Dodaj do ulubionych

Jak się odchudzamy.?..

20.03.09, 18:59
Jeśli Polak już się odchudza, to dlatego, że lekarz mu kazał. Przechodzi na
dietę "swoją własną osobistą" i planuje zrzucić najwyżej pięć kilogramów

Prawie połowa Polaków (44 proc.) ocenia dobrze swój stan zdrowia - w skali od
1 do 10 dają sobie 8, 9 i 10. Tendencja ta spada z wiekiem, bardziej krytyczne
są kobiety. Mężczyźni ogólnie (i starsi, i młodsi) nie zauważają swojej
otyłości i oceniają swoją kondycję bardzo dobrze. Uważają, że ich sposób
odżywiania jest prawidłowy i wcinają kolejny kotlecik.
----------------------------------
Chciałabym się odchudzić 5 kg.O wiele lepiej bym się czuła.winksmile)
www.odwazsie.pl/odwagi/1,97775,6334571,Kotlet__po_prostu_kotlet.html
Obserwuj wątek
    • tesunia Re: Jak się odchudzamy.?.. 20.03.09, 19:30
      powiem tak,
      kazdy urlop w kraju 2-3 tygodnie przytyje,
      Mama oczywiscie sie cieszy,ze nareszcie jestem podobna "do ludzi",ja
      paniki dostaje,ze ciuszki jakos sie pokurczylysmile)

jedzenie w kraju jest tluste,
      same kielbachy-widac w nich spyrki tluszczu,oczywiscie sa drobiowe
      wedliny ale juz tak nie smakuja jak zywiecka z wiepszowiny czy
      krakowska,
      do obiadku zawsze sos a obiad przewaznie w dalszym ciagu u wielu
      polakow z dwoch dani i jak tu trzymac wage?wink)

zamienic jadlospis na wiecej "zieleninki"/drobiowe wedliny/rybki
      • jaga_22 Re: Jak się odchudzamy.?.. 20.03.09, 19:48
        Nigdy nie gotowałam z dwóch dań.Wolę przeplatać,drugie dania
        z zupami.Pomału wszyscy sięgamy za chudym.Leży krakowska sucha
        a idzie szynka z drobiu.Schabowego jeden x w tyg.na niedzielę,
        bo szkoda czasu na pichcenie,a to akurat szybko zrobić.
        Ja z kolei boję się świąt.Chociaż ostatnio pilnowałam się i tylko mi
        1 kg przybył,a bywało onegdaj,że i trzy.Potem strasznie trudno
        jest zgubić ten nadmiar.big_grin big_grin big_grin.
        • marii51 Re: Jak się odchudzamy.?.. 20.03.09, 20:05

mój kolega dziś zrobił mi dokładny opis mojej twarzy-
          brak zmarszczek- czy twój czas młodości zatrzymał się-?
          a ja tak kombinowalam żeby mi mówiąc patrzałki miał w moje oczy-
          niżej nic- jak osiągnę poprawę minusową w talii -
          odrazu wam opowiemsmile
          a
          gdyby tak
          nieba przybliżyćsmile

http://i39.tinypic.com/29u7va.png
          po zimie obudziłam się... - patrzę.. zerkam..
          • tesunia Re: Jak się odchudzamy.?.. 20.03.09, 20:11
            Marii,
            to moze nie poprawiaj talii,bo na twarzy sie skora moze
            pomarszczycwink)(zartuje)
            a czemu ja mam juz zmarszczki?? buuuuuuu.......choinka dostalam je
            chyba tak jakos nagle,bo w tym roku je zauwazylamwink)
            to ja chyba musze przytyc,bede okraglutka i gladziudka wszedziesmile)
            • marii51 Re: Jak się odchudzamy.?.. 20.03.09, 20:31
              A spotkanko klasowe? muszę schudnąć- moj wychowawca taki
              szczuplutki- mam tango zamówione - MILONGA-
              to nie są już żartysmile

a
              gdyby tak
              nieba przybliżyćsmile

http://i39.tinypic.com/29u7va.png
              po zimie obudziłam się... - patrzę.. zerkam..
              • tesunia Re: Jak się odchudzamy.?.. 21.03.09, 11:05
                oj,Mari,
                wiec jestes umotywowana do walki z "tluszczykiem"
                zycze powodzenia bys leciutko na palcach tanczyla "walczyka"wink)
                • jaga_22 Re: Jak się odchudzamy.?.. 21.03.09, 11:48
                  Właśnie była u mnie sąsiadeczka i ona też wzięła się za siebie.
                  Wymieniałyśmy się uwagami dot.jedzenia.Ona ma patelnię Zeptera
                  i wszystko wkłada razem tj. mięso, ziemniaki,warzywa,bez tłuszczu i po 45 min.
                  ma obiad.Patelnia nie jest elektryczna.
                  Coś takiego by mi się przydało.smile
                  Jak nie schudnę,to będzie mi wstyd.winkwink
                  • tesunia Re: Jak się odchudzamy.?.. 21.03.09, 12:05
                    Jagus,
                    co to za patelnia,
                    czy ta teflonowa co sie nic w dno nielepi??
                    • dede43 Re: Jak się odchudzamy.?.. 21.03.09, 14:28
                      Jaga ma racje. Większość społeczeństwa nie zauważa, że ma nadwagę.
                      Teraz ważę około 57 kg przy 162 wzrostu, czyli książkowo (wzrost -
                      105 dla drobnokościstych, ale w opinii znajomych jestem
                      nieprzecietnym chudzielcem i najlepiej by mi zrobilo podobno
                      przytycie z 10 kg. Cierpliwie znosze docinki, ale któregoś dnia
                      wybuchłam i wytknęłam docinającej jej odwód w biodrach, jej brak
                      talii, jej nadcisnienie, jej cukrzyce - mam tylko teraz wroga, bo
                      jak można mówić, że kobieta o wzroście 158 kg i wadze ponad 70 kg
                      jest gruba.
                      • jaga_22 Re: Jak się odchudzamy.?.. 21.03.09, 14:46
                        Dede...Ty się nie martw,Ty się ciesz.Waga prawdopodobnie i tak będzie powoli
                        rosła,ale dziewczyno,masz tyle jeszcze przed sobą zapasu
                        do 70kg.Jak ja bym chciała mieć tyle....te 70
                        kghttp://i40.tinypic.com/339rayt.gif
                        • tesunia Re: Jak się odchudzamy.?.. 22.03.09, 16:49
                          no ja tez bym chciala co nieco wiecej na wadze,
                          jakos nie moge sie "dojesc" ech.....tez mowia mi zem"niedozywiona".
                          moze,jak Jagus mowi,ze przyjdzie na mnie czas i dogonie
                          wszystkich "puszystych",bede wtedy z glowa wysoko chodzila,a co??
                          zapracowalam sobie na cos takiego osmile)
                          • jaga_22 Dieta na lata - 50+ 22.03.09, 18:48
                            Jesteś w okresie menopauzy lub już ją przeszłaś, a kobiety w twoim wieku tyją
                            około 7,5 kg w ciągu dekady. Aż 70 proc. z nich ma nadwagę lub otyłość. Nie
                            tylko na skutek ubytku hormonów. Głównie z powodu braku ruchu i złych
                            przyzwyczajeń żywieniowych. Czas na zmiany!
                            --------------------------
                            Bardzo ciekawe.Chyba za mało jem nabiału.wink)
                            kobieta.interia.pl/uroda/diety/news/dieta-na-lata-50,1277570,1645
                            • jaga_22 Re: Jak się odchudzamy. 23.03.09, 13:09
                              Tu można prowadzić dzienniczek kalorii w ciągu dnia.
                              Są podane artykuły żywnościowe na kromki i 100g
                              www.dieta.pl/
                              • tesunia Re: Jak się odchudzamy.i przybywamy 23.03.09, 18:58
                                o jej,to az tyle czasu musze czekac by mi kilogramow przybylo az do
                                70 latwink)
                                • dede43 Re: tesuniu. 24.03.09, 08:52
                                  Niech ci nigdy nie przybywa. Po pierwsze - to nieestetyczne, po
                                  drugie - w co sie ubierzesz?. Dla mnie to największy problem, bo
                                  emerytura zamiast odpowiednich do chęci dochodów nie pozwala na
                                  generalna zmiane garderoby. A nawet przy 5-7 kilogramach spódniczki
                                  podjeżdżaja na biodrach i robia sie za bardzo mini, a w
                                  spodniach "trzaskaja zamki. Koszmar.
                                  • tesunia Re: tesuniu./dede 24.03.09, 08:59
                                    oj,wiem,jak to sie czuje,
                                    byl okres,ze przytylam 6 kg,zakupilam :pare spodni/spodniczke/i
                                    majtoski,teraz to wszystko w garderobie lezy i czeka,
                                    bluzeczki jakos pasowaly,
                                    jem dobrze,mozna by powiedziec a dobrac choc pare deko nie
                                    moge,zwlaszcza latem by sie przydalo by ciuszki lepiej lezaly,bo
                                    niektore w rozmiarze 36 trzepia sie na mnie jak flaga,to zalezy od
                                    marki z tymi ciuszkami,nireaz rozmiar lezy perfekt.

zycze trzymania wagi w szaku.
                                    • dede43 Re: tesuniu./dede 24.03.09, 09:05
                                      Ja tam ci zazdroszczę. W rozmiarze 36 jest zawsze większy wybór na
                                      przecenach. No i nie dźwiga sie zbędnych kilogramów, wchodząc na
                                      wyższe piętra. Ale ja dojde znowu do siebie do jesieni. Muszę, bo
                                      jak tuniki wyjda z mody nie wyrobie z kasą. Teraz jak cos niezbyt
                                      dopiete to nie widać, bo modne dłuższe bluzki czy swetry.
                                      • tesunia Re: tesuniu./dede i 6500 24.03.09, 09:14
                                        masz racje,
                                        fajna obecna moda,kazdemu pasuje,
                                        sama mam zamiar udziergac sobie cos tylko do polowy zapinanae,
                                        choc przyznam,ze "lepiej odzywione" panie ladnie wygladaja w tunikach
                                        • jaga_22 Re: tesuniu./dede i 6500 24.03.09, 19:37
                                          Mój suwaczek wagi
                                          https://www.suwaczek.pl/cache/05b75d0438.png
                                          • dede43 Re: Jagus 25.03.09, 07:45
                                            I tak trzymać, potem jeszcze do 65, 60 i chwatit (chyba, że masz
                                            powżej 175 wzrostu.)
                                            • jaga_22 Re: Jagus 25.03.09, 09:47
                                              Nie mam takich wymagań Deduś.Ja się mieszczę pod 160cm.Mała jestem,ale za to
                                              ..........http://i42.tinypic.com/35bsdft.gif
                                              Zaczynam liczyć kalorie,bo widzę,że bez tego nie da rady.sad(
                                              Wczoraj na rzecz wafelka zrezygnowałam z obiadu,tak nie może być.sad
                                              Zakazałam kupowania mi słodyczy,jak będę chciała to powiem.wink)
                                              Moim marzeniem jest 70 kg.Nie chcę,aby skóra mi wisiała,a ćwiczyć
                                              żeby coś pomogło,to trzeba być zdrowym jak koń.wink)
                                              • jaga_22 Re: Tabelka 25.03.09, 12:25
                                                Dzisiaj zjadłam już 350 kcal.Nie można przekroczyć 1200,
                                                bo inaczej nici z chudnięcia.
                                                Zamieniłam wafelka-205 kalorii,na 2 kostki gorzkiej czekolady-80 kcal.
                                                ====================================================================
                                                Nazwa Produktu Ilość Kalorie Białko Tłuszcz Cholest IG*
                                                Węglowodany
                                                1. Razowy "Litewski" 1 x 45 g 105 0 0.70 0 0 0 X
                                                2. Jajo kurze gotowane 1 x 60 g 88 0 8.70 0 0 0 X
                                                3. Buraki tarte gotowane 1 x 100 g 27 0 0.10 0 0 0 X
                                                4. Kawa (bez cukru) 1 x 250 ml 5 0 0 0 0 0.75 X
                                                5. Szynka drobiowa 2 x 15 g 50 0 0.20 0 0 0 X
                                                6. Jabłko 1 x 100 g 46 0.40 0.40 0 31.70 12.10 X
                                                7. Czekolada bez cukru 2 x 4 g 38 0
                                                Razem:
                                                359
                                                Drugiego śniadania jeszcze nie jadłam,wypiłam właśnie kawę i 2 kostki czekoladybig_grinbig_grin
                                                --
                                                http://i43.tinypic.com/2akmz28.gif
                                                • annrez Re: Tabelka 25.03.09, 14:08
                                                  no tak wszyscy sie odchudzaja a ja wlasnie zjadlam kawal chalwy
                                                  sezamowej ....byla super ...a kalorii nie zlicze
                                                  • jaga_22 Re: Tabelka 25.03.09, 14:21
                                                    No to ja Ci powiem Aniu,bo też lubię chałwę.
                                                    10dkg.=600 kcal big_grin Nie łam się,raz na jakiś czas trzeba sobie odpuścić big_grinbig_grin big_grin
                                                  • tesunia Re: Jaga z Tabelka 25.03.09, 19:49
                                                    popieram,popieram,szczytny cel,
                                                    oby wystarczylo dystypliny,za ktora juz wszstkie kciuki trzymam,

Jagus ,a bialy serek ile ma kalori?
                                                    jem jeszcze na caly dzien 3 kromki chleba grachamowego,albo z
                                                    pelnego ziarna(wlasnego wypieku),
                                                    albo moze sie umowimy tak,
                                                    napisze Ci ktoregos dnia co jadlam przez caly dzien i obliczysz mi
                                                    kalorje,
                                                    slubny uwaza ,ze sie niedojadam,
                                                    a mi to wystarcza.
                                                    czasami wieczorem do poduszki loda wylize,albo ciasteczko"odkurzacz"

zycze dobrego rezultatu.
                                                  • jaga_22 Re: Jaga z Tabelka 25.03.09, 20:58
                                                    Tesuniu,100 gr.białego sera twarogowego pełnotł. - 170 kcal
                                                    chudego - 104 kcal

kromka chleba razowego pełnoziarn. 40gr. - 89 kcal
                                                    kromka chleba graham 40gr. - 84.8 kcal.
                                                    bułka grahamka 100gr. - 250 kcal
                            • niebojesie50-tki Re: Dieta na lata - 50+ 27.10.15, 11:39
                              Mam 50 lat ,moje problemy z nadwagą zaczęły się krótko przed 50-tką,opisałam je tu,zapraszam
                              niebojesie50tki.wordpress.com/2015/10/25/jak-schudlam-13-kg-w-trzy-miesiace/
                              • marii51 Re: Dieta na lata - 50+ 31.10.15, 17:17
                                niebojesie50-tki
                                gratulacje
                                udalo ci się - brawo
                                z twoich rad jak najbardziej nawet w moim wieku warto byloby skorzystać.. ehhh
    • niebojesie50-tki Re: Jak się odchudzamy.?.. 27.10.15, 11:42
      Jestem 50-latką i tylko kobiety w moim wieku wiedzą jak ciężko jest schudnąć po 50-tce.Mi się udało i opisałam to tutaj
      niebojesie50tki.wordpress.com/2015/10/25/jak-schudlam-13-kg-w-trzy-miesiace/zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka