Dodaj do ulubionych

Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z...

10.01.09, 16:27
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • kajmann [...] 10.01.09, 16:44
    • socca Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach 10.01.09, 17:07
      koncentracyjnych, a teraz to. Co jest z tym narodem (Niemcami)
      • lotnoko A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech 10.01.09, 17:10
        A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech, kraju cywilizowanym a nie
        kolonii Watykanu, POlsce
        • pensioner63 Polacy chcą palić papierosy i pić wódkę! 10.01.09, 18:36
          socca napisał:
          > Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach koncentracyjnych,
          > a teraz to. Co jest z tym narodem (Niemcami)

Wystawa nie ma nic wspólnego z obozami koncentracyjnymi. Eksponaty są robione ze
          zwłok ludzkich przekazanych dobrowolnie na ten cel.

Można się tylko oburzyć, że GW pisze o tym informując o tym Polaków. Polacy nie
          boją się śmierci i skracają sobie życie paląc papierosy i pijąc wódkę. Jedynie
          mężczyźni w Rosji robią to intensywniej niż Polacy. Również wierzący bin
          Ladenowi są bardziej efektywni - wysadzają się i ich dusze natychmiast idą do raju.

Polacy też wiedzą, że jak umrą to ich dusze pójdą do nieba i będą tam
          szczęśliwe. A von Hagens namawiając ludzi aby szanowali zdrowie oddala chwilę
          gdy oni pójdą do nieba. Więc rozumiem w pełni oburzenie rodaków aczkolwiek sam
          nie palę i piję alkohol rzadko i niewiele.
          • elkoguto11 Re: Polacy chcą palić papierosy i pić wódkę! 10.01.09, 19:35
            pensioner63 napisał:

> socca napisał:
            > > Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach koncentracyjnych,
            > > a teraz to. Co jest z tym narodem (Niemcami)
            >
            > Wystawa nie ma nic wspólnego z obozami koncentracyjnymi. Eksponaty są robione z
            > e
            > zwłok ludzkich przekazanych dobrowolnie na ten cel.
            ale nikt nie napisał ze te dwie sprawy mają ze sobą związek. Pensioner63
            zauważył podobnie domnie zresztą fakt,iz to niemcy maja takie ciągotki. Ja
            napisałem o tym,abyśmy My,Polacy,również pokazali podobną wystawę,pokazali co
            niemcy robili z jeńcami w imię nauki,w obozach koncentracyjnych,przecież to jest
            CONAJMNIEJ równie ciekawe,a może bardziej.
            • donar44 Re: Polacy chca widziec gwalcone przez Lyzwinskie 10.01.09, 22:05
              go, Leppera, burmistrzow duzych miast sekretarki ;oraz gwalcone przez
              slowianskich - serbskich zolnierzy kobiety z Bosni- Hercegoweni, gwalconych
              przez ruskich i polskich wyzwolicieli niemieckie kobiety !
              a pozniej w glebokiej pokorze pasc na pysk, pomodlic sie do Ojca Swietego
              i lyknac gorzaleczki...i dalej w domu, albo Angli, Szwecji pogwalcic
        • nobull Re: A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczec 10.01.09, 19:46
          lotnoko napisał:

> A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech, kraju cywilizowanym
          > a nie kolonii Watykanu, POlsce

Od kiedy NIEMCY sa krajem cywilizowanym?

To nadal nazistowska krew plynaca w zylach tegobarbarzynskiego narodu!
          • blue911 Re: A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczec 11.01.09, 06:52
            nobull napisała:

> lotnoko napisał:
            >
            > > A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech, kraju
            > Od kiedy NIEMCY sa krajem cywilizowanym?
            >
            > To nadal nazistowska krew plynaca w zylach tegobarbarzynskiego
            narodu!

Polacy sa nie mniejszymi barbarzyncami. Wystarczy popatrzec co
            zrobili ze swojego kraju o ponad 1000-letniej historii lub
            popracowac dla Polaka.
            Raz sprobowalem i nigdy w zyciu tego bledu nie popelnie!
        • xxxxyyyyzzzz Jasne, jasne 11.01.09, 00:49
          lotnoko napisał:
          > A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech, kraju cywilizowanym

Jasne, w kraju, ktory opanowal mordowanie ludzi do perfekcji.
        • blue911 Re: A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczec 11.01.09, 06:49
          lotnoko napisał:

> A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczech, kraju
          cywilizowanym a nie
          > kolonii Watykanu, POlsce

W N.Jorku ta wystawa byla chyba z pol roku. Zaluje,ze nie poszedlem!
        • caesar_pl Re: A Polakom nic do tego! Wysawa jest w Niemczec 11.01.09, 17:16
          bylem 10lt temu na jego wystawie.Byly dzieci,gdyz dozwolona od lat
          6.Polaki zabronili mu prepaowac zwlok w Polsce facet otworzyl swa
          firme przy plskiej graicy ale po n iemieckiej stronie.I zatrudnia
          Polakow do obdzierania skor..he,he..Podobno Polaki sa
          nadgorliwe..wiedzielista,ze w obozie Stutthof pod Gdanskiem na 11
          skazanych na smierc za znecanie 4 to byli Polacy?Znecali sie nad
          swoimi..i dzis podobnie..ha,ha,ha...
      • motherofpsycho3 Re: Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach 10.01.09, 17:18
        Zdecydowanie popieram stwierdzenie, że pokazanie tej wystawy w
        rodzinnym mieście jej autora jest dobrym pretekstem do tego, by
        pokazać to, co Niemcy robili z żywymi ludźmi w czasie II wojny
        światowej. Niestety jako członkowie UE milczymy jakoś dziwnie na
        temat tego, co paredziesiąt lat temu działo się na naszych ziemiach -
        zdaje się w imię "co się stało to się nie odstanie" i "Niemcy teraz
        to zupełnie inny naród" lub " Nie należy sądzić dzieci za czyny ich
        ojców", lecz w tym wszytskim zapomina się jeszcze o jednym
        porzekadle -"Niedaleko pada jabłko od jabłoni". Jakiś czas temu w
        Radio Lublin zrobiono reportaż na temat prac Hagensa i z tego, co
        pamiętam, to jego ojciec był /jest (nie mam info na temat jego
        losów) nazistą. Czy to ma coś wspólnego z zapędami "twórcy" nie
        wiem.. nie mnie sądzić o ludzkich czynach. Może to być niesmaczne,
        drażniące, niemoralne, ale jeśli są tacy, którzy chcą to oglądać, a
        widzę, że jest ich wielu, to czemu mamy im tego zabraniać.. zresztą
        wystawa nie powstałaby bez zgody "dawców" szczątków ludzkich -bez
        ich ostatniej woli, a to niestety, jako naród chrześcijański
        powinniśmy uszanować, a tym bardziej jakko naród demokratyczny. (co
        nie zmienia faktu, że mnie to niesamowicie brzydzi)
        • elkoguto11 Re: Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach 10.01.09, 22:42
          Dzięki,tylko szkoda że usunięto mój wpis który o tym mówił:-(
        • blue911 Re: Ci to potrafią zbeszcześcić ciało- w obozach 11.01.09, 06:55
          motherofpsycho3 napisała:
          zresztą
          > wystawa nie powstałaby bez zgody "dawców" szczątków ludzkich -bez
          > ich ostatniej woli, a to niestety, jako naród chrześcijański
          > powinniśmy uszanować, a tym bardziej jakko naród demokratyczny.
          (co
          > nie zmienia faktu, że mnie to niesamowicie brzydzi)

Widac,ze dulszczyzna w naszym narodzie jest jednak gleboko
          zakorzeniona. Hehe.
      • robert.zimnicki Polacy: Ci to potrafią zbeszcześcić ciało za życia 10.01.09, 18:29
        Polacy: Ci to potrafią zbeszcześcić ciało za życia.

wyssac z kazdego zycie, wykorzystywac za 700 zl/miesiac, ssac kase na kazdym
        kroku, podwyzszac oplaty i jeszce wciskac ludziom, ze to wola boga....

a wystawe potraktujmy jako wystawe naukowa - kto nie chce nie bedzie tam
        ciagniety na sile
    • pawel-de Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 17:17
      A mi pomysł takiej wystawy bardzo się podoba i naprawdę chciałbym móc
      na żywo obejrzeć te eksponaty. Rewelacja.
      • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 17:26
        Chciałbyś pewnie obserwować również jak komuś oczy eksplodują w opisanej przeze
        mnie komorze ciśnień?Pewnie to byłoby dla Ciebie fajne przeżycie. Inaczej byś
        uważał gdybyś sam stał się eksponatem,lub obiektem tych nazistowskich badań:-)
        • pawel-de Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 17:40
          Nie rozumiem o co Ci chodzi. To przecież tylko niezwykła wystawa o charakterze anatomicznym z elementami sztuki i kompletnie nie mam pojęcia, po co podciągać to wszystko pod obozy zagłady, brutalne eksperymenty i tego typu kwestie związane z nazizmem. Raz, że tych ludzi nie zabito, a tylko wykorzystano po śmierci (na mocy testamentów) ich ciała, no a dwa - zrobiono to dobrowolnie, bez żadnego przymusu.
      • apatryda_ateista Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 17:49
        A ja się tam wybieram. Dlaczego nie miałbym poznać anatomii człowieka. Czy tylko medycy mają do tego prawo? Oburzenie wywoływał również znakomity obraz Rembrandta Lekcja Anatomii Doktora Tulpa. Ale to był XXVII wiek!
      • sulineczka Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:19
        Nic prostszego niz zglosic sie do pracy w prosektorium. Skoro tak ci
        sie ten pomysl podoba, zadzwon do najblizszego szpitala i nie tylko
        bedziesz mogl ogladac to, co lubisz, ale takze zarobisz lepiej niz
        teraz.
    • bergman1 tu noworodki na smietniki wyrzucają ,do beczek wrz 10.01.09, 17:19
      ucają często mozna przeczytać w prasie.To jest straszne!!
      • krytykk Ale przynajmniej nie dokonują aborcji 10.01.09, 20:25
        o stosowaniu antykoncepcji nie wspominając. To po prostu postępowanie zgodne z naukami Kościoła Katolickiego. Obrońcy "życia" nienarodzonego nie przejmują się życiem narodzonym. Ważne żeby urodzić, a co po urodzeniu to juz nie ważne.
    • nickel2de ciocia miala lampe z abazurem z ludzkiej skory 10.01.09, 17:37
      mieszkala pod Monachium, zmarla w 2005 roku i nie wiem co sie w koncu z ta lampa
      na biurko i z tym abazurem stalo- prawdopodbnie jej opiekunka(niemka) wystawila
      na smietnik - ta skora bardzo przypominala przezroczysty papier a mimo tego
      mozna bylo rozpoznac strukture skory - chyba z plecow 2 osob
      • forum-only Re: ciocia miala lampe z abazurem z ludzkiej skor 10.01.09, 19:48
        to straszne,balabym sie spac przy takiej lampie i wogole jest to takie
        upakarzajace dla ludzi ktorzy przezyli wojne i oboz
        • nickel2de Re: ciocia miala lampe z abazurem z ludzkiej skor 10.01.09, 22:36
          to bylo dla mnie tez straszne najgorsze dla mnie ze ta lampa wyladowala w koncu
          na smietniku
    • abhaod Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 17:42
      elkoguto11 napisał:

> Ta wystawa to dobry pretekst aby Polska pokazała coś na temat nazistowskich
      > eksperymentów medycznych na ludziach. Pokazać dokumenty badań na
      > jeńcach,których zamykano w komorach olbrzymich ciśnień i obserwowano kiedy
      > eksplodują oczy i inne organy. Myślę że było by dobrze o tym przypomnieć erice
      > steinbach i temu doktorkowi,który ma aspiracje zostać dr mengele 2.
      > Obrzydliwie ohydny pomysł i cała ta wystawa zwłok.Ale czemu tu się
      > dziwić,gdyby ktoś mnie zapytał o to,jaki kraj mógłby takie coś zrobić od razu
      > pomyślałbym o szkopach..
      wygląda na to, że w ogóle nie przeczytałeś artykułu, coraz więcej trollów się tu
      produkuje
      "Ciała, które preparuje von Hagens, przekazywane są mu na mocy testamentów. "
      a może nie rozumiesz tekstu ?
      • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:14
        dokładnie tak jak piszesz. Jesteś jednym z tych trolli,które tu się pokazały. A
        co do ciał które są przekazywane autorowi na mocy testamentów,to oki,w
        porządku,i tak uważam że jest to zabawa w mengele2,z tą tylko różnicą,że tutaj
        znaleźli się ochotnicy.Tak cięzko zrozumiec tępakowi co miałem na myśli??łatwiej
        nazwać kogoś trollem bezmyslnie przecież
        • abhaod Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:20
          bełkot -"elkoguto" i wszystko jasne

pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
          • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:33
            abhaod napisał:

> bełkot -"elkoguto" i wszystko jasne
            >
            > pl.wikipedia.org/wiki/Trolling

a więc specjalnie zaatakowałeś mnie pierwszy nazywając trollem...Wszystko jasne,
            masz rację.Czekałeś na odpowiedź urażonego, i już miałeś przygotowany link. Taki
            z ciebie troll właśnie..Pier..l się buraku i nie wciągaj mnie w swoje gierki
            oszołomie
            • abhaod Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:35
              www.trollske.se/butik/images/Troll-Father-Pappa.jpg
              • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:42
                abhaod napisał:

> www.trollske.se/butik/images/Troll-Father-Pappa.jpg

hehehe mógłbyś przynajmniej do zdjęcia się ubrać:-)
                • wymiatator1 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 21:33
                  O k...a, co za jełop.
                  • abhaod Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 11.01.09, 17:26
                    ooo jeszcze jeden trollek :)
                    autsch.de/38271/rattig/
        • krytykk Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:26
          Z tym "mengele" to uważaj. Ziobro już za to płacze.
    • ppysznik Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 17:44
      moze. jednak wg mnie takie wystawy z nazistami nie maja nic wspólnego. bylem na
      podobnej wystawie "Bodies" - typowo naukowej - niesamowita. Tak powinny wyglądać
      lekcje anatomii.
      • nielu Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:44
        Ja także byłem na takiej wystawie, zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie, wtedy
        stwierdziłem, że fajek NIGDY do ust nie wezmę :)

A co do porównywania tego do nazistowskich 'badań' - puknijcie się w ten
        przepełniony nienawiścią łeb panowie ....
        • krytykk Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:27
          Katolicy zapominają jak palili na stosach. Zapomnieli jakie okrucieństwa dokonywano na "czarownicach" i "opętanych" w czasach ŚWIĘTEJ inkwizycji.
    • op_par Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 17:46
      Przykro mi że ludzie wypisujący takie bzdury o anatomii jeszcze istnieją! Piszą
      to przeważnie ci którzy tej wystawy na oczy nie widzieli(bo się brzydzą?)
      To piękny przekaz na temat dzieła Pana Boga naszej anatomii.
      • ffs Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 22:04
        cos takiego jak bog nie istnieje wiec daj se na luz z takimi bzdurami
        • skrzych Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 23:40
          Jesteś w błędzie, ale skoro ci z tym dobrze...

Krzysztof
    • monka_linijka Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 18:42
      Nic tylko grupa fanatyków dorwała się do komputera i wypisują głupoty o
      rzeczach, których nie widzieli na własne oczy. A nie brzydzicie się chodzić do
      lekarzy, którzy godziny spędzili przy zwłokach ludzkich studując anatomie.
      Hipokryci!!!
      A wystawa, którą miałam szczęscie sama zobaczyć jest najlepszą naukową wystawą,
      na której udało mi się być. I wierzcie mi nie ma w niej nic obrzydliwego. Mój
      ulubiony okaz, to ptak pozbawiony wszystkiego oprócz naczyń krionośnych. Wygląda
      niesamowicie. Zgadzam się, że właśnie tak powinny wyglądać lekcje anatomii.
      • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 18:58
        monka_linijka napisała:

Nic tylko grupa fanatyków dorwała się do komputera i wypisują głupoty o
        rzeczach, których nie widzieli na własne oczy. A nie brzydzicie się chodzić do
        lekarzy, którzy godziny spędzili przy zwłokach ludzkich studując anatomie.
        Hipokryci!!! A wystawa, którą miałam szczęscie sama zobaczyć jest najlepszą
        naukową wystawą,na której udało mi się być. I wierzcie mi nie ma w niej nic
        obrzydliwego. Mój ulubiony okaz, to ptak pozbawiony wszystkiego oprócz naczyń
        krionośnych. Wygląda niesamowicie. Zgadzam się, że właśnie tak powinny wyglądać
        lekcje anatomii.

Pewnie zawsze łaknęłaś widoków ptaka,i dlatego ten również Ci się spodobał,nie
        mam Tobie tego za złe,jesteś kobietą przecież:-) Masz w związku z tą wystawą
        erotyczne sny?
        • monka_linijka Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 19:01
          I własnie tu widać braki w lekcji anatomi: dosośli ludzie używają słowa penis.
          Zastanó się nad sobą, apotem dziel się z ludzmi swoimi "głębokimi" przemyśleniami.
          • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 19:10
            monka_linijka napisała:

> I własnie tu widać braki w lekcji anatomi: dosośli ludzie używają słowa penis.
            > Zastanó się nad sobą, apotem dziel się z ludzmi swoimi "głębokimi" przemyślenia
            > mi.

No ale przecież ja cytowałem Ciebie z tym ptakiem..więc kto powinien zastanowić
            się nad sobą...
            • bambuko.2 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 19:45
              Chodziło o normalnego ptaka, w sensie "zwierzę", pacanie. Z tego co wiem to von Hagens spreparowal tez np. konia. (I tez mam na myśli zwierzę!) Najwiecej tu szumisz na forum, a masz siano we łbie (i penisy, ktore nazywasz ptakami ;)

Spadaj juz. Bez odbioru.
              • elkoguto11 Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:13
                bambuko.2 napisał:
                Chodziło o normalnego ptaka, w sensie "zwierzę", pacanie. Z tego co wiem to von
                Hagens spreparowal tez np. konia. (I tez mam na myśli zwierzę!) Najwiecej tu
                szumisz na forum, a masz siano we łbie (i penisy, ktore nazywasz ptakami
                ;)Spadaj juz. Bez odbioru.

oki.teraz dopiero zrozumiałem o jakim ptaku pisała <monka_linijka> i chcę Ją
                przeprosić,co też właśnie czynię.Ja ciągle patrzę na Ten Temat i mam przed
                oczyma widok ludzkich zwłok,stąd moje skojarzenie że to o męskiego ptaka Jej
                chodzi.Bambuko 2,dziwnie to trochę wyszło, dałem powody na mylne mnie
                ocenianie,stało się,trudno Jutro zapomnę o tym temacie i o tobie
                • krytykk Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:39
                  Zapewne chodzi o tego ptaka : oak.rpg.pl/~torpeda/hagens/mini/3.html
    • kamillepharma Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 18:51
      Byłem na wystawie w Guben i każdemu ją polecam,napisy są po polsku i
      po niemiecku,wystawa przedstawia zarys prac nad anatomią od 17 wieku
      do dzisiaj,obok jest biuro informacji turystycznej z pogranicza po
      polsku i po niemiecku.Zwłoki pochodzą od osób ,które same tego
      chciały wypełniając odpowiednią ankietę,niestety wiele osób tego u
      nas nie zrozumie ,bo nadal pokutuje mit czterech pancernych i psa.
      Jeżeli chodzi o ojca von Hagensa to nazywa się Liebchen i ma polskie
      korzenie.Jego ojciec został odznaczony przez Piłsudskiego medalem za
      wojnę z bolszewikami,następnie osiedlili się w wielkopolsce skąd
      wyemigrowali w latach trzydziestych do Niemiec.Sam Liebchen był w SS
      w służbach pomocniczych i uratował kilka osób z Polski ,które żyją
      do dzisiaj.To ,że nie zainwestował w Sieniawie Żarskiej przyniosło
      szkodę tylko jej mieszkańcom,bo pracę miało by koło dwustu osób.
      • krytykk Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:35
        > To ,że nie zainwestował w Sieniawie Żarskiej przyniosło
        > szkodę tylko jej mieszkańcom,bo pracę miało by koło dwustu osób.

Po co komu praca? Teraz podobno wystarczy Cudowny Medalik z Wieczną Dziewicą i brak pracy i kryzys nie jest juz straszny.
    • kretu23 Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 10.01.09, 18:52
      to jest już nudne. "splastynują mu mózg to przynajmniej dostanie ważność na
      parę dziesiątków lat" et cetera etc . lepsze od madamme tussaut. po co tyle
      szumu o plastynację. zgody podpisano a gapie są i będą. kocopolenie dla
      narodowców kanapowych Domów Szklanych i innych takich
    • strikep Widzialem ta wystawe w New York City 10.01.09, 18:57
      Super wystawa zwlaszcza jesli ogladajacy maja medyczne przygotowanie.
      Jest to wspaniala "szybka" lekcja anatomii.
      Najwieksze wrazenie zrobil na mnie uklad krwionosny - wyglada to jak
      jakas gallaktyka lub podwodny krajobraz na rafie koralowej.
      Super wystawa
      • yeellow ja widzialem w Londynie 10.01.09, 20:40
        i zgadzam sie z przedmowca. Przed wejsciem mialem pewne watpliwosci,
        ale okazaly sie niepotrzebne. Ciekawe, ladnie przedstawione,
        pouczajace (nie do porownania z atlasem anatomicznym). Pozostawia
        czlowieka w zachwycie nad pieknem i zlozonoscia biologicznych
        struktur i nie ma nic wspolnego z jarmarczna sensacja. Polecam.
        • koham.mihnika.copyright ditto in Sydney. Od strony poznawczej niezastapion 10.01.09, 21:34
          wypreparowany uklad krwionosny, cos niesamowitego.
        • the_rapist Do yeellow 10.01.09, 22:02
          Widziałeś wystawe w Londynie, ale którą. Tą sprzed ok. 2,5 roku, czy tą, która jest teraz w O2?
    • kodem_pl Zawsze chcialem zobaczyc ktoras z tych wystaw 10.01.09, 19:20
      I zapewne zobacze. Do przeciwnikow: jest pewna 'subtelna' roznica pomiedzy
      robieniem mydla z ludzi czy chorymi eksperymentami, a takimi wystawami.
      Zgoda/brak zgody eksponatow to tylko jedna z owych subtelnosci.

I mowi to osoba, w ktorej rodzinie sa ofiary Niemcow.
      • d25 Re: Zawsze chcialem zobaczyc ktoras z tych wystaw 10.01.09, 19:35
        Nie wiem o co chodzi. Widziałem reportaże ze zbiorów kilku muzeów przyrodniczych
        na całym świecie i to co tam pływa w słojach z formaliną to jest dopiero szok:
        np. zwłoki i narządy ludzi zdeformowanych różnymi chorobami. Nie wiem czy ktoś z
        was widział ciała (i jak się je przechowuje i traktuje) w ramach lekcji anatomii
        - widziałem raz i wystarczy: na tym tle ta wystawa to prawdziwa lekcja piękna
        ciała ludzkiego.
        Do fanatyków: tu nikt nikogo nie zabił, nie męczył - nie bezcześcił zwłok, bo
        postąpił zgonie z ostatnią wolą zmarłego. Możemy się na to prywatnie zgadzać lub
        nie, kwestia poglądów i gustów, ale wyzywać od faszystów, przywoływać obozy
        koncentracyjne, to bez sensu. Wiem skąd się to bierze: jak nie ma argumentów to
        sięgamy po młotek (a wcześniej po gorzałę). Myślcie, wbrew obiegowej opinii to
        nie boli.

• facet_63 Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 19:21
      Była tu mowa o tym że "eksponaty" - najgorsza nazwa jaka może w tym
      przypadku być - są przekazywane na mocy testamentów. Jednak o ile
      dobrze pamiętam taki testament miał swoją - wysoką - cenę. Czy więc
      to jednak było dobrowolne? Czy może dobrowolny przymus spowodowany
      bodźcem finansowym?
    • archeus_pl jestem na NIE 10.01.09, 19:27
      I nie dlatego że jak pierwsi że Auschwitz i Mengele 12 itp.Nie jak drudzy z
      powodu religii itp.Nie wywołuje to też u mnie negatywnych odruchów
      estetycznych.Nie zgadzam się z tą wystawą jako humanista i człowiek
      niewierzący.Ponieważ ciało ludzkie to nie zabawka,metafory że spreparowane ciało
      ludzkie przypomina koralowce,galaktyki itp.Przepraszam ale wydaje się mi
      infantylne.Jak ktoś chce podziwiać takie cuda to są atlasy pełne zdjęć kosmosu i
      są też atlasy anatomiczne(naprawdę takie drukują,sam mam taki jeden)To po co to
      pacykarstwo?Dlaczego jestem na nie?Ponieważ śmierć ludzka to pewien etap
      kończący naszą obecność na tym łez padole.Jest to sacrum,które pokazane w takiej
      formie jak to przedtawił ten pseudo-artysta.Jest nie do przyjęcia.Bo to już jest
      profanum.Jest odejście ,koniec a na resztę zasłona milczenia.Co z tego że ktoś
      zapisał ciało.Żyjąc w epoce niesamowitych związków chemicznych,które potrafią
      udawać wszystko i są o wiele doskonalsze niż ich organiczni odpowiednicy.Nie
      widzę sensu zabawy ludzkimi szczątkami jako materiałem twórczym.To mija się z
      celem i poniża godność martwego już ciała,które niegdyś żyło.Tak jak jestem
      przeciwny eksponowaniu mumii w muzeach.Tak jestem przeciwny czemuś takiemu.Co
      innego lekcja anatomii dla medyków(bo kto ma znać mechanizmy ciała ludzkiego jak
      nie oni?)A co innego pretensjonalny szoł dla gawiedzi.Jestem na nie.Jestem
      zdania że sztuki nie powinno się cenzurować ani niczego jej zabraniać.Ale mam
      wątpliwości czy to sztuka.Chyba powinni mu jednak tego zabronić.To przekroczyło
      ramy czegokolwiek i sprowadzone zostało do taniej kuglarskiej sztuczki.Chyba
      lepiej nie.....
      • elkoguto11 Re: jestem na NIE 10.01.09, 19:51
        Chłopie!Wyjąłeś mi to z ust...zresztą,sam lepiej bym tego nie ujął:-)Także
        jestem na Nie,i mój pomysł o ciętej ripoście niemcom w sposób przypomnienia o
        Historii zapoczątkowania i kultywowania ich na ludziach eksperymentów,teraz
        byłby właśnie na czasie,i nie napotkałby krytyki z ich strony. A jesli taka by
        była,mamy jako kraj Polska asa w rękawie.Marzę o utarciu nosa tej suce
        steinbach,nie przegapmy okazji.
        • nfplakto Re: jestem na NIE 10.01.09, 20:16
          mój pomysł o ciętej ripoście niemcom w sposób przypomnienia o
          > Historii zapoczątkowania i kultywowania ich na ludziach eksperymentów,teraz
          > byłby właśnie na czasie,i nie napotkałby krytyki z ich strony. A jesli taka by
          > była,mamy jako kraj Polska asa w rękawie.Marzę o utarciu nosa tej suce
          > steinbach,nie przegapmy okazji.

Tak cie boli, ze jestes potomkiem niedorajdow, co dali sie pokonac w 6 dni?
          Nikogo nie obchodza twoje kompleksy a tym bardziej proba ich leczenia
          wspomnieniami o nasistach.
          • elkoguto11 Re: jestem na NIE 10.01.09, 20:29
            nfplakto napisała:

Tak cie boli, ze jestes potomkiem niedorajdow, co dali sie pokonac w 6 dni?
            Nikogo nie obchodza twoje kompleksy a tym bardziej proba ich leczenia
            wspomnieniami o nasistach.
            Uważaj na to co piszesz, nazywasz niedorajdami ludzi, którzy przegrali z
            niemcami. dyskusja z tobą,wydaje mi się bezcelowa,zwłaszcza że mylisz się także
            w drugiej z poruszonych spraw. Zbyt odległe od tematu
      • n_harding Re: jestem na NIE 10.01.09, 23:57
        Jest to zwykly, nie majacy nic wspolnego ze sztuka,
        jarmarczny "freak show" pomyslany tak jak jego 19-wieczne
        pierwowzory jako doskonaly sposob na zrobienie duzych pieniedzy na
        najgorszych cechach ludzkiego charakteru. Nie rozni sie to niczym od
        pokazywania za pieniadze zrosnietych glowami blizniat syjamskich czy
        tez popularnego w ostatnich czasach w Indozeji "czlowieka drzewo",
        ktory, zmuszony sytuacja finansowa, pokazywal publicznie swoje
        straszliwie zdeformowane przez chorobe cialo aby przezyc.
        Technologia plastynacji jest genialna, ale powinna byc wykorzystana
        tylko i wylacznie przez profesjonalistow medycznych do celow
        naukowych a nie dla zaspokojenia najnizszych instynktow ciemnej
        gawiedzi. Prawdziwym powodem bowiem, dla ktorego wystawy te ciesza
        sie tak nieslabnacym powodzeniem wsrod mas jest nie to, ze ucza
        anatomii, gdyz to na poziomie nieprofesjonalnym zapewnia w stopniu
        wystarczajacym kazdy atlas anatomii czlowieka, lecz to ze daja
        zwiedzajacym swiadmosc obcowania z prawdziwa smiercia.
    • lichttrager Prawdopodobnie Boga nie ma więc o co chodzi 10.01.09, 19:41
      Ciekawe co wymyślą dalej prawdziwi ateiści kierujący się "humanizmem"
      • krytykk Re: Prawdopodobnie Boga nie ma więc o co chodzi 10.01.09, 20:31
        Nie zapominaj czego dokonywali katolicy kierujący się miłością do Boga i rozkazami papieży. Stosy, tortury, topienie "czarownic".
    • krytykk Re: Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich 10.01.09, 20:28
      Podobno bardzo dużo pieluch zostało, odpowiednio "poświęconych".
    • socjostudent Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z.. 10.01.09, 20:35
      Żałosne są te wasze wywody. Przecież ci ludzie w testamencie wyrazili swoją
      zgodę i wolę pośmiertnego wykorzystania ich zwłok do celów
      medyczno-edukacyjnych, a wy na siłę chcecie przypiąć autorowi wystawy etykietę
      "dr Mengele 2". Zgłaszając swój sprzeciw wobec tej wystawy kwestionujecie wolę
      osób, które DOBROWOLNIE i ŚWIADOMIE poświęciły swoje ciała na ten cel. Jeśli
      wystawa wam się nie podoba-nie musicie jej oglądać. Jeśli chcecie obiektywnie
      wypowiedzieć się na jej temat najpierw sami ją zobaczcie, przemyślcie i dopiero
      wtedy wypowiedzcie się na ten temat...
    • 444a Do nauki anatomii nie potrzeba trupów 10.01.09, 21:06
      To jest tylko psychiczna dewiacja SS-mańskiej rodziny Hagensów, żeby grzebać
      się w trupach.

Gawiedź - jeśli naprawdę chce poznać anatomię ciała - ma do tego, zwłaszcza na
      Zachodzie, masę możliwości. Do amatorskiej nauki anatomii wystarczą doskonałe
      modele, często lepiej prezentujące żywą tkankę niż pół-plastikowe trupy.
      Profesjonaliści na takie wystawy nie muszą chodzić - mają prosektoria ze
      świeżymi a nie plastynowanymi trupami.

Jaki promil odwiedzających te wystawy i wychodzących z okrzykiem "jakie to
      genialne", pamięta następnego dnia jak zbudowane jest ludzkie ciało?

Z takim samym okrzykiem wychodził tłum z publicznych sekcji zwłok w XVII/XVIII
      w. Chodziło i tam i tu jedynie o ciekawski - ale nie ciekawy nauki - tłum.

Nie sądzę, żeby takie oglądanie trupów komuś pomogło "lepiej zrozumieć świat".
      Nie chodzi o to żeby zakazywać sekcji zwłok - jak robił to kiedyś kościół, ale
      o rozsądne podejście to ciała i śmierci.
      Bawienie tłuszczy trupami jest nie tylko obrzydliwe, ale i nienaukowe.
      • vitmik do tych wszystkich którzy się zachwycają truchłem 10.01.09, 21:51
        tacy jesteście zachwyceni ludzkimi szczątkami? a może któryś z was widział live
        ludzkie szczątki latające w powietrzu? resztki mózgu, żywej 5 minut wcześniej,
        osoby na ścianie? jak nie to mordki w kubeł i nie wypowiadać się o rzeczach,
        które znacie z filmów o Rambo
    • wysz1 [...] 10.01.09, 21:55
    • gosia.slaz Niemcy: Otwarto wystawę eksponatów z ludzkich z... 10.01.09, 22:10
      Bylam na wystawie w Londynie i ciagle jestem pod ogromnym wrazeniem tresci i
      przeslania. Zastanowilabym sie kilkakrotnie stawiajac znak rownosci pomiedzy
      tym co robi von Hagens a obozami koncentracyjnymi! najsmieszniejsze jest to,
      ze w tym tonie wypowiadaja sie osoby, ktOre nie widzialy tej wystawy, nie
      wiedza kompletnie o czym mowia. Gorzkie jest to, ze polakow nadal cechuje
      ciasnota pogladow, brak otwartosci i checi poznania tego co nowe i inne. WSTYD!!!!
      • 444a Jakie to w końcu przesłanie? 10.01.09, 23:09
        > Bylam na wystawie w Londynie i ciagle jestem pod ogromnym wrazeniem tresci i
        > przeslania.

No to napisz jakie to przesłanie?

Czy może jednak tylko "jesteś pod wrażeniem" i dałaś sobie wcisnąć kit o
        "przesłaniu"...
    • wahmaster ciało gnije, śmierdzi, jest pełne robaków 10.01.09, 22:26
      czy to w porządku, tak je zostawiać w ziemi na cmentarzu?
      należy ciała palić
      albo konserwować chemicznie, jak ten pan
    • boulihacker Załamka, normalnie załamka. 10.01.09, 22:26
      Ludzie, jacy wy prości jesteście... Wam kozy pasać, a nie na forum wyłazić.
    • op_par Opinie ignorantów i nieuków 10.01.09, 23:09
      Ktoś kto chyba nie jest niedorozwinięty , bo umie pisać ,wypowiada się
      autorytatywnie na temat wystawy i jej przesłania (z głupot które pisze wynika że
      jej nie widział). Został pewnie zakcelerowany pięknym tytułem ( gratulacje
      autorowi GW). Może dla zabawy porównuje bestialstwa z pięknem i doskonałością. A
      może "elkoguto" jest niewinny - ma mózg jak ten drób z nicka- a ja obrażam
      kalekę? Jeżeli tak bym wyśmiewała kalectwo , to serdecznie przepraszam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka