Gość: Lubelak IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 28.05.01, 22:59 Jeśli tak to na UW czy na PW? Doradźcie jeśli jesteście doświadczeni. Dziekuje i przesyłam pozdrowienia z Lublina:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: holyfido Re: Musi być, że warto :->> IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.01, 00:08 Jeśli wierzyć rankingowi Polityki to mamy drugi wydział informatyki w kraju, po warszawskim. Mam kumpla, który kończy 5 rok, ale nie mam porównania z innymi uczelniami. wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holyfido Re: Musi być, że warto :->> IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.01, 00:10 pisałem oczywiście o UW. Pozdrawiający holyfido Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocadi Re: Musi być, że warto :->> IP: 192.168.1.* / *.wroclaw.top.pl 29.05.01, 00:39 Ja moge powiedziec tylko tyle. POlibuda...sporo matmy i przedmiotow elektronicznych...programowanie od strony sprzetowej i systemow...UW natomiast czytse programowanie bez zbednych przedmiotow jak na polibudzie...Konkluzja...jak chcesz tylko programowac to idz na uniwerek jezeli lubisz elektronike i chcialbys wykorzystywac informatyke nie tylko do pisania programow to Polibuda. To chyba tyle. Aaaaa zapomnialbym na UW trzeba sporo umiec zeby przetrwac a na polibudzie sporo zeby sie dostac...z przetrwaniem - duzo zalezy od szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YoMen Re: Musi być, że warto :->> IP: *.domena.pl 29.05.01, 09:45 Gość portalu: wrocadi napisał(a): > Ja moge powiedziec tylko tyle. POlibuda...sporo matmy i przedmiotow > elektronicznych...programowanie od strony sprzetowej i systemow...UW natomiast > czytse programowanie bez zbednych przedmiotow jak na > polibudzie...Konkluzja...jak chcesz tylko programowac to idz na uniwerek jezeli > > lubisz elektronike i chcialbys wykorzystywac informatyke nie tylko do pisania > programow to Polibuda. To chyba tyle. Aaaaa zapomnialbym na UW trzeba sporo > umiec zeby przetrwac a na polibudzie sporo zeby sie dostac...z przetrwaniem - > duzo zalezy od szczescia. To powiedz mi prosze dlaczego brykacie z zadaniami do zrobienia z UW do kumpli z Polibudy ? Skonczylem PWR, a dla porownania mialem sporo znajomych na UW. I okazuje sie ze wiele z tych przedmiotow, ktore nazwano "zbednymi" jest szalenie przydatne. Ponadto na zachodzie nie ma problemow z nostryfikacja dyplomu Politechniki Wroclawskiej, szczegolnie po wudziale elektroniki i informy na zarzadzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Musi być, że warto :->> IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:00 > To powiedz mi prosze dlaczego brykacie z zadaniami do zrobienia z UW do kumpli > z > Polibudy ? > Skonczylem PWR, a dla porownania mialem sporo znajomych na UW. I okazuje sie ze > > wiele z tych przedmiotow, ktore nazwano "zbednymi" jest szalenie przydatne. > Ponadto na zachodzie nie ma problemow z nostryfikacja dyplomu Politechniki > Wroclawskiej, szczegolnie po wudziale elektroniki i informy na zarzadzaniu. > Miałem na roku kolesie (Inf/Eka), który dwa razy wyleciał, i dwa razy się dostał ponownie. Za trzecim razem, jak go wylali (zawsze po pierwszym semestrze) poszedł na uniwerek. I radzi sobie nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameba Re: Musi być, że warto :->> IP: *.ii.uni.wroc.pl 07.06.01, 18:39 Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a): > Miałem na roku kolesie (Inf/Eka), który dwa razy wyleciał, i dwa razy się dosta > ł ponownie. Za trzecim razem, jak go wylali (zawsze po pierwszym semestrze) > > posze dł na uniwerek. I radzi sobie nieźle. Nie uwierzysz - ja mam kumpla ktory studiowal na ASP, trzy razy wylatywał i trzy razy sie dostawał. Wreszcie zdał na medycyne na UJ i doskonale sobie radzi. To niesamowite ze takich cieniasow przyjmuja na UJ i to na medycyne!! A trzy razy wylatywał z ASP... trzy razy??? ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siodmy Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.k.pl 29.05.01, 00:39 witam, Gość portalu: Lubelak napisał(a): > Jeśli tak to na UW czy na PW? sugeruje UW. Moze do 5 roku jeszcze mi kawalek zostal, jednak jakos bardziej pasuje mi wlasnie na uni, niz na politechnice. konczac niezgorsza szkole srednia wraz z kolega rozpoczelismy studiowanie informatyki ja na UW, kolega na politechnice. w tym roku kolega bedzie zdawal na uni. zauwazyl tez jedna rzecz: na UW sie uczy, na PWr studiuje. ps wg rankingu polityki ii na uw jest drugi w kraju, a jesli wezmie sie pod uwage drobiazg ze nowy budynek ma powstac juz wkrotce (w tej kwestii to akurat moze bylbym sceptykiem) to uw wskoczy na 1. miejsce - za infrastrukture mial afair najmniej punkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in-ka Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.elbacsb.com.pl 29.05.01, 08:35 A ja skończyłam PWR. Było różnie, ale ma się ten komfort, że cała "władza" nie jest za "zaklętym kręgiem" sekretarek! Jeśli masz problem, zawsze możesz o tym porozmawiać. Nie ma wielu "fanów-prowadzących" swoich przedmiotów. Po porównaniu PWR i UW - wybrałam wtedy i wybrałabym ponownie PWR. A nauka - jest wszędzie, rację ma ten kto twierdzi, ze na PWR jest wiele matmy i fizyki i innych w naszym mniemamniu niepotrzebnych przedmiotów, ale to jest Polibuda, po niej masz inż mgr. Za coś tego inż masz dostać, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 29.05.01, 09:53 Jesli chcesz pracowac w sklepie komputerowym, to goraco zachecam na PWR. Odpowiedz Link Zgłoś
wrocadi Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? 29.05.01, 10:31 To ze lepiej traktowane sa osoby z indeksem polibudy (wydzial elektroniki) to chyba normalne. dlaczego? Bo mamy wieksza wiedze z elektroniki ogolnej polaczonej z przedmiotami informatycznymi (programowanie). Zgadzam sie ze na Polibudzie sie STUDIUJE...oni niczego nie ucza tylko wymagaja. Z wykladu nie dowiesz sie niczego ciekawego oprocz tego kiedy jest najblizsze kolo. Zupelnie inaczej jest na uniwerku ale ze wzgledu na specjalizacje w programowaniu i na prowadzacych "pasjonatow". I tak to wyglada. Jest jeszcze na PWr Kierunek Informatyka i zarzadzanie. Dostac sie na niego jest dosc trudno (jakies 6 na maturalnym musza byc)a pozniej zajmujesz sie programowaniem. Przypomina on (przedmiotowo) studia na uniwerku jednak wykladowcy...pozostawwmy bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:06 Kończę informę na wydz. Elektroniki Pwr i musze stwierdzić, że wielu praktycznych rzeczy musiałem i jeszcze będę musiał nauczyc sie sam. Głównym problemem jest zbyt mała kadra wykładowców. Dochodziło do tego, że asemblera uczyła mnie kobieta, która siedzi w bazach danych i o niczym innym nie ma pojęcia. Generalnie jest paru pasjonatów, typu dr. Bogdan, który dla studentów zrezygnował z roboty w Irlandii, ale większość to beton. Ręka rekę chroni. Na propozycję modernizacji siatki zajęc często padaja odpowiedzi w stylu: "A kto to umie", "a kto miałby to prowadzić" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: 212.160.90.* 29.05.01, 12:41 Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a): > Kończę informę na wydz. Elektroniki Pwr i musze stwierdzić, że wielu > praktycznych rzeczy musiałem i jeszcze będę musiał nauczyc sie sam. Głównym > problemem jest zbyt mała kadra wykładowców. Dochodziło do tego, że asemblera > uczyła mnie kobieta, która siedzi w bazach danych i o niczym innym nie ma > pojęcia. Generalnie jest paru pasjonatów, typu dr. Bogdan, który dla studentów > zrezygnował z roboty w Irlandii, ale większość to beton. Ręka rekę chroni. Na > propozycję modernizacji siatki zajęc często padaja odpowiedzi w stylu: "A kto > to umie", "a kto miałby to prowadzić" Piszmy otwarcie i ostro bez pomijania nazwisko, ta kobieta jest niejaka pani Chalon, ktora moze i informatyki mogla by uczyc ale w szkole podstawowej. Jak dzis pamietam przekrety jakie chlopaki robili u niej na zajeciach z assemblera. Pani nic nie kumala i zaliczala spokojnie cwiczenia. Ja na szczescie juz sie uporalem z Polibuda i naszym "ukochanym" wydzialem Elektroniki. Co mozna zmienic w informie na Elektronice ??? Odpowiedz jest prawdobodobnie nic bo to co by mozna wlozyc czyli np. jakies www, java czy inne takie, to nie ma skad sciagnac fachowca co za smieszne pieniadze bedzie to wykladal Co do sprzetu na Polibudzie to tez to jest niezly problem, bo np. nie ma chyba ani jednej drukarki dostepnej dla studentow. Nie to co na zachodzie gdzie sale uczelniane otwarte sa 24h i mozesz sobie drukowac co ci tylko potrzeba i nikt cie nie musi pilnowac i zagladac ci przez ramie co tam robisz. Pozdrawiam wszystkich studentow i absolwentow informy na Polibudzie i nie tylko. Gregor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 12:17 Gość portalu: Gregor napisał(a): > Piszmy otwarcie i ostro bez pomijania nazwisko, ta kobieta jest niejaka pani > Chalon, ktora moze i informatyki mogla by uczyc ale w szkole podstawowej. Jak > dzis pamietam przekrety jakie chlopaki robili u niej na zajeciach z assemblera. > > Pani nic nie kumala i zaliczala spokojnie cwiczenia. Tak, to ona. Ja napierniczałem każde zadanko prze 2 tyg., kumpel brał od innych. Ja dostałem 4, on 5. Okazało się, że różnica była w tym ,że on oddawał z kolorowymi rysunkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 12:26 Gość portalu: Gregor napisał(a): > Piszmy otwarcie i ostro bez pomijania nazwisko, ta kobieta jest niejaka pani > Chalon, ktora moze i informatyki mogla by uczyc ale w szkole podstawowej. Jak > dzis pamietam przekrety jakie chlopaki robili u niej na zajeciach z assemblera. > > Pani nic nie kumala i zaliczala spokojnie cwiczenia. > Ja na szczescie juz sie uporalem z Polibuda i naszym "ukochanym" wydzialem > Elektroniki. Co mozna zmienic w informie na Elektronice ??? Odpowiedz jest > prawdobodobnie nic bo to co by mozna wlozyc czyli np. jakies www, java czy inne > > takie, to nie ma skad sciagnac fachowca co za smieszne pieniadze bedzie to > wykladal. Miałes może do czynienia z Kosinkiewiczem? Gościu na 15 zajęć przeprowadził jedne. Miał wykładac nowela, którego sam nie zna. A Zosię Kruczkiewicz, która programowania obiektowego uczy na Pascalu? Reszty nie pamiętam, ale też byli giganci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 12:28 Gość portalu: Gregor napisał(a): > Piszmy otwarcie i ostro bez pomijania nazwisko, ta kobieta jest niejaka pani > Chalon, ktora moze i informatyki mogla by uczyc ale w szkole podstawowej. Jak > dzis pamietam przekrety jakie chlopaki robili u niej na zajeciach z assemblera. > > Pani nic nie kumala i zaliczala spokojnie cwiczenia. > Ja na szczescie juz sie uporalem z Polibuda i naszym "ukochanym" wydzialem > Elektroniki. Co mozna zmienic w informie na Elektronice ??? Odpowiedz jest > prawdobodobnie nic bo to co by mozna wlozyc czyli np. jakies www, java czy inne > > takie, to nie ma skad sciagnac fachowca co za smieszne pieniadze bedzie to > wykladal. Miałes może do czynienia z Kosinkiewiczem? Gościu na 15 zajęć przeprowadził jedne. Miał wykładac nowela, którego sam nie zna. A Zosię Kruczkiewicz, która programowania obiektowego uczy na Pascalu? Reszty nie pamiętam, ale też byli giganci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: 212.160.90.* 30.05.01, 12:46 Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a): > Gość portalu: Gregor napisał(a): > > Miałes może do czynienia z Kosinkiewiczem? Gościu na 15 zajęć przeprowadził > jedne. Miał wykładac nowela, którego sam nie zna. > A Zosię Kruczkiewicz, która programowania obiektowego uczy na Pascalu? > Reszty nie pamiętam, ale też byli giganci Z Kosinkiewiczem nie mialem zadnych zajec pierwszy raz wogole slysze o kims takim. Z.Kruczkiewicz to osbna sprawa na szczscie tez tylko sie o nia otarlem na egzaminie z pascala. Polibuda ma takich wykladowcow jakich ma na Informie duzo pierodlowatej sztucznej inteligencji z lat 70 jest w wykonaniu prof. Kazimierczaka i dr. Buchalskiego (ten to jest gigant0. Oglnie mowiac kicha a co to bedzie jak niektorzy odejda na emeryture??? Ale ten problem to jest chyba problem calgo naszego Panstwa ze nie bedzie kadr za 10 lat albo i wczesniej. Komu sie chce bawic w doktora czy profesora z mlodych ludzi i to za marne pare zlotych jakie uczelnia daje swoim doktorantom. Pozdr. Gregor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 29.05.01, 13:26 napisze to co wszyscy: jesli jako informatyk chcesz znać się na napięciach i hardware side, to polibuda, jak software-side to UWr (pomijajac ranking polityki, gdzie pwr oceniono daleko). na UWr latwo sie jest dostac i baaaardzo utrzymac. wykladowcy to pasjonaci i inny element, tak czy tak za kilka lat braknie tych co chcą uczyc informy. uniwerek da ci powerek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 29.05.01, 13:29 a jak piszesz z lublina to dodam: jak informa to tylko zDolny Śląsk !!! czyli polska silicon valley Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: 212.160.143.* 29.05.01, 14:18 co by to nie było TYLKO we WROCŁAWIU trzeba studiować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Dzięki, jestem już przekonany do UW ale... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 29.05.01, 16:44 Zapomniałem o najważniejszym: Ile kosztuje piwo?:) A tak w ogóle to ile miesięcznie trzeba wydać na studiowanie (zaznaczam nie chodzi tylko o naukę:) ??? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: Dzięki, jestem już przekonany do UW ale... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 12:21 Gość portalu: Lubelak napisał(a): > Zapomniałem o najważniejszym: Ile kosztuje piwo?:) Od 1,60 za sikacza do 3 zl za piwo w sklepie W knajpi od ok. 5 do 7-8zl > A tak w ogóle to ile miesięcznie trzeba wydać na studiowanie (zaznaczam nie > chodzi tylko o naukę:) ??? > > Pozdrawiam! Akademik (trzeba miec dochody na poziomie absolutnego minimum) kosztuje ok. 250zł (polibuda) Stancja - ok 350 zł Mieszkanie 3 pokojowe - 1200-1300 + liczniki Ja miesięcznie wydaję ok. 1100 zł, i ledwo starcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Dzięki, jestem już przekonany do UW ale... IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 15:20 akademiki na UW są od 150 do 250, zalezy ktore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameba Re: Dzięki, jestem już przekonany do UW ale... IP: *.ii.uni.wroc.pl 07.06.01, 18:11 Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a): > Ja miesięcznie wydaję ok. 1100 zł, i ledwo starcza Odpowiedz Link Zgłoś
przycinek Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? 29.05.01, 21:24 Jeżeli planujesz w przyszłości programować gry albo obrazki do telewizji, idź na Uniwerek. Tak samo, jeśli marzysz o pracy z Excelem, Windows 2005 itp. Politechnika daje porządną podbudowę. Poznasz architekturę, może nawet strukturę i konstrukcję systemów informatycznych. Nie będzie problemu "gdzie jest ten any key". Trochę problemów na początku z assemblerem, crossassemblerami, budową urządzeń peryferyjnych - tego, co stanowi w tej chwili najważniejszą część systemów. Miałem w firmie fachowców z Anglii, Niemiec, Ameryki. (naprawy gwarancyjne) Polski inżynier po Politechnice lewą ręką na kacu lepiej zrobi to, co taki zagraniczny fachowiec po wielogodzinnych konsultacjach przez telefon uznaje za uszkodzenie wymagające zabrania sprzętu do firmy. Radzę P.Wr. Dobrze tam uczą się uczyć. Później musisz się uczyć sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 30.05.01, 11:28 przycinek napisał(a): > Jeżeli planujesz w przyszłości programować gry albo obrazki do telewizji, idź > na Uniwerek. > Tak samo, jeśli marzysz o pracy z Excelem, Windows 2005 itp. > Politechnika daje porządną podbudowę. Poznasz architekturę, może nawet > strukturę i konstrukcję systemów informatycznych. > Nie będzie problemu "gdzie jest ten any key". > Trochę problemów na początku z assemblerem, crossassemblerami, budową urządzeń > peryferyjnych - tego, co stanowi w tej chwili najważniejszą część systemów. > Miałem w firmie fachowców z Anglii, Niemiec, Ameryki. (naprawy gwarancyjne) > Polski inżynier po Politechnice lewą ręką na kacu lepiej zrobi to, co taki > zagraniczny fachowiec po wielogodzinnych konsultacjach przez telefon uznaje za > uszkodzenie wymagające zabrania sprzętu do firmy. > Radzę P.Wr. Dobrze tam uczą się uczyć. Później musisz się uczyć sam. Chlopie, czy ty wiesz co piszesz? Jakie obrazki dla telewizji czy gry. Czy ty w ogole czytales program studiow na uniwerku? U nas uczy sie informatyki jako NAUKI, a nie zdobywa umiejetnosci, ktore potem mozna wykorzystac pracujac w sklepie komputerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 15:28 specjalista lewą ręką na kacu.. to mówisz chyba o naprawianiu myszki czy grzebaniu śrubokrętem w drukarce :-) po co informatykowi śruborkęt? i jakich systemów? dla ciebie system to szafa w srodku której są procesory i się psuje.... ... szczerze współczuję pojęcia o systemach informatycznych :-) informatyka to nauka, która kiedys odłączyła się od matematyki a nie od elektroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groblas Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ci.pwr.wroc.pl 30.05.01, 10:32 Studiuje informe na PWr. Wnioski - ciezko sie dostac, jeszcze ciezej utrzymac, zwlaszcza przez 3 pierwsze semestry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Pytanie z innej beczki .... IP: *.mw.tu-dresden.de 30.05.01, 13:50 Ja moze z innej beczki ... tez mam pytanie. Chodzi mi o jakies studia podyplomowe z programowania. Wie ktos cos na ten temat? Chodzi mi o na przyklad C++ na wysokim poziomie plus na przyklad administracje systemow unixowych plus na przyklad java ale wylacznie sprawy software'owe. Cos maximum 2 letniego na UW albo PWr. Chetnie cos zaocznego. Za wszelkie informacje bede wdzieczny. Nie jestem informatykiem ale mam bardzo duzo do czynienia z obliczeniami na komputerze. Programuje rowniez w Fortranie i chcialbym nauczyc sie C++ szybko i na bardzo wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Pytanie z innej beczki ....Mówi Lubelak IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 30.05.01, 14:48 Dzięki za posty. Wciąż jestem za uniwerkiem. Lubię matematykę, programowanie, ale chociaż jestem po mat-fizie nie znoszę fizyki, kreski i takich tam innych pierdół, które są np na Politechnice Lubelskiej. Swoją drogą informatykę miałem z wykładowcą był okropnie żadki;)Jeśli chodzi o informatykę w krótkim czasie polecam kursy lub zjazdy, ja np mam 2tyg kurs z Novella i baz danych zaświadczony certyfikatem Novella.Polecam takie wyjście. Pozdrawiam Wrocław! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.net2000.com.au 30.05.01, 15:13 Gość portalu: Info napisał(a): > Ja moze z innej beczki ... tez mam pytanie. Chodzi mi o > jakies studia podyplomowe z programowania. Wie ktos cos > na ten temat? Chodzi mi o na przyklad C++ na wysokim > poziomie plus na przyklad administracje systemow > unixowych plus na przyklad java ale wylacznie sprawy > software'owe. Cos maximum 2 letniego na UW albo PWr. > Chetnie cos zaocznego. Za wszelkie informacje bede > wdzieczny. Nie jestem informatykiem ale mam bardzo duzo > do czynienia z obliczeniami na komputerze. Programuje > rowniez w Fortranie i chcialbym nauczyc sie C++ szybko > i na bardzo wysokim poziomie. Jezeli chcesz nauczyc sie C++, Java a jeszcze do tego Unix albo Unix clon "na bardzo wysokim poziomie" w ciagu 2 lat?, zachecam do nauki on line(setki adresow na Internecie) , PW albo UW produkuje "wspanialych" teoretykow. Mialem to szczescie skonczyc Melbourne University na wydziale Information Technology - Software Development i mialem rowniez okazje zapoznania sie z programem nauczania PW & UW. Naprawde szkoda czasu. A ponadto mowisz tu o 3 roznych sprawach. Jezeli interesujesz sie administracja Unix - to powinienes poznac dobrze 'C'. Majac baze on 'C' to do Javy tylko 2 kroki oczywiscie jezeli interesujesz sie praca on line albo programowaniem wspolbieznym. Jezeli interesujesz sie zagadnieniami programowania obiektowego to oczywiscie C++. Ktorakolwiek z tych dziedzin interesujesz sie proponuje tez Visual Basic. Globo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 10:27 Gość portalu: Globo napisał(a): > Gość portalu: Info napisał(a): > > > Ja moze z innej beczki ... tez mam pytanie. Chodzi mi o > > jakies studia podyplomowe z programowania. Wie ktos cos > > na ten temat? Chodzi mi o na przyklad C++ na wysokim > > poziomie plus na przyklad administracje systemow > > unixowych plus na przyklad java ale wylacznie sprawy > > software'owe. Cos maximum 2 letniego na UW albo PWr. > > Chetnie cos zaocznego. Za wszelkie informacje bede > > wdzieczny. Nie jestem informatykiem ale mam bardzo duzo > > do czynienia z obliczeniami na komputerze. Programuje > > rowniez w Fortranie i chcialbym nauczyc sie C++ szybko > > i na bardzo wysokim poziomie. > > Jezeli chcesz nauczyc sie C++, Java a jeszcze do tego Unix albo Unix clon "na > bardzo wysokim poziomie" w ciagu 2 lat?, zachecam do nauki on line(setki adreso > w > na Internecie) , PW albo UW produkuje "wspanialych" teoretykow. Mialem to > szczescie skonczyc Melbourne University na wydziale Information Technology - > Software Development i mialem rowniez okazje zapoznania sie z programem nauczan > ia > PW & UW. Naprawde szkoda czasu. A ponadto mowisz tu o 3 roznych sprawach. Jezel > i > interesujesz sie administracja Unix - to powinienes poznac dobrze 'C'. Majac ba > ze > on 'C' to do Javy tylko 2 kroki oczywiscie jezeli interesujesz sie praca on lin > e > albo programowaniem wspolbieznym. Jezeli interesujesz sie zagadnieniami > programowania obiektowego to oczywiscie C++. Ktorakolwiek z tych dziedzin > interesujesz sie proponuje tez Visual Basic. > Globo Panie specjalisto z Australii, Wielki Praktyku: Na uniwerku ,wyklad programowanie - uczysz sie jak zbudować pralkę Predom-Polar Superautomat, nie jak z niej korzystać. Prubujesz zrozumiec koncepcje prania wstępnego i zasadniczego, wirowania i trybu BIO w takim stopniu, że będziesz mogl korzystać z wszelkich pralek, również tych, które zostaną zbudowane w przyszłości, umieć je porównywać i rozumieć mechanizmy, które w nich zachodzą. Specjalizacja w obsłudze konkretnego modelu pralki Predom-Polar Superautomat nie jest umiejętnością o trwałej wartości. Prędzej czy później ten model odejdzie na śmietnik historii, a tacy "specjaliści" razem z nią. Oczywiscie ta nauka o pralkach to w rzeczywistosci nauka o kompilatorach i jezykach programowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.net2000.com.au 31.05.01, 13:21 No widzisz Globo, tak to jest z tymi co to chca wszystko wiedziec, zagladaja nawet pralka pod ogon i robia wiele innych glupich zeczy na polskim poziomie akademickim. Ja tez bym radzil uczenia sie na internecie albo z dobrej ksiazki. Pozdrowieni z Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 13:49 Wtedy bedziesz mial szanse na zrobienie wlasnej homepage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bondido Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.06.01, 13:49 Sugerujesz więc, że po skończeniu Informatyki na Uniwersytecie posiadasz wiedzę, która wystarczy Ci 'na zawsze' i nie będziesz musiał jej rozszerzać, ponieważ 'wszystko masz obcykane' od podstaw ? Delikatnie chyba przesadziłeś. Uważasz, że np. student medycyny, który uczy się o znanych dziś metodach walki z rakiem, nie będzie w stanie poradzić sobie z opanowaniem wiedzy na temat metod, które pojawią się w przyszłości ? Albo, że nie ma potrzeby uczyć go tych metod, gdyż wystarczy poznanie mechanizmu działania choroby, a on już później sam sobie ze wszystkim poradzi ? Poza tym ktoś musi Wam projektować te komputery, dla których będziecie pisać kopilatory i systemy operacyjne. Proces życiowy komputera nie rozpoczyna się w sklepie, choć tego może Ciebie na studiach nie uczono. (tu się może zapędziłem, ale Twoje teksty o sklepach komputerowych po prostu mnie irytują) Ludzie!!!!!!!!!! Przestańcie na siebie tak najeżdżać. I tak najważniejsze jest kto co umie. Najgorzej, jeśli informatykami zostają osoby takie jak autorka postu 'Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek'. Informatycy wszystkich uczelni łączcie się!!! Student PWR :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Praktycy a teoretycy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 14:35 Trzeba znaleźć złoty środek: http://funnies.paco.to/softEng.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Do upierdliwego b IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 14:45 Gość portalu: b napisał(a): > Panie specjalisto z Australii, Wielki Praktyku: > Na uniwerku ,wyklad programowanie - uczysz sie jak zbudować pralkę Predom-Polar > > Superautomat, nie jak z niej korzystać. Prubujesz zrozumiec koncepcje prania > wstępnego i zasadniczego, wirowania i trybu BIO w takim stopniu, że będziesz mo > gl > korzystać z wszelkich pralek, również tych, które zostaną zbudowane w > przyszłości, umieć je porównywać i rozumieć mechanizmy, które w nich zachodzą. > Specjalizacja w obsłudze konkretnego modelu pralki Predom-Polar Superautomat ni > e > jest umiejętnością o trwałej wartości. Prędzej czy później ten model odejdzie n > a > śmietnik historii, a tacy "specjaliści" razem z nią. > Oczywiscie ta nauka o pralkach to w rzeczywistosci nauka o kompilatorach i > jezykach programowania. Ocknij się uniwerystecki oszołomie i rozejrzyj po świecie. Jakiekolwiek istotne innowacje wprowadzane są przez praktyków, w firmach komputerowych, na styku progamisty-projektanta z użytkownikiem czy konkretnym problemem. O jakich kompilatorach tych snujesz? Od 30 lat użyteczne programy pisze się głównie w C i w Cobolu. Ciekawe kiedy "odejdą na śmietnik historii" ? To poletko uprawia parę dobrych firm i nie ma tam miejsca dla Ciebie ani tym bardziej Twoich studentów. Sprzedając to gówno o wielkiej nauce marnujesz czas naiwnym i produkujesz kolejne roczniki frustratów, które nie nadają się nawet do sprzedawania w sklepie komputerowym. Po pierwsze: jest duży przemysł, umownie: komputerowy, potrzebuje niegłupich ludzi, płaci dobrze. Po drugie: zdolnych ludzi mamy, ich rodzice odejmą sobie od ust, żeby dzieci wykształcić. Po trzecie: jest banda pasożytów okupująca uniwerki i polibudy, która przejmuje tę kasę w zamian za marnowanie studentom czasu. Prestiż wykształcenia na państwowej uczelni jest wciąż duży, ale mylisz się b, jeśli myślisz, że dzięki Tobie. Pracodawca daje robotę, bo wie, że jak ktoś przetrwał Ciebie, to poradzi sobie wszędzie. Umiejętność programowania w Prologu jest w życiu tak samo nieprzydatna jak fizyka złącza MS. Chcesz być dumny, że uczysz tego pierwszego - Twoja sprawa. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Pytanie z innej beczki .... IP: *.ii.uni.wroc.pl 31.05.01, 15:31 hehe australia :-) jesli studiowaniem informatyki nazywasz uczenie się języka to powinszowować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.zes.hu-berlin.de 31.05.01, 15:23 nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 31.05.01, 17:41 To gdzie mam się niby uczyć w Berlinie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek. Anka IP: *.net2000.com.au 01.06.01, 04:25 Pomozcie!!!!!!!!! musze miec ten program na czwartek. Anka anna_odra@hotmail.com 1.Uzywajac ponizszych danych, utworz plik tekstowy o nazwie SDATA.DAT uzywajac edytora textu np. NOTEPAD. Wpisane pola powinny byc oddzielone znakiem ‘ I’. Modul Tytul Godziny WVB Wstep do programowania 20 ZBI Zasady budowy Interfejsow 25 ABC Kompilatory 20 R21 Rachunek prawdopodobienstwa 30 HT4 HTML 4 10 2. Napisz program w jezyku C uzywajac kompilatora Borland C++, ktory: a)czyta dane z pliku tekstowego SDATA.DAT i wyswietla rekord w kolejnosci zapisanej w pliku tekstowym. b)tworzy binarny plik o nazwie BDATA.DAT i wpisuje powyzsze dane do tego pliku. c)czyta dane z pliku BDATA.DAT i zapisuje na liscie pamieci w kolejnosci alfabetycznej wedlug Modulu i wyswietla rekord. d)Pyta o usuniecie rekordu, i jezeli uzytkownik wybierze np. ZBI usunie ten record. e)Pyta o dodanie rekordu, i jezeli uzytkownik napisze np. URBD1, Rekordy baz danych, 30 doda ten rekord do listy rekordow. f)Zapisze liste danych w kolejnosci alfabetycznej do pliku teksyowego o nazwie LDATA.DAT, gdzie wpisane pola powinny byc odzielone znakiem ’ ~’. g)czyta dane z pliku tekstowego LDATA.DAT i wyswietla rekord w kolejnosci zapisanej w pliku tekstowym. anna_odra@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek. LUBELAK IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 15:21 Droga DZEWCZYNKO co z ciebie za informatyk skoro z takimi pierdołami masz kłopoty. Zajmij się jakimś innym zawodem np krawiec:) A tak w ogóle umiesz liczyć??? LICZ NA SIEBIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek. LUBELAK IP: *.waw.cdp.pl 01.06.01, 15:25 Lubelak... alez z Ciebie wychowany, madry i wazny informatyk. Ciekawi mnie jak wygladaly Twoje poczatki geniuszu komputerowy, pewnie pierwsze co w zyciu powiedziales to bylo od razu przekompilowane jazdo linucha... jak nie potrafisz dziewczynie pomoc to wez sie nie osmieszaj chamstwem.. Ghandi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek. LUBELAK IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 22:35 Sorka za poprzedni post. Ale tak szczerze powiedziawszy to nie są robótki na drutach czy coś podobnego. Ja np nigdy nie prosiłem kogoś o zrobienie mi jakiegoś zadania. Zawsze mnie to ciekawiło jak uporać się z problemem. Przepraszam ale osoba, która nie może sobie poradzić z jakimś problemem nie powinna prosić o odwalenie całej roboty, a co zrobi później kiedy będzie musiała wykonać podobne zadanko??? Wg mnie może liczyć jedynie na podpowiedź. Zdaję sobię sprawę co to jest programowanie obiektowe wiem, że niektórym zleca się określone zadania ale na pewno nie w sytuacji Anki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Pomocy Koledzy!!!!!!! Musze miec program na czwartek. LUBELAK IP: *.ii.uni.wroc.pl 01.06.01, 17:39 LUBELAK to ty sie nie ośmieszaj: zobacz na adresy: globo, alek, anka to ta sama osoba :-) która się uczy informatyki z tutoriali step-by-step Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromden Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 12:19 Ludzie, zrozumcie, że wasz los jest w waszych rękach. To czego się nauczycie w czasie studiów zależy *przede wszystkim* od was, a dopiero potem od uczelni. Na dobrej uczelni można przebimbać pięć lat, a na kiepskiej uczelni można dużo pracując samemu wiele się nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.ii.uni.wroc.pl 01.06.01, 14:55 ale dobra renownowana uczelnia to solidny odchamiacz, nie to co komerycjna szkola biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.waw.cdp.pl 01.06.01, 15:05 Tak tak! popieram, wlasnie bimbam juz ze 3 rok na dobrej uczelni :-) i jest super :-) No nei mowie, czego sie tez nauczylem :-) Zeby nikt mnei nie zakrzyczal, to studiuje wlasnie dla tego bimbania :-) fajnie mi sie studiuje, jest grono znajomych, jest fajnie :-) a co do papierka? i tak nie bede sie nim poslugiwal bo pracuje jako zupelnie kto inny :-) to jakby moje studia byly na ekstremalnie innym krancu niz moja praca :-) Najwiecej ucze sie w pracy :-) Pozdrawiam wszystkich studentow luzakow :-) Tylko te sesje kurczaki sa takie stresujace, no ale dla tej przyjemnosci :-) Heja! Ghandi, wyznawca wolnego umyslu :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szaroch Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 17:47 Jestesmy studentami informy na pwr. Tzn. ja (Maras) i Kaziu. On na elektronice ma druty i miernictwo, a ja nie wiem jak kondensator wyglada (on mowi ze tez nie wie). Ogolnie to jest fajnie i zachecamy do wstapienia w szeregi Polibudu. Hop hop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XemiR Re: Czy warto we Wrocławiu studiować informatyke? IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 09.06.01, 23:24 Startując na Polibudę we Wrocławiu brałem pod uwagę AGH i UMK w Toruniu, okazało się iż PWR to był najlepszy wybór. Atrybuty przeciw tym uczelniom AGH - układy,układy, itp + wysoki poziom nauczania UMK - niezbyt wysoki poziom nauczani - baardzo dużo mamtmy terotycznej a mało Informy wg mnie UW ma bardzo dobrych programistów, lepszych od naszych z PWR, jednak jestem zszokowany że dotąd nie zabrał głosu żaden z kolegów z Informy na wydziale IZ tylko sami koledzy z Elektroniki. Przedmioty które miałem (Jestem na 4 tym roku), są bardzo, zaznaczam bardzo silnie związane z nowoczesną infromatą. NA tym wydziale nie kształci się przyszłych sprzedawców (choć zawsze znajdą się tacy), lecz specjalistów w dziedzinie informatyki. Ponadto prowadzący (przynajmniej na Inżynierii Oprogramowania) są bardzo wymagający, czasami mają dziwne pomysły lecz w sporej części przypadów to pasjonaci. Proszę o to przykładowe przedmioty (wybierasz jakie chcesz i co chcesz, masz obowiązek skończyć jeden z pięciu (sześciu)kierunków dyplomowych). Od 3-roku po pierwsze 2 lata to porażka. Podstawy Teorii Inforamcji (Czyli kodowanie, klucze, szyfrowanie, itd) Architektura Komputerów I i II (tu jest tylko o sprzęcie, ale nie miałem więcej takich przedmiotów) Sieci Komputerowe Elementy Grafiki Komputerowe, Zaawansowana Grafika Komp (z Panem dr. Sasem który był swojego czasu bardzo wysko w SG w Polsce) Multimedia (czyli czyli kodeki, sposoby kodowania i kompresji, Systemy multimedialne) Systemy Operacujne, Techniki Kompilacji Uniux czyli - Przetwarzanie równoległe, Systemy Rozproszone, Programowanie w Unix (2 semsetry), PSI - Projektowanie Systemów Informatycznych, Bazy Danych (chyba z 5 przedmiotów łącznie z SQL), Java, Technologia Internetowe, Sztuczna Inteligencja (również co najmniej 5 przedmiotów), Zarządzanie PRojektem Inforatycznym, Fraktale i Chaos, Komputery Kwantowe, itd mógłbym jeszcze tak długo.. Wady : bardzo się trudno dostać na Infrome na IZ oraz trza się nastawić na 5 lat bardzo ciężkich studiów (cały czas mowa o specjalności Inżynierii Oprogramowania i proszę nie mylić z innymi specjalnościami ja Sieci czy SS).. JAk dla mnie najlepszą uczelnią informatyczną w Polsce pozostaje PW, poza tym czołówka to UW, PWR (Informa IZ), AGH, UW AM w Poznaniu, no jeszcze się łapie Politechnika Śląska. wybór należy do ciebie pozdrawiam XemiR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xemir Zapomniałem dodać że na Informie na IZ nie ma żadnych drutów i kresek IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 09.06.01, 23:27 ....przynajmniej nie było 4 lata temu ;-)) pozdrawiam XemiR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak A jednak UW IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.06.01, 23:17 Właśnie wróciłem z Wrocławia. Niestety niezłożyłem papierów na PW. Uczyłem się w dobrym liceum co znaczy, że miałem kiepskie stopnie. Uważam, że i tak najlepsze uczelnie są tam gdzie decyduje egzamin, na którym można wykazać się wiedzę a nie cyferką na jakimś tam maturalnym papierze. Wrocław to cholernie zakręcone miasto. Nie wiem czy nie wybiorę Warszawy lub Poznania. Jeśli moglibyście porównać te trzy uniwerki to z góry wam dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro20 Re: A jednak UW IP: *.ii.uni.wroc.pl 15.06.01, 15:57 Warszawski tez trzyma poziom, ale warto sie zastanowić czy poziom nie bedzie dla ciebie oznaczał syzyfowej pracy. wrocław jest cool, a czego piszesz ze zakręcony??? poznanski to juz druga liga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: A jednak UW IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 22:42 Wrocław jest zakręcony bo wszędzie są jakieś mosty, drogi jednokierunkowe, zakazy, nakazy i w ogóle kręćka można dostać.:) Najlepiej chyba jest chodzić na piechotę. Ja tak zrobiłem i akurat złapał mnie jakiś kanar w tramwaju. Wywiózł nie wiem gdzie i jeszcze chciał pieniądze. Ale mimo to nie czy się nie będe u was nudził... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: A jednak UW IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.01, 00:35 Żadnych nowych studentów. Wrocław jest samowystarczalnym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A jednak UW IP: 192.168.128.* / *.unregistered.formus.pl 19.06.01, 19:41 a jednak hrabia JEST idiotą... Odpowiedz Link Zgłoś