Dodaj do ulubionych

NADWAGA...

16.05.23, 11:36
Åstorp to male, nudne miasteczko, lezace wsrod innych malych miasteczek, z ktorego mlodziez ucieka, bo nie ma tam pracy; zostali tylko emeryci... pewnie spędzajacy czas przed telewizorem, albo na lawce, na pogaduszkach z innymi emerytami, więc taka sytuacja wcale mnie nie dziwi...
Inaczej jest w Malmö, gdzie dla seniorow jest zorganizowanych tyle zajęc w roznych punktach miasta, ze musza wybierac, na ktore pojechac...
www.sydsvenskan.se/2023-05-16/i-astorp-ar-invanarna-tyngst-i-skane-jag-tanker-att-folk-inte-mar-sa-bra

W Åstorp mieszkańcy ważą najwięcej w całej Skanii. Tu nadwagę ma co czwarta osoba.
- Myślę, że ludzie nie czują się tak dobrze, bo jedza dużo niezdrowego jedzenia - mówi
mieszkanka Ulrike Jönsson

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/d94bac8f-b35a-426b-be92-c8a94e8209f0.jpeg?fit=crop&w=880&h=495
Bo Wetterlöv obiecał sobie, że w przyszłości zacznie ćwiczyć i częściej chodzić na spacery.

Glenn Gustafson jest w drodze do centrum zdrowia na kontrolę ciśnienia krwi. Ma ponad pięćdziesiąt lat
i bierze leki na nadciśnienie. Dodatkowe kilogramy niezauwazalnie pojawily się w ostatnich latach
ale tym się specjalnie nie przejmuje
... wink

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

*** I Åstorp väger invånarna mest i hela Skåne. Här är var fjärde person överviktig.
– Jag tänker att folk inte mår så bra, att det blir mycket skitmat, säger Åstorpsbon Ulrike Jönsson
Bo Wetterlöv har lovat sig själv att ta tag i motionen och gå fler promenader framöver.

Glenn Gustafson är på väg in på vårdcentralen för en blodtryckskontroll. Han har passerat femtio
och tar blodtryckssänkande medicin. Extrakilona har smugit sig på de senaste åren, men det
bekymrar honom inte nämnvärt. ***
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: NADWAGA... 16.05.23, 16:00
      pia.ed napisała:

> Åstorp to male, nudne miasteczko,
      lezace wsrod innych malych miasteczek, z kt
      > orego mlodziez ucieka, bo nie ma tam pracy;
      zostali tylko emeryci... pewnie
      > spędzajacy czas przed telewizorem,
      albo na lawce, na pogaduszkach z innymi eme
      > rytami, więc taka sytuacja wcale mnie nie dziwi...
      > Inaczej jest w Malmö, gdzie dla seniorow
      jest zorganizowanych tyle zajęc w rozn
      > ych punktach miasta, ze musza wybierac,
      na ktore pojechac...

~~~~~~~~
      i nie zobzczę MALMO tych pięknych miejsc bo wołają...... zapłać 9kr
      • pia.ed NADWAGA... 19.05.23, 16:28
        Wrocilam do poprzedniego postu... Link otworzyl sie bez placenia!
        Zdjecie nie bylo z Malmö, tylko z miasteczka Åstorp, a na zdjeciu byl
        emeryt, ktory przyjechal do przychodni na elektryczym rowerze,
        ale obiecal ze teraz bedzie wiecej chodzic, bo to dobre dla zdrowia! big_grin

Zdjecia z Malmö mam od czasu do czasu z prasy... ale nie wiedzialam
        czy kogos interesuja, wiec nie zamieszczalam...

marii51 napisała:

pia.ed napisała:
        Åstorp to male, nudne miasteczko, lezace wsrod innych malych miasteczek,
        z ktorego mlodziez ucieka, bo nie ma tam pracy; zostali tylko emeryci...

> ~~~~~~~~

i nie zobzczę MALMO tych pięknych miejsc bo wołają
        zapłać 9 kr.

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/d94bac8f-b35a-426b-be92-c8a94e8209f0.jpeg?fit=crop&w=880&h=495
        >
        • pia.ed NADWAGA... 19.05.23, 17:04
          Emeryt na poprzednim zdjeciu, to zniszczony praca robotnik... ktory pewnie
          pracowal w fabryce od 16 roku zycia do ukonczenia 65 lat sad
          Zupelnie inaczej wygladaja starsi Szwedzi, ktorzy pochodzac z dobrze sytuowanej
          i inteligenckiej rodziny mieli mozliwosc studiow na uniwersytetach, nie byli zniszczeni
          praca fizyczna, zupelnie inaczej sie odzywiali, a w wolnym czasie uprawiali
          ekskluzywne sporty... w towarzystwie takich samych jak oni...

https://media.istockphoto.com/id/1162268741/pl/zdj%C4%99cie/cz%C5%82owiek-id%C4%85cy-do-wej%C5%9Bcia-na-dworzec-kolejowy-triangeln-w-malmo.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=LI3yZPW4TvJtqMqGoBKf2lXnUVrmKj54XOQ5CWq5ZrY=
          Podziemny dworzec pociagow lokalych i dalekobiezych... polozony jest ode mnie 700 metow.
          • marii51 Re: NADWAGA... 19.05.23, 19:06
            nie mam nic do pooglądania ani Malmo ani z Åstorp,
            bo nadal wołą...zapłac
            • marii51 Re: NADWAGA... 19.05.23, 20:22
              jak walczyc z nadwagą ?? uczę sie zaczynając od jedzonka smile
              węglowodanów.

Aby zmieścić się w założeniach diety low carb, spożywaj węglowodany w ograniczonych ilościach. Przykładowo jeden banan dostarcza ok. 20 gramów węglowodanów, czyli maksymalną ilość dla całego dnia takiej diety.

Produkty o niskiej zawartości węglowodanów to m.in.:

szpinak;
              ogórek;
              rzodkiew;
              pomidor;
              por;
              brukselka;
              owoce cytrusowe;
              rabarbar;
              owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody);
              niesłodzone produkty mleczne;
              mięso;
              ryby;
              jajka;
              oleje;
              orzechy;
              tofu.

Na diecie low carb niezalecane są z kolei produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, takie jak:

ziemniaki,
              bataty,
              marchewka,
              banany,
              figi,
              przetwory owocowe,
              produkty zbożowe,
              jogurty owocowe,
              słodycze,
              słone przekąski,
              alkohol.

Dieta niskowęglowodanowa. Efekty

Dlaczego diety niskowęglowodanowe mają gwarantować spektakularne rezultaty? Jedna z teorii głosi, że diety low carb obniżają poziom insuliny w organizmie, co ma ułatwiać spalanie tkanki tłuszczowej. Mówi się także o aspektach praktycznych stosowania takiej diety. Wysoki udział tłuszczu i białka w diecie zwiększa sytość, co wpływa na kontrolę nad ilością spożywanego pokarmu i ułatwia utrzymanie deficytu kalorycznego.

W literaturze brakuje dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe odchudzają skuteczniej niż zwykła dieta redukcyjna. Ograniczenie kalorii, a nie ilości węglowodanów w diecie jest kluczowe dla osiągnięcia rezultatów.

Dieta niskowęglowodanowa w porównaniu do diety niskotłuszczowej skutkuje niższym poziomem insuliny, natomiast stosowanie diety niskotłuszczowej obniża poziom cholesterolu.
            • pia.ed Re: NADWAGA... 19.05.23, 23:50
              Przeciez ja WYCIELAM zdjecie z gazety, w ktorej to zdjecie bylo...
              Robilam to wiele razy.
              A ZDJECIE STACJI POCIAGOW WZIELAM Z ZUPELNIE INNEGO MIEJSCA
              GDZIE SIE NIC NIE PLACI, TYLKO NAJWYZEJ NIE DA SIE SKOPIOWAC
              ZDJECIA!!!

Zdjecie emeryta z Åstorp postaram sie zaraz wyslac na poczte "Gazety"...

marii51 napisała:
              > nie mam nic do pooglądania ani Malmo ani z Åstorp,
              > bo nadal wołą...zapłac
              >
              • pia.ed NADWAGA... 20.05.23, 00:23
                Wyslalam oba zdjecia.. z roznych poczt.
                Na mojej poczcie gmail link byl niebieski,
                czyli aktywny!

A co do nadwagi, to nie dalabym rady myslec,
                jakich WEGLOWODANOW MUSZE UNIKAC!
                UWIELBIAM BANANY... czasem jem 5 - 6 dziennie
                i nie tyje..
                Ostatnio dostalam na rynku od Araba 4 kilo bananow.
                Zjadlam je w pare dni - jedzac je smazone,
                bo wtedy bardzo zmniejszaja swoja objetosc.
                Jak chce spasc na wadze to jem tylko owoce
                albo ziemniaki bez sosu... i po 2 dniach waze mniej!

• a74-7 Re: NADWAGA... 20.05.23, 11:33
                    A ode mnie-
                    https://i.postimg.cc/3wNn9VBy/9-A7-D2415-95-EE-4454-8-BCE-886-C7-BE6-C05-D-1-201-a.jpg
                    • marii51 Re: NADWAGA... 20.05.23, 23:44
                      a74-7 napisał:

> A ode mnie-
                      > https://i.postimg.cc/3wNn9VBy/9-A7-D2415-95-EE-4454-8-BCE-886-C7-BE6-C05-
> D-1-201-a.jpg

mnammmmmmmmm
                  • pia.ed Na nadwage jest prosta rada... 20.05.23, 12:29
                    a74-7 napisał:

Mnie najbardziej interesowalaby w tej chwili informacja, czy tylko marii51 ma problemy z ogladaniem wklejonych przeze mnie zdjec z gazet, czy dotyka to wszystkich?

A jesli chodzi o pozbycie sie nadwagi, to jest podobno jedyny sposob: Mniej żreć ...

• a74-7 Re: Na nadwage jest prosta rada... 20.05.23, 13:57
                      Widze twoje zdjecie z wejsciem (szklana kopula) do stacji pociagow
                      i troche nizej tego pana z rowerem obok .
                      Ale zauwazylam ,ze czasami zdjecia sa , a innym razem ich nie ma , byc moze laduja sie powoli .
                      Nie znam sie na technicznej stronie dzialania gazety.

big_grin."o jest podobno jedyny sposob: Mniej żreć ..."
                      Absolutna racja!!!smile
                      • pia.ed Na nadwage jest prosta rada... 20.05.23, 15:27
                        a74-7 napisał:

Dziekuje za informacje. Zdjecia wyciete ze szwedzkich gazet zamieszczam od lat i nigdy nie bylo problemu z ich zobaczeniem ... Oczywiscie po jakims czasie moglo sie nie wyswietlic, bo bylo za stare... albo chwilowa awaria na poczcie. Ale ze pojawila sie prosba o oplate za wyciete zdjecie, to juz absurdalne wink

• a74-7 Re: Na nadwage jest prosta rada... 20.05.23, 16:01
                          Dziwne z tym placeniem .Moze podawaj linka do tej gazety do artykulu ktory tlumaczysz , albo nazwisko autora zdjecia ; nie mam zielonego pojecia, jeszcze nie spotkalam sie z takim przypadkiem .
                          • pia.ed Re: Na nadwage jest prosta rada... 20.05.23, 20:38
                            a74-7 napisał:
                            Dziwne z tym placeniem .Moze podawaj linka do tej gazety do artykulu ktory tlumaczysz , albo nazwisko autora zdjecia ; nie mam zielonego pojecia, jeszcze nie spotkalam sie z takim przypadkiem

Wlasnie gdybym podala tylko link, to po jego otwarciu pokaze sie czesto tylko kawalek artykulu
                            i ew. notatka o mozliwosci czytania przez jeden miesiac calych artykulow za 9 koron...
                            Wiec ja dla pewnosci najpierw kopiuje zdjecie, bo za chwile moze go juz nie byc w gazecie, a jak skopiuje,
                            to zdjecie jest na 100 % pewne!
                            Nie bede wiec zmieniac mojej metody, skoro 99 % "ogladaczy" zdjecie widzi wink wink wink
                            • pia.ed Jeszcze o zanikaniu zdjec... 20.05.23, 21:49
                              Az musialam sprawdzic, jak jest z tym placeniem 9 kr!
                              Artykul jest o USA, gdzie dopiero 1 maja 2023 roku zniesiono obowiazek pokazywania dokumentu o szczepieniu na Covid-19 przez pasazerow wjezdzajacych do Stanow.
                              Dla informacji podaje tylko, ze podczas calej pandemii, nie wymagano na granicach Szwecji zadnego
                              potwierdzenia szczepienia ... wink

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/a635d779-b320-4d1b-9a5d-16990f3eae59.jpeg?fit=crop&w=880&h=495

No i okazuje sie, ze pod ucietym artykulem, daleko na samym dole jest informacja,
                              ze mozna prenumerowac internetowe wydanie "Sydsvenskan" przez dwa miesiace za 9 kr.
                              Chcialam te informacje skopiowac, ale sie nie dalo...

www.sydsvenskan.se/2023-05-01/usa-slopar-vaccinkrav-for-utlandska-resenarer
              • marii51 Re: NADWAGA... 20.05.23, 23:36
                marii51 napisała:
                > nie mam nic do pooglądania ani Malmo ani z Åstorp,
                > bo nadal woła...zapłac

ok chodilo mi że szwedzka prasa nie pokazuje całego artyk

chyba domysliliście się jak moja wyborcza i wiele innych
                nic sięnie stalo bo w googl mozna nawet parki w Malmo mogę wysukać

nic więc nie stalo się
                • pia.ed NADWAGA... 21.05.23, 11:12
                  Gdy artykul jest tak bardzo uciety, ze przeczytac mozna tylko tytul i podpis pod zdjeciem,
                  to wyjasniam o co chodzi i dla pewnosci, dodatkowo wklejam zdjecie do poogladania...

Jedno mnie dziwi: artykul z Åstorp zamieszczony byl w calosci, na zdjeciu widac bylo
                  zgarbionego emeryta stojacego na tle zadbanego miasteczka, a Ty dalej nie mialas
                  co ogladac sad

> marii51 napisała:
                  > > nie mam nic do pooglądania ani Malmo ani z Åstorp,

> ok chodilo mi że szwedzka prasa nie pokazuje całego artyk
                  > chyba domysliliście się jak moja wyborcza i wiele innych
                  > nic sięnie stalo bo w googl mozna nawet parki w Malmo mogę wysukać
                  > nic więc nie stalo się

>
                  • pia.ed NADWAGA... tym razem na temat 21.05.23, 21:26
                    Klinika Otyłości to ostateczność dla osób z nadwagą .

Najwięcej ważą mieszkańcy Sjöbo i Åstorp, natomiast ci, którzy mieszkają w Lund i Lomma,
                    są lżejsi. Różnice w wadze w Skåne są duże, ale jasne jest, że mieszkancy regionu
                    stają się coraz grubsi i coraz więcej osob szuka profesjonalnej pomocy w odchudzaniu.

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/4b4cd058-2aa8-4909-8044-5ee33ad7987c.jpeg?fit=crop&w=880&h=495

Fizjoterapeuta Alec Ellensson, dietetyk Heléne Noring i pielęgniarka Marlene Lindberg
                    w Klinice Otyłości w Landskronie. Pacjenci powyżej osiemnastego roku życia przyjezdzają
                    tu na leczenie otyłości.

PS. Tak jak pisalam poprzednim razem: osoby z wyzszym wyksztalceniem, a takich najwiecej
                    zamieszkuje w znanym miescie uniwersyteckim Lund i pobliskim Lomma, dbaja o siebie,
                    prowadza zdrowy tryb zycia i sa najszczuplejsi w regionie... smile

• marii51 Re: NADWAGA... 22.05.23, 13:25
                    kilka linijek artyk ZDJĘCIE i taki napis widzę ...

Sydsvenskan +Allt

Just nu! 9 kr för 2 månader.

Därefter 199 kr/mån. Ingen bindningstid, avsluta när du vill.

Allt detta ingår

Alla artiklar

på Sydsvenskan.se, i nyhetsappen och i nyhetsbrev

Över 40 lokala nyhetssajter och appar

– från Sydsvenskan i söder till Östersunds-Posten i norr

DN Digital Bas

– alla artiklar på DN.se och i DN-appen

Expressen Premium

– alla artiklar på Expressen.se och i Expressen-appen, e-tidningen och korsord

Dessutom

– alla artiklar på teknikensvarld.se, mama.se, skonahem.se, alltomresor.se, levaochbo.se, alltommat.se, halsoliv.se och amelia.se

Samma inlogg överallt
                    ..
                    • marii51 Re: NADWAGA... 22.05.23, 13:33
                      Bożenko ..nie ważne mi nie tyle o ten artyk chodziło...ale o to,że napisałaś ,
                      że W Malmo masz bardzo dużo miejsc wypoczynkowych
                      dla seniorów PARKOW SPECJANIE URZĄZONYCH
                      • pia.ed Re: NADWAGA... 23.05.23, 01:18
                        marii51 napisała:
                        Bożenko ..nieważne mi nie tyle o ten artyk chodziło...ale o to, że napisałaś , że w Malmo masz bardzo dużo miejsc wypoczynkowych dla seniorów PARKOW SPECJANIE URZĄDZONYCH
                        • pia.ed Re: NADWAGA... 26.05.23, 14:43

www.plotek.pl/plotek/7,154063,29799087,smiali-sie-z-niego-bo-umawial-sie-z-dziewczyna-plus-size-szybko.html#do_w=48&do_v=823&do_st=RS&do_sid=793&do_a=793&e=PSzPopImg5&do_upid=823_ti&do_utid=29799087&do_uvid=1685050294356
                        • marii51 Re: NADWAGA... 15.07.23, 20:31
                          A ty szczęściaro
                          pia,ed......... w tej Szwecji to żyć=== nie umierać jasne,...
                          poziom życia pod opieką =kierunkiem
                          w Polsce sami seniorzy zakładają stowarzyszenia
                          w Batoszycach z koleżanka reprogramming Utw ja odjechałam dotacje z UE
                          TERAZ TA SAMA koleżanka ..przekazala UTV ,, INNYM ,,A
                          dołączyla do mlodszej emerytki I MAJĄ COŚ WSPANIAŁEGO ,, NAZWE WPISZĘ JAK ONA MI PRZYPOMNI , BO TAK BYLAM ZACHWYCONA CZYM SIĘ ZAJMUJĄ Z WIELKIMI DOTACJAMI Z na najróżniejsze tematy
                          Z UE,ŻE WYCIECZKI ORGANIZUJĄ PO KRAJU I EUROPIR
                          Spotkania wykładowcami z Olsztyna
                          w Szwecji też, promem ODPŁYNĘLI,, KULTURKA,,
                          ŻEDNE PICIE,, JAK ZWRACASZ ,,ZE Polacy jacyś tacy do picia gotowi..>wink...wg Ciebiesmile
                          NAWET MOJA BRATOWA KUZYNKA ZE SZWECIi ZADZWONILA I OPOWIADAŁA
                          JAK CO?
                          GRZYBKI I RYBKI I OGNISKA I WSZELKIE ROBOTY .... . podobnie
                          JAK WW Napisałaś--==a KUCHNIA,,
                          psCI ORGANIZATORZY MAJĄ PŁACONE ZA AKTYWNOŚC TWORZENIA,,
                          oraz
                          MALUJA OBRAZY
                          POD KIERUNKIE MIEJSCOWYCH MALARZY CZY RZEZBIARZY.= RZEZBY .. itd i itp.....
                          • marii51 Re: NADWAGA... 15.07.23, 20:59
                            I TO TAK BYWA NAWET,,,,
                            www.plotek.pl/plotek/7,154063,29799087,smiali-sie-z-niego-bo-umawial-sie-z-dziewczyna-plus-size-szybko.html#do_w=48&do_v=823&do_st=RS&do_sid=793&do_a=793&e=PSzPopImg5&do_upid=823_ti&do_utid=29799087&do_uvid=1685050294356
                            • marii51 Re: NADWAGA... 17.07.23, 20:03
                              Tekst linku ==== tańcz tańcz nóżek nie żałuj >wink>wink>wink
    • kochamzapachfrezji Re: NADWAGA... 30.06.23, 17:44
      Też walczę z nadwagą, sąsiadka mi dziś powiedziała, że schudłam. Nie widziała mnie tydzień. Nie jest proste schudnąć, przybiera się szybko na wadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka