Gość: Rafis IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.12.03, 23:22 www.huby.seo.pl/02_mapa_najciekawsze_miejsca/clausewitz/clausewitz.htm a to ciekawostka! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kotbehemot Re: Clausewitz był pochowany we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 23:25 a ja chodziłem do szkoły przy dawnej Clausewitzstrasse i stąd wiem ze tak;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! 10.12.03, 10:42 Teraz jest pochowany w jakimś niemieckim mieście a jego grób jest ogromną atrakcją - co roku przyjeżdża tam X pielgrzymek ze szkół oficerskich z całego świata. Kolejny dowód na to, że socjalizm to najgłupszy z ustrojów. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! 10.12.03, 11:29 Witam! wielki_czarownik napisał: > (...) Kolejny dowód na to, że socjalizm to najgłupszy z ustrojów. Tu akurat to twierdzenie jest "ni przypiął, ni wypiął", bo do Niemiec Clausewitza sprowadzili towarzysze z NRD. Był to okres, w którym państwo to szukało dla siebie korzeni oraz tożsamości i znalazło je w pruskiej historii. W całym NRD odbudowywano pomniki i kult wielkich Prusaków. W Polsce zjawisko to nie wzbudzało entuzjazmu. Dlatego wprawdzie na prośbę towarzyszy niemieckich dokonano ekshumacji ale po cichutku, niemal konspiracyjnie. Za to za Odrą trumnie towarzyszyła podobno niesamowita pompa. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 10.12.03, 14:50 Prusak to Słowianin, który zapomniał kim był jego dziadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Nie sądzę 10.12.03, 20:19 Grób Clausewitza to ogromna promocja dla miejsca w którym się znajduje. Powiedz mi, czy normalny kraj za darmo rezygnuje z takiej atrakcji turystycznej? To tak jakby Rosja za frajer oddała Niemcom czołgi z muzeum na Kubince. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: I chyba się mylisz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 20:37 Rosja oddała feldmarszałka Paulusa, co prawda żywego i do NRD ale oddała. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Bo Paulus się pohańbił 10.12.03, 20:56 Nie popełnił samobójstwa jak na feldmarszałka przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOścielny Re: W_C, a czy wiesz, że Clausewitz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 12:22 był wielkim miłośnikiem kotów, zwłaszcza tych bezdomnych. Miał ich prawie 40 w swoim domu. Dlatego nie lubił Anglików, którzy w wielu przypadkach używali kotów jako przynęty w polowaniu na lisa. Potwierdza to film Barei "Miś". Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s truchło Clausewitza to pikuś 11.12.03, 09:20 lepsiejszy numer to to, ze obrazy caspara davida friedricha oddano do niemiec za jakas podstarzala aparature bodajze dla ktorejs uczelni z wroclawia. a kolekcja byla spora, jak najbardziej zwiazana ze slaskiem :) polak potrafi :) Odpowiedz Link Zgłoś