galba 23.08.06, 07:43 Hmmm. GFK Polonia tydzień przed II turą wyborów prezydenckich dawało Tuskowi 32 proc. przewagi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loko31 Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 07:43 Brawo PIS. Ludziom widać podoba sie upór tej partii w realizacji naprawy Polski. A to co wczoraj wyrabiala opozycja godne jest tylko kary. Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Śmiem twierdzić, że 23.08.06, 07:47 ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 07:48 fraglesi67 napisał: > ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego kraju. ... że nie jesteś ponad połową Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 07:53 26% z niewiele ponad połowy uprawnionych do głosowania Polaków. Miażdżące poparcie społeczne, nie ma co... No ale widać w kwaterze znów podłaczyli komputery do neta albo się urlaub skończył, bo naczelny internetowy "goebbelsik" miłościwie nam panujących znów uprawia w necie demagogię... Odpowiedz Link Zgłoś
80662270a jest takie miasto pułtusk - symbol po 23.08.06, 08:03 ma wyjątkowo aktualną wymowę Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Będzie więcej szkalowania na uczciwych ludzi 23.08.06, 09:09 Kawiarenka premiera z Krakowa (taki nick)! Miał Kwaczyński Hakoskiego, lecz zamknęli pod nim jego. Ma teraz szuję Kuskiego, od bolszewika gorszego! Ma też Maryjopolaków, w Krakowie buraków, wszaków. Lecz nie cały jego Kraków, więc testuje w Nakle sobie, jak siąść ludziom na wątrobie. Już nie wehrmacht dziadka Tuska, ale przeszłość jak od Ruska. To są specjaliści smrodu, do ogłupiania narodu. „Gryź w aortę i szkaluj wroga, wykorzystuj nawet Boga!” Im przyklepie głupi klecha, ma za friko, wszędzie krecha. Za potop i Arkę Noego do dzisiaj nagradzaj jego. „Spieprzaj dziadu, srał cię pies”, Ja tu rządzę „yes, yes, yes”! A w Krakowie Jan Maria Rokita to chłop mądry jak kobita. Mam nadzieję, że na trzecie Władek z Jankiem Maryję kopnie w zadek! Wyleje oszołomską rydzykomoheroinę co mnie i kraj naraża na kpinę. Nie urośnie za Tuska na świnię półtuszka. Oczywiście też kacza i leppiejoprostacza! Hasło. Wieź udział w Obywatelskim Ruchu, nie kończ u wszaków na obuchu! Odzew. „My PiSiORki jak Bóg nam pomoże, to nasikamy naszym kaczkom morze!" Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Brakuje pieniedzy wiec Rzepa sama robi sondaze 23.08.06, 14:10 Sondazownie coraz wiecej zadaja za optymistyczne dla PO wyniki, wiec Rzeczpospolita musiala nadrabiac i sama wziela sie za manipulowanie tzw. opinia publiczna. Tanio, a jesli ludzie sa tacy glupi, to i tak nie ma co przeplacac, tylko samemu wymalowac ze PO na pewno wygra wybory. Ha, ha, ha! Sondaze cieniasow przeda cienitko! Odpowiedz Link Zgłoś
morda-kwadrat.z.tvn P_I_S__w__Ł_e_b__P_O_ :))))))))))))))))))))))))))) 23.08.06, 16:35 ...Sondaż dla "Rz" przeprowadził Instytut GfK PO-lejnia 18-20 sierpnia na reprezentatywnej próbie 983 dorosłych PO-lewaków.... he he he !!! łżemedialna, polskojęzyczna "Rz" przejmuje pałeczkę od zdychającego GWna :) Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Glupitki ten Twoj wywodzik, 23.08.06, 08:21 bo nie zapominaj, ze w ten sposob okreslasz rowniez poparcie dla PO/SLD- razem 31% wsrod niewielu wiecej niz polowa uprawnionych.Aby zobaczyc sojusz Tuska z Olejniczakiem gotow jestem nawet przegrac nastepne wybory.Bedzie przynajmniej wiadomo, kto jest twardym jadrem komuny PRL tris. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:33 Ach co za "błyskotliwy" "wywód" godny doktora. "Gratuluję" "Inteligencji". Poczytaj sobie trochę o badaniach opinii to pogadamy. Bo na razie to szkoda czasu... PiS przed zeszłorocznymi wyborami miał niższe poparcie - i jak się skończyło ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:51 > Poczytaj sobie trochę o badaniach opinii to pogadamy. > Bo na razie to szkoda czasu... oswiec prosze nieco swoja wiedza o tych badaniach.. i co w niej takiego nadzwyczajnego, co wymaga specjanlego wtajemniczenia, a co zaprzeczaloby jednoczesnie umiejetnosci wykonywania prostych dzialan na ulamkach? > > PiS przed zeszłorocznymi wyborami miał niższe poparcie - i jak się skończyło ?? > ? miazdzacym popraciem spoleczenstwa!!! przypomne: uprawineni do glosowania: 30229031 liczba waznych glosow: 11812965 (40,6%) liczba glosow oddanych na PIS: 3185714 (26,99%) proste rachunki: odsetek Polakow popierajacych PIS w wyborach do Parlamentu 2005: 10,53% wniosek: 10 % to miazdzaca przewaga.. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:16 No cóż lat praktyki w badaniach i masy przeczytanych książek na ten temat nie da się streścić w krótkim mailu. Jest dużo książek na polskim rynku na temat badań rynku, warto też sięgnąć po literaturę amerykańską. Proponuję też ciekawe książki z zakresu psychologii społecznej, odbioru reklam, public relations. Wtedy zrozumiesz błędy sondaży i będzie potrafił lepiej wnioskować na temat wyników wyborów. Ja np. gdy wyniki badań ankietowych już w lokalach wyborczych opublikowane o 20.00 w niedzielę dały minimalne zwyciestwo Wałęsie nad Kwaśniewskim wiedziałem że Wałęsa gdy przyjdą oficjalne wyniki przegra - dlaczego - znajomość praktyki badań nauczyła mninie kiedy respondenci mijają się z prawda w odpowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:20 palestrina2005 napisał: > No cóż lat praktyki w badaniach i masy przeczytanych książek na ten temat nie > da się streścić w krótkim mailu. a gdzie te praktyki zdobywales? > Jest dużo książek na polskim rynku na temat badań rynku, warto też sięgnąć po > literaturę amerykańską. Proponuję też ciekawe książki z zakresu psychologii > społecznej, odbioru reklam, public relations. Wtedy zrozumiesz błędy sondaży i > będzie potrafił lepiej wnioskować na temat wyników wyborów. no dobrze dobrze.. podaj mi prosze kilka spraw, ktore sa kluczowe w sprawach "ustalania poparcia" w jakiejs populacji.. kilka uwag.. cos, na co nalezy zwracac uwage.. i jeszcze jedna prosba.. jakies tytuly ksiazek - chetnie doczytam > Ja np. gdy wyniki badań ankietowych już w lokalach wyborczych opublikowane o > 20.00 w niedzielę dały minimalne zwyciestwo Wałęsie nad Kwaśniewskim wiedziałem > > że Wałęsa gdy przyjdą oficjalne wyniki przegra - dlaczego - znajomość praktyki > badań nauczyła mninie kiedy respondenci mijają się z prawda w odpowiedziach. 1. co to znaczy, ze repsondenci mijaja sie z prawda? 2. po czym to rozpoznac? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:55 Z badań marketingowych z polskich książek to np. Kaczmarczyk i Sagan, z amerykańskich Churchill i np. Aaker. A dalej mozna już po bibliografii znajdowac kolejne pozycje i artykuły. Fajna jest też Psychologia Społeczna (Aronson), polska szkoła psychologii i książki o automatyzmach w zachowaniach, książki o PRrze (jest taka wielka cegła ale nie pamiętam autora) i zintegrowanej komunikacji marketingowej (tu autorytetem jest Don Schultz). Duzo odniesień jest tez u Kotlera. No i oczywiście praktyka - ja współpracowałem z bnajwiększymi agencjami badań rynku w Polsce. A czy sprzedajesz szampon czy partię polityczną - zasady są podobne. A odpowiedzi na Twoje pytania; 1. respondenci czasami wstydzą się przyznać przed ankieterem na kogo głosują. Dlatego Wałęsa wypadł w ankietach lepiej od Kwaśniewskiego (bo wtedy jeszcze ludzie uważali że wstyd publicznie przyznać ze głosuje się na komucha). 2. Dlatego też ponieważ prasa jest generalnie za PO, a PiS jest w mediach często ośmieszany, część ludzi (szczególnie mniej pewnych siebie) wstydzi się ankieterowi przyznać że będzie głosować na PiS. To zaniża wyniki sondaży PiSu. Błędy w odpowiedziach pojawiają się w dwojaki sposób: - respondent po prostu kłamie ankieterowi - respondent odmawia odpowiedzi (np. więcej wyborców PiSu odmawiad wywaidu niż respondentów PO co obniża wynik PiS) Ważne jest także czy wywaid jest telefoniczny (błąd braku osób nie posiadających telefonu) czy face to face. Ważne jest także jak zadaje się pytania, a także że część osób przed ankieterem udaje dobrych Polaków, a tak naprawdę nie będzie im się chciało iść na wybory (czyli partia która ma zdyscyplinowany elektorat moze liczyć na lepszy wynik w wyborach niż w sondażach). No i wiele osób ma niejasne preferencje kótre zmienia w ostatniej chwili. Ciekawe są książki o "utajnionych postawach" - wiele osób np. nie jest świadomych że ma ukryte np. rasistowskie uprzedzenia i podświadomie wierzy w różne stereotypy - było na ten temat wiele ciekawych badań w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 16:06 > - respondent po prostu kłamie ankieterowi > - respondent odmawia odpowiedzi (np. więcej wyborców PiSu odmawiad wywaidu niż > respondentów PO co obniża wynik PiS) Pytanie. Czy ludzie popierający PiS wstydzą się przyznać, że popierają tą partię i wolą kłamać? Czy ludzie popierający PO mówią prawdę i mogą się do tego przyznać? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:54 Widzę że już dwóch idiotów a nie tylko jeden się odzywa... Kłopot w tym że ja nie zamierzam agitować za PO ani SLD. Po prostu patrzę z boku i generalnie uważam że opowiadanie banialuk o jakimkolwiek poparciu społecznym dla swojego programu przy poparciu rzędu dwudziestu kilku procent przy ledwie połowie uprawnionych wyrażających zainteresowanie głosowaniem jest - łagodnie rzecz ujmując - grubym nadużyciem. Dotyczy to zarówno rządzących, jak i opozycji. Jedni i drudzy powinni zastanowić się nad rzeczywistym dotarciem do społeczeństwa, bo najwyraźniej spora jego część ma ich w d... Razem z waszym - jak rozumiem - ukochanym PiS-em na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:08 Panie dr avalanche, ja mam dziwne wrażenie, że to nie obywatele mają w d.. zarówno PIS jak i PO, ale doskonale wiedzą, że właśnie tam mają ich wyżej wspomniane ugrupowania. Choć moim zdaniem PIS udaje mniej, że tak nie jest. Zresztą pewnie zna grupę, która na niego konsekwentnie będzie głosować i w związku z tym nie musi się wysilać. Głosujący na PO są jednak bardziej wymagający.Im zapewne niszczarka do dokumentów, machanie sztandarem i upadający miś zupełnie nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:10 Jak zwał, tak zwał - mówimy o tym samym, bo efekt jest, jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:21 Oj nie znamy się na PRrze. Każdy tak robi - i robiłby - trzeba wykorzystywac sondaże do walki politycznej. A co do poparcia. SLD jak rządziło spadalo na maksa. Ta że po prawie roku rządzenia PiS ma tak dobre notowania, mimo koalicji z Samoobroną, to moim zdaniem fenomen. Znam się na badaniach rynku, marketingu i PRrze i muszę powiedzieć że podziwiam PiS za ich działania komunikacyjne. Mają świetnych speców od PRu. Tusk jest natomiast frajerem że nie potrafi sobie zatrudnić odpowiednich doradców od marketingu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:25 > Ta że po prawie roku rządzenia PiS ma tak dobre notowania, mimo koalicji z > Samoobroną, to moim zdaniem fenomen. > Znam się na badaniach rynku, marketingu i PRrze i muszę powiedzieć że podziwiam > > PiS za ich działania komunikacyjne. Mają świetnych speców od PRu. > Tusk jest natomiast frajerem że nie potrafi sobie zatrudnić odpowiednich > doradców od marketingu politycznego. szalenie koszmarnie to brzmi.. nie wazne co sie robi i jak.. wazne, jak sie potrafi to sprzedac.. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:30 Takie są fakty. Chociaz z drugiej strony - jak partia się nie potrafi sprzedać to może oznacza że są tam frajerzy co nie potrafią dobrze wykorzystać funduszy wyborczych i zatrudnić fachowych doradców. PO np. ma dobry program gospodarczy. Ale skoro nie potrafiła dobrze wykorzystać funduszy wyborczych, zatrudnić dobrych doradców, zrobić dobre kampanie reklamowe, prowdziać dobry PR i wygrac wybory to (mimo że na nich głosowałem) zastanawiam się jak oni by zarządzali budżetem. Skoro źle im szło z własnymi funduszami to może z budżetem też byłoby kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:32 poniekad masz racje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:00 Nie jest, ale dobrze mówi. -- www.frant.tivi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Ja go popieram i widziisz jest nas 66% 23.08.06, 08:17 Galba daj se spokoj, wszyscy juz cie znaja z tego, ze nie masz wlasnego zdania a powtarzasz hasla propagandowe kaczystow. Ale to tylko propaganda a la Urban :D Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper mało kogo obchodza Twoje stwierdzenia 23.08.06, 09:54 sa stronnicze i płytkie, mijają się z rzeczywista ocena faktów Odpowiedz Link Zgłoś
waszlenin Sondaże galba 23.08.06, 10:14 są dla bezmózgowców którzy nie potrafia samodzielnie mysleć i podjąć decyzji bez przewodniej siły narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 14:04 galba napisał: > fraglesi67 napisał: > > > ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego > kraju. > > ... że nie jesteś ponad połową Polaków. smiesz zatem lzec galba,jak zwykle zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
sluchacz3 Re: Ja śmiem twierdzić... 24.08.06, 09:41 ja również należę do tej drugiej połowy Odpowiedz Link Zgłoś
hajka.grundbaum Wybiórcza od roku nam to wmawia - ale żenada 23.08.06, 08:55 GW od roku nam wmawia że coraz bardziej zniechęconych do polityki jest coraz więcej, skoro tak to przynajmniej od półroku najwyrazniej musimy importować zzagranicy tych niezdowolonych chyba że na sie społeczeństwo dwa razy rozmnożyło od pół roku w związku z becikowym które LPR przegłosował z PO wbrew PiS-owi, a może to przyjeżdżają do nas masowo przyjaciele Aarona Szechtera z Hajfy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Wybiórcza od roku nam to wmawia - ale żenada 23.08.06, 09:00 hajka.grundbaum napisał: > GW od roku nam wmawia że coraz bardziej zniechęconych do polityki jest coraz > więcej, skoro tak to przynajmniej od półroku najwyrazniej musimy importować > zzagranicy tych niezdowolonych chyba że na sie społeczeństwo dwa razy rozmnożył > o > od pół roku w związku z becikowym które LPR przegłosował z PO wbrew PiS-owi, a > może to przyjeżdżają do nas masowo przyjaciele Aarona Szechtera z Hajfy ??? co ty bredzisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Tak właśnie jest 23.08.06, 09:51 Dyletanci z przerostem ambicji i lewymi rękami i pustka w głowie.Stosuja wzorce sprawdzoene u przyjaciół ze wschodu w latach cudownego rozwoju gospodarki siła ludzkich mięśni w obozach pracy.Naprawde imponujaca ideologia prawicowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 07:51 loko31 napisał:A to co wczoraj wyrabiala opozycja godne jest tylko kary. Jasne, przecież głównym zadaniem opozycji jest popieranie rządzących we wszystkim, co tym rządzącym tylko przyjdzie na myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
jiima Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:39 Oj, czyżby literówka? Powinno być "To co wczoraj wyrabiała KOALICJA godne jest tylko kary". i "ludziom widać nie podoba się upór..." bo coraz więcej ludzi ma wszystkiego dość, a ostatnio o ile pamiętam w tym "łże-sondażu" jak mawiają lokalne trolle, PiS miał sporą przewagę. Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 07:43 Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet zaawansowanym Odpowiedz Link Zgłoś
galba Przeczytaj co napisałeś... 23.08.06, 07:47 Kiepsko z logiką... > Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze > aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet > zaawansowanym Skoro 26 % to żelazny elektorat PiS to prawdziwe jest zdanie "mniej PiS nie będzie miał" a nie odwrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
fan_gazety Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 07:58 Z tego dwie popierają PiS. Najwyraźniej są dwie "Polski". Ciągle mam poczucie schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi? Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera PiS. To naprawdę dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 09:14 tak - właśnie są dwie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:28 > Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób. Z tego dwie popierają PiS. Hmm znasz poglądy polityczne 100 osób, z czego 2 popierają PiS?... Czy Ty czasem nie jesteś z ...: Wyniki II tury wyborów prezydenckich w 2005 roku - ZAKŁAD KARNY UL. BYDGOSKA 27 KORONOWO - oddano 261 ważnych głosów na Lecha Aleksandra Kaczyńskiego - 4 głosy na Donalda Franciszka Tuska - 257 głosów To by się zgadzało:P > Najwyraźniej są dwie "Polski". To też by się zgadzało - faktycznie: między życiem w zakładzie w Koronowie a życiem na wolności jest zapewne spora różnica. > Ciągle mam poczucie > schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi? Hmm - i to by się zgadzało. Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD. Póki co - zgłoś się do więziennego psychologa; jeśli faktycznie masz objawy schizofrenii to nie wolno tego lekceważyć! Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:32 > Hmm - i to by się zgadzało. Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz > > na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało > przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD. Póki co - zgłoś się do > więziennego psychologa; jeśli faktycznie masz objawy schizofrenii to nie wolno > tego lekceważyć! czy nazlezysz do giertcyhowych amnestyjnych (niedoslych jak sie okazuje maturzystow) i nie umiesz liczyc? PIS wg wynikow wyborow w 2005 roku ma poparcie niecalych 11% calej populacji PO okolo 10%, SLD okolo 5%.. suma - ponad 15%.. i gdzie ten wal? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:42 >>Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz >>na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało >>przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD. > nie umiesz > liczyc? Owszem, umiem... A ty umiesz? Wybory parlamentarne 2001 - SLD i PO w sumie zdobyły 281 mandatów; SLD wygrało wybory, PO było drugie. Wybory parlamentarne 2005 - SLD i PO w sumie zdobyły 188 mandatów; PO zajęło drugie miejsce w wyborach, SLD - czwarte. Widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:44 widze.. liczby nie klamia (wbrew temu co mowia politycy) jesli wiec 15% to wiecej niz 11% to gdzie ten wal w ostatnich wyborach? Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:53 > widze.. liczby nie klamia Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami - spróbuj na spokojnie pomyśleć i wyciągnąć jakieś wnioski... Jeśli w 2001 roku społeczeństwo dało aż 281 mandatów w sejmie ludziom z SLD i PO (z taką liczbą mandatów obie partie mogły spokojnie zrobić silną, większościową koalicję), a 4 lata później - partie te zdobyły w sumie tylko 188 mandatów (czyli o wiele za mało by mieć większość w 460-osobowym sejmie), to chyba różnica jest istotna i zasadnicza... Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:06 erneste napisał: > > widze.. liczby nie klamia > > Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami - jakimi epitetami??? spróbuj na spokojnie > pomyśleć i wyciągnąć jakieś wnioski... wniosek 1: dlaczego uosabiasz PO z SLD? na jakiej podstawie? po wyborach w 2001 roku PO byla w zdecydowanej opozycji do SLD.. jak moglaby wiec wtedy zawiazac z SLD koalicje??? obecnie PO dystansuje sie od SLD - fakt pozostawania dwoch partii w opozycji nie oznacza od razu, ze sa w koalicji, prawda? To genialne naduzycie tub propagandowych PIS - czyzbys zaliczal sie do jednej z nich ? (podpowiedz retoryczna - proba lagodnego uzycia epitetu) wniosek 2: wg slow Jaroslawa Kaczynskiego Samoobrona to organ partyjny zalozony przez bylych sbkow, WSI i aparatczyklow z PZPR.. na Samoobrone glosowalo w 2005 roku. Kogo wiec wybralo w 2005 roku spoleczenstwo w swietle tych slow i komu pokazalo wala? Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:36 > > Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami - > > jakimi epitetami??? np. "giertcyhowych amnestyjnych (niedoslych jak sie okazuje maturzystow)" (przytaczam oryginalną pisownię) > dlaczego uosabiasz PO z SLD? Nie "uosabiam"... Po prostu, obie te partie mają ze sobą wiele wspólnego - w niedalekiej przeszłości m.in. koalicje na szczeblu lokalnym (np. osławiony "układ warszawski"), obecnie m.in. podobna retoryka i styl działania, współpraca w parlamencie, a nawet pojawiające się wśród polityków obu partii deklaracje na temat bliższej współpracy (vide-wypowiedzi Janusza Palikota z PO). Oczywiście mimo wszystko, wciąż istnieje poważna różnica jakościowa między PO a SLD (na korzyść PO oczywiście), choć wydaje mi się, że różnica ta powoli się zaciera poprzez m.in. wzrost wpływów w PO ludzi takich jak Tusk, Palikot i Schetyna, a także odchodzenie z PO ludzi takich jak Gilowska, Płażyński czy Sośnierz. Co do Samoobrony: w 2001 miała 53 mandaty, w 2005 - 56; nie jest to jakaś olbrzymia różnica. Poza tym odchodzimy od tematu. Jedyną moją intencją było przetłumaczenie koledze o nicku "fan_gazety", iż tylko w niektórych, hermetycznych środowiskach w Polsce - takich np. jak zakład karny w Koronowie, w którym, jak zgaduję, kolega przebywa - jest tak, że na 100 osób głosujących, tylko 2 to wyborcy PiS. Na wolności jest nieco inaczej:). Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:49 > Nie "uosabiam"... Po prostu, obie te partie mają ze sobą wiele wspólnego - w > niedalekiej przeszłości m.in. koalicje na szczeblu lokalnym (np. > osławiony "układ warszawski"), obecnie m.in. podobna retoryka i styl działania, 1. nie uosabiasz jak mowisz.. na jakiej podstawie wiec zrownujesz ze soba te partie i to juz w 2001 roku, kiedy byly w absolutnej opozycji??? jesli to blad zalozenia, jak mozesz dalej wnioskowac o pokazaniu "wala" dla owej (nieistniejacej) nieformalnej koalicji? kompletny brak logiki... 2. a znasz koalicje samorzadowe PIS - PO? w terazniejszosci jak i niedalekiej przeszlosci? > > współpraca w parlamencie, a nawet pojawiające się wśród polityków obu partii > deklaracje na temat bliższej współpracy (vide-wypowiedzi Janusza Palikota z PO) coz.. opozycja nie musi oznaczac wspolpracy.. > Schetyna, a także odchodzenie z PO ludzi takich jak Gilowska, Płażyński czy > Sośnierz. Gilowska nie odeszla.. zostala o ile dobrze pamietam wyrzucona w PO za nepotyzm, tak? > Poza tym odchodzimy od tematu. > Jedyną moją intencją było przetłumaczenie koledze o nicku "fan_gazety", iż > tylko w niektórych, hermetycznych środowiskach w Polsce - takich np. jak zakład > > karny w Koronowie, w którym, jak zgaduję, kolega przebywa - jest tak, że na 100 > > osób głosujących, tylko 2 to wyborcy PiS. > Na wolności jest nieco inaczej:). to nie byla jedyna intencja.. durga bylo pokazanie forumowiczom, jak bardzo polskie spoleczenstwo pokazalo w swietle ostatnich 5 lat "Wala" nieistniejacemu ukladowi PO-SLD.. powtorzyles swoje "dowody" na to az w dwoch postach Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:05 > w 2001 roku, kiedy byly w absolutnej opozycji??? Nie takiej znowu "absolutnej" - wspomniałem już m.in. o współpracy ludzi SLD i PO na szczeblu lokalnym (np. układ warszawski). > coz.. opozycja nie musi oznaczac wspolpracy... Nie musi - ale w przypadku PO i SLD często oznacza. O takiej współpracy mówił m.in. Janusz Palikot (PO). > Gilowska nie odeszla.. zostala o ile dobrze pamietam wyrzucona w PO za > nepotyzm, tak? Źle pamiętasz. Gilowska odeszła z PO w związku z nagonką w tej partii na jej osobę (m.in. absurdalne oskarżenia o nepotyzm). > to nie byla jedyna intencja.. Drogi kolego - zapewniam Cię, że wiem więcej o moich własnych intencjach niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:14 erneste napisał: > > w 2001 roku, kiedy byly w absolutnej opozycji??? > > Nie takiej znowu "absolutnej" - wspomniałem już m.in. o współpracy ludzi SLD i > PO na szczeblu lokalnym (np. układ warszawski). no coz.. i dzisiaj istnieja koalicje samorzadowe PIS-PO.. z ciekawosci pytam.., wiesz gdzie? > > Drogi kolego - zapewniam Cię, że wiem więcej o moich własnych intencjach niż Ty > . i dlatego powtorzyles dwukrotnie swoje "dowody" na "wala" pokazanego nieistniejacemu ukladowi PO- SLD? jesli jedyna intencja bylo calkiem bystre wskazanie na "wiezienne podobienstwa" w kontekscie 100 znajomych adwersarza, po co wpominales o tym "spadku popularnosci ukladu" od 2001 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:40 > no coz.. i dzisiaj istnieja koalicje samorzadowe PIS-PO.. z ciekawosci > pytam..,wiesz gdzie? Były m.in. w Gdańsku, w Warszawie ... Obie się sypią - niestety. Niestety, bo aktualnie w "dołach" PO jest wielu wartościowych ludzi, którzy absolutnie nie popierają tendencji zblizania się PO do SLD - tendencji wykazywanej przez "górę" PO (m.in. wspomniany Palikot). > i dlatego powtorzyles dwukrotnie swoje "dowody" na "wala" pokazanego > nieistniejacemu ukladowi PO-SLD? > po co wpominales o tym "spadku popularnosci ukladu" Coś Ci się pochrzaniło - nie użyłem w ogóle sformułowania "spadek popularnosci ukladu", które zacytowałeś. W ogóle jedyny układ o jakim wspominałem to "układ warszawski" (określenie spopularyzowane m.in. przez Julię Piterę z PO, stosowane w odniesieniu do towarzystwa skupionego wokół Piskorskiego w czasie, gdy był on prezydentem Warszawy). A co do "dowodów" - podałem po prostu liczby. W 2001 roku SLD i PO zdobyły odpowiednio 1. i 2. miejsce w wyborach i zdobyły w sumie 281 mandatów, w 2005 roku - miejsca: 4. i 2. oraz łącznie 188 mandatów. Jakie wnioski wyciągniesz z tych liczb, to już Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 16:24 przytocz też wyniki w domu pomocy społecznej w lublinie. A następnie analizę dokładną zrób. Niech mam to jasno na białym wreszcie. Echhhh pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 10:54 fan_gazety napisał: > Z tego dwie popierają PiS. Najwyraźniej są dwie "Polski". Ciągle mam poczucie > schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi? > Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera > PiS. To naprawdę dziwne. znam dwie osoby, które głosowały na PiS, ale teraz im głupio nie znam bezkrytycznie wielbiących ojca dyrektora, a przecież jest ich ponoć całkiem sporo - to jest inna Polska może to też kwestia różnic pokoleniowych? w końcu średnia wieku wybierających PiS jest dość wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 16:37 > może to też kwestia różnic pokoleniowych? w końcu średnia wieku wybierających > PiS jest dość wysoka I może utrafiłeś w sedno. Młodzi bardziej za niesocjalem , starzy bardziej za socjalem. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 16:20 > Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera > PiS. To naprawdę dziwne. W niewłaściwym przedziale się znalazłeś! Sąsiednie przedziały były zajęte przez 12osób popierającuych PiS. Przesiądź się do przedziałów 8-osobowych, i w swoim byś był wyjątkiem. z humorkiem pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
raadoo Re: Przeczytaj co napisałeś... 23.08.06, 08:41 Wyjatkowo musze sie zgodzic z tym co napisales. Nie z meritum, a z samym wnioskowaniem logicznym. Ale pamietajmy, ze wyjatek potwierdza regule, jedna jaskolka wiosny nie czyni i zazwyczaj Twoje posty maja tylko to wspolne z rzeczywistacia, ze sa napisane... > > Skoro 26 % to żelazny elektorat PiS to prawdziwe jest zdanie "mniej PiS nie > będzie miał" a nie odwrotne. > Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 07:55 Może w końcu na ścianie wschodnej otworzą się ludziom oczy i żelazny elektorat też się zacznie kruszyć. Ale Galba na pewno zostanie nieskruszony i każdą bzdurę koalicji wytłumaczy :) jak nie będzie logicznych podstyaw, to zawsze będzie walka z układem albo jakiś światowy spisek. Galba gdzieś wspominałeś, że masz wyższe wykształcenie - naucz bliźniaków mówić porządnie po polsku, to może trochę pomoże w notowaniach Twojej ukochanej, jedynie słusznej partii :) Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 09:16 tzn na dwoje babka wróżyła: z jednej strony elektoratowi PiS, to już się zbliża termin ostatniego sakramentu. Z drugiej, eletorat PO ucieka z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:19 Tylko będzie tak jak socjaliści w II RP mówili o wyciągnietej ręce KPP:,,na palcach pojawiły się pazury''. I tak ,przez ,,ambicyjki'' ,,premiera z Krakowa'' i ,,prezydenta Tuska''(że o HGW nie wspomnę) czerwony znowu dojdzie do władzy! fraglesi67 napisał: > Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze > aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet > zaawansowanym Odpowiedz Link Zgłoś
jiima Re: Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:51 Zabawne. Zwłaszcza, że SLD to nie diabolizowana KPP, lecz normalna lewica, tym bardziej szczera, że nie kryjąca się pod szyldami prawicy (PiS, czy SO w poprzedniej kadencji). A że przy okazji "przechowalnia" dla byłych tawarisci z PZPR? Pokaż mi partię, której nie można podobnie określić... Z koalicyjnych to chyba tylko LPR, ale i to nie wiem na pewno. Zwłaszcza że dziobaki mają bardzo elastyczną definicję "towarzysza z PZPR"... Odpowiedz Link Zgłoś
jiima Re: Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:55 A, mea culpa, zapomniałem o meritum sprawy. PO twardo odmawia jakiejkolwiek współpracy z SLD, mimo że rzeczywiście, mogłoby to dla nich być korzystne na poziomie stołków, jednak pod względem programowym byłoby katastrofą (nie chodzi o to że SLD jest skompromitowana, lecz o to, że poglądami jej o wiele bliżej do PiSiOR). Słuchaj co mówią zainteresowania a nie twój "duce" (a raczej duck). To Jarosław K. usiłuje wepchnąć PO w objęcia SLD i cały czas mu to nie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 11:33 Żelazny elektorat PiS to jest 10%. Te dodatkowe 16 to elektorat populistyczny, który płynnie przechodzi od SLD do PIS w zalezności kto akurat więcej obieca. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 07:58 Tam wasze miejsce. Proponuję wysiedlenie na Kamczatkę wszystkich byłych członków PZPR. Wtedy będą mieli spokój od znienawidzonego PiSu i będą mogli się spokojnie bratać z TOWARZYSZAMI z bratniego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:16 Było - dlatego aby się nie powtórzyło trzeba się pozbyć kolaborantów którzy służyli obcym, zbrodniczym mocarstwom takim jak ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: To już było... 23.08.06, 08:20 Galba przynajmniej używa argumentów, z którymi można dyskutować... ale rozumiem że to podobny problem, jak ten, który ma z PiS-em LPR. Żeby być zauważonym trzeba być jeszcze bardziej na prawo. Bo inaczej sobie tak skrajnej głupoty (oraz braku logiki w kolejnych postach) wytłumaczyć nie potrafię... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:30 Ty też z argumentacją cienko. Taki z ciebie doktor jak ze mnie ksiądz. Z PZPRowców wysłałbym na Kamczatkę z największą chęcią. Dość narozkradali Polskę prze kilkanaście lat. Transformacja ustrojowa był przez nich zaplanowana tak żeby rozkraść maksymalnie co się da i zapewnić sobie luksusowe życie. A ludzie z Solidarności przymykali przez kilkanaście lat na to oczy. Wielu z najbogatszych ludzi w Polsce to zwykli złodzieje, którzy dorobili się dzięki układom na prywatyzacji. Jak teraz zaczęto głośno o tym mówić to podniósł się wielki lament... Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: To już było... 23.08.06, 08:40 > Jak teraz zaczęto głośno o tym mówić to podniósł się wielki lament... zwlaszcza w szeregach PZPRowskiej Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:43 W Samoobronie to są akurat ci byli PZPRowcy którym się nie udał "załapać" do "elyt" podczas transformacji... Ale tych też nie lubię. Nigdy nie lubiłem Leppera i Samoobrony. Dziwię się wręcz dlaczego prasa tak jeździ po Giertychu, a tak łagodnie obchodzi się ostatnio z Lepperem. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: To już było... 23.08.06, 08:52 palestrina2005 napisał: > W Samoobronie to są akurat ci byli PZPRowcy którym się nie udał "załapać" > do "elyt" podczas transformacji... a moze nie chcieli sie lapac, sami tworzac wlasne? w koncu JK wypowiadal sie juz o pochodzeniu Samoobrony... tez dziwnie ucichlo... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 09:08 Cóż taka jest polityka... Trzeba czasem wejść w układ z Belzebubem jak nie ma innych chętnych... Sondaże pokazują że przedterminowe wybory nic nie dadzą. I PiS i PO żeby rządzić potrzebują koalicjanta. Razem nie chcą (zresztą to by oznaczało pewnie ich wspołny spadek notowań i wzrost Samoobrony i komunistów) a pozostałe partie - Samoobrona i SLD to kiepscy partnerzy w dodatku niszczący wizerunek - bo nikt się nie chce z nimi kojarzyć ani PiS ani PO. Odpowiedz Link Zgłoś
eboshi To by ci się z kołalicji niewiele ostało :) 23.08.06, 09:28 Kryże, Jasiński, Giertych, większość Samoobrony.... A Kaczyński ? W 1979 roku na komunistycznym uniwerku bronił doktoraciku w którym wychwalał tow. Lenina. Ale to pewno dla zmyłki było :) Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 08:19 moze zaczac od Tow. z Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:08 Nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:09 ale myślę że są bardziej zasłużeni Towarzysze którzy tak dużo nakradli ze należy im się pierwszeństwo prze Towarzyszami z Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
falen Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 08:23 No co ty, koalicja by sie rozpadla :P Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:38 > Proponuję wysiedlenie na Kamczatkę wszystkich byłych członków PZPR. > > Wtedy będą mieli spokój od znienawidzonego PiSu i będą mogli się spokojnie > bratać z TOWARZYSZAMI z bratniego kraju. Mysle ze to czlonkowie PiSu beda bratac sie z towarzyszami na Kamczatce. Szczegolnie owocne maga byc wspolne wieczorne dyskusje o krwiopijcach bankierach. Odpowiedz Link Zgłoś
macleee A gdzie reszta? 23.08.06, 08:03 PiS 26% PO 25% SO 9% SLD 8% PSL 2% LPR 1% razem 71% Hmm, UPR ma już 29% poparcia? I nawet w takiej sytuacji, z dziką pasją, jest pomijany w 'sondażach'. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:07 Reszta albo głosuje na polityczny plankton, albo deklaruje, że chce zagłosować, ale nie wie na kogo. ludzie, dajcie już spokój z tym UPR-em bo to po 15 latach wolnych wyborów przestało być nawet śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:31 dr_avalanche napisał: > Reszta albo głosuje na polityczny plankton, albo deklaruje, że chce zagłosować, > ale nie wie na kogo. ludzie, dajcie już spokój z tym UPR-em bo to po 15 latach > wolnych wyborów przestało być nawet śmieszne... Może i dla ciebie śmieszne, wszystkim się nie dogodzi. UPR nie ma haseł które chwytały by tłuszcze za serce. Ja staram sie kierować zdrowym rozsądkiem i dlatego UPR jest mi najbliższy. Oczywiście 29% to gruba przesada, ale jestem głęboko przekonany że zasługują na miejsce w sondażach biorąc pod uwage wynik PSL(2%) i LPR(1%) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:46 No ale jak partia nie zuskuje nawet szczątkowego poparcia w kolejnych wyborach to dlaczego ma się pojawiać w sondażach? Odpowiedz Link Zgłoś
macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:00 dr_avalanche napisał: > No ale jak partia nie zuskuje nawet szczątkowego poparcia w kolejnych wyborach > to dlaczego ma się pojawiać w sondażach? Ok, przymuje do wiadomości, iż w tych 29% wszyscy są planktonem z poparciem <1% (bo tyle miała najsłabsza jeszcze uwzględniona partia). Tzn że musi tam być co najmniej 29 ugrupowań. Wątpie żeby tyle wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:02 > najmniej 29 ugrupowań. Wątpie żeby tyle wymyślili. > > ee tam.. Polak potrafi ;) w ostatnich wyborach startowalo 19 komitetow wyborczych Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:08 Podejrzewam że nie ma tam 29 ugrupowań, lecz po prostu rubryka: "inne". Poza tym te 29% to zapewne głównie osoby wybierające odpowiedź "nie wiem". To ludzie, którzy albo z jakichś względów nie chcieli się przyznać przed ankieterem do swoich preferencji wyborczych (metodologia badań opinii zakłada pewien procent takich postaw) albo w wyborach - jeśli faktycznie do nich pójdą, bo w tej grupie mogą być też osoby, które uważają, że wypada zadeklarować udział w głosowaniu, a potem i tak zostaną w domu - podejmą decyzję w ostatniej chwili na podstawie impulsu lub ostatnich sondaży i zagłosują na którąś z silniejszych partii (najprawdopodobniej na tę w sondażach prowadzącą, bo nikt przecież nie lubi głosować na przegranych). Odpowiedz Link Zgłoś
macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:31 dr_avalanche napisał: > (najprawdopodobniej na tę w sondażach prowadzącą, bo nikt przecież nie lubi > głosować na przegranych). I to jest chyba konsensus mojego wątku Ja osobiście nie mam ambicji głosować koniecznie na tego kto wygra. Mnie interesują rozwiązania które uważam za dobre. Nie zadowalam się półśrodkami. Jasne, zaraz ktoś powie 'no i po co chłopcze ci to było? I tak nie przekroczyli progu, zmarnowany głos...'. A ja się wtedy pytam co zrobili ci którzy od tych 16stu lat wygrywali wybory. Każdy kolejny rząd z uporem maniaka zwiekszał deficyt budżetowy, skazują przyszłe pokolenie na jego kompensacje. Każdy kolejny rząd zwiększał stopień redystrybucji pkb- zostawiając w naszych kieszeniach co raz mniej pieniędzy, Żaden nie wprowadził dyscypliny w finansach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 11:43 Trzeba mieć tupet aby nazwać się Unią Polityki REALNEJ (sic!) przy poparciu nawet w najlepszych latach nie przekraczającym 2% Odpowiedz Link Zgłoś
macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 13:30 Tupet to trzeba mieć żeby obiecać ludziom gruszki na wierzbie przed wyborami, no i trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby w to uwierzyć. Nierealizm dotyczczasowych ekip polega wydawaniu przez nie pieniędzy znacznie powyżej dochodów, co powoduje lawinowy wzrost obciążeń fiskalnych a to z kolei przyczynia się do chłodzenia gospodarki i tak dalej w koło Macieju... Dotychczasowe rządy, od Gierka poczynająć, nie zdołały 'dopiąć' budżetu. Każdy kolejny niedopięty budżet mści się przy próbie domknięcia następnego. polityka realna- to w moim przekonaniu taka która nie skazuje przyszłych pokoleń na spłacanie długów poprzedników. Fakt że rozumie to tylko w najlepszym wypadku 2% wyborców to zupełnie inna sprawa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 13:35 PS. Być może utrzymanie takiego stanu rzeczy leży w interesie instytucji pożyczających pieniądze na skompensowanie deficytu budżetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 16:47 > Tupet to trzeba mieć żeby obiecać ludziom gruszki na wierzbie przed wyborami, n > o > i trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby w to uwierzy > polityka realna- to w moim przekonaniu taka która nie skazuje przyszłych pokole > ń > na spłacanie długów poprzedników. Bo ciemny lud tegoby nie kupił. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Tylko ta prawica - blee 23.08.06, 08:12 Wybór między katolickimi konserwatystami z PO i PiS to żaden wybór. Dopóki nie powstanie prawdziwa, niezwiązana z SLD lewica, nie mamy szansy na przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
antyfasz Re: Tylko ta prawica - blee 23.08.06, 08:41 Opozycja dla PiSu z przystawkami to partie demokratyczno - liberalne, takie które proponują wolność gospodarczą, prywatyzację i tolerancję obyczajową, oraz rozdział Kościoła od Panstwa! Myślę że teraz to SDPL, PD i SLD (bez PZPR-u i esbeków). A jaka jest wasza wizja? Odpowiedz Link Zgłoś
zakopane1973 Poczytaj raptusie o tej Inkwizycji 23.08.06, 09:05 bo na razie to widzę, że zamiast historii znasz "Imię róży" ignoranta Eco. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Poczytaj raptusie o tej Inkwizycji 23.08.06, 09:15 Rany boskie, mamy na forum kogoś mądrzejszego i bardziej oczytanego od Umberto! Człowieku, co ty tu robisz, otwieraj Worda i natychmiast pisz polskie "Imię róży" bo tu ze swoją inteligencją - która musi być niewyobrażalna skoro tak jednym zdaniem potrafisz zdemaskować rzeczywistą mierność twórczości pisarza uznanego na całym świecie - się ewidentnie marnujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Czerwony podnosi łeb.PO to twoje dzieło! 23.08.06, 08:14 Rokito,opamiętaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 to jest dzielo wybitnych ministrow i premierow :) 23.08.06, 08:20 Jarek, Andrzejek czy Romus pieknie ozywiaja niechec do "prawicy" Pieknie im sekunduja Waserman i Maciarewicz Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Klęska PIS-u.. 23.08.06, 08:22 biorąc pod uwagę: wyniki sondaży 3 tygodnie wcześniej z dużą przewagą PIS- u,obecny spadek notowań,fachowe jak zwykle analizy Galby, można spodziewać się totalnej klęski kalicji PISu, reprezentacji Wronek i Rawicza spod znaku Samoobrony oraz załogi G z Torunia z drem Frankensteinem na czele...I nic tu nie pomogą matactwa oszalałych posłów z pierwszym macherem Sejmu, docentem od anorgazmii-Jurkiem,mające na celu zmiany w ordynacji,PIS polegnie jak Ulrich von Jungingen pod Grunwaldem... Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Klęska PIS-u.. 23.08.06, 08:45 Dziwi mnie tylko postawa szeroko rozumianych samorządowców z PIS. Ciesza się z ograniczenia swojej roli. Brawo dla owczego pędu ślepych mas. Czym różni sie PIS od PZPR? Myślę że różnice już się zatarły. Socjotechnika ta sama, chamstwo i arogancja władzy ta sama, bezmyslność szeregowych czlonków ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Re: Klęska PIS-u.. 23.08.06, 09:53 Co do chamstwa i arogancji władzy PIS-u zgoda. Ale w jednym PIS przebija PZPR.Ani ZSL ani SD nie były partiami grupującymi kryminalistów wszelakiej maści,nie były też partiami w których matołectwo i głupota osiągnęły poziomy Samoobrony.No cóż,Wódz Naczelny Pisuarów pozorując demokrację,dobiera sobie takich koalicjantów którzy nie ośmielą się mieć innego zdania, że o działaniach w Sejmie nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
ted-47 Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:43 PiS prowadzi w sondażu. Nie widzę tu żadnego łeb w łeb. Przestańcie manipulować opinią publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:54 ted-47 napisał: > PiS prowadzi w sondażu. Nie widzę tu żadnego łeb w łeb. Przestańcie manipulować > > opinią publiczną. to nie manipulacja.. kazde badanie obarczone jest bledem.. nie wiem, jaki jest blad w tym przypadku ale mysle, ze spokojnie mozna mowic o kilkuprocentowym nawet przedziale bledu.. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:59 Nie pamiętam już dokładnie - ech, studia to już coraz bardziej odległe wspomnienie ;) - ale przy próbie rzędu 1000 osób to bodajże 2-3% Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:00 No oczywiście przy założeniu że grupa jest dobrze skonstruowana i przez to reprezentatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:04 dr_avalanche napisał: > No oczywiście przy założeniu że grupa jest dobrze skonstruowana i przez to > reprezentatywna. nie zajmowalem sie badaniami opinii ale ze statystyka mi bardzo po drodze przy okazji moich przyrodniczych naukowych sciezek ;) tez mysle, ze przedzial bledu w takich badaniach to wielkosc rzedu 2-4 % Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:46 Niemozliwe! A to jeszcze ktos oddaje gols na partie Kaczynskich? Bez jaj panowie, opamietajcie sie. Za glosowanie na kretynow grozi pieklo. Odpowiedz Link Zgłoś
lump123 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:06 Która partia to kretyni to kwestia dyskusji i poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus15 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:09 Masz rację. Nie będę na ciebie głosował! Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:13 do polityki mam niezmienny stosunek prosze nie manipulowac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:14 z1234567 napisał: > do polityki mam niezmienny stosunek > prosze nie manipulowac > ;-) noo w koncu w twojej populacji 'TY' stanowisz cale 100% :) gratuluje frekwencji i popracia!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:21 dundrub napisał: > z1234567 napisał: > > > do polityki mam niezmienny stosunek > > prosze nie manipulowac > > ;-) > > noo w koncu w twojej populacji 'TY' stanowisz cale 100% :) > gratuluje frekwencji i popracia!! > ;) a co ma piernik do wiatraka... ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie tylko...) manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:26 > a co ma piernik do wiatraka... > ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie tylko. > ..) > manipulacja a wyborcza pisze powolujac sie na badania czyli odpowiedzi uzyskane od 1000 takich jak Ty.. gdzie tutaj uzurpacja? Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:46 dundrub napisał: > > a co ma piernik do wiatraka... > > ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie > tylko. > > ..) > > manipulacja > > a wyborcza pisze powolujac sie na badania czyli odpowiedzi uzyskane od 1000 tak > ich jak Ty.. gdzie tutaj > uzurpacja? pierwsze zdanie w tekscie: "Polacy wyglądają na coraz bardziej zniechęconych do polityki." co maja preferencje polityczne do zainteresowania polityka? to jest wlasnie ta manipulacja jesli tego nie widzisz to trudno, bez tego mozna zyc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:51 > co maja preferencje polityczne do zainteresowania polityka? > to jest wlasnie ta manipulacja > jesli tego nie widzisz to trudno, bez tego mozna zyc > ;-) zacytuje calosc ok? "Polacy wyglądają na coraz bardziej zniechęconych do polityki. W sondażu "Rzeczpospolitej" niewiele ponad połowa badanych (54 proc.) zadeklarowała, że w razie przyspieszonych wyborów pójdzie głosować. W praktyce do urn poszłoby zapewne jeszcze mniej wyborców, bo sondażowe wskaźniki zazwyczaj są zawyżone." czyli RZepa zaklada, ze frekwencja w ewentualnych przyspieszonych wyborach bylaby nizsza niz frekwencja w wyborach 2005 (czyli nizsza niz 40,57%) i to jest kwestaia, nad ktora nalezy sie zastanowic.. RZepa pisala o Polakach.. a nie wylacznie o Tobie.. gdzie wiec tutaj manipulacja Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:58 i dlatego tytul "PO i PiS ida leb w leb" sprawdzilem w paszporcie, obywatelstwo mam polskie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 10:08 z1234567 napisał: > i dlatego tytul "PO i PiS ida leb w leb" juz nie rozumiem o co Ci chodzi.. serio... > sprawdzilem w paszporcie, obywatelstwo mam polskie... > :) gratulowac? czy wspolczuc? ;) ja czasami serecznie zastanawiam sie nad tym patrzac w moj paszport ;) Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:16 W tym sondażu godna uwagi jest ciągle wysoka pozycja Jędrusia. Trzyma się mocno, mimo wściekłej kampanii pisiorkowych mediów. Nie wiemy, jak daleko sięga jego umowa z Jarkiem odnośnie przerobienia Polski na pisowskie g...o. Sądząc po tych atakach i insynuacjach, to Jędruś jeszcze wodzowi przysięgi na wierność nie złożył. Odpowiedz Link Zgłoś
magister11 8% betonu 23.08.06, 09:29 Czyli w Polsce zostało jeszcze 8% betonu PZPR/sld Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: 8% betonu 23.08.06, 10:18 Z betonem to mi się kojarzy bardziej PiS: "Nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne." -- Frant - Biedna Miss Odpowiedz Link Zgłoś
polemista_x Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:34 Może nareszcie w Polsce wyklują się dwie partie jak w innych krajach zachodnich. Zostanie PiS i Platforma. PiS będzie partią niby prawicową z odchyleniem że władzy się należy, a PO zostanie partią centrolewicową, reszta partii zostanie wchłonięta przez te dwie wykluwające się partie. Spuścizna po pzpr - sld i jej satelity powinny zostać zdelegalizowane - najwyższy czas, ponieważ działały na szkodę Polski- zostały narzucone przez obcy polakom reżim bolszewicki i Stalina czyli te partie działają nielegalnie w Polsce, gdyż partia komunistyczna w Polsce przed II wojną światową była zdelegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:44 polemista_x napisał: > Może nareszcie w Polsce wyklują się dwie partie jak w innych krajach zachodnich > . > Zostanie PiS i Platforma. > PiS będzie partią niby prawicową z odchyleniem że władzy się należy, a PO > zostanie partią centrolewicową, reszta partii zostanie wchłonięta przez te dwie > > wykluwające się partie. Spuścizna po pzpr - sld i jej satelity powinny zostać > zdelegalizowane - najwyższy czas, ponieważ działały na szkodę Polski- zostały > narzucone przez obcy polakom reżim bolszewicki i Stalina czyli te partie > działają nielegalnie w Polsce, gdyż partia komunistyczna w Polsce przed II > wojną światową była zdelegalizowana. Jezeli zostanie PiS i PO to bedzie tak: PiS bedzie partia prawicowa czyli lewica, a niejaki Galba bedzie klasyfikowal PO jako lewice, ale to bedzie partia prawicowa, a swiat nadal nie przestanie pytac Polacy jak wy to robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
polemista_x Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:24 a ty jak to robisz australopitecusie? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_pis Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:03 Ja mam pytanko do "zawsze rzetelnej i obiektywnej" Gazety Wyborczej. Czy GW mogłaby przedstawić trochę historii? Jakie poparcie miał rząd Leszka Millera po takim samym okresie rządów? Jaki spadek procentowy zanotował i jaki "spadek" zanotował PiS? Myślę, że po takich medialnych nagonkach czerwonych pomiotów i nieprzychylnych "redaktorów" z różnych gazet a Wyborczej w szczególności PiS ma się całkiem dobrze na pochybel im wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:14 sympatyk_pis napisał: > > Ja mam pytanko do "zawsze rzetelnej i obiektywnej" Gazety Wyborczej. Czy GW > mogłaby przedstawić trochę historii? Jakie poparcie miał rząd Leszka Millera > po takim samym okresie rządów? Jaki spadek procentowy zanotował i jaki "spadek" za cbos'em po roku pracy rzad millera ksztaltowal sie na poziomie okolo 30-35% poparcia spoleczenstwa spadek poparcia w ciagu roku o okolo 10%, wzrost niezadowolenia w ciagu roku o okolo 20-25% wyniki odczytywalem z wykresu www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2006/K_115_06.PDF#search=%22notowania%20rzadu%20millera%22 Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 PO nie idzie, ale puka się w łeb-przynajmniej jej 23.08.06, 10:18 rozsądniejsza część! Odpowiedz Link Zgłoś
m15 pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:24 ale to było łatwe do przewidzenia dla wszystkich(z wyjątkiem cieniasów- oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:31 m15 napisał: > ale to było łatwe do przewidzenia dla wszystkich(z wyjątkiem cieniasów- > oczywiście) rozumiem.. z twojej strony hip! hip! hurraaa! czy moze raczej Yes! yes! yes! ale jakies konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
polemista_x Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:42 dundrub za kim jesteś w tym cyrku? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:50 za mna :) glosuj na mnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
nowinator Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 16:54 agituj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
exdziewica Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:36 Tego się już się nie da komentować. Upór mediów w żąglerce sondażami to przejaw skrajnego kretyństwa. Jakie realne notowania może mieć partia która praktycznie nie ma żadnego wpływu na nic i poza poszczekiwaniem nie ma żadnej koncepcji działania a prawdopodobnie wkrótce się rozsypie.Ankieterzy najpewniej telefonowali do reaktorów Rzeczpospolitej i GW o ich opinie i to jest ich próbka reprezentatywna. Rozumiem, że przed wyborami samorządowymi wciąż marzą. Panowie czas zejść na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Powinna powstać nowa partia 23.08.06, 10:54 tzw srodka,ponieważ ani PiS ani PO nie są w stanie same rządzić i zawsze beda zmuszone o poparcie innej. W wypadku PiS jest to -niestety SO i LPR. A z kolei sojusznikiem PO - nie wiadomo jakie ugrupowanie mogłoby być tzw "języczkiem u wagi".Sytuacja i na dziś i na jutro jest patowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kiviwa Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 24.08.06, 07:27 Polacy!, opamiętajcie się!!! Czy nic was nie nauczyło dotychczasowe rządzenie PiS-u, budowane na kłamstwie, plotkach, nierubstwie, kumoterstwie, zapatrzeniu w siebie, a nie na to co ma w danej kwestii do powiedzenia naród?!?!? PO - to jest przyszłość dla Polski, większość ludzi z tej partii to wykształceni lub obrotni, potrafiący realnie myśleć o rozwoju ludzi. Dajcie im szansę się pokazać, rozkręcić gospodarkę, tylko to prowadzi do podwyższenia stopy życiowej narodu! Odpowiedz Link Zgłoś