topkazpsiaka 01.09.09, 17:43 UUUU powiało polityką...ktoś się chce Pana Dyrektora pozbyć....tak od poniedziałku nitki suchej nie zostawiać...Gazeta nie ma serca ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eryk Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 01.09.09, 17:48 No to chyba wiemy, komu się wg Dutkiewicza z wczorajszego artykułu w GW "coś się pokręciło" Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji 03.09.09, 12:24 Przypomina mi się żart stary, z długą już brodą, ciągle jednak aktualny, niestety: - Jak spośród wszystkich urzędników wybrać tego najmniej kompetentnego? Poprzez losowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.chello.pl 01.09.09, 17:55 Niech Pan redaktor poczyta podstawy ekonomii i dowie się jakie są konsekwencje ustalanie ceny maksymalnej. Jak nie zrozumie to czytać co wieczór aż wejdzie do mózgownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tax Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 17:59 No własnie. Teraz Wyborcza napisze kto ma być na jego miejscu i po sprawie. Swoja droga dyrektor ma rację, bo jak tu udzielać wywiadu, skoro i tak napisza co chcą. Dobrze panie Czuryło. Tylko na piśmie. Mniejsza szkoda. Żal tylko, że Dudek ich nie zlewa, wiec może być różnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.chello.pl 01.09.09, 18:18 No tak pismaki zawsze swoje ... czy to ma być gospodarka centralnie sterowana? Jak Dyr słusznie zauważył taksówki są prowadzone na zasadzie działalności gospodarczej - WOLNEJ (choć i tak ograniczonej ceną maksymalną) - urząd nie jest biurem detektywistycznym aby śledzić zmowy! Od tego jest policja ... czy nawet policja gospodarcza... Urząd działa tak : jest zgłoszenie = jest sprawa ... nie było wcześniej zgłoszenia = nie ma sprawy. Komentarz pismaka jest żenujący... po tym jak ostatnio najechali na człowieka miał on z nimi nadal rozmawiac? Nie dziwię się że odpisał mailem - sam bym tak zrobił. Kto się gubi? gdzie? Chyba ci niedorobieni redaktorzy z koziej wólki.... Jak to w PR bywa .. takie tematy w stylu : "problem jest i jeśli od tylu lat pan go nie widzi..." trzyma sie na półce aby w odpowiedniej chwili użyć .. czy to zbieg okoliczności że atak w tym samym kierunku znów? Ktoś ma w tym interes polityczny? Ktoś naprawia sobie PR kosztem kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \\marek Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.09, 18:48 Sądząc po ilości artykułów na temat taksówkarzy i emocjonalnych wypowiedzi na forum,wrocławscy taksówkarze kreowani są na wroga publicznego numer 1.Okazuje się,że dziurawe drogi,marna komunikacja zbiorowa czy kiepsko działająca służba zdrowia nie budzi we Wrocławiu takich emocji jak rzekom zdemaskowana zmowa cenowa taksówkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Marek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 19:06 ciekawe czy to tytułowy Marek napisał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Marek? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.09, 19:35 nie,szanowny Panie :).Przypadkowo mam tak samo na imię,i piszę w swoim imieniu.Tylko nie mogę się nadziwić jak łatwo manipulować opinią publiczną.Pan pożal się Boże redaktor uczepił się tematu rzekomej zmowy cenowej.Dla pana redaktora różnorodność rabatów stosowanych przez firmy (10%,15%,20% czy bez rabatów),co łatwo sprawdzić wchodząc na strony internetowe korporacji,jest stosowaniem ceny maksymalnej.Może pan redaktor zająłby się masowym wyłudzaniem zezwoleń na parkowanie na miejscach dla inwalidów przez zdrowych młodych i sprytnych ludzi,a jeśli już szuka problemu cen w taksówkach,to niech przejedzie się taksówką z postoju obok swojej redakcji(Ruska/Solny)i opisze zmowę cenową tych "taksówkarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch Jaś Fasola Fotka ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 18:46 A czy się redaktorowi fotki nie pokręciły zamieścił zdjęcie Jasia Fasoli tzn.Rowan Atkinsonaczy no chyba ze się mylę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
be-gie Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji 01.09.09, 19:38 topkazpsiaka napisała: > UUUU powiało polityką... Nie przesadzaj z tą polityką. Odpowiedzi dyrektora Wydziału Transportu są co najmniej żenujące: "Urząd nie posiada informacji o zmowie cenowej" "Urząd Miejski Wrocławia nie posiada danych w tym zakresie." "Pytanie z uwagi na kompetencje przesłano do Wydziału Inżynierii Miejskiej." To może Pan Dyrektor zająłby się transportem? Bo co by nie mówić, to będąc w Warszawie jeżdżę taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petent Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: 77.255.220.* 01.09.09, 20:11 Pan Czuryło, jak był kierownikiem wydziału komunikacji (czy jak go tam zwać, w każdym razie tam, gdzie się rejestruje samochody) dał mi się poznać jako twardy facet, który olewał postanowienia SKO (Samorządowego Kolegium Odwoławczego), kwestionujące wydane przez niego decyzje. Nie odwoływał się od nich, tylko po prostu jawnie olewał, na piśmie zresztą ("Nie zgadzam się itd. Kiedyś, przy okazji kolejnej wizyty w tym wydziale widzialem jak pan Czuryło osobiście wydawał numerki petentom, osobiście je odrywając od maszyny i przy okazji odpytując petenta z jaką sprawą przychodzi, jakie ma dokumenty itp. Dopiero po pozytywnej weryfikacji petent dostawał numerek. Porządek wzorowy był. Żaden stacz kolejkowy się nie prześlizgnął. I tak, widząc pana kierownika w tej roli pomyślałem sobie naonczas, że on osiągnął już swój szczebel niekompetencji. Teraz, czytając doniesienia o aktywności p. Czuryło chcę zakrzyknąć: Panie dr. Laurence J. Peter, nie miałeś racji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasd Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.e-wro.net.pl 01.09.09, 19:41 Redaktorom chyba marzy się, żeby Dutkiewicz pojechał taksówką i jak Putin w supermarkecie obnizył ceny. No to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel GW nie ma tu nic do rzeczy. IP: *.lanet.net.pl 01.09.09, 19:41 Antypatia do GW nic tu nie wnosi. Też za nimi nie przepadam, ale nic nie zmienia faktu, że mamy kolejnego urzednika, który nie posiada żadnej wiedzy nt sektora miejskiej gospodarki, który mu podlega, nie potrafi go porównać z analogicznymi w innych miastach, logicznie poprzeć argumentami swojego stanowiska ani obronić sie przed pytaniami i zarzutami. Nie trzeba tu nic dodawać, sprawę podsumowuje Słownik Wyrazów Obcych: SYNEKURA - płatne stanowisko (posada, urząd) nie wymagające żadnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji 01.09.09, 20:02 Szanowni Państwo! Jestem jednym z uczestników tego rynku. Jestem taksówkarzem. Nie należę do biadolących, ale też daleko mi do zachwytów. Praca jak każda inna, lecz wymagająca co najmniej 10 godzinnego "dyżurowania" przez 7 dni w tygodniu. Jestem członkiem dobrego stowarzyszenia. Wcześniej wypróbowałem kilku innych korporacji. Teraz na zasadzie porównań nie mogę narzekać. W mojej firmie obowiązuje system rabatowy. Każdy klient firmy otrzymuje rabat 15%. Klienci z tzw złotą kartą otrzymują rabaty specjalne. W firmie obowiązuje solidarna dyscyplina. Odstąpienie od regulaminu rabatowego jest uznawane za wykroczenie i skutkuje sankcjami dyscyplinarnymi z wykluczeniem ze stowarzyszenia włącznie. Nie jest to martwy przepis. Już wiele osób na tej zasadzie zostało wydalonych. Według mojej wiedzy we Wrocławiu jest zaledwie kilka (2 lub 3) firmy stosujące rabat 0%, wszystkie pozostałe używają rabatów w wysokości od 10 do 20%. Przynajmniej powinny lecz jest z tym różnie, bo jest różny poziom dyscypliny w poszczególnych firmach. Stan faktyczny jest widoczny na wydruku paragonu. Tam jest informacja dotycząca wskaźnika rabatowego zastosowanego w dokonanym kursie, oraz kwota bez rabatu i ta z rabatem, do zapłacenia. Polecam lekturę takiego paragonu, każdemu klientowi. We Wrocławiu nie ma już legalnych taksówek bez kas fiskalnych z drukarką! Rabaty wymagają każdorazowego włączenia w momencie rozpoczęcia kursu gdyż wszystkie taksometry podlegające legalizacji we Wrocławskim Urzędzie Miar i Jakości muszą być ustawione zgodnie z uchwałą Rady Miasta. Nie ma możliwości legalizacji poniżej tych stawek!!!. Taksometr ustawiony inaczej jest uznawany za niesprawny! Przypuszczam, że ten właśnie fakt powoduje wyciągnięcie wniosku, że wszystkie korporacje jeżdżą na pełnej stawce. To nie jest prawdą. Kolejna kwestia to ranking cen w innych miastach. Obejrzałem tabele cen na wskazanym w poprzednich artykułach, portalu internetowym, podobno specjalizującym się w branży taxi. Otóż znalazłem tam firmy od lat nie istniejące, lub nie istniejące nigdy, lub były podane nie prawdziwe dane cennikowe. Jedna z największych wrocławskich korporacji podana w jednym z artykułów nigdy nie jeździła bez rabatu. tam się za to wylatuje z pracy! Piszę o tym pomimo, że są dla nas konkurencją, ale mi nie chodzi o reklamę a o fakty. Podane w artykule wnioski powstały na zasadzie porównania najtańszych firm w przytoczonych miastach, do najdroższych we Wrocławiu. Te najtańsze często należą do niszowych, z małym udziałem w lokalnym rynku, choć żadna z firm nie ma ograniczeń w możliwościach rozwoju. We Wrocławiu też są firmy różnej wielkości i akurat te najtańsze nie budzą szczególnego entuzjazmu wśród klientów. Coś w tym jest, że jedne firmy jeżdżą a inne stoją i poza skrajnymi przypadkami wcale nie zależy to od tego czy średni kurs kosztuje 16, czy 18 złotych. Trudno też uzasadnić to nieświadomością klientów. My mamy takich co jeżdżą z nami kilkaset razy. To nie są "błądzący we mgle" nieświadomi ludzie. Oni doskonale znają specyfikę tego rynku. Podobnie jest w innych korporacjach. A ze strony taksówkarza patrząc, to my wybieramy firmę, w której chcielibyśmy pracować nie według obowiązujących tam cen, ale według ilości zleceń na poszczególnego taksówkarza. Ja w kolejce do obecnej firmy czekałem wiele, wiele miesięcy, w tym czasie kilka znaczących firm w mieście uległo likwidacji. To o czymś świadczy!? Ciekawy jestem co będzie dalej, czy na przykład obligatoryjna obniżka taryf o 10 groszy, powodująca wypromowanie Krakowa na pierwsze miejsce spowoduje przekierowanie uwagi na tamto miasto? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.chello.pl 01.09.09, 20:10 Gdzie takie złote karty dają? Pytam, bo dużo jeżdżę taksówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afe Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 14:31 Nie pije do Ciebie, ale zawsze mnie zastanawia, dlaczego korporacje taksówkowe dają stały rabat 10-20%, zamiast obniżyc podstawową cene o te 10-20% a rabat dawać np stałym klientom. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji 01.09.09, 20:28 Jak to dobrze, że redaktor zamieścił komentarz. Inaczej czytelnicy nie mogliby zrozumieć o co chodzi w zabawie w pytania i odpowiedzi. A mi się nasuwa pytanie, dlaczego redaktor pyta urzędnika (!!!) o uchwały rady miejskiej. Czy pan redaktor sugeruje, że urząd miejski, jednostka pomocnicza prezydenta, ma naciskać na radnych??? Skąd pytanie o liczbę taksówek w innych miastach? Czy WT ma monitorować na bieżąco liczbę taksówek, liczbę przystanków, gęstość wystawiania kubłów na śmieci i podobne informacje, żeby na bieżąco odpowiadać dziennikarzom? Skąd wniosek, że dyrektor WT ma mieć kompetencje w zakresie przyznanym WIM? Może w takim razie jeszcze redaktor zapyta dyrektora WT o szkoły i służbę zdrowia, żeby postawić jeszcze dalej idące wnioski. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.chello.pl 01.09.09, 21:02 co to za tytuł artykułu!! Jest to jawna nagonka i mobbing na dyrektora. jakim prawem redaktor nowaczyk ocenia kwalifikacje dyr. Dziwne, że magistrat milczy i przyklaskuje marnemu redaktorowi skandal!!!! w obecnej chwili cokolwiek powie czuryło to będzie następny atak ze strony prasy panie dyr. niech Pan się trzyma może w końcu redaktorek się odczepi. a propo taksówek we wreocławiu są oky!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pallatynat nie wie, nie reaguje, a urzęduje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 21:02 i nie posiada kwalifikcji? ba, żeby to tylko jeden taki Marek Cz. był! pomarzyć sobie można to by było miasto dopiero ten Wrocław ..... ech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: nie wie, nie reaguje, a urzęduje IP: *.chello.pl 01.09.09, 21:08 reaguje!! urzęduje!! i jest dobry odczepcie się od niego może coś na rafałka rycerza na białym koniu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiki Re: nie wie, nie reaguje, a urzęduje IP: *.chello.pl 01.09.09, 21:24 A może rzecznik czuma ma coś do powiedzenia wypadałoby po to tam jest!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: nie wie, nie reaguje, a urzęduje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 22:34 Zgadzam się z tezą że to nagonka na Czuryłę. Trzeba ludziom rzucić coś na żer żeby zeszli z prezydenta (to ten nieogolony facet co jak jest na urlopie to o niczym nie ma pojęcia). Dobrze że trąby powietrznej nie było w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.as.kn.pl 01.09.09, 23:34 Panie Redaktorze Macieju Nowaczyk temat cen usług "taksówkowych" ciekawy. Lecz ten artykuł to absolutna tragedia. Komentarz do niego jeszcze gorszy. Brak słów by to komentować... Czego oczekiwałby Pan od urzędu miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.09.09, 00:03 "Tylko w Warszawie rada miejska uchwaliła maksymalną opłatę na takim samym poziomie jak we Wrocławiu - 3 zł.... Tylko w Łodzi taksówkarze za każdy przejechany kilometr mogą żądać 4 zł." To jak w końcu jest z tymi cenami ,panie redaktorze? We Wrocławiu najdrożej,czy tak jak w Warszawie.Taniej niż w Łodzi czy drożej? A firmy wrocławskie stosują rabaty czy nie stosują?Trudno cokolwiek zrozumieć z tych wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Dyrektor Marek Czuryło nie posiada informacji 02.09.09, 08:35 topkazpsiaka - ja też nie mam serca - wczoraj napisałem mila do Pana Prezydenta o pojechanie po premii panu Czuryło i innym co wpadli na ten kretyński pomysł z ograniczaniem niektórych kursów MPK i w ramach pokuty niech się przejadą tymi kursami w godzinach największego szczytu:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Pora na zmieanę dyrektorą ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 10:45 Nie dziwi mnie fakt, że Pan dyrektor nic nie wie. To jest niewłasciwy człowiek na niewłaściwym miejscu. Pora na zmianę osby na tym stanowisku, może wtedy MPK będzie miało częstsze kursy a i o taksówkach dyrektor to i owo będzie wiedział. Panie Prezydencie, Wrocławianie czekają na zmianę dyrektora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Broń Panie Boże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 18:51 Pan Czuryło jest człowiekiem inteligentnym i w idealny sposób realizuje wytyczne swego pryncypała. Odpowiedz Link Zgłoś