marii51 10.09.12, 08:18 wczoraj sprawdzilismy -co w lesie rośnie.. kilka grzybów znależliśmy zaledwie..- sucho ..więc grzyby nie rosną... ale pooglądać można galerię.. wiadomosci.wp.pl/gid,14910945,kat,1342,title,Idziemy-na-grzyby,galeria.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter44 relacja 10.09.12, 20:52 Czas zbierania : 2 h. Las nie sprawdzany. Miejsce - Roztocze. Zbiór : 2 borowiki, 1 rydz, 15 maślaków, 1 koźlarz, 4 podgrzybki. Suchutko w lasach . I co dalej ???? Ku dobremu nie idzie - rano dziś 8 stopni. A to już zagrożenie dla grzybni. Odpowiedz Link
xy.5 Re: relacja 11.09.12, 11:30 Ja poszukuję informacji o grzybach;gdzie są i kto nazbierał,bo u nas nie ma -mój brat grzybiarz zawołany znalazł tylko 1 podgrzybka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 11.09.12, 12:46 Szukasz informacji gdzie sa grzyby w calej Polsce??? Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 12.09.12, 19:05 dziś od burzy nocnej i kilku mniejszych do południa ,pada cały czas prawie deszcz- Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 13.09.12, 07:15 ciiiiiiiii tak to jest liczyć na grzybiarza... ciii wzięla skaś... haha Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 13.09.12, 16:06 pogoda jak łatwo domyśleć się gdzie skuter44 ~... www.google.pl/search?q=pogogoda+zamo%C5%9B%C4%87&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a przy takiej pogodzie wybył do lasu... ---a pochwal się zebranymi plonami Odpowiedz Link
super.222 Re: relacja 13.09.12, 16:30 Ja - żadnych grzybów nie zbieram i nie jem. Czasami - wyjątkowo - kilka pieczarek dodaje do sosów. Nawet zupy pieczarkowej ... Grzyby w moim mniemaniu są jak arszenik ... wszystkie. Po prostu stają mi w gardle i nie mogę przełknąć. Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 13.09.12, 19:19 Szwedzi tez widocznie boja sie grzybow jak ognia, bo jedza tylko te kupione w sklepie. Jesli zbieraja, to wylacznie kurki ... to sa jedyne grzyby ktore znaja. Ja cale zycie mieszkalam w duzych miastach, ale mam podstawowe pojecie o grzybach wiem, ze tymi ktore znam otruc sie nie moge. Odpowiedz Link
skuter44 Re: relacja 13.09.12, 21:48 Chyba Boga nie ma. Gdyby był nie obdarzał by grzybami tylko ludzi z Bartoszyc ale zostawił ich trochę dla tych z Zamościa. Dziś było 28 stopni. Jutro ma pokropić. Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 13.09.12, 23:35 W Malmö bylo dzis 16 C ... i deszcz padal przez dwie noce ... Nie moge sobie wyobrazic co mozna robic kiedy jest 28 C ... chyba ze jest sie pod palmami i ma do dyspozycji swimingpool. A kiedys tak kochalam cieplo ... Przeszlo mi to przed 10-ma laty, kiedy bylam na Majorce i przez 2 tygodnie byla temperatura 34 C ... Na plazy nie dalo sie wytrzymac wiecej niz jedna godzine, i co tu robic kiedy doba ma 24 godziny??? Odpowiedz Link
super.222 Re: relacja 14.09.12, 07:37 Ja ... to bym się kochała przy zaciemnionych oknach, popijając drinki, gdybym była na Majorce (nigdy nie byłam) (...) >i co tu robić kiedy doba ma 24 godziny???<...) Ale przecież przynajmniej 8 godzin spałaś? Trochę kąpieli pod prysznicem, posiłki, jakiś cień, godzina na plaży, woda ... ech kochanie, ja bym się nie nudziła Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 14.09.12, 10:15 Gdybym miala sie z kim kochac, to bym nie narzekala ... gdybym lubila alkohol, to tez nie ... a siedziec sama w restauracji, to przeciez zadna przyjemnosc, choc znajac Hiszpanow, to dlugo bym samotnie nie siedziala ... Na Majorce bylam po raz czwarty, wiec nawet wycieczki autobusowe nie wchodzily w rachube bo wszystko co chcialam zwiedzic juz zwiedzilam. Jedynym odpoczynkiem byly noce ... romantyczne, pachnace i rozbrzmiewajace glosami cykady ... Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 15.09.12, 07:12 pia.ed tak ładna kobietka??? jak ty sama? coś tak mi trudno uwierzyć Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 16.09.12, 21:31 czy to jadalny,czy psi pociec zapytał mnie syn... uśmiałam się z tego psiego poćca Odpowiedz Link
mattos Re: relacja 16.09.12, 21:53 Ale grzyb taki wielki? Zapraszam na czat muzyczny bez rejestracji anavaradio.vixo.pl/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 17.09.12, 00:25 Nie loguje sie zanim nie dowiem sie co to za muzyka ... mattos napisał: > Zapraszam na czat muzyczny bez rejestracji anavaradio.vixo.pl/ > Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 20.09.12, 09:18 Zaproszeni jesteśmy na grzyby zamroziłam swoich zebranych 2 kg po ugotowaniu) Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 22.09.12, 19:55 już.. odnalazłam--im bardziej brązowa tym więcej tam grzybów.. www.grzyby.pl/wystepowanie.htm Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 27.09.12, 07:54 byłam byłam - jak zwykle mąż panicznie bał się,że zabłądziłam, bo poszedł z kolegą w znane miejsca oddalone- ja niby bliziutko ,a doszłam daleko Odpowiedz Link
super.222 Re: relacja 06.10.12, 07:25 To przerażający obraz degradacji naturalnego środowiska. Tego nie mogli zrobić ludzie biedni, bo nie posiadają luksusowych samochodów i domków pod miastem. Żeby zwieźć taki syf, musi być auto! Był czas, że w 'moim' lasku było podobnie, ale ktoś pewnie oberwał po głowie, bo całe lato był porządek. Chodzę tam codziennie z kijkami - jest czysto i pięknie - szczególnie o tej porze roku. Odpowiedz Link
marii51 Re: relacja 06.10.12, 07:41 mattos ani jednego grzybka ani najmniejszego? rzeczywiście ten widok , a niech to! Odpowiedz Link
mattos Re: relacja 06.10.12, 07:50 Ja uważam, że za taki śmietnik w lesie są winne władze, bo gdyby ci, co mają domki mieli obowiązek zapłaty za wywóz nieczystości i nieczystości były by potem od nich wywożone przez służby sprzątające to w lesie było by czysto. Ludzie okropnie się zachowują wyrzucając tam śmieci, ale trzeba temu zaradzić. Odpowiedz Link
mattos Re: relacja 06.10.12, 08:08 Grzybków było bardzo mało i to takie byle, jakie podjadane przez ślimaki aż wstydzę się ich pokazać. Więcej było ludzi i samochodów jak grzybów. Odpowiedz Link
pia.ed Re: relacja 06.10.12, 11:53 mattos napisał: > Ja uważam, że za taki śmietnik w lesie są winne władze, bo gdyby ci, co mają domki mieli obowiązek zapłaty za wywóz nieczystości i nieczystości były by potem od nich wywożone ... Mattos, jak sie dobrze przyjrzysz to zauwazysz, ze wiekszosc tych "nieczystosci" to nie odpady domowe, a tylko za wywoz takich sie placi. Duza czesc odpadow to odpady budowlane , te w bialym worku tez. a zuzyte opony moga pochodzic z warsztatu samochodowego Odpowiedz Link
pia.ed No i cos na temat ... 06.10.12, 12:58 Zdaniem Kołka coraz bardziej prawdopodobną przyczyną grzybowej posuchy są stosy śmieci, które zostawiają po sobie ludzie. Pełno jest reklamówek, opakowań po batonach, puszek po piwie. - Grzybnia to jeden z najdelikatniejszych organizmów żywych. Jest bardzo prawdopodobne, że szkodzą jej rozkładające się farby schodzące z puszek czy reklamówek. Niektórym wydaje się, że jeśli schowają zgniecioną puszkę pod kamieniem, to nie wyrządzą przyrodzie krzywdy, ale jest inaczej - ostrzega grzyboznawca. Więcej... bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,12187646,W_lasach_jest_teraz_wiecej_puszek_niz_grzybow.html#ixzz28W1DGzWw Odpowiedz Link
marii51 Re: No i cos na temat ... 10.10.12, 17:33 Kolejny wysyp w świętokrzyskim Dziś też tam grzyów WIELE.... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jeśli pragniesz żyć, nie zatrzymuj swego życia dla siebie. Ono musi głaskać inne brzegi i nawadniać inne ziemie. Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądż Sobą! -Michel Quoist- Odpowiedz Link
xy.5 Re: No i cos na temat ... 11.10.12, 20:39 We wtorek byłam na grzybach w okolicach Zwierzyńcaa wczoraj przerabiałam zebrane grzyby. Odpowiedz Link
mattos Re: No i cos na temat ... 11.10.12, 20:51 Wczoraj byłem na grzybach i we dwoje nazbieraliśmy 6 podgrzybków takich byle, jakich. Grzybów w mojej okolicy w tym roku już nie będzie czas na nich minął. Odpowiedz Link