jerryjak 18.11.09, 13:18 Stare komuchy z grona Wandy Wasilewskiej ("pedagodzy- stalinisci"),nagrodzili SWEGO idola - i dobrze - przynajmniej wiadomo ...z kim mamy nieprzjemnosc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brena76 Nie wiem czemu, ale nie lubię dziada... 18.11.09, 13:52 ... koneksje rodzinne pożal się boże... szczególnie ojciec, agent NKVD... komu w latach 60 rodzice mogli zafundować po maturze wojaż po Europie dla relaksu... jak dla mnie raczej sprytny cwaniak tylko malowany innym kolorem niż wielki bojownik o niepodległość... Herbert miał o nim swoje zdanie i ja się z nim zgadzam... Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Nie wiem czemu, ale nie lubię dziada... 18.11.09, 14:02 Ciekawe jaki Ty masz rodowod? - niech zgadne - dziadek nikt, ojciec nikt, I wreszcie Ty tez nikt. Fermentujacy nawoz historii, ktorego zyciowym szczytem jest obszczekiwanie drzew w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
brena76 Zgaduj, zgaduj... 18.11.09, 16:00 ... dla ułatwienia dodam, że dziadek nie należał do Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i nie witał band Armii Czerwonej chlebem i solą... ojciec z kolei nie korzystał z bezpiecznego parasola tatusia-stalinowskiego urzędnika i musiał własną pracą coś osiągać (oczywiście nie ma hajlajfu w stylu redaktor naczelny, czyli jest "nikim" na szczęście...), a nie bujać się przez cały czas do momentu upadku PRL-u w roli wojownika o wolność pracą nieskażonego (pominę tu ciężką tyrę w misjach "niepodległościowych" za granicę - oczywiście z bezproblemowym dostępem do paszportu)... pominę tu fakt, sprytnego uwłaszczeniu się gazety na majątkach, które użytkowała aby prowadzić działalnośc prasową... ale w końcu jeść coś trzeba... historia nie jest czarno-biała i nie ma co toczyć piany w ślepej obronie mentora... Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Doktorat dla Adama Michnika 18.11.09, 14:14 W prezencie Uniwersytetowi Pedagogicznemu Michnik przekazał księgę - historię Uniwersytetu Karola w Pradze, którą otrzymał przed kilkoma dniami, gdy odbierał doktorat honoris causa tamtej uczelni. Zenada, która swiadczy o kompletnym braku kultury osobistej u p. redaktora. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Czesi nie beda mieli pretensji 18.11.09, 19:02 Maja oni duzo dystansu do zdarzen i nie reaguja okrzykami: hanba, zenada itp. To raczej nasza specjalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: dlaczego stalinisci? dlaczego idola? 18.11.09, 19:09 Nie sadze, zeby jacys stalinisci pracowali na uczelni w Krakowie. Ostatni, niejaki Mijal, uciekl do Albanii po upadku stalinizmu i, o ile pamietam, dokonal juz swego zywota. A komuchy gomulkowskie i gierkowskie, a takze jaruzelskie pakowaly Michnika do wiezien, jesli to ma byc wyraz uwielbienia dla ichniego "idola", to nieco dziwaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Spojrzenie na to samo z innej strony 18.11.09, 20:19 Spojrzenie z innej strony: www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=2355 Odpowiedz Link Zgłoś
coraisynubekamusinapisszczekac Hańbna 18.11.09, 20:44 Bardzo trafnie określił Michnika jeden z obecnych liderów PO Stefan Niesiołowski: “Dla mnie typowym fanatykiem nienawiści i agresji jest Adam Michnik, aczkolwiek niewątpliwie inteligentny. Reprezentuje rodzaj fanatyzmu, którym najbardziej się brzydzę, ponieważ pod pozorami troski o człowieka, o wolność, o demokrację lansuje twardą antykościelną, antypolską linię polityczną” Odpowiedz Link Zgłoś
micra Herbert 18.11.09, 21:01 Ostatnio Agora (GW) wydała poezję Herberta, czyli traktuje poetę poważnie. Skoro poważnie to i poważnie powinni traktować to co Herbert o Michniku powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk_49 Re: Doktorat dla Adama Michnika 18.11.09, 22:32 jerryjak napisał: > Stare komuchy z grona Wandy Wasilewskiej ("pedagodzy- > stalinisci"),nagrodzili SWEGO idola - i dobrze - przynajmniej > wiadomo ...z kim mamy nieprzjemnosc -------------------------------- 100% poparcia dla powyższej oceny. Nie mogłem pojąć, jak można takiego wyrodka nagradzać. Teraz wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Hańba względna 18.11.09, 23:27 [Teraz korzysta z IP 95.49.71.103, lecz wkrótce będzie korzystał z innego :-)] Jedna z polskich wyższych uczelni uhonorowała Adama Michnika doktoratem honoris causa, i zaraz podniósł się - tu i ówdzie - straszny krzyk, że to HAŃBA. Jednak ja bym się miarkował. W odniesieniu do poglądów i obywatelskich postaw, hańba nie jest pojęciem obiektywnym, bezwzględnym, mierzalnym i weryfikowalnym oraz uznawanym powszechnie - jak taki na przykład dawny wzorzec metra w podparyskim Sevres albo matematyczna równość 2+2=4. Osobiście, jako starszy pan, rezerwowałbym tak wyrazisty epitet tylko dla czynów grubiej, jaskrawiej i klarowniej sprzecznych z dekalogiem rycersko-harcerskim, w którym mnie wychowano. Czy głosowanie w sprawie doktoratu zostało sfałszowane? Czy odbyło się wbrew demokratycznym regułom? Jeśli było kworum i za przyznaniem honorowego tytułu faktycznie opowiedziała się większość uprawnionych - może wystarczyłoby patriotyczne ubolewanie pewnej części polskich elit intelektualnych nad stanem ducha innej części polskich elit intelektualnych? Przypominam, że WIĘKSZOŚĆ polskiego społeczeństwa wciąż (2009) popiera wprowadzenie stanu wojennego… Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem :-) Stanisław Remuszko remuszko.blog.netbird.pl/2009/11/17 Odpowiedz Link Zgłoś