Dodaj do ulubionych

Forum "dziadzieje"

23.09.10, 10:01
Z wielka przykrościa muszę stwierdzić fakt ,iz to forum zdecydowanie "dziadzieje"
Dzieję sie tak od czasu wprowadzenia nowych form i metod "dyskusji" ( z tymi nieszczęsnymi ocenami)
Nie miałem nigdy dobrego zdania o GW , ale to forum uważałem ze dobre. Oczywiście jak wszędzie zawsze zdarzały sie "pierwiosnki kulturalne inaczej", ale było też dużo rozsądnej dyskusji na argumenty a nie na wyzwiska.
Pomimo ,ze reprezentuje opcję nagatywnie nastawioną do "władzy"(którą GW popiera)musze przyznać ,że nie miałem zbyt duzo przypadków jakiegoś dyskryminowania mnie (nie dotyczy "publicystyki").
Wielu moich przeciwników cenilem i cenie (za forme dyskusji, logiczną argumentacje) pomimo tego,ze totalnie nie zgadzam się z ich pogladami.
Szkoda ,że to forum tak "dziadzieje".
Nalezy sobie zadać pytanie: dlaczego tak się dzieje . Mam swoje zdanie na ten temat, ale chętnie wczesniej wysłucham zdania innych , szczególnie moich przeciwnikow.
Obserwuj wątek
    • ciotka-ltd Rzadko tu bywam... 26.09.10, 14:21
      Troche czesciej ostatnio, bo z racji choroby siedze w domu i...sie nudze. Niemniej zgadzam sie z toba w 100% - ta nowa forma (przy wejsciu z pierwszej strony) jest tak niewygodna, i tak dziwna, ze nie wiedzialam jak jej uzywac.
      Niewatpliwie owa forma nie dopuszcza dyskusji. Jasne, ludzie staraja ie wymieniac poglady, ale nie jest to latwe - to niestety nie 'drzewko'. I mysle, ze o to niedopuszczenie dyskusji - wymiane pogladow (nawet jak piszesz przeciwnych, ale ludzie maja prawo do roznych opcji)- tutaj istotnie chodzilo, choc niby nie mam alergii na GW.
      I jeszcze jedno: jedyna zmiana na lepsze to ta mozliwosc roznicowania fontow, co pomaga w zaakcentowaniu pewnych spraw, cytowaniu etc, ale i to jest dostepne jedynie na forum z wejsciem z forum.
      • remik.bz Re: Rzadko tu bywam... 27.09.10, 08:50
        ciotka-ltd napisała:
        I mysle, ze o to
        > niedopuszczenie dyskusji - wymiane pogladow (nawet jak piszesz przeciwnych, al
        > e ludzie maja prawo do roznych opcji)- tutaj istotnie chodzilo, choc niby nie m
        > am alergii na GW.

Dokladnie tak samo myślę.
        Może posuwam się za daleko , ale wydaje mi się ,że GW jako medium popierające "władzę" nie jest zainteresowane takim forum, które zmusza do myslenia. Bo wymiana poglądów , obrona swego stanowiska, próba przekonania przeciwnika do swych poglądów zawsze zmusza do myslenia.
        A moim zdaniem "myslenie" wyborców niekoniecznie musi byc na rękę władzy ( a więc i mediom prorządowym).
        No cóż ludzie i tak będą dyskutowac, wymieniać poglądy.
        Szkoda dobrego forum.
        • rooboy a ja nie jestem pewien, remik... 27.09.10, 14:45
          czy faktycznie chodzi o utrudnienie mozliwosci dyskusji...

drzewko nie bylo w stanie spelniac roli "edukacyjnej", tzn. pranie mozgow poprzez wpisy forumowe bylo niemozliwe, bo scieraly sie rozne opinie... obecna forma spelnia edukacyjna role znakomicie poprzez system oceny... jak zapewne wiesz, polacy naleza do tych narodow, ktore nie cenia, a nawet boja sie indywidualizmu i indywidualistow i najbezpiecznej czuja sie w stadzie, czesto bezmyslnym, jak to stada...

jesli wiec na obecnym forum napiszesz nastepujace posty:

1. tusk jest totalnie niekompetentnym premierem
          2. tusk jest najlepszym premierem ostatniego 20-lecia,

ten pierwszy w krotkim czasie bedzie mial -20, zas drugi w takim samym czasie +20. jak myslisz, do ktorej grupy beda woleli przylaczyc sie wszyscy niezdecydowani, strachliwi i nie majacy wlasnego zdania obywatele???

w ten prosty sposob, idea jedynie slusznej opcji jest promowana zarowno w artykule gazwybu, jak rowniez w zalaczonych do niego postach... two birds with one stone...
          • remik.bz Re: a ja nie jestem pewien, remik... 27.09.10, 15:34
            rooboy napisał:

drzewko nie bylo w stanie spelniac roli "edukacyjnej", tzn. pranie mozgow poprz
            > ez wpisy forumowe bylo niemozliwe, bo scieraly sie rozne opinie.

w ten prosty sposob, idea jedynie slusznej opcji jest promowana zarowno w artyk
            > ule gazwybu, jak rowniez w zalaczonych do niego postach... two birds with one s
            > tone...

To jest mozliwe o czym piszesz.
            Tego typu system "edukacji" oznaczałby po prostu, ze GW traktuje swoich czytelnikow jako niemyslących osobników. Jako osobnikow nie mających swojego zdania, niepotrafiących samodzielnie myslec, niepotrafiących dyskutować , przekonywać do swoich racji, słuchać argumentów przeciwnika, zmienić zdanie jeśli zostało się przekonanym o błędzie.
            Kompletnie nie wiem jaką mozna mieć satysfakcję z postawienia "minusa" przeciwnikowi.
            Satysfakcja to jest wtedy jeśli wykaże się błąd w jego rozumowaniu, obali stawianą tezę. Równiez nie widzę zadego powodu do radości ,że "moja wypowiedź" dostała ileś tam plusów. Bo wypowiadając swa tezę i tak jestem do niej przekonany bez "poparcia z zewnątrz".
            No cóż , siła rażenia mediów jest ogromna.
            Ja zakładam,że jednak ludzie chcą mysleć i wielu jest takich we wszystkich opcjach , którzy rozumieja potrzebe dyskusji i dialogu.
            Mam nadzieję,że również wielu myslących zwolenników PO widzi,że w społeczeństwo jest podzielone i nie jest tak "cacy" jak chce GW wmówić czytelnikom.
            Sztuczne kreowanie poparcja dla władzy poprzez stwarzanie wrażenia ,że "cały kraj jest z władzą a nieodpowiedzialne jednostki sa minusowane" może władzę zaprowadzić w ślepy zaułek.
            Władza uwierzy ,że jest cudowna i ma nieograniczone poparcie.
            A wiara we własną propagandę to najgorsze co moze się jakiejkolwiek władzy zdarzyć.
            • maaac remik.bz nie nadymaj się. 27.09.10, 16:25
              > A wiara we własną propagandę to najgorsze co moze się jakiejkolwiek władzy zdarzyć.

Nie tylko władzy. Równie źle jak to dotyka opozycję.

Masz znajomych którzy nie głosowali na PiS? W dodatku możesz być pewny ich szczerości jesli zanją twoje poglądy? To popytaj się ich ilu z nich zrobiło to bo tak wysoko ceni PO a ilu z nich dla tego, że tak nisko ceni PiS.

Popatrz co teraz robi wasz Prezes. Przecież on sam siebie niszczy. Ile osób z poza PiSu twierdziło, że "nowa twarz" Kaczyńskiego z okresu wyborów to kłamstwo? Ile osób z PiS twierdziło, że to nie prawda, że Prezes ma prawo się zmienić. No i co dziś Prezes robi z tymi ludźmi gdy sam twierdzi, że to nie była jego prawdziwa twarz? Że jego postać zamnipulowano? To co nie wiedział co się dzieje? Sugeruje nam, że omało co Prezydentem Rzeczpospolitej nie został człowiek, który nie potrafi panowac nad własnym sztabem wyborczym? Czy jednak panował, i wiedział co się dzieje tak jak twierdzi Migalski, tylko teraz kłamie w żywe oczy.
              To co Prezydentem miał zostać kłamca albo wariat? I to jest godna alternatywa wobec Komorowskiego z jego wszystkimi wadami? Naprawdę nie widzisz TEGO? Tak jesteś zapatrzony w ułudę Wartości, których nigdy w PiSie nie było? Był tylko Jarosław Kaczyński coraz bardziej pogrążający się w tym czego teraz widzimy ostatni akord.

"Moja" strona barykady od dawna widziała te symptomy. Nigdy nie popuierałem PO dla tego, że bym ich jakoś szanował. Są mi bliżsi ze względu na liberalizm gospodarczy (który nie przeszkadza jednocześnie prywatnej wrażliwości społecznej) ale to bynajmniej nie sa ideały. Tyle, że Kaczyńscy od zawsze byli "ci gorsi".

Numer z poparciem Wałęsy w jego kłamliwych atakach na Mazowieckiego, a potem plucie na Wałęsę gdy się ich pozbył skreślił tych ludzi z możliwości poparcia przeze mnie. Musiał by być ktoś JESZCZE gorszy bym na nich zagłosował - ot ktoś w rodzaju Tymińskiego (mało pamięta ilu UBeków się kręciło w jego towarzystwie).
    • igor_uk Re: Forum "dziadzieje" 26.09.10, 14:33
      Masz z tym 100% racji,od pierwszego dnia,jak wprowadzili to dziadostwo nie mam wiekszej ochoty udzielac sie na tym forum,poniewaz mozliwosc podjecia dyskusji,jest mocno utrudniona(brak drzewka).
      Pytasz,dla czego tak stalo sie i czy ktos ma w tym interes.Nie wiazal by zmiany forum z jakikis zagrywkami politycznymi (bez przesady ,my na forum nic nie wstanie zmienic),ale widze,ze przyczyna moglo byc to,ze programist zarobil pare groszy ekstra. I chyba nic poza tym.
      • remik.bz Re: Forum "dziadzieje" 27.09.10, 08:34
        Skok na kasę jest mozliwy, chociaż moim zdaniem to tylko byłby dodatek do pewnej polityki GW - ograniczenia dyskusji .
      • bokertov1947 Re: Forum "dziadzieje" 28.09.10, 04:49
        igor_uk napisał:

> Masz z tym 100% racji,od pierwszego dnia,jak wprowadzili to dziadostwo nie mam
        > wiekszej ochoty udzielac sie na tym forum,poniewaz mozliwosc podjecia dyskusji,
        > jest mocno utrudniona(brak drzewka).

Igor - lepiej tego nie mozna ujac!
        Wiekszosc Polakow powinna najpierw na pare generacji wejsc na drzewka, by potem zaczac sie uczyc sztuki dyskutowania.
        Pozdrowienia srana
    • abhaod Re: Forum "dziadzieje" 26.09.10, 16:40
      polską inteligencję zamordowano w Katyniu i Smoleńsku i co tu się dziwić
      gazetapolska.pl/pub/02_SRODEK_01-48.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka