiszyńskiej
            wypisali mnie z kolejki, ponieważ nie byłam w stanie wydobyć
            informacji z oddziału chirurgii nt. jakich klamer użyto po
            laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego Pani w rejestracji
            powiedziała, że jak mam metalowe zaciski, to w czasie badania ich
            urządzeniem (wysokopolowym) mogą one ulec wyrwaniu.
            Trochę mnie to dziwi, bo miałam w tym roku MR na Borowskiej (odcinek
            lędżwiowy) i nikt mnie nie pytał czy miałam taki zabieg.
            Z informacji podanej przez rejestratorkę wywynioskowałam, że to
            urządzenie na kamieńskiego jest starszego typu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka