Dodaj do ulubionych

Podświetlanie zabytków Wrocławia

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.01, 22:40
Trwa remont gmachu poczty głównej porzy pl. Społecznym we Wrocławiu. Jest to
według mnie odpowiednik (przepraszam za skojarzenia)Pałacu Kultury w Warszawie
i tak jak PKiN w stolicy tak samo i gmach poczty powinien być odpowiednio
wyeksponowany. Uważam i chciałbym żeby ten budynek otrzymał oświetlenie takie
jak np. Wrocławski ratusz czy kosciół św. Elżbiety.
Jestem ciekaw co wy sądziceie na temat tego gmachu i czy warto go podswietlać?
Obserwuj wątek
    • Gość: marsha Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.kask.net.pl 07.08.01, 22:44
      spacerowałam niedawno nocą po Ostrowie i nagle zgasły lampy oświetlające
      Katedrę...dlaczego tak się zdziało? o której godzinie wygaszana jest zabytkowa
      część miasta?
      • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 22:50
        Gość portalu: marsha napisał(a):

> spacerowałam niedawno nocą po Ostrowie i nagle zgasły lampy oświetlające
        > Katedrę...dlaczego tak się zdziało? o której godzinie wygaszana jest zabytkowa
        > część miasta?

...mnie też to wygaszanie ośw Katedry nieraz zaskoczyło, podczas moich spacerów
        po Ostrowie.
        Zwłaszcza kiedyś, wiosną tego roku, jak po 22, oprowadzałem moich znajomych
        Niemców.
        Zgasło wtedy całe oświetlenie, i oni pytali się mnie, czy w Polsce, jest nadal
        tak jak kiedyś (ten "3 stopień" zasilania itd)..
    • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 22:47
      Gość portalu: Amar napisał(a):

> Trwa remont gmachu poczty głównej porzy pl. Społecznym we Wrocławiu. Jest to
      > według mnie odpowiednik (przepraszam za skojarzenia)Pałacu Kultury w Warszawie
      > i tak jak PKiN w stolicy tak samo i gmach poczty powinien być odpowiednio
      > wyeksponowany. Uważam i chciałbym żeby ten budynek otrzymał oświetlenie takie
      > jak np. Wrocławski ratusz czy kosciół św. Elżbiety.
      > Jestem ciekaw co wy sądziceie na temat tego gmachu i czy warto go podswietlać?

Faktycznie, gmach Poczty na Pl Społecznym odpowiedzni, punktowo podświetlo0ny
      sprawiałby niesamowite wrażenie i byłby widoczny już podczas przejazdu mostem
      Grunwaldzkim...
      Jestem za, tylko czy dyrekcja poczty też jest za , to nie wiem???
      W końcu to do nich, a nie miasta należy ten obiekt i to oni zadecydują, czy
      podświetlić go, czy też nie...

• Gość: Amar Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.01, 22:52
        Być może dyrekcja poczty nawet nie wpadła na taki pomysł. Ale miejmy nadzieję,
        że oni czytają forum i podejmą właściwą decyzję
        • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.01, 23:07
          Gość portalu: Amar napisał(a):

> Być może dyrekcja poczty nawet nie wpadła na taki pomysł. Ale miejmy nadzieję,
          > że oni czytają forum i podejmą właściwą decyzję

Też mam takową nadzieję...
          ...pięknie podświetlona poczta, to byłby kolejny element wpływjący na poprawę
          estetyki naszego miasta nocą...

• Gość: Manon Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.01, 20:14
            Warto wyeksponowac chocby z powodu niebanalnej architektury, oraz 140 metrowej
            elewacji. Ponadto biurowcowi nalezy sie wyroznienie - jako jedyny z budynkow w
            ktore byl wpisany, ocalal podczas Festung Breslau.

Pozdrawiam,

Manon
            • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 21:47
              Gość portalu: Manon napisał(a):

> Warto wyeksponowac chocby z powodu niebanalnej architektury, oraz 140 metrowej
              > elewacji. Ponadto biurowcowi nalezy sie wyroznienie - jako jedyny z budynkow w
              > ktore byl wpisany, ocalal podczas Festung Breslau.
              >
              Rzeczywiście te prawie 140 m elewacji robi wrazenia, a mogłoby też robić nocą,
              gdyby ta elewacja była punktowo podświetlona (reflektory w chodniku rzucające
              snopy swiatła po eleawacji)...
              Mogło by być naprawdę ciekawie...
              > Pozdrawiam,
              >
              > Manon

• Gość: Harry Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: 10.40.65.* 09.08.01, 16:18
      Dla mnie najoryginalniejszym podświetleniem jest iluminacja kościoła na rogu
      Kruczej i Gajowickiej. Niebieskie swietlówki w oknach daja niesamowity efekt,
      coś jak z horrorów Cormana.
      Myslę sobie, że sponsorem był tu chyba Volkswagen, bo w takim samym kolorku
      oświetlone są zegary w jego samochodach.
      • suselek2 Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia 09.08.01, 17:35
        Zgadzam sie z Harry''m kosciól na kruczej rzeczywiscie robi wrazenie. Do listy
        najlepiej oswietlonych zabytków dodalbym jeszcze nasz biedny Uniwersytet. Gdyby
        znalazly sie pieniadze na jego generalny remont...Z mostów i ulic
        nadodrzanskich robilby niesamowite wrazenie. Szkoda, ze ci z góry skapi pienie-
        dzy. Milion zlotych na ten rok...Skandallll.!!!
      • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: 213.76.92.* 09.08.01, 18:36
        Gość portalu: Harry napisał(a):

> Dla mnie najoryginalniejszym podświetleniem jest iluminacja kościoła na rogu
        > Kruczej i Gajowickiej. Niebieskie swietlówki w oknach daja niesamowity efekt,
        > coś jak z horrorów Cormana.
        > Myslę sobie, że sponsorem był tu chyba Volkswagen, bo w takim samym kolorku
        > oświetlone są zegary w jego samochodach.

Ciekawa teoria z tym Volkswagenem...
        • Gość: klajster Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 20:13
          Ty zboczencu nie masz pojecia o podswietleniu volkswagena.
          • Gość: Roberto Re: Podświetlanie zabytków Wrocławia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 22:02
            Gość portalu: klajster napisał(a):

> Ty zboczencu nie masz pojecia o podswietleniu volkswagena.

I kolejny Twój głupi nick dzieciaku z Warszawy !!!
            Wymyśl orginalniejsze nicki niż do tej pory, bo te są słabe, tak jak Twój umysł
            od za długiego przebywania na słońcu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka