pizza 03.02.07, 08:55 o i to jest piękna historia! aż się łezka w oku kręci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anwb Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 09:35 Niemozliwe! A ja myslale, ze te gre wymyslil Jan Pawel II !! Odpowiedz Link Zgłoś
darren.p Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 10:59 A ja myslałem, że masz mózg. A ty masz szczypiorek ( pewnie nie tylko w mózgu) Odpowiedz Link Zgłoś
trzeciawiedzma A ja kiedys gralam w reczna :) 03.02.07, 10:25 Jedyna gra, w jaka gralo sie w mojej podstawowce, byla reczna. Siatkowke pozanalam dopiero w liceum. Sentyment do recznej mam wiec ogromny - pewnie tez dlatego, ze to jedyna gra zespolowa, ktorej zasady naprawde rozumiem ;) (pomimo wysilkow mojego meza, zeby mi wytlumaczyc, o co chodzi w noznej) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 11:47 I jak zwykle ignorujecie historie polowy dzisiejszych ziem polskich. Na Górnym Slasku przykladowo gralismy w handball duzo wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 11:49 To napisz cos o tym, zeby sie wszyscy dowiedzieli. Jak nie teraz, to kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Leguny wykomblinowali grę 04.02.07, 06:38 Eeeech Poloki - sam mocie bajspil: miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3893729.html Synek, na poczontek styknie ? W szkata, szachy, fusbal, handbal, .... to my republika biolego orla i czornego orla uczyli. I tak je durs jesze dzisiej. :) Nosz adler je niy bes cufal ZLOTY (na niybieskim tle) !!! PS: AUTONOMIA! Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 12:33 Szczypiorniak - zawody w rwaniu szczypiorku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorn Prawidłowo piłka ręczna 03.02.07, 13:29 Prawidłowa nazwa gry o której mówimy brzmi " Piłka Ręczna". Szczypiorniakiem nazwana została gra obozowa, która jak wynika z tekstu różniła się bardzo od gry w piłkę ręczną.Przenoszenie nazwy tamtej gry na piłkę ręczną taką jaką dzisiaj znamy jest jakimś sentymentalnym infantylizmem chociaż sama nazwa "Szczypiorniak" zasługuje na zapamiętanie jako kategoria historyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jvenables14 Sam jesteś infantylny. Szczypiornista fajnie brzmi 03.02.07, 15:46 Szkoda, że w szkołach prawie nie ma zajęć z szczypiorniaka. Na pewno to lepszy sport niz murzynsko-jankeska koszykówka. Odpowiedz Link Zgłoś
lubin87 Nieprawda, nazwa to zasługa sprzątaczki .... 03.02.07, 15:20 ..., która w 1915 r. wpadła nagle do szatni reprezentacji piłki ręcznej obozu w Jaworznie i zobaczyła wcinającego kilogramy SZCZYPIORU spoconego piłkarza ręcznego Jędrzeja Waglewskiego. Z przerażenia krzyknęła tylko: "To ci szczypiornista!!!!" i padła trupem. I tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek33 PZPR 03.02.07, 16:11 Ale wy na tym forum wszyscy pieprzycie głupoty. Jak jeden. Już od samego początku ludzie którzy grali w szczypiorniaka myśleli. A wy. Nic. Oni już wtedy wiedzieli jak będzie się nazywał ten związek tylko bardzo niezręcznie byłoby go skracać. No bo jak: Polski Związek Piłki Ręcznej to nic innego jak nasze "ukochane przez lata" PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 16:12 a cóż to za kosmici? ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 16:55 No to dlaczego nie Polski Zwiazek "Szczypionistów" ? Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti Obie nazwy są dobre! 03.02.07, 18:48 przynajmniej jest o czym gadać www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006 Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 19:26 pizza napisał: > o i to jest piękna historia! aż się łezka w oku kręci "Piłka ręczna pojawiła się na przełomie XIX i XX w. w Niemczech i w Danii." co pra-dziadzio byl w Wermahcie dlatego łezka w oku się kręci ? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Leguny wykomblinowali grę 03.02.07, 20:11 Zaden "profesor" z Ukrainy sie dzisiaj ci do ciebie zgodnie z waszymi partyjnymi obyczajami nie dobral i w zly humor wpadlas? Odpowiedz Link Zgłoś
minister2 Re: Oj Ambara 03.02.07, 22:17 Oj Ambara Ambara. Wczoraj ten profesor w telewizji powiedział: Wara od mojej profesury! Cha, cha cha. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Oj Ambara 04.02.07, 12:34 Nie Ambara tylko Aramba. No, jeszcze by sie kto przejmowal tym, co ten "profesor" wygaduje. Mniejsza z nim. Z drugiej strony moze to "wara od mojej profesury" oznaczlo, zeby sie Jola do niego nie zblizala. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 a może byś się ciemna maso 03.02.07, 23:30 dorobiła wreszcie słownika?? w e h r m a c h t - tak trudno zapamiętać?? Odpowiedz Link Zgłoś