seej 17.09.09, 15:32 Witam , jak można zapisać najlepiej, że spłaciłam siostrę, ponieważ otrzymałem w darowiźnie połowe nieruchomosci. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: spłata.. 17.09.09, 22:48 proszę o doprecyzowanie pytania - od kogo Pan dostał darowiznę - od siostry od rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
seej Re: spłata.. 20.09.09, 19:22 połowe nieruchomosci od rodziców, a siostrze chce dac spłate w PLN Odpowiedz Link Zgłoś
izba.notarialna Re: spłata.. 20.09.09, 23:34 umowa darowizny jest umową CAŁKOWICIE nieodpłatną i nie rodzi po stronie obdarowanego żadnego obowiązku spłaty, chyba że darczyńca Pana do tego zobowiązał tytułem polecenia-jeśli tak jest to wystarczy pokwitowanie i to oznacza, że już Pan wykonał to zobowiązanie. Jeżeli tak nie jest, a jedynie Pan czuje taki obowiązek moralny, że powninien Pan dokonać "spłaty" na rzecz siostry, to jest to tylko Pana dobra wola, czyli po prostu robi pan na rzecz siostry darowiznę (przy darowiźnie pieniędzy można odstąpić od formy aktu notarialnego, bo darowizna taka będzie ważna w każdej formie jeżeli zostanie wykonana, proszę jednak zwrócić szczególną uwagę na przepis 4a ustawy o podatku od spadków i darowizny, który przewiduje specjalny tryb dokonania takiej darowizny, aby była ona w całości zwolniona od podatku) Należy też mieć na względzie, że w sensie prawym dokonanie takiej darowizny za życia rodziców, nie powoduje, że ewentualne roszczenie siostry o zachowek jest uznana za zaspokojone, bo ono jeszcze nie powstało, a powstanie lub nie, dopiero z chwilą śmierci rodziców. Wtedy być może będzie Pan zobowiązany do spłaty. Odpowiedz Link Zgłoś