Gość: julek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 12:27 Popatrzcie sami www.youtube.com/watch?v=FnQHtnzcuhk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysiek_S Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 13:36 Nic tam takiego nie powstanie ponieważ: - sprawą zajęła się już ochrona środowiska - teren jest podmokły, nawet zasypanie piaskiem, czy zastosowanie metody palowania niczemu nie pomoże. - teren jest w Warszawskim obszarze chronionego krajobrazu. - zabudowa na terenach sąsiednich może być co najwyżej do 12m. - film nie pokazuje żadnych rozwiązań komunikacyjnych , a na pewno bez nowych ulic , czy autobusów wszystko się zatka, już teraz Kadetów stoi czasami. - sprawą zainteresowały się RO Las i Zerzeń i mają negatywną opinie w sprawie inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 25.04.09, 21:49 I mam nadzieję, że ta maszkaratam nie powstanie bo nie po to wyprowadziłem się z Gocławia aby zamieszkać w "nowym Manhatanie". Odpowiedz Link Zgłoś
beejay02 Re: Nowe osiedla na Kadetów 28.04.09, 00:24 Niestety przez brak pomysłu zagospodarowania dla rozsądnej zabudowy obszaru na południe od Trasy Siekierkowskiej teren ten zostanie pewnie bezpowrotnie zmarnowany z punktu widzenia rozwoju miasta. Buduje się nowe osiedla na terenach, na które nie można dojechać (Tarchomin, Białołęka), a tereny świetnie skomunikowane marnują się. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Nowe osiedla na Kadetów 01.06.09, 22:45 Właścicielem sporej części ziemi przy Kadetów jest mój znajomy. Jak narazie wielu developerów się kolo niego kręciło-ziemi nie sprzedał. No chyba, że zaplanują tam jakąś ważną inwestycję i na mocy przepisów wywłaszćzą go. Narazie chyba się nie zapowiada, a nawet jeśli ktoś się deklaruje że coś poważnego będą robić wiele lat upłynie.....tak jak wiele lat czekamy na kanalizację, remont traktu, ronda na kadetów o bronowskiej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesław Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.pwpw.pl 03.06.09, 11:18 Wiem, że w 2006 roku był zgłaszany wniosek o wykup tego terenu przez miasto ale miasto nie wyraziło chęci wykupu. Słyszałem, że powstanie tam wielkie osiedle z funkcją rekreacyjną na działce urzędu wawra, będą tam funkcja usługowa - handlowo - biurowa - mieszkaniowa rekreacyjna, wszystkie te tereny są terenami prywatnymi, z tego co się dowiedziałem była zrobiona analiza z której wynika, iż dopuszcza się na tym terenie 70% zabudowy. Powyższy film był puszczany w PKiN, było tam dużo właścicieli i deweloperów, którzy walczą o ten teren. Będzie on wizytówką dzielnicy!!! Sam jestem tym zainteresowany bo mam tam działkę. PS. Dla motocyklistów i rowerzystów niech urząd wawra wykupi jakiś inny teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 09:03 A co mają do tego rowerzyści i motocykliści? Mowy nie było o tym w żadnym poście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.pwpw.pl 03.06.09, 11:32 Urzędnicy nie mogą blokować terenu dłużej niż trzy lata a skoro kolega napisał, że w 2006 roku był proponowany wykup terenów a UM Warszawy ani Wawra nie byli zainteresowani, to teraz prywatni właściciele mogą budować, z moich informacji, które uzyskałam od ludzi po fachu, uzyskają bez problemu warunki zabudowy na to co znajduje się w okolicy tzn. usługi - domy wielorodzinne - stacje serwisowe itp. Chciałabym przypomnieć, iż od stycznia 2009 roku weszła w życie ustawa, że wszystkie działki w mieście są działkami budowlanymi. - a to, że teren jest podmokły nie ma większego znaczenia,ponieważ w związku z zagospodarowaniem terenu wody same opadną. Ponaddtto cały wawer jest zbudowany na podmokłym terenie, nigdzie w Wawrze nie ma piwnic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.pwpw.pl 03.06.09, 11:59 Wiecie ja mieszkam niedaleko Centrum Zdrowia Dziecka, tam urzędnicy Wawra wydali pozwolenia na budowę w Mazowieckim Parku Krajobrazowym, developer powstawił około 30 willi dla bogaczy!!!! Ludzie miejscowi też byli przeciwni ale nic nie wskórali, były to prywatne tereny, więc musieli wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igla Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 22:18 Na rowerze to mozesz jeżdzic w Srodmiesciu ,ale nie po cudzych prywatnych dzialkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.pwpw.pl 03.06.09, 13:52 Panie Krzysztofie, wydaje mi się, że to Pan jest w radzie osiedla? tak więc to Pana zdanie, a może Pan jako Rada Osiedla zaineresował by się sprawą, pokrzywdzonych, przeważnie styarszych Ludzi czyli właścicieli tych gruntów. Jeśli Pana zdaniem RO Las czy Żerzeń jest przeciwna temu rozwojowi może niech wykupi na własny użytek, po cenach rynkowych 900 zł za mkw, tak w chwili obecnej stoją działki na osiedlu Las??? Staje Pan przeciwko uczciwym biednym właścicielom a zarazem za bogatszymi ludzmi, którzy zakupili sobie mieszkania w Wawrze, żeby mnieć ciszę:) Moim zdaniem jest Pan egoistą!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 11:36 Tereny na filmie to tereny kiedyś rolne,nie żadne tam Parki Krajobrazowe.Dwie rodziny Zajdlow i Wolframow byly wlaścicielami tych terenow.Ta ziemia karmila kiedys Warszawiaków kapustą i ogorkami. Teraz ma im dać mieszkania i miejsca pracy.A na spacery zapraszam nad Wislę jest jej ponad 1000 km do zagospodarowania i zwiedzania na rowerach.A także do zbierania papierkow i pustych butelek. Na Czerniakowie domy mają 18 pieter.A Wawer stajnie? Nigdy. Będzie tak jak na Goclawiu i na Czerniakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 04.06.09, 21:29 Czy cię człowieku popieprzyło? Jaki jest sens budować wysokościowce i centra handlowe? Czy tylko po to aby generować korki i wielkie miejsca parkingowe? Osiedla o zabudowie szeregowej a najlepiej wolnostojącej, jest o wiele bardziej malownicza i spokojniejsza no i mniej jest samochodów a tym samym korków. Czyż ta wizja nie jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeknie jadek [...] IP: *.pwpw.pl 05.06.09, 07:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
beejay02 Re: Nowe osiedla na Kadetów 05.06.09, 21:04 Centra handlowe to może przesada. Ale średnio wysoka zabudowa do 8-11 kondygnacji do Kadetów, czy może Bronowskiej, między Wałem i Traktem powinna być dopuszczona. O ile pozwala na to grunt bo okolica rzeczywiście wydaje się być nieco podmokła. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 05.06.09, 22:35 beejay02 napisał: > Centra handlowe to może przesada. Ale średnio wysoka zabudowa do 8-11 > kondygnacji do Kadetów, czy może Bronowskiej, między Wałem i Traktem powinna by > ć > dopuszczona. A dlaczego "powinna"? Czy chciałbyś mieszkać w domku pomiędzy dwoma wysokościowcami? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 14:43 A kto by chciał mieszkać? A jednak takie trzeba budować. Chcesz mieszkać na wsi, wyprowadz się na wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Nowe osiedla na Kadetów 06.06.09, 19:22 Ziemia na Kadetów to o ile się nie mylę, to dawne koryto wisły. Teren dośc podmokły. Jak budowano domki jednorodzinne, bliźniaki przy Trakcie- osuszano teren. Skutkiem tego były kłopoty mieszkańców w promieniu kilku kilometrów z własnym ujęciem wody. Nie wiem czy jest to do końca zgodne z ekologią, a na pewmo nie jest to dobre dla poziomu wód gruntowych, które wskutek takich działań obniżają się. A polska i tak przez kanały melioracyjne "przecieka" i traci wodę, co zaskutkuje w przyszłości przymusową dyrektywą UE o oszczędzaniu wody i przede wszystkim wysoką jej ceną. Druga sprawa to mimo tego że teren osuszony i przygotowany pod zabudowę, po postawieniu na nim budynków-nikt nie ma gwarancji że te budynki nie będą się zapadać przynajmniej o kilka centymetrów. Nie kupiłabym tam ani ziemi ani gotowego domu na takim terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 19:43 Ale ja nie twierdzę że tam ma to osiedle/biurowisko stanąć. Wkurzają mnie ludzie którzy twierdzą że: austostrady, biurowce, trasy kolejowe, osiedla: TAK ale nie koło mnie, bo ja jak się budowałem to w koło były pola tytoniowe, łąki i tak ma być. Tylko jeśli nie tam to gdzie mają stawiać biurowce? Za Otwockiem? Ziemi w centrum już jest mało. Wcześniej czy później się w ogóle skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
miszel73 Re: Nowe osiedla na Kadetów 06.06.09, 21:16 Z tego co wiem, w Wawrze nie wolno wznosić budynków większych niż 4 piętra. Obowiązuje niska zabudowa. No ale widać ktoś chce tu zrobić drugi Ursynów. Skończyła się cisza i spokój a wraz z nią piękno tej okolicy. Mam nadzieję, że nie dojdzie do budowy tego "betonu". Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 06.06.09, 22:27 Gość portalu: Bobi napisał(a): > Ale ja nie twierdzę że tam ma to osiedle/biurowisko stanąć. > Wkurzają mnie ludzie którzy twierdzą że: > austostrady, biurowce, trasy kolejowe, osiedla: TAK > ale nie koło mnie, Bo widzisz, autostrady sa dobre ale nigdy pod oknami domow mieszkalnych, Biurowce najlepiej jakby powstawały w osiedlach mieszkalnych a nie w centrum miasta. Wówczas czas dojazdu byłby minimalny. Trasy kolejowe... nie ma problemu. Mogą powstawać tuż za płotem. Najważniejsze aby były w wąwozie co skutecznie wyeliminuje hałas. > bo ja jak się budowałem to w koło były pola tytoniowe, łąki i tak ma > być. Właśnie tak jest w skandynawii i tam ludzie nie protestują. Więc dlaczego i u nas nie może być tak samo? > Tylko jeśli nie tam to gdzie mają stawiać biurowce? Za Otwockiem? A dlaczego nie? Może wówczas po Warszawie mniej jeżdziło by WOT-owców. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek432 Re: Nowe osiedla na Kadetów 23.09.09, 23:37 Co tak naprawdę myślicie o tym podmokłym terenie? Czy to prawda? Czy budować się tam powinno na palach tak jak stadion narodowy? A może tylko w niektórych miejscach? Jeśli tak to jakich? Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 06.06.09, 22:19 Gość portalu: Bobi napisał(a): > A kto by chciał mieszkać? > A jednak takie trzeba budować. Nie trzeba! W całej Europie istnieją miasta o niskiej zabudowie więc dlaczego na siłę piąć się w górę? > Chcesz mieszkać na wsi, wyprowadz się na wieś. Właśnie tereny Wawer-Las to były tereny wiejskie więc zamieszkując tu dokonałem świadomego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 12:13 > Nie trzeba! W całej Europie istnieją miasta o niskiej zabudowie więc dlaczego n > a > siłę piąć się w górę? 1,5 mln mieszkańców? w niskiej? I ty chcesz w takich miastach jeździć na rowerze? Napisz jeszcze co znaczy niska zabudowa, w wmiastach rozumie się do 10 pięter. 6 pięter to już kamienica > Właśnie tereny Wawer-Las to były tereny wiejskie więc zamieszkując tu dokonałem > świadomego wyboru. Ale już nie są. Natomaist jektem za tym żeby pozostała jednorodzinna zabudowa. Tylko że ja nie sprzeciwiam się żeby była niska zabudowa w Lasie, ale że kolejny "cwany" pisze - "budować ale nie koło mnie bo ja sobie nie życzę". Zgdzam sie z tobą co do zasady, ale twoje argumenty to ględzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLA Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 14:14 Przez Kadetow przebiegną 2 arterii.Trasa Olszynki GRochowskiej i Nowa Bora Komorowskiego.Ludzie uciekną z tych domkow bo 8 tys aut/h przejdzie im pod oknami.Jedyne co ma tam szanse to biura aby nie trzeba było jezdzić do pracy na Mokotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:54 Trasa Olszynki nie przetnie Kadetów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Nowe osiedla na Kadetów IP: *.pwpw.pl 08.06.09, 13:51 Ja myślę, że niektórzy z forumowoczów chcą z Wawra zrobić wieś, zamiast dzielnicę Warszawy, zobaczcie na inne dzielnice!!! Jak ktoś chce ciszy niech jedzie do mińska mazowieckiego lub siedlec!!! Ludzie zobaczcie na inne dzielnice Warszawy, Wilanów czy Ursynów 20 czy 30 lat temu same pola rolne, a teraz??? Oni Mają miejsca pracy, kina, szkoły czy przedszkola!!!! a my nie? Tam i tak zostaną wydane warunki zabudowy, chyba wiecie, że w styczniu została wydana ustawa dot. dzałek rolnych "wszystkie działki rolne w mieście, są działkami budowlanymi". A tak naprawdę to, że tam są tereny zielone to jest tylko mit, czyli chwyt marketingowy, żeby przyciągnąć inwestorów. Tanio kupią i zarobią!!! Pomyślcie troszkę!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Nowe osiedla na Kadetów 13.09.09, 20:36 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ja myślę, że niektórzy z forumowoczów chcą z Wawra zrobić wieś, > zamiast dzielnicę Warszawy, zobaczcie na inne dzielnice!!! Jeżdzę przez inne dzielnice i doskonale widzę. > Jak ktoś chce ciszy niech jedzie do mińska mazowieckiego lub > siedlec!!! Bzdurne myślenie! > Ludzie zobaczcie na inne dzielnice Warszawy, Wilanów czy > Ursynów 20 czy 30 lat temu same pola rolne, a teraz??? Oni Mają > miejsca pracy, kina, szkoły czy przedszkola!!!! a my nie? Wilanów nadal ma hektary pól uprawnych, działek i nieużytków. Tylko jak się porusza tylko i wyłącznie jedną główną ulicą to się nie widzi co się dzieje za płotem. A u nas nic nie stoi na przeszkodzie aby były także kina, baseny, szkoły centra handlowe tylko .... mniejsze adekwatne do otaczających ich budynków jednorodzinnych. Bo jak w Lesie wyglądałaby Galeria Mokotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Kadetow moze coś wreszcie zbuduja.Teatr,korty,kino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 22:16 A moze zamiast domkow ,teatr,biurowiec,kino?.Czy wszystko musi byc w Srodmiesciu.Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś