Dodaj do ulubionych

Clausewitz był pochowany we Wrocławiu!

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.12.03, 23:22
www.huby.seo.pl/02_mapa_najciekawsze_miejsca/clausewitz/clausewitz.htm
a to ciekawostka! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: Clausewitz był pochowany we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 23:25
      a ja chodziłem do szkoły przy dawnej Clausewitzstrasse i stąd wiem ze tak;)
    • wielki_czarownik A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! 10.12.03, 10:42
      Teraz jest pochowany w jakimś niemieckim mieście a jego grób jest ogromną atrakcją - co roku przyjeżdża tam X pielgrzymek ze szkół oficerskich z całego świata. Kolejny dowód na to, że socjalizm to najgłupszy z ustrojów.
      • bolek5 Re: A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! 10.12.03, 11:29
        Witam!

wielki_czarownik napisał:

> (...) Kolejny dowód na to, że socjalizm to najgłupszy z ustrojów.

Tu akurat to twierdzenie jest "ni przypiął, ni wypiął", bo do Niemiec
        Clausewitza sprowadzili towarzysze z NRD. Był to okres, w którym państwo to
        szukało dla siebie korzeni oraz tożsamości i znalazło je w pruskiej historii. W
        całym NRD odbudowywano pomniki i kult wielkich Prusaków. W Polsce zjawisko to
        nie wzbudzało entuzjazmu. Dlatego wprawdzie na prośbę towarzyszy niemieckich
        dokonano ekshumacji ale po cichutku, niemal konspiracyjnie. Za to za Odrą
        trumnie towarzyszyła podobno niesamowita pompa.

Pozdrawiam

Bolek
        • Gość: Rafis Re: A komuchy nakazały wywiezienie jego zwłok!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 10.12.03, 14:50
          Prusak to Słowianin, który zapomniał kim był jego dziadek :)
        • wielki_czarownik Nie sądzę 10.12.03, 20:19
          Grób Clausewitza to ogromna promocja dla miejsca w którym się znajduje. Powiedz mi, czy normalny kraj za darmo rezygnuje z takiej atrakcji turystycznej? To tak jakby Rosja za frajer oddała Niemcom czołgi z muzeum na Kubince.
          • Gość: Kościelny Re: I chyba się mylisz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 20:37
            Rosja oddała feldmarszałka Paulusa, co prawda żywego i do NRD ale oddała.
            • wielki_czarownik Bo Paulus się pohańbił 10.12.03, 20:56
              Nie popełnił samobójstwa jak na feldmarszałka przystało.
      • Gość: KOścielny Re: W_C, a czy wiesz, że Clausewitz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 12:22
        był wielkim miłośnikiem kotów, zwłaszcza tych bezdomnych. Miał ich prawie 40 w
        swoim domu. Dlatego nie lubił Anglików, którzy w wielu przypadkach używali
        kotów jako przynęty w polowaniu na lisa. Potwierdza to film Barei "Miś".
        • a_o_s truchło Clausewitza to pikuś 11.12.03, 09:20
          lepsiejszy numer to to, ze obrazy caspara davida friedricha oddano do niemiec
          za jakas podstarzala aparature bodajze dla ktorejs uczelni z wroclawia.
          a kolekcja byla spora, jak najbardziej zwiazana ze slaskiem :)
          polak potrafi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka