Dodaj do ulubionych

ks.Isakowicz-Zaleski

31.05.06, 12:31
No, tak! Czyli bez komentarza.
Obserwuj wątek
    • madryt3 Postawa Kościoła 31.05.06, 12:40
      Jestem osobą wierzącą i szanującą Kościół jako instytucję. Tym bardziej smutna
      jest dla mnie linia obrana przez hierarchów naszego Kościoła w sprawie
      ujawniania Prawdy na temat przeszłości. "Prawda Was wyzwoli" - ileż razy
      słyszeliśmy te słowa podczas nabożeństw. Nie ma co keyć - Kościół w sprawie
      rozliczenia z przeszłości ludzi Kościoła, zachwouje się niemoralnie,
      nieprzyzwoicie, wręcz tchórzliwie. Przecież wierni od Kościoła wymagają Prawdy -
      od spowiedników, duchownych, którzy zadają nam pokutę, którzy napominają, by
      żałować i przepraszać za grzechy, spodziewać powinniśmy się postawy czystej,
      klarownej i odważnej. Tymczasem, ludzie Kościoła z jednej strony
      potepiają "dziką lustrację", a z drugiej nie czynią nic, by ustanowić
      wiarygodne i transparentne zasady dotyczące współpracy duchowieństwa z SB. To
      nie jest z mojej strony cynizm - należy modlić się, by Kościół polski dojrzał
      do Prawdy w tej sprawie.
      • mieszko27 Re: Postawa Kościoła 31.05.06, 14:14
        Skoro zamyka się usta ks. Zaleskiemu znaczy to, że się jest czego obawiać i co
        ukrywać? Może to dotyczyć najbliższego otoczenia kard. Dziwisza. A swoja droga
        jak to było, kiedy odszedł Prymas Tysiąclecia. Papież miał powołać na jego
        miejsce nowego. Jednym ze znanych i poważnych kandydatów był abp. Macharski. A
        następcą został mniej znany - bp Józef Glemp. Można się zastanawiać, dlaczego?
    • qwww Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 12:40
      a tak na marginesie - jest on m.in. księdzem środowiska Ormian - ale Ormianie
      zdaje się są wyznawcami schizmatyckiego od V w. kościoła monofizyckiego ?
      • kasia-asia1 Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 13:12
        Co ty qwww za głupoty piszesz???????????

a tak na marginesie - jest on m.in. księdzem środowiska Ormian - ale Ormianie
        > zdaje się są wyznawcami schizmatyckiego od V w. kościoła monofizyckiego

Ks. Zaleski jest duspasterzem Ormian, owszem, którzy także są członkami
        Kościoła Powszechnego. Inaczej ksiądz nie byłby księdzem tylko popem i nie
        byłby duszpasterzem Solidarności w Nowej Hucie w latach 80. Gdzie Rzym , a
        gdzie Krym!!! Jeśli chcesz zdezawuować księdza Zaleskiego, to może mądrzej,
        dobrze???
        • qwww Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 13:23
          kasia-asia1 napisała:

> Co ty qwww za głupoty piszesz???????????
          >
          > a tak na marginesie - jest on m.in. księdzem środowiska Ormian - ale Ormianie
          > > zdaje się są wyznawcami schizmatyckiego od V w. kościoła monofizyckiego
          >
          > Ks. Zaleski jest duspasterzem Ormian, owszem, którzy także są członkami
          > Kościoła Powszechnego. Inaczej ksiądz nie byłby księdzem tylko popem i nie
          > byłby duszpasterzem Solidarności w Nowej Hucie w latach 80. Gdzie Rzym , a
          > gdzie Krym!!! Jeśli chcesz zdezawuować księdza Zaleskiego, to może mądrzej,
          > dobrze???

ale ja go wcale nie chcę zdezawuować ! po prostu byłem ciekaw
          i popi nie mają nic do rzeczy
          Kościół Ormiański, jako monofizycki jest w schizmie od V w., kośc. prawosławny
          zdaje się odpadł później
          Kośc. Ormianski, którego głową jest katolikos nie ma nic wspólnego z kośc.
          prawosławnym !
          A ks. Zaleski jest porządnym człowiekiem , szkoda tylko, że musi
          popdporządkowywać się przyjaciołom krakowskich SBeków
        • ozby Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 13:32
          Byłem kiedyś z x. Zaleskim na obozie dla dziecie upośledzonych. Miałem z nim
          kontakt przez dwa tygodnie. Jedno mogę powiedzieć: to naprawdę klasa człowiek.
          pełny szacunek. Bardzo uważny, otwarty na to, co mówią inni. W pełeni mu ufam i
          go podziwiam. Teraz, podporządkowując się decyzji karydanała - słusznej czy
          nie, nie ma znacznia - jeszcze pełniej pokazał swoją klasę. Z drugiej storny
          twierdzenie, że Dziwisz jest sterowany przez kolaborantów to czystej wody
          głupota i brak szacunku.
          Czasem - szczególnie w takich sytuacjach - dwie storny mają rację. Po to jest
          jednak hierarchia.
    • framberg Re: Cenzura na prawdę. Czy można wierzyć kościołow 31.05.06, 12:41
      Cenzura na prawdę. Czy można w tej sytuacji wierzyć kościołowi,
      jego "urzędnikom" ?
      • adrem63 Kapłan zakneblowany 31.05.06, 12:54
        Zdaje się, że kościół chciałby sprawę lustracji księży załatwić w trybie
        konfesjonału. Zakneblowanie, a nawet ukaranie księdza, który chciał rzucić
        światło na tą mroczną część kościoła jest w moim przekonaniu błędem.
        Zamiatanie brudów pod dywan jest bowiem błędem lub nawet niemoralne.
        Quo vadis KK ?
      • annamarta8 Re: Cenzura na prawdę. Czy można wierzyć kościoło 31.05.06, 12:57
        - od dzisiaj staje sie antyklerykalem. Brzydze sie nimi. Zwalczali komunizm,
        aby odzyskac swoje bogactwa - nic innego ich nie interesowalo. Biedny ksiadz
        Zaleski myslal, ze chodzi o uczciwosc i prawde. O lepsze i godniejsze zycie. G -
        no prawda! Chodzilo, jak zawsze o bogactwo i wladze.
    • pawro2001 Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 13:21
      A ja dalej nie rozumiem dlaczego należy ujawniac agentów, a nie w pierwszej
      kolejności oficerów SB,którzy ich werbowali.
      • wanda43 Re: ks.Isakowicz-Zaleski 31.05.06, 15:55
        Bo mają niebezpieczną wiedze,jeszcze nie rozumiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka