Dodaj do ulubionych

Zmowa małych łebków

13.10.07, 20:59
Bardzo mnie zaciekawil ten temat, bo jestem zwolenniczka myslenia historycznego. Naturalnie zaraz chcialam cos poczytac o Hermesie, ale przez niezawodnego googla nie znalazlam nic.

Czy jest to postac fikcyjna, czy tez postac fikcyjna, oparta na faktach i wydarzeniach. Kto bylby zatem tej postaci prototypem?

Slowa pana Wanka o Slasku sa bardzo trafne - moge je potwierdzic, bo sama stamtad pochodze. To prawda, ze tam wykluwa sie polska europejskosc. Bo Slask, na przyklad Cieszynski ma za soba jeszcze wcale niezpomniana szkole europejskosci z czasow zaboru austriackiego.

Rzadko sie o tym w Polsce mowi, albo mowilo, ale monarchia austriacka pierwsza dala przyklad wspolnoty narodow. Miala naturalnie jedna drobna wade...
Obserwuj wątek
    • vaterunser Zmowa małych łebków 13.10.07, 21:10
      Bardzo mne zainteresowal ten temat, bo cenie sobie myslenie historyczne. Naturalnie zainteresowalam sie osoba Hermesa, ale przez niezawodnego googla nie znalazlam na jego temat nic.

Jest on postacia calkiem fikcyjna, czy oparta na faktach i wydarzeniach, i tylko prototyp inaczej sie nazywal?

Podobaly mi sie slowa pana Wanka o Slasku. Sama pochodze ze Slaska i wiem, ze tam naprawde "wykluwa sie prawdziwa polska europejskosc". Na Slasku, na przyklad na Cieszynskim jeszcze jest niezapomniana intergacyjna rola monarchii austriackiej. Niestety, miala ona pewne zasadnicze wady... Ale mimo to jest niedoceniona.
    • andrzej369 Zmowa małych łebków 13.10.07, 23:27
      To nie zmowa.
      To nawiedzenie "Prawda Jedyna".
      Jeżeli ktos mi mowi, ze religia nie ma wplywu na wladze. To ja nie mowie tylko twierdze, ze jest wielkim glupcem.

Religia nie dziala swiadomie na ludzi ale koduje ludzka podswiadomosc.
      Ci co zajmuja sie tym tematem, doskonale o tym wiedza.
      Ja mam osobista odwage, żeby stwierdzic o duzym niebezpieczenstwie ze strony religii na prawidlowa ewolucje czlowieka.
      Wrocmy do okresu Oswiecenia i przekonamy sie, ze nasza historia jest najlepszym dowodem na moje stwierdzenie.

Czy jest wyjscie ?
      Obawiam sie, ze nie dzisiaj ani w najblizszej przyszlosci poniewaz nie może to nastapic na drodze rewolucji lecz na drodze ewolucji czlowieka.
      Ci co sadza, ze można dokonac zmian, wybierajac odpowiednie wladze. To albo slepcy albo glupcy.
      Odpowiednie i logicznie myslace wladze, mogą tylko powstrzymac ten niebezpiecznie rozwijajacy sie kierunek panstwa wyznaniowego.

Kaczynscy są dobrym przykladem.
      Oni są podporzadkowani obecnej rzeczywistosci i ja dalej dynamicznie rozwijaja. Sadze, ze nawet o tym sami nie wiedza.

Ja bardzo bym chcial aby nasza rzeczywistosc tworzyli logicznie myslacy ludzie i żeby wiedzieli, ze maja i mogą mieć na nia wplyw, a nie odwrotnie.

Ludzka rzeczywistosc tworzy czlowiek, a nie rzeczywistosc czlowieka.
      Można by było przyspieszyc ten proces gdyby ludzie nie byliby tak bardzo leniwi w pracy nad soba.
      Lud opiera sie na autorytetach bo nie wie, ze autorytet to UMYSL.
      Nawet mam powiedzenie:
      Nie wielkosc w czlowieku. Lecz wielkosc w UMYSLE.

Sadze, ze jest to bardzo ciekawy temat i w przyszlosci GW rozwinie ten zwiazek religii na nasze zachowania i myslenie. Wiem, ze to temat bardzo niewygodny i niebezpieczny.
      Mysle, ze warto, nawet powinno sie.

Czy nie lepiej zyloby sie w kraju, gdzie jest mniej wyznawcow "Prawdy Jedynej".
      Przypominam, ze ta "prawda" nie dotyczy tylko religii!!!

• onufry.zagloba Madra wypowiedz, panie Andrzeju, ale... 14.10.07, 03:59
        Religia czy inna ideologia, nawet ateistyczna - jeden pies (moze
        poza relatywistycznymi). Jednakze lud prosty (pewien dosc niski
        poziom zdolnosci umyslowych) zawsze wymaga i domaga sie
        jednoznacznosci i przejrzystosci obrazu swiata, lubi sie tez
        rozgrzeszac z wlasnych slabosci i win wplywem zewnetrznym (czy
        diabel, czy tez "oni", jeden pies). I dlatego wszelki populizm, z
        ludycznymi formami kazdej religii na czele, tak bardzo do tego "luda
        ciemnego" trafia, bo wszystko jasne, choc...zazwyczaj falszywe.
        • andrzej369 Re: Madra wypowiedz, panie Andrzeju, ale... 14.10.07, 14:13
          Tych ALE jest o wiele wiecej niż nam sie wydaje.
          Te ALE, trzeba poszukiwac.

• urtasa ten wywiad jest o Niesiołowskim 14.10.07, 03:56
      Niesiołowskim z PO (fm.tychy.pl/node/view/544)
      • onufry.zagloba ZNOW lzesz jak suka Dornbauma, PiSiorku? 14.10.07, 04:00
        Oj, nieladnie, nieladnie - Bozia cie za to kiedys ukarze,
        zobaczysz:)))
        • urtasa Tak 15.10.07, 16:31
          Tak, łżę. Ale odwołuję swoje łgarstwo: 1) Niesiołowski nie jest senatorem i
          dlatego nie ma władzy. 2). Niesiołowski nie jest dziś napędzany nienawiścią i
          kłamstwem (o nienawiści i kłamstwie jest mowa w tym wywiadzie). 3) Ten wywiad w
          niczym nie odnosi się do Niesiołowskiego.

Ps. Mimo że jestem klonem suki Dorna i mimo że jestem lustrzanym odbiciem Ojca
          Rydzyka, to jednak nie wierzę w Sąd Ostateczny, a zatem w żadną pośmiertną karę.
          Mimo to zaliczenie mnie przez onufrego. zagłobę do pisiorków jest zasadne.
    • trylinka Zmowa małych łebków 14.10.07, 17:00
      Czytalem z przyjemnoscia do miejsca, w ktorym wspomina Pan Franciszka Jozefa II.
      Otoz nie bylo takiego cesarza, byl Franciszek Jozef I. Niby drobiazg, ale jezeli
      tak myli sie autor powiesci historycznej, to mozna sie zastanawiac, co do
      rzetelnosci tej powiesci. Chyba, ze to wina korekty, ale przeciez tekst zapewne
      autoryzowany?
      • onufry.zagloba W __p_o_w_i_e_s_c_i__ mial prawo sie pojawic nawet 14.10.07, 17:11
        Franciszek Jozef III - takie sa prawa literackiej fikcji:)
        • topolowka Re: W __p_o_w_i_e_s_c_i__ mial prawo sie pojawic 15.10.07, 06:45
          Piekny obraz zamieszczony obok tekstu, a powiesc chetnie przeczytam.

Henryk Waniek milosiernie nie powiedzial, ze w miastach oskarzanych
          przez Kaczynskich o brak patriotyzmu ich slowa odbierane sa jak
          najgorsza obelga. Ja jestem gdanszczanka bardzo przywiazana do
          miasta i to, co mowia o gdanszczanach kaczynscy doprowadza mnie do
          pasji. Kim oni sa, jeden z drugim palanty, zeby wystawiac calym
          miastom i regionom certyfikaty z patriotyzmu i decydowac, czyj jest
          dobry, a czyj nie?
    • amdrzej11 Zmowa małych łebków 16.10.07, 14:15
      Hehehehe..........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka