bugmenot2008_2 25.02.09, 10:43 Jak zwykle, poczuli kasę i od razu zaczynają się problemy... :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 11:22 a autor mógłby się douczyć piszac ten artykuł, bo Akademii Ekonomicznej nie ma już od maja 2008 roku - teraz jest Uniwersytet Ekonomiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Czy rek. Więckowski jest kumplem Schetyny z WSI ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 12:14 Zastanawiam się czy pan rektor jest kumplem Schetyny i Zdrojewskiego z byłych już WSI? Jeśli nie to ciekawe jakie haki na pana rektora znaleźli wyżej wymienieni dżentelmeni powodując taką reakcję? Oj brudna gra w wykonaniu POpaprańców. Chcą bruździć cudzymi rękoma żebyśmy nie dostrzegali, że to ich destrukcyjna polityka. Nigdy więcej nie zagłosuję na PO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Odezwała się pinda z pisuaru IP: 217.98.20.* 25.02.09, 13:26 Kiedy ty lałaś w pieluchy, to Schetyna nadstawiał karku w NZS-ie. W WSI to może był twój tatuś, któremu nagle "podmienili lojalki", he he he :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Zabierzemy ten projekt do Warszawy i tyle 25.02.09, 19:22 będziecie mieli :) podziękujcie komuchom z PW i z PO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jpjpjp Wesprzyjmy UE nie jakiś projekt polibudy na zadupi IP: *.171.198.10.static.crowley.pl 25.02.09, 15:12 u! Znowu śmierdziele w swetrach będą miały zajebiście... www.autonawakacje.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msierak Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 11:23 ech, polacy... taki głupi naród... Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Udostępnijce wreszcie Konsortium Agreement, 25.02.09, 11:30 to będzie można podyskutować. Bo na razie mamy jakiś polityczny bełkot. Wyraźnie widać tylko że Dutkiewicz chce w niedalekiej przyszłości gdzieś kandydować, bo na lewo i prawo rzuca kiełbasą wyborczą ("Jeśli trzeba, pójdę na wszelkie ustępstwa"). Z jednej strony lelki antyrakowe, a z drugiej "Politechnika jest niezbędna", no przecież to się nijak kupy nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: Udostępnijce wreszcie Konsortium Agreement, 25.02.09, 12:36 > kandydować, bo na lewo i prawo rzuca kiełbasą wyborczą no naturalnie, a rektor PWr jest oczywiscie apolityczny, zadnych sympatii propartyjnych nigdy nie przejawial a kieruje sie wyłącznie interesem uczelni, tak jak kierował sie nim jako prorektor. Litosci, czy to jest forum dla dziesieciolatków? Cyklisto, zejdź z roweru i przyjrzyj sie blizej PWr, może być nawet ze ścieżki wzdłuż Wyspiańskiego.... ps. i byłoby pozytecznym zorientowac sie merytorycznie do czego PWr jest potrzebna w ww projektach. potem pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rh Luty jak Schroder. Dutkiewicz oddaj akcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 18:04 Prof. Luty przez 6 lat był Rektorem PWr. i wówczas tak działał, żeby wszystko było podporządkowane Politechnice. W momencie jak kończyła się jego ostatnia kadencja postanowił poprzeć projekt nad którym Politechnika nie ma kontroli, a sam został Przewodniczącym Rady Nadzorczej EIT+ S.A. i to w taki sposób, że Politechnika nie może go odwołać (dlatego na stronach EIT+ S.A. nie ma statutu?). Dudkiewicz jest jak mąż opacznościowy, ale w spółce, która ma tworzyć naukę ma ~90% akcji i może robić co chce bez oglądania się na uczelnie). Panie Prezydencie jak Panu tak zależy na poparciu Politechniki i chce Pan integrować środowisko to proszę przekazać akcje pozostałym akcjonariuszom (uczelniom), tak żeby mogły o czymś w tej spółce decydować i sprawa będzie załatwiona. Ale przecież dokładnie wiemy, że wtedy cała zabawa w EIT+ straciła by sens, bo nie można by było robić co się chce, a i sukcesem trzeba by się dzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Udostępnijce wreszcie Konsortium Agreement, IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 18:21 Tu nie chodzi o sympatie i poglądy polityczne, ale o treść umowy. Bez jej znajomości, choćby ogólnej, ciężko rzeczywiście ocenić sytuację. Szczególnie, że wyborcza całą sprawę przedstawia bardzo jednostronnie. Przykro mi tak pisać bo od bardzo dawna uważałam tą gazetę za najbardziej obiektywną, ale inaczej tego nazwać się nie da jeśli zamieszcza się dzisiaj wywiad z Dutkiewiczem za to wczorajsze oświadczenie Rektora PWr redukuje do odniesienia w pytaniu dziennikarza. Przecież można było obok tego tekstu zamieścić pełną treść oświadczenia, żeby każdy bez problemu mógł poznać zdanie drugiej strony. Szczególnie, że oświadczenie to było odpowiedzią na poniedziałkowy komentarz pana Sawki. Ciekawe czy zapowiedziana przez Rektora Więckowskiego konferencja prasowa zostanie potraktowana tak samo, czy może po zapoznaniu się z materiałami udostępnionymi przez Rektora gazeta wróci do poprzednich standardów bezstronności. Dla zainteresowanych link do oświadczenia Rektora PWr: www.pwr.wroc.pl/203702.xml Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Udostępnijce wreszcie Konsortium Agreement, 25.02.09, 18:24 > ps. i byłoby pozytecznym zorientowac sie merytorycznie do czego PWr jest potrze > bna w ww projektach. potem pisać. No przecież właśnie o to proszę w tym poście, o link do umowy konsorcjalnej gdzie by się można "zorientować merytorycznie". Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Udostępnijce wreszcie Konsortium Agreement, 25.02.09, 12:44 >Z jednej strony lelki antyrakowe, a z drugiej > "Politechnika jest niezbędna", no przecież to się nijak kupy > nie trzyma. Owszem. Ale jak waszmość sobie wyobraża tę współpracę np. PWr, UWr i AM w badaniach nad lekami? I dlaczego w artykule wymieniono PWr na pierwszym miejscu? Na polskiej uczelni współpraca międzywydziałowa to rzadkość, cóż dopiero międzyuczelniana! Kto da laboratoria? Bo przecież EIT+ za te pieniądze laboratoriów nie kupi. Kto będzie koordynatorem? Kto deleguje(?) pracowników? Którzy pracownicy zgodzą się na takie "delegacje"? Czy EIT+ ma rozwiązywać konkretne problemy, czy tylko produkować "twórczość naukową"? Jak będzie wyglądało rozliczenie tych "rozwiązań"? Kto przejmie(?) sprzęt zakupiony przez EIT+? Kto poprowadzi księgowość? Na kogo spadnie splendor/odium? sukcesu/porażki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć IP: *.chello.pl 25.02.09, 12:08 mądrze panie Dutkiewicz, a że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć ja po pańskiej stronie,życzę powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Jan Maria "A...." Rokita nas ubogaci ! 25.02.09, 12:30 Pan Premier z Krakowa nie da nam zginąć ! Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianin2012 Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt 25.02.09, 13:01 Szkoda wielka... Mysle, ze zachowanie rektora jest czysto egoistyczne i ma gdzies interes miasta. Do prezydenta apeluje zeby sie nie poddawal w walce o nasze miasto! Masz moj glos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt 25.02.09, 17:02 wroclawianin2012 napisał: > Szkoda wielka... Mysle, ze zachowanie rektora jest czysto egoistyczne > i ma gdzies interes miasta. Do prezydenta apeluje zeby sie nie > poddawal w walce o nasze miasto! Masz moj glos!!! Widzę, że łatwo zdobyć Twój głos. Wystarczy pokrzyczeć na łamach gazety jakim to wspaniałym człowiekiem sie jest i że się pójdzie na każde ustępstwa dla dobra miasta. A Ty to wszytsko łykniesz i jeszcze łezke uronisz jakim dobrym cżłowiekiem jest nasz kochany prezydent. (ten sam, który dla dobra miasta buduje paskudę za 20mln na pergoli, a na sylwestra raczy nas dodą kosztem orkiestry. że o aquaparku już nie wspomnę) A co tak naprawdę wiesz o tej sprawie? Nic. CO wynika z artykułów gazety? Nic. Niech podadzą konkrety. Niech prezydent publicznie opowie na jakiej zasadzie EIT+ ma działać, bo na razie tego nie wiemy. Wiemy tylko tyle, że to niepowtarzalna 'szansa' dla Wrocławia. No ale u nas tak już jest niestety. Nie obchodzą nas konkrety tylko ładny PiaR. Do serii artykułów o EIT+ lubiłam i czytałam wrocławska wyborczą. I nawet naiwnie wierzyłam w to,co tam piszą. Teraz jak dla mnie to wyborcza upadła niżej niż fakt. I w końcu zrozumiałam czemu forumowicze przekręcają jej nazwę na 'wybiórczą'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktorant Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.iitd.pan.wroc.pl 25.02.09, 13:40 Pan Szanowny Rektor Politechniki chyba upadł na głowę!!! Ewidentnie kieruje się własnym interesem... Pan Dutkiewicz ma rację... aby ten plan wypalił musimy stworzyć wspólny ośrodek (a ten będzie na praczach odrzańskich) bo nie oszukujmy się nasze uczelnie w pojedynke są maluchami i wiele nie zdziałają. Tylko i wyłącznie stworzenie chimery ośrodków wrocławskiej nauki pozwoli nam dostać się do salonów europejskiej nauki. Panie rektorze ... stań Pan przed lustrem wejź coś ciężkiego i wiemy już co dalej ... Pozdrawiam i życzę powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Dutkiewicz Niszczy Więckowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 14:01 Dutkiewicz jedzie po bandzie a wyborcza działa zgodnie z zasadą "kto nie z Mieciem, tego zmieciem". Miecio to Dutkiewicz oczywiście.A Więckowski się wychylił bo nie wiedział że w tym mieście mędrcy kłaniają się Najwyzszemu i tylko wtedy im coś kapie. Rozumiał to poprzedni mędrzec i teraz fajną posadkę ma i lepiej mu niż za rektorowania. A Więckowski kozak i dba o interesy Polibudy. Odważny pan jesteś więc pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:36 Bardzo mnie rozbawił Doktorant z instytutu PAN. Co to znaczy wspólny ośrodek który "pozwoli nam się dostać do salonów europejskiej nauki"? Politechnika ma aktywa wielokrotnie przekraczające środki, które ma dostać spółka WCB EIT+ S.A. Co więcej Politechnika i Uniwersytet otrzymują rocznie kilkaset mln zł dotacji z budżetu + środki europejskie, więc nawet po absorpcji tej kasy przez EIT+ S.A. i tak będzie stanowiła ułamkową część każdej z uczelni. Stworzenie nowej instytucji nic nie zmienia, a na pewno nie otwiera drzwi do europejskich salonów nauki. No chyba, że myślimy o zarządzie spółki EIT+, który zrobił przetarg na dostawę biletów lotniczych/kol. i noclegów za kwotę 800.000 zł na rok 2009, czy też wynajął sobie samochody za 200.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 18:46 Szanowny Doktorancie, jak widzę od początku piszesz o poprzednim Rektorze PWr? Ten, i owszem, kierował się własnym interesem i jak widać opłacało się - ciepła posadka w EiT+ jest, może i dobre miejsce na liście wyborczej Polska XXI się znajdzie... Co do Dutkiewicza, to nie bardzo wiem na podstawie czego uważasz, że ma rację. Jeśli uważasz wrocławskie uczelnie za "maluchy", to jak ma im pomóc "olbrzym na glinianych nogach" w postaci EiT+? Pieniędzy nie ma, za to liczy na dotację z UE, która "może" będzie. Kapitałem ludzkim nie dysponuje, bo pracowników - naukowców dostarczyć mają uczelnie. Za to niewątpliwie dobrze się ustawił skoro gmina Wrocław i województwo Dolnośląskie mają ok. 90% udziałów. Tak więc uczelnie mają zasuwać, a z profitów korzystać będą w znacznym stopniu darmozjady. Także może skorzystaj Doktorancie z własnej rady i stań przed lustrem z czymś ciężkim... Odpowiedz Link Zgłoś
skini Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt EIT 25.02.09, 13:43 Mysle, ze z rektora PWr wychodza najgorsze cechy. Ja rozumiem, ze duza czesc to polityka i kazdy bije sie o jak najwiekszy kawalek tortu. Nalezy jednak pamietac, ze w projekt zaangazowanych jest juz ponad 100 osob (juz maja podpisane umowy o prace, dzielo), z czego przynajmniej 80% to sa osoby mlode-w tym ja. Dla mnie i mysle, ze pozostalych osob jest to ogromna szansa na kontynuowanie badan, ktore zaczelismy na naszych macierzystych uczelniach-co nie wyklucza dalszej wspolpracy z nimi. Twierdze, ze kazda z tych jednostek, zaangazowanych w projekt, zzyskuje nie tylko naukowo ale rowniez finansowo. Realia sa takie, ze tereny i zabudowania na praczach zostana oddane najwczesniej w 2012r, do tego czasu kazdy bedzie dzialal we wspolpracy ze swoim "bylym" zespolem co oczywiscie bedzie owocowalo wspolnymi publikacjami. Nalezy uwzglednic rowniez fakt, ze kierownikami zespolow w EIT plus beda profesorowie zatrudniani na wspomnianych pieciu uczelniach (a posiadajacy tam zazwyczaj pelen etat) co oznacza, ze wszystkie badania beda sie albo uzupelniac albo rownowazyc. Korzysc dla obu stron. Przeplyw wiedzy w obie strony. Publikacje-logo EIT oraz danej uczelni. Jak dla mnie pelna symbioza. Dlatego jak czytam rozne opinie, zazwyczaj osob, ktore tylko slyszaly hasla typu EIT, popierajace osobe, ktora chce zaprzepascic, pewnie przez wlasna chciwosc, niesamowita okazje do duzego kroku w kierunku prawdziwego swiata nauki to chce mi sie za przeproszeniem zygac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauka Protest z UK IP: *.nottingham.ac.uk 25.02.09, 14:08 Jako naukowiec z UK współfinansujacy bez swojej woli skok na kase ugrupowania Polska XX1, zwany roboczo EIT+, zdecydowanie nie życzę sobie abyś dostawał pieniądze za nic. Dokładnie za nic, bo cały pomysł od strony naukowej się kupy nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
skini Re: Protest z UK 25.02.09, 14:38 A ja sobie nie zycze zebys takie glupoty wypisywal jak nie masz pojecia co sie dzieje. Bo jak eit upadnie to bede zmuszony do uk jechac i tam nauke robic :/. A tak swoja droga wiele roznych rzeczy wspolfinansuje sie bez naszej woli ze srodkow unijnych wiec daruj sobie takie komentarze i dalej zbieraj funciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauka Protest z UK - podtrzymuję IP: *.nottingham.ac.uk 25.02.09, 15:46 Wybacz, ale dziwne wydaje mi się co piszesz, mój uniwerek jest na 80 pozycji na liście światowej, tu się robi Naukę. Który na liście jest twój? Nikt cię nie zmusza do wyjazdu, ale na sponsorowanie twojego miejsca pracy nie masz mojej zgody, ponieważ z nauką, jak powtarzam, nie ma twa praca nic wspólnego. Jeśli sądzisz inaczej, napisz czym się będziesz zajmował na EIT+. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuj Re: Protest z UK - podtrzymuję IP: *.cust-83.exponential-e.net 25.02.09, 16:22 z tak debilny podejsciem do sprawy to sie jeszcze nie spotkalem. jesli nie obchodza cie losy tego miasta i jego uczelni to prosze nie zamieszczaj tak idotycznych i nic nie znaczacych komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Protest z UK - podtrzymuję IP: 194.8.14.* 25.02.09, 17:25 Wiesz...twój komentarz brzmi tak... "po co się wysilać i tak się nie uda" ...skoro ty wyjechałeś i masz to w dupie, a swoje opinie wyciągasz tylko na podstawie kilku opinii w mediach, to co z ciebie z naukowiec... Daj innym próbować sił w Polsce...może wszystko nie jest idealne...ale najpierw trzeba zacząć, wszystko musi z czegoś powstać i dopiero po X latach ukształtuje się...kiedyś trzeba się wbić na 80 miejsce na świecie...Polaczku bufonie! W Polsce, jak to w Polsce...stare zaśniedziałe pierdziele rodem z PRL siedzą i kwiczą, że to źle tamto źle...pieniędzy nie ma...dlaczego nikt nie protestował i stawiał warunków w momencie powstawania inicjatywy...tylko dopiero teraz!!! W dodatku Pan Rektor z PWR nie chce uzasadnić swojego stanowiska...co świadczy tylko o jego niekompetencji...a niby to światły, wykształcony człowiek potrafiący rzeczowo przekazywać własne myśli... Wrocław ma niebywałą szansę...a PWR to blokuje...dlaczego? Wrocławska nauka takiej ilości pieniędzy (200mln Euro) na badania jeszcze na oczy nie widziała, a wszystko przez jeden protest może zostać zaprzepaszczone...dlaczego? Jako podatnik, Wrocławianin pytam dlaczego Pan Rektor PWR chce puścić w niebyt nie tylko miasto, ale i polską naukę? Zachowanie jakie zostało zaprezentowane jest niczym liberum veto...taka polska naleciałość, kompleks...wstyd mi i czas wyeliminiować z polskich uczelni niekompetentych ludzi. Sam znam przykład z PWR, gdzie niedouczony synuś jednego z profesorów został doktorem i otrzymał wysokie stypendium. Taka jest rzeczywistość na PWR i sytuację w jakiej zostali postawieni pozostali woła o pomstę do nieba... W tym przypadku popieram miasto i prezydenta Dutkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauka Protest z UK - podtrzymuję IP: *.nottingham.ac.uk 25.02.09, 17:34 "...skoro ty wyjechałeś i masz to w dupie, a swoje opinie wyciągasz tylko na podstawie kilku opinii w mediach, to co z ciebie z naukowiec..." Nie na podstawie opinii w mediach, tylko zalozen projektu PolskaXX1-EIT+. A wyjechałem dlatego, żeby robić naukę, a nie zajmować się naprawą szkolnictwa wyższego w PL. Jeśli jak piszesz, projekt PolskaXX1-EIT+ ma służyć polepszeniu szkolnictwa, to dlaczego nazwaliście go projektem badawczym, zamiast powiedzieć po imieniu, że chcecie za to żyć sobie kilka lat bez stresów razem z kolegami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Protest z UK - podtrzymuję IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:00 Pisałam to już wcześniej, ale powtórzę: Oskarżasz Rektora PWr, że nie chce uzasadnić swojego stanowiska a to nieprawda. Wczoraj Rektor PWr wydał oświadczenie i udostępnił zainteresowanym dziennikarzom materiały dotyczące sprawy. Co więcej zapowiedział konferencję prasową na której odpowie na pytania dziennikarzy po zapoznaniu się przez nich z udostępnionymi materiałami! Problem w tym, że wyborcza zachowała się jawnie stronniczo publikując dziś wywiad z Dutkiewiczem a pomijając to oświadczenie. Bo niestety ciężko uznać, że zostało ono udostępnione czytelnikom jeśli jest jedynie krótkie nawiązanie w pytaniu dziennikarza. Proponuję zapoznać się z tym oświadczeniem i póżniej komentować. Tu jest link: www.pwr.wroc.pl/203702.xml Odpowiedz Link Zgłoś
skini Re: Protest z UK - podtrzymuję 25.02.09, 17:30 Tak a twoj ojciec ma lepszy samochod a ty masz markowe ciuchy co czyni cie jedynym godnym miana bohatera. Wlasnie z takimi stereotypami mamy mozliwosc walki. Jezeli uwazasz ze tylko rankingi swiadcza o tym czy wykonywane projekty sie licza to oznacza ze twoj tez jest biedny i ciezko go nazwac NAUKA bo jest dopiero 80ty, chociazby po MIT na ktorym EIT bedzie wzorowac. A nie potrzebuje twojej zgody do wykonywania badan, bo kim jestes zeby to osadzac? Jezeli nie rozumiesz ze jest to ogromna mozliwosc dla rozwoju nauki w rejonie dolnego slaska i ze idea tego projektu jest walka z tak zasciankowym podejsciem do nauki jak twoje to tym bardziej to popieram. Mysle, ze nie musze sie przed toba tlumaczyc z tego co robie wystarcza mi moje zgloszenia patentowe i nadzieja, ze jeden jegomosc, ktory popieral EIT plus od poczatku a teraz stwierdzil, ze ktos probuje go oszukac, nie zaprzepaszcza tej niesamowitej okazji. A propos, te pieniadze tak czy siak zostana w jakis sposob wykorzystane na nauke, tyle ze jak upadnie EIT to niestety nie na dolnym slasku tylko gdzie indziej co bedzie sie wiazac z powolywnaniem kolejnych komisji, specjalistow, spolek itd. wiec "twoja" kasa tym bardziej sie bedzie uszczuplac. Zrozum, ze nie jest zaden skok na kase tylko proba stworzenia centrum skupiajacego wiele uczelni i mysli naukowej w jednym miejscu co ma skutkowac dalszemu rozwojowi i wykorzystaniu dotychczasowych badan podstawowych, a nie przeplywowi mysli i wiedzy do krajow, ktore stac na wykorzystanie jej. I przestan zachowywac sie jak ostatni bufon, ktory pojechal na bardzo slawny uniwerek (nie oceniam pobudek)I UWAZA, ZE TYLKO U NIEGO "NAUKA" PISZE SIE Z DUZYCH LITER. Zycze powodzenia i awansu na 79 miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauka Protest z UK - podtrzymuję IP: *.nottingham.ac.uk 25.02.09, 17:44 "co ma skutkowac dalszemu rozwojowi" Jakiemu rozwojowi, skoro z roku na rok spadacie na ryj? "MIT na ktorym EIT bedzie wzorowac" 1) EIT nie ma nic wspólnego z PolskaXX1-EIT+ 2) Wzorować to się możecie, mając naukowców, a nie stetryczałą kadrę która Naukę widziała tylko podczas sporadycznych wyjazdów zagranicznych, jeśli oczywiście rozmiar kaca pozwolił. "idea tego projektu" Ideą tego projektu jest zapewnienie kasy dla kumpli z PolskaXX1, nie ma żadnych merytorycznych (czytaj: naukowych) przesłanek. "stworzenia centrum skupiajacego wiele uczelni i mysli naukowej w jednym miejscu" Z połączenia kilku kup nie powstanie tort, tylko wielka kupa. "Zycze powodzenia i awansu na 79 miejsce" A ja przynajmmniej wskoczenia do listy pierwszych 5000 światowych uni. Jagielonka jest już na 430 miejscu. PS. nie mam samochodu, jeżdżę rowerem, jednakże mam sprzęt w laboratoriach oraz inteligentnych przełożonych, ułatwiających mi karierę i nie zawłaszczających mojego dorobku naukowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: Protest z UK - do Gościa z UK 25.02.09, 19:11 Oczywiście podzielam Twój punkt widzenia. EIT+ to skok Dutkiewicza na kasę na swoja kampanię i tabun urzędników. Przykro mi tylko, że jako czytelnik GW od jej pierwszego numeru muszę znosić pismactwo pod wezwaniem Skiby (Skiba przeminie), który daje popis służalczego i nierzetelnego dziennikarstwa. No ale czy kpiarz może być dziennikarzem z prawdziwego zdarzenia? "Skini" ma dużo racji w tym co pisze, tylko nie w tym temacie. On nie odróżnia (albo nie intersują go) potrzeby nakładów na rozwój młodej kadry (również w ramach projektu EIT (nie EIT+) od wielkich projektów naukowych o nakładach nie będących codziennością we Wrocławiu, które mają zakończyć się realizacją określonych celów a nie jego patentów, artykułów niezbędnych do uzyskania przez niego wyższego stopnia naukowego (z pasji z jaką pisze wnoszę, że jest na etapie doktoratu. Różni Was jeszcze jedno. Ty wszedłeś w tryby funkcjonującego mechanizmu o ustalonych procedurach i priorytetach. Skini jest wychowany na "załatwianiu" wszystkiego i wcale mu nie przeszkadza to, że prof. Luty załatwił sobie synekurkę u schyłku swojej kariery naukowej (chociaż osobisty rozwój poświęcił na pracę na rzecz PWr za co mu chwała). Skiniemu to pasuje ale nie odsądzam go od czci i wiary bo on wie, że to dla niego jedyna sznsa i umie nie martwić się o to co jest poza jego własną koszulą. Zresztą nie od niego trzeba tego wymagać tylko od polityków, do których chce się zaliczać Dutkiewicz. Tenże jest inteligentniejszy od Leppera więc nie wysypuje ziarna z wagonów tylko popkrzykuje "łapać złodzieja" w znanym schemacie. Powodzenia w UK i przywoźcie do tych skostniałych struktur polskiej nauki nowego ducha aby nie musiała ona zależeć od dutkiewiczów i innych - pożal sie Boże - polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Protest z UK - do Gościa z UK IP: *.dhcp.uno.edu 25.02.09, 22:14 No i dodaj ze ten skini to dostal robote bo byl znajomym odpowiedniego kroliczka, albo nakieruj mnie na strone EIT gdzie jest ponad 100 etatow do obsadzenia w drodze konkursu.s Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Protest z UK - nie popieram ale rozumiem 25.02.09, 18:53 > ... chociazby po MIT na ktorym EIT bedzie wzorowac. Taka była pierwsza idea EIT, dawno zapomniana. W tej chwili EIT+ nie ma z EIT nic wspólnego, to spółka z o.o. próbująca kręcić kasę. Obiecane dwieście mil. to niby sporo, ale jeżeli wziąć pod uwagę że podzieli się na kilka bardzo różnych projektów, potrzebne są remonty, inwestycje budowlane, zakup aparatury, pieniądze na utrzymanie technologii w ruchu, że o ludziach nie wspomnę to wychodzi że te OBIECANE miliony to grosze. Piszesz, że zatrudniono już 100 osób?! W firmie której nie ma? I że pracują (?) jednocześnie (!?) na swoich macierzystych uczelniach. Na miejscu Więckowskiego wziąłbym swoją część kasy i rozbudował własny kampus technologiczny, który niewątpliwie istnieje i ma się dobrze, a na Praczach ino psie kupy. Do tego jeszcze próba łączenia w jedno centrum badań nad lekami antyrakowymi i nano-materiałów - może to i dobre do robienia polityki i kręcenia kasy, ale pracy naukowej się to nie przysłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: Protest z UK - do :cyklisty" 25.02.09, 19:21 Podzielam opinię i dobre argumenty. No wiadomo - cykliści to świeże powietrze i dobra wentylacja mózgu:). Dobrze trafione - za niecały milard zł MIT się nie zbuduje a tylko tam można szukać jednocześnie leków i nanomateriałów, wszak na korytarzu MIT przechadza się jednoczesnie kilkunastu noblistów (W EIT zapewne będzie przechadzał sie p. Dutkiewicz ze swoim sztabem wyborczym. No i może "skini" to zrozumie: "Piszesz, że zatrudniono już 100 osób?! W firmie której nie ma? I że pracują (?)jednocześnie (!?) na swoich macierzystych uczelniach". Zresztą skiniemu odpisałem. Wyciągam rower z piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: Protest z UK- do skini 25.02.09, 18:50 No i widzisz skini. Myślisz dokładnie tak jak Dutkiewicz - tzn. interesuje Ciebie tylko i wyłącznie Twoja PRYWATNA sprawa, etat, jakieś zaczątki pracy naukowej. Całej Waszej setce zyczę sukcesów ale ta setka niczego nie osiągnie w układzie EIT a'la Dutkiewicz. Nie zrealizujecie ani BioMedu ani NanoMatu. Jesteście - nie obraź się - przedszkolakami w nauce. Każdy to przechodził. Ty chcesz wydania na drobne kasy, której nie dostaje się za kształcenie młodych adeptów nauki (chociaż musicie na to pieniądze mieć bo nie zostaniecie uczonymi). Przez Dutkiewicza też przemawia prywata, tylko on jest od Ciebie bardziej doświadczony i nie da się jego argmentów pod publiczkę tak łatwo zbić jak Twoje (piszę o prywacie Dutkiewicza w oddzielnym poście). Piszesz sczerze - chcesz mieć pracę ale nie interesuje Ciebie co będzie z projektami, kto je wykona, kto podejmie się odpowiedzialności za wydane pieniądze i brak wyników. W odróżnieniu od urzędników, którzy za nic nie ponoszą odpowiedzialności (Niech Dutkiewicz powie jakie konekwencje wyciągnął wobec urzędniczki, która "zapomniała" wysłać protest do UZP i wykonawca Mostu Milenijnego zarobił ekstra 100 mln zł? Dał naganę w zamian za prezent dla wykonawcy? A jego koleś, szef lotnicka? Przebąbał 20 mln zł na program wzrostu bezpieczeństwa i co? Ma się dobrze. Dlaczego inwestycje m.in. w Warszawie tanieją a Stadion na Euro we Wrocławiu drożeje z miesiąca na miesiąc?). Naukowcy (więc kiedyś i Ty) tym sie różnią od urzędników, że odpowiedzialność za klapę odciska się na ich karierze. Sam o to będziesz dbał. Tak więc pasuje Ci teraz "bliższa ciału koszula", o którą posądzasz rektora. Tylko on (i inni rektorzy - spooko dołączą się) odpowiada za pozycję uczelni i setki tak młodych jak i doświadczonych naukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt E IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:32 Skini, to nawet zabawne, że oskarżasz Rektora PWr o "bicie się o największy kawałek tortu". Żenująca jest twoja krytyka, jeśli nie znasz nawet dokładnie powodów takiego stanowiska Rektora PWr. Sam myślisz tylko o tym, żeby cały ten cyrk z EiT+ ruszył, bo ty i ok. 80% z tych 100 już zatrudnionych osób nie straciły "stołków". Naprawdę, aż trudno uwierzyć, że po takich deklaracjach masz czelność oskarżać Rektora PWr o chciwość. PS. Jeśli mdli cię od czytania kometarzy osób popierających Rektora to zmień forum. A jeżeli rzeczywiście zależy ci na rozwijaniu jakichś projektów naukowych, to zajmij się nimi zamiast marnować czas na czytanie komentarzy w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 Brak komercyjnych rozwiązań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 21:21 Skini ujawnił sposób działania EIT+ bez świadomości, że jest on optymalny tylko dla niego i jego kolegów /nie mam o to pretensji/, ale W TEN SPOSÓB DOBREJ NAUKI DLA GOSPODARKI SIĘ NIE ZROBI. Przedmiotem działania EIT+ jest prowadzenie badań, których wyniki będą zastosowane w gospodarce, a to wymaga totalnie innego sposobu działania. Po pierwsze decyzję o kierunkach prac powinni podejmować przedsiębiorcy (zorientowani jakie wyniki badań są oczekiwane), a nie urzędnicy, czy naukowcy. Tak właśnie było i jest w MIT i tak próbuje robić Europa w EIT, t.zn. w radach i władzach tych instytucji głos decyzyjny mają szefowie/przedstawiciele dużych przedsiębiorstw i to oni wskazują na co jest sens wydawać pieniądze i jakie muszą być spełnione kryteria, żeby środki były sensownie wydane /zainwestowane/. Proszę mi podać jedno nazwisko osoby znanej w biznesie, który jest zaangażowany w projekt EIT+ - szukałem - nie znalazłem i TO JEST NAJWIĘKSZY PROBLEM EIT+. Po drugie: sposób organizacji nowoczesnych badań wymaga skoncentrowania się na celu wielu grup naukowców, którzy będą pracowali w reżimie standardów zarządzania projektami z przestrzeganiem przyjętych metod badawczych i z bezwzględnym wymogiem prowadzenia pełnej dokumentacji badań. A to się totalnie kłóci z wyżej opisaną koncepcją, że wszyscy członkowie zespołu będą na etatach w uczelniach, a dzięki EIT będą mieli dodatki. Komu będą podlegali Ci pracownicy szefowi w EIT+, czy kierownikowi zakładu na uczelni? Do kogo w konsekwencji będzie należał wynik tych badań? Przyjęcie takich założeń to kardynalny błąd w zarządzaniu tym przedsięwzięciem! I popełniają go osoby, które nigdy nie osiągnęły biznesowego sukcesu. Przepychanki pomiędzy naukowcami i urzędnikami niczego nie zmienią. Dla przedsiębiorstw nic z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semafor Dutkiewicz, skończ pan wreszczie z tymi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.09, 13:46 "zamkami na piasku". Zrób Pan chociaż jedną rzecz do końca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vrclv Re: "jaki pan, taki kram" (brak treści komentarz IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 14:24 Czytaliście oświadczenie rektora na stronie Politechniki? Zarówno prezydent jak i rektor powołują sie na zapisy umowy z ministerstwem, że trzeba ich sie trzymać. Z drugiej strony odnowsze wrażenie ,że problemu tak na prawdę ..... nie ma. Tyle ,że gazeta cos tam sie dowiedziała o jakichs negocjacjach i rozdmuchała to jako aferę. Zaskoczyło to rektora, zaskoczyło też prezydenta, który nieco zaniepokojony wcale nie stawia jakichs barier w negocjacjach. To już nie pierwszy raz gdy gazeta robi widły z igły, generuje ruch na forum, bo większy ruch to większe wpływy z reklam. Tyle na ten temat... "Czytaj gazetę-będziesz kaleką" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Boratyński Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.iitd.pan.wroc.pl 25.02.09, 14:42 Ja ideę utworzenia EIT we Wrocławiu nadal przyjmuję entuzjastycznie. Uważam, że jest to niewyobrażalna szansa, aby obok osiadłych hierarchicznych struktur utworzyć instytucję wolną od grzechów przeszłości. Obawiałem się jednak, że to może się nie udać. Nawet pogodziłem się z myślą, że się to nie uda. Ale teraz otwiera się niezwykła szansa. Kryzys światowy wywołany przez mistrzów wysokiej klasy, dla których nasi są przedszkolakami w skakaniu na kasę. Teraz kilka przykładów ilustracji o zaniechaniach, odwadze, wizji…. Wrocław po wojnie zniszczony w 70% i jego odbudowa realizowana przez ludzi o tradycyjnym myśleniu. A gdyby wtedy znalazł się ktoś z wizją i powiedział; TAK będzie wyglądał nowy system komunikacyjny miasta. I wyznaczył wśród morza ruin szerokie arterie łączące logicznie miasto w sprawnie działający organizm. Czy był ktoś taki – nie. Czy płacimy teraz za to rachunki za brak wizji: TAK. A weźmy Ikara –gość poprzylepiał sobie pióra i mówił fruwamy. Wiemy jak się to skończyło. Ale z drugiej strony Poeta napisał, aby wznosić się nad poziomy i sięgać tam gdzie wzrok nie sięga. To było ważne przesłanie poety. W Poznaniu wzięli sobie to do serca i mają Uniwersytet Adama Mickiewicza. A my tworzymy lokalne bajorko. Panowie Profesorowie, Magnificencjo. Czy ma pan prawo podporządkowywać EIT Politechnice Wrocławskiej. Odpowiadam NIE. Na to nie ma Pan zgody wielkich twórców nauki, którzy byli związani byli z tym Miastem. Proszę przeczytać uważanie między innymi opracowania profesora Ludwika Hirszfelda. Nie ma Pan również mojej zgody (ja nie uczestniczę w programie EIT, zabieram głos jako osoba postronna). Proszę zapytać w środowisku, ile osób podpisze się pod Pana działaniami w sprawie EIT. EIT rozpoczyna swoja drogę. Uważam, że wiele będzie musiało się zmienić. Uważam, że EIT powinno realizować program studiów magisterskich (II stopień) i doktoranckich. Studia magisterskie w obszarze najważniejszego działu biotechnologii- „Biotechnologia Medycznej” powinny być realizowane w bardzo bliskiej współpracy w Instytutami PAN (obecnie instytutu PAN są na peryferiach EIT). Potencjał badawczy i doświadczenie dydaktyczne jednostek PAN umożliwiłby niezwłoczne uruchomienie tego programu. Kryzys światowy powinien wymusić weryfikację tematyki badawczej realizowanej w EIT. W tej chwili nie czas na rozczłonkowywanie środków finansowych na dziesiątki zadań badawczych. W środowisku powinna odbyć się dyskusja, której celem byłoby wykreowanie 2-4 tematów badawczych z określeniem CELÓW każdego z nich (powiązanie z gospodarką). Cel powinien dokładnie opisywać produkt działalności naukowej (czy będzie to technologia, czy potrzebny preparat). Na uczelniach powinny być realizowane badania wyprzedzające tak, aby móc w najbliższym czasie kreować nowe cele i zadania. To wszystko powinno być jednym wrocławskim unikatowym tworem przynoszącym nam zadowolenie i dumę. 1. Uczelnia EIT ściągająca studentów po licencjatach z całej Polski i Europy – mieszanie krwi licencjackiej 2. Jednostki naukowe realizujące badania wyprzedzające (PAN, uczelnie) 3. EIT- organizacja nadająca praktyczny wymiar przedsięwzięciu. Idea utworzenia EIT we Wrocławiu trafiła kiedyś na podatny grunt. Obok decyzji UE była szybka odpowiedź Miasta. Ale na nic by się to dało, gdyby nie wcześniejsza wizja grupy osób tworzących Dolnośląskie inicjatywy (np. Dolbiomat). EIT jest na tyle istotnym przedsięwzięciem, że partykularne interesy niektórych osób powinny mieć marginalne znaczenie. Janusz Boratyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauka Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.nottingham.ac.uk 25.02.09, 15:48 "szerokie arterie łączące logicznie miasto w sprawnie działający organizm" Szerokie na kilometr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 25.02.09, 16:33 > "szerokie arterie łączące logicznie miasto w sprawnie działający organizm" > > Szerokie na kilometr? temu mysleniu zawdzieczamy plac spoleczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.aster.pl 25.02.09, 15:52 Sensownie napisane.Czy JM Rektor przypadkiem nie jest nowym wcieleniem kandydata na Prezydenta z Białegostoku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.lanet.net.pl 25.02.09, 16:57 "Potencjał badawczy i doświadczenie dydaktyczne jednostek PAN" Ale mnie koleś rozbawiłeś:D od kiedy PAN ma jakiekolwiek doświadczenie dydaktyczne? Błahahahahahaahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Sternikowe gorzkie żale:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:27 > Teraz kilka przykładów ilustracji o zaniechaniach, odwadze, wizji…. > Wrocław po wojnie zniszczony w 70% i jego odbudowa realizowana > przez ludzi o tradycyjnym myśleniu. A gdyby wtedy znalazł się ktoś > z wizją i powiedział; TAK będzie wyglądał nowy system komunikacyjny > miasta. do tej POry nie znalazł sie nikt taki, ani wśród Dynamistów, ani wśród Pompatyków. Bo estakady niszczą miasto, a o skm to mozna tylko POmarzyc:))) >Czy ma pan prawo > podporządkowywać EIT Politechnice Wrocławskiej. Odpowiadam NIE. Na razie Sternik podPOrządkował wszystkie uczelnie sobie, jeśli Gmina jest większosciowym udziałowcem, to niech pisze programy badawcze, zatrudnia naukowców, rozlicza granty i prowadzi studzia. Powstały szkoły prywatne, to działa, może Sternikowi też się uda, chociaż jemu nic się udaje.... Politechnika ma udział 1% w tej spółce, a nagle Sternik ogłasza, że bez niej się nie uda całe przedsięwzięcie, to jakiś żart????? jaki jest wkład merytoryczny 51% akcjonariusza: kasowanie kasy?, bo merytorycznie to będa pracowac mniejszościowi udziałowcy, a kumple Sternika skasują, pojeżdzą samochodami na felgach z metali lekkich i wydadzą na podróże 854 tys./rok. Gratisy od naiwnych się skończyły. EIT-Gmina ma wniosek, będzie finasowanie niech sobie zatrudnią najlepszych naukowców ze świata, niech musza byc z Politechniki.... Mam wrażenie, że Gmina nie ma ochoty zajmowac się swoimi statutowymi zadaniami: oświata, komunikacją, łataniem dziur w drogach, miało byc eksPO, eit, teraz eit-minus, aha jeszcze Sternik lubi pouczac polityków, rządy oraz Rektora, to jest już maniakalne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Sternikowe gorzkie żale:))) IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:41 Słusznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszbankowski Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt EIT 25.02.09, 15:01 no niestety, bardzo szkoda, że rektorem nie jest już prof Luty, bo problemu by nie było. A panu Więckowskiemu juz chyba podziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt E IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:47 A może wstrzymaj się z tymi podziękowaniami i poczekaj na stanowisko drugiej strony w tej sprawie? Bo narazie wyborcza raczyła czytelników bardzo stronniczym przekazem. Szkoda, że nie raczyli opublikować wczorajszego oświadczenia Rektora PWr. Ciekawe czy opublikują chociaż fragmenty konferencji, która odbędzie się niebawem. PS. Tu jest link do oświadczenia Rektora PWr: www.pwr.wroc.pl/203702.xml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ygg Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: 80.68.236.* 25.02.09, 16:01 Panie Dutkiewicz, miej Pan jaja. Postaw Pan rektora pod ścianą - albo się uspokoi i przyjmie to, co już dostał od miasta bez kwękania (i tak za dużo), albo niech Politechnika się wypisuje z projektu EiT. I albo projekt upada i winny jego upadku jest jasny, albo się udaje i Więckowski zostaje z rybką na twarzy, bez kasy którą mogła Politechnika dostać na badania i - co ważniejsze - prestiżu towarzyszącego takim inicjatywom. Tak czy tak, rektorek Więckowski, który próbuje traktować Politechnikę jak swój własny folwark, będzie skończony w środowisku naukowym, nie tylko wrocławskim. Ciekawe, czy zaryzykuje swoją pozycję i pozycję naukową całej Politechniki. Przy okazji - znam jeden projekt prowadzony na PWr pod kątem EiT. W biurze zajmującym się sprawami formalnymi kumoterstwo, przeciąganie spraw w nieskończoność, całkowity brak kompetencji. Pracownicy naukowi, którzy próbowali projekt prowadzić najlepiej jak się dało, co chwilę rozbijali się o mur obojętności, o formalizmy itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.lanet.net.pl 25.02.09, 16:50 Rektor jest głową Politechniki Wrocławskiej i o nią ma dbać! Poza tym nie robi tego bez powodu, nie umiecie czytać ze zrozumieniem? Popieram Rektora! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt 25.02.09, 17:16 A mi się coś wydaje, że tutaj chodzi o kontrolę nad wydawaniem pieniędzy. Faktem jest, że niejednemu rektorowi taka kasa może zakręcić w głowie. Kontrola nad jej wydaniem to jednocześnie kontrola nad całym środowiskiem akademickim, to możliwość ustawienia karier swoim przydupasom, którzy w zamian produkować będą publikacje podpisywane nazwiskiem szefa. Nauka polska jest skostniałą strukturą feudalną, w której każdy młody naukowiec musi się podczepić pod swojego suwerena, robiąc na niego. Kontrola nad kasą i instytutami EIT plus to powiększanie własnego księstwa, a w polskich warunkach taka kasa oznacza jednocześnie uniezależnienie się od starych pryków z Komitetu Badań Naukowych, preferujących wyłącznie swoich. Taka kasa może nie gwarantuje Nobla, ale miejsce w PAN gwarantuje na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 tradycyjnie przez chęć nachapania się debila z PW 25.02.09, 17:50 Wrocław straci szansę- to takie typowo polackie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: chęć nachapania się debila (mil1231) 25.02.09, 18:29 mil1231 napisał: > Wrocław straci szansę- to takie typowo polackie... :) Czy ty wiesz w jakiej sprawie zabierasz głos? Rozumiesz coś z tego? Schowany za nickiem obrażasz ludzi. Ani chybi jesteś PiSuarem. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Do mil1231 25.02.09, 19:26 A czy poza przysłowiami i obrażaniem ludzi potrafisz coś więcej napisać? Jeśli tak - chętnie odpowiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj mil1231: czemu nagle PW zmieniła zdanie? 25.02.09, 19:48 czemu nagle PW zmieniła zdanie? Autor: mil1231 25.02.09, 19:29 Oooo, umiesz zadać pytanie:) I to jest bardzo dobre pytanie! Nie jestem pracownikiem PWr a tym bardziej członkiem jej władz. Gdyby "Gazeta Wyborcza - Wrocław" była w tej sprawie obiektywna a nie wasalska jak za kierownictwa Sawki to obaj z tej gazety powinniśmy się tego dowiedzieć. Niestety mamy tyko cyniczne, nikczemne słowa Dutkiewicza: "Jeśli trzeba, pójdę na wszelkie ustępstwa, aby rektor nie wywracał EIT Plus i nie zabierał wrocławskiej nauce 200 mln euro." Moje zdanie masz w moich postach.Dodam tylko jedno: w spółce z o.o. nie robi sie nauki tylko kasę. I to jest oczywisty cel Dutkiewicza. A na stronie www.pwr.wroc.pl masz opinię rektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: mil1231: czemu nagle PW zmieniła zdanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:54 życzliwie podsunę link: www.pwr.wroc.pl/203702.xml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: mil1231: czemu nagle PW zmieniła zdanie? IP: 78.8.141.* 25.02.09, 21:27 > Moje zdanie masz w moich postach.Dodam tylko jedno: w spółce z o.o. > nie robi sie nauki tylko kasę. I to jest oczywisty cel Dutkiewicza. i tu jestes w bledzie! EIT+ ma zapisane w statucie, jak mi powiedziala osoba go znajaca, ze jest spolka nie pracujaca dla zysku (non-profit) - wiec to nie jest cel Dutkiewicza. zamiast klamac, dowiedz sie wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: czemu nagle PW zmieniła zdanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 19:53 Nie wiem czemu i czy w ogóle PW zmieniła zdanie, bo PW to Politechnika Warszawska ;-) A Rektor PWr broni interesów uczelni, której jest szefem. Nigdzie nie jest napisane, że jest zobowiązany kontynuować zobowiązania poprzednika jeśli jest pewny, że są ze szkodą dla uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 obawiam sie jednak że w swoisty sposób 25.02.09, 19:58 rozumie obronę "interesów" uczelni, a raczej partykularnych interesów profesorskiej kliki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: obawiam sie jednak że w swoisty sposób IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 20:14 Obawiasz się czy masz pewność? Narazie pewne jest tylko tyle, że znamy stanowisko jednej strony - Dutkiewicza. A to dzięki wrocławskiej wyborczej, która zeszła na psy i stała się stronnicza. Nawet nie starają zachować pozorów obiektywizmu. A jeszcze do niedawna miałam wyborczą za najlepszą gazetę... Taka przykra pomyłka. Dlaczego tak piszę? Bo obok dzisiejszego wywiadu zabrakło oświadczenia Rektora PWr, które wczoraj ogłosił w odpowiedzi na komentarz pana Sawki z poniedziałku. Co więcej udostępnił dziennikarzom materiały dotyczące sprawy żeby mogli się przygotować do zadawania merytorycznych pytań w trakcie konferencji prasowej! Ale o tym pewnie też wrocławska wyborcza "zapomnie" nas poinformować. PS. Raz jeszcze link do oświadczenia Rektora PWr: www.pwr.wroc.pl/203702.xml Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 w tym oświadczeniu nie ma żadnych 25.02.09, 20:15 konkretów więc trudno się do niego odnieść. Mam pewność, a nie obawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: w tym oświadczeniu nie ma żadnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 20:37 No i zupełnie się z tobą nie zgadzam. "Politechnika Wrocławska jest zainteresowana współpracą z Wrocławskim Centrum Badań EIT+ spółką prawa handlowego w realizacji projektów. Jednak powinno to odbywać się na zasadach wskazanych w trzech umowach dotyczących przygotowania wniosków podpisanych z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego w gabinecie Prezydenta Miasta w 2007 roku. Oznacza to przywrócenie Politechnice Wrocławskiej i pozostałym uczelniom statusu beneficjenta w realizacji projektów Nanomat i Biomed oraz w projekcie na infrastrukturę badawczą Dolbiomat." To jest konkret. I wynika z tego, że (mówiąc wprost) ktoś (Dutkiewicz?) "pali głupa" i nie respektuje umów z MNiSW podpisanych w Ratuszu. Ale poczekajmy jeszcze na zapowiedzianą konferencję Rektora (jeśli wyborcza raczy o niej napisać), tam na pewno będą bardziej szczegółowe odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: w tym oświadczeniu nie ma żadnych IP: 78.8.141.* 25.02.09, 21:29 > To jest konkret. I wynika z tego, że (mówiąc wprost) ktoś > (Dutkiewicz?) "pali głupa" i nie respektuje umów z MNiSW podpisanych > w Ratuszu. nie znasz tych umow i tendencyjnie wierzysz jedne stronie! tam nie jest tak zapisane jak mowi rektor!!! EIT+ jest beneficjentem tych projektow i to sa fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: w tym oświadczeniu nie ma żadnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 00:57 Rzeczywiście, tych konkretnych umów, które zostały podpisane nie widziałam. Zresztą tak samo ja ty. I wypraszam sobie zarzucanie tendencyjności. Za to mogę powiedzieć, że poszperałam w internecie i znalazłam te wnioski podpisane z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego. I tak się składa, że Rektor mówi prawdę. Tu masz cytat dotyczący beneficjentów: "...ogłasza nabór wniosków o przyznanie środków finansowych na prace mające na celu przygotowanie wniosku projektowego do programu badawczego Unii Europejskiej. Beneficjenci: Działanie skierowane jest do jednostek naukowych w rozumieniu art. 2 pkt 9 ustawy, tzn. podstawowych jednostek organizacyjnych uczelni w rozumieniu statutów tych uczelni, placówek naukowych PAN, jednostek badawczo-rozwojowych, ... prowadzących w sposób ciągły badania naukowe lub prace rozwojowe." Beneficjentem może być więc instytucja, która w SPOSÓB CIĄGŁY prowadzi badania naukowe. Według mnie wyklucza to EIT+, bo jakoś narazie nie słychać o prowadzonych w sposób ciągły lub jakikolwiek inny badaniach naukowych lub pracach rozwojowych. Zanim skrytykujesz czyjąś wypowiedź to może jednak sprawdź czy na pewno masz rację... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 aferysztów i debili nie da się tym obrazić 25.02.09, 19:24 bo oni nimi są -więc tylko nazywanie rzeczy po imieniu :) Wrocławianie "podziękują" wam komuchy jeśli ten projekt upadnie. cała wina spadnie na was :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: aferysztów i debili nie da się tym obrazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 19:51 >cała wina spadnie na was :) nie zagaloPowałeś się?, wiekszosciowym udziałowcem EIT-minus jest Gmina, za działalnośc gospodarczą spółki prawa handlowego odpowiada przede wszystkim wiekszościowy akcjonariusz, a nie jednoprocentowe płotki:))) No chyba, że to coolowa logika.... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 nie zagalopowałem się bo niestety znam mentalność 25.02.09, 20:00 naszej kadry naukowej... UE nie będzie interesowało czyja to wina- kasa po prostu przepadnie a Wrocławianie z pewnością winnym "odpowiednio" podziękują Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Ech mil1231 ciągle uparty; myśl głową 25.02.09, 20:17 mil1231 napisał: > naszej kadry naukowej... > UE nie będzie interesowało czyja to wina- kasa po prostu przepadnie a Wrocławianie z pewnością winnym "odpowiednio" podziękują To mało pocieszające, że się kogoś rozliczy. W spółce prawa handlowego(EIT+ nią jest), zarządzanej przez urzędników (gmina ma 51% udziałów, uczelnie po ok. 1%) nie da się uprawiać nauki przy 200 mln euro budżecie. Da się zrealizować projekty i TYLKO przy mocnym wsparciu uczelni, ich kadr, laboratoriów i aparatury. Te 200 mln euro to wsparcie. A co potem? Ano spółka upadnie jeśli nie zarobi. A na kim zarobi? Dutkiewicz będzie chciał wyciągnąć te pieniądze z uczelni (chciaż tego dzisiaj nie powie bo by sie wsypał) obciążając projekty kosztami ogólnymi, wydziałowymi czyli armią uirzędników, którą do EIT+ wsadzi, tak jak doskonale to robi w Ratuszu. Umie wydawać nie swoją kasę. A mentalność? Byt kształtuje świadomość hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chcecie 25.02.09, 20:20 EIT we Wrocławiu! szczerze i uczciwie! Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci 25.02.09, 20:38 > EIT we Wrocławiu! szczerze i uczciwie! Obudź się, bo chyba przespałeś parę ostatnich miesięcy. Nie mówimy o EIT, tylko o geszefcie EIT+, spółka prawa handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci 25.02.09, 20:52 mil1231 napisał: > EIT we Wrocławiu! szczerze i uczciwie! mil1231, już więcej nie mam siły bo mi nie tylko ręce opadają. Pomyśl chwilę mil1231. Masz 200 mln euro i za to masz wykonać określone projekty, pokazać za jakiś czas wyniki. Dutkiewicz chce: wymalować Psary, kupić meble, czajniki dla urzednikówe, krzesła, telefony, ogrzewanie, wodę, komputery, zatrudnić masę urzędników bo dużo z tego JEST POTRZEBNE żeby powstała i funkcjonowała spółka, która z założenia ma wypracować zysk. Ile zostanie na badania? Licz koszty 365 dni w roku x lata projektów. Uczelnie maja kadrę, meble, czajniki dla uczonych, telefony, ogrzewanie, wodę, komputery. No i kadrę. Potrzebują tylko DOFINANSOWANIA. Który wariant jest tańszy? W którym więcej zostanie na projekty? EIT może powstać i nie jest mu potrzebny ani SkyTower ani Psary. EIT może działać wewnątrz uczelni a jak będzie trzeba to można wybudować brakujące laboratorium czy zatrudnić młodych naukowców. Miasto MA POMAGAĆ a nie kierować realizacją projektów w ramach EIT. Ale Dutkiewiczowi poptrzebny jest budynek, pomnik, kolejna fontanna, zeby pokazać: tu jest EIT, jam to niechwalący się sprawił. To obrzydliwy przykład robienia kariery opartej na cynicznym oszukiwaniu ludzi. Co będzie jak się skończy 200 mln euro? To niby dużo ale na płace p. prezydenta i jego urzędników pójdzie w 2009 r 840.730.736 zł. To prawie 200 mln euro. I co potem z EIT? Jakoś to będzie. Kasy do wyborów prezydenckcih wystarczy a potem niech się rektorzy martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci IP: 78.8.141.* 25.02.09, 21:38 > mil1231, już więcej nie mam siły bo mi nie tylko ręce opadają. > Pomyśl chwilę mil1231. Masz 200 mln euro i za to masz wykonać > określone projekty, pokazać za jakiś czas wyniki. Dutkiewicz chce: > wymalować Psary, kupić meble, czajniki dla urzednikówe, krzesła, > telefony, ogrzewanie, wodę, komputery, zatrudnić masę urzędników bo > dużo z tego JEST POTRZEBNE żeby powstała i funkcjonowała spółka, > która z założenia ma wypracować zysk. Ile zostanie na badania? Licz > koszty 365 dni w roku x lata projektów. Uczelnie maja kadrę, meble, > czajniki dla uczonych, telefony, ogrzewanie, wodę, komputery. No i > kadrę. Potrzebują tylko DOFINANSOWANIA. Który wariant jest tańszy? W > którym więcej zostanie na projekty? > EIT może powstać i nie jest mu potrzebny ani SkyTower ani Psary. EIT > może działać wewnątrz uczelni a jak będzie trzeba to można wybudować > brakujące laboratorium czy zatrudnić młodych naukowców. Miasto MA > POMAGAĆ a nie kierować realizacją projektów w ramach EIT. Ale > Dutkiewiczowi poptrzebny jest budynek, pomnik, kolejna fontanna, > zeby pokazać: tu jest EIT, jam to niechwalący się sprawił. To > obrzydliwy przykład robienia kariery opartej na cynicznym > oszukiwaniu ludzi. > Co będzie jak się skończy 200 mln euro? To niby dużo ale na płace p. > prezydenta i jego urzędników pójdzie w 2009 r 840.730.736 zł. To > prawie 200 mln euro. I co potem z EIT? Jakoś to będzie. Kasy do > wyborów prezydenckcih wystarczy a potem niech się rektorzy martwią. glupoty piszesz, pracowales kiedys na tej uczelni? ja tak i nie chcialaby wiecej! zwlaszcza z tym rektorem mialam duzo do czynienia przez ostatnie lata - osobiscie. nie znam czlowieka bardziej zakompleksionego i chaotycznego co JM. rektor. co do budowy EIT(+) wewnatrz uczelni to chyba nie wisz co mowisz, nie wiesz jak dziala administracja na tej uczelni (nie dziala), jacy sa naukowcy (90% to nieudacznicy, odoby nieznane za granica, na mianowaniu na 40 lat, poblikujace tylko po polsku, jak zreszta sam pan rektor - bez dorobku naukowego). na polskiej uczelni nieda sie robic duzej nauki, dlatego EIT+ mialo zagospodarowac te 10% cos umiejacych. nie znasz projektu NanoMat czy BioMed itd, politechnika nie ma takich laboratoriow jakie beda zbudowane na praczach i wierz mi tam nie beda kupowane czajniki. rektor BOI sie po prostu konkurencji, ze ktos wreszcie w naszym kraju bedzie robil porzadna nauke, nie taka jak on przez ostatnie 15 lat, zalatwiajac z kolesiami i przez uklady, on inaczej nie umie zycze wszystkim broniacym rektora zeby chociaz przez miesiac z nim popracowali, wtedy wam sie zmieni gadka, jak zobaczycie jak ten czlowiek na co dzien bredzi - powie wam to prawie kazdy z jego instytutu Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 jest dokladnie tak jak pisesz 25.02.09, 21:47 mierni profesorowie boja się że wreszcie będą się musieli wysilić...polska nauka umiera przez tych uczelnianych debili... w stylu BMW (bierni mierni ale wierni) Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci 25.02.09, 21:56 Gość portalu: ella napisał(a): > > glupoty piszesz, pracowales kiedys na tej uczelni? ja tak i nie > chcialaby wiecej! zwlaszcza z tym rektorem mialam duzo do czynienia > przez ostatnie lata - osobiscie. nie znam czlowieka bardziej > zakompleksionego i chaotycznego co JM. rektor. > > co do budowy EIT(+) wewnatrz uczelni to chyba nie wisz co mowisz, > nie wiesz jak dziala administracja na tej uczelni (nie dziala), jacy > sa naukowcy (90% to nieudacznicy, odoby nieznane za granica, na > mianowaniu na 40 lat, poblikujace tylko po polsku, jak zreszta sam > pan rektor - bez dorobku naukowego). na polskiej uczelni nieda sie > robic duzej nauki, dlatego EIT+ mialo zagospodarowac te 10% cos > umiejacych. nie znasz projektu NanoMat czy BioMed itd, politechnika > nie ma takich laboratoriow jakie beda zbudowane na praczach i wierz > mi tam nie beda kupowane czajniki. > > rektor BOI sie po prostu konkurencji, ze ktos wreszcie w naszym > kraju bedzie robil porzadna nauke, nie taka jak on przez ostatnie 15 > lat, zalatwiajac z kolesiami i przez uklady, on inaczej nie umie > > zycze wszystkim broniacym rektora zeby chociaz przez miesiac z nim > popracowali, wtedy wam sie zmieni gadka, jak zobaczycie jak ten > czlowiek na co dzien bredzi - powie wam to prawie kazdy z jego > instytutu Masz trochę racji, wystarczy, że przypomnę sobie dziekanat z czasów studenckich, system zapisów komputerowych - a to jest małe piwo. Co do naukowców to część faktycznie to nieudacznicy. Niemniej jest niewielka grupka ludzi, o których złego słowa nie można powiedzieć (niestety mało ich). Lecz z drugiej strony wątpię, że spółka EIT kierowana przez miasto będzie fachowo zarządzana przez dobrego menadżera (choćby przykład spółki Euro2012 i kredek z premiami i samochodami). Dodatkowo jak czytam wypowiedzi Dudkiewicza, Bluja i pozostałych urzędników to obawiam się jeszcze gorszego burdelu (patrz przedłużające się remonty , marne projekty infrastruktury miejskiej i wiele innych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci IP: 78.8.141.* 25.02.09, 22:19 > Masz trochę racji, wystarczy, że przypomnę sobie dziekanat z czasów studenckich > , > system zapisów komputerowych - a to jest małe piwo. Co do naukowców to część > faktycznie to nieudacznicy. Niemniej jest niewielka grupka ludzi, o których > złego słowa nie można powiedzieć (niestety mało ich). > Lecz z drugiej strony wątpię, że spółka EIT kierowana przez miasto będzie > fachowo zarządzana przez dobrego menadżera (choćby przykład spółki Euro2012 i > kredek z premiami i samochodami). Dodatkowo jak czytam wypowiedzi Dudkiewicza, > Bluja i pozostałych urzędników to obawiam się jeszcze gorszego burdelu (patrz > przedłużające się remonty , marne projekty infrastruktury miejskiej i wiele inn > ych). ale to juz jest inna sprawa, i rektorowi pwr nic do tego bo to nie jego spolka (w kilku procentach "jego", ale nie o to chodzi). mysle ze tu dutkiewicz akurat sobie poradzi, tzn na pewno sobie poradzi lepiej niz radzi sobie pwr. trzeba pamietac, i powtarzac to caly czas, ze to EIT+ dostalo grant i politechnika sie na to zgodzila, ba byli niezalezni recenzenci i wszystkie procedury. w momencie kiedy grant sie zaczal ON stwierdzil ze chcialby wiecej wiec kopie pozostalych. dyskusja wiec czy ma sens zeby EIT+ wydawalo jakies tam pieniadza, ze niby zabiera politchnice, ze srodowisko itd... jest bezzasadna bo juz jest po fakcie, pieniadze sotaly przyznane EIT+ czy ktos tego chce czy nie, a ten pajac teraz chce to wywrocic bo stwierdzil ze za nisko licytowal mowisz ze w dziekanacie... ty to widziales oczami studenta, jakbys zobaczyl jak ta machina dziala oczami pracownika i to jeszcze majacego kontakt z osoba JM rektora to by ci wszystkie wlosy wypadly - to byla farsa, total, amatorszczyzna, ten czlowiek sie nie nadaje nawet do zarzadzania sklepikiem, jest antyteza przywodcy, pelna kompleksow, manii wielkosci i pazernosci na pieniadze. smutne to, ale nie zycze nikomu takiego przywodcy jakiego ma politechnika... poznalam kilka osob od niego z instytutu, i na serio, ludzie mowili ze sie ciesza ze poszedl na rektora bo przynajmniej bedzie lokalnie spokoj i caly chaos przeniesie sie w rektory. smutne to ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: proszę więc powiedzcie otwarcie że nie chceci IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 01:36 > ale to juz jest inna sprawa, i rektorowi pwr nic do tego bo to nie > jego spolka (w kilku procentach "jego", ale nie o to chodzi). mysle > ze tu dutkiewicz akurat sobie poradzi, tzn na pewno sobie poradzi > lepiej niz radzi sobie pwr. ella, ty chyba niepoważna jesteś... co znaczy że Rektorowi nic do tego? Po pierwsze - kilka procent to też udział, więc stwierdzenie "to nie jego spółka" jest bez sensu. Po drugie - jeśli uważasz, że Rektor nie ma w EIT+ nic do powiedzenia to czemu dziwi cię, że broni uczelni (firmy), którą zarządza przed wyprowadzeniem pracowników przez konkurencję. Zachowuje się jak klasyczny szef korporacji i trudno mieć mu to za złe. Po trzecie - jeśli znaczenie PWr jest tak marginalne w EIT+ (przecież tylko kilka procent), to dlaczego Dutkiewicz tak się boi, że bez Politechniki cała ta impreza nie wypali? Skoro EIT+ takie mocne i PWr nie ma nic do powiedzenia to powinno sobie spokojnie poradzić, nieprawdaż? Swoją drogą jak widzę proporcje udziałów w EIT+, gdzie biurokracja ma prawie 90% udziałów a uczelnie trochę ponad 10%, to nasuwa mi się jedno słowo - WYZYSK! > trzeba pamietac, i powtarzac to caly czas, ze to EIT+ dostalo grant > i politechnika sie na to zgodzila, ba byli niezalezni recenzenci i > wszystkie procedury. w momencie kiedy grant sie zaczal ON stwierdzil > ze chcialby wiecej wiec kopie pozostalych. Politechnika się na to zgodziła - bardzo wygodne stwierdzenie. Tyle, że dla precyzji - tą politechniką zarządzał wtedy INNY rektor i to on zgadzał się na te warunki. Dobrze na tym wyszedł - teraz ma ciepłą posadkę w EIT+. Tak więc raz jeszcze - nie ma powodu obwiniać Więckowskiego o torpedowanie wcześniejszych ustaleń, bo to nie on je negocjował i nie on się na nie zgadzał. Poza tym uważam, że całe to przedsięwzięcie i tak nie wypali, bo jeśli się nie mylę, to kasa była przyznana na lata 2007-2013 a znając tempo wykonywania jakichkolwiek inwestycji w naszym kraju, to zanim skończą wszystkie plany i przetargi to czas minie. Tyle w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: nie zagalopowałem się bo niestety znam mental IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 20:26 Przesadzasz z tymi komuchami. Zresztą obwinianie kadry naukowej to też przegięcie. Oni walczą o to żeby darmozjady bez pojęcia nie zarabiały na nich kasy. Wybacz, ale Dutkiewicz ma 51% udziałów, województwo prawie 40%. Resztę łaskawie podzielili między uczelnie. Ewentualna zarobiona kasa będzie na pewno dzielona według udziałów. A kto będzie zasuwał żeby tą kasę zarobić? Oczywiście uczelnie, bo Dutkiewicz i województwo nie dysponują kadrą naukowców... Nadal jesteś skłonny "dziękować" kadrze naukowej? Bo ja im się kompletnie nie dziwię. A przy najbliższej okazji na 100% "podziękuję" Dutkiewiczowi Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 żartujesz??a od czego są uczelnie??? 25.02.09, 20:30 właśnie od kształcenia a nie zarabiania kasy! to wszystko pchnie właśnie chęcią dorobienia sobie przy okazji i położenia łapy na tej kasie a przy tym kontroli takiej jaka panuje na naszych uczelniach gdzie każdy myślący samodzielnie jest rugowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: żartujesz??a od czego są uczelnie??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 20:45 Teraz twoja wypowiedź świetnie wpisuje się w ideologię Kalego. Dobrze jeśli łapę na kasie położy lokalna władza, ale źle jeśli zarobią uczelnie bez władzy? A jeśli EiT+ powstanie na obecnie znanych zasadach to wtedy nie będzie ci przeszkadzało, że uczelnie zarabiają? Trochę mi w tym brak logiki i konsekwencji... I zdziwisz się może, ale studia zaoczne czy wieczorowe to też sposób zarabiania uczelni. A niewątpliwie mogą je prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 nie chodzi o zarobek uczelni tylko 25.02.09, 20:47 zarobki profesorów spod ciemnej gwiazdy..tak, jestem za tym aby mieli nad tym jak najmniej kontroli. to nie jest ich zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj mil1231 są profesorowie spod jasnej gwiazdy też 25.02.09, 21:01 mil1231 napisał: > zarobki profesorów spod ciemnej gwiazdy..tak, jestem za tym aby mieli nad tym jak najmniej kontroli. to nie jest ich zadanie Czuję, że wylali Cię ze studiów stąd tak obiektywna i trwała opinia? czy tez masz kłopoty z sesją? bo zamiast argumentów znowu piszesz hasła. Zarobki twojego p. prezydenta i jego urzędników to w 2009 r 840 mln zł (liczba z budżetu miasta). To prawie 200 mln euro. Pasuje Ci Już więcej nie mam siły bo mi nie tylko ręce opadają. Pomyśl chwilę mil1231. Masz 200 mln euro i za to masz wykonać określone projekty, pokazać za jakiś czas wyniki. Dutkiewicz chce: wymalować Psary, kupić meble, czajniki dla urzednikówe, krzesła, telefony, ogrzewanie, wodę, komputery, zatrudnić masę urzędników bo dużo z tego JEST POTRZEBNE żeby powstała i funkcjonowała spółka, która z założenia ma wypracować zysk. Ile zostanie na badania? Licz koszty 365 dni w roku x lata projektów. Uczelnie mają kadrę, meble, czajniki dla uczonych, telefony, ogrzewanie, wodę, komputery. No i właśnie kadrę. Potrzebują tylko DOFINANSOWANIA. Który wariant jest tańszy? W którym więcej zostanie na projekty? EIT może powstać i nie jest mu potrzebny ani SkyTower ani Psary. EIT może działać wewnątrz uczelni (wszystkich bierących w tym udział)a jak będzie trzeba to można wybudować brakujące laboratorium czy zatrudnić młodych naukowców. Miasto MA POMAGAĆ a nie kierować realizacją projektów w ramach EIT. Ale Dutkiewiczowi poptrzebny jest budynek, pomnik, kolejna fontanna, zeby pokazać: tu jest EIT, jam to niechwalący się sprawił. To obrzydliwy przykład robienia kariery opartej na cynicznym oszukiwaniu ludzi. Co będzie jak się skończy 200 mln euro? I co potem z EIT? Jakoś to będzie. Kasy do wyborów prezydenckcih wystarczy a potem niech się rektorzy martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz naukowcy atujcie swoje POrtfele przed Sternikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 20:44 > żeby darmozjady bez pojęcia nie zarabiały na nich kasy. Wybacz, ale > Dutkiewicz ma 51% udziałów, województwo prawie 40%. Resztę łaskawie > podzielili między uczelnie. widze tylko jedną mozliwośc POdzenia projektu EIT-minus na polu naukowym i wdrożeniowym - wprowadzic przymus pracy dla naukowców ku chwale Dynamizmu:))) Bo naukowcy sypią piasek w tryby kosiarki do kasy i nie chcą ponosic merytorycznej odpowiedzialności przy procentowym udziale zyskach, jakie to polackie:)))! Powodzenie w zakupach samochodów w lakierze metalic i na felgach ze stopów lekkich oraz bogaty program wycieczek biura POdróży EIT gwarantują bezwarunkowo natomiast akcjonariusze większościowi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: naukowcy atujcie swoje POrtfele przed Sternik 25.02.09, 20:52 Ten post Ci się wyjątkowo udał. Uśmiałem się. Ano tak to we wrocławskiej metropolii już jest. Mamy spółkę Euro2012, gdzie szefostwo pomimo, że niczym chwalebnym się nie wykazało to już chce nowych samochodów, premii za nic (o mało co by ją dostali). I w EIT+ obawiam się, że mogłoby być podobnie. Z drugiej strony zastanawia mnie jedno. Polski przemysł to głównie montownie, z niewielkim procentem firm, które jeszcze coś projektują (po części zajmują się badaniami na własne potrzeby). Gdzie my wykorzystamy te nanotechnologię? Czy przypadkiem nie tworzymy kolejnego "polskiego niebieskiego lasera-bis". Martwi mnie to, że jakoś o zainteresowaniu ze strony przemysłu nic nie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 wasza mentalnosć to dno... 25.02.09, 20:55 najpierw trzeba zacząć takie badania aby je gdzieś wykorzystać...a ponieważ przy okazji ktoś może na tym zarobić to dla was jest to coś co ten projekt dyskwalifikuje...brawo...tak będziemy zawsze biedakami...ale cóż, skoro jesteśmy narodem debili, to musimy być biedni.. nie budujmy stadionów bo za drogo, nie stawiajmy na badania, bo nikt się nimi nie zainteresuje tylko potem nie dziwmy się się jesteśmy traktowani jak podludzie- na to zasługujemy Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 jasne!!w Budapeszcie i w innych miastach 25.02.09, 20:58 też pewnie narzekają że Unia sprawia im problem dając im jakieś instytuty :) przecież my wiemy lepiej co dobre :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: wasza mentalnosć to dno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 21:16 > najpierw trzeba zacząć takie badania aby je gdzieś wykorzystać...a ponieważ > przy okazji ktoś może na tym zarobić to dla was jest to coś co ten projekt > dyskwalifikuje...brawo. tu jest PRoblem, czy zarobi ten kto umie i robi, bada, czy ten kto sie PRomuje?, badania naukowe to nie show "Gwiazdy sikają na lodzie" >tylko potem nie dziwmy > się się jesteśmy traktowani jak podludzie- ty znowu z podludziami, pęPOwina cie poddusiła przy porodzie, czy szalik zacisnęli kibole z konkurencyjnej druzyny na meczu???. Nie zauwazyłem takiego traktowania, ale jesli ciebie to dotyczy, to pracuj nad sobą, ale nie na stadionie, w laboratorium, też raczej nie masz szans, no chyba, że jako uczestnik POpulacji testowej dla tych nowych szczepionek:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj mil1231 masz zimny prysznic? 25.02.09, 21:18 mil1231 napisał: > najpierw trzeba zacząć takie badania aby je gdzieś wykorzystać...a ponieważ przy okazji ktoś może na tym zarobić to dla was jest to coś co ten projekt dyskwalifikuje...brawo...tak będziemy zawsze biedakami...ale cóż, skoro jesteśmy narodem debili, to musimy być biedni.. nie budujmy stadionów bo za drogo, nie stawiajmy na badania, bo nikt się nimi nie zainteresuje tylko potem nie dziwmy się się jesteśmy traktowani jak podludzie- na to zasługujemy Do Ciebie nic nie dociera. 1) Zacząć badania trzeba na uczelniach bo mają kadry, laboratoria, światło, gaz i woidę. W Psarach trzeba to KUPIĆ, urządzić. Biedak nie zaczyna od budowy pałacu. W Psarach może być piekny hotel i niech Dutkiewicz zarabia na nim kasę. Projekt EIT nie wymaga noweych budowli, co najwyżej dobudowania brakujących laboratoriów i OBOK uiczelni bo co będzie po projekcie? Zostanie pomnik ś.p. EIT w Psarach? Projekt to jest 200 mln euro i KONIEC mil1231! na projeklcie miasto nie ma zarabiać, te pieniadze tzreba dać na rozwój nauki a nie wzrost liczby urzedników. Kto jest debilem pozostawiam Twojemu osądowi. Jesli Cię na to stać. 2) Piszesz, że nie stawiamy na badania. Słusznie. Zatem stawiajmy na badania a nie na meble w Psarach i gabinety urzędników. 3) Nie budujemy stadionów. Jasne, budujmy, najpierw za 500, potem 600 teraz 730 mln. Kasy na to nie ma. To się dowiedz, że miasto nie kupi taboru do MPK za 200 mln zł i będziesz truchtem biegł wokół stadionu. Koszty inwestycji tanieją, np. w Warszawie, we Wrocławiu rosną. Kto tym zarządza? Nie wiesz? A stadion trzeba było zacząć budować rok temu licząc kase jaka się ma. Bo jest potrzebny. Tylko pamietaj, po Euro w budżecie miasta powstanie nowa pozycja: utrzymanie stadionu. No tak, ale Ty uważasz, że jakoś to będzie. pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: mil1231 masz zimny prysznic? 25.02.09, 21:24 1. nie jesteśmy biedakami- Polska należy do klubu najbogatszych państw świata jakim jest UE. 2. uważasz że na tym projekcie więc nie da się zarobić i wszystkie miasta które walczą o niego się mylą, tak? ciekawe... 3. a twoje argumenty o stadionie są żałosne...po prostu żałosne.. rok temu cena byłaby jeszcze wyższa! inwestycje są najlepszym wyjściem w obecnych czasach! dają miejsca pracy, wspomagają wzrost PKB! ciekawe że uważający się za inteligentnego facet tego nie rozumie... niestety większość Polaków nie rozumie rzeczy podstawowych i dlatego jesteśmy zadupiem europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: mil1231 masz zimny prysznic? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 02:12 1. Biedakami może rzeczywiście nie jesteśmy, tyle że to stwierdzenie jest prawdziwe w porównaniu do Rumunii czy Ukrainy, ale juz niebardzo do Francji czy Niemiec. Przynależność do UE nie daje jeszcze prawa do wpisania się do klubu najbogatszych. Tragedii nie ma, ale nie jest też rewelacyjnie. Zresztą sam doszedłeś do wniosku, że jesteśmy zadupiem Europy ;-) 2. Nie wiem czy wiesz, ale ta kasa o której teraz się mówi przeznaczona jest na lata 2007-2013 (o ile się nie mylę). A mamy rok 2009. Jeśli EIT+ planuje budowę kampusu na Praczach to mam poważne wątpliwości czy jest sens cokolwiek zaczynać. Znając tempo prac u nas i biorąc pod uwagę, że nie ma projektów i nawet nie zaczęto jakichkolwiek przetargów (bo na jakiej podstawie?) mam prawie pewność, że nie zdążą. A tu niestety trzeba się liczyć z tym, że jeśli liczy się na kolejne projekty to trzeba sobie odpuścić i zacząć robić badania. Nikt przy zdrowych zmysłach nie przydzieli kolejnej takiej puli pieniędzy na opracowanie kolejnego projektu komuś, kto zawalił wcześniej. A na to teraz się zanosi. 3. Ze stadionem, sam przyznaj, też nie jest za ciekawie. Warszawa zaczęła wcześniej i jakoś im ta praca idzie. A u nas jeszcze dluuugo będziemy czekać na wbicie pierwszej łopaty... A to niestety dlatego, że cała procedura ruszyła za późno. Gdyby przetargi na wykonawcę ruszyły rok czy 1,5 nie byłoby tej presji czasu i gdyby firmy zaproponowały takie ceny jak teraz to można by rozpisać kolejny i wymusić przecenę. Tyle, że tego nie zrobiono. A teraz musimy się liczyć z tym, że stadion będzie kosztował nawet 800 tys. Wszystko zależy jak zostaną rozstrzygnięte odwołania. A i nie liczyłabym na to, że wyjdzie taniej bo "może" stanieją materiały. Nawet jeśli stanieją, to wykonawca tak sobie to powylicza, że wyjdzie mu tyle ile w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: wasza mentalnosć to dno... 25.02.09, 21:23 mil1231 napisał: > nie budujmy stadionów bo za drogo, Tak, tak stadiony ozłocą Polskę i Wrocław. Dla mnie sytuacja gdzie Polska jako kraj, który nie potrafi nawet sprawnie budować dróg, modernizować kolei, a porywający się na organizowanie wielkiej i kosztownej imprezy sportowej to właśnie doskonały przykład dlaczego jesteśmy i będziemy biedni. Odpowiedź brzmi następująco. Nie umiemy się gospodarzyć. W kwestii badań to powiem tak. Prowadzenie badań które mają na celu poszerzenie wiedzy w danym zakresie nauki, bądź też mają opracować jakąś nową technologię mają jak najbardziej sens. Nanotechnologia jest jak najbardziej przyszłościowa. Niemniej obawiam się, że u nas to będzie robienie projektów na półkę, które już u podstaw skazane są na porażkę. A bez kontaktu z przemysłem, który może wdrożyć i ocenić "użyteczność" danego projektu szansę na coś naprawdę rozwojowego znacznie spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 tak, stadiony i autostrady(które budujemy!!) 25.02.09, 21:27 sprawią że staniemy się wreszcie Europą A!!oczywiście nie tylko one ale bez nich na pewno nie awansujemy druga sprawa dzięki której staniemy się rzeczoną europą to właśnie takie projekty jak EIT. pewnie, wg ciebie skoro podejrzewasz że projekty będą bezwartościowe to najlepiej nic nie robić i ściągać kolejne montownie w rodzaju LG?? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: tak, stadiony i autostrady(które budujemy!!) 25.02.09, 21:39 mil1231 napisał: > sprawią że staniemy się wreszcie Europą A!!oczywiście nie tylko one ale bez nic > h > na pewno nie awansujemy > Wiesz załamałeś mnie. Stadion wyznacznikiem poziomu naszego kraju? Autostrady? Jakoś się budują (bardzo powoli), ale patrząc nawet na Chorwację przez którą przetoczyła się wojna domowa udaje im się znacznie lepiej. Strach pomyśleć co by było w Polsce w przypadku takiego konfliktu. > druga sprawa dzięki której staniemy się rzeczoną europą to właśnie takie > projekty jak EIT. pewnie, wg ciebie skoro podejrzewasz że projekty będą > bezwartościowe to najlepiej nic nie robić i ściągać kolejne montownie w rodzaju > LG?? hehe No tu trochę racji masz. Niemniej mamy wspaniałą instytucją zwaną Agencją (niedo)Rozwoju Przemysłu, która dba o to abyśmy szli drogą montowni młotków i nocników. Prywatyzacje w jej wykonaniu to generalnie pasmo porażek. Popatrz na Czechy, gdzie prywatyzacja była przeprowadzona znacznie lepiej, bo przyciągnięto trochę centrów badawczo-rozwojowych z prawdziwego zdarzenia. Jak chcemy równać ku Europie Zachodniej w kwestii "innowacyjności gospodarki" powinniśmy zapomnieć o EIT zarządzanym przez "urzędniczych" karierowiczach jak w przypadku spółki Euro2012. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 to ty mnie załamujesz... 25.02.09, 21:46 Europa A czy ci się to podoba czy nie to wysokie technologie, wielkie (między)narodowe koncerny, autostrady i stadiony! reszta która tego nie ma to nic nie warte satrapie z którymi nikt się nie liczy. to są fakty czy ci się to podoba czy nie. Budujemy najwięcej autostrad w Europie- sam widzisz jak postrzegasz Chorwację, która je wybudowała- kraje bez autostrad to nic niewarty motłoch, takie popychadła Prywatyzacja kuponowa w Czechach to była TRAGEDIA- poczytaj o tym. Mamy tyle samo centrów badawczo rozwojowych co Czesi- sam pracuję w jednym. Dla Polaków każda inwestycja musi być sprowadzona do polityki... Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: to ty mnie załamujesz... 25.02.09, 22:01 mil1231 napisał: > Europa A czy ci się to podoba czy nie to wysokie technologie, wielkie > (między)narodowe koncerny, autostrady i stadiony! reszta która tego nie ma to > nic nie warte satrapie z którymi nikt się nie liczy. to są fakty czy ci się to > podoba czy nie. Zapomniałeś dodać fontanny i krasnele:) > Budujemy najwięcej autostrad w Europie- sam widzisz jak > postrzegasz Chorwację, która je wybudowała- kraje bez autostrad to nic niewarty > motłoch, takie popychadła Chyba mieszkam w innej Polsce co najmniej E albo nawet Z. > > Prywatyzacja kuponowa w Czechach to była TRAGEDIA- poczytaj o tym. > Mają na swoim koncie kilka porażek, choćby Aero Vodochody ale porównaj prywatyzację np. Skody a FSO, > Mamy tyle samo centrów badawczo rozwojowych co Czesi- sam pracuję w jednym. Podaj proszę źródła na podstawie których tak twierdzisz. > Polaków każda inwestycja musi być sprowadzona do polityki... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: to ty mnie załamujesz... 25.02.09, 22:09 szkoda że z FSO się udało i mam nadzieję, że jeszcze będzie coś z tej firmy ale Skoda tak naprawdę nie jest czeska- to jest dopiero montownia źródłem jestem ja- mamy podobną ilość centrów badawczo rozwojowych co Czesi, nie rozumiem co mam ci podać. Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: to ty mnie załamujesz... 25.02.09, 22:14 mil1231 napisał: > szkoda że z FSO się udało i mam nadzieję, że jeszcze będzie coś z tej firmy ale > Skoda tak naprawdę nie jest czeska- to jest dopiero montownia > > źródłem jestem ja- mamy podobną ilość centrów badawczo rozwojowych co Czesi, ni > e > rozumiem co mam ci podać. Buuhaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: to ty mnie załamujesz... IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 02:58 Generalnie się zgadzam ;-) Odniosę się tylko do tego > Dla Polaków każda inwestycja musi być sprowadzona do polityki... A wszystko przez polityków, bo wszędzie się pchają! Mają pojęcie, czy nie to muszą być obecni przy wszystkim co choćby troche pachnie kasą... Czasem sobie myślę, że nas wszystkich przed wyborami ogarnia jakaś czasowa ślepota i demencja... a mija najpóźniej pół roku po wyborach i zaczynamy narzekać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati mil1231, nie denerwuj się tak! :-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 02:50 Nie wiem jak ty, ale ja bym chciała pojechać po normalnej drodze tak w mieście jak i na trasie. Bo narazie w większości mamy ser szwajcarski na kilometry ;-) Nikt nie mówi, że projekty będą bezwartościowe, ale chyba fajnie by było gdyby chociaż raz jakaś polska innowacja była u nas wykorzystywana. Bo narazie jak już coś nasi naukowcy wymyślą fajnego, to albo: 1. idzie na półkę bo nikt u nas nie ma kasy na masówkę a każdy się boi zainwestować w coś nieznanego, nawet jeśli mógłby to być hit. 2. Sprzedajemy pomysł za granicę i nadal mamy z tego niewiele. No bo co to za satysfakcja, że Polak wymyślił? I tak zapamiętają firmę, która wprowadziła na rynek... Taka gorzka rzeczywistość. Ale może warto by było dogadać się z naszymi firmami i zwyczajnie zapytać ich o to co byłoby dla nich interesujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska 21 i pół dudkiewicz na przydenta bamako! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 18:17 dudkiewicz na przydenta bamako! Cesarz to się zna na wszystkim i ma monopol na nieomyloność... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: dudkiewicz na przydenta bamako! 26.02.09, 02:37 Dutkiewicz jest przy tobie bwana kubwa! Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Dutkiewicz - włatca móch! 25.02.09, 18:26 Zdrojewski był niezłym PRowcem. Dutkiewicz to tylko PR. Panowie Nowaczyk i Wysocki odrobili kolejne wypracowanie. Pytania usłużne, niczego co dotyczy istoty sprawy tylko machanie szabelką na rektora. No cóż, takie są nowe kadry Sawki - prezydenckiego klakiera. Oczywiście oświadczenia rektora w "Sawkowybiórczej" nie znajdziesz. To już nie jest GW - to "Nasz Dziennik". Oświadczenie jest na stronie www.pwr.wroc.pl (zaglądnij). Politechnika i inne uczelnie mają po ok. 1 % udziałów w EIT Plus, Dutkiewicz bezpośrednio zarządza 51% udziałów. Czego chce rektor - nasi wspaniali "dziennikarze" tego nie napiszą. Rektor chce aby jego uczelnia i pozostałe były benifecjentami projektu. Czego chce Dutkiewicz? Kasy na etaty swoich urzędników bo Ratusz będzie zarządzał spółką wraz z kupionym prof. Lutym (przykre ale fakt). Jeśli Dutkiewicz przestanie kłamać a zacznie robić to co głosi to powinien oddać EIT Plus uczelniom. Ale on chce kasy, jego sztab wyborczy musi się wyżywić więc Psary zapełnią się departamentami, wydziałami, referatami tak jak cały Urząd Miejski. Urzędnicy będą zarządzać nauką ha ha ha. To jest styl Dutkiewicza. Urzędnicy chcą rządzić w sztuce (teatr), decydują czy mim Lenin ma prawo zabawiać ludzi na Rynku, ustalają ile dorożek może jednocześnie przebywać w Rynku (tak!). Nie ustalili jeszcze ile diabłów mieści się na ostrzu igły. Jeśli Wrocław chce mieć kolejny sukces w nauce to pieniądze mają dostać naukowcy nie urzędnicy. A to miasto ma wspomagać realizację tego celu a nie kierować nią. Ale to nic nie da Dutkiewiczowi w jego PR. Pognębi ten projekt krzycząc "łapcie złodzieja". Dutkiewiczowi marzy się, że jego spółka będzie sprzedawała dostęp do tematów, aparatury i laboratoriów uczelniom. Wedle urzędniczej woli i niewiedzy. To nie jest obrona rektora - to jest obrona przed kolejnym wyczynem lokalnego włatcy móch, który za nasze pieniądze - miast rozwiązywać problemy miasta - buduje sobie PRowską karierę. Stop Dutkiewiczowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek 100 % racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 18:35 100 % racji w temacie wielkiego wodza i idola mas Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi <a href="http://www.pwr.wroc.pl/203702.xml" target="_blank">ww 25.02.09, 19:55 No i wychodzi szydło z worka Odpowiedz Link Zgłoś
arturrof Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt EIT 25.02.09, 20:00 Rowniez popieram prezydenta Dutkiewicza. PAnie prof. Więckowski tyle szumu pan robisz, to juz chyba wystarczy, czy nadal ma pan jakies kompleksy wyzszosci?? Jest kasa na rozwoj to trzeba cos z nia zrobic, a nie bawic sie w polityke. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt E 25.02.09, 20:25 arturrof napisał: > Rowniez popieram prezydenta Dutkiewicza. PAnie prof. Więckowski tyle szumu pan > robisz, to juz chyba wystarczy, czy nadal ma pan jakies kompleksy wyzszosci?? Jest kasa na rozwoj to trzeba cos z nia zrobic, a nie bawic sie w polityke. Ot i mamy przykład inteligencji wybiórczej. Jakoś nie widzę szumu rektora, widzę od dwóch dni szum Dutkiewicza i (przepraszam za wyrażenie) dziennikarzy "Sawkowyborczej", i to na pierwszej stronie. Nie widzisz tego sierotko? No i "Jest kasa na rozwoj to trzeba cos z nią zrobic". No tak, Dutkiewicze wie co z nia zrobić: utworzyć w spółce 10 deprtamentów, w każdym po 10 wydziałów a w nich po 10 referatów. Obsadzić swoimi ludźmi, obwieścic światu EIT, dodać do poprzednich PRowskich sukcesów i wygrać - co nie daj Boże - wybory prezydenckie. A w tym kraju - co widac po postach - jest to całkiem realne i niestety pan D. o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankon111 Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt E IP: *.lanet.net.pl 25.02.09, 20:54 Ryswoj, popieram w całej rozciągłości. Dutkiewicz robi sobie PR. Nie zależy jemu na rozwoju Wrocławia (patrz na przykład komunikacji Wrocławia), tylko na tym, jak obsadzać stanowiska i budować sobie mocną pozycję. Popieram w pełni Profesora Więckowskiego, bo musi naprawdę mieć wiele siły, żeby walczyć z niewiedzą ludzi, wybiórczą - i jednostronnymi pismakami na usługach Sternika, Sternikiem, dawnym Rektorem, który podjudza, "naukowcami" z PAN i wielu innymi, którzy nie znając dogłębnie tematu zabierają głos na forum. Trzymam kciuki Panie Rektorze. P.S. Panie Luty, proszę pogodzić się z porażką w wyborach i nie mącić. Odpowiedz Link Zgłoś
ryswoj Autor: Gość: jankon111 IP: *.lanet.net.pl 25.02. 25.02.09, 21:04 Dzieki bo już nie mam siły :) Zmykam. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt E 26.02.09, 02:41 Na polibudzie co pokój - to spóła. Tam się już dawno pogubili kto z kim. Tu by trzeba pokazać gest Stuhra z "Seksmisji", gdy wyjaśnia kobitce zasady międzypłciowe (rączkami to wykładał). Odpowiedz Link Zgłoś
sumok_2008 Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt EIT 25.02.09, 21:19 Panie profesorze trochę rozsądku! Zrobił Pan wiele dla Politechniki teraz czas wyjść poza mury uczelni i pomyśleć o tych, których Pan kształcił i o mieszkańcach miasta. Tyle pieniędzy na naukę drugi raz nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kant Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt IP: *.wro.vectranet.pl 25.02.09, 22:09 EIT byłoby sukcesem Wrocławia, a sukces Wrocławia, to sukces również jego prezydenta. Tusk nie dopuści, aby potencjalny konkurent na prezydenta RP miał sukces. Pomoże mu w tym Schetyna i Zdrojewski. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 dokładnie, PO chce udupić Dutkiewicza 25.02.09, 22:11 a że Wrocław ucierpi przy okazji...a kogo to obchodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankon111 a ci swoje o jakiejś platformie i takich tam IP: *.lanet.net.pl 25.02.09, 22:16 Ludzie to nie jest problem z platformą, tylko ze Sternikiem Wrocławia i starą gwardią PWr, która nie może się pogodzić z tym, że nie wygrała wyborów!!! Poczytajcie rzetelną informację www.pwr.wroc.pl/203702.xml , a nie jakieś bzdety niedouczonych pismaków z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalista.300 Dutkiewicz: Niszczymy bardzo piękny projekt EIT 26.02.09, 01:29 czy Ci dziennikarze razem z Dutiewiczem ida w zaparte!!! Sprawdzcie w koncu jakosc przygotowania wnioskow albo niech dutkiewicz wraz z agora przygotuja kwit bankowy na zwrot dotacji??? Unia nie finasuje badan klinicznych, leków tak powstałych nie da sie skomercjalizowac, bo nie da rady ich opatentowac. I nic panstwo redaktorzy nie pojdzie bo jak pojdzie to trzeba bedzie zwrocic. Niech redaktorzy sprawdza brednie w broszurze Biomed a nie beda uparci jak barani. prosba o mail w tej sprawie. dosc sloganow. najpierw meritum pozniej dotacje!!!bo trzeba bedzie ja zwrocic z odsetkami, miasto ma na odsetki??? projekty sa nie przygotowane i zadne formy farmaceutyczne nic nie beda komercjalizowac!!!!!!!!!!!bo tego nie da sie skomercjalizowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryczne EIT a EITPlus Sternika to jak krzesło i krzesło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 01:40 Odpowiedz Link Zgłoś