ghostbuster1 06.06.07, 11:36 A skąd wiadomo, że to najzimniejsza gwiazda wszechświata? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pizza .. z odkrytych 06.06.07, 12:22 ale mnie zastanawia skąd pewność że to brązowy karzeł i ewentualnie jaka masa? Odpowiedz Link Zgłoś
allajah Re: .. z odkrytych 06.06.07, 14:49 konkludując po przecytaniu moge powiedziec ze jest to "najzimniejsza gwiazda jaka znaleziono do tej pory" a ze gwiaxdy sa nieco bardziej gorące nazywa sie takie obiekty wlasnie tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 To nie gwiazda! To ciało jest za zimne na gwiazdę! 06.06.07, 19:13 Nie wprawdzie jestem astronomem ale na mój zdrowy rozsądek to nie jest gwiazda. Wg Wikipedia najzimniejsze gwiazdy klasy M mają temperaturę 2600 K - 3850 K. A ciało opisane w artykule jest podobne do Jowisza - duża kula gazowa, za małe aby się w nim wodór zapalił. W efekcie emituje jedynie podczerwień. A nawet ludzie emitują podczerwień. Może to "gwiazda" wykreowana przez gazety, którym brakuje fascynujących nowści naukowych, "gwiazda" w tym samym sensie jak gwiazdy filmowe, gwiazdy ekranu? Odpowiedz Link Zgłoś
sixhead1 Re: To nie gwiazda! To ciało jest za zimne na gwi 07.06.07, 08:51 Brązowe karły tym się różnią od planet i tyle mają wspólnego z gwiazdami, że spalają deuter, cięższy izotop wodoru. Do jego zapalenia potrzebna jest mniejsza masa niż do rozpoczęcia reakcji syntezy z użyciem protu. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: To nie gwiazda! To ciało jest za zimne na gwi 07.06.07, 22:26 Najzimniejsza w całym Wszechświecie i tylko 50 lat świetlnych od nas odległa? To się nazywa arogancja tak sądzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Brak dowodów na reakcje jądrowe w ULAS J0034-00 07.06.07, 23:03 sixhead1 napisał: > Brązowe karły tym się różnią od planet i tyle mają wspólnego z gwiazdami, że > spalają deuter Sądzę, że piszesz nieprawdę. Zarówno temperatura odkrytego ciała, 300 - 400C, jak i jego gęstość, około 20x większa niż Jowisza lub Słońca, i kilka razy większa niż Ziemi sugerują, że nigdy w nim nie zaszła jakakolwiek reakcja syntezy jąder lekkich pierwiastków. W jego widmie brakuje prążków litu (synteza litu z deuterem jest sugerowana w przypadku gorących brązowych karłów). W efekcie podwyższona temperatura tego ciała niebieskiego wynika jedynie z wydzielenia energii grawitacyjnej spadającego czy ściskanego gazu. Odpowiedz Link Zgłoś