marta_atram 23.06.09, 17:25 Gdzi we Wrocławiu można kupić biopaliwo do desla ,Olej napędowy BioDesel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Re: Biopaliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 17:27 Stacja Paliw "Bliska" na Lotniczej, na przeciwko astry. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Biopaliwo 24.06.09, 11:59 Gość portalu: as napisał(a): > Stacja Paliw "Bliska" na Lotniczej, na przeciwko astry. Czy jest to 100% biodiesel ? Np. w Areca na krajowej czwórce, tuż przed granicą w Jędrzychowicach ośmielają się jako biodiesla sprzedawać paliwo, które w 80 procentach składa się z normalnego oleju napędowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Biopaliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 12:28 Nazywają to "BioEster" Na dystrybutorze napisali ze ileś tam % tego paliwa składa się z oleju roślinnego. Jakaś taka domieszka rzepaku i ropy. Lałem to do swojego Golfa 2 z Turbo Dieslem, ale mechanik powiedział, że ma wyższą temp. spalania i jak już chce lać Bio to co 2gie tankowanie. Ale waliło plackami czy starymi frytami i zrezygnowałem. Na pewno jest zdecydowanie tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Biopaliwo 24.06.09, 14:43 Gość portalu: as napisał(a): > Lałem to do swojego Golfa 2 z Turbo Dieslem, ale mechanik powiedział, że ma > wyższą temp. spalania i jak już chce lać Bio to co 2gie tankowanie. Lepiej się zorientuj, czy Ci gumowych elementów w systemie zasilania biodiesel nie rozpuści. Temperatura spalania rośnie, ale nieznacznie. Na tej stronie www.iwr.de/biodiesel/auto.html znajdziesz listę samochodów dostosowanych do biodiesla. Są to dane poszczególnych producentów. > Ale waliło > plackami czy starymi frytami i zrezygnowałem. Wbrew pozorom - biodiesel jest o wiele przyjaźniejszy dla środowiska, niż zwykły diesel. A śmierdzi tylko wtedy, kiedy masz nieszczelny układ wydechowy. > Na pewno jest zdecydowanie tańszy. No i wspiera lokalnych rolników, a nie szejków. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: Biopaliwo 23.06.09, 20:11 Wilkszyn ul. Marszowicka stacja paliw Gazela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen_w_pacieżu Re: Biopaliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 20:42 Pamiętaj, że nie zaleca się tankowania nowoczesnych diesli BioDieslem. TDI bym tym nie zalewał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenaj Re: Biopaliwo IP: *.lanet.net.pl 24.06.09, 11:05 Jaka jest cena BIODESLA ? a może tańszy jest olej opał. ? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Biopaliwo 24.06.09, 11:20 to zależy od modelu. np. prawie wszystkie VW można zalewać biodieslem, pod warunkiem, że nie są to modele wyposażone w DPF, czyli w każdy diesel z wyjątkiem tych spełniających normę Euro4. BMW generalnie nie są dostosowane do biodiesla, Audi i skoda - należy zawsze zapytać producenta poprzez dealera. Najlepiej na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle w temacie Re: Biopaliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 15:27 Czyli stare nieekologiczne Diesle można zalewać Biopaliwem i udawać że się ma ekologiczny Diesel, a te nowe co kosztują dużo kasy i już są same w sobie ekologiczne nie można tym syfem zalewać. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Biopaliwo 24.06.09, 15:49 Gość portalu: tyle w temacie napisał(a): > Czyli stare nieekologiczne Diesle można zalewać Biopaliwem i udawać > że się ma ekologiczny Diesel, a te nowe co kosztują dużo kasy i już > są same w sobie ekologiczne nie można tym syfem zalewać. Dokładnie tak. Chociaż pretensje powinieneś kierować raczej do przemysłu motoryzacyjnego. Przystosowanie nowoczesnego Diesla z zamontowanym dopalaczem cząsteczek stałych do biodiesla zwiększa cenę pojazdu o 15 Euro. Tyle bowiem kosztuje czujnik, który umieszczony w baku na bieżąco informuje komputer pokładowy o procentowej zawartości biodiesla w baku. Bajer polega bowiem na tym, że spaliny biodiesla są tak czyste, że nie muszą być już w katalizatorze sadzy dopalane. Po drugie każdy diesel z katalizatorem do spalania sadzy co jakiś czas sztucznie zwiększa ilość wtryskiwanego paliwa, aby zwiększyć temperaturę spalin i oczyścić w ten sposób katalizator. Biodiesel ma wyższą temperaturę spalania oraz nie zatyka katalizatora, więc wzbogacanie paliwa celem dopalenia sadzy w katalizatorze może doprowadzić do jego zniszczenia. Jeśli chcesz aktywnie wspierać ochronę środowiska, musisz jeździć starym dieslem i zalewać go olejem rzepakowym. Nie wiem, czy wiesz, ale pierwszy silnik wysokoprężny skonstruowany przez Rudolfa Diesla działał na olej z ... orzeszków ziemnych. Henry Ford również produkował swoje modele T na początku z napędem na etanol. O zastosowaniu do napędu pojazdów paliw uzyskiwanych z ropy naftowej zadecydowała firma Standard Oil, która zorientowała się, że na przerobie ropy naftowej można lepiej zarobić, niż na przerobie rzepaku i zboża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Biopaliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 15:24 Jak chciałaś ekologiczny samochód to nie trzeba było Diesla kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
baca63 Re: Biopaliwo 25.06.09, 12:49 Jeździłem na biopaliwie kupowanym na stacji Bliska na ul. Kosmonautów. Paliwo to jest trochę tańsze od ON ale zauważyłem znaczny wzrost zużycia. Około 2 litry na 100km. Więc w sumie jazda wychodziła drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Biopaliwo IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.06.09, 18:23 Jeżeli chcesz się przysłużyć środowisku, nie kupuj biodiesla (ani benzyny z etanolem). Biododatki wytwarza się z roślin, których uprawa wymaga wycinania lasów, mających podstawowe znaczenie dla stabilizowania klimatu i oczyszczania powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś