Dodaj do ulubionych

Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb

23.08.06, 07:43
Hmmm. GFK Polonia tydzień przed II turą wyborów prezydenckich dawało Tuskowi
32 proc. przewagi...
Obserwuj wątek
    • loko31 Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 07:43
      Brawo PIS. Ludziom widać podoba sie upór tej partii w realizacji naprawy
      Polski. A to co wczoraj wyrabiala opozycja godne jest tylko kary.
      • fraglesi67 Śmiem twierdzić, że 23.08.06, 07:47
        ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego kraju.
        • galba Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 07:48
          fraglesi67 napisał:

> ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego
          kraju.

... że nie jesteś ponad połową Polaków.
          • dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 07:53
            26% z niewiele ponad połowy uprawnionych do głosowania Polaków. Miażdżące
            poparcie społeczne, nie ma co...

No ale widać w kwaterze znów podłaczyli komputery do neta albo się urlaub
            skończył, bo naczelny internetowy "goebbelsik" miłościwie nam panujących znów
            uprawia w necie demagogię...
            • 80662270a jest takie miasto pułtusk - symbol po 23.08.06, 08:03
              ma wyjątkowo aktualną wymowę
              • almagus Re: Będzie więcej szkalowania na uczciwych ludzi 23.08.06, 09:09
                Kawiarenka premiera z Krakowa (taki nick)!

Miał Kwaczyński Hakoskiego,
                lecz zamknęli pod nim jego.
                Ma teraz szuję Kuskiego,
                od bolszewika gorszego!
                Ma też Maryjopolaków,
                w Krakowie buraków, wszaków.
                Lecz nie cały jego Kraków,
                więc testuje w Nakle sobie,
                jak siąść ludziom na wątrobie.
                Już nie wehrmacht dziadka Tuska,
                ale przeszłość jak od Ruska.
                To są specjaliści smrodu,
                do ogłupiania narodu.
                „Gryź w aortę i szkaluj wroga,
                wykorzystuj nawet Boga!”
                Im przyklepie głupi klecha,
                ma za friko, wszędzie krecha.
                Za potop i Arkę Noego
                do dzisiaj nagradzaj jego.
                „Spieprzaj dziadu, srał cię pies”,
                Ja tu rządzę „yes, yes, yes”!

A w Krakowie Jan Maria Rokita
                to chłop mądry jak kobita.
                Mam nadzieję, że na trzecie Władek
                z Jankiem Maryję kopnie w zadek!
                Wyleje oszołomską rydzykomoheroinę
                co mnie i kraj naraża na kpinę.

Nie urośnie za Tuska
                na świnię półtuszka.
                Oczywiście też kacza
                i leppiejoprostacza!

Hasło.

Wieź udział w Obywatelskim Ruchu,
                nie kończ u wszaków na obuchu!

Odzew.

„My PiSiORki jak Bóg nam pomoże,
                to nasikamy naszym kaczkom morze!"
                • poszeklu Brakuje pieniedzy wiec Rzepa sama robi sondaze 23.08.06, 14:10
                  Sondazownie coraz wiecej zadaja za optymistyczne dla PO
                  wyniki, wiec Rzeczpospolita musiala nadrabiac i sama
                  wziela sie za manipulowanie tzw. opinia publiczna.
                  Tanio, a jesli ludzie sa tacy glupi, to i tak nie ma co
                  przeplacac, tylko samemu wymalowac ze PO na pewno wygra
                  wybory. Ha, ha, ha! Sondaze cieniasow przeda cienitko!
                  • morda-kwadrat.z.tvn P_I_S__w__Ł_e_b__P_O_ :))))))))))))))))))))))))))) 23.08.06, 16:35
                    ...Sondaż dla "Rz" przeprowadził
                    Instytut GfK PO-lejnia 18-20 sierpnia
                    na reprezentatywnej próbie 983 dorosłych PO-lewaków....

he he he !!!
                    łżemedialna, polskojęzyczna "Rz"
                    przejmuje pałeczkę od zdychającego GWna :)
            • grisza14 Glupitki ten Twoj wywodzik, 23.08.06, 08:21
              bo nie zapominaj, ze w ten sposob okreslasz rowniez poparcie dla PO/SLD- razem
              31% wsrod niewielu wiecej niz polowa uprawnionych.Aby zobaczyc sojusz Tuska z
              Olejniczakiem gotow jestem nawet przegrac nastepne wybory.Bedzie przynajmniej
              wiadomo, kto jest twardym jadrem komuny PRL tris.
            • palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:33
              Ach co za "błyskotliwy" "wywód" godny doktora.
              "Gratuluję" "Inteligencji".

Poczytaj sobie trochę o badaniach opinii to pogadamy.
              Bo na razie to szkoda czasu...

PiS przed zeszłorocznymi wyborami miał niższe poparcie - i jak się skończyło ???
              • dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:51

> Poczytaj sobie trochę o badaniach opinii to pogadamy.
                > Bo na razie to szkoda czasu...

oswiec prosze nieco swoja wiedza o tych badaniach.. i co w niej takiego nadzwyczajnego, co wymaga
                specjanlego wtajemniczenia, a co zaprzeczaloby jednoczesnie umiejetnosci wykonywania prostych
                dzialan na ulamkach?

>
                > PiS przed zeszłorocznymi wyborami miał niższe poparcie - i jak się skończyło ??
                > ?

miazdzacym popraciem spoleczenstwa!!! przypomne:
                uprawineni do glosowania: 30229031
                liczba waznych glosow: 11812965 (40,6%)
                liczba glosow oddanych na PIS: 3185714 (26,99%)

proste rachunki:
                odsetek Polakow popierajacych PIS w wyborach do Parlamentu 2005: 10,53%

wniosek: 10 % to miazdzaca przewaga..
                • palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:16
                  No cóż lat praktyki w badaniach i masy przeczytanych książek na ten temat nie
                  da się streścić w krótkim mailu.
                  Jest dużo książek na polskim rynku na temat badań rynku, warto też sięgnąć po
                  literaturę amerykańską. Proponuję też ciekawe książki z zakresu psychologii
                  społecznej, odbioru reklam, public relations. Wtedy zrozumiesz błędy sondaży i
                  będzie potrafił lepiej wnioskować na temat wyników wyborów.
                  Ja np. gdy wyniki badań ankietowych już w lokalach wyborczych opublikowane o
                  20.00 w niedzielę dały minimalne zwyciestwo Wałęsie nad Kwaśniewskim wiedziałem
                  że Wałęsa gdy przyjdą oficjalne wyniki przegra - dlaczego - znajomość praktyki
                  badań nauczyła mninie kiedy respondenci mijają się z prawda w odpowiedziach.
                  • dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:20
                    palestrina2005 napisał:

> No cóż lat praktyki w badaniach i masy przeczytanych książek na ten temat nie
                    > da się streścić w krótkim mailu.

a gdzie te praktyki zdobywales?

> Jest dużo książek na polskim rynku na temat badań rynku, warto też sięgnąć po
                    > literaturę amerykańską. Proponuję też ciekawe książki z zakresu psychologii
                    > społecznej, odbioru reklam, public relations. Wtedy zrozumiesz błędy sondaży i
                    > będzie potrafił lepiej wnioskować na temat wyników wyborów.

no dobrze dobrze.. podaj mi prosze kilka spraw, ktore sa kluczowe w sprawach "ustalania poparcia" w
                    jakiejs populacji.. kilka uwag.. cos, na co nalezy zwracac uwage..
                    i jeszcze jedna prosba.. jakies tytuly ksiazek - chetnie doczytam

> Ja np. gdy wyniki badań ankietowych już w lokalach wyborczych opublikowane o
                    > 20.00 w niedzielę dały minimalne zwyciestwo Wałęsie nad Kwaśniewskim wiedziałem
                    >
                    > że Wałęsa gdy przyjdą oficjalne wyniki przegra - dlaczego - znajomość praktyki
                    > badań nauczyła mninie kiedy respondenci mijają się z prawda w odpowiedziach.

1. co to znaczy, ze repsondenci mijaja sie z prawda?
                    2. po czym to rozpoznac?
                    • palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:55
                      Z badań marketingowych z polskich książek to np. Kaczmarczyk i Sagan, z
                      amerykańskich Churchill i np. Aaker. A dalej mozna już po bibliografii
                      znajdowac kolejne pozycje i artykuły.
                      Fajna jest też Psychologia Społeczna (Aronson), polska szkoła psychologii i
                      książki o automatyzmach w zachowaniach, książki o PRrze (jest taka wielka cegła
                      ale nie pamiętam autora) i zintegrowanej komunikacji marketingowej (tu
                      autorytetem jest Don Schultz).
                      Duzo odniesień jest tez u Kotlera.
                      No i oczywiście praktyka - ja współpracowałem z bnajwiększymi agencjami badań
                      rynku w Polsce.
                      A czy sprzedajesz szampon czy partię polityczną - zasady są podobne.
                      A odpowiedzi na Twoje pytania;

1. respondenci czasami wstydzą się przyznać przed ankieterem na kogo głosują.
                      Dlatego Wałęsa wypadł w ankietach lepiej od Kwaśniewskiego (bo wtedy jeszcze
                      ludzie uważali że wstyd publicznie przyznać ze głosuje się na komucha).

2. Dlatego też ponieważ prasa jest generalnie za PO, a PiS jest w mediach
                      często ośmieszany, część ludzi (szczególnie mniej pewnych siebie) wstydzi się
                      ankieterowi przyznać że będzie głosować na PiS. To zaniża wyniki sondaży PiSu.
                      Błędy w odpowiedziach pojawiają się w dwojaki sposób:
                      - respondent po prostu kłamie ankieterowi
                      - respondent odmawia odpowiedzi (np. więcej wyborców PiSu odmawiad wywaidu niż
                      respondentów PO co obniża wynik PiS)
                      Ważne jest także czy wywaid jest telefoniczny (błąd braku osób nie
                      posiadających telefonu) czy face to face.
                      Ważne jest także jak zadaje się pytania, a także że część osób przed ankieterem
                      udaje dobrych Polaków, a tak naprawdę nie będzie im się chciało iść na wybory
                      (czyli partia która ma zdyscyplinowany elektorat moze liczyć na lepszy wynik w
                      wyborach niż w sondażach).
                      No i wiele osób ma niejasne preferencje kótre zmienia w ostatniej chwili.
                      Ciekawe są książki o "utajnionych postawach" - wiele osób np. nie jest
                      świadomych że ma ukryte np. rasistowskie uprzedzenia i podświadomie wierzy w
                      różne stereotypy - było na ten temat wiele ciekawych badań w USA.

• nowinator Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 16:06
                        > - respondent po prostu kłamie ankieterowi
                        > - respondent odmawia odpowiedzi (np. więcej wyborców PiSu odmawiad wywaidu niż
                        > respondentów PO co obniża wynik PiS)

Pytanie.

Czy ludzie popierający PiS wstydzą się przyznać, że popierają tą partię i wolą
                        kłamać?

Czy ludzie popierający PO mówią prawdę i mogą się do tego przyznać?
              • dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:54
                Widzę że już dwóch idiotów a nie tylko jeden się odzywa... Kłopot w tym że ja
                nie zamierzam agitować za PO ani SLD. Po prostu patrzę z boku i generalnie
                uważam że opowiadanie banialuk o jakimkolwiek poparciu społecznym dla swojego
                programu przy poparciu rzędu dwudziestu kilku procent przy ledwie połowie
                uprawnionych wyrażających zainteresowanie głosowaniem jest - łagodnie rzecz
                ujmując - grubym nadużyciem. Dotyczy to zarówno rządzących, jak i opozycji.
                Jedni i drudzy powinni zastanowić się nad rzeczywistym dotarciem do
                społeczeństwa, bo najwyraźniej spora jego część ma ich w d... Razem z waszym -
                jak rozumiem - ukochanym PiS-em na czele.
                • lucusia3 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:08
                  Panie dr avalanche, ja mam dziwne wrażenie, że to nie obywatele mają w d.. zarówno PIS jak i PO, ale doskonale wiedzą, że właśnie tam mają ich wyżej wspomniane ugrupowania. Choć moim zdaniem PIS udaje mniej, że tak nie jest. Zresztą pewnie zna grupę, która na niego konsekwentnie będzie głosować i w związku z tym nie musi się wysilać. Głosujący na PO są jednak bardziej wymagający.Im zapewne niszczarka do dokumentów, machanie sztandarem i upadający miś zupełnie nie wystarczy.
                  • dr_avalanche Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:10
                    Jak zwał, tak zwał - mówimy o tym samym, bo efekt jest, jaki jest.
                • palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:21
                  Oj nie znamy się na PRrze.
                  Każdy tak robi - i robiłby - trzeba wykorzystywac sondaże do walki politycznej.

A co do poparcia.
                  SLD jak rządziło spadalo na maksa.
                  Ta że po prawie roku rządzenia PiS ma tak dobre notowania, mimo koalicji z
                  Samoobroną, to moim zdaniem fenomen.
                  Znam się na badaniach rynku, marketingu i PRrze i muszę powiedzieć że podziwiam
                  PiS za ich działania komunikacyjne. Mają świetnych speców od PRu.
                  Tusk jest natomiast frajerem że nie potrafi sobie zatrudnić odpowiednich
                  doradców od marketingu politycznego.
                  • dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:25

> Ta że po prawie roku rządzenia PiS ma tak dobre notowania, mimo koalicji z
                    > Samoobroną, to moim zdaniem fenomen.
                    > Znam się na badaniach rynku, marketingu i PRrze i muszę powiedzieć że podziwiam
                    >
                    > PiS za ich działania komunikacyjne. Mają świetnych speców od PRu.
                    > Tusk jest natomiast frajerem że nie potrafi sobie zatrudnić odpowiednich
                    > doradców od marketingu politycznego.

szalenie koszmarnie to brzmi.. nie wazne co sie robi i jak.. wazne, jak sie potrafi to sprzedac..
                    • palestrina2005 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:30
                      Takie są fakty.

Chociaz z drugiej strony - jak partia się nie potrafi sprzedać to może oznacza
                      że są tam frajerzy co nie potrafią dobrze wykorzystać funduszy wyborczych i
                      zatrudnić fachowych doradców.

PO np. ma dobry program gospodarczy.
                      Ale skoro nie potrafiła dobrze wykorzystać funduszy wyborczych, zatrudnić
                      dobrych doradców, zrobić dobre kampanie reklamowe, prowdziać dobry PR i wygrac
                      wybory to (mimo że na nich głosowałem) zastanawiam się jak oni by zarządzali
                      budżetem.
                      Skoro źle im szło z własnymi funduszami to może z budżetem też byłoby kiepsko.
                      • dundrub Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 09:32
                        poniekad masz racje

pozdrawiam
          • frant3 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 08:00
            Nie jest, ale dobrze mówi.

--
            www.frant.tivi.pl
          • rom48 Ja go popieram i widziisz jest nas 66% 23.08.06, 08:17
            Galba daj se spokoj, wszyscy juz cie znaja z tego, ze nie masz wlasnego zdania a powtarzasz hasla propagandowe kaczystow. Ale to tylko propaganda a la Urban :D
          • a.k.traper mało kogo obchodza Twoje stwierdzenia 23.08.06, 09:54
            sa stronnicze i płytkie, mijają się z rzeczywista ocena faktów
          • waszlenin Sondaże galba 23.08.06, 10:14
            są dla bezmózgowców którzy nie potrafia samodzielnie mysleć i podjąć decyzji bez
            przewodniej siły narodu.
          • kralik111 Re: Ja śmiem twierdzić... 23.08.06, 14:04
            galba napisał:

> fraglesi67 napisał:
            >
            > > ... ponad połowa polaków uznaje to co wyrabia PiS za totalne psucie tego
            > kraju.
            >
            > ... że nie jesteś ponad połową Polaków.

smiesz zatem lzec galba,jak zwykle zreszta.
          • sluchacz3 Re: Ja śmiem twierdzić... 24.08.06, 09:41
            ja również należę do tej drugiej połowy
        • hajka.grundbaum Wybiórcza od roku nam to wmawia - ale żenada 23.08.06, 08:55
          GW od roku nam wmawia że coraz bardziej zniechęconych do polityki jest coraz
          więcej, skoro tak to przynajmniej od półroku najwyrazniej musimy importować
          zzagranicy tych niezdowolonych chyba że na sie społeczeństwo dwa razy rozmnożyło
          od pół roku w związku z becikowym które LPR przegłosował z PO wbrew PiS-owi, a
          może to przyjeżdżają do nas masowo przyjaciele Aarona Szechtera z Hajfy ???
          • dundrub Re: Wybiórcza od roku nam to wmawia - ale żenada 23.08.06, 09:00
            hajka.grundbaum napisał:

> GW od roku nam wmawia że coraz bardziej zniechęconych do polityki jest coraz
            > więcej, skoro tak to przynajmniej od półroku najwyrazniej musimy importować
            > zzagranicy tych niezdowolonych chyba że na sie społeczeństwo dwa razy rozmnożył
            > o
            > od pół roku w związku z becikowym które LPR przegłosował z PO wbrew PiS-owi, a
            > może to przyjeżdżają do nas masowo przyjaciele Aarona Szechtera z Hajfy ???

co ty bredzisz????
        • a.k.traper Tak właśnie jest 23.08.06, 09:51
          Dyletanci z przerostem ambicji i lewymi rękami i pustka w głowie.Stosuja wzorce
          sprawdzoene u przyjaciół ze wschodu w latach cudownego rozwoju gospodarki siła
          ludzkich mięśni w obozach pracy.Naprawde imponujaca ideologia prawicowa.
      • wiktoriaka Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 07:51
        loko31 napisał:A to co wczoraj wyrabiala opozycja godne jest tylko kary.

Jasne, przecież głównym zadaniem opozycji jest popieranie rządzących we
        wszystkim, co tym rządzącym tylko przyjdzie na myśl.
      • jiima Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:39
        Oj, czyżby literówka?
        Powinno być "To co wczoraj wyrabiała KOALICJA godne jest tylko kary".
        i "ludziom widać nie podoba się upór..." bo coraz więcej ludzi ma wszystkiego
        dość, a ostatnio o ile pamiętam w tym "łże-sondażu" jak mawiają lokalne trolle,
        PiS miał sporą przewagę.
    • fraglesi67 Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 07:43
      Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze
      aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet
      zaawansowanym
      • galba Przeczytaj co napisałeś... 23.08.06, 07:47
        Kiepsko z logiką...

> Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze
        > aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet
        > zaawansowanym

Skoro 26 % to żelazny elektorat PiS to prawdziwe jest zdanie "mniej PiS nie
        będzie miał" a nie odwrotne.
        • fan_gazety Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 07:58
          Z tego dwie popierają PiS. Najwyraźniej są dwie "Polski". Ciągle mam poczucie
          schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi?
          Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera
          PiS. To naprawdę dziwne.
          • jardo-g Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 09:14
            tak - właśnie są dwie Polski.
          • erneste Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:28
            > Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób. Z tego dwie popierają PiS.

Hmm znasz poglądy polityczne 100 osób, z czego 2 popierają PiS?...
            Czy Ty czasem nie jesteś z ...:

Wyniki II tury wyborów prezydenckich w 2005 roku - ZAKŁAD KARNY UL. BYDGOSKA 27
            KORONOWO -
            oddano 261 ważnych głosów
            na Lecha Aleksandra Kaczyńskiego - 4 głosy
            na Donalda Franciszka Tuska - 257 głosów

To by się zgadzało:P

> Najwyraźniej są dwie "Polski".

To też by się zgadzało - faktycznie: między życiem w zakładzie w Koronowie a
            życiem na wolności jest zapewne spora różnica.

> Ciągle mam poczucie
            > schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi?

Hmm - i to by się zgadzało. Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz
            na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało
            przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD. Póki co - zgłoś się do
            więziennego psychologa; jeśli faktycznie masz objawy schizofrenii to nie wolno
            tego lekceważyć!

• dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:32
              > Hmm - i to by się zgadzało. Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz
              >
              > na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało
              > przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD. Póki co - zgłoś się do
              > więziennego psychologa; jeśli faktycznie masz objawy schizofrenii to nie wolno
              > tego lekceważyć!

czy nazlezysz do giertcyhowych amnestyjnych (niedoslych jak sie okazuje maturzystow) i nie umiesz
              liczyc?
              PIS wg wynikow wyborow w 2005 roku ma poparcie niecalych 11% calej populacji
              PO okolo 10%, SLD okolo 5%.. suma - ponad 15%..
              i gdzie ten wal?

>
              >
              >
              • erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:42
                >>Zapewne zamknęli Cię około roku 2001. Jak wyjdziesz
                >>na wolność, to być może zrozumiesz czemu społeczeństwo w wyborach pokazało
                >>przysłowiowego "wała" towarzystwu z PO i z SLD.

> nie umiesz
                > liczyc?

Owszem, umiem... A ty umiesz?

Wybory parlamentarne 2001 - SLD i PO w sumie zdobyły 281 mandatów; SLD wygrało
                wybory, PO było drugie.

Wybory parlamentarne 2005 - SLD i PO w sumie zdobyły 188 mandatów; PO zajęło
                drugie miejsce w wyborach, SLD - czwarte.

Widzisz różnicę?
                • dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:44
                  widze.. liczby nie klamia (wbrew temu co mowia politycy)

jesli wiec 15% to wiecej niz 11% to gdzie ten wal w ostatnich wyborach?
                  • erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 09:53
                    > widze.. liczby nie klamia

Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami - spróbuj na spokojnie
                    pomyśleć i wyciągnąć jakieś wnioski...
                    Jeśli w 2001 roku społeczeństwo dało aż 281 mandatów w sejmie ludziom z SLD i
                    PO (z taką liczbą mandatów obie partie mogły spokojnie zrobić silną,
                    większościową koalicję), a 4 lata później - partie te zdobyły w sumie tylko 188
                    mandatów (czyli o wiele za mało by mieć większość w 460-osobowym sejmie), to
                    chyba różnica jest istotna i zasadnicza...
                    • dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:06
                      erneste napisał:

> > widze.. liczby nie klamia
                      >
                      > Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami -

jakimi epitetami???

spróbuj na spokojnie
                      > pomyśleć i wyciągnąć jakieś wnioski...

wniosek 1:
                      dlaczego uosabiasz PO z SLD? na jakiej podstawie? po wyborach w 2001 roku PO byla w zdecydowanej
                      opozycji do SLD.. jak moglaby wiec wtedy zawiazac z SLD koalicje??? obecnie PO dystansuje sie od SLD
                      - fakt pozostawania dwoch partii w opozycji nie oznacza od razu, ze sa w koalicji, prawda? To genialne
                      naduzycie tub propagandowych PIS - czyzbys zaliczal sie do jednej z nich ? (podpowiedz retoryczna -
                      proba lagodnego uzycia epitetu)

wniosek 2:
                      wg slow Jaroslawa Kaczynskiego Samoobrona to organ partyjny zalozony przez bylych sbkow, WSI i
                      aparatczyklow z PZPR.. na Samoobrone glosowalo w 2005 roku. Kogo wiec wybralo w 2005 roku
                      spoleczenstwo w swietle tych slow i komu pokazalo wala?
                      • erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:36
                        > > Skoro widzisz, to zamiast rzucać głupawymi epitetami -
                        >
                        > jakimi epitetami???

np. "giertcyhowych amnestyjnych (niedoslych jak sie okazuje maturzystow)"
                        (przytaczam oryginalną pisownię)

> dlaczego uosabiasz PO z SLD?

Nie "uosabiam"... Po prostu, obie te partie mają ze sobą wiele wspólnego - w
                        niedalekiej przeszłości m.in. koalicje na szczeblu lokalnym (np.
                        osławiony "układ warszawski"), obecnie m.in. podobna retoryka i styl działania,
                        współpraca w parlamencie, a nawet pojawiające się wśród polityków obu partii
                        deklaracje na temat bliższej współpracy (vide-wypowiedzi Janusza Palikota z PO).

Oczywiście mimo wszystko, wciąż istnieje poważna różnica jakościowa między PO a
                        SLD (na korzyść PO oczywiście), choć wydaje mi się, że różnica ta powoli się
                        zaciera poprzez m.in. wzrost wpływów w PO ludzi takich jak Tusk, Palikot i
                        Schetyna, a także odchodzenie z PO ludzi takich jak Gilowska, Płażyński czy
                        Sośnierz.

Co do Samoobrony: w 2001 miała 53 mandaty, w 2005 - 56; nie jest to jakaś
                        olbrzymia różnica.

Poza tym odchodzimy od tematu.
                        Jedyną moją intencją było przetłumaczenie koledze o nicku "fan_gazety", iż
                        tylko w niektórych, hermetycznych środowiskach w Polsce - takich np. jak zakład
                        karny w Koronowie, w którym, jak zgaduję, kolega przebywa - jest tak, że na 100
                        osób głosujących, tylko 2 to wyborcy PiS.
                        Na wolności jest nieco inaczej:).

• dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 10:49
                          > Nie "uosabiam"... Po prostu, obie te partie mają ze sobą wiele wspólnego - w
                          > niedalekiej przeszłości m.in. koalicje na szczeblu lokalnym (np.
                          > osławiony "układ warszawski"), obecnie m.in. podobna retoryka i styl działania,

1. nie uosabiasz jak mowisz.. na jakiej podstawie wiec zrownujesz ze soba te partie i to juz w 2001
                          roku, kiedy byly w absolutnej opozycji??? jesli to blad zalozenia, jak mozesz dalej wnioskowac o
                          pokazaniu "wala" dla owej (nieistniejacej) nieformalnej koalicji? kompletny brak logiki...

2. a znasz koalicje samorzadowe PIS - PO? w terazniejszosci jak i niedalekiej przeszlosci?

>
                          > współpraca w parlamencie, a nawet pojawiające się wśród polityków obu partii
                          > deklaracje na temat bliższej współpracy (vide-wypowiedzi Janusza Palikota z PO)

coz.. opozycja nie musi oznaczac wspolpracy..

> Schetyna, a także odchodzenie z PO ludzi takich jak Gilowska, Płażyński czy
                          > Sośnierz.

Gilowska nie odeszla.. zostala o ile dobrze pamietam wyrzucona w PO za nepotyzm, tak?

> Poza tym odchodzimy od tematu.
                          > Jedyną moją intencją było przetłumaczenie koledze o nicku "fan_gazety", iż
                          > tylko w niektórych, hermetycznych środowiskach w Polsce - takich np. jak zakład
                          >
                          > karny w Koronowie, w którym, jak zgaduję, kolega przebywa - jest tak, że na 100
                          >
                          > osób głosujących, tylko 2 to wyborcy PiS.
                          > Na wolności jest nieco inaczej:).

to nie byla jedyna intencja.. durga bylo pokazanie forumowiczom, jak bardzo polskie spoleczenstwo
                          pokazalo w swietle ostatnich 5 lat "Wala" nieistniejacemu ukladowi PO-SLD.. powtorzyles swoje
                          "dowody" na to az w dwoch postach
                          • erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:05
                            > w 2001 roku, kiedy byly w absolutnej opozycji???

Nie takiej znowu "absolutnej" - wspomniałem już m.in. o współpracy ludzi SLD i
                            PO na szczeblu lokalnym (np. układ warszawski).

> coz.. opozycja nie musi oznaczac wspolpracy...

Nie musi - ale w przypadku PO i SLD często oznacza. O takiej współpracy mówił
                            m.in. Janusz Palikot (PO).

> Gilowska nie odeszla.. zostala o ile dobrze pamietam wyrzucona w PO za
                            > nepotyzm, tak?

Źle pamiętasz. Gilowska odeszła z PO w związku z nagonką w tej partii na jej
                            osobę (m.in. absurdalne oskarżenia o nepotyzm).

> to nie byla jedyna intencja..

Drogi kolego - zapewniam Cię, że wiem więcej o moich własnych intencjach niż Ty.
                            • dundrub Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:14
                              erneste napisał:

> > w 2001 roku, kiedy byly w absolutnej opozycji???
                              >
                              > Nie takiej znowu "absolutnej" - wspomniałem już m.in. o współpracy ludzi SLD i
                              > PO na szczeblu lokalnym (np. układ warszawski).

no coz.. i dzisiaj istnieja koalicje samorzadowe PIS-PO.. z ciekawosci pytam.., wiesz gdzie?

>

> Drogi kolego - zapewniam Cię, że wiem więcej o moich własnych intencjach niż Ty
                              > .

i dlatego powtorzyles dwukrotnie swoje "dowody" na "wala" pokazanego nieistniejacemu ukladowi PO-
                              SLD? jesli jedyna intencja bylo calkiem bystre wskazanie na "wiezienne podobienstwa" w kontekscie 100
                              znajomych adwersarza, po co wpominales o tym "spadku popularnosci ukladu" od 2001 roku?

• erneste Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 11:40
                                > no coz.. i dzisiaj istnieja koalicje samorzadowe PIS-PO.. z ciekawosci
                                > pytam..,wiesz gdzie?

Były m.in. w Gdańsku, w Warszawie ... Obie się sypią - niestety.
                                Niestety, bo aktualnie w "dołach" PO jest wielu wartościowych ludzi, którzy
                                absolutnie nie popierają tendencji zblizania się PO do SLD - tendencji
                                wykazywanej przez "górę" PO (m.in. wspomniany Palikot).

> i dlatego powtorzyles dwukrotnie swoje "dowody" na "wala" pokazanego
                                > nieistniejacemu ukladowi PO-SLD?
                                > po co wpominales o tym "spadku popularnosci ukladu"

Coś Ci się pochrzaniło - nie użyłem w ogóle sformułowania "spadek popularnosci
                                ukladu", które zacytowałeś.
                                W ogóle jedyny układ o jakim wspominałem to "układ warszawski" (określenie
                                spopularyzowane m.in. przez Julię Piterę z PO, stosowane w odniesieniu do
                                towarzystwa skupionego wokół Piskorskiego w czasie, gdy był on prezydentem
                                Warszawy).
                                A co do "dowodów" - podałem po prostu liczby. W 2001 roku SLD i PO zdobyły
                                odpowiednio 1. i 2. miejsce w wyborach i zdobyły w sumie 281 mandatów, w 2005
                                roku - miejsca: 4. i 2. oraz łącznie 188 mandatów.
                                Jakie wnioski wyciągniesz z tych liczb, to już Twoja sprawa.

• nowinator Re: Pozdrowienia do więzienia:) 23.08.06, 16:24
              przytocz też wyniki w domu pomocy społecznej w lublinie. A następnie analizę
              dokładną zrób. Niech mam to jasno na białym wreszcie. Echhhh

pozdrowienia
          • fnoll Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 10:54
            fan_gazety napisał:

> Z tego dwie popierają PiS. Najwyraźniej są dwie "Polski". Ciągle mam poczucie
            > schizofrenii, gdy mi mówią o tych 25-30% poparcia dla PiS... O co tu chodzi?
            > Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera
            > PiS. To naprawdę dziwne.

znam dwie osoby, które głosowały na PiS, ale teraz im głupio

nie znam bezkrytycznie wielbiących ojca dyrektora, a przecież jest ich ponoć
            całkiem sporo - to jest inna Polska

może to też kwestia różnic pokoleniowych? w końcu średnia wieku wybierających
            PiS jest dość wysoka
            • nowinator Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 16:37
              > może to też kwestia różnic pokoleniowych? w końcu średnia wieku wybierających
              > PiS jest dość wysoka

I może utrafiłeś w sedno.

Młodzi bardziej za niesocjalem , starzy bardziej za socjalem.

pozdrowienia
          • nowinator Re: Znam poglądy polityczne jakichś 100 osób 23.08.06, 16:20
            > Ostatnio w pociągu pogawędka - 6 osób brało udział. Znowu - żadna nie popiera
            > PiS. To naprawdę dziwne.

W niewłaściwym przedziale się znalazłeś! Sąsiednie przedziały były zajęte przez
            12osób popierającuych PiS. Przesiądź się do przedziałów 8-osobowych, i w swoim
            byś był wyjątkiem.

z humorkiem pozdrowienia
        • raadoo Re: Przeczytaj co napisałeś... 23.08.06, 08:41
          Wyjatkowo musze sie zgodzic z tym co napisales. Nie z meritum, a z samym
          wnioskowaniem logicznym.
          Ale pamietajmy, ze wyjatek potwierdza regule, jedna jaskolka wiosny nie czyni i
          zazwyczaj Twoje posty maja tylko to wspolne z rzeczywistacia, ze sa napisane...

>
          > Skoro 26 % to żelazny elektorat PiS to prawdziwe jest zdanie "mniej PiS nie
          > będzie miał" a nie odwrotne.
          >
      • nanabun Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 07:55
        Może w końcu na ścianie wschodnej otworzą się ludziom oczy i żelazny elektorat
        też się zacznie kruszyć. Ale Galba na pewno zostanie nieskruszony i każdą bzdurę
        koalicji wytłumaczy :) jak nie będzie logicznych podstyaw, to zawsze będzie
        walka z układem albo jakiś światowy spisek. Galba gdzieś wspominałeś, że masz
        wyższe wykształcenie - naucz bliźniaków mówić porządnie po polsku, to może
        trochę pomoże w notowaniach Twojej ukochanej, jedynie słusznej partii :)
        • jardo-g Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 09:16
          tzn na dwoje babka wróżyła: z jednej strony elektoratowi PiS, to już się zbliża
          termin ostatniego sakramentu. Z drugiej, eletorat PO ucieka z Polski.
      • amanasunta53 Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:19
        Tylko będzie tak jak socjaliści w II RP mówili o wyciągnietej ręce KPP:,,na
        palcach pojawiły się pazury''.
        I tak ,przez ,,ambicyjki'' ,,premiera z Krakowa'' i ,,prezydenta Tuska''(że o
        HGW nie wspomnę) czerwony znowu dojdzie do władzy!

fraglesi67 napisał:

> Prawda jest taka, że te 26% PiS to jest okopany żelazny elektorat. Nie sądze
        > aby PiS wzniósł się ponad 30% więcej nie da się wycisnąć oszołmstwem nawet
        > zaawansowanym
        • jiima Re: Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:51
          Zabawne.
          Zwłaszcza, że SLD to nie diabolizowana KPP, lecz normalna lewica, tym bardziej
          szczera, że nie kryjąca się pod szyldami prawicy (PiS, czy SO w poprzedniej
          kadencji). A że przy okazji "przechowalnia" dla byłych tawarisci z PZPR? Pokaż
          mi partię, której nie można podobnie określić... Z koalicyjnych to chyba tylko
          LPR, ale i to nie wiem na pewno.
          Zwłaszcza że dziobaki mają bardzo elastyczną definicję "towarzysza z PZPR"...
          • jiima Re: Za to PO zyska na sojuszu z SLD! 23.08.06, 08:55
            A, mea culpa, zapomniałem o meritum sprawy. PO twardo odmawia jakiejkolwiek
            współpracy z SLD, mimo że rzeczywiście, mogłoby to dla nich być korzystne na
            poziomie stołków, jednak pod względem programowym byłoby katastrofą (nie chodzi
            o to że SLD jest skompromitowana, lecz o to, że poglądami jej o wiele bliżej do
            PiSiOR). Słuchaj co mówią zainteresowania a nie twój "duce" (a raczej duck). To
            Jarosław K. usiłuje wepchnąć PO w objęcia SLD i cały czas mu to nie wychodzi...
      • gromek1 Re: Więcej PiS nie bedzie miał 23.08.06, 11:33
        Żelazny elektorat PiS to jest 10%. Te dodatkowe 16 to elektorat populistyczny,
        który płynnie przechodzi od SLD do PIS w zalezności kto akurat więcej obieca.
    • palestrina2005 PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 07:58
      Tam wasze miejsce.
      Proponuję wysiedlenie na Kamczatkę wszystkich byłych członków PZPR.

Wtedy będą mieli spokój od znienawidzonego PiSu i będą mogli się spokojnie
      bratać z TOWARZYSZAMI z bratniego kraju.
      • fan_gazety To już było... 23.08.06, 08:00
        Hitler, Stalin... Chcesz dołączyć?
        • palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:16
          Było - dlatego aby się nie powtórzyło trzeba się pozbyć kolaborantów którzy
          służyli obcym, zbrodniczym mocarstwom takim jak ZSRR.
          • dr_avalanche Re: To już było... 23.08.06, 08:20
            Galba przynajmniej używa argumentów, z którymi można dyskutować... ale rozumiem
            że to podobny problem, jak ten, który ma z PiS-em LPR. Żeby być zauważonym
            trzeba być jeszcze bardziej na prawo. Bo inaczej sobie tak skrajnej głupoty
            (oraz braku logiki w kolejnych postach) wytłumaczyć nie potrafię...
            • palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:30
              Ty też z argumentacją cienko.
              Taki z ciebie doktor jak ze mnie ksiądz.

Z PZPRowców wysłałbym na Kamczatkę z największą chęcią.
              Dość narozkradali Polskę prze kilkanaście lat. Transformacja ustrojowa był
              przez nich zaplanowana tak żeby rozkraść maksymalnie co się da i zapewnić sobie
              luksusowe życie.
              A ludzie z Solidarności przymykali przez kilkanaście lat na to oczy.
              Wielu z najbogatszych ludzi w Polsce to zwykli złodzieje, którzy dorobili się
              dzięki układom na prywatyzacji.
              Jak teraz zaczęto głośno o tym mówić to podniósł się wielki lament...
              • dundrub Re: To już było... 23.08.06, 08:40
                > Jak teraz zaczęto głośno o tym mówić to podniósł się wielki lament...

zwlaszcza w szeregach PZPRowskiej Samoobrony?
                • palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 08:43
                  W Samoobronie to są akurat ci byli PZPRowcy którym się nie udał "załapać"
                  do "elyt" podczas transformacji...

Ale tych też nie lubię. Nigdy nie lubiłem Leppera i Samoobrony.
                  Dziwię się wręcz dlaczego prasa tak jeździ po Giertychu, a tak łagodnie
                  obchodzi się ostatnio z Lepperem.
                  • dundrub Re: To już było... 23.08.06, 08:52
                    palestrina2005 napisał:

> W Samoobronie to są akurat ci byli PZPRowcy którym się nie udał "załapać"
                    > do "elyt" podczas transformacji...

a moze nie chcieli sie lapac, sami tworzac wlasne?
                    w koncu JK wypowiadal sie juz o pochodzeniu Samoobrony... tez dziwnie ucichlo...
                    • palestrina2005 Re: To już było... 23.08.06, 09:08
                      Cóż taka jest polityka...

Trzeba czasem wejść w układ z Belzebubem jak nie ma innych chętnych...

Sondaże pokazują że przedterminowe wybory nic nie dadzą.
                      I PiS i PO żeby rządzić potrzebują koalicjanta.
                      Razem nie chcą (zresztą to by oznaczało pewnie ich wspołny spadek notowań i
                      wzrost Samoobrony i komunistów) a pozostałe partie - Samoobrona i SLD to
                      kiepscy partnerzy w dodatku niszczący wizerunek - bo nikt się nie chce z nimi
                      kojarzyć ani PiS ani PO.
          • eboshi To by ci się z kołalicji niewiele ostało :) 23.08.06, 09:28
            Kryże, Jasiński, Giertych, większość Samoobrony....

A Kaczyński ? W 1979 roku na komunistycznym uniwerku bronił doktoraciku w którym
            wychwalał tow. Lenina. Ale to pewno dla zmyłki było :)
      • dundrub Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 08:19
        moze zaczac od Tow. z Samoobrony?
        • palestrina2005 Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:08
          Nie mam nic przeciwko.
          • palestrina2005 Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:09
            ale myślę że są bardziej zasłużeni Towarzysze którzy tak dużo nakradli ze
            należy im się pierwszeństwo prze Towarzyszami z Samoobrony.
      • falen Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 08:23
        No co ty, koalicja by sie rozpadla :P
      • australopitecus Re: PZPRokomuchy na Kamczatkę... 23.08.06, 09:38
        > Proponuję wysiedlenie na Kamczatkę wszystkich byłych członków PZPR.
        >
        > Wtedy będą mieli spokój od znienawidzonego PiSu i będą mogli się spokojnie
        > bratać z TOWARZYSZAMI z bratniego kraju.
        Mysle ze to czlonkowie PiSu beda bratac sie z towarzyszami na Kamczatce.
        Szczegolnie owocne maga byc wspolne wieczorne dyskusje o krwiopijcach
        bankierach.
    • macleee A gdzie reszta? 23.08.06, 08:03
      PiS 26%
      PO 25%
      SO 9%
      SLD 8%
      PSL 2%
      LPR 1%
      razem 71%

Hmm, UPR ma już 29% poparcia? I nawet w takiej sytuacji, z dziką pasją, jest
      pomijany w 'sondażach'.
      • dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:07
        Reszta albo głosuje na polityczny plankton, albo deklaruje, że chce zagłosować,
        ale nie wie na kogo. ludzie, dajcie już spokój z tym UPR-em bo to po 15 latach
        wolnych wyborów przestało być nawet śmieszne...
        • macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:31
          dr_avalanche napisał:

> Reszta albo głosuje na polityczny plankton, albo deklaruje, że chce zagłosować,
          > ale nie wie na kogo. ludzie, dajcie już spokój z tym UPR-em bo to po 15 latach
          > wolnych wyborów przestało być nawet śmieszne...

Może i dla ciebie śmieszne, wszystkim się nie dogodzi. UPR nie ma haseł które
          chwytały by tłuszcze za serce. Ja staram sie kierować zdrowym rozsądkiem i
          dlatego UPR jest mi najbliższy.

Oczywiście 29% to gruba przesada, ale jestem głęboko przekonany że zasługują na
          miejsce w sondażach biorąc pod uwage wynik PSL(2%) i LPR(1%)
          • dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 08:46
            No ale jak partia nie zuskuje nawet szczątkowego poparcia w kolejnych wyborach
            to dlaczego ma się pojawiać w sondażach?
            • macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:00
              dr_avalanche napisał:

> No ale jak partia nie zuskuje nawet szczątkowego poparcia w kolejnych wyborach
              > to dlaczego ma się pojawiać w sondażach?

Ok, przymuje do wiadomości, iż w tych 29% wszyscy są planktonem z poparciem <1%
              (bo tyle miała najsłabsza jeszcze uwzględniona partia). Tzn że musi tam być co
              najmniej 29 ugrupowań. Wątpie żeby tyle wymyślili.
              • dundrub Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:02

> najmniej 29 ugrupowań. Wątpie żeby tyle wymyślili.
                >
                >

ee tam.. Polak potrafi ;)
                w ostatnich wyborach startowalo 19 komitetow wyborczych
              • dr_avalanche Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:08
                Podejrzewam że nie ma tam 29 ugrupowań, lecz po prostu rubryka: "inne". Poza tym
                te 29% to zapewne głównie osoby wybierające odpowiedź "nie wiem". To ludzie,
                którzy albo z jakichś względów nie chcieli się przyznać przed ankieterem do
                swoich preferencji wyborczych (metodologia badań opinii zakłada pewien procent
                takich postaw) albo w wyborach - jeśli faktycznie do nich pójdą, bo w tej grupie
                mogą być też osoby, które uważają, że wypada zadeklarować udział w głosowaniu, a
                potem i tak zostaną w domu - podejmą decyzję w ostatniej chwili na podstawie
                impulsu lub ostatnich sondaży i zagłosują na którąś z silniejszych partii
                (najprawdopodobniej na tę w sondażach prowadzącą, bo nikt przecież nie lubi
                głosować na przegranych).
                • macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 09:31
                  dr_avalanche napisał:

> (najprawdopodobniej na tę w sondażach prowadzącą, bo nikt przecież nie lubi
                  > głosować na przegranych).

I to jest chyba konsensus mojego wątku

Ja osobiście nie mam ambicji głosować koniecznie na tego kto wygra. Mnie
                  interesują rozwiązania które uważam za dobre. Nie zadowalam się półśrodkami.
                  Jasne, zaraz ktoś powie 'no i po co chłopcze ci to było? I tak nie przekroczyli
                  progu, zmarnowany głos...'.

A ja się wtedy pytam co zrobili ci którzy od tych 16stu lat wygrywali wybory.
                  Każdy kolejny rząd z uporem maniaka zwiekszał deficyt budżetowy, skazują
                  przyszłe pokolenie na jego kompensacje. Każdy kolejny rząd zwiększał stopień
                  redystrybucji pkb- zostawiając w naszych kieszeniach co raz mniej pieniędzy,
                  Żaden nie wprowadził dyscypliny w finansach publicznych.
          • gromek1 Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 11:43
            Trzeba mieć tupet aby nazwać się Unią Polityki REALNEJ (sic!) przy poparciu
            nawet w najlepszych latach nie przekraczającym 2%
            • macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 13:30
              Tupet to trzeba mieć żeby obiecać ludziom gruszki na wierzbie przed wyborami, no
              i trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby w to uwierzyć. Nierealizm
              dotyczczasowych ekip polega wydawaniu przez nie pieniędzy znacznie powyżej
              dochodów, co powoduje lawinowy wzrost obciążeń fiskalnych a to z kolei
              przyczynia się do chłodzenia gospodarki i tak dalej w koło Macieju...
              Dotychczasowe rządy, od Gierka poczynająć, nie zdołały 'dopiąć' budżetu. Każdy
              kolejny niedopięty budżet mści się przy próbie domknięcia następnego.

polityka realna- to w moim przekonaniu taka która nie skazuje przyszłych pokoleń
              na spłacanie długów poprzedników.

Fakt że rozumie to tylko w najlepszym wypadku 2% wyborców to zupełnie inna sprawa

Pozdrawiam
              • macleee Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 13:35
                PS. Być może utrzymanie takiego stanu rzeczy leży w interesie instytucji
                pożyczających pieniądze na skompensowanie deficytu budżetowego.
              • nowinator Re: A gdzie reszta? 23.08.06, 16:47
                > Tupet to trzeba mieć żeby obiecać ludziom gruszki na wierzbie przed wyborami, n
                > o
                > i trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby w to uwierzy

> polityka realna- to w moim przekonaniu taka która nie skazuje przyszłych pokole
                > ń
                > na spłacanie długów poprzedników.

Bo ciemny lud tegoby nie kupił.
    • meta-kris Tylko ta prawica - blee 23.08.06, 08:12
      Wybór między katolickimi konserwatystami z PO i PiS to żaden wybór. Dopóki nie
      powstanie prawdziwa, niezwiązana z SLD lewica, nie mamy szansy na przełom.
      • antyfasz Re: Tylko ta prawica - blee 23.08.06, 08:41
        Opozycja dla PiSu z przystawkami to partie demokratyczno - liberalne, takie
        które proponują wolność gospodarczą, prywatyzację i tolerancję obyczajową, oraz
        rozdział Kościoła od Panstwa!
        Myślę że teraz to SDPL, PD i SLD (bez PZPR-u i esbeków).
        A jaka jest wasza wizja?
      • zakopane1973 Poczytaj raptusie o tej Inkwizycji 23.08.06, 09:05
        bo na razie to widzę, że zamiast historii znasz "Imię róży" ignoranta Eco.
        • dr_avalanche Re: Poczytaj raptusie o tej Inkwizycji 23.08.06, 09:15
          Rany boskie, mamy na forum kogoś mądrzejszego i bardziej oczytanego od Umberto!
          Człowieku, co ty tu robisz, otwieraj Worda i natychmiast pisz polskie "Imię
          róży" bo tu ze swoją inteligencją - która musi być niewyobrażalna skoro tak
          jednym zdaniem potrafisz zdemaskować rzeczywistą mierność twórczości pisarza
          uznanego na całym świecie - się ewidentnie marnujesz...
    • amanasunta53 Czerwony podnosi łeb.PO to twoje dzieło! 23.08.06, 08:14
      Rokito,opamiętaj się!
      • rom48 to jest dzielo wybitnych ministrow i premierow :) 23.08.06, 08:20
        Jarek, Andrzejek czy Romus pieknie ozywiaja niechec do "prawicy" Pieknie im sekunduja Waserman i Maciarewicz
    • gilu33 Klęska PIS-u.. 23.08.06, 08:22
      biorąc pod uwagę: wyniki sondaży 3 tygodnie wcześniej z dużą przewagą PIS-
      u,obecny spadek notowań,fachowe jak zwykle analizy Galby, można spodziewać się
      totalnej klęski kalicji PISu, reprezentacji Wronek i Rawicza spod znaku
      Samoobrony oraz załogi G z Torunia z drem Frankensteinem na czele...I nic tu
      nie pomogą matactwa oszalałych posłów z pierwszym macherem Sejmu, docentem od
      anorgazmii-Jurkiem,mające na celu zmiany w ordynacji,PIS polegnie jak Ulrich
      von Jungingen pod Grunwaldem...
      • albacor Re: Klęska PIS-u.. 23.08.06, 08:45
        Dziwi mnie tylko postawa szeroko rozumianych samorządowców z PIS. Ciesza się z
        ograniczenia swojej roli. Brawo dla owczego pędu ślepych mas. Czym różni sie
        PIS od PZPR? Myślę że różnice już się zatarły. Socjotechnika ta sama, chamstwo
        i arogancja władzy ta sama, bezmyslność szeregowych czlonków ta sama.
        • gilu33 Re: Klęska PIS-u.. 23.08.06, 09:53
          Co do chamstwa i arogancji władzy PIS-u zgoda. Ale w jednym PIS przebija
          PZPR.Ani ZSL ani SD nie były partiami grupującymi kryminalistów wszelakiej
          maści,nie były też partiami w których matołectwo i głupota osiągnęły poziomy
          Samoobrony.No cóż,Wódz Naczelny Pisuarów pozorując demokrację,dobiera sobie
          takich koalicjantów którzy nie ośmielą się mieć innego zdania, że o działaniach
          w Sejmie nie wspomnę.
    • ted-47 Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:43
      PiS prowadzi w sondażu. Nie widzę tu żadnego łeb w łeb. Przestańcie manipulować
      opinią publiczną.
      • dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:54
        ted-47 napisał:

> PiS prowadzi w sondażu. Nie widzę tu żadnego łeb w łeb. Przestańcie manipulować
        >
        > opinią publiczną.

to nie manipulacja.. kazde badanie obarczone jest bledem.. nie wiem, jaki jest blad w tym przypadku
        ale mysle, ze spokojnie mozna mowic o kilkuprocentowym nawet przedziale bledu..
        • dr_avalanche Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:59
          Nie pamiętam już dokładnie - ech, studia to już coraz bardziej odległe
          wspomnienie ;) - ale przy próbie rzędu 1000 osób to bodajże 2-3%
          • dr_avalanche Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:00
            No oczywiście przy założeniu że grupa jest dobrze skonstruowana i przez to
            reprezentatywna.
            • dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:04
              dr_avalanche napisał:

> No oczywiście przy założeniu że grupa jest dobrze skonstruowana i przez to
              > reprezentatywna.

nie zajmowalem sie badaniami opinii ale ze statystyka mi bardzo po drodze przy okazji moich
              przyrodniczych naukowych sciezek ;)

tez mysle, ze przedzial bledu w takich badaniach to wielkosc rzedu 2-4 %
    • pethate Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 08:46
      Niemozliwe! A to jeszcze ktos oddaje gols na partie Kaczynskich?
      Bez jaj panowie, opamietajcie sie. Za glosowanie na kretynow grozi pieklo.
      • lump123 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:06
        Która partia to kretyni to kwestia dyskusji i poglądów.
      • lexus15 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:09
        Masz rację. Nie będę na ciebie głosował!
    • z1234567 ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:13
      do polityki mam niezmienny stosunek
      prosze nie manipulowac
      ;-)
      • dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:14
        z1234567 napisał:

> do polityki mam niezmienny stosunek
        > prosze nie manipulowac
        > ;-)

noo w koncu w twojej populacji 'TY' stanowisz cale 100% :)
        gratuluje frekwencji i popracia!!
        ;)
        • z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:21
          dundrub napisał:

> z1234567 napisał:
          >
          > > do polityki mam niezmienny stosunek
          > > prosze nie manipulowac
          > > ;-)
          >
          > noo w koncu w twojej populacji 'TY' stanowisz cale 100% :)
          > gratuluje frekwencji i popracia!!
          > ;)

a co ma piernik do wiatraka...
          ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie tylko...)
          manipulacja
          • dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:26
            > a co ma piernik do wiatraka...
            > ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie tylko.
            > ..)
            > manipulacja

a wyborcza pisze powolujac sie na badania czyli odpowiedzi uzyskane od 1000 takich jak Ty.. gdzie tutaj
            uzurpacja?
            • z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:46
              dundrub napisał:
              > > a co ma piernik do wiatraka...
              > > ja pisze ZA SIEBIE, a wyborcza uzurpuje sobie prawo pisac za mnie (i nie
              > tylko.
              > > ..)
              > > manipulacja
              >
              > a wyborcza pisze powolujac sie na badania czyli odpowiedzi uzyskane od 1000 tak
              > ich jak Ty.. gdzie tutaj
              > uzurpacja?

pierwsze zdanie w tekscie:
              "Polacy wyglądają na coraz bardziej zniechęconych do polityki."

co maja preferencje polityczne do zainteresowania polityka?
              to jest wlasnie ta manipulacja
              jesli tego nie widzisz to trudno, bez tego mozna zyc
              ;-)
              • dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:51
                > co maja preferencje polityczne do zainteresowania polityka?
                > to jest wlasnie ta manipulacja
                > jesli tego nie widzisz to trudno, bez tego mozna zyc
                > ;-)

zacytuje calosc ok?
                "Polacy wyglądają na coraz bardziej zniechęconych do polityki. W sondażu "Rzeczpospolitej" niewiele
                ponad połowa badanych (54 proc.) zadeklarowała, że w razie przyspieszonych wyborów pójdzie
                głosować. W praktyce do urn poszłoby zapewne jeszcze mniej wyborców, bo sondażowe wskaźniki
                zazwyczaj są zawyżone."

czyli RZepa zaklada, ze frekwencja w ewentualnych przyspieszonych wyborach bylaby nizsza niz
                frekwencja w wyborach 2005 (czyli nizsza niz 40,57%)
                i to jest kwestaia, nad ktora nalezy sie zastanowic..
                RZepa pisala o Polakach.. a nie wylacznie o Tobie.. gdzie wiec tutaj manipulacja Twoim zdaniem?
                • z1234567 Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 09:58
                  i dlatego tytul "PO i PiS ida leb w leb"
                  sprawdzilem w paszporcie, obywatelstwo mam polskie...
                  :)
                  • dundrub Re: ja jestem zniechecony do PO... 23.08.06, 10:08
                    z1234567 napisał:

> i dlatego tytul "PO i PiS ida leb w leb"

juz nie rozumiem o co Ci chodzi.. serio...

> sprawdzilem w paszporcie, obywatelstwo mam polskie...
                    > :)

gratulowac? czy wspolczuc? ;) ja czasami serecznie zastanawiam sie nad tym patrzac w moj paszport ;)
    • haen1950 Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:16
      W tym sondażu godna uwagi jest ciągle wysoka pozycja Jędrusia. Trzyma się
      mocno, mimo wściekłej kampanii pisiorkowych mediów. Nie wiemy, jak daleko sięga
      jego umowa z Jarkiem odnośnie przerobienia Polski na pisowskie g...o. Sądząc po
      tych atakach i insynuacjach, to Jędruś jeszcze wodzowi przysięgi na wierność
      nie złożył.
    • magister11 8% betonu 23.08.06, 09:29
      Czyli w Polsce zostało jeszcze 8% betonu PZPR/sld
      • frant3 Re: 8% betonu 23.08.06, 10:18
        Z betonem to mi się kojarzy bardziej PiS:
        "Nikt nas nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne."

--
        Frant - Biedna Miss
    • polemista_x Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:34
      Może nareszcie w Polsce wyklują się dwie partie jak w innych krajach zachodnich.
      Zostanie PiS i Platforma.
      PiS będzie partią niby prawicową z odchyleniem że władzy się należy, a PO
      zostanie partią centrolewicową, reszta partii zostanie wchłonięta przez te dwie
      wykluwające się partie. Spuścizna po pzpr - sld i jej satelity powinny zostać
      zdelegalizowane - najwyższy czas, ponieważ działały na szkodę Polski- zostały
      narzucone przez obcy polakom reżim bolszewicki i Stalina czyli te partie
      działają nielegalnie w Polsce, gdyż partia komunistyczna w Polsce przed II
      wojną światową była zdelegalizowana.
      • australopitecus Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 09:44
        polemista_x napisał:

> Może nareszcie w Polsce wyklują się dwie partie jak w innych krajach
        zachodnich
        > .
        > Zostanie PiS i Platforma.
        > PiS będzie partią niby prawicową z odchyleniem że władzy się należy, a PO
        > zostanie partią centrolewicową, reszta partii zostanie wchłonięta przez te
        dwie
        >
        > wykluwające się partie. Spuścizna po pzpr - sld i jej satelity powinny zostać
        > zdelegalizowane - najwyższy czas, ponieważ działały na szkodę Polski- zostały
        > narzucone przez obcy polakom reżim bolszewicki i Stalina czyli te partie
        > działają nielegalnie w Polsce, gdyż partia komunistyczna w Polsce przed II
        > wojną światową była zdelegalizowana.
        Jezeli zostanie PiS i PO to bedzie tak: PiS bedzie partia prawicowa czyli
        lewica, a niejaki Galba bedzie klasyfikowal PO jako lewice, ale to bedzie
        partia prawicowa, a swiat nadal nie przestanie pytac Polacy jak wy to robicie.
        • polemista_x Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:24
          a ty jak to robisz australopitecusie?
    • sympatyk_pis Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:03

Ja mam pytanko do "zawsze rzetelnej i obiektywnej" Gazety Wyborczej. Czy GW
      mogłaby przedstawić trochę historii? Jakie poparcie miał rząd Leszka Millera
      po takim samym okresie rządów? Jaki spadek procentowy zanotował i jaki "spadek"
      zanotował PiS? Myślę, że po takich medialnych nagonkach czerwonych pomiotów i
      nieprzychylnych "redaktorów" z różnych gazet a Wyborczej w szczególności PiS ma
      się całkiem dobrze na pochybel im wszystkim.
      • dundrub Re: Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:14
        sympatyk_pis napisał:

>
        > Ja mam pytanko do "zawsze rzetelnej i obiektywnej" Gazety Wyborczej. Czy GW
        > mogłaby przedstawić trochę historii? Jakie poparcie miał rząd Leszka Millera
        > po takim samym okresie rządów? Jaki spadek procentowy zanotował i jaki "spadek"

za cbos'em
        po roku pracy rzad millera ksztaltowal sie na poziomie okolo 30-35% poparcia spoleczenstwa
        spadek poparcia w ciagu roku o okolo 10%, wzrost niezadowolenia w ciagu roku o okolo 20-25%
        wyniki odczytywalem z wykresu
        www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2006/K_115_06.PDF#search=%22notowania%20rzadu%20millera%22

• tales1 PO nie idzie, ale puka się w łeb-przynajmniej jej 23.08.06, 10:18
      rozsądniejsza część!
      • dundrub o co ci chodzi? n/t 23.08.06, 10:21
        ...
        • m15 pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:24
          ale to było łatwe do przewidzenia dla wszystkich(z wyjątkiem cieniasów-
          oczywiście)
          • dundrub Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:31
            m15 napisał:

> ale to było łatwe do przewidzenia dla wszystkich(z wyjątkiem cieniasów-
            > oczywiście)

rozumiem.. z twojej strony hip! hip! hurraaa! czy moze raczej Yes! yes! yes!

ale jakies konkrety?
            • polemista_x Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:42
              dundrub za kim jesteś w tym cyrku?
              • dundrub Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 10:50
                za mna :)
                glosuj na mnie :D
          • nowinator Re: pis ciągle na fali,cieniasy już pod:)) 23.08.06, 16:54
            agituj dalej
    • exdziewica Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 23.08.06, 10:36
      Tego się już się nie da komentować. Upór mediów w żąglerce sondażami to przejaw
      skrajnego kretyństwa. Jakie realne notowania może mieć partia która praktycznie
      nie ma żadnego wpływu na nic i poza poszczekiwaniem nie ma żadnej koncepcji
      działania a prawdopodobnie wkrótce się rozsypie.Ankieterzy najpewniej
      telefonowali do reaktorów Rzeczpospolitej i GW o ich opinie i to jest ich
      próbka reprezentatywna. Rozumiem, że przed wyborami samorządowymi wciąż marzą.
      Panowie czas zejść na ziemię.
    • maria-anna Powinna powstać nowa partia 23.08.06, 10:54
      tzw srodka,ponieważ ani PiS ani PO nie są w stanie same rządzić i zawsze
      beda zmuszone o poparcie innej. W wypadku PiS jest to -niestety SO i LPR.
      A z kolei sojusznikiem PO - nie wiadomo jakie ugrupowanie mogłoby być tzw
      "języczkiem u wagi".Sytuacja i na dziś i na jutro jest patowa.
    • kiviwa Sondaż: PiS i PO idą łeb w łeb 24.08.06, 07:27
      Polacy!, opamiętajcie się!!! Czy nic was nie nauczyło dotychczasowe rządzenie
      PiS-u, budowane na kłamstwie, plotkach, nierubstwie, kumoterstwie, zapatrzeniu
      w siebie, a nie na to co ma w danej kwestii do powiedzenia naród?!?!?
      PO - to jest przyszłość dla Polski, większość ludzi z tej partii to
      wykształceni lub obrotni, potrafiący realnie myśleć o rozwoju ludzi. Dajcie im
      szansę się pokazać, rozkręcić gospodarkę, tylko to prowadzi do podwyższenia
      stopy życiowej narodu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka