Dodaj do ulubionych

Nie chcą mi zarejestrować auta

20.12.08, 08:52
Wcale bym się nie zakładał że zarejestrujesz auto w innym urzędzie
bez VIN-u. We Wrocławiu miałem wpisany VIN z błędem polegającym na
zamianie dwóch cyfr. Musiałem jechać do poprzedniego właściciela
żeby napisał aneks. Nie chcę Cię martwić, ale długa droga przed Tobą
jeżeli będziesz chciał udowodnić swoją rację. Urzędnicy nie mają
duszy przy załatwianiu takich spraw.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bodek Re: Nie chcą mi zarejestrować auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 15:42
      Po pierwsze w Polsce numer nadwozia/podwozia, a nie VIN.
      Po drugie jak się facetowi nie podoba, to niech spada. Numer nadwozia jest
      jedynym numerem jednoznacznie i niezmiennie identyfikującym pojazd (budę z
      kołami) i dobrze, że jest wymagany.
    • Gość: KoKo Nie chcą mi zarejestrować auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:20
      "według naczelnika na tej podstawie nie można zidentyfikować auta!"

Na jakiej podstawie identyfikują auto fotoradary?

• wielki_czarownik Re: Nie chcą mi zarejestrować auta 22.12.08, 14:59
        A w jaki sposób fotoradar ma sprawdzać numer VIN? Fotoradar identyfikuje pojazd na podstawie zapisu w rejestrze (stąd nazwa numer rejestracyjny).
      • Gość: fan Re: Nie chcą mi zarejestrować auta IP: 94.254.172.* 22.12.08, 16:18
        mandat dostaje kierowca więc podobno sprawdzone jest że widząc fotoradar trzeba
        się schylić i mogą cię pocałować nawet jak zrobi ci zdjęcie:0)bo jak właściciel
        ma wskazać osobę która prowadzi skoro jej nie widać:0)...ja wolę jeździć zgodnie
        z przepisami ale może ktoś wie czy to prawda?
    • dan-34 Nie chcą mi zarejestrować auta 22.12.08, 09:17
      Smutna prawda jest taka, że każdy urząd interpretuje ustawy w swój sposób.
      Największy problem jest gdy wchodzi nowa ustawa i urzędnicy jeszcze o niej nie
      wiedzą, lub nie wiedzą jak ją interpretować...
      Zajmuję się pozyskiwaniem pozwoleń na budowę i tutaj, co urząd to wymaga
      innych dokumentów... bo ustawy pisane są niejasno i każdy interpretuje je jak
      chce.

Jeśli masz kontakt do osoby, od której kupiłeś auto, to pisz, dzwoń, żeby
      napisał aneks, lub nową umowę z numerem VIN, podpisał jednostronnie i wysłał
      Ci pocztą 2 egzemplarze. Ty podpisujesz i jeden odsyłasz... będzie to tańsze
      niż podróż i szybsze niż odwołania.
    • Gość: artur Nie chcą mi zarejestrować auta IP: 94.254.150.* 22.12.08, 10:16
      niektórym urzędnikom wydaje się ze pracują po to aby utrudniać ludziom
      życie!.skoro masz urzędowy dokument potwierdzający że pojazd jest twój i
      zrobiłeś wszystkie opłaty to gdzie oni mają problem?zawsze można odwołać się do
      sądu a jak postawisz na swoim to domagać się od urzędu odszkodowania...tylko że
      znów zapłacą podatnicy:0(
      • wielki_czarownik Ale moment 22.12.08, 14:57
        On nie ma dowodu, który potwierdza jego prawo do posiadania tego konkretnego samochodu. VIN czy inny numer seryjny jest niezbędny, bo on identyfikuje pojazd jako rzecz. Numer rejestracyjny to jak sama nazwa wskazuje tylko numer auta w rejestrze a nie "odcisk palca".
        Dlatego też bez numeru VIN się auta nie zarejestruje.
        • Gość: fan Re: Ale moment IP: 94.254.247.* 22.12.08, 15:45
          Skoro taki numer jest wymagany to ciekawe dlaczego w innych miastach będąc
          właścicielem pojazdu można go zarejestrować bez numeru nadwozia w
          umowie?wystarczy tylko napisać oświadczenie dlaczego takiego numeru nie
          ma:0)?Polecam :
          forum.scigacz.pl/post-224181.html&highlight=
    • Gość: Sax Nie chcą mi zarejestrować auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 17:04
      To GRANDA !!! Sprowadził auto - które legalnie kupił i użytkował w kraju
      cywilizowanym. A u nas próbują na siłę stwarzać różne problemy. Posiada dowód
      rejestracyjny z Islandii - z numerem - i to dla nas Polaków dalej nie jest
      dokument !!! PARANOJA - Jakim biednym krajem jesteśmy - PRAWO JEST TAK
      NIEDOSKONAŁE - a u nas szuka się tylko problemów - zamiast rozwiązywać
      istniejące...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka