Dodaj do ulubionych

Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi

28.07.09, 21:41
Jak czytam takie rzeczy to przypominają mi się słowa mamy kiedy przed laty
jadąc autem po nowo wyremontowanej drodze i nieumiejętnie wymijając wszelkie
wyboje powiedziała: Widzisz synku, bo w Polsce to wszystko jest na niby...

"A jeśli Polska to właśnie ta ojszczana klapa?"
Obserwuj wątek
    • Gość: , Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 22:06
      Oficjalne otwarcie to bzdura, ale jako podatnik odmawiam dopłacenia kilkudziesięciu milionów Euro bo firma skończyła przed czasem. Za tę kasę można postawić most przez Odrę tam gdzie jeszcze funkcjonują promy.
      • Gość: D.R. Re: A co z A18 ? IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.09, 22:15
        A kiedy wreszcie dokończą A18 ???????
        • Gość: Marcin Re: A co z A18 ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 28.07.09, 22:18
          Do Euro to skończą. Niedawno w końcu ogłoszono przetarg na
          południową nitkę A18.
          • brody Re: A co z A18 ? 29.07.09, 08:58
            Niestety do Euro prawdopodobnie nie skończą. Oddanie do użytku
            wyremontowanej jezdni A18 jest planowane na grudzień 2012
            • Gość: Świteź Wiązów Ten swoisty folklor to spuścizna po PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:16
              Różnica polega na tym, że czerwonego goździka zamieniono ma wodę święconą. Natomiast opasłe ryje szczerzące protezy do kamer pozostały niezmienne.

Powiem szczerze, że naiwnie liczyłem na nową jakość w takich delikatnych i z pozoru nieważnych, elementach codziennego życia w wykonaniu PO. Ale jak zwykle się przeliczyłem. O słodka naiwności... ech...

Z drugiej zaś strony... Kogo oni tam w tych partiach mają za szpeców od wizerunku? Toż takie durne Radio Zet nie puści piosenki zanim nie zbada na reprezentatywnej grupie gawiedzi czy się spodoba czy nie. Czy i PO-wcy, SLD-owcy czy PiS-owcy nie mogliby robić podobnie. Po co nadaremnnie irytować naród?

Dziwię się, że nie zwrócili uwagi na subtelny fakt, że jeszcze żadna ekipa nie utrzymała się przy władzy mimo doradzania tych pseudospecjalistów. Zatrudnijcie mnie, Staśka z sąsiedztwa, Zygmunta, Kryśkę, Wandę i jeszcze kilkuset nam podobnych to Wam powiemy lepiej kiedy wychodzicie na kretynów. A tych Waszych szpeców z zakonu Pijarów to... że sobie pozwolę zacytować wieszcza ..."noga, dupa, brama!"

Dziękuję za uwagę! O!
              • Gość: Drogowiec Matt Re: Ten swoisty folklor to spuścizna po PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 11:32
                jako drogowiec związany z budowa tej autostrady mage powiedzieć
                tylko jedno - Pan Redaktorek wypisuje wierutne bzdury ! Jesli tak ma
                wygladać obiektywność dziennikarska to ja GW jako jej
                kilkunastoletni czytacz dziekuję !! Tania sensacja nie mająca z
                prawda wiele wspólnego, czyli poziom super Expresu !

Po pierwsze - wierutna bzdura jest pisanie że autostrada A-4 od
                kilku miesięcy jest gotowa do uzytkowania i ajzdy. Otóz nie jest !
                to że połozona jest nawierzchnia betonowa nie powoduje jeszcze że
                autostrade mozna oddac do ruchu. A co z urządzeniami towarzyszącymi,
                ekranami, barierami, umocnieniem i obsianiem skarp, instalacja tel.
                alarmowych, wykonaniem kompeleksowego odwodnienia, oznakowaniem
                poziomym (malowani) oraz pionowym itd...

Autostrada jeszcze kilka tygodni temy gdy na niej byłem nie była
                gotowa do ruchu, było jeszcze sporo wykończeniówki do zrobienia.
                Może i drobnej, ale bardzo istotnej. Pozatym Wykonawca (tj. Strabag)
                też opowiada farmazony, bo miał całkiem pokaźną liste usterek i
                niedociągnięć do usunięcia. Poza tym, termin oddania ca;lej
                autostrady do uzytkowania był ścisle okreslony w umowie. Żeby
                odebrac jakikolwiek obiekt budowlany, a szczególnie tak rozległy i
                skomplikowany jak autostrada potrzebna jest cała procedura
                odbiorcza, połączona z dopuszczeniem do użytkowania i odebraniem
                niezbędnych papierów - o czym Pan Redaktorek zdaje się nie mieć
                nawet bladego pojęcia. Przypomnę że odbiór tak małej budowli jak
                Galeria Grunwaldzka przeciągał sie tygodniami, bo po drodze wykryto
                całkiem sporo niedoróbek i uchybień. Cały proces odbioru jest
                skomlikowany i długotrwały, a to że asfalt czy beton lezy i
                teoretycznie droga wygląda na zrobioną nie znaczy wcale że jest już
                gotowa do oddania. Jakby Pan Redaktorek zadał sobie trud i
                poinformował się to by banialuków nie wypisywał, a w UE często gesto
                sa gotowe odcinki dróg i autostrad, czekające na odbiór techniczny.
                • lolek_do_kfadratu Re: Ten swoisty folklor to spuścizna po PRL 29.07.09, 13:28
                  Więc w takim razie szkoda ze ty i twoi koledzy po fachu nie
                  zadaliście sobie trudu żeby to powykańczać, bo od kilku miesięcy
                  nawet sie tam nikt na łopatach nie kiwa.
              • Gość: xx Re: Ten swoisty folklor to spuścizna po PRL IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 16:00
                > Powiem szczerze, że naiwnie liczyłem na nową jakość w takich delikatnych i z po
                > zoru nieważnych, elementach codziennego życia w wykonaniu PO. Ale jak zwykle si
                > ę przeliczyłem. O słodka naiwności... ech...

O kurde, ale numer, cała firma u nas ryczy ze śmiechu z tego tekstu. Aż
                niesamowite, że ktoś może być tak głupi.
            • Gość: ja Re: A co z A18 ? IP: 194.181.152.* 29.07.09, 12:24
              Czmu ty gadasz bzdury?

"Termin realizacji: 24 miesiące od udzielenia zamówienia"
              Zobacz nizej. Owszem mozna mowic ze sie nie uda zrealizowac do tego czasu (byc
              pesymista) ale nikt nie przekladal na zaden grudzien niczego

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_zielona_gora/zamowienia_publiczne/powyzej_progow_unijnych//index.php?pr25_x=1&pr25_menu=przetargi_pokaz&pr25_przetargi_range=&pr25_przetargi_type=&pr25_przetargi_law=&pr25_przetargi_id=11063&futix=-43512000#trjmp

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_zielona_gora/zamowienia_publiczne/powyzej_progow_unijnych//index.php?pr25_x=1&pr25_menu=przetargi_pokaz&pr25_przetargi_range=&pr25_przetargi_type=&pr25_przetargi_law=&pr25_przetargi_id=11064&futix=-43466000#trjmp

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_zielona_gora/zamowienia_publiczne/powyzej_progow_unijnych//index.php?pr25_x=1&pr25_menu=przetargi_pokaz&pr25_przetargi_range=&pr25_przetargi_type=&pr25_przetargi_law=&pr25_przetargi_id=11066&futix=-43439000#trjmp
            • Gość: Marcin Re: A co z A18 ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 19:58
              Nieprawda, przebudowa południowej nitki A18 planowana jest do wiosny
              2012. Północna jest już autostradą. Być może będzie opóźnienie, ale
              nie ma w planach terminu do końca 2012. Tak naprawdę wraz z budową
              jezdni północnej, przebudowano obiekty inżynieryjne dla obu nitek
              (trudno zresztą inaczej to zrobić), trzeba poszerzyć pas drogi dla
              nitki południowej, wybudować jezdnię z poboczem i wybudować
              przejścia dla zwierząt. Nitka przeznaczona do przebudowy nawet
              posiada już ogrodzenie.
      • garym Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 28.07.09, 22:32
        Gość portalu: , napisał(a):

> Oficjalne otwarcie to bzdura, ale jako podatnik odmawiam dopłacenia kilkudziesi
        > ęciu milionów Euro bo firma skończyła przed czasem.

Wcale nie przed czasem tylko, przed wydłużonym w aneksie czasem. Trochę to
        pokrętne wytłumaczenie, ze najpierw potrzebują więcej czasu na budowę, a potem
        jednak udaje im się szybciej to zrobić.
        • tomek854 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 03:07
          garym napisał:

> Gość portalu: , napisał(a):
          >
          > > Oficjalne otwarcie to bzdura, ale jako podatnik odmawiam dopłacenia kilku
          > dziesi
          > > ęciu milionów Euro bo firma skończyła przed czasem.
          >
          > Wcale nie przed czasem tylko, przed wydłużonym w aneksie czasem. Trochę to
          > pokrętne wytłumaczenie, ze najpierw potrzebują więcej czasu na budowę, a potem
          > jednak udaje im się szybciej to zrobić.

To nie jest pokrętne.

Powiedzmy że zatrudnię Cię do wykopania dziury. Masz na to 5 godzin czasu a ja
          płacę Ci 50 złotych. Bierzesz łopatę i zaczynasz kopać, ale okazuje się że mój
          samochód zaparkowany jest za blisko więc musisz poczekać aż ja Ci go przestawię.
          Ja go przestawiam po 2 godzinach, ale nie chcę Ci dać dłuższego czasu. Ty, chcąc
          zmieścić się w umówionych 5 godzinach zatrudniasz swojego szwagra, tymczasem ja
          łaskawie na 15 minut przed końcem czasu mówię "no dobra, masz te dwie godziny".
          Ty mówisz "no ale ja już zatrudniłem szwagra Włodka żeby skończyć wcześniej, kto
          mi za to zapłaci?" a ja na to "nie mój problem".

Taka sytuacja jest na tej autostradzie.
          • Gość: Marcin opowieść nie jest skończona IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 07:46
            Po zmobilizowania szwagra do pracy umówiłeś się z "inwestorem", że w
            takim razie będziecie kopać tę dziurę dłużej, następnie kończycie
            wcześniej i chcecie za to kasę.
            • truten.zenobi Re: opowieść nie jest skończona 29.07.09, 09:39
              czyli obie strony coś tam zawaliły, nie potrafią się dogadać i są
              niekompetentne, ale wszystkie koszty ponosimy my podatnicy...

czyli należy wy... wywalić tych urzędników którzy nie przygotowali właściwie
              inwestycji, przetargu, i nie radzą sobie w kontaktach z firmą wykonawczą...

winy firmy powinny być natomiast przestroga przy prygotowaniu następnych
              przetargów...
              • fagusp Re: opowieść nie jest skończona 29.07.09, 16:29
                Cała sprawa wygląda na wymuszenie ze strony Strabag-a. A trzydzieści kilka
                baniek euro to niestety konkretny pieniądz. Inna sprawa że urzędnicy nie mają
                żadnej podstawy prawnej (na szczęście) do wypłacenia dodatkowych kwot wykonawcy
                w celu przyspieszenia odbioru. Jeżeli którykolwiek podjąłby taką decyzję to
                wylądowałby w pudle. Po prostu jest coś takiego jak prawo zamówień publicznych
                którego muszą przestrzegać.
              • Gość: Marcin Re: opowieść nie jest skończona IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 20:04
                Masz rację, Ja absolutnie nie bronię urzędników. Chociaż ostatnio
                można odnieść wrażenie, że proces przygotowawczy do budowy autostrad
                idzie coraz sprawniej. Praktyka robi swoje. Problemem był wykup
                nieruchomości, jak ktoś się zaparł to urzędnicy byli bezradni. Teraz
                w związku z Euro 2012 zmieniono przepisy, ale ta inwestycja była
                przygotowywana w oparciu stare. Co nie zmienia faktu, że Strabag
                jest niepoważny.
                • truten.zenobi Re: opowieść nie jest skończona 30.07.09, 07:27
                  we Wrocławiu most milenijny też czekał kila miesięcy a jednak
                  skanska dostaje kolejne budowy (a kost jego budowy wzrósł znacznie)
                  ja jednak nie czeiałbym sie firmy tylko tych co przygotowywali
                  inwestycje. poprostu wszystko powinno być tak przygotowane by nie
                  było pola na "fochy"

co do wykupu to tez mam wątpliwości czy wszystko było ok.

znam przypadek gdzie "miasto" wykupywało nieruchomości po 150% ich
                  wartości i nie miało problemów z wykupem gruntów, ale też próbowało
                  wykupić za 20% proces trwał latani i latyami wstrzymywał inwestycję
                  ale urzędnicy całą winą obarczali właściciela!!!
                  ale oczywiście bywa i tak że proponowana cena jest kilka krotnie
                  większa a gościu "nie bo nie"
                  tak więc naprawdę mam wątpliwości czy wycena była rzetelna...
            • tomek854 Re: opowieść nie jest skończona 29.07.09, 16:24
              Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Po zmobilizowania szwagra do pracy umówiłeś się z "inwestorem", że w
              > takim razie będziecie kopać tę dziurę dłużej, następnie kończycie
              > wcześniej i chcecie za to kasę.

NIe, to nie tak.

Ponieważ inwestor nie chciał się zgodzić żeby pomimo opóźnień wynikłych z jego
              winy kopać dziurę dłużej musiałem zatrudnić szwagra.

Dzięki temu że zatrudniłem szwagra (poniosłem dodatkowe koszty) ukonćzyłem
              sprawę w pierwotnym terminie, choć inwestor w ostatniej chwili mi przedłużył
              czas. Ja mu mówię "ok, ale ja już praktycznie skończyłem, teraz zamiast
              przedłużać to zapłać też mojemu szwagrowi". A inwestor na to "A takiego wała".
              To ja na to "To nie, podpisałeś umowę, że mi dajesz jeszcze dwie godziny,to my
              sobie przez te dwie godziny tutaj babki z piasku będziemy stawiać żeby Ci zrobić
              na złość". I tyle ;-)
    • klikacz.net Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci 28.07.09, 22:19
      a kto plebanowi zapłaci?
      • Gość: ron5 Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 22:23
        to wyjatkowy skandal,na starej drodze są cały czas wypadki,jak przez
        tych kutasów polityków i ich kalendarz jeszcze ktoś zginie zanim
        łaskawie ruszą dupy i przetna wstęgę to powinn się ich oskarżyć.
        Ktokolwiek nie rządzi w tym kraju to i tak zawsze mają ludzi za nic.
        • Gość: blecharz Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci IP: 78.8.138.* 28.07.09, 22:28
          Bo na autostardach nie ma wypadkow spowodowanych przez debili jezdzacych 10m od
          siebie.
          Poza tym na zdjeciu wyraznie widac kupe piasku.
          A jakbys jechal z matka i wjechal w ten piasek ?
          Pomyslales ?
          • Gość: x Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci IP: 78.158.102.* 29.07.09, 00:00
            matka siedzi z tyłu, powtarzam powiedział, że matka siedzi z tyłu!
            • Gość: Szczupak A gdyby tu było nagle przedszkole (w przyszłości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:26
              A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały tędy przechodził w przyszłości,którego jeszcze nie macie, więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!
              • Gość: nick Re: A gdyby tu było nagle przedszkole (w przyszło IP: *.icpnet.pl 29.07.09, 16:09
                :)))
            • gresiek Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci 30.07.09, 11:51
              A gdyby tu była nagle autostrada w przyszłości i wasz synek tędy
              przejezdzal swoim 20letnim bmw w przyszłości, którego jeszcze nie
              ma, więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!
        • Gość: kaczo i ponuro Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci, itd. IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 29.07.09, 18:45
          Niestety... widac, ze mentalnosc typu "homo-sovieticus" wciaz wplywa
          na praktycznie wszystkie wazniejsze decyzje w Polsce!
      • Gość: mietas Re: Muszą przyjechać bo pleban nie poświęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 22:41
        Tu nie o plebana chodzi tylko o armię ludzi Tuska która nie ma czasu
        dla szarych zwykłych ludzi . Nadal giną ludzie a oni mają to w
        nosie . Co za ohyda !!!
    • Gość: Marcin tendencyjny artykuł IP: *.wroclaw.vectranet.pl 28.07.09, 22:27
      Artykuł jest tendencyjny. Nonsensem jest pusta autostrada ale
      Strabag chyba za dużo żądał. Po pierwsze - w umowie dodatkowe
      pieniądze dla Strabag nie były przewidziane - na jakiej podstawie
      urzędnicy mieliby je wypłacić? Za to jest prokurator. Po drugie -
      jak Strabag przyspieszył i nadrobił zaległosci, które powstały z
      winy GDKKiA (nieprzekazanie terenu pod budowę), to po co podpisywał
      aneks przesuwający termin realizacji inwestycji, jeśli go nie
      potrzebował. Po trzecie - Strabag szybciej uzyskła wolne moce
      przerobowe i mógł je wykorzystać w innej inwestycji. Po czwarte -
      Strabag jest znany z pieniactwa, swego czasu przeciągali przetargi
      na wszystkie większe inwestycje drogowe w Polsce - pewnie GDKKiA
      chciała im coś udowodnić. Po piąte -dotychczas była mowa o oddaniu
      do użytkowania we wrześniu, więc lepiej w sierpniu.
      • truten.zenobi Re: tendencyjny artykuł 29.07.09, 09:34
        chyba nie do końca przeczytałeś artykuł... przepychanki pomiędzy Strabag i
        GDKKiA to jedna sprawa a to że wszyscy mają czekać aż jakaś biurwa łaskawie
        przetnie wstęgę to druga...
        • widokzkuchni Re: tendencyjny artykuł 29.07.09, 11:33
          Jeśli ktoś zna sprawę tylko z tego artykułu to faktycznie może miec
          wątpliwości. Ale tak naprawde to od kalendarza jaśniepaństwa
          piemierowstwa zależy tylko czy otworzą 8 czy 10. I tyle.
        • Gość: wdr Re: tendencyjny artykuł IP: 195.117.162.* 29.07.09, 15:11
          faktycznie to może dużych prac się nie prowadzi, ale cały czas do poprawienia są
          usterki
        • Gość: Marcin Re: tendencyjny artykuł IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 20:23
          Czytałem artykuł do konca i znam też lepiej otoczkę sprawy. W
          artykule są bzdury. Urzędnicy chcą przyspieszyć oddanie autostrady
          do ruchu, które planowane było na pocz. września. W sierpniu jest
          termin zgłoszenia inwestycji przez Strabag do odbioru przez
          inwestora. Odbiory normalnie trwają ok. 3-4 tygodnie a GDDKiA chce
          je przeprowadzić szybciej. Więc nie ma sensu teraz pomstować. Poza
          tym pani dziennikarka Magda Nogaj jest znana we Wrocławiu z
          publikowania bzdurnych informacji. Pani Magda "łyka" każdą
          informację, jaką otrzyma, czy od ZDiUM, czy też od spółki
          Wrocławskie Inwestycje, czy też od firm budowlanych. Informacji tych
          nie umie zweryfikować i później nieświadomie pisze nierzetelne
          artykuły.
    • labeo Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 28.07.09, 22:46
      Brakuje tylko malowania trawy na zielono jak za czasów Gierka. Niby ustrój sie
      zmienił, ale myślenie władzy niewiele, jeśli w ogóle w tym przypadku można
      mówić o myśleniu.
      • Gość: Okręg wyborczry GS Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.09, 23:18
        Zgorzelec, Legnica to okręg wyborczy naszego vicepremiera.
        Nie wiem o co biega. Czyżby się bał, że oberwie zgniłym jajem. Az dziw bierze , że we własnym okregu gosć nie ma śmiałości....
        • Gość: ten sam Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 06:52
          Już wiem o co biega. Czakają aż konstelacja lokalnych działaczy społeczno-politycznych wróci z zasłuzonych odpoczynków. Oni staną w garniturach obok luminarzy RP. Wszyscy będą opaleni, uśmiechnięci i radośni.
          Potem pojadą coś zjeść.
          Zakładam bazując na doświadczeniach z PRLu:
          -akt otwarcia nastąpi w piatek (dpuszczam czwartkowe późne popołudnie)
          - akt konsumpcji nastapi przypuszczalnie w zamku (np w Kliczkowie).

Ustalmy dalszy i wczcześniejszy harmonogram imprezy.
          Czekam na propozycje
      • Gość: x Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: 78.158.102.* 28.07.09, 23:58
        bardzo dobrze ze tej zlodziejskiej firmie nie zaplacili tych 36mln EURO, powinni
        im wlepic kare w takiej samej wysokosci za próbe wyłudzenia! w normalnym kraju
        firmy robia szybciej i oddaja szybciej by zaczac kolejne odcinki a u nas
        zlodziejskie firmy domagaja sie jakis wyimaginowanych odszkodowan, za co niby???
        zlodzieje jedni
      • Gość: mhu Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: 79.110.197.* 29.07.09, 07:26
        oburzajace!!! i jakie przykre, ze PO tak szybko zamienila sie w soich
        poprzednikow - Ludzie na KOGO teraz GLOSOWAC?!
        • rk111 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 19:34
          Na PO , dajmy im się wykazać bez kuli u nogi w postaci prezydenta
          idioty. a czerwoną kartkę można dać w wyborach parlamentarnych jeśli
          nic nie zmienią .
    • wielki_czarownik Piłsudski by powiedział... 28.07.09, 22:59
      Piłsudski by powiedział, że tu trzeba po prostu w mordę lać.
      • Gość: Czytelnik Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.09, 23:16
        A czy płemieł Tłusk przyjedzie ze swoją małżonką z Kaszebów? I czy
        przyjedzie na otwarcie autostrady Michaś - synalek płemieła Tłuska,
        ten co nie potrafi jeżdzić swoim samochodem zgodnie z przemisami
        ruchu drogowego? A czy przyjedzie piękna małżonka wicepremiera
        Strychniny?
        • Gość: x Re: Pytania IP: 78.158.102.* 29.07.09, 00:02
          a czy ty w koncu zapiszesz sie na leczenie psychiatryczne? tyle razy cie matka
          prosiła - idz do psychiatry a nie siedz przed netem
        • Gość: kaczo i ponuro Re: Pytania, pytania... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 29.07.09, 18:52
          A tak poza tym, "Czytelniku" wszyscy w domu zdrowi???
    • kc1972 Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 28.07.09, 23:43
      A czy to ministrowie budowali tą autostradę, że mają ją otworzyć????? Przecież
      to jakiś idiotyzm!!! Rozumiem, że dyrektor firmy budującej tą drogę może
      chcieć i POWINIEN ją otwierać ale co mają do tego ministrowie? - oczywiście
      chcą się pochwalić, że to ich sukces i dzięki nim kierowcy MUSZĄ jeszcze
      dojrzeć do tej przyjemności aby pojechać ukończoną już drogą, z której można
      by już korzystać a tzw uroczyste otwarcie zrobić później.
      PS
      a może trawa przy drodze nie została jeszcze pomalowana?.....
      • arturpio za EU pieniadze... 29.07.09, 02:32
        "A czy to ministrowie budowali tą autostradę"...

W dodatku wybudowano ja za pieniadze europejskiego podatnika, ktory ostatnio
        hojnie "wspomaga" polskie "przedmurze". A wiec co do tego maja polscy
        ministrowie? Ani oni tego nie zrobili, ani za to nie placa!

• gadolinn Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 02:07
      dwa proste pytania:

(1) czy nowa autostrade trzeba "otwierac"? (czy jest ona zamknieta?)

(2) jesli trzeba otwierac, to czy potrzebny jest do tego minister? (czy
      nikt inny nie umie otworzyc?)
      • Gość: kierowca Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 05:22
        Sami tworzymy "Otwieranie". Generalna Dyrtekcja powinna ją otworzyć
        dla ruchu już, natychmiast. Premier (ten z Wrocławia) powinien
        Dyrektora Generalnej Dyrekcji wywalić z urzędu, jeżeli KTOKOLWIEK
        czeka na "oficjane otwarcie".... Ci ludzie tworzą PRL-bis.......i
        nie nadają się na pełnienie stanowisk!!!!
        • Gość: gość3 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 05:40
          Ile osób czyta Forum Gazety lub nawet Gazetę?

Ile osób ogląda TV - "Uroczyste Otwarcie z Premierem"?

To jest PIJAR. I on jest naważniejszy....nawet od dobra ogółu, i
          rozsądku!?
          To jest chore..., ale dzisiejszy rządzący to ludzie ukształtowani w
          PRL-u... i mają w podświadomości "PIJAR", "PROPAGANDĘ
          SUKCESU!!!...czem skorupka za młodu nasiąknie tym na starość
          trąci.....
          Nadzieja w Mediach, że wybiją im tę głupotę z głowy. Brawo Panie
          Redaktorze Wysocki - To Pana zadanie!To jednak musi chyba potrwać!
          • truten.zenobi czyli po prostu są głupi! 29.07.09, 07:39
            a ile osób (zwłaszcza że mamy sezon wakacyjny) wqrwia się bo musi się godzinę
            wlec obok gotowej autostrady, lub znosić uciążliwy ruch w swoim mieście?

mam nadzieję że w przyszłych wyborach podziękują oni wylewnie naszym dobroczyńcom!
    • wrobre Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 07:06
      Nowe odcinki dróg powinny być otwierane prez przedstawiciela
      inwestora w obecności przedstawiciela wykonawcy po pozytywnej ocenie
      wykonania prac, zgodności ze zleceniem i obowiazującymi normami. O
      otwarciu powiny poinformować media - i to wszystko. Politycy i
      księża powinni mieć zakaz organizowania i udziału w takich
      dopuszczeniach do ruchu. Niech otwarcia nowych odcinków dróg będą n
      codziennością a nie zdarzającym się czasami świętem.
      • pssz Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 07:18
        Właśnie o to chodzi, żeby nie robić niemal święta państwowego z
        okazji ukończenia drogi, mostu itp. Droga ma służyć ludziom, a nie
        politykom i klerowi.
        Otwarcie dla ruchu powinno nastąpić natychmiast po dokonaniu
        przyjęcia inwestycji w sposób zgodny z obowiązującym prawem.
        I drugie: inwestycje należy kończyć w terminie i za umówioną cenę.
        Robotę należy zrobić dobrze.
    • truten.zenobi Sqrwysyny!!! 29.07.09, 07:31
      normalnie za coś takiego ktoś powinien beknąć za marnotrawienie publicznych
      pieniędzy i narażanie zdrowia życia i majątku ludzi!

widać w polskich urzędnikach PRL jest głęboko zakorzeniony... a i władza
      niezależnie od szyldu ma takie same megalomańskie zapędy...

z drugiej strony dobrze że będzie uroczysta feta ... będzie wiadomo na kogo
      nie głosować...
      • Gość: Des Re: Sqrwysyny!!! IP: 217.153.242.* 29.07.09, 14:36
        Kilka lat temu taka sytuacja wydarzyła się w Garwolinie - doszło do
        wypadku w mieście i puszczono objazd po nowowybudowanej obwodnicy,
        kilka godzin później znów ją zamknięto, a samochody pojechały przez
        miasto.
        Później okazało się, że obwodnica stoi gotowa od paru tygodni, ale
        premier Kaczyński nie ma czasu podjechać i przeciąć wstęgi. Ludzie
        zrobili taką ruchawkę, że w któryś czwartek nagle okazało się, że
        zapory zdjęto i drogą można jechać. Bez fety państwowych notabli,
        nie było ponoć nawet wojewody czy starosty!
        Nie przyjechali, bo zamiast wiwatów mogliby usłyszeć gwizdy.

W Bolesławcu powinniście zrobić tak samo.
        • Gość: podatnik :-( Re: Sqrwysyny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:15
          Najlepiej to zaplaccie Strabagowi te 36 mln i cieszcie sie, ze nie
          skonczyli wczesniej...
          • truten.zenobi Re: Sqrwysyny!!! 29.07.09, 22:31
            a może lepiej wypie...ć urzędników nie potrafiących przygotować
            inwestycji oraz obciążyć kosztami ich niekompetencji
        • Gość: Marcin Re: Sqrwysyny!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 20:30
          Podobnie było na S8 - ekspresowej obwodnicy Oleśnicy. Z otwarciem
          czekano na premiera Kaczyńskiego, który jednak się nie pojawił w
          umówionym terminie i drogę otwarto bez fety. W pamięci też mam fetę,
          jaką zorganizowano ku czci premiera Kaczyńskiego i min. Polaczka
          przy otwarciu 102 km A2 Konin - Stryków. Kacznski wtedy ogłosił to
          jako swój sukces, mimo, że (na szczęście) palcem przy tym jego rząd
          nie kiwnął a budowę rozpoczął min. Pol.
          • Gość: CV* Re: Sqrwysyny!!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.07.09, 21:30
            Tylko że tu jest dokładnie tak samo. Ten rząd palcem nie kiwnął przy budowie,
            odcinek Zgorzelec-Krzyżowa jest zasługą rządu Kaczyńskiego. Budowa zaczęła się
            wiosną 2007 i szła bardzo szybko, tak że w 2008 już prawie wszystko było gotowe.
            Tylko chciwość różnych Kublików którzy chcą wydymać nasze państwo powoduje, że
            oddanie przesunęło się o rok.
            Będzie niebywałą bezczelnością, jeśli Kaszub z Szetyną spróbują sobie przypisać
            sukces tego odcinka autostrady.
            • Gość: Marcin Re: Sqrwysyny!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.09, 22:08
              a tutaj się z Tobą zgadzam. Mam nadzieję, że tej szopki nie będzie.
              Jako wyborca z konieczności głosujący na PO, nie życzę sobie
              imprezek z udziałem notabli z jakiejkolwiek partii i księdza. Droga
              zgłoszona do odbioru - brak usterek: droga odebrana - droga otwarta.
              Widok premiera bądź ministra na takiej imprezie jest żenujący.
    • wuem43 Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 07:46
      A jak jeszcze się okaże,że sukienkowy nie ma czasu poświęcić,to po
      zawodach. Ale oni czas znajdą, dla kasy gotowi są nawet zrozumieć taką
      decyzję jak wyżej. Tuskowcy wstydźcie się, i puknijcie się w te zakute
      łby.
    • ralfx Do palantów i debli z PO, PiS, SLD, PSL i innych: 29.07.09, 07:50
      ciągle to samo parcie na szkło i ekran. co nowa ekipa rządząca to następni
      przychodzą z parciem na szkło z imprezami. Co tu ludzie otwierać?? Z czego się
      cieszyć? z 51km autostrady? to chyba Sld powinno się "cieszyć", że po 6 ponad
      latach udało się wybudować krótki odcinek. Aż 8,5 km rocznie!!!!!!!!!!!!!
      Ile osób zginie w wypadkach zanim Schetyna, Leppere, Miller, Kaczynski czy
      inny jełop przyjedzie na impreze otwarcia krótkiego odcinka drogi bo musi się
      nażreć i ochlać jak świnia?? Trzeba było przyjechać kilka miesięcy temu i
      ogladać w trakcie robót.
      A huczne otwarcia to sobie róbcie jak skończycie całą autostradę: A1, A2, A3,
      A4, A6, A8 itd
      żenujące.
      • xapur Re: Do palantów i debli z PO, PiS, SLD, PSL i inn 29.07.09, 10:41

"A huczne otwarcia to sobie róbcie jak skończycie całą autostradę:
        A1, A2, A3, A4, A6, A8 itd"

Obawiam się, że takiego momentu w historii żaden z tych Panów nie
        dożyje...
        My pewnikiem też nie.

"Ci, którzy mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim
        nosie."
      • widokzkuchni Re: Do palantów i debli z PO, PiS, SLD, PSL i inn 29.07.09, 11:39
        Może twoje święte oburzenie na politykierów ma sens, ale chyba nie
        proponujesz aby autostrady otwierane były w CAŁOŚCI? To dopiero byłby
        idiotyzm :-D
    • apantera Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 08:10
      Witak KOMUNO!!!
    • jynx1 dalej glosujcie na PO... 29.07.09, 08:15
      ...by zylo sie lepiej oczywiscie
      • Gość: gość tk Re: dalej glosujcie na PO... IP: *.mikolow.net 29.07.09, 11:53
        jynx1 napisała:
        > ...by zylo sie lepiej oczywiscie

POPIERAM i dodaję dostatniej.
        Zresztą jak można inaczej skoro i wielki prezes JK też popiera PO.
    • be_er Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 08:22
      Mooocno pokręcony artykuł.
      Co z tego, że autostrada jest "wybudowana"? Gdyby autor artykułu
      zadał sobie odrobinę trudu aby zapoznać się z przepisami prawa
      wiedziałby, że potrzebny jest odbiór, potrzebne jest pozwolenie na
      użytkowanie. Co z faktu, że nawierzchnia jest gotowa, kiedy być może
      trzeba dokończyć masę prac innych (np. bariery, oznakowanie,
      pobocza...). Co by się stało, gdyby doszło do wypadku na
      autostradzie bez pozwolenia na użytkowanie, bez zakończonych
      wszystkich robót objętych dokumentacją? Kto by za to odpowiadał? Nie
      ma się co dziwić, że przed oddaniem do ruchu nowobudowanej drogi
      trzeba "dopiąć" wszystko na ostatni guzik...
      • Gość: gość tk Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.mikolow.net 29.07.09, 11:56
        Przecież autor jest ze stolycy, która nigdy autostrady nie miała i długo mieć
        nie będzie. Wypowiadanie się w telewizji i na łamach prasy o autostradach przez
        warszawiaków budzi tylko politowanie. Apeluję - mieszkańcy stolycy,
        wypowiadajcie się o rolnictwie, na tym się lepiej znacie.
        • Gość: Taaaa Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: 168.168.33.* 29.07.09, 15:24
          Gazeta Wyborcza Wrocław jest w Wawie?
      • Gość: menda Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.centertel.pl 29.07.09, 18:01
        a jak przyjedzie schetyna to wszystko sprawdzi w 3 minuty i bedzie mozna
        jezdzic? brednie jakies...
        rozumiem pozwole na uzytkowanie, ale pare miesiecy na jego wydanie to chyba
        dosyc? czy przepisy mowia cokolwiek o koniecznosci wydania pozwolenia w wolnym
        terminie ministra?
        • rk111 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 19:26
          Pacanie w czerwcu jeszcze lano beton na autostradzie więc gdzie te
          miesiące zwłoki zdjęcia z budowy na stronie wykonawcy
          www.zgorzelec-krzyzowa.pl/gallery.aspx
      • Gość: niespodziewany Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.chello.pl 29.07.09, 19:36
        Czy wiesz chlopczyku jak np. odbiera sie jakikolwiek projekt w
        USA?.Powiem ci krotko.Wszystko by bylo zapiete na ostatni guzik w 3
        dni po skonczeniu robot.............i nie potrzeba by bylo zadnego
        cielaka ministra zeby przecinal wstege oraz wyglaszal jakakolwiek
        mowe ,ani ksiedza zeby polal wode na asfalt ,ani panienek w skapych
        kieckach coby poskakaly ministerkowi i oficjelom przed nosem coby
        ministry golego tylka zobaczyli.................
        • rk111 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 19:54
          W USA też się przecina wstęgi na otwarcie , robią to właściciele i
          wykonawcy ewentualnie zaproszeni goście typu gubernator czy
          burmistrz albo jakaś sławna osoba co prawda nie ma tam kropienia
          wodą i to jest cała różnica .
    • Gość: Paweł Gdyby to ode mnie zależało... IP: 80.48.71.* 29.07.09, 09:05
      To za tą sprawę na bruk poleciałaby cała czapa "Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad"...
      Przyczyna przestoju jest wyjątkowo głupia, wyjaśnienia rzeczniczki są jeszcze gorsze...
      Na miejscu premiera zakazałbym ministrom uczestnictwa w takich szopkach jak uroczyste otwarcie, czy przecięcie wstęgi. Jeśli chcą uczestniczyć w show mogą zatrudnić się w cyrku, ewentualnie spróbować sił w tańcu z gwiazdami...
      • truten.zenobi Re: Gdyby to ode mnie zależało... 29.07.09, 09:28
        Jeśli chcą uczestniczyć w show mogą zat
        > rudnić się w cyrku, ewentualnie spróbować sił w tańcu z gwiazdami...

tyle że tam trzeba coś umieć, czymś się wykazać... a nie tylko wtykać swój ryj
        do koryta...

a szopki są tym większe że oddawane są krótkie odcinki, czegoś co trudno nazwać
        autostradą... ja bym wręcz się wstydził tam pokazywac by mnie nikt nie łączył z
        tym bublem... ale co tam w polsce parę kilometrów drogi dwupasmowej bez pasa
        awaryjnego budowanych 20 lat jest takim osiągnięciem że jej otwarcie musi
        uświetnić jakiś minister...
        • Gość: gość tk Re: Gdyby to ode mnie zależało... IP: *.mikolow.net 29.07.09, 12:01
          truten.zenobi - znowu jakiś kretyn ze stolycy sie odezwał. Baranie jest to 50
          kilometrowy odcinek, wspaniałej betonowej autostrady z pasami awaryjnymi, ale
          kretyn i tak jak widział tylko szosy, to będzie marudził i smrodził wokół, w
          życiu był tylko nieudacznikiem i takim pozostanie.
    • Gość: h Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 09:09
      Jak towarzysze z PO nie będą mieli czasu w sierpniu
      pokazać się w TV to może we wrześniu chociaż ?

Bardzo prosimy.
      • Gość: gość tk Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.mikolow.net 29.07.09, 12:05
        Przypomnij sobie PISiarze jak twój prezes otwierał kawałek autostrady wkrótce po
        objęciu władzy i co mówił. To był dopiero cyrk. Z resztą prezesik Jarek jest
        mistrzem cyrkowym.
        • Gość: tissot Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.e-wro.net.pl 29.07.09, 13:04
          > Przypomnij sobie PISiarze jak twój prezes otwierał kawałek autostrady wkrótce p
          > o
          > objęciu władzy i co mówił. To był dopiero cyrk. Z resztą prezesik Jarek jest
          > mistrzem cyrkowym.

No ale wy obiecywaliście ze będzie lepiej.
          Oszukaliście Polaków aby ukraść PiSowi władzę.
          Zrobiliście z nas durniów . PiS e wróć.
          Wróc teraz zanim PO się jeszcze bardziej skompromituje.
          A sztandarowym hasłem PO było że przyśpiesza progam budowy autostrad.
          • rk111 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 18:13
            Przecież jest lepiej , przynajmniej jeśli chodzi o ilość budowanych
            obecnie autostrad i ekspresówek - jakieś 50 & więcej buduje my teraz
            niż przed 2 laty.
          • Gość: romman Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.09, 19:00
            tissot napisał : "... sztandarowym hasłem PO było że przyśpiesza
            progam budowy autostrad". Ja nie pamiętam jakiegokolwiek rządu,
            którego sztandarowym hasłem nie było budowanie autostrad !
          • Gość: smiled Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.09, 12:46
            tissot
            no juz wiekszych bredni to jak zyje nie slyszalem:(
            qrwa czlowieku czy Ty myslisz, ze jak ktos sie za to zabierze to od
            reki efekty beda???
            przez dwa lata nic nie zostalo zrobione
            nie zostaly wykonane ani podpisane praktycznie zadne przetargi na
            budowe autostrad i drog expresowych to co maja qrka budowac???
            sprawdz ile inwestycji zostalo przygotowanych przez ten rzad ile
            podpisanych i wtedy ocen czy wykonali swoja prace odpowiednio!!!
            PS. Nie podoba mi sie to co czytam: ze musza poczekac ze wzgledu na
            kalendarz pana ministra czy premiera
            bo tak byc nie powinno
            Ale to nie znaczy, ze sie nie poprawilo jesli chodzi o prace rzadu w
            sprawie budowy autostrad i drog expresowych
            pozdrawiam
            smiled
    • martagawryluk Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 09:12
      A na co czekać? Puścić ruch i niech ludzie korzystają. Normalnie jak za
      komuny, wstęgi, przemowy. Kogo to interesuje oprócz samych polityków?
      • Gość: ryś Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 10:41
        Nie pieńcie się tak, bo jeszcze jakiś ministrunio czy wicepremierek
        sie obrazi i NIE OTWORZY w tym roku!!!
      • Gość: gość tk Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.mikolow.net 29.07.09, 12:08
        To nie jest do końca prawda, bo jak wiem to nie wszystkie protokoły odbioru są
        podpisane, i nie wolno jeszcze dopuścić trasy do ruchu. W nie których miejscach
        ulewne deszcze zrobiły drobne szkody.
    • xapur Hola, przecież politycy z nieba nie spadają... 29.07.09, 10:39
      Dla marudzących na polityków i przecinanie wstęg:
      1. jakby to nie działało na "ciemny lud" to by tego nie robili,
      2. o ile pamiętam politycy sami się nie wybrali. Jaki naród, tacy
      politycy. Widocznie Polacy lubią takie szopki, jak ta z autostradą.
      Przecież to stały element w każdej opcji politycznej przy korycie.
      Problem w tym, że większość ochoczo głosujących na kolesia, który
      przecina wstęgę nie ma pojęcia, że inwestycja została "zaklepana" na
      długo zanim kolo pomyślał o kandydowaniu. No, ywentualnie już myślał
      o kandydowaniu, ale z samą inwestycją miał tyle wspólnego co każdy
      inny obywatel.
    • golmark Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 10:39
      PRL-bis to się kłania strasznie.
      Wyjście przed kamery i mikrofony potrzebne tylko tym co chcą nas dalej oszukiwać.
      A tak na marginesie - kiedyś była taka nauka "Teoria organizacji i kierowania
      ". Zdaje się, że obecnie nie jest potrzebna.
    • Gość: arch05 Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 10:43
      Niech ruszą za przeproszeniem dupy, wezmą helikoper i otworzą tą
      drogę! Bez przesady, ale dodatkowe nadgodziny pana Grabarczyka i
      przelot to pikuś, patrząc na koszty zatruwania mieszkańców wsi
      tirami, poniszczonych samochodów itd.
      Naprawde wzieliby sie do roboty!
      • Gość: gość tk Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.mikolow.net 29.07.09, 12:24
        Gość portalu: arch05 - co ty pleciesz, przecież robota jest zrobiona, a jeżeli
        chcesz wiedzieć jaki numer był z tym oddaniem autostrady to poczytaj sobie na:
        SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i
        Technologia > Infrastruktura drogowa Reload this Page [A4] Zgorzelec - Krzyżowa

Jest to przykład polskiego warcholstwa i nie liczenia się z dobrem ogółu. Jest
        to nieodosobniony przykład, bo podobne opóźnienia, spowodowane przez jedną osobę
        lub małą grupkę jak na A1 w Stolarzowicach jest kilka jak nie kilkanaście.
        Ostatnio na A1 drogowcy i samorządowcy szukali żabki, przez którą ekolodzy
        wstrzymali budowę autostrady. Na A1 i A4 było i jest kilka przykładów
        pojedynczych domków, które stały, a wokół budowana była autostrada. A potem
        płacze i lamenty kierowców wylewane nie na winowajców.
    • map4 Grabarczyk ? Schetyna ? 29.07.09, 10:43
      Zaraz, zaraz.

GDDKiA najwyraźniej pomyliła się wysyłając zaproszenia na otwarcie autostrady
      bucom z aktualnej obstawy koryta. Projekt, zezwolenie na budowę, przetarg i
      rozpoczęcie budowy autostrady odbyły się za czasów ministra Polaczka oraz jego
      szefa, niejakiego Kaczyńskiego, Jarosława.

Schetyna podczas uroczystości przecięcia wstęgi powinien co najwyżej kaczorowi
      mikrofon trzymać a Grabarczyk może skoczyć po nożyczki.

Tusk obiecał przecież, że będzie normalniej i uczciwiej. Oddać więc należy
      PiSowi, że dociągnięcie A-4 do granicy wyłącznie jego zasługą jest. A Schetynę i
      Grabarczyka z uroczystości po prostu pogonić.
      • Gość: mn Re: Grabarczyk ? Schetyna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 11:42
        Oczywiście do otwarcia n ie jest potrzebny minister tylko koparka do usunięcia
        tych zwałów ziemi, które wysypali by nikt nie jeździł. Do Bożego Narodzenia 2008
        jechałem tym dłuższym odcinkiem nielegalnie, ale po gotowej i równiutkiej A4.
        Więc pierwotny termin listopad 2008 został dotrzymany. Strabagowi zależało by
        mieć wolne moce na południowy odcinek A18, ale kiedy wyszło na jaw, że jeszcze
        nie ma przetargu wstrzymali się i tak wszystko wisi do dziś. Głównym powodem
        było brak woli porozumienia między inwestorem a Strabagiem, co powinno
        wyeliminować tę firmą z kolejnych przetargów.

Okolica typuje otwarcie 8 sierpnia.
      • Gość: gość tk Re: Grabarczyk ? Schetyna ? IP: *.mikolow.net 29.07.09, 12:35
        nie bajeruj, bo Polaczkowi i Kaczyńskiemu to można tylko przypisać przy tej
        autostradzie, kilka unieważnień przetargów i kilkanaście przesunięć terminów.
        Natomiast wszystkim marudom, przypominam, że na umowie podpisanej z inwestorem w
        2006 roku, widnieje "jak byk" termin oddania 10 sierpnia 2009.
        • map4 Re: Grabarczyk ? Schetyna ? 29.07.09, 15:56
          Gość portalu: gość tk napisał(a):

> nie bajeruj, bo Polaczkowi i Kaczyńskiemu to można tylko przypisać przy tej
          > autostradzie, kilka unieważnień przetargów i kilkanaście przesunięć terminów.

ale w końcu przetarg rozstrzygnęli, umowę podpisali i wykonawcę na budowę
          wpuścili. W przeciwieństwie do poprzednich ekip.
          • stoova Re: Grabarczyk ? Schetyna ? 29.07.09, 17:44
            PiS nie ma nic wspólnego z przetargiem i przygotowaniem budowy tej autostrady.
            We wrześniu 2005 r. dostali się do koryta. Przypominam, że budowa rozpoczęła się
            w 2005 r.
            • rk111 Re: Grabarczyk ? Schetyna ? 29.07.09, 18:24
              Budowa ruszyła w kwietniu 2007 za rządów J Kaczyńskiego i to właśnie
              ta ekipa nie wykupiła wszystkich działek i to przez nich jest ten
              cały cyrk z terminami , przetargi 3 bo tyle ich było ( 2 pierwsze
              unieważnione ) ciągnęły się od 2005 czyli za Belki do końca 2006 - 2
              lata dopiero zmiany w ustawie pozwoliły wyłonić wykonawcę .
              Natomiast wszystkie projekty i uzgodnienia środowiskowe to zasługa
              rządów SLD , aż wstyd pomyśleć ile to kiedyś trwało zanim wjechały
              maszyny budowlane.
    • kumpel_kolesia Wyciągnąć sprawę w odpowiednim czasie... 29.07.09, 11:51
      taaak, sprawa znana jest od miesięcy, ale dopiero teraz, jak Tusk i Schetyna
      Wam podpadli - wyciągacie to na szersze forum. Ale niech tam. Ciekawa byłaby
      jeszcze statystyka wypadków... Tylko nie pytajcie policji - oni przecież nic
      nie powiedzą przeciwko chlebodawcom.
      Ile osób zginęło w tym rejonie?
    • kachax Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 12:09
      Toz to dopiero granda.
      No banda baranow siedzi w tym gddkia. Swieta krowa musi przyklepać
      otwarcie - boze - patrzysz i nie grzmisz?
      W d*** sobie wsadzcie wasze otwarcia, zdjac te barierki i jazda.
      Noż cholera człeka bierze...
      • Gość: yogi Re: Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi IP: *.legnica.vectranet.pl 05.08.09, 20:16
        Tak oto wygląda cała Polska i nie będzie lepiej. To w burdelu jest większy porządek.
    • paniskoklex Autostrada wciąż czeka na przecięcie wstęgi 29.07.09, 13:20
      ciekawe ile ludzkich tragedii, które wydarzą się na starym,
      niebezpieczym odcinku, obciążą sumienia decydentów ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka