Dodaj do ulubionych

Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim

17.04.07, 17:10
A co to obchodzi HISTERYKÓW z IPNu i innych klakierów PiSuaru.
Ważne, że są igrzyska i kozioł ofirany.
Obserwuj wątek
    • zgryzliwyzenek A wiec tam tez to widza 17.04.07, 17:13

PiS: Przeproscie i Spieprzajcie.
      • login.gazeta1 Jaruzelski nie miał wyboru.Mimo że był karierowicz 17.04.07, 17:17
        em o czy świadczy jego agenturalna działalność, zachował się racjonalnie. A Ruskich dobrze znał z własnej zsyłki.
        • aplus blah blah blah ... 'teraz jestem komunista a jak 17.04.07, 17:23
          mi nie wyjdzie to sie zrobie kapitalista .. a jak mi nie wyjdzie to zapisze sie
          do .. Koreii Polnocnej ' tak mozna podsumowac paplanie Gorbaczowa i tej calej
          Dumy
          • aplus PS. zrozum ze Gorbaczow to nikczemny czlowiek, 17.04.07, 17:25
            gdyby mial kase, gdyby wyscig zbrojen go nie wykonczyl to bys wpieprzal teraz
            kartofle i dalej mial kartki na cukier
            • poszeklu Bronia swojego agenta. Gotowi go wykrasc 17.04.07, 18:30
              Jako bohater narodowy Zwiazku Socjalistycznych Republik Radzieckich
              (CCCP) i laureat Platynowo-Zlotego Orderu Zwiazku Radzieckiego
              najwyzszego odznaczenia, ktore TYLKO OBYWATEL ZSRR mogl otrzymac,
              Jaruzelski moze liczyc na interwencje Rosyjska.
              • lechoo Re: Bronia swojego agenta. Gotowi go wykrasc 17.04.07, 18:41
                Jesteś zaślepiony nienawiścią jak i całe plugawe prawactwo.
                Najśmieszniejsze w tych bredniach jest to, że coś takiego jak Platynowo-Złoty
                Order Związku Radzieckiego nie istnieje. Nie ma nawet czegoś takiego jak Order
                Związku Radzieckiego.
                Wracaj do gimnazjum i się doucz!
                • aplus zobacz poszeklu ile postow usuneli, co za ludzie, 17.04.07, 21:56
                  w jakim kraju my zyjemy ?
            • kazik.k Re: PS. zrozum ze Gorbaczow to nikczemny czlowiek 17.04.07, 19:01
              bredzisz aplus-gdyby nie gorbaczow jego"pierestrojka" i "glasnosc" nie byloby
              wolnej polski.gdyby nie wycofal swoich tysiecy czolgow z europy kuglarskie
              sztyczki watykanu z jp2 na czele trwaly by do dzisiaj zachod nie kiwnalby
              palcem! nie oszukuj sie facet!pomysl troche i nie pisz glupstw.polska powinna
              dziekowac przede wszystkim jaruzelskiemu.wprowadzajac stan wojenny zapobiegl
              kolejnemu rozlewowi polskiej krwi na ulicach.pomysl o budapeszcie 56.byc moze
              jacys oszolomi by tego chcieli by pokazywac kolejna "martyrologie".dobrze ze tak
              sie nie stalo!
          • mch1983 bla bla bla jedni zrodniarze są ok inni nie 17.04.07, 17:25
            tak można podsumowac ałe te gadanie IPNu i reszty Kaczej gromadki
            • aplus Re: bla bla bla hahha Gorbaczow obronca demokracji 17.04.07, 17:28
              hahahahaha
          • mayday100 [...] 17.04.07, 17:29
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • janka2006 Re: A wiec tam tez to widza 17.04.07, 17:18
        Odwalcie się od tego człowieka, moja matka była w Solidarności i była
        internowana, dawno im wybaczyła i nie życzy sobie tych szopek palanty jedne!!
        Jesteście 1000% gorsi od tych, których sądzicie bydlaki jedna !!
        • achodorowski Re: A wiec tam tez to widza 17.04.07, 17:24
          Dokładnie Janko, ja mam też tego dosyć. Niech oni sobie idą w diabły te mściwe
          pały, oni są gorsi o UB i SB, Inkwizycja cała.
    • kabu12 Nie tylko On ! 17.04.07, 17:20
      My społeczeństwo polskie mamy też obowiązek bronić Wielkiego Polaka,
      człowieka - patrioty( zresztą jak się okazuje jedynego)przed sforą
      prawicowych kundli, człowieka , któremu zawdzięczać możemy bezkrwawą zmianę
      systemu politycznego w Polsce !Zróbmy wszystko jako społeczeństwo , aby
      utrącić te łapy wyciągane do patrioty - Polaka .Panie generale ,społeczeństwo
      Polski jest Panu wdzięczne i nigdy Panu tego nie zapomni !!!!!!!
      • wojtek45-1 Re: Nie tylko On ! 17.04.07, 17:27
        napisze cos takiego:
        mam mieszane uczucia w stosunku do Generała Jaruzelskiego.
        fakt złamania konstytucji PRL nie budzi watpliwości
        czy groziła nam inwazja sowiecka??
        Cholera wie.
        Ale ja będąc w wojsku w 1980 roku cwiczyłem z kolegami,cały czas strzelanie z
        ppk czyli rakiet przeciwpancernych, coby sie za darmo nie dac ruskim
        • kazik.k Re: Nie tylko On ! 17.04.07, 19:54
          facet twoj zapal mnie poraza!wiesz ile czolgow mial w europie zsrr ?roznie to
          podaja ale ok 50 tys.rozjechali by nas w pare godzin nie mowiac o ilosci
          ofiar.ale mnie irytuje cos innego.niejaki pan plk kuklinski.endecka sfora uwaza
          go za bohatera ja natomiast za zwyklego zdrajce i sprzedawczyka!otoz ta sfora
          odznaczala tego zdrajce za-uwazaj:za to ze uprzedzil zachod o przygotowaniach
          inwazji na polske.sam czytalem jego broszurke ktora krazyla po kraju i podawala
          jak to rosjanie przygotowuja ladowiska dla spadochroniarzy radiostacje polowe
          przygotowuja rejony koncentracji jednostek pancernych itd itd.slowem byla to
          powazna realna grozba ataku na polske.o tym ze PAN GEN.JARUZELSKI postapil
          slusznie wprowadzajac stan wojenny przekonala mnie wlasnie ta broszurka tego
          zdrajcy!sfora kundli ujadajacych na generala o tych informacjach kuklinskiego
          jakos nie wspomina!manipulacja faktami to specjalnosc kurdupli a klamstwo ich
          religia!pozdrawim cie wojtek 45-1 ja tylko mialem w malym palcu D-44.wiesz co to
          bylo?tez cwiczylismy tosamo co ty.pozdrowienia.
      • zigzaur Re: Nie tylko On ! 17.04.07, 17:28
        Powiedz to rodzinom zamordowanych przez jaruzelowców Polaków.
      • achodorowski Re: Nie tylko On ! 17.04.07, 17:36
        kubu12 -> daj spokój, stajesz się pisiowaty, a to jest smutne.
    • a.k.traper szlachetność polityczna i obecna koalicja che,che 17.04.07, 17:23
      co prawda w Rosji tez szlachetnie postępowano, pod stienku!
    • kina9 Panie Gorbaczow. Z największym szacunkiem 17.04.07, 17:25
      .. bo to dzięki Panu mamy wolną Polskę ale niestety Jaruzelski ponosi winę
      za dużo spraw ze stanem wojennym włącznie i powinien za to ponieś KARĘ.
      • zigzaur Re: Panie Gorbaczow. Z największym szacunkiem 17.04.07, 17:29
        Wolną Polskę to mamy dzięki Ronaldowi Reaganowi

(a także dzięki samodestrukcyjności komunizmu, który zniszczył sam siebie).
        • joushua [...] 17.04.07, 17:34
          • kina9 youshua czy twój drugi nick to"Polak"- Pedał? 17.04.07, 18:14
            Podejrzany jesteś. Przypominasz mocno słynnego internetowego pedała "Polaka"
            Macie m.więcej podobne zainteresowania czyli pieprzenie o "dupie Maryni"
            W zasadzie GW powinna założyć czarną listę internetowych zboczeńców seksualnych
            nie po to aby wam zabronić zabierania głosu ale żeby internauci wiedzieli z kim
            mają do czynienia.
            • joushua Nie, na drugie mam Kina PiSda... :-) 17.04.07, 18:22
              ...
              • janunia6 Czy youshua to po żydowsku ch.. Józefa" 17.04.07, 18:27
                Z twoich wypowiedzi można wysnuć takie wnioski. Jako, że mózgu najwidoczniej
                nie masz to może pozostał ci ten jedyny organ którym mężczyzna może się chwalić?
                Ale to chyba wszystko co w tobie pozostało od momentu kiedy cię jakaś poczwara
                spłodziła.
        • kina9 Oj głupiś ty głupiś 17.04.07, 18:05
          Gdyby Ruskie chciały za wszelką cenę utrzymać Polskę to i Reagan by nam nie
          pomógł.
          Szkoda ,że tak mało pisze się o roli Gorbaczowa w wyzwoleniu Polski i innych
          demoludów.
          Wręcz zatraca komizmem podkreślanie roli jakiś KORów itp. śmiesznych organizacji
          w wyzwoleniu Polski. No cóż historycy piszą tak jak władza prikaze.
        • 1europejczyk Wolną Polskę to mamy dzięki Ronaldowi Reaganowi 17.04.07, 19:37
          Wolna Polska mamy glownie dzieki Polakom, ktorzy o nia pokojowo i wytrwale
          walczyli w PRL-u, ktorzy potrafili jak nieomal nigdy w naszej histori
          wykorzystac nadazajaca sie okazje, ktora zawdzieczamy zarowno skutecznej
          polityce RR jak i w duzej czesci historycznemu zbiegowi okolicznosci w ktorym
          JPII mial rowniez swoj znaczacy udzial.

• kina9 Mylisz się i to bardzo mocno 17.04.07, 19:50
            Znaczenie JPII jest żadne!!. Amerykanie nie wiele więcej.
            Jeszcze raz podkreślam, że gdyby nie same Ruskie to nikt Polsce by nie pomógł.
            • topol-m Re: Mylisz się i to bardzo mocno 18.04.07, 09:15
              Witam,

Masz całkowitą rację, tylko że prawoskrętnym się powtarzało od maleńkości, że
              Polskę wyzwoliły w 89-ym krasnoludki i papież, w dalszej kolejności solidarność
              wspierana przez braci amerykanów z Lechem Wałęsą na czele. Smutne

kina9 napisał:

> Znaczenie JPII jest żadne!!. Amerykanie nie wiele więcej.
              > Jeszcze raz podkreślam, że gdyby nie same Ruskie to nikt Polsce by nie pomógł.
              • kina9 Jestem przeciwko zakłamywaniu histori!!!! 18.04.07, 11:28
                I tylko to mną kieruje. Żadne lewicowe czy prawicowe sympatie.Pamiętam
                dobrze tamte czasy i dlatego twierdzę, że kłamstwem jest przecenianie roli
                KORu, Solidarności, czy ludzi typu Wałęsa.
                Ustrój padł nie dlatego,że była aktywna opozycja . Reżim upadł bo kierowana
                przez komunistów gospodarka była tak niewydolna, że rząd nie mógł zapewnić
                tego co prymitywny naród potrzebuje tj."schabowego" i wódę.Kto ma inne zdanie
                na temat niech poczyta jak daleko tzw. lud może się posunąć. chodzi mi o
                MODLITWY praqcowników Farmutilu?/ firmy Stokłosy/którzy za "kromkę chleba"
                zachowują się jak Qwa na ulicy.
                Gdyby komuniści zapewnili"ludowi" to co on najbardziej potrzebuje to "pies z
                kulawą nogą" nie spojrzałby na KORy itp. organizacje.
                Drugi warunek upadku to DOBRA WOLA GORBACZOWA.Gdyby na miejscu tego CZŁOWIEKA
                siedziało takie stare padło jak Czernienko, Greczko, Breżniew i wielu wielu
                podobnych, to niezależnie od tego co zrobiła Ameryka, żylibyśmy dalej w
                komunistycznym BAGNIE.
                Dalej podtrzxymuję,że rola JPII jest ŻADNA.Być może ,że ten człowiek był
                cudotwórcą/ jak się oststnio dowiadujemy? to i tak nie miał on żadnego wpływu
                na los wydarzeń w Polsce.
                Jeszcze raz podkreślam, że jest wielkim oszustwem historycznym porównywanie
                Wałęsy z GORBACZOWEM, i nadawanie zbyt wielkiej roli opozycji.
                Ładnie i skrótowo na ten temat napisała poniżej Pani Izabella.
                Pozdrawiam
          • zigzaur Re: Wolną Polskę to mamy dzięki Ronaldowi Reagano 17.04.07, 21:00
            Po prostu, w latach osiemdziesiątych po stronie Zachodu akurat wystąpiło wiele
            tytanicznych osobowości: Jan Paweł II, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Lech
            Wałęsa itd.

Natomiast po stronie Wschodu były zdechlaki: Breżniew, Andropow, Susłow, Czernienko.

Walka Polaków - zgoda. Ale autodestrukcyjny potencjał komunizmu też miał swoje
            znaczenie.
      • izolda11 Ładne jaja.Kuroń,Modzelewski etc. obalili ustrój 17.04.07, 20:03
        Trzeba być ładnym idiotą aby w takie cuda wierzyć. Z debilami zabierającymi
        głos na forum nie ma co polemizować.
        Porąbane prymitywy. Gdyby nie GORBACZOW to byście dalej siedzieli w norach i
        pobrzękując nucili Janczarskiego albo kontestowali jak to bezjajowa polska
        ynteligencja potrafi, gdzieś tam w jakiejś "piwnicy".
        • izolda11 Chlejąc wódę. 17.04.07, 20:04
    • majster_g Rosyjska Duma uczy Polakow szlachetnosci 17.04.07, 17:26
      Obecny rzad ciagle daje powody do radosci rosyjskiej Dumie.
    • zigzaur No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:27
      Jaruzelskiego i Kiszczaka, aby powołali go na świadka obrony. Dlaczego nie?
      Jeśli jest w stanie zeznać coś istotnego, niech zeznaje.

Gwoli ścisłości, Gorbaczow ma na rękach ludzką krew. To on kazał mordować
      Litwinów, Gruzinów, Azerów i Ormian (chociaż być może zapomniałem o jakichś
      narodach).
      • allajah Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:30
        macie jakies fonie rosyjskie we lbach - dupa panstwowa w rosji i wielebny
        gorbaczow haha - demokraci - blagam Was...
        a caly WRON do wiezienia, zdegradowac...
        Gowno mnie obchodzi gdzie miales matke, mnie obchodzi sprawiedlwiosc
        (mialem to samo - i nigdy nie zapomne jak do mnie majacego 7 lat z gnatami do
        chaty wpadli!) Polska nigdy nie bedzie z nich dumna, to czarna KARTA w historii
        tego kraju!
        • mayday100 Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:35
          Niektórych gó.. obchodzi twoje pisanie!
        • 1utek Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:47
          allajah napisał:
          > a caly WRON do wiezienia, zdegradowac...
          > Gowno mnie obchodzi gdzie miales matke, mnie obchodzi sprawiedlwios

Wierzę Ci. Myślę, że piszesz szczerze. Bo czegóż tak krwiożercza istota pragnęła by więcej.
      • mayday100 Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:34
        zigzaur napisał:

>
        > Gwoli ścisłości, Gorbaczow ma na rękach ludzką krew. To on kazał mordować
        > Litwinów, Gruzinów, Azerów i Ormian (chociaż być może zapomniałem o jakichś
        > narodach).

Przypomnij kiedy... i z jakich powodów.
        • allajah Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:36
          rozumiem ze dla Ciebie wazne sa powody rzezi...
          poczytaj historie
          ale te prawdziwą
          • mayday100 Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 17:43
            allajah napisał:

> rozumiem ze dla Ciebie wazne sa powody rzezi...
            > poczytaj historie
            > ale te prawdziwą

puste gadanie!
        • zigzaur Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 21:02
          Wilno - normalne dążenia Litwinów do niepodległości.

Kaukaz - konflikt etniczny w Górnym Karabachu (miasto Stefanakert).

W wyszukiwarkach znajdziesz co trzeba.
          • kacap_z_moskwy Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 18.04.07, 13:18
            Najperw poczytaj, a potem pisz :)
      • joushua Zigzaur, mala PiSdo, ze ci sie tak chce pisac..:-) 17.04.07, 17:41
        :-)
      • kazik.k Re: No to niech Gorbaczow zgłosi się do adwokatów 17.04.07, 20:11
        nie bredz facet glupot!gorbaczow nie kazal nikogo mordowac.chyba jestes swiezo
        po rekolekcjach u zlodzieja i oszusta z torunia ksywa "ojciec" widac tu wyraznie
        indoktrynacje i wplywy tego cuchnacego radya marya.rr to mial taka sile jak
        modly jp2 czyli zero.zachod nigdy by nie zaryzykowal konfliktu w polskiej
        sprawie.watykan tylko judzil i slal miliony dolarow dla tej opozycji./ciekawe
        czy ten ipn kiedys wdrozy sledztwo w tej sprawie i wyjasni co sie z ta swieta
        forsa stalo?/obecni "wladcy polski" nie dorastaja do piet GENERALOWI!
    • signal IPN to sługusy Kaczyńskich 17.04.07, 17:30
      dostają wytyczne i realizują zgodnie z przewodnią siłą partii PiS.
    • junkier Komintern w akcji, jeszcze tylko KPP Jaruzelowi 17.04.07, 17:32
      Komintern w akcji, miedzynarodowka antykomunistyczna razem:), jeszcze tylko b.
      KPP Jaruzelowi glejt moralnosci wystawi i bedzie cacy, pomnik bedzie mozna temu
      sowieckiemu agentowi stawiac!

A moze byc tak GW przypomniala slynny wywiad w ktorym od Najwyzszego Guru
      Salonu Jaruzel tytul "czlowieka honoru' poluczil?
    • pies_na_lewizne Rosja broni nacenniejszego i najwierniejszego 17.04.07, 17:32
      Rosja broni swojego nacenniejszego i najwierniejszego agenta - zdrajce Polski.

Poparcie Ruskich to tylko jeszcze jeden dowod wiecej na to, ze reprezentowal
      ich interesy w priwislanskoj oblasti.

Pod sad i do kryminalu.
      • junkier Re: Rosja broni nacenniejszego i najwierniejszego 17.04.07, 17:35
        Nic dodac, nic ujac.

pies_na_lewizne napisał:

> Rosja broni swojego nacenniejszego i najwierniejszego agenta - zdrajce Polski.
        >
        > Poparcie Ruskich to tylko jeszcze jeden dowod wiecej na to, ze reprezentowal
        > ich interesy w priwislanskoj oblasti.
        >
        > Pod sad i do kryminalu.
        • milosnik_watykanu Re: Rosja broni nacenniejszego i najwierniejszego 17.04.07, 17:39
          oj debilne pisbydlo , co polska mogla w tym czasie zrobic ?? nic i lepiej ze
          zrobili to polacy niz ruscy z dderowcami
      • mayday100 Gorbaczow przyszedł do władzy w 1985 r. 17.04.07, 17:39
        pies_na_lewizne napisał:

> Rosja broni swojego nacenniejszego i najwierniejszego agenta - zdrajce Polski.
        >
        > Poparcie Ruskich to tylko jeszcze jeden dowod wiecej na to, ze reprezentowal
        > ich interesy w priwislanskoj oblasti.
        >
        > Pod sad i do kryminalu.

Co ty bredzisz. Gorbaczow został Gen. sekretarzem w 1985 roku. Może zdajesz
        sobie sprawę, że stan wojenny był wprowadzony w 1981?
    • joushua Tchorzliwe PiSdy! Odczepcie sie od Generala! 17.04.07, 17:33
      !!!
    • joushua Dlaczego PiSda Zigzaur wypelza tylko podczas 17.04.07, 17:35
      publikacji o Rosji? Troche to podejrzane... :-)
    • piskoala Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:35

a ja się WSTAWIAM na własny rachunek

----
      poTworki, PiSekciarze, PRLe
    • yurekbis Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:35
      Miejcie szacunek dla Wszystkich ofiar stanu wojennego i nie broncie ludzi
      ,ktorzy w pelni zasluzyli na kare w imie pamieci tych ofiar.
      Jaruzelski i jemu podobni sa odpowiedzialni nie tylko za Grudzien 81 ale za
      Grudzien 70,Radom 76 i inne tlumione przez komunistow zrywy
      niepodleglosciowe,narodu polskiego.
      • achodorowski Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:41
        yurekbis -> wiesz co, jak byś się dobrze wczytał, to dwie "rewolty" były
        spowodowane podwyżkami cen art. spożywczych. Zastanawiam się co by się teraz
        stało, jak ceny kilka razy drożeją dzisiaj, np. gaz. Powinna trwac wojna i to
        od kilku ładnych lat. Siedzimy jak te pierdoły, lub cieleta przed rzeźnią i
        czekamy zamiast ogłosić strajk generalny i pozbawić władzy tych oszołomów, nie
        można tak siedzieć i biernie patrzeć, zobacz na górników, teraz mozna
        powiedzieć, że pewien sukces odniosły feministki, mają baby jaja !!
        • yurekbis Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:47
          achodorowski napisał:

> yurekbis -> wiesz co, jak byś się dobrze wczytał, to dwie "rewolty" były
          > spowodowane podwyżkami cen art. spożywczych. Zastanawiam się co by się teraz
          > stało, jak ceny kilka razy drożeją dzisiaj, np. gaz. Powinna trwac wojna i to
          > od kilku ładnych lat. Siedzimy jak te pierdoły, lub cieleta przed rzeźnią i
          > czekamy zamiast ogłosić strajk generalny i pozbawić władzy tych oszołomów, nie
          > można tak siedzieć i biernie patrzeć, zobacz na górników, teraz mozna
          > powiedzieć, że pewien sukces odniosły feministki, mają baby jaja !!

Nawet fakt,ze nazywasz sluszne protesty robotnikow,bez wzgledu jakie mialy
          podloze,rewoltami,swiadczy,ze nie rozumiesz nic.
      • jb777 Do yurkabis 17.04.07, 17:56
        Jurekbis napisał
        >Miejcie szacunek dla Wszystkich ofiar stanu wojennego i nie broncie ludzi
        ,ktorzy w pelni zasluzyli na kare w imie pamieci tych ofiar.
        Jaruzelski i jemu podobni sa odpowiedzialni nie tylko za Grudzien 81 ale za
        Grudzien 70,Radom 76 i inne tlumione przez komunistow zrywy
        niepodleglosciowe,narodu polskiego.<

Szacunek mam. Ale czy obrona Jaruzelskiego wyklucza ten szacunek? Czy nie wolno
        mieć swojego zdania? Czy kara dla generała to jedyna droga upamiętniania ofiar?

Stworzono konstrukcję prawną - zbrodnia komunistyczna. Każde państwo ma na
        swoim sumieniu jakieś ofiary. Jeżeli tak winno im zadośćuczynić. Nie zuważyłem
        żeby nasze jakoś załatwiło ten temat.
        • lugner.bakayaro Re: Do yurkabis 17.04.07, 20:08
          osobiscie powiem tyle .. ze nadstaw drugi policzek wtybacz wroga twoim i tak
          dalej chrzescijanie .. zemsta jest grzechem i to powaznym wiec cale wy
          parawicowe lajno albo jestescie chrzescijanami albo sie zdecydujcie to pierwsze

po drugie cala ta dyskusja jest idiotyczna ani popierajacy gr jaruzelskiego ani
          jego przeciwnicy nie UDOWODNIA swoich racji .. historia potoczyla sie tak jak
          sie potoczyla i gdybanie czy by ruskie weszli czy nie mozna zostawic folozofom
          .. jedno ejst pewne ze ruskie nie weszli mamy demokracje a wy wybralicie w tej
          waszej demokracji mali ludkowie faszsytow z pisu maniakow religijnych z lpr
          zlodziei i zboczencow z samoobrony LOL jesli bym byl krolem kazal bym
          wypedzic z kraju wszystkioch chrzescijan niech spieprzaja do watykanu debile
          jedne niedouczone
      • 1utek Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:57
        yurekbis napisał:

> Miejcie szacunek dla Wszystkich ofiar stanu wojennego i nie broncie ludzi
        > ,ktorzy w pelni zasluzyli na kare w imie pamieci tych ofiar.
        > Jaruzelski i jemu podobni sa odpowiedzialni nie tylko za Grudzien 81 ale za
        > Grudzien 70,Radom 76 i inne tlumione przez komunistow zrywy
        > niepodleglosciowe,narodu polskiego.
        Masz rację. Można nie bronić generała ale równocześnie pozostawić go już w spokoju. Tego złego co wydarzyło się w latach osiemdziesiątych nawet dzisiaj nie sposób ocenić jednoznacznie. I nie sposób odwrócić. Gdybyśmy wtedy byli tacy mądrzy jak dziś...Ale minęło ćwierć wieku i wszyscy jesteśmy mądrzejsi o te 26 lat. Mądrzejsi mądrością zbiorową, doświadczeniem narodu.
    • realista1000 Jest niewinny,bo...był wzrost gospodarczy-logika 17.04.07, 17:37
      ruska? Rosyjska Duma go broni - nic dziwnego - swój swego broni
    • todundliebe Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:40
      Ormowcy politycznej poprawności z GW decyduja co jest humanitarne? A sciganie
      nawet po smierci gen. Pinocheta przesladowania jego bliskich o to juz jest
      humanitarne.
      • mayday100 Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:53
        Prowokujesz, prawda? Normalny człowiek czegoś takiego nie napisze...50 000 osób
        zamordowanych, 30 000 “zaginionych” oraz 400 000 osób więzionych przez Pinocheta
        porównujesz do Jaruzelskiego?
        • todundliebe Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:05
          Jestes historykiem po WUMLu i dopisujesz zera. Tzw. „postępowy świat“rzucił się
          na generała Pinocheta, rzucił się nie w poczuciu sprawiedliwości, by sprawca
          czyichś cierpień i śmierci miał pozostać nieosądzony.Bo na tle stulecia w
          którym grasował Stalin i Hitler, w którym miliony chinczyków gineło w „obozach
          reedukacyjnych“, w którym popierany bo„postępowy” absolwent paryskiej Sorbony
          Pol Pot wymordował w małej Kamboży 2 miliony własnego narodu (bez komór gazowych
          i bez Syberii).Gdzie likwidowanie całych narodów było częścią ideologii
          tworzącej przyszły raj na ziemi, to robienie z Pinocheta wielkiego zbrodniarza
          zakrawa na żart. Pinochet do tej kategorii nie należy. Terror, za jaki odpowiada
          to brutalne zdławienie rewolucji, przy którym, tak to już bywa, ucierpiała jakaś
          liczba osób niewinnych i przypadkowych. Jestem daleki od tego żeby lekceważyć
          śmierć tysięcy czy nawet jednego człowieka, skoro gdzieś indziej gineły miliony.
          Pragnę tylko zapytać, jakiż jest powód tego zmasowanego ataku „postępowego
          świata“ akurat na Generale Pinochecie? Gdy tymczasem wyznawcy Stalina czy Pol
          Pota brylują w parlamentach. Gdyby czołowi politycy na świecie w każdym swoim
          wystąpieniu publicznym mówili, że wojna w Czeczenii jest brudna to trwała by ona
          nie 10 lat a dwa miesiące.Tymczasem, podczas trwania inwazji „postępowa europa“
          przyjmowała agresora do Rady Europy. Ale były inne preferencje-trzeba było
          bronić Jelcyna, jako jedynego obrońcę demokracji. Co zrobi teraz „postępowy
          świat“? W Koreii prześladowania gorsze niż w Rosji za Stalina. A Chiny? A Kuba
          pod rządami F. Castro tyrana który utrzymuje komuniatyczny skansen. Kobieciarza,
          którego traktuje się z sympatją a nawet z przjażnią, mimo świadomości zbrodni
          których dokonał i dokonuje. I pytanie, po co, za czyje pieniądze i na czyje
          zlecenie jechali do Chile ci wszyscy zaginieni.
          • peraspera Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:22
            Jeśli się mylę, to Ty zacząłeś post o Pinochecie? Natomiast niektóre dane są tu:

Istnieją liczne dowody, że generał Pinochet osobiście kierował krwawymi i
            brutalnymi represjami przeciw wszelkim przejawom opozycji. Dysydenci, którzy
            mieli odwagę podnosić głos przeciw Pinochetowi byli sekretnie i bez żadnego sądu
            mordowani, torturowani lub znikali bez wieści. Nie wiadomo dokładnie, jaka
            liczba opozycjonistów została poddana tego rodzaju represjom w trakcie 17 lat
            rządów Pinocheta. Próby oszacowania tych danych zostały przeprowadzone przez
            specjalnie do tego celu powołaną parlamentarną Narodową Komisję Prawdy i
            Pojednania, której przewodniczył senator Raúl Rettig. Według raportu tej
            komisji, śmierć poniosło 2095 osób, zaś 1102 osoby zostały uznane za "zaginione
            bez wieści". Komisja ta zgromadziła też dowody, świadczące o masowym stosowaniu
            tortur i pozasądowym przetrzymywaniu tysięcy osób przez juntę Pinocheta, nie
            podała jednak szacunkowej nawet liczby ofiar tych represji.

W 2004 Narodowa Komisja ds. Więźniów Politycznych i Stosowania Tortur
            przesłuchała 35000 osób, które twierdziły że były więzione bez sądu lub
            torturowane. Efektem tych przesłuchań był raport ogłoszony przez biskupa Sergio
            Valecha, w którym uznano że 23856 mężczyzn oraz 3399 kobiet było istotnie
            poddawanych różnego rodzaju nielegalnym represjom – począwszy od prostego
            uwięzienia po liczne akty skrajnej przemocy, takie jak gwałty, zmuszanie do
            uczestniczenia w egzekucjach członków rodziny, systematyczne bicie pałkami
            elektrycznymi itp.

W styczniu 2005 pod wpływem lektury raportu Valecha, sztab generalny Armii
            Lądowej oficjalnie przeprosił naród chilijski za dokonane przez oficerów tej
            armii akty terroru. Pozostałe rodzaje sił zbrojnych Chile jak dotąd nie zdobyły
            się na tego rodzaju oświadczenie. Najstarsza z córek Pinocheta – Lucia Pinochet
            Hiriart, również pod wpływem lektury raportu Valecha, oświadczyła publiczne, że
            działania aparatu terroru kierowanego przez jej ojca w latach 1973-1990 były
            aktami "bezprawnego barbarzyństwa".

Junta Pinocheta posługiwała się również licznymi skrytobójstwami, także poza
            granicami Chile. Do najgłośniejszych tego rodzaju spraw należy zamordowanie w
            1976 przy pomocy samochodu-pułapki w Waszyngtonie byłego ambasadora Chile
            Orlando Leteliera oraz dwa lata wcześniej generała Carlosa Pratsa w Buenos
            Aires, który był poprzednikiem Pinocheta na stanowisku głównodowodzącego Armii
            Lądowej.
            pl.wikipedia.org/wiki/Archiwa_terroru
            • kazik.k Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 20:35
              zapomnialas paraspera dodac ze ten chilijski bandyta byl wyjatkowo cholubiony
              praez watykan a szczegolnie jp2 .smieszne jest to ze juz po tym jak swiat
              dowiedzial sie o wyczynach tego zbira watykan zachowal sie jakby nigdy nic sie
              nie stalo.podczas slynnej "pielgrzymki" do chile jp2 podnosil na balkonie reke
              tego zbira w gescie uznania i podziwu zapewne jako obroncy przed
              "komunistycznymi hordami".jakos nie bylo potepienia tych zbrodni.zbrodniarze
              szczegolnie faszystowscy nigdy nie byli na "watykanskim celowniku".
      • mikelondon Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:01
        tjaaa - maly naziolku - porownaj sobie liczbe tych ktorzy zgineli za Pinocheta
        z iloscia ofiar stanu wojennego. Tylko nie sprawdzaj ogolnej liczby
        represjonowanych tylko liczbe zabitych i zaginionych. Wtedy bedziemy wiedziec
        kto byl zbrodniarzem. A tobie ideologia zaplutych karlow reakcji przeslania juz
        wszystko - nawet obiektywne liczby. Sam nie wiem dlaczego odpisuje na ten post.
        Ale chyba nie moge strawic debili z "grupy trzymajacej ryngraf"
    • mentorlevicy prowadzący mają obowiązek bronić agenta aż do 17.04.07, 17:40
      us.......nej śmierci wyżej wymienionego co też czynią...
    • szerszen039 Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:42
      dzięki G. Jaruzelskiemu przewrót był bezkrwawy
      czego pewnie nie mogą mu wybaczyć dzisiejsze władze
      ludzie żyli w takich czasach, tysiące należało do partii
      i te wszystkie lustracje są bardzo zakłamane

jeżeli mogą oczyszczać Benedykta XVI
      że należał do hitler jungen i był wcielony do wermachtu
      bo to były takie czasy,
      to dlaczego Polaków też nie można oczyścić
      tłumacząc takimi czasami, i że taki był system
      i taka była II RP
      po prostu dlatego że dzisiejsze władze to zakłamana klika.

szerszen.
      • marek10004 do obroncow Jaruzelskiego 17.04.07, 17:53
        Teoretycznie Jaruzelski nie mial szans aby zaistniec w polskiej (rosyjskiej)
        polityce powojennej. Jego ziemianskie pochodzenie powinno go bylo automatycznie
        dyskwalifikowac.
        Coz wiec Wolski musial zrobic i jakich czynow sie dopuscil, ktore pozwolily mu
        uzyskac zaufanie komunistow, zostac generalem w wieku nieco ponad trzydziestu
        lat i utrzymywac sie w szpicy wladzy prze tyle lat?
        Odpowiedz na to pytanie wcale nie jest trudna. Trzeba tylko byc uczciwym
        czlowiekiem, a nie komunistyczna agenturalna szuja.
        • uu1 Re: do obroncow Jaruzelskiego 17.04.07, 18:00
          marek10004 napisał:
          > Odpowiedz na to pytanie wcale nie jest trudna. Trzeba tylko byc uczciwym
          > czlowiekiem, a nie komunistyczna agenturalna szuja.
          Z ogromną łatwością rzucasz oskarżenia i obelgi. To prawdziwa odwaga.
          • marek10004 Re: do uu1 17.04.07, 18:35
            To nie sa oskarzenie i obelgi. To sa historyczne fakty.
            Nie masz odwagi ich poznac?
            • uu1 Re: do uu1 17.04.07, 18:49
              marek10004 napisał:

> To nie sa oskarzenie i obelgi. To sa historyczne fakty.
              > Nie masz odwagi ich poznac?
              Bardzo dużo na ten temat przeczytałem i mam mieszane uczucia. A fakty wyglądają
              różnie, w zależności od tego kto je przedstawia. :-(
              • marek10004 Re: do uu1 17.04.07, 18:59
                A ktorez to fakty przekrecilem? Czy moze to, iz Jaruzelski robil stala kariere
                w bandyckim systemie stalinowskim i poststalinowskim? W systemie, ktory
                promowal tylko tych, ktorzy bestialsko unicestwiali przeciwnikow?
                Przeciez to Ty unikasz racjonalnej dyskusji i po prostu rozmywasz temat.
                • lechoo Re: do uu1 17.04.07, 19:22
                  Masz rację - "faktów" produkowanych w IPNieni trzeba przekręcać!
                  Jeden z tych "faktów" mówi o agencie Informacji Wojskowej ps. "Wolski" randze
                  podpółkownika, którym wg Inkwizytorów IPNu miał być Jaruzelski.
                  Nie wiem czy to głupota czy zaślepienie prawackich inkwizytorów ale pan
                  Jaruzelski w tym okresie zaledwie kapitanem!
                  Ale twoje rozumowanie jest poprawne: z kłamstw może wynikać wszystko.
                  • marek10004 Re: do lesia 17.04.07, 19:33
                    Jesli juz, to nie pan, tylko towarzysz Jaruzelski. A tak naprawde; o czym ty
                    chlopie gaworzysz?
                    • lechoo [...] 17.04.07, 19:48
                      • marek10004 Re: do lesia 17.04.07, 19:53
                        Mowisz z autopsji.
                        Lesiu; jak sie wagaruje to nie mozna odrobic lekcji, bo nie wiadomo co jest
                        zadane. Troche logiki, chlopcze.
                • marek10004 Re: do uu1 17.04.07, 20:44
                  No i widzisz. Jak przychodzi do konkretnych argumentow to jestes cieniutki.
        • 1utek Re: do obroncow Jaruzelskiego 17.04.07, 18:03
          marek10004 napisał:
          > Odpowiedz na to pytanie wcale nie jest trudna. Trzeba tylko byc uczciwym
          > czlowiekiem, a nie komunistyczna agenturalna szuja.

Prosty nieskoplikowany człowiek zna tylko proste odpowiedzi. Wspłczuję.
          • marek10004 Re: do utka 17.04.07, 18:38
            A coz w tej sprawie jest skomplikowane? Moze tak podyskutujemy na argumenty,
            zamiast twojego niechcianego wspolczucia?
    • wet3 Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:53
      mch1983 napisał:

> A co to obchodzi HISTERYKÓW z IPNu i innych klakierów PiSuaru.
      > Ważne, że są igrzyska i kozioł ofirany.

A niby co ma do tego Gprbaczow i przeslawna Duma. Niech Duma poduma sobie nad
      imperialistyczna polityka Rosji wobec jej sasiadow oraz Polski.
    • uu1 Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 17:57
      Oskarżenie W. Jaruzelskiego jest skandalem. Na niespotykaną dotąd skalę.
      • mentorlevicy Dawno nie czytałem takiego bezsensownego postu. 17.04.07, 18:58
        Coś takiego może pisać tylko osoba ,która nie ma nawet bladego pojęcia o
        działalności tego ,,wiarusa,,.
        • uu1 Re: Dawno nie czytałem takiego bezsensownego post 17.04.07, 19:01
          Przykro mi, że Cię rozczarowałem. Ale przypominam, że Temida przedstawiana jest
          z wagą.
          • mentorlevicy Waga,hmm..jasne tylko że ona przechyliła się na 17.04.07, 19:10
            jedną stronę. Niektórzy mówią że jest fajny bo ,,łokrongły stuł,,.
            Okrągły stół był dla niego i reszty agentury sowieckiej spadochronem aby nie
            zobaczyć noża na gardle w piękną noc np.grudniową żeby było weselej.
            • mayday100 Re: Waga,hmm..jasne tylko że ona przechyliła się 17.04.07, 19:24
              mentorlevicy napisał(a):

> jedną stronę. Niektórzy mówią że jest fajny bo ,,łokrongły stuł,,.
              > Okrągły stół był dla niego i reszty agentury sowieckiej spadochronem aby nie
              > zobaczyć noża na gardle w piękną noc np.grudniową żeby było weselej.

Pewno w ręku kaczorków? ;)
            • uu1 Re: Waga,hmm..jasne tylko że ona przechyliła się 17.04.07, 19:37
              Sorki ale ten sposób argumentacji prowadzi ad absurdum. Wymiękam.
              • mentorlevicy no bo co możesz napisać? że to nie łódź ratunkowa 17.04.07, 20:42
                dla agenturalnych bydlaków ?
    • jb777 Nieźwiedzia przysługa 17.04.07, 18:01
    • hildegunst jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:02
      Żałosne.
      Dla obrony własnych stołków przelaliście polską krew.
      • mayday100 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:04
        Gorbaczow twoją krew przelał? On dostał sie do władzy w 1985 roku...
        • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:16
          > Gorbaczow twoją krew przelał? On dostał sie do władzy w 1985 roku...

A w styczniu 1991 wysłał wojsko na Litwę i zginęli ludzie. Więc jednak bandyta.
          • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:21
            michalw4 napisał:

> > Gorbaczow twoją krew przelał? On dostał sie do władzy w 1985 roku...
            >
            > A w styczniu 1991 wysłał wojsko na Litwę i zginęli ludzie. Więc jednak bandyta.
            Ryzykownych stwierdzeń używasz. Dokąd i z jakim skutkiem wysłał wojsko G.W. Bush?
            • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:35
              > Ryzykownych stwierdzeń używasz. Dokąd i z jakim skutkiem wysłał wojsko G.W. Bus
              > h?

Skoro już tak na temat i a propos to nie zapomnij że i Murzynów biją w USA. To
              też wspaniały argument na rzecz demokratyzmu i szacunku dla praw człowieka
              byłych pierwszych sekretarzy KPZR.
              • 1utek Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:40
                michalw4 napisał:

> Skoro już tak na temat i a propos to nie zapomnij że i Murzynów biją w USA. To
                > też wspaniały argument na rzecz demokratyzmu i szacunku dla praw człowieka

Trochę inny temat ale fakty są bezlitosne.W czasach gdy w Polsce byłu czasy socjalizmu bili murzynów w Ameryce oj bili. I nie tylko bili także mordowali.
                • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:48
                  1utek napisał:

> Trochę inny temat ale fakty są bezlitosne.W czasach gdy w Polsce byłu czasy soc
                  > jalizmu bili murzynów w Ameryce oj bili. I nie tylko bili także mordowali.

I to według Ciebie rozgrzesza wszelkie zbrodnie popełnione przez dygnitarzy
                  totalitaryzmów w Europie Wschodniej? To że Bush jest taki, czy siaki, a Polska
                  wysłała wojsko do Iraku (za rządów lewicy Kwaśniewskiego), to znaczy, że nie
                  mamy prawa postawić przed sądem winnych przestępstw z czasów komunistycznych?
              • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:45
                michalw4 napisał:
                > Skoro już tak na temat i a propos to nie zapomnij że i Murzynów biją w USA. To
                > też wspaniały argument na rzecz demokratyzmu i szacunku dla praw człowieka
                > byłych pierwszych sekretarzy KPZR.
                Bardzo ładnie to ująłeś. Ale czym się różni z a b i j a n i e ludzi w imię
                demokracji od zabijania w ogóle?
                • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:58
                  uu1 napisała:

> Bardzo ładnie to ująłeś. Ale czym się różni z a b i j a n i e ludzi w imię
                  > demokracji od zabijania w ogóle?

Pewnie tym, czym różni się zabijanie niewinnych ludzi z rozkazu takich potworów
                  jak Hitler, Franko, Mussolini czy Pinochet od zabijania z konieczności dziejowej
                  przez takich twórców pokojowych przemian jak Jaruzelski czy Gorbaczow.
                  • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:04
                    michalw4 napisał:
                    > Pewnie tym, czym różni się zabijanie niewinnych ludzi z rozkazu takich potworów
                    > jak Hitler, Franko, Mussolini czy Pinochet od zabijania z konieczności dziejowe
                    > j
                    > przez takich twórców pokojowych przemian jak Jaruzelski czy Gorbaczow.
                    Widzisz jak się zapętliłeś. Mogłeś jeszcze dodać Świętą Inkwizycję.
                    • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:24
                      uu1 napisała:

> michalw4 napisał:
                      > > Pewnie tym, czym różni się zabijanie niewinnych ludzi z rozkazu takich po
                      > tworów
                      > > jak Hitler, Franko, Mussolini czy Pinochet od zabijania z konieczności dz
                      > iejowe
                      > > j
                      > > przez takich twórców pokojowych przemian jak Jaruzelski czy Gorbaczow.
                      > Widzisz jak się zapętliłeś. Mogłeś jeszcze dodać Świętą Inkwizycję.

Nie trzeba sięgać aż tak daleko żeby obnażyć hipokryzję i podwójne standardy
                      odnośnie polityków-zbrodniarzy. Jedni są "nasi" i im wybaczamy, a drudzy są "nie
                      nasi" i tych nie byśmy wieszali. Poczekaj, aż obalą Castro i zobaczysz co się
                      będzie działo, kiedy go będą chcieli postawić przed sądem.
                      • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:41
                        michalw4 napisał:
                        > Nie trzeba sięgać aż tak daleko żeby obnażyć hipokryzję i podwójne standardy
                        > odnośnie polityków-zbrodniarzy. Jedni są "nasi" i im wybaczamy, a drudzy są "ni
                        > e
                        > nasi" i tych nie byśmy wieszali. Poczekaj, aż obalą Castro i zobaczysz co się
                        > będzie działo, kiedy go będą chcieli postawić przed sądem.
                        Właśnie tego usiłuje unikać. podziału na "swoich" i "obcych". Ale postawienie
                        zarzutu "kierowanie związkiem przestępczym" to jakiś ponury żart.
                        • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:54
                          uu1 napisała:

> Właśnie tego usiłuje unikać. podziału na "swoich" i "obcych". Ale postawienie
                          > zarzutu "kierowanie związkiem przestępczym" to jakiś ponury żart.

Zarzuty oceni sąd i wyda sprawiedliwy wyrok. Natomiast ponurym żartem są głosy
                          oburzenia, że w ogóle stawia się autorów stanu wojennego przed sądem, że to
                          niehumanitarne itd. Jakoś w przypadku innych zbrodniarzy, "nie-naszych", np.
                          Klausa Barbiego czy prób ekstradycji Pinocheta nikt z obecnych obrońców
                          Jaruzelskiego krokodylich łez nie ronił, że biednych dziadków męczą.

• uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 20:15
                            michalw4 napisał:
                            > Zarzuty oceni sąd i wyda sprawiedliwy wyrok. Natomiast ponurym żartem są głosy
                            > oburzenia, że w ogóle stawia się autorów stanu wojennego przed sądem, że to
                            > niehumanitarne itd. Jakoś w przypadku innych zbrodniarzy, "nie-naszych", np.
                            > Klausa Barbiego czy prób ekstradycji Pinocheta nikt z obecnych obrońców
                            > Jaruzelskiego krokodylich łez nie ronił, że biednych dziadków męczą.
                            Ujmę to tak. Porównanie którego użyłeś jest poważnym nadużyciem. Przykro mi.
                            • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 22:04
                              > > niehumanitarne itd. Jakoś w przypadku innych zbrodniarzy, "nie-naszych",
                              > np.
                              > > Klausa Barbiego czy prób ekstradycji Pinocheta nikt z obecnych obrońców
                              > > Jaruzelskiego krokodylich łez nie ronił, że biednych dziadków męczą.

> Ujmę to tak. Porównanie którego użyłeś jest poważnym nadużyciem. Przykro mi.

Masz zupełną rację, przesadziłem. Pinochet rzeczywiście był chory.
                              • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 22:08
                                michalw4 napisał:

> Masz zupełną rację, przesadziłem. Pinochet rzeczywiście był chory.
                                Czy Ty jesteś tak złym człowiekiem, czy się na takiego zgrywasz?
                                PS. Zaraz po powrocie z Anglii ozdrowiał.
                                • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 23:02
                                  > > Masz zupełną rację, przesadziłem. Pinochet rzeczywiście był chory.
                                  > Czy Ty jesteś tak złym człowiekiem, czy się na takiego zgrywasz?
                                  > PS. Zaraz po powrocie z Anglii ozdrowiał.

To coś jak Jaruzelski, który jest zbyt chory by humanitarnym było stawianie go
                                  przed sądem, ale wystarczająco zdrowy by wojażować do Moskwy i świętować tam z
                                  Putinem podbicie przez armię czerwoną połowy Europy.
          • mayday100 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:37
            Ruchy niepodległościowe zapoczątkowane w czerwcu 1988 roku przez Litewski Ruch
            na Rzecz Przebudowy (Sajudis) nasiliły się w 1990 roku, a w styczniu 1991 doszło
            do starć pod wieżą telewizyjną (żołnierze użyli m.in. czołgów), w których po
            stronie opozycji zginęło 17 ludzi i było ok. 600 rannych.

Powiem ci tak: nie popieram żadnej śmierci ludzkiej. Dosłownie! Ale kiedy
            wprowadza się własne wojska do Iraku i Afganistanu bynajmniej nie gotować dla
            tubylców bigosu, to nie ma prawa oskarżać kogokolwiek o zabicie niewinnych
            ludzi. Dla mnie nie ma znaczenia czy w swoim kraju, czy w obcym.
            • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:51
              mayday100 napisał:

> Powiem ci tak: nie popieram żadnej śmierci ludzkiej. Dosłownie! Ale kiedy
              > wprowadza się własne wojska do Iraku i Afganistanu bynajmniej nie gotować dla
              > tubylców bigosu, to nie ma prawa oskarżać kogokolwiek o zabicie niewinnych
              > ludzi. Dla mnie nie ma znaczenia czy w swoim kraju, czy w obcym.

Ale zwykłych morderców czyli przestępców pospolitych chyba można stawiać przed
              sądem? A tzw. sprawców kierowniczych zabójstw pospolitych można? Bo stąd już
              blisko do wydania milicji i wojsku rozkazu strzelania do niewinnych ludzi...
              • mayday100 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:54
                Obecnych generałów i ministrów też będziesz chciał zobaczyć przed sądem?
                • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:02
                  mayday100 napisał:

> Obecnych generałów i ministrów też będziesz chciał zobaczyć przed sądem?

Jesli popełnią przestępstwo to jak każdy powinni stanąć przed niezawisłym sądem.
                  Bez zasłaniania się "mniejszym złem", "koniecznością dziejową" i gadania, że "to
                  historia oceni czy byłem zbrodniarzem czy bohaterem".
              • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:59
                michalw4 napisał:
                > Ale zwykłych morderców czyli przestępców pospolitych chyba można stawiać przed
                > sądem? A tzw. sprawców kierowniczych zabójstw pospolitych można? Bo stąd już
                > blisko do wydania milicji i wojsku rozkazu strzelania do niewinnych ludzi...
                Z zadziwiającą łatwością chodzisz na skróty. Jak to się ma do faktów, które
                przywołujesz? Świat nie jest czarno - biały.
                • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:27
                  uu1 napisała:

> Z zadziwiającą łatwością chodzisz na skróty. Jak to się ma do faktów, które
                  > przywołujesz? Świat nie jest czarno - biały.

Nie mówimy o świecie tylko o odpowiedzialności za zbrodnie popełnione przez
                  polityków. A odpowiedzialność karna jest czarno-biała: albo ktoś jest winny albo
                  niewinny. Gradacja pojawia się dopiero przy wymiarze kary.
                  • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 19:44
                    michalw4 napisał:
                    > Nie mówimy o świecie tylko o odpowiedzialności za zbrodnie popełnione przez
                    > polityków. A odpowiedzialność karna jest czarno-biała: albo ktoś jest winny
                    albo niewinny. Gradacja pojawia się dopiero przy wymiarze kary.
                    Amerykanie rozróżniają - "not guilty" i "innocent". To bardzo pragmatyczny naród.
                    • michalw4 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 20:01
                      uu1 napisała:

> michalw4 napisał:
                      > > Nie mówimy o świecie tylko o odpowiedzialności za zbrodnie popełnione prz
                      > ez
                      > > polityków. A odpowiedzialność karna jest czarno-biała: albo ktoś jest win
                      > ny
                      > albo niewinny. Gradacja pojawia się dopiero przy wymiarze kary.
                      > Amerykanie rozróżniają - "not guilty" i "innocent". To bardzo pragmatyczny naró
                      > d.

U nas też może ktoś być niewinny i może być uniewinniony, i co z tego? To że
                      Jaruzelski broni się przed odpowiedzialnością opowiadając o "mniejszym źle" nie
                      czyni go niewinnym. Było jak w starym kawale: "Jak skini uratowali staruszkę?
                      Przestali ją kopać". Jaruzelski uratował Polskę, bo tylko kilkunastu górników
                      zastrzelił, parę tysięcy internował i zgnoił pozostałe kilkadziesiąt milionów, a
                      mógł spokojnie kilka tysięcy wyrżnąć w pień. Więc wielkim patriotą jest.
                      • uu1 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 20:17
                        Obawiam się, że już wydałeś wyrok i żadne argumenty "strony przeciwnej" nie mają
                        sensu. Pozostawiam to Twojemu sumieniu. pozdrawiam
        • hildegunst Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:46
          Nie mówiłem o Gorbaczowie, tylko o naszych "patriotach" w mundurach.

www.solidarnosc.org.pl/wydarzenia/stan/graf/board.htm
          www.solidarnosc.org.pl/wydarzenia/stan/kalendarium.htm

• mayday100 Re: jeden bandyta wstawia się za drugim bandytą 17.04.07, 18:56
            Przepraszam... :)
    • balajan Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:03
      Jego zdaniem polskie władze "po prostu zaczynają polowanie na czarownice" i "próbując przemalować historię, odzierają z czci wszystkich, z którymi się nie zgadzają".koniec cytatu, nic dodać nic ująć.Żółć aż się wyjewa a gdzie wybacz nam jako my wybaczamy.
    • palestina1 No proszę,uruchamiam kompa i co widzę? 17.04.07, 18:03
      koalicja przekształciła się w szambo,coraz wiekszy syf wiec telefon z KC PiS do
      IPNu: uruchomić akcję Jaruzelski,pilnie potrzebny temat zastępczy,ciemny lud
      zaczyna myśleć,hehehehehehe my komunistyczna prawica bedziemy bić dziadka.
      • prokto Re: No proszę,uruchamiam kompa i co widzę? 17.04.07, 18:09
        sprawdź antywirusem .Pewnie odwiedzałeś strony porno i coś ci się zainstalowało.
        Prawdopodobnie wirus pochodzi z tego źrodła

ul. Rozbrat 44 A
        00-419 Warszawa
        tel.: (0-22) 621 03 41
        fax.: 621-60-69
        e-mail.: rk@sld.org.pl
        • joushua Nie zwracac na te PiSde uwagi.Wraca od proktologa 17.04.07, 18:14
          i ma leki... :-)
          • realista1000 Re: Nie zwracac na te PiSde uwagi.Wraca od prokto 17.04.07, 18:30
            ty, ty se lepiej dodaj tę brakującą literkę "j" do nicka: jou s hu...a
            • joushua Sperd.....j 17.04.07, 18:57
              :-)
        • palestina1 To ze ty masz zboczone poglady 17.04.07, 18:15
          to nie znaczy ze wszyscy je mają,masz problem z myśleniem to do lekarza choć nie
          uzupełniają jeszcze szarych komórek.
      • realista1000 Ruscy chronią swego agenta Informacji Wojskowej 17.04.07, 18:28
        nie dziw - zasłużony wielce w utrwalaniu władzy ludowej (ruskiej) w Polsce -
        order od Putina dostał
        • palestina1 Jakoś nasz nowy przyszły okupant 17.04.07, 20:18
          nie chciał Polski wyzwalać w 1945 a teraz życzy sobie ziemie pod tarczę
          wyłącznie na własność.
      • polonus3 Belkot Roszkowskiego 17.04.07, 20:56
        Wysluchalem w Radio Tok FM slowotoku niejakiego Roszkowskiego na temat postawienia
        gen. Jaruzelskiego i innych przed sadem. Ten facet belkotal jak na zamowienie
        IPN-u, do tego zupelnie bez sensu usilujac oprawic to gadanie w "intelektualne
        ramki". Do tego jeszcze tytulowano go profesorem chyba by calkowicie osmieszyc
        IPN, PiS jakich maja kibicow i fanow lustracji i sadzenia Jaruzelskiego. Dno!
        ps.
        gdzie ten jegomosc jest tym profesorem?
    • jowita81 Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:15
      W IPN-ie znaleźli przystań sami nawiedzeni ludzie w dodatku przepełnieni
      nienawiścią do ludzi inaczej myślących niż oni.To bardzo smutne.
      • kebej Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:41
        bandyci ( w tym i Jaruzelski) istotnie mysla inaczej niz ludzie uczciwi; ten
        sqrwiel nareszcie zaplaci za zmarnowanie dekady lat 80tych i za stan wojenny
      • mayday100 Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 18:45
        Mogą tam zatrudnić niektórych z tego forum... Jak Kalata Kukiełkę.
      • polonus3 Re: Gorbaczow wstawia się za Jaruzelskim 17.04.07, 20:09
        A tym IPN-em kieruja zydzi tak jak za Stalina kierowali w UB! Oj glupie Polaczki,
        oj glupie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka