08.11.11, 18:19
Moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne z domem i budynkami gospodarczymi. Rodzice mieli troje dzieci - mnie, siostrę i brata. W 1989 roku rodzice przepisali gospodarstwo rolne po połowie aktem notarialnym (umową przekazania gospodarstwa rolnego) na mnie i siostrę pomijając brata, który mieszka w mieście. Rodzice przekazali nam gospodarstwo, by otrzymać emeryturę rolniczą. Rodzice zastrzegli dożywotność osobistą i dożywotne użytkowanie nieruchomości i części działki. Mój ojciec zmarł w 1997 roku a mama w tym roku. Brat domaga się zachowku. Czy rzeczywiście zachowek mu się należy?
Obserwuj wątek
    • gigamega Re: zachowek 07.10.14, 09:39
      Wydaje mi się, że o zachowek po rodzicach zawsze można się starac.
      Przecież to jest wasz brat i należy jakoś się sprawiedliwie podzielic.
    • annn004 Re: zachowek 07.10.14, 09:46
      Wszystko na temat spadków i zachowków znajdziecie na portalu spadkowym
      www.portalspadkowy.pl/wzor/oswiadczenie-o-przyjecie-spadku-z-dobrodziejstwem-inwentarza.html
      Można tam też skorzystać, z e-porady prawnika lub obejrzeć, video poradniki.
      O ile mi wiadomo, to o zachowek każde z dzieci może się starać, w przypadku nie otrzymania spadku.
    • nemir00 Re: zachowek 03.11.14, 19:35
      w takich sprawach raczej wolałabym chyba zapytać radcy prawnego, więc najlepiej po prostu do takiej osoby się udaj po poradę a nie na forum :) polecam kancelaria radcy prawnego lublin
      • kotek856 Re: zachowek 16.12.14, 12:06
        Też uważam, że niezbedna jest konsultacja ze specjalista. Kompetentny prawnik z pewnością udzieli Pani rzeczowej pomocy. Ja ostatnio powierzyłem sprawy notarialne Panu z sosnowiecnotariusz.pl/czynnosci-notarialne.html . Jestem bardzo zadowolony, fachowa pomoc i stosunkowo niskie oplaty
    • obywatel235 Re: zachowek 15.04.25, 18:37
      W sprawie zachowku polecam: prawnikkwidzyn.pl/prawo-spadkowe/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka