Dodaj do ulubionych

Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - PiS

12.09.06, 07:44
No i szampański humor na cały dzień zagwarantowany. Na pohybel Potworom i
spółka!
Obserwuj wątek
    • jarnow1 Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - PiS 12.09.06, 07:45
      Nie ma to jak dobry i profesjonalny sondaż ;-)
      • sumienie.lk Wykopki już niebawem 12.09.06, 07:51
        Czy z wyborami będziemy czekali do wiosny, czy już teraz kartofelki wykopiemy?
        • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 08:40
          Szkoda, że wg sondaży na miejsce kartofli przyjdą inne kartofle. Konserwowe.
          • almagus Re:Pijani władzą kartofle sadzą, pijani Bogiem leż 12.09.06, 08:43
            Pijani władzą kartofle sadzą,
            pijani Bogiem leżą odłogiem!

Delirka!

Miliony.
            Miliony.
            Miliony.
            Na czarno zatrudniony.
            Na plecy rzuca brony.
            Domy.
            Domy.
            Domy.
            Dziurawe kondomy
            Kondomy
            Kondomy
            Zrodzeni z plemnika
            ojca Rydyka
            Miliony nas,
            Miliony,
            miliony .
            Krawat białoczerwony,
            PiSiORek zadowolony.
            Miliony nas
            miliony nas,
            a serce mas
            Zrodzeni z plemnika
            ojca Rydyka.
            Miliony nas,
            miliony nas,
            miliony nas,
            a plemnik do poczęcia
            to jedno z haseł
            co łączy nas
            plemniki są do wzięcia!
            • powiedz_to_koniowi To teraz PiS powie że Pentor jest elementem układu 12.09.06, 10:56
              Chyba można na was panowie liczyć!
              • xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ----------------www.spieprzajdzia du.com----------- 12.09.06, 13:27
                bardzo polecam: www.spieprzajdziadu.com
                • xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ----------------czy PiS to PZPR bis?------------- 12.09.06, 13:57
                  TO TEŻ NIEZŁE: CZY PiS TO PZPR BIS?

matka-kurka.pl/?dzial=czyn&id=1
                  • poszeklu [...] 12.09.06, 15:03
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • linfan Re: Kolej na Zycie W-wy, czyli skladka na dziadka 12.09.06, 15:48
                      poszeklu napisał:

> Kolej przyszla na Zycie Warszawy by zlozyc fundusz na partie
                      > dziadka Tuska, czyli tutejszy Wehrmacht.
                      > Wiadomo, ze Gwno przezywa kryzys i nie jest w stanie finansowac
                      > reklamowych imprez typu sondaz, wiec ustalono, ze bedzie robiony
                      > po koleji: raz Gwno, potem Polityka, Zydzie Warszawy, itd.
                      > Byle sie krecilo i jakos wygladalo spontanicznie i naturalnie.

nastepnym razem, jak bedziesz sklecal komentarz na forum - odstaw leki od
                      psychiatry na kilka dni wczesniej. i przestan sie anrkotyzowac :)
                      • poszeklu Re: Kolej na Zycie W-wy, czyli skladka na dziadka 12.09.06, 16:10
                        linfan napisał:
                        > nastepnym razem, ...- odstaw leki ... i przestan sie anrkotyzowac :)

Biedny, musi sie ANKROTYZOWAC!!!!!

Kolej przyszla na Zycie Warszawy by zlozyc fundusz na partie
                        dziadka Tuska, czyli tutejszy Wehrmacht.
                        Wiadomo, ze Gwno przezywa kryzys i nie jest w stanie finansowac
                        reklamowych imprez typu sondaz, wiec ustalono, ze bedzie robiony
                        po koleji: raz Gwno, potem Polityka, Zydzie Warszawy, itd.
                        Byle sie krecilo i jakos wygladalo spontanicznie i naturalnie.

• linfan Re: Kolej na Zycie W-wy, czyli skladka na dziadka 12.09.06, 16:15
                          poszeklu napisał:

> linfan napisał:
                          > > nastepnym razem, ...- odstaw leki ... i przestan sie anrkotyzowac :)
                          >
                          > Biedny, musi sie ANKROTYZOWAC!!!!!

buahahahahaha :) znalazles u mnei literowke i - jak widze - wprawilo Cie to w
                          dobry nastroj :)

specjalnie dla Ciebie, az sie poprawie: skoncz sie narkotyzowac i zacznij czytac
                          ze zrozumieniem ;) mowilem o Tobie. widze, ze masz problemy z tekstem pisanym?
                  • jola_z_dywit3 Re: ----------------czy Po to NSDAP ?-------- 12.09.06, 16:00
                    Wszak lider wzorce słuszne ma!
                    • dziadypl Vivat J.Kaczyński!Dobry ekonomista!Tak trzymać! 12.09.06, 16:13
                      pogonić szmatławców, potwory POkraki POpaprańców
                      • linfan Ty tak na serio? 12.09.06, 16:16
                        dziadypl napisał:

> pogonić szmatławców, potwory POkraki POpaprańców

zastanawiam sie nad Twoim poziomem intelektualnym i... porazil mnie ^_^
                        • poszeklu Re: Ty tak na serio? 12.09.06, 17:12
                          dziadypl napisał:

> pogonić szmatławców, potwory POkraki POpaprańców

Przepraszam, ale POtwory tez z duzej litery. Tak jak
                          POgrobowcy Wehrmachtu.
                          • linfan pogonic nacpanych forumowiczow :D 12.09.06, 18:13
                            poszeklu napisał:

> dziadypl napisał:
                            >
                            > > pogonić szmatławców, potwory POkraki POpaprańców
                            >
                            >
                            > Przepraszam, ale POtwory tez z duzej litery. Tak jak
                            > POgrobowcy Wehrmachtu.

poszeklu - jestes pierwszy! ;)
                    • ojciec_rereredaktor +++++++++ Czy PO to Tamilskie Tygrysy? +++++++++++ 12.09.06, 17:52
                      hm?
          • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:00
            dobrze, że populiści w rodzaju Borowskiego (np razem z Lepperem przegłosowywał
            emerytury górnicze i stawkę 50%)
            • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:01
              oczywiście dobrze, że nie populiści....
              • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:15
                50% PIT to nic złego.
                • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:21
                  a 100% jeszcze lepszy. Dlatego w życiu nie zagłosuję na tego demagoga
                  Borowskiego - to klasa Leppera.

• moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:22
                    Równie demagogiczny jest Rokita. Populista z innym targetem.
                    • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:29
                      głupi jesteś. To Borowski większość głosowań miał takich jak PiS i Samoobrona.
                      Dziad głupi lepiej by się wycofał z polityki, wstydu nie ma. Wszystko złodziej
                      pieprzony by mi zabrał, gdyby go do złoba dopuścić. Naczytał się Marksa i
                      Engelsa, ale chyba mu się zapomniało, że XIX wiek już przeminął.
                      • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:32
                        Za to Rokita naczytał się Hayeka i innych. Zapomniał, że XX wiek już minął.
                        Populista dla bogatych - nic nie płacić, mieć w dupie społeczeństwo. Tylko jak
                        mu bandyta ze slumsów przyłoży pistolet do głowy to się zdziwi. Nawet mu
                        strzeżone osiedle nie pomoże.
                        • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:39
                          Facet - załóż z Borowskim partię komunistyczną, walczcie o nacjonalizację
                          majątki wszystkich, co zarabiają powyżej średniej krajowej, a nie denerwuj
                          ciężko pracujących ludzi.
                          • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:43
                            Gdybys mial jakiekolwiek pojecie o ekonomii, to byś wiedział, że nie wysokość
                            podatku się liczy. Ale zapchałeś sobie głowe jakimiś pierdołami o liniowym,
                            dałeś się złapać na propagandę konserwy i teraz na siłę próbujesz innym wmówić
                            komunizm. Na szczęście braki w wiedzy można nadrobić. Wystarczy wybrać się do
                            najbliższej biblioteki publicznej i za zupełną darmochę wypożyczyć kilka
                            książek. (Chociaż jako zwolennik PO nie uznajesz czegoś takiego jak publiczna
                            biblioteka, utrzymywana z "twoich" pieniędzy).
                            • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:45
                              gdybyś nie był takim komunistycznym przygłupem jakim jesteś, to byś zauważył,
                              że w Polsce mamy najwyższą stawkę PIT w całej Europie Srodkowej.

PS - jestem magistrem ekonomii pajacu.
                              • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:48
                                Gdybyś próbował dyskutować merytorycznie, a nie wyzywać innych od przygłupów...

Jeszcze raz powtarzam, że stawka PIT nie ma wielkiego znaczenia dla rozwoju
                                gospodarki.

PS. Też jestem magistrem ekonomii, panie mądry.
                                • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:51
                                  "Jeszcze raz powtarzam, że stawka PIT nie ma wielkiego znaczenia dla rozwoju
                                  > gospodarki. "

ale ma dla mojego budżetu - rozumiemy się?
                                  • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:56
                                    Hahaha. No, i dlatego trafiają do Ciebie populistyczne hasełka PO o podatku
                                    liniowym i niskich podatkach. Jak możesz krytykować na przykład górników, którzy
                                    domagają się podwyżek i nie interesuje ich skąd rząd weźmie pieniądze? Kierują
                                    się przecież tak samo egoistycznymi pobutkami jak Ty. Rolnicy domagający się
                                    dopłat podobnie. Bezrobotni na zasiłku albo rencie - również.
                                    • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:59
                                      Normalnie byś teraz kopa w dupę dostał - tylko internet cię chroni...

• moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:02
                                        I jeszcze do tego agresja. Ja wiem, że na przykład praca może być stresująca. Że
                                        człowiek jest przemęczony, nawet na początku tygodnia. Sam wczoraj pracowałem do
                                        21, więc jestem w stanie zrozumieć twoją niechęć do świata. Ale żeby od razu
                                        bić... Żeby tak od razu w papę...
                                        • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:06
                                          tak reaguję na pomysłu okradania mnie - sorry, nie podobają mi się one.
                                          A podatek liniowy wprowadzono z powodzeniem w wielu krajach. Tylko w Polsce
                                          obrali się złodzieje z lewej i prawej strony i nie popuszczą!!!
                                          • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:08
                                            tylko, że po co głosować na Borowskiego, jak obecni złodzieje nie są gorsi....
                                            • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:13
                                              No, ale teraz wracamy do początku. Lepiej więc wrócić do pracy, bo przecież nie
                                              jestesmy junkrem czy innym fritzem... :-)
                                              • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:20
                                                co miesiąc zabbierają mi kilkaset złotych składki na ubezpieczenia zdrowotne -
                                                a moja żona nie może nawet rodzić w ludzkich warunkach - trzeba dopłacać.

zabierają mi co miesiąc pieniądze na ubezpieczenie od bezrobocia, jest to % od
                                                zarobków, a jak byłem na bezrobociu, to mogłem liczyć na kilkaset zł zasiłku -
                                                tyle samo, co były pracownik PGR z Mazur. Tylko, ze na Mazurach to spokojnie
                                                wystarczy, a w Warszawie, to nawet na mieszkanie jest za mało.

Nie chcesz mieć we mnie wroga, to nie wyskakuj z pomysłami okradania mnie z
                                                jeszcze większej części moich pieniędzy.
                                                • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:11
                                                  Hej, ja też widzę problemy, o których piszesz. Ale niskie podatki ich nie
                                                  rozwiążą. W ostatniej Polityce jest ciekawy wywiad z byłym premierem Finlandii,
                                                  autorem sukcesu tego kraju. Gość potwierdza tezę o malejącej roli stopy
                                                  podatkowej. Jednocześnie opowiada się za wolnym rynkiem krytykując wsparcie dla
                                                  przemysłu ciężkiego. Postuluje zupełnie inny sposób dysponowania środkami -
                                                  inwestycje w nowoczesne technologie.
                                                  • dem-leftist Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:14
                                                    caly czas o niej mowie,ale dla Polakow wzorem do nasladowania jest...Slowacja :)
                                                  • jardo-g Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:27
                                                    Finlandia, Finlandia - czy tam maksymalna stawka PIT nie wynosi czasem 34% (od
                                                    kwoty wynagrodzenia 55,8 tys euro) - zamiast proponowanych przez Borowskiego
                                                    50%?
                                                  • dem-leftist Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:30
                                                    ale ja juz Ci przyznalem racje,ze byl to glupi pomysl :)
                                                    twierdze ciagle,ze system podatkowy w Polsce trzeba ulepszyc,
                                                    ale nie zgadzam sie na podatek liniowy :)
                                                  • jardo-g Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:33
                                                    ale moroux twierdzi, że 50% to dobry pomysł. A Ty nie jesteś Borowskim, który
                                                    nigdy nie przeprosił, za swoje głupie pomysły (i wygląda na to, że z nich nie
                                                    zrezygnował).
                                                  • moroux Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:37
                                                    OK, przyznaję się. Napisałem że 50% to dobry pomysł z czystej przekory ;-) Wiem,
                                                    że jesteś zwolennikiem liniowego, nazywasz podatki złodziejstwem itd. Pamiętam
                                                    dyskusję z MŚ na ten temat. Użyłem tych 50% jako hm... pretekstu, ponieważ w
                                                    moim odczuciu podatki nie są niczym złym - jeśli tylko system jest jasny i
                                                    klarowny. Wtedy nawet 50% by się obroniło ;-)
                                                  • jardo-g Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:41
                                                    "Wiem, że jesteś zwolennikiem liniowego, nazywasz podatki złodziejstwem itd."

Oczywiście, że jestem zwolennikiem podatku liniowego - jesteśmy równi wobec
                                                    prawa, dlaczego jedni mają być lepsi czy gorsi. I oczywiście, że podatki w
                                                    Polsce są złodziejstwem, raz, że są wysokie a dwa, że są marnowane.
                                                  • michalng Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 15:34
                                                    jardo-g napisał:

> Oczywiście, że jestem zwolennikiem podatku liniowego - jesteśmy równi wobec
                                                    > prawa, dlaczego jedni mają być lepsi czy gorsi.

Podatek progresywny jest równy wobec prawa, Nikt nie jest lepszy ani gorszy.
                                                    Kazdy obywatel jak przekroczy próg placi wiekszy podatek. Biorąc pod uwage
                                                    twoje rozumowanie naprawde uczciwy był by podatek "kwotowy" kazdy bez wzgledu
                                                    na swoje zarobki płaci jakąś daną kwote :)
                                                  • dem-leftist Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:42
                                                    klucz do zrozumienia Jarka,jest w jednym z jego postow.
                                                    Mianowice,kidey On potrzebowal pomocy panstwa,ono sie na niego wypielo...
                                                    Widzac pijaczkow ktorzy sa na garnuszku opieki spolecznej tracimy wiare w to,ze
                                                    nasze panstwo dobrze jest gospodarowane.
                                                    Aby przekonac ludzi do wyzszych podatkow,trzeba Im jasno wytlumaczyc jaki maja
                                                    w tym swoj interes.
                                                    Przeswiadczenie w spoleczenstwie musi byc takie,ze te pieniadze sie nie marnuja
                                                    i sa dobrze gospodarowanie. :)
                                                  • jardo-g Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:47
                                                    słuchaj - stawki nawet czeskie są do zaakceptowania (chociaż podatek liniowy
                                                    jest sprawiedliwszy), zwłaszcza, jakby cel był sensowny, ale skąd Ty wiesz, że
                                                    Borowski takie proponuje? gdzieś słyszałeś? Bo ja znam tylko jego poprzednie,
                                                    populistyczne, propozycje...
                                                  • linfan Re: Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:51
                                                    moroux napisał:

> OK, przyznaję się. Napisałem że 50% to dobry pomysł z czystej przekory ;-) Wiem
                                                    > ,
                                                    > że jesteś zwolennikiem liniowego, nazywasz podatki złodziejstwem itd. Pamiętam
                                                    > dyskusję z MŚ na ten temat. Użyłem tych 50% jako hm... pretekstu, ponieważ w
                                                    > moim odczuciu podatki nie są niczym złym - jeśli tylko system jest jasny i
                                                    > klarowny. Wtedy nawet 50% by się obroniło ;-)

jakkolwiek nie jestem ekonomista, to na 50% moge przystac. pod jednym prostym
                                                    warunkiem: to jedyny podatek. zabierane sa akcyzy, podatki vat na towarach,
                                                    wszystko inne. panstwo chce 50%? ok - ale _nic_ wiecej. towar kupowany wydaje
                                                    sie kosztowalby wowczas tylko tyle, ile faktycznie kosztuje. ale to tylko
                                                    marzenie....
                                                  • dem-leftist Tak Finlandia !!! 12.09.06, 11:14
                                                    caly czas o niej mowie,ale dla Polakow wzorem do nasladowania jest...Slowacja :)
                                                  • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:21
                                                    W Polsce podatki nie są niskie - tylko są wysokie. Najwyższe w całej Europie
                                                    Środkowej (a 50% to czysta demagogia - wymysł Twojego kandydata). I są
                                                    marnowane, wydawane właśnie nie na technologie, nie na drogi - tylko na
                                                    świadczenia socjalne (także dzięki Twojemu kandydatowi). Porównując
                                                    redystrybucję PKB w Polsce i Czechach widać, że to Czesi inwestują w rozwój. A
                                                    my rozdajemy: górnikom, stoczniom, rolnikom, PKP. Służba zdrowia też nie ma
                                                    miechanizmów wymuszajcych efektywność.
                                                    A ja się po prostu nie zgadzam na coraz większe obciążenia, bo jak sam byłem w
                                                    potrzebie, to mi nikt nie pomógł.
                                                  • dziadypl precz z sektą michnikowców-gieremkowców! 12.09.06, 16:15
                                                    popierajcie to co dobre a gańcie to co złe!!!
                                      • dem-leftist hahahahahahahahahahahaha 12.09.06, 10:31
                                        i tu Cie ma :)

brawo moroux
                                    • swoboda_t Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:48
                                      Różnica jest zasadnicza - górnicy, kolejarze, rolnicy itp. chcą kasę za nic,
                                      bez względu na ich wkłąd w rozwój kraju. Chcą, żeby zabrać innym i dać im.
                                      Jarek nie chce nikogo okradać, chce tylko, żeby jemu nie zabierano aż tak dużo
                                      i żeby to, co jednak mu zabiorą wydawano rozsądnie - ma prawo tego oczekiwać.
                                      To tak, jakbyś porównywał pobicie ofiary przez rabusia z pobiciem rabusia przez
                                      ofiarę. Czyn ten sam, ale kwalifikacja moralna tak jakby inna, nie sądzisz??
                                      • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:12
                                        za nic ???

tak na marginesie to najbardziej roszczeniowa postawe w Polsce maja
                                        przedsiebiorcy...
                                        • linfan Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:26
                                          dem-leftist napisał:

> za nic ???
                                          >
                                          >
                                          > tak na marginesie to najbardziej roszczeniowa postawe w Polsce maja
                                          > przedsiebiorcy...

poniekad sluszna w _biezacej_ sytuacji, nie uwazasz? nie dosc, ze podatki
                                          zabijaja to koszty zatrudnienia pracownikow wcale nie pozwalaja sie usmiechac :/
                                        • eti.gda Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:05
                                          dem-leftist napisał:

> za nic ???
                                          >
                                          >
                                          > tak na marginesie to najbardziej roszczeniowa postawe w Polsce maja
                                          > przedsiebiorcy...
                                          No pewno, wystarczy posłuchać pani Bochniarz (gdzie się ostatnio podziewa,
                                          zawsze miała dużo do gadania). Im najbardziej odpowiadałoby, gdyby nie było
                                          żadnego prawa pracy, a stosunki między pracodawcą a pracownikiem określałaby
                                          indywidualna "umowa", która byłaby niczym innym, jak tylko dyktatem ze strony
                                          pracodawcy. Już w XIX w. rządy i władcy dostrzegali problem i usiłowali
                                          ingerować w stosunki pomiędzy pracodawcą a pracownikiem. Oczywiście, nie robili
                                          tego z poczucia humanizmu, ale w swoim własnym, dobrz pojętym interesie.
                                    • pasbud Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 14:21
                                      a te POBUTKI to gdzie można kupić??
                                  • losiu4 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:53
                                    stawiasz sie na równi z - jak rozumiem - nielubianymi przez Ciebie górnikami.
                                    Tyle że oni ciągną w swoją, a Ty w swoją stronę, populisto i demagogu jeden :)

Pozdrawiam

Losiu
                                    • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:00
                                      "stawiasz sie na równi z - jak rozumiem - nielubianymi przez Ciebie górnikami.
                                      > Tyle że oni ciągną w swoją, a Ty w swoją stronę, populisto i demagogu
                                      jeden :)"

po prostu nie pozwolę się okradać - już za dużo tego.
                                      • linfan Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:31
                                        jardo-g napisał:

> "stawiasz sie na równi z - jak rozumiem - nielubianymi przez Ciebie górnikami.
                                        > > Tyle że oni ciągną w swoją, a Ty w swoją stronę, populisto i demagogu
                                        > jeden :)"
                                        >
                                        > po prostu nie pozwolę się okradać - już za dużo tego.

okradanie to jedno, niepewnosc o jutro to drugie. ja wzialem mieszkanie na
                                        kredyt - taki, by starczylo i by zyc przy tym jakos jeszcze. na pomysly nowych /
                                        wiekszych podatkow reaguje bardzo nerwowo - nie przestane splacac kredytu, bo
                                        niby JAK?

a podatki (obok smierci) to dwie rzeczy pewne...

jardo-g przyznaje Ci niewatpliwie racje, ale z innego powodu: chce byc pewien,
                                        ze dalej bede w stanie utrzymac rodzien, splacac kredyt i nie zaharowac sie przy
                                        tym na smierc, by tylko spelnic marzenia rolnikow, gornikow i reszty
                                        spoleczenstwa, ktorej uczyc sie nigdy nie chcialo! :/
                                • quell Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:37
                                  moroux napisał:

> Gdybyś próbował dyskutować merytorycznie, a nie wyzywać innych od przygłupów...
                                  >
                                  >
                                  > Jeszcze raz powtarzam, że stawka PIT nie ma wielkiego znaczenia dla rozwoju
                                  > gospodarki.
                                  >
                                  > PS. Też jestem magistrem ekonomii, panie mądry.

No tak, zobaczmy:

popyt-podaz, prosta zaleznosc:

duzy PIT, maly budzet gospodarstw domowych, slaby popyt na produkty, kiepski
                                  rozwoj przedsiebiorstw

duzy PIT, niski poziom oszczednosci ludnosci, niedobor funduszy w systemie
                                  bankowym, wysoki koszt kredytu, brak mozliwosci kredytowania dzialalnosci przez
                                  przemysl, kiepski rozwoj przedsiebiorstw

duzy PIT, niski poziom udzialu pieniadza alokowanego przez ludzi, wysoki poziom
                                  alokowania pieniadza przez urzednikow (jesli ktos uwaza, ze urzednicy lepiej
                                  wiedza na co wydawac pieniadze niz ludzie, ktorzy na nie zapracowali... to
                                  coz...), naruszenie zasad rownoprawnej konkurencji, firmy konkuruja z
                                  przedsiebiorstwami 'wspomaganymi' przez panstwo, pomoc finansowana m.in. z
                                  pieniedzy pracownikow firm 'niewspomaganych', przemysl trwa w walce
                                  'konkurencyjnej' pomiedzy firmami 'wspomaganymi' a 'mimowolnie wspomagajacymi
                                  konkurentow'

Czy mozna sie dowiedziec jaka to dumna uczelnia wydala na swiat magistra
                                  ekonomii moroux'a ?
                                  • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:41
                                    prostackie argumenciki :)

Dania,Szwecja(wzrost pkb w II kwartale 5,5%),Finlandia,Norwegia :)

a tak swoja droga,to podatki powinny byc odpowiednie-nie mozemy proponowac
                                    niskich tylko dlatego ,ze sa niskie,czy tez wysokich,dlatego,ze sa wysokie...

Obecnie z krajow europy srodkowo-wschodniej najlepszy system podatkowy maja
                                    Czechy :)
                                    PIT dla najlepiej zarabiajacych w wiekszosci Europy zach wynosi 40%...
                                    • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:46
                                      "Obecnie z krajow europy srodkowo-wschodniej najlepszy system podatkowy maja
                                      > Czechy :)"

gdzie najwyższy PiT wynosi 32% od zarobków kilkakrotnie wyższych od naszego II
                                      progu. Ale tam nie muszą finansować pomysłów popartych przez PiS, Samoobronę i
                                      Borowskiego (np emerytur górniczych).

• quell Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:14
                                      dem-leftist napisał:

> prostackie argumenciki :)
                                      >
                                      > Dania,Szwecja(wzrost pkb w II kwartale 5,5%),Finlandia,Norwegia :)
                                      >
                                      > a tak swoja droga,to podatki powinny byc odpowiednie-nie mozemy proponowac
                                      > niskich tylko dlatego ,ze sa niskie,czy tez wysokich,dlatego,ze sa wysokie...
                                      >
                                      > Obecnie z krajow europy srodkowo-wschodniej najlepszy system podatkowy maja
                                      > Czechy :)
                                      > PIT dla najlepiej zarabiajacych w wiekszosci Europy zach wynosi 40%...

Zgadzam sie ze Twoje argumenty rzeczywiscie sa prostackie, ale zakladam ze nie
                                      jestes magistrem ekonomii, czy tez magistrem jakimkolwiek - tylko 'oczytanym'
                                      forumowiczem. Stad ta forma odpowiedzi nie jest raczej zaskakujaca.

Swoja wypowiedz kierowalem wylacznie do Pana moroux'a, ktory oznajmil ze ma
                                      tytul magistra ekonomii. Ponawiam takze pytanie o uczelnie. Mam nadzieje, ze nie
                                      narusza to zbytnio jego prywatnosci (przeciez chyba nie jest jedynym absolwentem
                                      tej uczelni). Naprawde jestem bardzo zaciekawiony, ktora z uczelni w naszym
                                      kraju ksztalci takich magistrów ekonomii.
                                      • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:19
                                        Z uczelni, której jestem absolwentem wywodzi się np. 3 członków RPP :-)
                                        • quell Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:31
                                          moroux napisał:

> Z uczelni, której jestem absolwentem wywodzi się np. 3 członków RPP :-)
                                          Czy to aż taki wstyd sie po prostu przyznac do ktorej?
                                          Twoja podpowiedz moze np. oznaczac SGH, ale znam srodowisko akademickie tej
                                          uczelni na tyle, zeby powaznie w to watpic.
                                          • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:34
                                            Powiem tak. Nie mam ochoty spowiadać się jakiemuś kolesiowi na forum. Liczba
                                            członków RPP jest ograniczona. Skoro uważasz, że to nie SGH, to szukaj dalej.
                                            Zapwene znajdziesz. Tylko jakie to ma znaczenie?
                                            • quell Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:04
                                              moroux napisał:

> Powiem tak. Nie mam ochoty spowiadać się jakiemuś kolesiowi na forum. Liczba
                                              > członków RPP jest ograniczona. Skoro uważasz, że to nie SGH, to szukaj dalej.
                                              > Zapwene znajdziesz. Tylko jakie to ma znaczenie?

Biorac pod uwage liczbe postow, ktore piszesz na ten temat 'nie chce mi sie'
                                              jest raczej zaskakujacym powodem. A jest to interesujace chociazby dla kadry
                                              akademickiej i ma to znaczenie co narybek dalej po ukonczeniu uczelni robi i
                                              jaki jest poziom wyksztalcenia.
                                              • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:05
                                                to kadra nie ma lepszej roboty,niz przesiadywac na forum ?
                                                • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:25
                                                  Jaki zawód był pierwszy w histori ludzkości:
                                                  - lekarz - operacja wycięcia żebra Adama,
                                                  - inżynier - pan Bóg wyjmując to żebro musiał mieć skalpel, który ktoś musiał
                                                  wymyśleć,
                                                  - ekonomista. Co było najpierw? Chaos. A kto wytworzył chaos?
                                                  • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:38
                                                    Niestety,poziom wiekszosci polskich mlodych ekonomistow jest zrownany w dol,do
                                                    poziomu Zyty "Beaty" Gilowskiej...

Jak sie za nic nie odpowiada,to sie krzyczy "na prawo i lewo" o obnizaniu
                                                    podatkow.
                                                    To jest wlasnie czystej wody P-O-P-U-L-I-Z-M !!!

Podobnie bylo kiedys w Danii:

The Prime Minister is known for having written the book "Fra socialstat til
                                                    minimalstat" (literally: From social state to minimal state), where he
                                                    advocates an extensive reform of the Danish welfare system, along classic
                                                    liberal lines, i.e. lower taxes, less government interference in corporate and
                                                    individual matters etc. In 1993 he was awarded the Adam Smith award by the
                                                    libertarian society Libertas, partly on account of his authoring Fra socialstat
                                                    til minimalstat. However, after becoming Prime Minister, Rasmussen has
                                                    distanced himself tremendously from his earlier writings and has announced the
                                                    death of liberalism during the national elections of 2005. Commonly recognized
                                                    as being inspired by the success of Tony Blair, Rasmussen now seems more in
                                                    favour of the theories of Anthony Giddens and his third way. There was talk in
                                                    Libertas of cancelling Fogh Rasmussen's award as a result of this, though this
                                                    never happened.

hehehe
                                                  • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:42
                                                    :))
                                                    Tak się jakoś złożyło (teoria chaosu?), że 6 września wypadają imieniny Beaty.
                                          • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:36
                                            Zaś co do obniżania podatków, to jedyne, co jest udowodnione, to że obniżka
                                            podatków w pewnym zakresie jest bodźcem rozwojowym, ale (1) po przekroczeniu
                                            tego zakresu bodziec działa chaotycznie; (2) nie wiadomo, jak wielki to zakres.
                                            W sumie obniżenie podatków może działać zresztą negatywnie, bo zwiększa się
                                            niebezpieczeństwo deficytu budżetowego. Identyczne niebezpieczeństwo wiąże się
                                            z próbami inflacyjnego pompowania wzrostu. Oba rodzaje polityki są obliczone na
                                            krótki termin i nie opierają się na rzeczywistej sile gospodarki.
                                            • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:42
                                              Zastanawiające, że w dotychczasowej rozmowie nie został użyty argument o
                                              ozdrowieńczym wpływie obniżenia podatków dla przedsiębiorców na wzrost miejsc
                                              pracy. Bezrobocie spada, wzrasta siła nabywcza ludności, wyższe wpływy z
                                              podatków pośrednich i wszyscy żyją długo i szczęśliwie. Czyżby ta mantra wyszła
                                              z mody?
                                              • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:51
                                                :)
                                                moim ulubionym argumentem jest ten,ze jak wprowadzimy liniowy w Polsce,to firmy
                                                zaoszczedza na doradcach podatkowych...i pienadze w ten sposob zainwsetuja
                                                (smiech na sali)
                                                Nikt tym biedaczkom nie wytlumaczyl,ze firmy juz placa liniowy...

A tak w ogole to powinny byc dwie stawki CIT-
                                                24 % oraz 15 %
                                                wedle nizszych stawek podatek placa mniejsze firmy oraz te ktore przeznaczaja
                                                zyski na inwestycje :)
                                                Chcesz placic mniej?Inwestuj !!!
                                                • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:00
                                                  > wedle nizszych stawek podatek placa mniejsze firmy oraz te ktore przeznaczaja
                                                  > zyski na inwestycje :)
                                                  > Chcesz placic mniej?Inwestuj !!!
                                                  Tu przydałoby się uściślenie. Zakup helikoptera dla firmy to też inwestycja. ;)
                                                  • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:02
                                                    zlapales mnie :)

Rownoczesnie trzeba okreslic,co jest inwestycja,a co nia nie jest... :)
                                                  • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:04
                                                    > Rownoczesnie trzeba okreslic,co jest inwestycja,a co nia nie jest... :)
                                                    Na potrzeby ustawy podatkowej, żeby nie wywrócić do góry nogami rachunkowości.
                                            • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:00
                                              " co do obniżania podatków, to jedyne, co jest udowodnione, to że obniżka
                                              > podatków w pewnym zakresie jest bodźcem rozwojowym,"

W Polsce są ZA WYSOKIE WYŻSZE, NIŻ GDZIE INDZIEJ - ile razy trzeba to
                                              powtarzać?
                                              • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:02
                                                > W Polsce są ZA WYSOKIE WYŻSZE, NIŻ GDZIE INDZIEJ - ile razy trzeba to
                                                > powtarzać?
                                                Nie trzeba. Pojęcie wyższy/niższy ma sens jeżeli znany jest układ odniesienia.
                                                Pełny układ odniesienia.
                                                • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:07
                                                  "Nie trzeba. Pojęcie wyższy/niższy ma sens jeżeli znany jest układ odniesienia.
                                                  > Pełny układ odniesienia."

No ulunione przez dem-leftista Czechy (przykładowo). Albo jakiekikolwiek kraj w
                                                  Europie Środkowej. Albo socjalistyczną Finlandię.
                                                  • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:17
                                                    To nie jest pełny układ odniesienia. Jeżeli otrzymasz informację, że w kraju A
                                                    wydatki na wyżywienie stanowią 30 % dochodów 4 osobowej rodziny a w kraju B 25
                                                    %, to co tak naprawdę bedziesz wiedział oprócz tego, że 30 > 25?
                                                  • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:25
                                                    a co jest pełnym układem?
                                                  • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:31
                                                    Zespół parametrów, który umożliwia rzeczywiste porównanie dwóch zjawisk.
                                                    Oczywiście trzeba zachować rozsądek i nie posługiwać się nieskończoną ich
                                                    ilością bo jakość przejdzie w ilość. :))
                                                  • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:50
                                                    uu1 napisała:

> Zespół parametrów, który umożliwia rzeczywiste porównanie dwóch zjawisk.
                                                    > Oczywiście trzeba zachować rozsądek i nie posługiwać się nieskończoną ich
                                                    > ilością bo jakość przejdzie w ilość. :))

Można to prościej zrobić:
                                                    1. Przychody rządowe
                                                    Czechy: 42,4% PKB
                                                    Polska: 43,1% PKB

Różnica niewielka - niemniej:
                                                    2. Nakłady inwestycyjne
                                                    Czechy: 26 % PKB,
                                                    Polska: 19 % PKB

3. wielkości transferów społecznych typu renty, emerytury i zasiłki
                                                    Czechy 12% PKB,
                                                    Polska 18% PKB.
                                                  • uu1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:55
                                                    Można.
                                      • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:28
                                        hohohoho

przepraszam,ze sie wtracam "magistrze"
                                        dodam tylko,ze jestem absolwentem Internationella Handelshogskolan w Jonkoping.

Nie chce mi sie tlumaczyc truizmow,panie "magister"
                                        Powiem tylko,ze obnizanie podatkow moze przerodzic sie w "sztuke dla sztuki"
                                        Infrastruktuera,korupcja,przejrzyste prawo,sady etc.-to sa sprawy ktorymi
                                        musimy sie zajac.

Empirycznie udowodniono,ze na poprawe popytu najlepszy wplyw ma obnizanie
                                        podatkow srednio i malo zarabiajacym :)

• quell Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:42
                                          dem-leftist napisał:

> hohohoho
                                          >
                                          > przepraszam,ze sie wtracam "magistrze"
                                          > dodam tylko,ze jestem absolwentem Internationella Handelshogskolan w Jonkoping.
                                          >
                                          > Nie chce mi sie tlumaczyc truizmow,panie "magister"
                                          > Powiem tylko,ze obnizanie podatkow moze przerodzic sie w "sztuke dla sztuki"
                                          > Infrastruktuera,korupcja,przejrzyste prawo,sady etc.-to sa sprawy ktorymi
                                          > musimy sie zajac.
                                          >
                                          > Empirycznie udowodniono,ze na poprawe popytu najlepszy wplyw ma obnizanie
                                          > podatkow srednio i malo zarabiajacym :)
                                          >

Doskonale sie sklada bo ta szwedzka uczelnie w zabitej dechami miescinie dosyc
                                          dobrze znam.
                                          Wspaniale imprezy i zycie 'akademickie'... ale o poziomie wykladow niech
                                          swiadczy to ze na wykladzie zarowno '4 roczni' studenci jak i profesor byli
                                          niezwykle zaskoczeni, ze Polska nie ma takiej samej liczby ludnosci co Szwecja.
                                          Darowac sobie tez mozna poziom nauczania, gdzie w grupie 30 studentow zaden nie
                                          potrafil policzyc prostego rownania rozniczkowego, a niektorzy nawet odwracac
                                          ulamkow...
                                          Nie wszystko co 'zagraniczne' jest 'lepsze' Panie dem-leftist, a czasem bedac
                                          niepytanym lepiej nieodpowiadac.
                                          • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 12:00
                                            no tak :)
                                            na szczescie zawsze znajda sie Polacy,ktorzy w odroznieniu od Szwedow wiedza
                                            lepiej...

Jonkoping-zabita dechami miescina ???
                                            O czym to mialo swiadczyc ???

kolejny polaczek z metropolii Warszawa,
                                            dla ktorego poziom zagranicznej uczelni nie dorasta do jego "ego"...

taaa
                                            spotykalem tam rodakow,ktorzy 90% swojego czasu spedzali na
                                            narzekaniu,obgadywaniu jacy to Szwedzi "nie kumaci'

Daruj pan sobie...

• dem-leftist i jeszcze jedno :) 12.09.06, 13:50
                                            www.hj.se/eng/
                                            panie "magister",kiedy ta prowincjonalna Warszawa dogoni szwedzka wioske ???
                                    • oblivion1 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 14:50
                                      dem-leftist napisał:

> prostackie argumenciki :)
                                      >
                                      > Dania,Szwecja(wzrost pkb w II kwartale 5,5%),Finlandia,Norwegia :)
                                      >
                                      > a tak swoja droga,to podatki powinny byc odpowiednie-nie mozemy proponowac
                                      > niskich tylko dlatego ,ze sa niskie,czy tez wysokich,dlatego,ze sa wysokie...
                                      >
                                      > Obecnie z krajow europy srodkowo-wschodniej najlepszy system podatkowy maja
                                      > Czechy :)
                                      > PIT dla najlepiej zarabiajacych w wiekszosci Europy zach wynosi 40%...
                                      **************************************************************
                                      Watpie, czy chcialbys pracowac w Danii. Od pensji 300 tys. DKK rocznie, czyli
                                      przecietnej, odprowadzasz 60-64 (od szescdziesieciu do szescdziesieciu czterech)
                                      procent podatku. A w zamian nie masz nic, nawet za zasrane tzw. darmowe
                                      przedszkola musisz bulic, a dzieciak nie dostanie nawet szklanki mleka, jedzenie
                                      musisz miec swoje. Opieka zdrowotna pozal sie boze, trzeba tu miec zdrowie, zeby
                                      chorowac. Rejestracja nowego auta jest obciazona podatkiem w wysokosci stu
                                      osiemdziesieciu procent jego wartosci. Zeby sprawie dodac pikanterii, od ceny
                                      auta PLUS oplaty rejestracyjnej naliczaja Ci 25% VAT. Taka sama stawka VAT jest
                                      obarczony drogi abonament telewizyjny, czyli de facto rowniez podatek. Podatek
                                      lokalny na zwykla wode wynosi 82%.
                                      Jacys chetni do dunskiego raju? Ja za rok wracam i nawet konmi nie tu wiecej nie
                                      zaciagna.
                                      • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:04
                                        no tak,Ci Dunczycy to jacys masochisci. :)

I nikt nie chce zmniejszyc tych podatkow???
                                  • moroux Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:05
                                    Nie dadzą człowiekowi popracować ;-)

1. Toż to Keynes! To oczywiste, że poziom dochodów wpływa na popyt na produkty.
                                    Tyle, że nie zależy on jedynie od wysokości podatków. Można oczywiście
                                    rozpatrywać wpływ podatków na dochody, czemu nie. Tyle, że wówczas należy
                                    powiedzieć, że korzyść krańcowa wynikająca z obniżki podatków kształtuje się
                                    różnie dla różnych grup dochodów. O wiele większa jest dla gospodarstw domowych
                                    o niskich dochodach. Dla gospodarstw o dochodach wysokich jest bardzo mała. Co
                                    to oznacza w praktyce? Tyle, że podatek liniowy nie ma racji bytu. O wiele
                                    skuteczniejsze będzie zastosowanie progresji podatkowej z bardzo niską stawką
                                    podatku dla grupy o dochodach najniższych (nawet zerową, lub ujemną - UK) i
                                    coraz wyższymi stawkami w miarę podnoszenia się dochodów.

2. Argument o niskim poziomie dochodów jest w zasadzie sprzeczny z argumentem o
                                    dochodach ludności i wspomaganiu popytu. Jeśli zakładamy rozwój gospodarki
                                    poprzez pobudzanie popytu konsumpcyjnego, nie możemy zakładać wysokiej stopy
                                    oszczędności. Tutaj można posłużyć się przykładem USA, gdzie poziom oszczędności
                                    jest niemal równy zero i przykładem Niemiec, gdzie z kolei kilka (2-3) lata temu
                                    oszczędnośc sięgnęły rekordowego poziomu.

3. Wysokie podatki to nie to samo co etatyzm. Państwo nie powinno być
                                    właścicielem przedsiębiorstw. Z reguły nie powinno też ich wspierać. Nie wiem
                                    też, skąd pomysł, że ludzie wiedzą lepiej, na co wydawać swoje pieniązde. Wybory
                                    konsumpcyjne nie są racjonalne, to wiemy od dawna. W nowoczesnych koncepcjach
                                    gospodarczych rola państwa jest inna niż w tych z początku XX w. Nie oznacza to
                                    jednak jego wyeliminowania. Wręcz przeciwnie. Pisze o tym nawet Fukuyama,
                                    konserwatysta, w "Budowaniu państwa"...

4. Uczelnia którą skończyłem uczy (czasem), że w ekonomii nie ma prostych
                                    rozwiazań i prostych zależności.
                                    • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:11
                                      kampanie reklamowe wplywajac na konsumenta odbieraja mu suwerennosc,wplywajac
                                      na jego decyzje...

Rynek czasami sie myli.
                                    • eti.gda Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:00
                                      moroux napisał:

>
                                      > 3. Wysokie podatki to nie to samo co etatyzm. Państwo nie powinno być
                                      > właścicielem przedsiębiorstw. Z reguły nie powinno też ich wspierać. Nie wiem
                                      > też, skąd pomysł, że ludzie wiedzą lepiej, na co wydawać swoje pieniązde.
                                      Wybor
                                      > y
                                      > konsumpcyjne nie są racjonalne, to wiemy od dawna. W nowoczesnych koncepcjach
                                      > gospodarczych rola państwa jest inna niż w tych z początku XX w. Nie oznacza
                                      to
                                      > jednak jego wyeliminowania. Wręcz przeciwnie. Pisze o tym nawet Fukuyama,
                                      > konserwatysta, w "Budowaniu państwa"...
                                      >
                                      > 4. Uczelnia którą skończyłem uczy (czasem), że w ekonomii nie ma prostych
                                      > rozwiazań i prostych zależności.

Masz rację. Wystarczy jedna wizyta w hipermarkecie, aby po przyjściu do domu
                                      stwierdzić, ile niepotrzebnych bzdetów się nakupiło i ile niepotrzebnie
                                      pieniędzy się wydało. Przecież ludzie nie kupują tego, co jest potrzebne, ale
                                      to, co jest tanie! Na tym bazują handlowcy, organizując różne wyprzedaże,
                                      obniżki cen prawdziwe czy pozorowane, w tym celu są reklamy, które, jak to
                                      żartobliwie określiło jedno pismo, "zachęcają cię do wydawania pieniędzy,
                                      których nie masz, na rzeczy, których nie potrzebujesz".
                                      • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:06
                                        racja :)

tak na marginesie slowa te "zachęcają cię do wydawania pieniędzy,
                                        których nie masz, na rzeczy, których nie potrzebujesz",sa autorstwa
                                        nieodzalowanego JOHNA KENNETHA GALBRAITHA :)
                                        • eti.gda Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:22
                                          dem-leftist napisał:

> racja :)
                                          >
                                          > tak na marginesie slowa te "zachęcają cię do wydawania pieniędzy,
                                          > których nie masz, na rzeczy, których nie potrzebujesz",sa autorstwa
                                          > nieodzalowanego JOHNA KENNETHA GALBRAITHA :)

Zapamiętam
                              • dem-leftist troszke kultury... 12.09.06, 10:30
                                chamstwo !!!

wysokosc podatkow nie ma znaczenia jesli nie uporamy sie z:
                                korupcja,nieprzejrzystym i zagmatwanym prawem,brakiem infrastruktury
                                • jardo-g Re: troszke kultury... 12.09.06, 10:31
                                  ale ma znaczenie dla mnie. Czym więcej mi zabierają, ty mniej z tego mam.
                          • dem-leftist Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:28
                            PO-populistyczne oszolomy :)

Rokita-glowny ideolog 4 RP
                            Sosnierz-jak byl w PO wszystko cacy.Odszedl i nagle znalazly sie jakies dowody
                            z 2004 na to,ze zlamal prawo.
                            Tusk-nie rob !!!
                            Niesiolowski-oszolom z ZCHN

Borowski jest w porzadku :)
                            Marks i Engels tez :)
                            • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:29
                              "Borowski jest w porzadku :)"

Niczym się od PiS i Samoobrony nie różni - zresztą w większości przypadków
                              głosowali ręka w rękę.
                          • eti.gda Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:42
                            jardo-g napisał:

> Facet - załóż z Borowskim partię komunistyczną, walczcie o nacjonalizację
                            > majątki wszystkich, co zarabiają powyżej średniej krajowej, a nie denerwuj
                            > ciężko pracujących ludzi.
                            No to powinni sobie podać rekę z PiS, bo oni też coś majaczyli o nacjonalizacji
                            niektórych gałezi gospodarki!
                        • eti.gda Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 11:40
                          moroux napisał:

> Za to Rokita naczytał się Hayeka i innych. Zapomniał, że XX wiek już minął.
                          > Populista dla bogatych - nic nie płacić, mieć w dupie społeczeństwo. Tylko jak
                          > mu bandyta ze slumsów przyłoży pistolet do głowy to się zdziwi. Nawet mu
                          > strzeżone osiedle nie pomoże.

Bo PO nie chce zrozumieć tego, co zrozumiał PiS i inni populiści: że więcej
                          głosów można zyskać nie w bogatych, otoczonych murem willach i dzielnicach
                          apartamentowców, ale w ubogich dzielnicach robotniczych, w małych miasteczkach
                          i wsiach, wśród ludzi przegranych, wykluczonych i pozbawionych perspektyw.
                          Ale czy będą w stanie im pomóc - to w chwili wyborów nie ma znaczenia.
                  • dybko2 Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 15:41
                    Piłeś coś?
                • vitmik Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:26
                  jak nic złego to płać
                  • jardo-g Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 09:57
                    " jak nic złego to płać"

dziad by wszystko zabrał, gdyby mógł...
        • posik Ile nicków ma maleszka? 12.09.06, 09:12
          sumienie.lk napisał:
          > Czy z wyborami będziemy czekali do wiosny, czy już teraz kartofelki wykopiemy?

Może zrobimy konkurs pod jakimi nickami kryje się maleszka na forum GW ????
          Jak wiadomo nawet jako agent pisał pod kilkoma kryptonimami i za brał za to
          forsę. sumienie leszka.ketmana to by pasowało ;)
          • greg0.75 Re: Ile nicków ma maleszka? 12.09.06, 13:06
            A co, Kur..ski traci w tej konkurencji przewagę i zaczyna się denerwować?
        • wrojoz Re: Wykopki już niebawem 12.09.06, 10:49
          Koniec z kartoflami i burakami z PiSu.!!! Jeszcze Polska nie zginęła.
      • a.k.traper Wiekszość wyborców ma gdzies sondaże. 12.09.06, 11:00
        Szczególnie podczas wyborów samorządowych. A część nigdy sie nie przyzna do
        swoich preferencji, to ich wyuzdanie słodka zemsta i tchórzostwo.A reszta by
        poszła jakby płacili.
      • geralt9 Sondaż: Tusk jest nadal prezydentem 12.09.06, 11:51
        jWG najnowszych sondazy Tusk jest nadal prezydentem a Rokita premierem. Sondaz
        na zlecenie Wirtualnej Polski...
    • puba NIE publikujcie takich sondaży! 12.09.06, 07:46
      PiS teraz znow spanikuje, zacznie rzucac populistycznymi hasłami bo mu
      poparcie w sondażu spada...
      facet z dywanikiem na wybieg!
    • sumienie.lk Kłamliwe pisiorki zbierają plon swojej "polityki" 12.09.06, 07:48
      Polityka fałszu, przeinaczeń, zaniechań i głupoty dobiega końca. Ile jeszcze
      mogą Kaczyńscy kłamliwie obiecać, aby podtrzymać stan posiadania?
      • jardo-g Re: Kłamliwe pisiorki zbierają plon swojej "polit 12.09.06, 07:58
        "Ile jeszcze
        > mogą Kaczyńscy kłamliwie obiecać, aby podtrzymać stan posiadania?"

Dużo!!!!!
        • tales1 a zbiory te są obfite! Wszystkie wybory wygrane! 12.09.06, 08:11
          Dobrze sieją, to i dużo zbierają! A przy tym są uczciwi!
          • chirlider Re: a zbiory te są obfite! Wszystkie wybory wygra 12.09.06, 08:15
            uczciwi jak sośnierz, prawdomówni jak premier kaczyński :D:D:D
          • tzetze1 Uczciwi?! A co ? Placa ci w terminie za te posty? 12.09.06, 08:17
            Bo z uczciwoscia to klamliwe pisiory nie maja nic wspolengo
          • jardo-g Re: a zbiory te są obfite! Wszystkie wybory wygra 12.09.06, 08:23
            "A przy tym są uczciwi!"

Oddaj mi lepiej pieniądze z moich podatków - gdzie obiecane dwie stawki?
          • tales1 Ale was ruszyło, muchomorki czerwone! Ale ruszyło! 12.09.06, 09:02
            NIC wam to nie da, bo jak powiadają: wyzej d..., nie podskoczysz, ha, ha!
            • swoboda_t Re: Ale was ruszyło, muchomorki czerwone! Ale rus 12.09.06, 10:55
              Ty nie przesadzaj z tymi czerwonymi, bo a nuż się okaże, że to nie po liniii
              partyjnej. PiS choduje na swym łonie eks pzprowców, obsadza takimi stołki,
              współracuje z nimi w rządzie - kaczor nawet chwali się przyjaźnią z niektórymi.
              Schemat jest prosty - komuchy są złe, podobnie aferzyści i kombinatorzy. Dopóki
              nie przystaną do nas :D
            • eti.gda Re: Ale was ruszyło, muchomorki czerwone! Ale rus 12.09.06, 11:28
              tales1 napisał:

> NIC wam to nie da, bo jak powiadają: wyzej d..., nie podskoczysz, ha, ha!

To się odnosi również do innych partii, że wyżej ch... nie podskoczysz. Ale
              te "sondażownie" to też powinny dać sobie siana!
          • e-4l Re: a zbiory te są obfite! Wszystkie wybory wygra 12.09.06, 10:48
            Chyba najgłupszy post jaki dzisiaj czytałem, ale jajo, uczciwi i dużo sieją, zamętu chyba. Tales1 weź sobie na wstrzymanie, jakieś środki farmakologiczne.
          • a.k.traper to wybryk natury a nie uczciwośc i fachowość 12.09.06, 12:00
            Demokracja czasem płata figle. Jedno trzeba przyznać chcieli dobrze, ale nie
            umieją, niestety. To sa fakty, za trzy kadencje coś z nich będzie, ambitni są,
            moze i czegoś sie naucza jak nie zrobia pod siebie
      • wrojoz Re: Kłamliwe pisiorki zbierają plon swojej "polit 12.09.06, 10:50
        Łże-Kaczyński i łże-koalicjanci w końcu padają.
    • wgruncierzeczywiscie Studenci i młodzi wracają z zarobkowania do kraju 12.09.06, 07:50
      i od razu widac, ze rozjasniaja ciemnote dnia codziennego :) intelektualną...
      • galba Ooooo... 12.09.06, 08:11
        Wracają bo PiS tak dobrze rządzi?
        • tzetze1 Tak zondzi-z faszystami i przestepcami zdegradowal 12.09.06, 08:19
          Polske do III ligi swiatowej. Hip hip , huuurraa!
          • posik Przegrali czerwoni przestepcy i jest awans 12.09.06, 08:57
            tzetze1 napisał:

> Polske do III ligi swiatowej. Hip hip , huuurraa!

Huurra - dobrze że nie jesteśmy już w lidze podwórkowej, może jeszcze
            awansujemy wyżej???
            • wgruncierzeczywiscie ty gościu stoisz na głowie chyba??!! 12.09.06, 13:12
              stań na nogach a zobaczysz co to znaczy na prawde WYŻEJ , buahahahaha, się zdziwisz
        • qdlaczek Re: Ooooo... 12.09.06, 08:24
          Wracają bo są studentami i wyjechali tylko na wakacje, sierotko.
        • behemot68 Re: Ooooo... 12.09.06, 08:25
          To Pis rządzi? Jakieś działania w gospodarce podjął? Gdzie dwie stawki? Gdzie ułatwienia dla przedsiębiorców? Eee, zresztą może lepiej, że nic nie robią. Bo na pewno by spieprzyli. Jak wzorem profesjonalizmu jest dla nich Fotyga...
        • frant3 Re: Ooooo... 12.09.06, 09:06
          Napisałeś zdanie ze znakiem zapytania, co może sugerować, że nawet ty - Wielki Prawicowiec - nie jesteś pewny czy PiS dobrze rządzi.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
        • eti.gda Re: Ooooo... 12.09.06, 11:16
          galba napisał:

> Wracają bo PiS tak dobrze rządzi?

Nie, wracają MIMO tego, że tak PiS "dobrze" rządzi.
          >
        • jimmyjazz nie, bo rok akademicki sie rozpoczyna 12.09.06, 15:01
          galba napisał:

> Wracają bo PiS tak dobrze rządzi?

A przed wyjazdem na dobre chcą jeszcze mieć papierek.

Gdyś skończył studia to być wiedział.
    • anderl Re: Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - P 12.09.06, 08:01
      Tylko z kim będą rządzić, z sld?
      • eti.gda Re: Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - P 12.09.06, 11:14
        anderl napisał:

> Tylko z kim będą rządzić, z sld?
        No, kto wie? Już kiedyś powiedzieli, że dla dobra Polski mogą się sprzymierzyć
        nawet z diabłem! Zresztą, SLD musiałby wrócić do programów PZPR (jeśli w tym
        przypadku można mówić o "programie"), tylko zamiast ateizmu zacząć propagować
        katolicyzm.
    • tales1 Tak, a Tusk jest prezydentem? Chyba...cieni? 12.09.06, 08:03
      Te sondaże trzeba czytać od ... tyłu, ha, ha, ha!
      Nie macie jeszcze dość?
    • loppe gdyby teraz odbyły się wybory parlamentarne 12.09.06, 08:05
      to wygrałby je ten kto by je wygrał, natomiast sondaż teraz wygrywa ten kto
      wygrywa sondaż

robienie ważnych newsów z sondaży to nieporozumienie, a sondaż co chwila ktoś
      robi nie wiadomo po co tak często
    • chirlider oj, wymieni sobie PiS prezesa TVP 12.09.06, 08:09
      na nowego najemnika i wybory mają już wygrane. troche prymitywnej propagandy,
      oszustw wyborczych, kłamstw i sprawa załatwiona.
    • galba Pentor? Nie rozśmieszajcie mnie... 12.09.06, 08:10
      To nie ten ośrodek, który zawsze dawał UD/UW dwa razy więcej procent niż
      pozostałe instytuty?
      • qdlaczek Re: Pentor? Nie rozśmieszajcie mnie... 12.09.06, 08:13
        Życie Warszawy ? Przestań mnie rozśmieszać - czy to nie ta gazeta, która
        ostatnio parę razy pod rząd kompromitowała się artykułami o niby sojuszu PO z
        SLD, etc. a potem okazywało się to wielką bzdurą ? ŻW było zawsze pro-pisowskie.
      • chirlider to nie Pentor, galba 12.09.06, 08:13
        to ankietowani po prostu wstydzą sie powiedzieć, że chcieliby głosować na PiS.
        Toż to wstyd i obciach.
      • gacek65 Pasożyrt urzędniczy galba 12.09.06, 08:15
        na stanowisku,czuwa.Jak tam przestępcy pisowscy galba? ilu macie jeszcze w
        zandarzu z wyrokami na stołki? Przestępcy i Stołki
      • tzetze1 Galba? Nie rozśmieszajcie mnie... 12.09.06, 08:22
        To ten impregnowany na logike leszcz co zawsze pisze peany na czesc zondzoncej
        nam milosiernie partii?
    • el_p Re: Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - P 12.09.06, 08:19
      Czyli wybor jest pomiedzy ultrakatolikami a zrobimy wszystko co okaze sie
      korzystne dla sondazy.
      Czy w tym kraju nikt inny nie bawi sie w polityke tylko te same twarze w roznych
      konfiguracjach, mezaliansach od kilkunastu lat?????
    • ryyys Już tak było, ale może 12.09.06, 08:19
      wreszcie ludzie trochę zmądrzeli ? Nie śmiem mieć nadziei, bo pisuarstwo
      odwołuje się do głupoty, a tego towaru nie zabraknie.
      Inna rzecz, że PO nie zachwyca i robi błędy (np. Gronkiewicz-W natchniona przez
      ducha św. na prezydenta W-wy zamiast Pitery).
    • ozby Niecałe 12% popiera pis 12.09.06, 08:33
      Przy uwzględnieniu, że nie więcej niż 50% w ogóle to interesuje, wychodzi, że
      PIS popiera niecałe 12%. Niby nie problem, zadarze się - tylko dlaczego ci
      goście robią wokół siebie tyle szumu?

Naprawdę są tymi, o których marzą Polacy? Przecież poglądy 12% ludzi to
      margines. I żadnym wytłumaczeniem nie jest to, że nasza scena czy życie
      polityczne jest takie a nie inne. Może byłoby lepiej gdyby więcej osób miało
      inne poglądy niż "polityka śmierdzi". Ale jest - jak jest. Poważne grupowanie
      polityczne bierze pod uwagę to, ile osób poiera jego poglądy.

Nigdy nie twierdziłem, że ludzie z pisu to kretyni czy mutanty (no może
      czasem ;). Nawet Kaczyńscy mają jakieś zalety jako ludzie (nie lubię ich, ale
      nie zamierzam być ślepy). Mają jednak jeden problem. Z Kaczyńskich politycy są
      jak z koziej dupy trąba. Nic wspólnego nie mają z mężami stanu. Są zaślepieni
      swoją wizją świata i swoim pomysłem na życie, nie dostrzegają innych ludzi.
      Deprecjonują wszystko co nie zgadza sie z ich wizją świata. A polityk z
      definicji musi być otwarty na to, co ludzie myślą i jak widzą świat (inaczej za
      bardzo przypomina fanatyka).

PiS to po prostu nieco bardziej męczący i dłuższy epizod typu "Stan Tymiński".
      Czkawka po zbyt pieknej zmianie ustroju. Chwilowy powrót PRL w szatach RP4.0
      • presentation1 Czy obliczyles? 12.09.06, 08:43
        Ile wedlug twojej matematyki popiera PO?
        Podobnie jak PiS .
        Wiec z czego sie cieszysz?
        • ozby Re: Czy obliczyles? 12.09.06, 08:53
          Masz rację,zgadza się i wcale się nie cieszę. Nie o to mi chodziło. Chcę
          jedynie zwrócić uwagę, że gdy ma sie kilkanaście procent poparcia, to trzeba
          uzywać nieco innej retoryki. Nie opierać się na wykluczaniu, potepianiu i
          krytkowaniu. PiS robiąc to sam sobie funduje zanik (bo to, że za rok nie będzie
          śladu po nawet tym marnym poparciu jest bardzo, bardzo prawdopodobne).
          Nie pisałem o PO. Nie wiem czy się utrzyma za rok. Ale będzie miała większe
          szasne, gdy postawi na zachęcanie, chwalenie i angazowanie.

To sa podstawowe zasady komunikacji społecznej.Spadek PiS mnie tak samo cieszy
          jak np. spadek liści z drzew. Z czego się cieszyć? W końcu to było do
          przewidzenia.

A poza tym. Co cię tak wzięło na te przeciwnieństwa? Dlaczego jak nie PIS to
          PO? Czy to jakieś naczynia połączone?
          • presentation1 Re: Czy obliczyles? 12.09.06, 08:56
            Czesciowo naczynia polaczone.Zator.I tyle.
      • remik.bz Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 08:46
        ozby napisał:

> Przy uwzględnieniu, że nie więcej niż 50% w ogóle to interesuje, wychodzi, że
        > PIS popiera niecałe 12%.

Nie masz racji niestety.
        Podstawową zasadą demokracji jest rzeczywiście "wola większości'. Ale
        ci ,których to "nie interesuje" , którzy nie idą głosowac, z definicji
        akceptują wole tych , którzy glosowali.
        Mówiąc wprost -rezygnacja z wyborów to mniej więcej to samo co oświadczenie :
        wybierzcie za mnie a ja to zakceptuje.
        Taka to juz jest ta demokracja.
        Dlatego jeśli 50 %wyborców "nie jest zainteresowane", to w praktyce ( pewnie
        Ci się to nie spodoba) zaakceptowało te 50 % wole głosujących- czyli PiS u
        wladzy.
        A jak się to "niegłosujacym" nie podoba , niech na drugi raz głosuja.
        • ozby Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 09:00
          > Dlatego jeśli 50 %wyborców "nie jest zainteresowane", to w praktyce ( pewnie
          > Ci się to nie spodoba) zaakceptowało te 50 % wole głosujących- czyli PiS u
          > wladzy.
          Tak właśnie demokrację rozumie PiS. I to nie jest moja wizja demokracji. To
          tylko zasada obliczania wyników wyborów. A do tego demokracja sie nie
          sprowadza. Zapytaj kogos z PiS-u na czym polega polityka. Powiedzą ci, że
          na "trosce o dobro wspólne". Celem demokracji jest troska nie tylko o dobro
          tych, którzy głosują. Gdyby tak było w Stanach ciągle byłoby niewolnictwo, a
          kobiety nie miałby prawa głosu. Powody dla których ktoś nie głosuje są bardzo
          różne. Czasem z własnej, a czasem nie z własnej woli.
          Liczy sie cała Polska, a nie jej wycinek. Jak ktoś olewa 90% ludzi to chyba nie
          bardzo mu zależy na "wspólnym dobru"?
          • presentation1 Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 09:05
            W USA zwyciezca bierze wszystko.W przenosni i doslownie.Zle porownanie.
            • ozby Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 12:52
              Chyba pomyliło ci się z rosją i bolszewikami
            • ziuta38 Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 13:25
              w USA sa dwie partie.
              i zawsze wynik jest niemal remisowy.
              ale tam jest inna kultura.
              nie ma galby,junkiera ,fritza,t-800,kataryny itd.
              tam sa partnerzy polityczni a nie przeciwnicy.
              wspolnym dobrem jest Ameryka.
              zydzi sa w rzadzie,ale pochodzenia nikt im nie wylapuje.
              nie wywiezli jeszcze bankow,ulic,kamienic i ziemi.
              norma jest ,ze dlugo to sie nie rzadzi,przychodzi zmiana
              i z tym sie zyje.
          • remik.bz Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 09:17
            No to co proponujesz? Aby ludzi silą zapędzać do wyborów?
            Jak ktoś nie chce głosować - jego sprawa. Ale niech nie narzeka ,że inni za
            niego źle wybrali. Niech uszanują wolę tych ,którzy są zainteresowani losem
            kraju i glosują.
            • ozby Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 12:51
              ja nic nie proponuję. jak się ma mentalność bolszewika (zwycięzca bierze
              wszystko)to się po prostu przegrywa wybory - tak jak zrobi za kilka lat PiS.
              Najśmieszniejsze będzie to, że wtedy będziesz już na nich wieszał psy. Założymy
              się?
              • remik.bz Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 13:17
                ozby napisał:

> ja nic nie proponuję. jak się ma mentalność bolszewika (zwycięzca bierze
                > wszystko)to się po prostu przegrywa wybory - tak jak zrobi za kilka lat PiS.
                > Najśmieszniejsze będzie to, że wtedy będziesz już na nich wieszał psy.
                Założymy
                >
                > się?

Nie pisałem ,że "zwycięzcza bierze wszystko".
                Ale opozycja tez bierze odpowiedzialność za kraj, nie może tylko "wkładać kije
                w szprychy".
                A co będzie przy nastepnych wyborach - nie wiem. Wiem tylko ,ze glosować
                trzeba , bo to kwestia odpowiedzialności.
                A na dzień dzisiejszy najbliższy jest mi PiS - chociaż widzę błedy. W końcu
                wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.

• arek64 Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 16:02
                  > A na dzień dzisiejszy najbliższy jest mi PiS - chociaż widzę błedy. W końcu
                  > wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.

Tak, jasne. Moherowy beret może popełniać błędy do woli - w końcu jest tylko
                  człowiekiem, no i najważniejsze - może pójść do spowiedzi i po ptokach. Jeżeli
                  nie-moherowy człowiek popełni błąd, to ścigany jest listem gończym.

Podwójna moralność, podwójna sprawiedliwość. Ech...
        • presentation1 Re: Nie masz racji, niegłosujący głosowali na PiS 12.09.06, 09:00
          Masz racje.Ci co przegrali manipuluja matematyka zeby udowodnic ze Ci co
          wygrali,nie maja wiekszosciowego mandatu.
    • presentation1 Zafundowali....... 12.09.06, 08:38
      sobie dobre humorki.
      Prezydent Tusk,Premier Rokita.Wszyscy przygotowani.Najciekawsze jest to ze
      nastepne wybory przegraja z kretesem.Po kazdym sondazu jak po wypiciu gorzaly-
      wesolo.
      Gorzej nastepnego dnia.Niemilosierny kac.
      • presentation1 Re: Zafundowali....... 12.09.06, 09:02
        PO ma jeszcze jedna szanse.Zastosowac wariant meksykanski.Tusk wygral i koniec.
        • e-4l Re: Zafundowali....... 12.09.06, 10:37
          Nie jest ważne czy u władzy jest Rokita, Tusk czy nawet jakiś dawny czerwony. Bardzo ważne jest, żeby u władzy nie było psycholi i oszołomów.
    • marzencic Re: Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - P 12.09.06, 08:44
      Cos mi sie widzi ten wzrost poparcia dla Platformy jak udzial FJN w wyborach
      w PRL-u. Brali udzial a nie wchodzili.
      Tez wystawiam posliniony palec i szukam wiatru na spokojnym morzu.
      Za duzo u nas klienteli darmowego zycia kosztem innych pracujacych aby wybory
      mialy cos odmienic.
      Wymieniaja sie tylko rozczeniowcy z prawej strony na lewa. A blok SLD zdobedzie
      wiele stanowisk w miastach i miasteczkach. Na wsia moze byc boj na noze i pobite
      butelki miedzy PiS, Samoobrona i PSL-em. Bo lakoci dla swoich przybedzie m.in. z
      EWG. Czesc rozdrapia swoi z Agencji Rabunku Rolnego , a czesc sie zmarnuje . Ale
      kogo interesuja takie drobiazdzki. Niestety nie wrozy to poprawy jakosci
      sprawowania wladzy.
    • posik Gdy Gó.. W. ogłasza to poparcie Platformy spada 12.09.06, 08:45
      Czaruj, czaruj łże gazeto bo to zachęci ludzi do odwrotnego oddania głosów.
      • util Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 08:54
        Słowa bez pokrycia - oto wasza metoda.
        Brk odpowiedzialności za kłamstwa - to wasza szansa.

Pogarda.
        • presentation1 Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 09:09
          Nie pamietasz ostatnich wyborow?Tu nie trzeba palca,wystarczy rozum
          • util Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 09:13
            presentation1 napisał:

> Nie pamietasz ostatnich wyborow?Tu nie trzeba palca,wystarczy rozum

A moze tak fakty, jakieś argumenty na dobry początek?
            Czy insynuacja jest już wystarczająca? Oświeć mnie.
            • xxxxxyyyyy Człowiek z zakolami raz już prowadził w sondażach. 12.09.06, 09:41
              I co? Nawet dziadek mu nie pomógł. Ani Maria Jan Boruta.
            • losiu4 Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 10:57
              util napisał:

> A moze tak fakty, jakieś argumenty na dobry początek?

naprawdę nie pamiętasz publikowanych w GW sondaży przed sejmowymi czy
              prezydenckimi wyborami? czy tylko udajesz?

Pozdrawiam

Losiu
              • swoboda_t Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 11:06
                Sondaże wykazywały pierwotnie prowadzenie PiS. Potem znaczną przewagę PO/Tuska,
                ale przed samymi wyborami poparcie dla nich wyraqźnie spadało - trend był
                oczywisty i każdy, kto ma choć blade pojęcie o badaniach wie, co to oznacza.
                Ale pisiorki tego nie przyznają, wolą wałkować swoją taorię o łże sondażach itp.
                • losiu4 Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 14.09.06, 13:02
                  sonadaże do samego końca wskazywały przewagę PO i Tuska, a niektóre myliły się
                  dość znacznie... zbieg okoliczności czy co?

Pozdrawiam

Losiu
            • eti.gda Re: Pokaz mi to palcem, gdzie GW zaczarowała. 12.09.06, 11:32
              util napisał:

> presentation1 napisał:
              >
              > > Nie pamietasz ostatnich wyborow?Tu nie trzeba palca,wystarczy rozum
              >
              > A moze tak fakty, jakieś argumenty na dobry początek?
              > Czy insynuacja jest już wystarczająca? Oświeć mnie.
              >
              Insynuacja jest wystarczająca, tylko trzeba sprawić, żeby ludznie w nią
              uwierzyli.
              "Kłamstwo powtarzane tysiąc razy zostaje w końcu przyjęte za prawdę". (Joseph
              Goebbels)
    • util Tylko PiS, Samoobrona i LPR!!! 12.09.06, 08:50
      Ta koalicja to ratunek dla Polski - autorytarni ignoranci, przestępcy i
      nacjonaliści - Polskę nic lepszego nie może spotkać!!!

I jeszcze po tysiaku dla nauczycieli, i jeszcze po dwa dla rolników!

I nie bedzie Niemiec...! Viva IV Kartoflana!!!
    • micra Historia jakby się powtarza 12.09.06, 08:53
      bo już kiedyś PO miała o 5% (5 punktów procentowych) większe niż PiS i jakoś nie
      przełozyło się to w trakcie wyoborów. Sondażownie powinny się dawno zwinąć ze
      wstydu, a tego nie robią.

Zwyczajna polityczna poprawność nakazuje mówić, że głosuje się na PO, tymczasem
      podczas wyborów jest inaczej i nagle zwycięża PiS. Ech...
    • przekumaty.gosc Im bardziej szampańskie nastroje "przed" 12.09.06, 08:59
      tym większa polewa z platfusków "po".
      Ech, życie niczego was nie nauczyło.
    • losiu4 Re: Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - P 12.09.06, 09:02
      no, sądząc z nagłówków artykułów podających sondaze az dziw, ze PiS nie ma
      ujemnego poparcia, bo co sondaż, to im spada :)

Pozdrawiam

Losiu
    • siedzeipisze SONDAŻ GWna 12.09.06, 09:02
      The besciak:
      PO-33%
      SLD-33%
      PSL-33%
      PiS,LPR,SO,PJKM...-1%
      • util Re: SONDAŻ GWna 12.09.06, 09:11
        Jeszcze opluj Gazetę za porażkę piłkarzy z Finlandią i
        nieudolność Fotygi, co sie będziesz ograniczał?!
        • presentation1 Re: SONDAŻ GWna 12.09.06, 09:13
          GW nie trzeba opluwac.Robi to za nas.Pluje sie sama
          • joaan1 Re: SONDAŻ GWna 12.09.06, 09:32
            A teraz się podetrzyj, pochlapałeś się.
            No i napluj jeszcze na Zycie Warszawy, bo ten tytuł zamówił sondaż
            • swoboda_t Re: SONDAŻ GWna 12.09.06, 11:04
              Aaaaa, nie, nie, nieeee. Życie WArszawy jest cacy, bo propisowskie. A ten sądaż
              to tak naprawdę zamówiła GW i tylko potęga ukłądu spododowala, że ukazał się na
              łamach ŻW.
        • siedzeipisze Re: SONDAŻ GWna 12.09.06, 14:18
          śmieszne odpowiedzi neolewackichpostkomuchów , hehehe

może jakieś konkrety

przegrywasz na starcie:
          www.pgb.org.pl/pdf/smith_2005.pdf
          www.pgb.org.pl/index.php?id=103
          www.pgb.org.pl/index.php?id=gal&m=7&s=1&a=54
    • amanasunta53 Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - PiS 12.09.06, 09:18
      Proponuję w kolejnej sondzie zadać pytania:
      1.Czy uważasz ,że Polsce potrzebne są rzady ludzi rozsądnych i odpowiedzialnych?
      2.Uzasdnij dlaczego rządzić ma PO?
      • pierot6 amanasunta53.. przeczytaj wywiad z Jurkiem ! 12.09.06, 09:28
        to znajdziesz odpowiedż.. tak zakłamanych ludzi,można spotkać tylko wśród
        PIS ,komuchów,i w sekcie Rydzyka!..Podaj kilka nazwisk z PIS-u, których
        nazywasz "rozsądnymi i odpowiedzialnymi"...
        • eti.gda Re: amanasunta53.. przeczytaj wywiad z Jurkiem ! 12.09.06, 11:36
          pierot6 napisał:

> to znajdziesz odpowiedż.. tak zakłamanych ludzi,można spotkać tylko wśród
          > PIS ,komuchów,i w sekcie Rydzyka!..Podaj kilka nazwisk z PIS-u, których
          > nazywasz "rozsądnymi i odpowiedzialnymi"...

Może i są tacy, ale nie dopuszcza się ich do głosu. Tak jest też w innych
          partiach.
    • junkier Komuchy z SLD nadal nisko, i dobrze. Szkoda ze 12.09.06, 09:18
      Komuchy z SLD nadal nisko, i dobrze.

Szkoda ze sondaz nie pokazal "poparcia" dla kuglarzy, wlasciwie mozna by smialo
      powiedziec sprzedawczykow (glosowali preciw Polsce w Parlamencie Europejskim
      razem ramie w ramie z wrogami Polski i Polskosci, trzeba o tym pamietac), wtedy
      dopiero Onyszkiewicz i popierajacy go salon moze by troche otrzezwieli.
    • kozaczek3 Tanie państwo i nowe etaty dla kolesi partyjnych 12.09.06, 09:18
      I zmarnowane miliardy z przyrostu gospodarczego.
      Robol podciągnie, ale wszystkiego nie załata.
    • qavtan Sondaż: Wzrasta poparcie Platformy, spada - PiS 12.09.06, 09:26
      papa mohery, pisy, giertychy, leppery i komuchy obyście ponieśli klęskę w
      wyborach samorządowych.
      Mam nadzieję, że Polacy przejrzą na oczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka