Gość: Rafis Re: Wrocławianie... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.12.03, 02:34 ja napewno jestem tym zainteresowany, cos więcej napisze rano :) pzdr. P.S. To Twój pomysł czy to jakas organizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wrocławianie... 21.12.03, 04:04 To nie jest bezposrednio moj pomysl. Właściwie to nie wiadomo czyj on jest. Prawdopodobnie dowiemy się gdy odnajdą się wszyscy zainteresowani ;) i wszyscy którzy myślą już o tym od dawna, pozostając jednocześnie w przekonaniu, że są z tym sami... i wszyscy którzy mają własne koncepcje i przemyślenia z tym związane... A my się już niejako znamy... ;) rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocławianie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 11:20 pomysł mi sie podoba ale w tej formule jest nnierealny- musi był Łódzkie. To jest zbyt duze miasto. Poza tym Brzeg powinien sie znalezc w Dolnosląskiem a nie Górnosląskiem, poza tymi dwoma punktami brawa:D PS ja miałem zawsze koncepcje 8 wielkich województw, 5 to juz przesada.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocławianie... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.12.03, 11:29 Zgadzam sie z Kotem tez uważam,że 8 jest najlepszym rozwiązaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wrocławianie... 21.12.03, 13:25 Nie jest to na pewno ostateczne założenie. PS Czy te 8 województw wyglądałoby tak jak na mapce z "Polska w Pigułce"? Bo jeśli tak, to chyba Małopolskie byłoby za wielkie. Może wtedy powinno być ich 9. Obawiam się, że gdyby zacząć się rozdrabniać to doszlibyśmy do 16 znowu ;). (Tak jak Opole zażyczyło sobie mieć własne województwo - a teraz żałuje...). Obawiam się, że znowu powstałyby słabe gospodarczo regiony (a region to moim zdaniem coś bardziej poważnego niż województwo) Jak by się komuś chciało narysować mapkę to chętnie rzuciłbym okiem. Dlaczego u mnie powstało ich 5? Po pierwsze dlatego, że ma to ekonomiczne uzasadnienie. Takie duże Mazowieckie jest potęgą i przeciwwagą dla małopolskiego (jak kiedyś Małopolska dla Wielkopolski). Natomiast gdyby wydzielić z Mazowieckiego Mazury i Podlasie - to te tereny są zbyt ubogie na autonomię. W mazowieckim mogłyby dostawać wsparcie na rozwój (byłyby w jednym województwie wraz ze stolicą Polski, do której spływałyby podatki z wszystkich regionów. Stolica mogłaby je przeznaczać na rozwój terenów biedniejszych). Będąc w Mazowieckim – Mazowieckie miałoby o nich szczegółowe informacje (o ich potrzebach). W Mazowieckim, są tym, czym góry dla Małopolskiego... Poza tym Warszawa uwielbia wszystko to, co największe, najwyższe, najlepsze (najlepszym przykładem jest kształt obecnego województwa Mazowieckiego – włączono do niego Radom...) Dlaczego ja włączyłem Łódź do Mazowieckiego? Zrobiłem to dlatego, by ze względu na swoją wielkość miała swoje stolicowanie w Regionie. Dobrze by stolica Polski nie posiadała funkcji stolicy Regionu. Byłaby wtedy mniej subiektywna... (Gdyby Łódź nie chciała do Mazowsza, to zawsze może nią zostać 1000 letni Płock. Obawiam się jednak, że spowodowałoby to falę ambicji kolejnych 1000 letnich miast... I co z Łodzią? Gdyby nie chciała być w Wielkopolsce, i zażyczyłaby sobie oddzielnego regionu – to o to samo może się upomnieć kolejnych innych kilka miast (i sytuacja się powtarza. Jak wyżej)... (powtarzam, że to tylko były moje prywatne przemyślenia. Nie twierdzę, że słuszne dla wszystkich. Są one tylko odpowiedzią na problemy natury technicznej, ekonomicznej i historycznej, jakie pojawiały się w moich przemyśleniach, gdy sobie bazgrałem mapkę...) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Wrocławianie... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 13:59 tan region mazowiecki troszke chyba za duzy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocławianie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 14:02 ja mam i zawsze miałem o wiele prostszy pomysł niż to, co tutaj zaproponowałes. Uwazam ze nalezy zostawic obecne województwa w liczbie 16 a moze nawet 17, a NA MAPIE obecnych województw stworzyć makroregiony. W tym momencienalezałoby zostawic województwom niektóre kompetencje - tzn te, z którymi mieszkancy musieliby za daleko jezdic- sądy itp. Natomiast kompetencje gospodarcze nalezaloby zostawic stolicom makroregionów. Wiem ze napisałem to łopatologicznie, ale chyba wiadomo o co chodzi?:) Makroregionów byłoby max osiem Stolica regionu w nawiasie jakie województwa zajmuje Warszawa (mazowieckie + warminsko-mazurskie, płn czesc podlaskiego?) Łodz (łodzkie+swietokrzyskie?) Wrocław(dolnosląskie+opolskie) Gdansk(zachodniopomorskie,pomorskie, kujawsko-pomorskie) Katowice(sląskie) Kraków (małopolskie, podkarpackie) Lublin (sciana wschodnia-lubelski, czesc mazowieckiego,pd czesc podlaskiego?) Poznan(wielkopolskie+lubuskie) tam gdzie dałem znaki zapytania nie jestem do konca pewien jak to rozwiązac. Wiem juz jakie będą pytania- dlaczego sląskie tak jak jest? Bo to osobny organizm, osobna kultura i historia, poza tym bardzo ludne województwo, nie mozna przyłączac 5 mln ludzi do wrocławia czy krakowa pozdrawiam i zastrzegam ze to tylko szybki szkic;) cechą jednak mojego szkicu jest wprowadzanie mniejszego zamieszania;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocławianie... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.12.03, 15:03 To teraz czas na moje omówienie ;) Podział według mnie powinien byc taki: 1)Pomorze Zachodnie-Szczecin -trudno mi sobie wyobraźix Szczecin jako miasto podległe Gdańskowi, byłaby to całkowita marginalizacja tego miasta, które po wejściu do UE stanie sie naturalna stolica Pomorza Zachodniego(wraz z częścią niemiecką!) 2)Wielkopolska- właściwie powinna pozsotać w dzisiejszym kształcie plus częśc Lubuskiego wraz z Gorzowem, dodawanie tam miast typu Sieradz, Piotrków Trybunalski czy Łódz to już gruba przesada. 3)Dolny Śląsk- do dzisiejszego obszaru dodajemy Zielona górę i Opole. 4)Górny Śląsk- rzeczywiscie tak ludnego województwa nie da sie podporzadkować ani Krakowowi ani Wrocławiowi. Poza tym to całkowicie innne ziemie od Dolnego Śląska zarówno gospodarczo jak i kulturowo i widze że sa przekonani o własnej potędze gospodarczej i takie tam... 5)Małopolska- dodac do niej Podkarpacie ale na Boga nie Radom czy Lublin! 6)Pomorze Gdańskie, nie wiem czy z czy bez Torunia i Bydgoszczy. 7)Srodkowopolskie :) ze stolica w Łodzi a Wawa jako miasto wydzielone. 8)Mazury wraz z Suwalszczyzną 9)wąskie województwo wschodnie od Zamościa po Białystok Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wrocławianie... 21.12.03, 15:19 :) Koncepcje na pewno lepiej przemawiałyby z mapy... PS Mam obawę, że nie udałoby się połączyć dzisiejszej Małopolski jedynie z Podkarpaciem. Już Widzę co na to Rzeszów (10 województwo)... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocławianie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 15:38 republika.pl/kotbehemot_zdjecia/podz.gif niech to będzie jeden z pomysłów. Troche inny niz poprzednio, choc podobny. Moze jednak Sląskie i Małopolski razem? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wrocławianie... 21.12.03, 15:44 Zastanawiam się, jakie względy przemawiałyby za połączeniem dzisiejszej Małopolski(mikromałopolski) ze Śląskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocławianie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 15:47 Na chłopski rozum- połączenie siły roboczej z uniwersytetami. Ale to tylko na chłopski rozum. Tak naprawde skłoniło mnie do tego to, ze zagraniczne korporacje, które dzielą Polskę na makroregiony łączą te 2 województwa. Postaram sie zaraz zamiescic taką własnie mapkę zrobioną przez fachowców Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wrocławianie... 21.12.03, 16:05 to może być ciekawe. PS Śląskowi też nie brakuje uniwersytetów i ludzi wykształconych. To tylko takie obiegowe opinie... Pewnie w wypadku takiego połączenia, ustalonoby dwustolicowanie (i dobrze) Ale prawdopodobnie Śląsk na takie cuś nie pójdzie - względy histryczne i ambicje by mieć autonomię... (już dziś Ślązacy są niezadowoleni z włączenia do ich województwa części ziem małopolskich.. Czytałem o tym na forum Katowice. A te ziemie zostały włączone do Śląskiego oczywiście dlatego, że po wyodrębnieniu się opolskiego dla śląska pozostał tylko mały skrawek ziem z całości górnegośląska (opolskie i śląskie to jendość)...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocławianie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 15:22 no moze i zrobiłem krzywde szczecinowi. Z naszych postów wynika jedno- dzielimy w podobny sposób ziemie zachodnie a na wschód nie ma pomysłu;) nie zgadzam sie na centralnopolskie ze stolicą w łodzi. Bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocławianie... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.12.03, 00:32 tak musz eprzyznać ż enie mam pomysłu na wschód bo wogóle nie czuje tamtejszych klimatów(odrębnośc kulturowa i ekonomiczna).Centralna Polska to dla mnie takie ziemie niczyje takie bez wyrazu... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wrocławianie... 22.12.03, 22:57 My Górnoślązacy nie oddamy naszej historycznej stolicy - Opola:-) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Wrocławianie... 23.12.03, 08:37 Fajna mapka. W swych marzeniach idę dalej, tworząc granicę państwową pomiędzy połączonymi województwami mazowieckim i małopolskim a resztą. Zastanówmy się wspólnie, co przez ostatnie 50 lat dała nam podległość Warszawie. Potulnie płacimy haracz, a potem płaczemy, że zaledwie ochłapy wracają do nas. Nie widzę powodu, dla którego dalej wspierać mielibyśmy ten czyrak na wschodzie swoimi pieniędzmi. Mamy wystarczająco wiele swoich problemów. Zostawmy ten cały wschodni chłam i zajmijmy się naszymi sprawami, w naszym regionie. Naprawdę zwisa mi zwiędłym kalafiorem, czy gdzieś na wschodzie buduje się metro, czy nie. Wkurwia mnie natomiast niesamowicie, że obcina się ważne dla nas inwestycje, nawet nie pytając się nas o zdanie, bo Stolica znowu potrzebuje naszej pomocy. Raz ją już odbudowaliśmy. Ile jeszcze mamy w tego pasożyta pompować ? Odpowiedz Link Zgłoś