Dodaj do ulubionych

Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?...

20.06.08, 10:37
Nawet jeśli Wałęsa był agentem, to co z tego?

Nie był później liderem największego ruchu robotniczego?
Nie stał się legendą?
Nie został prezydentem? (fatalnym, ale to moja opinia)

Czy zmniejsza to jego zasługi? Moim zdaniem wcale nie, wręcz
przeciwnie.

Zacznijmy wreszcie ignorować działania małych, zakompleksionych
Bolków, którzy z racji wieku lub tchórzostwa nie załapali się na
opozycyjne laury w latach 80...
Obserwuj wątek
    • ar.co Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?... 20.06.08, 10:43
      Panie Prezydencie, rzeczywiście szkoda słów. Pana oskarżyciele - ci
      z najwyższej półki byłej albo i obecnej władzy - w l. 70 studiowali
      na prestiżowych wydziałach prestiżowych uczelni, robili doktoraty,
      korzystali ze wszelkich przywilejów, jakie dawał im ojciec -
      wysokiej rangi działacz partyjny, zaufany ówczesnej czerwonej
      władzy. Teraz nie mogą Panu darować, że to Pan w tym czasie walczył
      i Pan był prześladowany, z uporem maniaka starając się podważyć Pana
      osiągnięcia, myśląc zapewne, że to poprawi ich nędzne notowania w
      społeczeństwie. Można o tym powiedzieć tylko jedno słowo, o tyle
      dobre, że nawet oni ostatnio zrozumieli jego znaczenie - "obciach".
      • rydzyk_fizyk Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 10:46
        Fajnie wyglądało jak w studiu TVP po Wałęsie jeździł Romaszewski,
        który doktorat robił w Moskwie czy Ziemkiewicz - wyśmiewający się z
        dziwnych ludzi z opozycji.
        • sharn1 Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 10:48
          rydzyk_fizyk napisał:

> Fajnie wyglądało jak w studiu TVP po Wałęsie jeździł Romaszewski,
          > który doktorat robił w Moskwie czy Ziemkiewicz - wyśmiewający się
          z
          > dziwnych ludzi z opozycji.

Z tej opozycji która chlała wódkę z Kiszczakiem i która uznawała
          Jaruzelskiego za męża stanu?

Która ze strachu że ich socjalistyczne poglądy mogą nie przetwać w
          nowej Polsce po cichu dogadali się z betonem PZPRu?
          • rydzyk_fizyk Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 10:52
            "> Z tej opozycji która chlała wódkę z Kiszczakiem i która uznawała
            > Jaruzelskiego za męża stanu?
            >
            > Która ze strachu że ich socjalistyczne poglądy mogą nie przetwać w
            > nowej Polsce po cichu dogadali się z betonem PZPRu?
            "

PiSu wtedy nie było ale zapewne tak - chodzi o kolegów Lecha
            Kaczyńskiego, Rycerza z Magdalenki.
            • sumienie.lk IPN miesza w odchodach SB z taką intensywnością... 20.06.08, 10:59
              ...że smród na Marszałkowskiej staje się zupełnie nieznośny. Ciekaw
              jestem czy wreszcie któryś z politykierów wpadnie na pomysł, aby
              zlikwidować to miejsce mieszania narodowego łajna wymieszanego z
              szambem.
              • rydzyk_fizyk Re: IPN miesza w odchodach SB z taką intensywnośc 20.06.08, 11:07
                Właściwie książka o Wałęsie powinna mieć podtytuł Przyczynek do
                likwidacji IPN.
                • milet_z_sedesu Panie Prezydencie, niech sie Pan nie przejmuje 20.06.08, 11:09
                  durniami plujacymi na Pana
                  • akurach1981 Re: Panie Prezydencie, niech sie Pan nie przejmuj 20.06.08, 11:21
                    sprawa jak zawsze jest bardziej skoplikowana

W sprawie akt, które Wałęsa wypożyczył jako prezydent i potem zwrócił zamknięte
                    w kopercie, wypowiedział się w Radiu RMF FM były prezydent Aleksander
                    Kwaśniewski. Potwierdził informację o zniknięciu stron, które podają Sławomir
                    Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk z IPN. – W 1996 r. szef MSW Zbigniew
                    Siemiątkowski zwrócił się do mnie o otwarcie koperty z dokumentami – brakowało w
                    niej kilkunastu stron na jakieś sto kilkanaście – przyznał Kwaśniewski.

Andrzej Bulc – opozycjonista, który działał z Wałęsą w Wolnych Związkach
                    Zawodowych przed rokiem 1980 r., ujawnił wczoraj, że nagrał w 1979 r. spotkanie
                    w domu Andrzeja i Joanny Gwiazdów. Wałęsa miał się wówczas przyznać, że po
                    grudniowych wydarzeniach w 1970 roku pomagał organom ścigania identyfikować
                    uczestników zajść na zdjęciach i filmach. Bulc twierdzi, że kasetę przekazał
                    obecnemu marszałkowi Senatu Bogdanowi Borusewiczowi. Marszałek jeszcze nie
                    zabrał głosu w tej sprawie.

Przeciwko opiniom zawartym w książce historyków IPN wystąpiła wczoraj
                    rzeczniczka prasowa Sądu Apelacyjnego w Warszawie Barbara Trębska. Jej zdaniem
                    podważają słuszność wydanego w 2000 r. przez sąd lustracyjny wyroku, który
                    stwierdza, że Lech Wałęsa nie był tajnym współpracownikiem SB. Trębska
                    podtrzymuje tezę przyjętą przez sąd, że Antoni Macierewicz w 1992 r. umieścił
                    nazwisko Wałęsy na liście agentów, opierając się na dokumentach sfałszowanych
                    przez SB. Biegły grafolog stwierdził, że dokumenty nie zostały napisane przez
                    legendę „Solidarności”.

Śledztwo w sprawie fałszowania przez SB dokumentów, mających posłużyć do
                    skompromitowania Wałęsy, od czterech lat prowadzi IPN. Ma się ono zakończyć w
                    ciągu kilku miesięcy.

– Wobec tej książki mam dużo krytycznych uwag – powiedział w programie „Warto
                    rozmawiać” prof. Andrzej Friszke, były członek Kolegium IPN. – Ale nie mogę
                    powiedzieć, że są to rzeczy wyssane z palca. Są tam różne oskarżenia, ale
                    wsparte jednak na tyle mocnymi dowodami i argumentami, że tego nie da się
                    odrzucić tak zwyczajnie, na zasadzie przeciwnego świadectwa.

Premier Donald Tusk, odnosząc się do słów prezesa PiS o tym, że książka IPN jest
                    ciosem w establishment od lat oparty na radykalnym kłamstwie, odpowiedział: –
                    Właśnie Jarosław Kaczyński jest jednym z tych polityków, którzy kiedyś
                    najbardziej gorliwie wspierali Lecha Wałęsę, a dzisiaj chcą wmówić opinii
                    publicznej, że od początku wiedzieli, iż był agentem.

Źródło: www.rp.pl
                    • hrabia-monte-christo -----oddaj dokumenty z akt Bolka Walesa----------- 20.06.08, 11:29
                      to pogadamy
                      • llawrynowicz Re: -----oddaj dokumenty z akt Bolka Walesa------ 20.06.08, 11:37
                        A nie przyszło Ci do głowy, że teczkę Bolka wyczyścił Antoś Maciora i panowie
                        Kaczyńskie? Wcale bym się nie zdziwił. Pomijając fakt, że dostęp do akt mieli
                        całkowicie nieograniczony, to sam charakter tych - pożal się boże - indywiduów,
                        predestynuje mnie do stawiania takiej tezy.
                        • 4krzych1 dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbeków... 20.06.08, 12:14
                          o fałszowanie jego akt???

TO JEST PYTANIE!!!

Dla Bolka większym "złoczyńcą" jest Kurtyka, jako zwierzchnik
                          historyków, niż Kiszczak, jako zwierzchnik sbeków...

JAK TO WYTŁUMACZYĆ???

Jedynie tym, że BOLEK NAPEWNO NIE JEST HISTORYKIEM!!!

c.b.d.o.
                          • maaac Re: dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbek 20.06.08, 12:25
                            Czy będziesz miał większe pretensje do psa który cię pogryzł czy do
                            właściciela który go spuścić ze smyczy? Ostatecznie wszyscy wiedzą że
                            psy gryzą, jednak ludzie powinni myśleć.
                            Czy ktoś się czegoś dobrego spodziewał po SBkach? O co mieć do nich
                            jeszcze większą pretensję niż się ma? Gadać że nie dość że niszczyli
                            ludzi to jeszcze sfałszowali akta Wałęsy? Przecież to śmieszne.
                            Co innego IPN. Niby szacowna instytucja, niby wolna Polska, niby
                            teraz już powinno być wszystko OK, a tu się okazuje że są dalej ludzie
                            myślący kategoriami SBeków. Czy do nich nie należy mieć o wiele
                            większe pretensje?
                            • akurach1981 Re: dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbek 20.06.08, 12:37
                              problem polega na tym, ze na razie ujawniono fragmenty ksiazki dotyczace
                              niszczecia teczki "Bolka"

okazuje sie ze robil to Walesa (Milczanowski napisal w sluzbowej notatce, ze ja
                              przeslal na prosbe prezydenta), a pozniej nie zwrocil wszystkich materialow
                              (list Siemiatkowskiego do prezydenta Kwasniewskiego)
                              • vice_versa Postawa LW 20.06.08, 13:06
                                Historycy IPNu krzyczą: KŁAMCA!
                                I wszystko na to wskazuje.

I to jest główny zarzut wobec LW. Nie to, że nie obalał komunizmu,
                                nie to że Okrągły Stół to zmowa, a Magdalenka to układ.

Lech podjął współpracę, dzięki temu mógł krzyczeć na wiecach głośniej
                                i radykalniej, a kiedy uzyskał wiarygodność i poparcie robotników w
                                takim stopniu, że SB nie mogła go skompromitować, nie poddał się
                                szantażom, odciął się od nich i zajmował jednoznaczną postawę i
                                front w obalaniu komunizmu.
                                To jest w Wałęsie wielkie. Nie donosy, które są małe, koniunkturalne
                                i smutne dla ludzi którzy mu wierzyli. W Wałęsie wielkie jest to, że
                                jeden człowiek potrafił rzucić wyzwanie całemu systemowi wierząc w
                                siebie i swoją misję.Pokonał strach przed władzą mając oparcie w
                                ludziach. W tym sensie Babinicz mógłby zostać Kmicicem.

Tyle, że gdy władzę sprawował, ludzi zaczął się bać, bo ludzie
                                zaczeli go zwalczać teczkami. I uległ i się przestraszył, i nie
                                dorósł do prawdy. I to jest w Wałęsie małe.

Dziś Kmicic twierdzi, że nie był Babiniczem i wybiela swoją
                                historię.To jest burzenie mitu przez samego Wałęsę, bo za co mamy
                                kochać Kmicica???
                                • elka_g Re: Postawa LW 20.06.08, 14:15
                                  Popieram.

Grzesznik może zostać świętym jeśli się nawróci i będzie żył w prawdzie .

Wałęsa zgrzeszył, nawrócił się... ale nie starczyło mu sił, by dać świadectwo o
                                  sobie samym.

• a.k.traper Pytanie do wszystkich, na kogo głosowaliście 20.06.08, 14:51
                                    w wyborach 1990r, 1995, 2000 i 2005? Może jak mój szwagier na
                                    Tymińskiego, bo nie lubi tego ch... Wałęsy, a w II rundzie na Wałęsę
                                    bo nie było wyboru?:)))ja nie głosowałem na Lecha bo uważałem ze nie
                                    jest gotowy do tej funkcji, jeszcze nie, w drugiej rundzie
                                    faktycznie nie było wyboru, w następnych nie oddałem głosu ani na
                                    niego ani na przyszłych prezydentów i nie mam zalu ani do siebie ani
                                    do tych co głosowali za nimi, widocznie ich przekonali.Takie jest
                                    prawo wolnego wyboru, czytajac niektóre posty odnosze wrażenie że
                                    euforia niegdysiejsza przemieniła sie w nienawiść zamiast refleksji
                                    głównie nad sobą. Pozdrawiam, miłego weekendu.
                                    • malutki-pistolecik Re: jak nie glosujesz to jakim prawem zabierasz 20.06.08, 15:46
                                      glos dziecko? Zreszta nie mogles glosowac na Lecha Walese gdyz
                                      przedszkolacy nie maja prawa wyborczego.
                                      • mirmat1 Fool me once- shame on you, fool me twice-shame on 27.06.08, 03:20
                                        ...me
                                        Oklam mnie raz - hanba tobie, oklam mnie drugi raz hanba mnie.

malutki-pistolecik napisał:
                                        > jak nie glosujesz to jakim prawem zabierasz glos dziecko? Zreszta
                                        nie mogles glosowac na Lecha Walese gdyz
                                        > przedszkolacy nie maja prawa wyborczego.
                                        M: problem jest z wyborcami, ktorzy przechwalaja sie swoja
                                        ignorancja twierdzac, ze poznanie prawdy im przeszkadza a biegna do
                                        urn wyborczych by jak w w pazdzierniku 2007 przywrocic UBekistan.
                            • 4krzych1 Re: no właśnie! kto tu jest "właścicielem" mądralo 20.06.08, 15:47
                          • vice_versa Kmicic który Babiniczem nie był 20.06.08, 12:29
                            Kmicic nigdy nie udowadnianiał, że nie był Babiniczem, nie wyzywał
                            ofiar Babinicza od śmieci i nie mówił że sam pokonał Szwedów...

jerjar napisał ostatnio na forum:
                            >Jeśli IPN zajmie się teraz Babiniczem
                            >to w moim sercu pozostanie Kmicic

Tyle, że:
                            Kmicic pisze właśnie dalszy ciąg Potopu, i mówi, że Babiniczem
                            nigdy nie był. Za co więc kochać Kmicica skoro nigdy się nie zmienił
                            i zawsze był sobą?
                            Za megalomanię, że sam pokonał Szwedów?
                            Z LW taki Kmicic co:
                            1. sam pokonał Szwedów,
                            2. nigdy Babiniczem nie był,
                            3. akta Babinicza spłonęły kiedy Kmicic wysadzał armatę,
                            4. ofiary Babinicza nazywa "śmieciami"[cyt z LW], i podaje do sądu,
                            bo Kmicic sam pokonał Szwedów ...

Życie LW jest jak obrona Częstochowy, teraz już rozumiem tę Matkę
                            Boską w klapie.
                            • zbychuk Re: Kmicic który Babiniczem nie był 20.06.08, 12:46
                              A tak z ciekawosci, to Ty w ogole czytales Potop? No bo jakos z
                              Twojego tekstu wchodzi mi ze nie, bo wg Ciebie Babinicz to jakis
                              symbol czegos zlego podczas kiedy w ksiazce to akurat byl bardzo
                              pozytywny bohater
                          • uniaeuropejska1 Re: dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbek 20.06.08, 12:51
                            Bo historycy te fałszywki wykorzystują.
                            • henryk_adamski Re: dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbek 20.06.08, 12:53
                              Historycy doskonale wiedzą które akta zostały podrobione przez Wałęsę
                              • urubamba_1 Re: dlaczego Bolek oskarża historyków, a nie sbek 20.06.08, 13:24
                                Wałęsa to Bolek
                          • mike-great Znikaj już, wałęsający się śmieciu !!! 20.06.08, 14:12
                            Znikaj już, wałęsający się śmieciu !!!

4krzych1 napisał:

> o fałszowanie jego akt???
                            >
                            > TO JEST PYTANIE!!!
                            >
                            > Dla Bolka większym "złoczyńcą" jest Kurtyka, jako zwierzchnik
                            > historyków, niż Kiszczak, jako zwierzchnik sbeków...
                            >
                            > JAK TO WYTŁUMACZYĆ???
                            >
                            > Jedynie tym, że BOLEK NAPEWNO NIE JEST HISTORYKIEM!!!
                            >
                            > c.b.d.o.
                            • malutki-pistolecik Re: pieknie o sobie napisales 20.06.08, 15:47
                    • expert_spod_mostu_kierbedzia Panie Lechu Wałęsa - dziękuję Panu .. dziękuję 20.06.08, 11:55
                      wszystkim wspaniałym ludziom z okresu Solidarności - za Wolną
                      Polskę .. za Demokrację .. za rozszerzoną Zjednoczoną Europę .. za
                      Schengen .. jednym słowem za niewyobrażalną przemianę jaka dokonała
                      sie w historii naszego kraju na przełomie XX i XXI wieku ..
                      • realista1000 Przestałem ci wierzyć za podpieranie lewej nogi 20.06.08, 12:04
                        za odwołanie rządu Olszewskiego, za twój paniczny strach przed lustracją 1992
                        r., za twoje zacietrzewienie, wyniosłość, za twoje przerośnięte EGO, za twoje
                        JA, tylko JA, nikt inny - tylko JA.

PRAWDA dopomina się o innych, których ty wykluczyłeś:
                        Walentynowicz, Gwiazdó, Wyszkowskiego i 10 mln innych ludzi!
                        • tomcio888 Re: Przestałem ci wierzyć za podpieranie lewej n 20.06.08, 12:53
                          Mnie niestety to też przekonało 1000 razy bardziej niż dokumenty sb
                          • poszeklu Re: Przestałem ci wierzyć za podpieranie lewej n 20.06.08, 13:55
                            tomcio888 napisał:

> Mnie niestety to też przekonało 1000 razy bardziej niż dokumenty sb

Juz w 1992 objawiles sie jako zwolennik SBecji, kiedy aby
                            chronic UBecje w Sejmie obaliles rzad Premiera Olszewskiego,
                            dlatego, ze chcial oglosic liste komunistycznych kolaborantow.
                            Ty Bolek, tez byles na tej liscie i dlatego podniosles reke
                            na pierwszy od 50 lat niekomunistyczny Rzad Polski.
                            Wtedy sie pokazales, ze wolisz zniszczyc Polske niz tlumaczyc
                            sie ze swojej przeszlosci.
                            Za Twoja prezydentura przeprowadzona najbardziej niszczaca
                            Polske tzw "prywatyzacje" w czasie ktorej sprzedawano majatek
                            narodu za 5do 10 % wartosci, a miliony Polakow znalazly sie
                            bez pracy. Ciebie to absolutnie nie interesowalo! Ani razu nie
                            stanales w obronie rodzin eksmitowanych z mieszkan na ulice
                            bez srodkow do zycia. Nigdy nie interesowales sie bezdomnymi,
                            ktorzy szukali pozywienia na smietnikach choc spotkal ich ten
                            los za Twoim przyzwoleniem!!!!!!Ilu milionom dzieci zabrales
                            beztroskie dziecinstwo i wyslales ich na ulice, a pozniej do
                            wiezien, domow publicznych, do rynsztoka! Ty dostales Nagrode
                            Nobla za to ze podarowales Polske zlodziejom!!!!
                            PRECZ GLABIE eSBECKI!!!!!!!!
                            • aja74 Re: Przestałem ci wierzyć za podpieranie lewej n 20.06.08, 16:25
                              Jak narazie to po wolnych wyborach najgorzej mi sie zyje od poczatku
                              rzadu "dziada" kaczynskiego i tego "cudotworcy" tuska.
                              Od czasu wolnych wyborow moze nie bylo pracy ale kazdy pracowal,
                              nie bylo co do gara wlozyc ale kazdy mial gdzie meiszkac. A teraz
                              widze po sobie ze za te godna pozalowania pensje nie stac mnie na
                              utrzymanie sie i rodziny a co dopiero mowic o kupnie wlasnego
                              mieszkania. Co z tego ze tyle meiszkan na rynku skoro nie na moja
                              kieszen. I nie wmawiajcie mi zebym sobie zmienil prace bo tej pracy
                              tu gdzie meiszkam nie ma a na pewno nie dla wszystkich. A nie mam
                              zamiaru wyjezdzac do Irlandii by na zmywaku zarabiac a moje dziecko
                              zapomni jak tata wyglada.To jest najbardziej zenujace.

Mozecie pieprzyc o teczkach o agentach ale mnie to zaczyna walic i
                              tak jak bardzo bylem za odtajnieniem teczek tak teraz bym to w 3
                              dupy spalil zniszczyl i to tylko po to by nikt juz nigdy nie gral
                              teczkami i bysmy ruszyli do przodu by naszym dzieciom zylo sie
                              lepiej a nie tylko prawdziwiej i by wiedzieli czy bolek to lechu czy
                              nie bo tak naprawde dla mojego dziecka nie liczy sie tw bolek tylko
                              terazniejszosc. Teraz moje dziecko nie ma tego co bym chcial by
                              mialo.

Wypchajcie sie w koncu sami tymi papierami zjedzcie je, wyzygajcie a
                              nam ludziom dajcie swiety spokoj. My chcemy zyc i godnie zarabiac.

Upadek komunizmu byl bardzo dobry i tego nikt nie neguje ale to co
                              sie wyrabia z lustracjami to smiechu warte. Tyle lat uplynello a
                              polityka tak naprawde rozbija sie o teczki o agentow. I w jakim
                              celu. Komu tak bardzo zalezy na tym bysmy zajmowalisie teczkami.
                              Zamiast przec do przodu ku leprzemu to stoimy w miejscu okladajac
                              sie teczkami. A male kurduple najwiecej teczek lapia i rzucaja w
                              ludzi.

I nie moge pojac w jakim celu telewizje zajmuja sie ksiazka ktora ma
                              sie ukazac. Dlaczego telewizja robi darmowa reklame ksiazce ktora
                              zostala napisana na potrzeby kurdupli za nasze pieniadze. Tak za
                              nasze bo ta ksiazka powstala pod szyldem i za pieniadze IPN a dla
                              kogo jak widac dla karlow.

Gdyby mediom zalezalo na Polsce to by te ksiazke przemilczeli
                              zrzucili w odchlan braku informacji. Kazdy kto by chcial prosze do
                              ksiagarni niech kupi ale po oc darmowa reklama. Zalosne.

AJA
                              • poszeklu Re: Przestałem ci wierzyć za podpieranie lewej n 20.06.08, 20:57
                                aja74 napisał:

> Jak narazie to po wolnych wyborach najgorzej mi sie zyje od
                                > poczatku rzadu ... kaczynskiego i tego "cudotworcy" tuska.
                                > Od czasu ... wyborow moze nie bylo pracy ale kazdy pracowal,
                                > nie bylo co do gara wlozyc ale kazdy mial gdzie meiszkac.
                                > A teraz widze po sobie ze za te godna pozalowania pensje nie
                                > stac mnie na utrzymanie sie i rodziny a co dopiero mowic o
                                > kupnie wlasnego mieszkania.
                                > ... nie mam zamiaru wyjezdzac do Irlandii by na zmywaku
                                > zarabiac a moje dziecko zapomni jak tata wyglada.
                                >
                                > Mozecie pieprzyc o teczkach o agentach ...bo tak naprawde dla
                                > mojego dziecka nie liczy sie tw bolek tylko ... moje dziecko
                                > nie ma tego co bym chcial by mialo.
                                > My chcemy zyc i godnie zarabiac.
                                > Upadek komunizmu byl bardzo dobry ... a polityka ... rozbija
                                > sie o teczki o agentow.
                                > I nie moge pojac w jakim celu ... zajmuja sie ksiazka ktora
                                > ma sie ukazac ... za nasze pieniadze.

Zydowskie przyslowie mowi: Tak biedny, ze az glupi.
                                A kto Cie do tej nedzy doprowadzil czlowieku? Kto ci popier_lil
                                miejsca pracy i wszystko co moglbys miec, gdyby nie ta
                                "prywatyzacja"?
                                A skad sie w Polsce nagle wzieli mionerzy i miliarderzy?
                                Z marsa przylecieli, czy wujcio z Hameryki im podarowal
                                melony dlatego ze obalili komune?
                                A czego pilnowal prezydent Lech Walesa i czego obalil
                                rzad premiera Olszewskiego? Zeby bylo wiecej dla Polakow?
                                Zebys Ty mial gdzie mieszkac i gdzie pracowac? No, chyba w
                                bajki juz nie wierzysz i domyslasz sie za co zostal nagrodzony
                                Noblem. Takich rzeczy nie daje sie za pokojowe osiagniecia
                                tylko za duze, wielki pieniadze. I Walesa je dal. Dal bo
                                nie byly jego. To byly Twoje pieniadze. Twoj zaklad pracy,
                                Twoja przedszkola, szkoly, huty, kopalnie statki i stocznie.
                                Co dzis z tego zostalo?
                                G_WNO! I jeszcze Bolek na chma morde drze, ze mu krzywde robia,
                                a glupi potakuja bo sa tylko glupi.
                        • blendyks Nierząd Olszewskiego 20.06.08, 14:52
                          Przecież to był najgorszy rząd po 1989 roku. Ten człowiek pojęcia
                          nie miał o zarządzaniu państwem.
                          Do rządzenia trzeba mieć wiedze i predyspozycje.
                          • tles10 za dużo GW wtedy czytałeś i mózg zaszwankował 20.06.08, 15:04
                      • vice_versa Dzięki, o Lechu,składamy dzięki... 20.06.08, 12:40
                        I pamiętajmy, że to On obalił komunizm, dzięki Niemu masz internet i
                        komputer, dzięki Niemu istnieje forum GW, dzięki Niemu i tylko
                        dzięki Niemu!
                        A jak Gates powie że było inaczej to tym gorzej dla Gatesa, bo co
                        on robił jak Wałęsa ratował kraj? Komputerami się szczeniak bawił...
                        • poszeklu Dzieki za 5 mln bezrobocie, Lechu-Bolku, Ty kur... 20.06.08, 21:05
                          vice_versa napisał:
                          > I pamiętajmy, że to On obalił komunizm,

Tymi oto rencami podpisywalem donosy i wyplaty z SB.
                          Tymi oto rencami zeby uchronic agentow w Sejmie obalalem
                          Rzad J. Olszewskiego, mimo ze to byl jedyny niekomunistyczny
                          rzad. Dla was towarzysze to zrobilem, a dzis Wy i Wasza
                          SBecja niech mnie ratuje bo dobrze sie Wam przysluzylem.
                      • mike-great Odejdź już, krasnalowaty śmieciu i kapusiu !!! 20.06.08, 14:11
                        Odejdź już, krasnalowaty śmieciu i kapusiu !!!

expert_spod_mostu_kierbedzia napisał:

> wszystkim wspaniałym ludziom z okresu Solidarności - za Wolną
                        > Polskę .. za Demokrację .. za rozszerzoną Zjednoczoną Europę .. za
                        > Schengen .. jednym słowem za niewyobrażalną przemianę jaka dokonała
                        > sie w historii naszego kraju na przełomie XX i XXI wieku ..
                      • henryk_adamski Re: Panie Lechu Wałęsa - dziękuję Panu .. dzięku 20.06.08, 14:37
                        ekspertowi i Wałęsie już dziekujemy
                • jwojnar Bez przesady z likwidacją IPN-u 20.06.08, 11:17
                  Żadna instytucja czy firma nie jest odporna na takie
                  upolitycznienie i zaślepienie pracowników, nie wspominając o
                  kompetencjach. Sejm też potrafi się popisać, ale to nie znaczy, że
                  czas na monarchię albo rządy pułkowników.
                  Płacimy cenę za nasze demokratyczne decyzje, za mierność kaczyzmu
                  itd. Widocznie na to sobie zasłużyliśmy i zapracowaliśmy.
                  • maaac Re: Bez przesady z likwidacją IPN-u 20.06.08, 11:36
                    IPN jako idee nie warto niszczyć - ale strukturę a jakże. Dokładnie
                    to o co oskarżano nasze specsłużby, co było według PiS podstawą do
                    ich rozwiązania, powinno być podstawą do rozwiązania IPN,
                    przeprowadzenia weryfikacji jej pracowników i stworzenia nowej już
                    naprawdę naukowo-śledczej instytucji.
                    • mariuszdd Większość materiałów o Bolku można znaleść w necie 20.06.08, 12:18
                      Książka jest jedynie zebraniem materiałów w jedną całość ,dodano parę donosów
                      ,wygłoszono konkluzję i omówiono fakty .
                      A wy towarzysze z P0 , tak się po forach indyczycie jak głupie kmioty :).Jakby
                      to było wielkie haloo .
                      Oczywiście ,teraz zebrane materiały trafią do większej ilości ludzi ,i to
                      zapewne was najbardziej boli he he
                      • milet_z_sedesu omowiono nie fakty tylko SBeckie smieci 20.06.08, 12:35
                        a banda zawistnych nieudacznikow slini sie plujac gdzie popadnie.
                        Odreagowuja swoje kompleksy.
                        Taka jest Polska narodowo-katolicka.
                        Lech Walesa jest jedym z najwiekszych polakow w historii.
                        • realista1000 ręczne podpisyWałęsy kwitujące odbiórpapierów też? 20.06.08, 12:54

no, jeśli to SBeckie śmieci
                        • tomcio888 Re: omowiono nie fakty tylko SBeckie smieci 20.06.08, 12:59
                          Ach ta Wasza miłość. I IGNORANCJA. Typowe PO. Nie spotkałem jeszcze wyborcy PO,
                          który przyznałby się do przeczytania programu tej partii.

A wracając do IPN to powstają tam opracowania dotyczące setek spraw z lat 44-90.
                          I jakoś nikogo nie oburzało powoływanie się na dokumenty SB czy nawet UB i
                          opisywanie na jej podstawie losów podziemia antykomunistycznego, jego bohaterów,
                          ludzi którzy kablowali itd. Dopiero teraz gdy trafiło że zrobili to co robią od
                          czasów gdy nie było jeszcze PiSu słyszę, że to przez PiS, na jego zamówienie
                          itd. Nic innego nie możecie wymyślić. Wszystko na PiS. Tak jak wszystko co robi
                          PiS na Rydzyka zwalacie ? Nagle IPN be. Nagle polityczny.
                          • agent_abw Re: omowiono nie fakty tylko SBeckie smieci 20.06.08, 13:33
                            W katolandzie wszystko jest możliwe
              • krewiblizna Sumienie sam mieszasz w gnoju 20.06.08, 12:57
                i to dzięki takim pajacom jak ty ten kraj nie może się normalnie
                rozwijać. IPN to obecnie jedyna instytucja, który chce pokazać
                prawdziwe oblicze zmian okrągłostołowych.
                • rybka9915 to dlaczego nie pokazuje? 20.06.08, 14:04
                  Pokazuje za to sluzalczosc wobec jedynie slusznego tow. Jaroslawa,
                  jak np. sprawne wyszukanie "hakow" na sedziow Trybunalu
                  Konstytucyjnego przez mula Mularczyka? Jakos ani IPN, ani Kurtyka
                  nie skorygowali sensacji mula Mularczyka, ze owszem owi sadzieja
                  widnieja w spisach ubecji (ipn), ale te zapisy stanowia o ich
                  uczciwosci, a nie plugastwie takich jak Kaczynskie i inni zaklinacze
                  prawdy i faktow. A wiec o co sie kolega rzuca??? ipn jest w
                  ufajdanych kaczym lajnem lapach pis-zolnierzykow, a nie niezaleznych
                  politycznie historykow czy prawnikow!
            • teraz.k.wy Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 13:05
              Panie wałęsa,niech Pan sie nie zdziwi,jak powiem panu,że Wyszkowski
              do dzis stale jest na podsłuchu,sledzą go nawet ufoludki.
          • maaac Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 10:54
            > Z tej opozycji która chlała wódkę z Kiszczakiem i która uznawała
            > Jaruzelskiego za męża stanu?
            Bo Jaruzelski okazał się mężem stanu wielokroć częściej niż
            Kaczyński. Ten raz czy 2 razy to i tak więcej niż nigdy Lecha
            Aleksandra.

> Która ze strachu że ich socjalistyczne poglądy mogą nie przetwać w
            > nowej Polsce po cichu dogadali się z betonem PZPRu?
            Lewa ręka ci się z prawa myli. Jeśli chodzi o dumne dzierżenie
            sztandaru socjalistycznych poglądów to one leżą teraz po stronie
            tzw. "prawicy". Tam też można najczęściej znaleźć były beton PZPRu,
            który dziś robi za "patriotów".
            • tomcio888 Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 13:02
              I znowu o Kaczyńskim. Co z tego, że nawet Jaruzelski był "lepszym" mężem stanu
              niż Kaczyński ? Co z tego, że jest wyższy ? Jak to się ma do sprawy Bolka ?
              Umiecie tylko nienawidzić kaczorów i przez to jeśli ktoś wymyśli coś co jest Wam
              nie na rękę to od razu to przez kaczory. Plagi egipskie też przez kaczory były ?

Zajmijmy się racjonalnymi sprawami, a nie emocjami. Dlaczego ciągle o tych
              kaczkach piszecie ? I co ma sprawa, że kaczory są socjalne do rzeczy ? Przecież
              cała solidarność to socjal czystej maści. I partie się z niej wywodzące.
          • jkmjkm Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 10:56
            Panie Prezydencie, MUSI być Pan ponad tym wszystkim. Proszę nie dać się
            zaszczuć. Oto umiejętność wielkich ludzi - spoglądać z góry na jazgot małych.
            Niestety nie dowiemy sie jak historia Pana oceni. Ale jestem przekonany, że
            pozostanie Pan na kartach historii Polski i świata jako wielka postać.
            Z poważaniem.
            • mamara A mnie najbardziej podobał się Cenckiewicz, którem 20.06.08, 11:06
              któremu wczoraj w TVN 24, godz 17.30, wypsnęło się, że Wałęsa 19
              grudnia 1970r. przez cztery dni prowadził rozmowy z SB. Historyk IPN
              z Gdańska nie wie, co działo się wówczas, nie słyszał o
              aresztowaniach, zabijaniu, torturach. Dla niego ludzie szli w te dni
              do SB - rozmawiać. A może wszyscy inni byli aresztowani, a tylko
              Wałęsa poszedł tam na rozmowy. To świadczy o jego obiektywizmie,
              świetnym warsztacie naukowym, zupełnej bezstronności.
              Cieszę się, ze ta ksiazka powstała, ale to trochę tak jakby Urban
              pisał ksiazki o Wyszyńskim. Oczywiście może, tylko czy to będzie
              wiarygodne?
              Gość, który za służbę PiS-owi otrzymał posadę w firmie paliwowej
              (radę nadzorczą), (oczywiście na pewno jest ekspertem od tego, jak
              każdy historyk), dyskwalifikuje się moralnie.
              • milet_z_sedesu Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 11:10
                • fagusp Re: Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 11:35
                  Nie obrażaj Urbana, bo ci wytoczy proces o zniesławienie i wygra.
                  Jakim by nie był Urban sukinsynem to jedno mu trzeba przyznać, że
                  jest był (i jest) piekielnie inteligentny. A Centkiewicz to zwykła
                  gnida, wypisz wymaluj towarzysz Szmaciak. Coś na kształt gówna,
                  przyczepionego do statku i krzyczącego "Płyniemy".
                  • maaac Re: Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 11:45
                    > Nie obrażaj Urbana, bo ci wytoczy proces o zniesławienie i wygra.
                    > Jakim by nie był Urban sukinsynem to jedno mu trzeba przyznać, że
                    > jest był (i jest) piekielnie inteligentny.
                    Połączenie obu przytoczonych przez Ciebie cech Urbana powoduje, że
                    jak cos już pisze w swoim szmatławcu to nieźle się zabezpieczy by
                    nie przegrać potencjalnego procesu o zniesławienie. A nie jeden
                    miałby na to ochotę. To powoduje że NIE ma jednak wysoka
                    wiarygodność choć lubuje się w babraniu w g***.
                    To dotyczy oczywiście tekstów o faktach, a nie analiz natury
                    ogólnej, które sa tradycyjnie lewicowe. Jednak czego się spodziewać
                    po "starym towarzyszu".
                    • cz27 Re: Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 13:29
                      maaac,zapamiętaj sobie synku raz na zawsze że Urban nigdy do PZPR-u
                      nie należał.Komunisci z lat 50tych po prostu Urbana prześladowali,bo
                      miał nie wyparzony jezyk,krytykował władze tak jak teraz.
                      • sikajacy_do_zupy_kelner Re: Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 13:47
                        Zdrowie wasze w gardła nasze!
                      • maaac Re: Cenckiewicz - Urban tzw IV RP 20.06.08, 14:30
                        > maaac,zapamiętaj sobie synku raz na zawsze że Urban nigdy do
                        > PZPR-u nie należał.Komunisci z lat 50tych po prostu Urbana
                        > prześladowali,bo miał nie wyparzony jezyk,krytykował władze tak
                        > jak teraz.
                        Czy kiedykolwiek twierdziłem coś innego?
              • gulcia77 Re: A mnie najbardziej podobał się Cenckiewicz, k 20.06.08, 11:21
                Mam 31 lat i ledwo pamiętam stan wojenny, dlatego rozwalają mnie Ci,
                którzy z dzisiejjszej perspektywy oceniają ludzi w tamtych latach.
                Mój ukochany dziadek, który ma teraz 76 lat miał kontakt z służbami
                od początku lat 50-tych. Był Świadkiem Jehowy (tzn dalej jest), a
                ponieważ byli to ludzie uważani za wrogów systemu, więc "kontakty" z
                UB i SB były bliskie. Często opowiada jak to wyglądało. I
                zastanawiam się, który z szanownych Panów "historyków" sam by się
                zachował podczas takich "rozmów"
              • llawrynowicz Re: A mnie najbardziej podobał się Cenckiewicz, k 20.06.08, 11:41
                Postać Gontarczyka i Centkiewicza (i całej masy innych członków NSDAPiS)
                charakteryzuje dobitnie poniższy kawał:

Zebranie partyjne. Wstaje jeden z aktywistow:
                - Nazywam sie Walczak, walczylem - walcze i bede walczyl!!!
                Nagle zrywa sie drugi:
                - Nazywam sie Pieprz....
                - Siadajcie towarzyszu, siadajcie!
              • jankbh Za ksiazke nalezy sie medal 20.06.08, 14:49
                7 pazdziernika, w imieniu prezydenta IV RP Lecha Kaczynskiego, zlote
                odznaki "W sluzbie narodu" profesorom Cenckiewiczowi i Gontarczykowi
                wreczy minister spraw wewnetrznych na uchodztwie, gen. Antoni
                Macierewicz.
          • uniaeuropejska1 Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 12:46
            A dlaczego to ich socjalistyczne poglądy miałyby nie przetrwać w
            nowej Polsce? Nowa Polska krajem faszystowskim?
          • kazzwro Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 13:03
            Przy takim Kaczynskim to Jaruzelski jest prawdziwym mezem stanu.
        • epupecki Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 12:12
          Panie Prezydencie, poważni ludzie a okazuje się, że to większość
          Polaków wierzy Panu. Pozostali nie są warci tego aby ich opiniami
          się przejmować. Radzę dać sobie spokój z polemikami - wyjechać
          gdzieś na ryby. Polecam Spychowo (dawniej Pupy) na Mazurach.
    • peer4 Re: proste, bo SB SOBIE wierzy !!!! 20.06.08, 10:45
    • gamon0 Wałęsa od 1989 zaprzedał swoją duszę ZŁEMU... 20.06.08, 10:50
      Wałęsa od 1989 zaprzedał swoją duszę ZŁEMU... Sprzymierzył się z "Lewą
      Nogą", a "Solidarność" olał... I tego naród nie może wybaczyć, i
      dlatego nie ufa, i nie wierzy Wałęsie.
      • rybka9915 [...] 20.06.08, 11:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • radzio5 Lepiej miec oszusta tuska z idola 20.06.08, 11:20
          ktroy od 89 roku rozwala ten kraj. Przynajmniej Kaczynscy przez 2
          lata pokazali ze mozna walczyc wyzyskiem pracownikow, ze zlodziejska
          prwatyzacja. ALe ty tego nie rozumiesz, a jak zrozumiesz bedzie za
          pozno.
          • rybka9915 jak ty malo radzio rozumujesz??? 20.06.08, 11:31
            co ci dal pis? peron we Wloszczowie? przedluzyl agonie systemu
            rentowego utrzymujacego 40-50 letnich "rencisto-emerytow"? Moze sam
            kiedys zrozumiesz, jak dostaniesz 800 zl renty, ze jest to cena,
            ktora ty musisz placic za nieudolnosc ekonomiczna pis i Wolaka
            Kaczynskiego. Bo pieniadze, drukuje sie wprawdzie w drukarni, ale
            ich wartosc powstaje w zdrowym systemie ekonomicznym.
            I za to, ze renty/emerytury sa na tak niskim poziomie - podziekuj
            takim gniotom politycznym jak pis i sld, obie spadkobierczynie
            idealow pzpr.
            • profanum_vulgus rybka, może pora się utopić. 20.06.08, 11:34
              Jesteś baranem do kwadratu jak myślisz, że PO przeprowadzi
              reformę systemu emerytalnego.
              • rybka9915 nic z tego profanum_vulgaris, umiem plywac 20.06.08, 11:50
                mysle, ze PO widzi ten problem, czego o TW Beacie, zwanej Gilowska,
                pod szyldem pis - powiedziec nie mozna. TW Beata, czasami cos
                nieopatrznie ekonomicznie poprawnego chlapnela, ale tow. Jaroslaw
                natychmiast ja do rezonu - poprawnie pis-owskiego - przygwizdywal.
                Dla tow. Jaroslawa populizm w najbardziej chamsko-prymitywnym stylu,
                byl celem najwyzszym. I o ile dobrze sobie przypominam, to poza
                podwyzka akcyzy paliwowej na latanie dziur budzetowych funduszu
                emerytalnego oraz lapaniem "fantomow" rabujacych ´polksa gospodarke -
                ten jakze swiatly "uczony" niczego dla Polski dobrego nie zrobil.
                • profanum_vulgus Re: nic z tego profanum_vulgaris, umiem plywac 20.06.08, 11:56
                  Zdaje sobie sprawę, że jako wyznawca najbardziej populistycznej
                  partii w polskim życiu politycznym nie dostrzegasz pewnych faktów.
                  A faktem jest, że nawet Samoobora nie była tak populistyczna jak
                  dzisiaj PO.
                  • rybka9915 Re: nic z tego profanum_vulgaris, umiem plywac 20.06.08, 12:03
                    a to ciekawostka? Moze przyklad jakis? No chyba, ze pis ma wlasna
                    definicje "populizmu", bazujaca na tezach tow. Jaroslawa, medrca
                    absolutnego pis-u, zakladajaca, ze skoro w "populizmie" dwie
                    pierwsze litery to "po", to znaczy ze PO jest populistyczne.
                    Szanowny profanum_vulgaris - toz to za waszym nastepnym medrcem
                    Kurskim, moze ciemny lud WOLAKOW kupi, ale przecietny POLAK -
                    niestety nie.
                  • tw_wielgus Re: nic z tego profanum_vulgaris, umiem plywac 20.06.08, 12:05
                    profanum_vulgus napisał:

> Zdaje sobie sprawę, że jako wyznawca najbardziej populistycznej
                    > partii w polskim życiu politycznym nie dostrzegasz pewnych faktów.
                    > A faktem jest, że nawet Samoobora nie była tak populistyczna jak
                    > dzisiaj PO.

Ależ była... była taka w momencie gdy tezy wystąpień medialnych zaczęli
                    Lepperowi przygotowywać pisowscy fachowcy. Ciekawe czy pan Kaczyński wydał swoją
                    córkę za komucha żeby wzorem dawnych władców zacieśnić sojusz z SLD?
                    • radzio5 Od 89 rku mamy reformy finasow, ktore tylko co raz 20.06.08, 12:19
                      bardziej glebia zwyklych ludzi i obietnice tuska, gieremka,
                      balcerowicza i nie stety bolka ze to tylko po to by zylo sie lepiej.
                      Za Kaczynskich gospodraka i zwykli troche odetchneli. Ale teraz znow
                      tusk z roztowskim chca ja zgnebic, zdusic, polityka monetarna, stopy
                      %, akcyza.I uczywiscie robia to tylko po to by zylo sie lepiej. I
                      kto tu malo rozumie??
                      • rybka9915 sa jeszcze KRLD i Bialorus, gdzie komuna otocza 20.06.08, 12:43
                        swych obywateli daleko idaca pomoca. Kazdy ma wg potrzeb, zaden wg
                        zaslug. Np. w KRLD 2 miski ryzu na dzien, 14-godzinna praca, 2
                        godziny telewizji na dzien z oredziami Kima do narodu, rent/emerytur
                        nie ma, nie ma wiec zawisci. Jest pieknie, sprawiedliwie i sielanka.
                        Skoro taki raj ci odpowiada - sam decydujesz za siebie, pojedz tam.
                      • tw_wielgus Re: Od 89 rku mamy reformy finasow, ktore tylko c 20.06.08, 12:44
                        radzio5 napisał:

> bardziej glebia zwyklych ludzi i obietnice tuska, gieremka,
                        > balcerowicza i nie stety bolka ze to tylko po to by zylo sie lepiej.
                        > Za Kaczynskich gospodraka i zwykli troche odetchneli. Ale teraz znow
                        > tusk z roztowskim chca ja zgnebic, zdusic, polityka monetarna, stopy
                        > %, akcyza.I uczywiscie robia to tylko po to by zylo sie lepiej. I
                        > kto tu malo rozumie??

Sorry Radzio, ale o tym będę z Tobą dyskutował jak przeczytasz i zrozumiesz
                        książkę z podstaw ekonomii.- Czyli nigdy...;))
      • rybka9915 tys zaprzedal dusze i rozum glupiemu... 20.06.08, 12:46
        jestes wajcha Wolakow Kaczynskich, oni ci mozgiem, oni ci swiatlem.
        A ty? No coz - bezmozgowa wajcha do zadan pis-bolszewii.
    • robertszpecht powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskiego, bo 20.06.08, 10:53
      wspierał pan lewą nogę, bo osr rywa pan pis, bo..
      • maaac Re: powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskieg 20.06.08, 10:59
        Czy rozwalenie rządu który nie radzi sobie z gospodarka, który
        próbował szantażować opozycję UBeckimi papierami, który nawet był
        gotów do obalenia większości sejmowej siłą byle zachować władzę to
        grzech?
        Czy grzechem jest bycie prezydentem WSZYSTKICH Polaków a nie tylko
        jednej partii? Czy pamiętanie o tym że prócz lewicy istnieje też
        prawica, a prócz prawicy lewica to grzech?
        Czy krytykowanie ludzi, którzy niszczą nasz kraj to grzech? Nie wolno
        krytykować PiSu? To jakaś świętość narodowa?
        • milet_z_sedesu rzad Olszewskiego zostal odwolany bo to byl rzad 20.06.08, 11:00

skrajnie nieudolny
          • gamon0 Waęsa obalił rząd Olszewskiego, by ukryć swoją 20.06.08, 11:09
            przeszłość, jako Bolek. To jest fakt historyczny.
            • milet_z_sedesu *****nie Lech Walesa tylko Sejm****** 20.06.08, 11:12
              Nie obalil tylko odwolal gdyz byl to rzad skrajnie niekompetentny i
              szkodliwy.
              To jest fakt historyczny.
              Z faktami sie nie dyskutuje.
              • gamon0 Walesa nawet wyznaczyl Pawlaka na nowego premiera 20.06.08, 11:18
                po obaleniu Olszewskiego. To jest tez fakt historyczny.
                • maaac Re: Walesa nawet wyznaczyl Pawlaka na nowego prem 20.06.08, 11:22
                  Bo taka jest rola prezydenta. Nie wiedziałeś o tym?

A o szanatazyku teczkowym KPNu? O tym że Moczulski mógł przestać
                  być agentem jakby KPN Olszewskiego wsparł słyszałeś (nigdy KPNu nie
                  lubiłem z ich Wodzusiem, ale wyglądało na to że pewnego poziomu
                  świństw i oni nie mogli znieść)? A o powołaniu w stan gotowości (po
                  co?) przez premiera Olszewskiego Nadwiślańskich Wojsk MSW słyszałeś?
                • llawrynowicz Re: Walesa nawet wyznaczyl Pawlaka na nowego prem 20.06.08, 11:45
                  Srakt nie fakt. To wasza, wolska interpretacja tego co się stało. Rząd
                  Olszewskiego był tak nieudolny, jak nieudolny jest Olszewski oraz tak zapiekły w
                  swoich urojeniach, jak zapiekły jest Jarek. Za "nocną zmianę" odpowiadają
                  KACZYŃSCY (żądne władzy i kasy kurduple) i chory psychicznie Macierewicz.

• nadrzecze25 Re: rzad Olszewskiego zostal odwolany bo to byl r 20.06.08, 11:21
            Ale koniecznie trzeba było odwoływać w nocy, bo rano ich nie można
            było wpuścić do biura?
            Wałęsa jest wielką postacią i nic tego nie zmieni, jego życiorys
            zatem, tak jak życiorys Piłsudskiego, zostanie prędzej czy później
            rozłożony na atomy, historycy przeorają go na wszystkie sposoby.
            Zatem wrzaski Gazety na to, że nie można czegoś badać bo nie i już,
            są kompropmitujące i mogą tylko budzić podejrzenia. Wszystko można
            badać.
            Nie sądziłem co prawda, że stanie się to tak szybko...
            • maaac Re: rzad Olszewskiego zostal odwolany bo to byl r 20.06.08, 11:33
              A wiesz dlaczego była tam kamera przy tym odwoływaniu w nocy? Ta
              kamera dzięki której potem Kurski mógł zmontować swoje "wielkie
              dzieło"? Przecież oni wszyscy wiedzieli o jej istnieniu i jej się nie
              bali? Zastanawiałeś się po co ona im była?
              Czego naprawdę się bali? Np najazdu wojska w nocy i rozwiązania Sejmu
              żeby nie zdarzył odsunąć tych panów od władzy w legalny sposób.
              Olszewski był na dobrej drodze ku takiemu rozwiązaniu. Władza mu się
              sypała, UBeckie metody zastraszania teczkami nie podziałały - chciał
              sięgnąć po rozwiązanie ostateczne - wojsko już postawił w stan
              gotowości. Na szczęście się nie odważył. Dla tego mamy "nocną zmianę"
              a nie zamach stanu Olszewskiego.
              • nadrzecze25 Re: rzad Olszewskiego zostal odwolany bo to byl r 20.06.08, 23:03
                Oczywiście, że wiem :) Prezydent Wałęsa kazał nagrywać. I wcale nie
                twierdzę, że rządy tak zwanej, tak zwanej ówczesnej prawicy byłyby
                dla Polski lepsze, wręcz przeciwnie. Ale to nie znaczy, że teraz
                mamy zakazać badania przeszłości, czyjejkolwiek.
        • henryk_adamski Re: powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskieg 20.06.08, 11:32
          W tych jak piszesz UBeckich papierach jest prawda o ludziach. Zarówno tych
          silnych jak i słabych którzy donosili.

Rząd Olszewskiego obalało wielu ludzi, którzy byli donosicielami, a wszystko
          odbyło się przy radosnym wrzasku Michników i Kuroni. Motywy odwołania tego rządu
          są jasne więc nie zamydlaj oczu bajkami o niekompetencji, gospodarce i szantażu.

Mam nadzieję, że doczekam dnia kiedy ci którzy obalili ten rząd - zarówno
          pomysłodawca i prowodyr Wałęsa, jak i ci którzy być może dali się w swojej
          naiwności zmanipulować - Tusk, Pawlak - zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.
        • 1europejczyk Prezydentura LW nie byla prezydentura wszystkich 20.06.08, 12:55
          Polakow.
          Po blisko dwudziestu latach, w odruchu desperacji dwukrotnie wybralismy
          Kaczynskich wlasnie dlatego, ze za parawanem tworzonym przez nasza oglupiala
          sfory dziennikarska i polskich mediow, przy udziale religijnych kocikwikow,
          ktore mialy stwarzac pozory zmian, wladze w kraju sprawowalo caly czas to samo
          sprzedajne niejednokrotnie donosicielskie scierwo przebrane w nowe szatki za
          sprawa katastrofalnej prezydentury LW.
          Ich "nowa" ale caly czas ta sama pozycja (u wladzy) doprowadzila w kraju do
          historycznej hanby, ktora przejdzie na zawsze do naszej histori, jaka byla
          kandydatura na nasz najwyzszy koscielny urzad tajnego sprzedajnego donosiciela
          jakim byl abp Wielgus !

Re: powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskieg
      • amg53 B.dobrze że rozwalił Pan rząd Olszewskiego........ 20.06.08, 11:23
        inaczej mielibyśmy dzisiaj w Polsce dyktaturę obłąkanych
        kurdupli ,szefa policji Antka maciorę a la Dzierżyński.Dzięki
        wywaleniu Olszewskiego i hordy zidiociałych niby-prawicowców mamy w
        kraju demokrację a nie kieszonkowych,kaczych dyktatorków a la
        Franco...
        • marcowsky Re: B.dobrze że rozwalił Pan rząd Olszewskiego... 20.06.08, 11:58
          mielismy mala powtorke -rzady kaczynskich to powtorka rzadow olszewskiego.Wtedy
          sejm i walesa odwolali tamtych oszolomow teraz narod w wyborach.
      • uniaeuropejska1 Re: powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskieg 20.06.08, 13:04
        Powiem panu,co powiem? Bolek powiem tak? A więć zemsta kaczory ich
        ludzie z IPN-u starają się przedstawić swoich krytyków jako agentów
        itp.Wałęsa być może się załamał i stąd ta współpraca,ale nieustannie
        się ten epizod tłumaczy na jego niekorzyść.
        • sikajacy_do_zupy_kelner Re: powiem panu, bo rozwalił pan rząd Olszewskieg 20.06.08, 13:41
          Typowy Katol czyli oszust i hipokryta
    • milet_z_sedesu obrzydliwy spektakl opluwania Lecha Walesy trwa 20.06.08, 10:55
      Do wszystkich ludzi malych, zawistnych, podlych, traktujacych
      makulature Sb jak prawde objawiona, cynicznie wykorzystujacych
      falszywski, narodowych-katolikow.
      Mowie Wam jestescie nikczemnikami.
    • steniasz Elektromonta"rz" 20.06.08, 10:57
      ELEKTROMONTAŻ przez "Ż" a nie "rz"....
    • koneser10 Jak wierzyc notorycznemu kłamcy jakim jest Walesa? 20.06.08, 10:57
      ostatnie zdemaskowane klamstwo Walesy pojawilo sie kilka dni temu -
      najpierw zaprzeczal, ze uzyskal dostep do materialow SB na swoj
      temat - po czym gdy ukazaly sie dokumenty wskazujace na jego
      bezczelne łgarstwo zmienil wersje - na ogladalem przez chwilie a
      potem wlozylem do koperty.....
      Jak wierzyc temu łgarzowi? Zwlaszcza po jego prezydenturze?
      • trombozuh Dziennikarzykom z GW to nie przeszkadza. 20.06.08, 11:22
        Kazdy atak na swięty dla nich układ z Magdalenki to dowód na to, że:
        - jesteś chory na umyśle
        - jesteś PiSiorem
        - jesteś chory z nienawiści
        - jesteś anty-patriotą

Bo ma być tak - wasze ulice, nasze kamienice. I Lechu tak pięknie to
        załatwił. Kasa i przedsiębiorstwa dla Gudzowatych, Kulczyków,
        Solorzów, Gawroników i Stokłosów (wszystko agenci SB), a dla mniej
        wprawnych w biznesie SBczków - emeryturki po 5000 na miesiąc. Żadnej
        dekomunizacji, żadnej lustracji. Dla ludu - po sto milionów, razem z
        gruszkami na wierzbie.
        A teraz się lud buntuje? Kopa mu w d.
        • rydzyk_fizyk Re: Dziennikarzykom z GW to nie przeszkadza. 20.06.08, 11:49
          Mówisz o tej samej Magdalence gdzie Lech Kaczyński pił wódę z
          Kiszczakiem?
          • trombozuh Tak, o tej samej 20.06.08, 13:04
            Uważam zreszta Kaczora za takie samo dno jak Wałęsę. Są siebie warci.
            • gruss_aus_machu_picchu Tak, o tej samej 20.06.08, 13:49
              Winny się zawsze tłumaczy
    • samhawkins Ciekawe kto matołowi -elektrykowi pisze bloga? 20.06.08, 10:57
      hehe
      • lichttrager Ciekawe kto za ciebie wystukał tego posta?! 20.06.08, 11:19
    • aaron.michnik Elektromontarz??? 20.06.08, 10:58
      Widze ze juz mamy fale powrotów emigrantow marcowych albo pisal to jakis tutejszy Mordechaj lub Izaak (tzn Daniel albo Adam)
      • uniaeuropejska1 Re: Elektromontarz??? 20.06.08, 13:06
        Może tak napisał sam Wałęsa na blogu.
        • kartel_miedziowy Re: Elektromontarz??? 20.06.08, 13:09
          Lech Wałęsa potwierdził, że wypożyczał i przeglądał
          archiwalne dokumenty na swój temat, zaprzeczył jednak,
          jakoby miał cokolwiek z nich usunąć.
    • charlie_x Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?.. 20.06.08, 11:02
      ..ja panu wierze i wiecej..calkowicie rozumiem panska
      sytuacje wowczas.Doskonale pamietam co w tamtych latach sbecja
      potrafila ludziom zafundowac!Malo ktory z dzisiejszych krzykaczy
      dalby niezlomny odpor represjom jakie dotykaly opozycje i ich
      rodziny.Co do slabosci,a k..wa kto z nas ich nie mial? Wazne jest to
      co nastapilo pozniej!Glowa do gory panie Prezydencie!pozdrawiam.
      • koham.mihnika.copyright bo SB to byli profesjonalisci, a TW Cienki Bolek 20.06.08, 11:32
        to mitoman amator.
        trzeba bylo mic jaja i sie przyznac we wlasciwym czasie, trzeba bylo wykrecic
        lewa noge i nie dac sie sterowac Wachowskim.
        ale to dla elektryka za trudne, do tego trezba minimum matury.
    • prof.gamon0 Szyderczy uśmiech zwycięstwa Wałęsy 4 czerwca 1992 20.06.08, 11:02
      po obaleniu rządu Olszewskiego... Szyderczy uśmiech pogardy dla narodu
      polskiego, dla tych, którzy wynieśli Wałęse na sam szczyt. Dlatego nie
      ufamy i nie wierzymy Wałęsie.
      • ergo12 Półgłowek prof. Gamoń gamoniowaty dał glos 20.06.08, 11:11
        Kolejny opluwacz1
      • llawrynowicz Re: Szyderczy uśmiech zwycięstwa Wałęsy 4 czerwca 20.06.08, 11:48
        Gamoń, ilu was tam przy tej klawiaturze siedzi?
        Raz z tytułem, a raz bez. Zdecyduj się na któryś i przestań trolować.
    • tkamins Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 11:02
      intel-e-gent napisał:

> Nawet jeśli Wałęsa był agentem, to co z tego?

To z tego, że nie wolno obok tego przejść obojętnie. To z tego, że nie wolno
      fałszować historii pokazując Lecha jako człowieka kryształowego, którym nigdy
      nie był. To z tego, że albo będziemy znali trudną prawdę albo żyli w kłamstwie.
      To sam Lech pogrąża się co raz bardziej, konsekwentnie od lat 90-tych idąc w
      zaparte. Jest zakładnikiem swej legendy i boi się wszelkich skaz na swoim
      wizerunku. Bardzo bym chciał aby jego niewinność okazała się prawdą, jednak w
      świetle przedstawianych dokumentów oraz jego własnych pokrętnych wyjaśnień
      trudno odrzucić możliwość jego współpracy z SB. Niech weźmie przykład z Michała
      Boniego i powie jak to było.
      • intel-e-gent Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 11:06
        A kto go przedstawia jako kryształ? Poza nim samym??

Nikt. Wszyscy mają świadomość, że facet ma wady. I nie przeszkadza
        to w tym, że zasługi miał. Nie tylko mnie.
        • tkamins Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 11:32
          intel-e-gent napisał:

> A kto go przedstawia jako kryształ? Poza nim samym??

Jego obrońcy potępiający sam fakt badań nad "ciemną" stroną jego postaci. Tak
          jakby tej ciemniejszej strony nie było.

> Nikt. Wszyscy mają świadomość, że facet ma wady. I nie przeszkadza
          > to w tym, że zasługi miał. Nie tylko mnie.

Ale o zasługach wiedzą już wszyscy. Nie można się nimi zasłaniać. Wałęsa mówi
          mniej więcej tak: "nawet jeśli coś tam podpisałem, nawet jeśli niektóre moje
          spotkania z SB były trochę wątpliwe, to nie ma to znaczenia, bo potem obaliłem
          dla was komunizm". No i za to jesteśmy mu wdzięczni, nawet jeśli to nie było tak
          że zrobił to sam. Wyjaśnienie epizodycznego okresu współpracy (może niezbyt
          owocnej dla SB?) niczego w tej historii nie zmieni, nie przekreśli zasług. A że
          może zmienić obraz najnowszej historii i tego co się działo w ostatnich 20
          latach w Polsce? Ja wolę znać prawdę.
      • floyd13 Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 11:16
        Nic dodać, nic ująć.

Szkoda, że więszkość Polaków daje się manipulować (Lisowi, Gazecie
        Wyborczej i jej pismakom) i zamiast własnego zdania powtarza to, co
        mówią "eksperci" i "autorytety".
        Jeśli jest tu mowa o jakiekiejkolwiek nagonce, to jest to nagonka na
        historyków z IPN-u, którzy byli obrzucani inwektywami na długo zanim
        pojawiła się ich książka. Komuś bardzo było nie w smak, żeby ujrzała
        światło dzienne, a jeśli już musiała (na szczęście żyjemy w wolnym
        kraju), to trzeba było tę publikację na tyle zdyskredytować, żeby
        więszkość narodu miała wyrobione zdanie (rzecz jasna negatywne) bez
        czytania jej.
      • abstracto tkamins 20.06.08, 12:22
        > To z tego, że nie wolno obok tego przejść obojętnie. To z tego, że nie wolno
        > fałszować historii pokazując Lecha jako człowieka kryształowego, którym nigdy
        > nie był. To z tego, że albo będziemy znali trudną prawdę albo żyli w kłamstwie.

Ej, kolego! A Ty piszesz o człowieku z krwi i kości, czy szukasz kandydata na
        świętego? Bo kandydat to leży w Watykanie, a Wałęsa to człowiek jak i inni. Tak
        bardzo zależy Ci na prawdzie? To może zapytaj Kaczorów o ich przeszłość? Zapytaj
        jak to było z ich ojcem - może Ci powiedzą, skoro innym tak chętnie wyciągają
        przodków z mogił. Zapytaj jak to było z ich "opozycyjnością" skoro nawet SB
        często olewała ich sikiem prostym. Zapytaj jak to możliwe, że Twój prezio w
        najlepsze robił sobie doktoracik, kiedy taki np Michnik wyleciał z uczelni i
        kupę czasu gnił w pierdlu.
    • jocek1 Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?.. 20.06.08, 11:09
      Wałęsa doprowadził do tego, ze został sam. Rzuca chwytliwymi oskarżeniami we
      wszystkie strony zamiast odnieść się do tego, co w książce o nim napisali. Sam
      książki nie przeczyta dla zasady, ale też nie ma wokół niego nikogo, kto książkę
      przeczyta i podsunie mu rzeczowe argumenty przeciwko tezom z książki. Kumpel od
      czasów "nocnej zmiany" też jakoś nie kwapi się z oddelegowaniem "pijarów" do
      pomocy Wałęsie. Nawet Friszke, jeszcze przedwczoraj kategoryczny w ocenie
      warsztatu historyków już wczoraj stwierdza, że trzeba włożyć dużo wysiłku w
      obalenie tak dobrze udokumentowanych argumentów. Dalsze pogrążanie się Wałęsy
      może zakończyć tylko Wałęsa przedstawiając prawdę
    • jacek230 Lechu, bo tu wcale nie chodzi o Ciebie tylko o 20.06.08, 11:10
      polityczna propagande Kaczorow. Oni nie zastanowia sie pol sekundy
      przed poswieceniem kazdego, kto stanie na ich drodze. Ja wiem, ze
      latwo to powiedziec, ale nejlepiej w ogole ich olac. Po smierci JP2
      tylko Ty jestes symbolem niezlomnosci i sukcesu. I oni MUSZA ci to
      zabrac zeby probowac zajac Twoje miejsce. Jednak to ludzie mali i
      podli, wiec i tak nie znajda miejsca w sercach Polakow. Nie ma obaw.
      • henryk_adamski Re: Lechu, bo tu wcale nie chodzi o Ciebie tylko 20.06.08, 11:53
        Zastanów się pół sekundy zanim coś napiszesz. Póki co jesteś krętaczem godnym
        samego Wałęsy.

jakoby miał cokolwiek z nich usunąć. Były prezydent
        odniósł się do tez książki Sławomira Cenckiewicza i Piotra
        Gontarczyka

- Zorientowałem się, że w tych dokumentach jest parę na
        mój temat, zorientowałem się, że widać podróbę i szybko
        to kazałem sekretarkom zakleić, opieczętować i wszędzie,
        gdzie możliwe, napisałem "nie otwierać" - powiedział b.
        prezydent.

Lech Wałęsa twierdzi, że ktoś nie usłuchał jego zalecenia
        i otworzył kopertę. -Zobaczył to samo, co ja i wyrzucił
        papiery, rzucając podejrzenie na mnie. A przecież naiwnym
        byłbym człowiekiem, gdybym coś wyrzucił, a wcześniej
        zapieczętował i podpisał - powiedział Wałęsa.
    • vanilla.dream [...] 20.06.08, 11:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • palestrina2005 43% Polaków uważa że Wałęsa był Bolkiem 20.06.08, 11:32
        tylko 34% że nie był.... sondaż Dziennika....
      • henryk_adamski Re: Dziennikarzyno na miarę szmatławego Faktu, wr 20.06.08, 11:47
        Tak naprawdę to co robił X i Y w roku Z nie ma żadnego znaczenia w sprawie
        Bolka. I nawet twoja dzisiejsza, swoją drogą żałosna działalność, także nie ma
        żadnego wpływu i nie zmieni historii tego biednego człowieka.
    • wieslaw1 Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?.. 20.06.08, 11:12
      Bo poszlaki układają się w logiczną całość.Osobiście mnie to nie
      cieszy,tak mało mamy ludzi sukcesu.Szkoda,że Wałęsa w latach swojej
      świetności nie przyznał się do incydentu z SB.Nie głosowałem na
      Wałęsę na prezydenta i uważam,że był kiepskim prezydentem,ale był
      jednym z twórców sukcesu solidarności i dobroczynnych skutków z
      których korzystamy.
      • nzorro Re: Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mni 20.06.08, 11:29
        Ja głosowałam i zagłosuję jeszcze raz gdyby... !!!
        A na Panów Kaczyńskich Nie - NIGDY!!!
        Poszlaki, układają się w logiczną całośc i wskazują że w teczce
        PANÓW Kaczyńskich były tylko fałszywki.
        SB śmieje się z TWOJEJ logiki .!!!!
        Oj!!! WIESŁAW1 WIESŁAW! fajną masz logikę !!!!!!!!!!!!!!!
        • wieslaw1 Re: nzorro napisała: 20.06.08, 11:49
          nzorro napisała:

> Ja głosowałam i zagłosuję jeszcze raz gdyby... !!!
          > A na Panów Kaczyńskich Nie - NIGDY!!!
          > Poszlaki, układają się w logiczną całośc i wskazują że w teczce
          > PANÓW Kaczyńskich były tylko fałszywki.
          > SB śmieje się z TWOJEJ logiki .!!!!
          > Oj!!! WIESŁAW1 WIESŁAW! fajną masz logikę !!!!!!!!!!!!!!!
          Kaczyńscy to tez nie moja bajka.Głosowałem na PO,bo uważałem,że jak
          na ta chwilę nie ma nic lepszego na scenie.Nie mam zamiaru tym się
          chwalić,ale się też nie wstydzę byłem milicjantem-policjantem,a SB
          przeważnie w tym samym lokalu się mieściła.Nie chcę Ci wyłuszczać
          jakie to poszlaki,bo mi też sprawia przykrość,że jestem nie po tej
          stronie.Uważam,że Wałęsa miał okazję powiedzieć o swoich chwilach
          słabości /nikt nie jest z samego kryształu/,a tak robią to inni i
          nie wiadomo czy tylko w celach historycznych.
    • henryk_adamski Wałęsa to niestety marny krętacz 20.06.08, 11:12
      Chciałbym mu wierzyć ale na podstawie całokształtu jego działalności po prostu
      się nie da. To, ze wyczyścił swoją kartotekę i nie ma kwitów z podpisem nie
      znaczy, że nie da się precyzyjnie odtworzyć działalności Wałęsy z lat 70tych.

jakoby miał cokolwiek z nich usunąć. Były prezydent
      odniósł się do tez książki Sławomira Cenckiewicza i Piotra
      Gontarczyka

- Zorientowałem się, że w tych dokumentach jest parę na
      mój temat, zorientowałem się, że widać podróbę i szybko
      to kazałem sekretarkom zakleić, opieczętować i wszędzie,
      gdzie możliwe, napisałem "nie otwierać" - powiedział b.
      prezydent.

Lech Wałęsa twierdzi, że ktoś nie usłuchał jego zalecenia
      i otworzył kopertę. -Zobaczył to samo, co ja i wyrzucił
      papiery, rzucając podejrzenie na mnie. A przecież naiwnym
      byłbym człowiekiem, gdybym coś wyrzucił, a wcześniej
      zapieczętował i podpisał - powiedział Wałęsa.

Po co grzebał? W jakim celu usuwał i podrabiał dokumenty? Dlaczego odwołał rząd
      Olszewskiego?
    • daco1 Lech Wałęsa: Dlaczego wierzycie SB, a nie mnie?... 20.06.08, 11:12
      Panie PREZYDENCIE

Czapkę z głowy. A chołota , obszczymury, tchórze, małe psy niech szczekają.
      MY zwyciężylismy.
    • piwenko ba sam popierałeś ustawę lustaracyjną 20.06.08, 11:13
      która mówi, że kwity UB, SB, UOP są bardziej wiarygodne
      niż oświadczenia ludzi
      wpadłeś Pan w swoją własną pułapke...
    • trombozuh Pomrocznosc jasna, panie prezydencie 20.06.08, 11:14
      Wierzysz pan, ze wszyscy juz zapomnieli o panu Wachowskim, o
      zawetowaniu ustawy odbierającym SBkom przywileje, o blokowaniu
      wszelkich inicjatyw dekomunizacyjnych w ramach popierania lewej nogi?
      Są tacy, którzy nie zapomnieli.
      • gamon0 I teraz ci sami bronia Walese... 20.06.08, 11:21
    • quechuamadre Dwa kartofle i sianie nienawiści 20.06.08, 11:14
      Panie Prezydencie jesteśmy sercem z Panem i nie wierzymy tym
      pokurczonym kurduplom. Jest Pan dla nas wielką Ikoną Wolności,
      szlachetności i uczciwości. Rzygamy na to polskie piekiełko intryg i
      zawiści. PiS stracił absolutną władzę i dlatego jest tak bardzo
      zawistny i zfrustrowany. Trzymamy kciuki za Pana zdrowie, proszę się
      nie przejmować tymi jazgocącymi kundlami, na Pana plecach doszli do
      władzy, majątku i zaczęli rozrabiać. Czyżby Niemcy mieli rację, że
      to są " dwa kartofle, które ukradły księżyc i chcą ukraść cały
      świat".Ten Instytut Nienawiści powinien być finansowany ze składek
      PiS-u a nie z naszych podatków, bo więcej przynosi szkody niż
      pożytku publicznego. Założymy Obywatelski Komitet Obrony Prezydenta
      Wałęsy przed kundlami.
      • henryk_adamski bełkot pomyleńca 20.06.08, 11:59
        nic dodać, nic ująć
    • mo25 glowa do gory Panie Prezydencie 20.06.08, 11:15
      to tylko polskie piekielko, wiekszosc wierzy Panu a nie tym ludziom
    • archeus_pl też się zastanawiam 20.06.08, 11:16
      Dla mnie cała sprawa jest groteskowa i mogę ją zawrzeć w cytacie z Calderona
      "Czym jest życie? Szaleństwem?
      Czym życie? Iluzji tłem?,
      snem cieniów, nicości dnem.
      Cóż szczęście dać może nietrwałe,
      skoro snem jest życie całe.
      I nawet sny tylko snem"
    • garnek_z_neolitu Ja uwazam ze byl Bolkiem 20.06.08, 11:19
      Inaczej po co czyscilby swoja teczke?

Ale watpie zebysmy sie dowiedzieli jak bylo naprawde. Obecnie jest to poprostu
      walka POpakow z PiSakami a ja to mam szczerze i gleboko w 'DE'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka