10.09.12, 08:18
wczoraj sprawdzilismy -co w lesie rośnie.. kilka grzybów znależliśmy zaledwie..- sucho ..więc grzyby nie rosną...
ale pooglądać można galerię..smile
wiadomosci.wp.pl/gid,14910945,kat,1342,title,Idziemy-na-grzyby,galeria.html
Obserwuj wątek
    • xy.5 Re: na grzyby 10.09.12, 15:52
      No właśnie u nas też grzybów nie ma.
      • marii51 Re: na grzyby 10.09.12, 17:09
        wszyscy poszukują grzybów-cisza na forumwink
        • skuter44 relacja 10.09.12, 20:52
          Czas zbierania : 2 h. Las nie sprawdzany. Miejsce - Roztocze. Zbiór : 2 borowiki, 1 rydz, 15 maślaków, 1 koźlarz, 4 podgrzybki. Suchutko w lasach . I co dalej ???? Ku dobremu nie idzie - rano dziś 8 stopni. A to już zagrożenie dla grzybni.
          • xy.5 Re: relacja 11.09.12, 11:30
            Ja poszukuję informacji o grzybach;gdzie są i kto nazbierał,bo u nas nie ma -mój brat grzybiarz zawołany znalazł tylko 1 podgrzybka.
            • pia.ed Re: relacja 11.09.12, 12:46
              Szukasz informacji gdzie sa grzyby w calej Polsce???
              • marii51 Re: relacja 11.09.12, 16:54
                ooooooo skuter44
                to już zapasy maszsmile
                • marii51 Re: relacja 11.09.12, 17:29
                  wierzę że moje żarciki odbieracie pozytywnie
                  • marii51 Re: relacja 12.09.12, 19:05
                    dziś od burzy nocnej i kilku mniejszych do południa ,pada cały czas prawie deszcz-
                    • marii51 Re: relacja 13.09.12, 07:15
                      ciiiiiiiii
                      tak to jest liczyć na grzybiarza... ciii wink wzięla skaś... haha
                      https://obrazkihanuli1950.blox.pl/resource/grzybobranie.jpg
                      • marii51 Re: relacja 13.09.12, 16:06
                        pogoda
                        jak łatwo domyśleć się gdzie skuter44 ~...
                        www.google.pl/search?q=pogogoda+zamo%C5%9B%C4%87&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
                        przy takiej pogodzie wybył do lasu...
                        ---a pochwal się zebranymi plonami
                        • super.222 Re: relacja 13.09.12, 16:30
                          Ja - żadnych grzybów nie zbieram i nie jem.
                          Czasami - wyjątkowo - kilka pieczarek dodaje do sosów.
                          Nawet zupy pieczarkowej ...
                          Grzyby w moim mniemaniu są jak arszenik ... wszystkie.
                          Po prostu stają mi w gardle i nie mogę przełknąć.
                          • marii51 Re: relacja 13.09.12, 16:52
                            rozpoznaję gatunki od dzieciństwa
                            • pia.ed Re: relacja 13.09.12, 19:19
                              Szwedzi tez widocznie boja sie grzybow jak ognia, bo jedza tylko te kupione w sklepie.
                              Jesli zbieraja, to wylacznie kurki ... to sa jedyne grzyby ktore znaja.

Ja cale zycie mieszkalam w duzych miastach, ale mam podstawowe pojecie o grzybach
                              wiem, ze tymi ktore znam otruc sie nie moge. smile
                              • skuter44 Re: relacja 13.09.12, 21:48
                                Chyba Boga nie ma. Gdyby był nie obdarzał by grzybami tylko ludzi z Bartoszyc ale zostawił ich trochę dla tych z Zamościa.

Dziś było 28 stopni. Jutro ma pokropić.
                                • pia.ed Re: relacja 13.09.12, 23:35
                                  W Malmö bylo dzis 16 C ... i deszcz padal przez dwie noce ...
                                  Nie moge sobie wyobrazic co mozna robic kiedy jest 28 C ...
                                  chyba ze jest sie pod palmami i ma do dyspozycji swimingpool.
                                  A kiedys tak kochalam cieplo ...

Przeszlo mi to przed 10-ma laty, kiedy bylam na Majorce i przez 2 tygodnie
                                  byla temperatura 34 C ... Na plazy nie dalo sie wytrzymac wiecej niz jedna godzine,
                                  i co tu robic kiedy doba ma 24 godziny???
                                  • super.222 Re: relacja 14.09.12, 07:37
                                    Ja ... to bym się kochała przy zaciemnionych oknach,
                                    popijając drinki, gdybym była na Majorce (nigdy nie byłam) big_grin

(...) >i co tu robić kiedy doba ma 24 godziny???<crying...)
                                    Ale przecież przynajmniej 8 godzin spałaś?
                                    Trochę kąpieli pod prysznicem, posiłki, jakiś cień, godzina
                                    na plaży, woda ... ech kochanie, ja bym się nie nudziła big_grin big_grin
                                    • pia.ed Re: relacja 14.09.12, 10:15
                                      Gdybym miala sie z kim kochac, to bym nie narzekala ...
                                      gdybym lubila alkohol, to tez nie ...
                                      a siedziec sama w restauracji, to przeciez zadna przyjemnosc, choc znajac Hiszpanow, to dlugo bym samotnie nie siedziala ... wink

Na Majorce bylam po raz czwarty, wiec nawet wycieczki autobusowe nie wchodzily w rachube
                                      bo wszystko co chcialam zwiedzic juz zwiedzilam.
                                      Jedynym odpoczynkiem byly noce ... romantyczne, pachnace i rozbrzmiewajace glosami cykady ...

• marii51 Re: relacja 15.09.12, 07:12
                                        pia.ed
                                        tak ładna kobietka??? jak ty sama?
                                        coś tak mi trudno uwierzyć wink
                                        • marii51 Re: relacja 15.09.12, 07:17
                                          o rany , a miałam napisać o grzybach
                                          • marii51 Re: relacja 16.09.12, 21:31
                                            https://grzybowisko.files.wordpress.com/2010/06/dscf8491_2.jpg
                                            czy to jadalny,czy psi pociec
                                            zapytał mnie syn...
                                            uśmiałam się z tego psiego poćcawink
                                            • mattos Re: relacja 16.09.12, 21:53
                                              Ale grzyb taki wielki?

Zapraszam na czat muzyczny bez rejestracji anavaradio.vixo.pl/
                                              • marii51 Re: relacja 16.09.12, 22:00
                                                ale fajne radyjko dziękuję..dobrze się słucha..
                                              • pia.ed Re: relacja 17.09.12, 00:25
                                                Nie loguje sie zanim nie dowiem sie co to za muzyka ...

mattos napisał:
                                                > Zapraszam na czat muzyczny bez rejestracji anavaradio.vixo.pl/

>
                                                • marii51 Re: relacja 20.09.12, 09:18
                                                  Zaproszeni jesteśmy na grzyby zamroziłam swoich zebranych 2 kg po ugotowaniu)
                                                  • marii51 Re: relacja 22.09.12, 19:37
                                                    mam mapę grzybów ..
                                                  • marii51 Re: relacja 22.09.12, 19:55
                                                    już.. odnalazłam--im bardziej brązowa tym więcej tam grzybów..
                                                    https://www.grzyby.pl/wystepowanie-0.png
                                                    www.grzyby.pl/wystepowanie.htm
                                                  • marii51 Re: relacja 27.09.12, 07:54
                                                    byłam byłam - jak zwykle mąż panicznie bał się,że zabłądziłam, bo poszedł z kolegą w znane miejsca oddalone- ja niby bliziutko ,a doszłam daleko
                                                  • mattos Re: relacja 27.09.12, 21:47
                                                    Szkoda ale w tym roku nie będę na grzybobraniu.
                                                  • mattos Re: relacja 05.10.12, 19:43
                                                    Byłem dziś na grzybobraniu w lasku koło Warszawy.

http://i47.tinypic.com/7174m9.jpg

http://i50.tinypic.com/28saf49.jpg

http://i48.tinypic.com/1znbfc8.jpg

http://i45.tinypic.com/fom4uo.jpg

http://i48.tinypic.com/20go96w.jpg

http://i46.tinypic.com/2m76lo5.jpg

http://i50.tinypic.com/2hmhn38.jpg
                                                  • super.222 Re: relacja 06.10.12, 07:25
                                                    To przerażający obraz degradacji naturalnego środowiska.
                                                    Tego nie mogli zrobić ludzie biedni, bo nie posiadają luksusowych
                                                    samochodów i domków pod miastem. Żeby zwieźć taki syf, musi być auto!
                                                    Był czas, że w 'moim' lasku było podobnie, ale ktoś pewnie
                                                    oberwał po głowie, bo całe lato był porządek.
                                                    Chodzę tam codziennie z kijkami - jest czysto i pięknie - szczególnie
                                                    o tej porze roku.
                                                  • marii51 Re: relacja 06.10.12, 07:41
                                                    mattos
                                                    ani jednego grzybka ani najmniejszego?smile

rzeczywiście ten widok , a niech to!
                                                  • mattos Re: relacja 06.10.12, 07:50
                                                    Ja uważam, że za taki śmietnik w lesie są winne władze, bo gdyby ci, co mają domki mieli obowiązek zapłaty za wywóz nieczystości i nieczystości były by potem od nich wywożone przez służby sprzątające to w lesie było by czysto. Ludzie okropnie się zachowują wyrzucając tam śmieci, ale trzeba temu zaradzić.
                                                  • mattos Re: relacja 06.10.12, 08:08
                                                    Grzybków było bardzo mało i to takie byle, jakie podjadane przez ślimaki aż wstydzę się ich pokazać. Więcej było ludzi i samochodów jak grzybów.
                                                  • pia.ed Re: relacja 06.10.12, 11:53
                                                    mattos napisał:
                                                    > Ja uważam, że za taki śmietnik w lesie są winne władze, bo gdyby ci, co mają domki mieli obowiązek zapłaty za wywóz nieczystości i nieczystości były by potem od nich wywożone ...

Mattos, jak sie dobrze przyjrzysz to zauwazysz, ze wiekszosc tych "nieczystosci"
                                                    to nie odpady domowe, a tylko za wywoz takich sie placi.
                                                    Duza czesc odpadow to odpady budowlane , te w bialym worku tez.
                                                    a zuzyte opony moga pochodzic z warsztatu samochodowego

• pia.ed No i cos na temat ... 06.10.12, 12:58
                                                    Zdaniem Kołka coraz bardziej prawdopodobną przyczyną grzybowej posuchy są stosy śmieci, które zostawiają po sobie ludzie. Pełno jest reklamówek, opakowań po batonach, puszek po piwie.
                                                    - Grzybnia to jeden z najdelikatniejszych organizmów żywych. Jest bardzo prawdopodobne, że szkodzą jej rozkładające się farby schodzące z puszek czy reklamówek. Niektórym wydaje się, że jeśli schowają zgniecioną puszkę pod kamieniem, to nie wyrządzą przyrodzie krzywdy, ale jest inaczej - ostrzega grzyboznawca.

Więcej... bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,12187646,W_lasach_jest_teraz_wiecej_puszek_niz_grzybow.html#ixzz28W1DGzWw

• marii51 Re: No i cos na temat ... 09.10.12, 20:55
                                                    www.mojapolska.az.pl/grzyby.html
                                                  • marii51 Re: No i cos na temat ... 10.10.12, 17:33
                                                    Kolejny wysyp w świętokrzyskim
                                                    https://galeria.grzybland.pl/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=119753&g2_serialNumber=1
                                                    Dziś też tam grzyów WIELE....
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    Jeśli pragniesz żyć, nie zatrzymuj swego życia dla siebie.
                                                    Ono musi głaskać inne brzegi i nawadniać inne ziemie.
                                                    Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądż Sobą!
                                                    -Michel Quoist-
                                                  • xy.5 Re: No i cos na temat ... 11.10.12, 20:39
                                                    We wtorek byłam na grzybach w okolicach Zwierzyńcaa wczoraj przerabiałam zebrane grzyby.
                                                  • mattos Re: No i cos na temat ... 11.10.12, 20:51
                                                    Wczoraj byłem na grzybach i we dwoje nazbieraliśmy 6 podgrzybków takich byle, jakich. Grzybów w mojej okolicy w tym roku już nie będzie czas na nich minął.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka