Dodaj do ulubionych

Powrót Gombrowicza i Witkacego?

21.06.07, 07:28
Roman, przestań... sam już wiesz co.
Obserwuj wątek
    • palestrina2005 Ale "Cierpień młodego..." nie chcemy... 21.06.07, 07:37
      to była nuda....
      • w.groch Re: Ale "Cierpień młodego..." nie chcemy... 21.06.07, 10:11
        palestrina2005 napisał:

> to była nuda.. ..

Za to "Faust" był ciekawszy ^^
    • haq_pp Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 08:01
      I wyjdzie na to że wszystko pozostanie bez zmian. Miejmy nadzieję..

Ja mam za rok mature i nie mam zielonego pojecia jak bedzie ona wyglądała, bo
      kretyn zmienia sobie przepisy z roku na rok. To trzeba być najgorszym idiotą aby
      wprowadzać zmiany 'od następnego roku'. To wszystko na ten temat, w moich oczach
      jest on zwyczajnym śmieciem.

Troszke szkoda, że nic lepszego nie jestem w stanie powiedzieć o ministrze
      edukacji. Niby powinien on służyć uczniom i nauczycielom (bo przecież od tego
      jest) a wprowadzane zmiany powinny być po pierwsze przemyślane, po drugie mądre,
      po trzecie nie powinny być wymysłami jego chorej wyobraźni.

Szkoła ma uczyć tolerancji i kultury a nie rasizmu i nacjonalizmu...
      • drugie_wcielenie Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 13:26
        no niezupelnie bez zmian. dlugiego romka dosiegnie... ewolucja... o jeden maly
        szczebelek.. na razie na poziomie umyslowym. moze za jakis czas wyrosna mu
        skrzydla i odleci hen... daleko.

npzdr
    • hildegunst Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 08:03
      "Urzędnicy resortu edukacji wrócili do ogólnego zapisu, że należy na lekcjach
      polskiego przeanalizować "wybrane fragmenty prozy dokumentalnej (reportaż,
      dziennik, pamiętnik)". Wcześniej w to miejsce MEN wpisał konkretnie "Cesarza"
      Ryszarda Kapuścińskiego, przez co wypadł wywiad Hanny Krall z Markiem
      Edelmanem "Zdążyć przed Panem Bogiem" (choć zalecała go Centralna Komisja
      Egzaminacyjna jako pozycję, która ma uzupełniać kanon maturzystom)..."

Bardziej pouczający dla młodzieży byłby słynny wywiad Hanny Krall
      z Br. Geremkiem.

• eryk2 Do parszywego ubowca 21.06.07, 20:19
        Jaki wywiad masz na myśli? Chodzi ci o obrzydliwą fałszywkę, wyprodukowaną w
        stanie wojennym przez twoich kumpli-esbeków, morderców Pyjasa, Przemyka i
        Popiełuszki?
    • loppe Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 08:19
      co z "Rodzinna Europą" Cz. Miłosza? dlaczego nikt w kraju tej książki nie
      proponuje na listę?
    • marych Czas skończyć rządy clownów! 21.06.07, 08:43
      Czas skończyć rządy clownów!
      Dosyć rządzenia Polska przez złodziejskie bandy faszystowskich nieudaczników!
      Cierpliwość narodu juz się kończy. Czas wyjśc na ulicę i odebrać im władzę, bo
      sami jej nie oddadzą! Dobrze wiedzą, że ta szansa juz sie nie powtórzy, bo
      naród nie jest taki głupi!
      Wyjdżmy na ulice - oderwijmy ich od władzy - wygońmy z naszego kraju!!
      • loppe Re: Czas skończyć rządy clownów! 21.06.07, 09:17
        wreszcie głos jakiegoś prawdziwego demokraty wychowanego na najświatlejszych
        lekturach europejskich

:))
    • cameron7 Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 09:30
      skończy się na tym, że nauczyciele będą mieli swobodę w wyborze lektur z
      obszernej listy propozycji MEN... i chyba tak będzie najlepiej. Nie ma sensu się
      teraz tym tak gorączkować, całe szczęście pan minister Giertych nie podejmuje
      decyzji sam, jest nadzieja, że ktoś mądry przekona go jednak, że wycofywanie ze
      szkół dzieł literatury światowej to nie najlepszy pomysł...
      • 1zorro Romek, kup se chlopie flaszke, wez zone pod pache 21.06.07, 09:45
        i jedzcie gdzies na " zielona trawke " a nie zawracaj dupy innym!
    • scibor3 Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 09:46
      Mam nadzieję, że nie wprowadzą. Książki czytać lubię i zawsze lubiłem ale
      przebrnięcie przez "Sklepy cynamonowe" (w całości - to było jeszcze w PRL) i
      "Ferdydurke" to było dla mnie traumatyczne przeżycie. Tego po prostu czytać się
      nie da. Już lepiej kamienie tłuc!
      • cameron7 Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 10:00
        nie wszystko co czytamy musi być łatwe i przyjemne;) przeczytanie "Ferdydurke"
        zajęło mi trochę czasu, ale nie żałuję ani jednej minuty poświęconej na lekturę.
        Myślę, że warto aby młodzież poznała także książki trudne, na pewno krzywda im
        się przez to nie stanie...
        • w.groch Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 10:28
          Umysł większości ludzi lubi próżnować, woli iść na łatwiznę żeby tylko się nie
          przemęczać. Jednak rozsądny wysiłek się opłaca.

> Myślę, że warto aby młodzież poznała także książki trudne, na pewno krzywda im
          > się przez to nie stanie...

Warto, ale czy na siłę? Wszak niedojrzały człowiek nie pojmie w pełni przekazu
          trudnych lektur, czasami przez to wiele tracąc. Krzywda się staje, czego
          świadectwo mamy w komentarzach wyżej. Po zmaganiach ze zbyt trudną (najczęściej
          odczuwaną jako nudną) pozycją pozostaje uraz, który skrzywia a nawet prowadzi do
          różnych aberracji.
      • w.groch Re: Powrót Gombrowicza i Witkacego? 21.06.07, 10:18
        scibor3 napisał:

> Mam nadzieję, że nie wprowadzą. Książki czytać lubię i zawsze lubiłem ale
        > przebrnięcie przez "Sklepy cynamonowe" (w całości - to było jeszcze w PRL) i
        > "Ferdydurke" to było dla mnie traumatyczne przeżycie. Tego po prostu czytać się
        > nie da. Już lepiej kamienie tłuc!

Większość uczniów i tak nie czyta lektur tylko korzysta z gotowych streszczeń i
        opracowań. Uważam, że do niektórych książek trzeba dojrzeć.
    • toja3003 Po kiego grzyba katuje 21.06.07, 16:05
      Po kiego grzyba katuje się młodzież tymi przestarzałymi knotami Sienkiewicza i
      Mickiewicza. A potem zdziwienie, że „młodzież nie chce czytać”. A chce prosze
      pana ale na przykład Hary Potera albo inną interesującą literaturę a nie nudy
      na pudy. Chyba, że ktoś mi udowodni czemu Słowacki zachwyca, skoro nie zachwyca?
    • abba15 Gombrowicz? ...a na co nam ten antypolski żyd? 21.06.07, 16:47
      Usuwanie agentów, uderzanie przez władze we wzorce peerelowskiej propagandy i
      historii, pokazywanie "drugich twarzy" tzw. autorytetów - nasila tylko atak.
      Polskę trzeba oczerniać, gdyż kończą się czasy polityki grubej kreski, która po
      1989 r. wywarła kluczowy wpływ na wydarzenia w naszym kraju. Wtedy, tuż po
      "okrągłym stole", ludzie mający nadzieję na rozliczenie zbrodniarzy nagle
      usłyszeli o potrzebie "konsensusu", nagle usłyszeli Adama Michnika, który
      apelował, by dać spokój wszelkim lustracjom, przekonywał, że Aleksander
      Kwaśniewski to oświecony komunista, a generał Jaruzelski to równie oświecony
      patriota, co to nie dał się ruskim, a więc krytycy powinni się od niego odp... ć.
      I tak ta zabawa w ukrywanie agentów trwała aż do jesieni 2005 r.
      Opór części tzw. elit inteligenckich: dziennikarzy, naukowców, polityków, wynika
      po prostu ze strachu. Stąd lamenty o łamaniu praw człowieka, w których to
      narzekaniach króluje tandem: postkomuniści-PO. - Jeżeli mieszkańcy chcą, aby
      ulice nazywały się tak, a nie inaczej, to niech zajmą się tym samorządy, ale nie
      narzucajmy im tego ustawowo. (...) Jeżeli nazwy się zmienia w celach
      ideologicznych, aby pognębić ludzi, pokazać, że ma się władzę, że dziś ktoś
      decyduje również o historii, to ja jestem przeciwny. Nie twórzmy historii przy
      pomocy polityki - twierdzi wiceszef klubu SLD Ryszard Kalisz.
      A Platforma? Ta ostrzega przed... szaleńcami! Wicemarszałek Sejmu Bronisław
      Komorowski (PO) podkreśla bowiem: - Jak zwykle w tego rodzaju sprawach mogą się
      pojawić szaleńcy, którzy będą dążyli do wymiany wszystkiego, będą tropili
      każdego patrona ulicy, lustrowali go, sprawdzali, czy przypadkiem nie nosił w
      kieszeni legitymacji PZPR.
      Oj, widać, że boją się, boją. I posiłkują się tu świadomie nieprecyzyjnym prawem
      utworzonym dla potrzeb III Rzeczypospolitej, umożliwiającym bezkarne machlojki
      prywatyzacyjne i polityczne. Z tego prawa korzysta dziś Trybunał Konstytucyjny,
      obalając kolejne elementy reformy państwa. Nie zdziwię się więc, jeżeli padną
      również elementy lustracji i dekomunizacji.
      Wtedy trzeba po prostu zmienić konstytucję, gdyż Polska musi zostać oczyszczona
      ze wszystkich brudów pozostałych po rządach salonów III RP.
      "Ubekistan" musi zostać wykończony raz na zawsze.
      • 1zorro abba15, ty prymitywie totalny.... 21.06.07, 19:28
        kup sobie Mein Kampf. To literatura odpowiednia dla ciebie, kacapie.
        • eryk2 Re: abba15, ty prymitywie totalny.... 21.06.07, 20:21
          Abba ma po prostu słowotok... ślinotok... g*wnotok... To ostatnie stadium
          wścieklizny...
          • 1zorro Re: abba15, ty prymitywie totalny.... 21.06.07, 22:15
            wiecej takich debili w kraju jak abba15 i do wojny domowej blisko...
    • pisuarro Re: Roman, przestań... sam już wiesz co 22.06.07, 01:51
      ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka