Dodaj do ulubionych

Likwidacja Filii nr 1

• kar.mis44 Re: Z Ratusza widać inaczej! 07.08.13, 07:53
      A w mieście wszystko OK. Stara melodia od lat.

www.facebook.com/photo.php?fbid=191860490990530&set=a.156051757904737.1073741828.155138747996038&type=1&theater
    • strugamglupa Re: Likwidacja Filii nr 1 07.08.13, 15:54
      Ja się cieszę
      psu na budę te sterty zakurzonych książek
      a jak po bułki to muszę dwa km do Biedrony biegać
      • mat-mus Re: Likwidacja Filii nr 1 13.08.13, 20:39
        Widać po Twojej wypowiedzi, że wystarczy Ci do życia tylko buła, no może jeszcze piwko lub inny wyskokowy napój (brakuje kiełbachy). Podobne poglądy przedstawił radny Pachulski -przewodniczący Komisji Kultury Oświaty i Sportu. Czyżbyś miał z nim coś wspólnego?
        Dużej części mieszkańców naszego miasta (mnie również) potrzebne do życia, rozwoju i doskonalenia własnego mózgu są książki, dlatego o jak najlepszy dostęp do nich walczymy. Książki zgromadzone w bibliotece są dla ludzi myślących lecz nie zawsze bogatych i o takich ludzi powinna się władza miasta troszczyć.
        Mam nadzieję, że Radni miejscy to też ludzie myślący i nie dadzą zlikwidować najczęściej odwiedzanej biblioteki w naszym mieście.
    • miluna18 Re: Likwidacja Filii nr 1 18.08.13, 13:30
      To co piszę wynikło z długiej dyskusji ze znajomą. Ja chyba czegoś tu nie rozumiem.

Wypowiedź starosty co do zadań Biblioteki pełniącej funkcję powiatowej była tak niejasna a dyrektorka raczej wola nie mówić o konkretach bo była nieprzygotowana, że zupełnie nie wiem co to za twór ta Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Legionowie. Może ktoś mnie oświeci.
      Z tego co zrozumiałam z ich wypowiedzi to funkcję powiatowej pełni Biblioteka na Broniewskiego a likwidowana filia nie. Z tego wynikałoby, że powiat nie ma nic do Filii nr 1 i chyba do tego dążyła dyrektorka podkreślając, że organizatorem Biblioteki jest miasto.

Kurczę blade jak to może być??? Czy ktoś oszalał czy ktoś z kogoś wariatów chce zrobić???
      Przespacerowałam się dziś (mimo skwaru) pod budynek Biblioteki na Sowińskiego i co - wisi tabliczka jako żywo:
      "Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Legionowie
      Filia Nr 1
      Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży"
      Dla mnie było jasne, że instytucją jest Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Legionowie i jako całość pełni rolę Biblioteki powiatowej łącznie z tym pożal się Boże punktem na Osiedlu Młodych (bo zapewne tam na tabliczce informacyjnej również jest Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Legionowie).
      Gdyby Filia Nr 1 nie pełniła funkcji powiatowej tylko była wyłącznie miejską Biblioteką to musiałabym mieć szyld:
      "Miejska Biblioteka Publiczna w Legionowie
      Filia Nr 1
      Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży"
      czy się nie mylę? jak to jest formalnie?

Rany ludzie uświadomcie mnie na czym polega ten "Galimatias".
      Z pozoru może być to nieważne ale z punktu formalnego i w świetle Rady Powiatu to chyba istotna sprawa - czy Powiat ma prawo ingerować i czy powinien być powiadomiony o likwidacji filii jako części Biblioteki powiatowej czy nic mu do tego.
      Chyba od takich ustaleń należałoby zacząć.
      • kar-b Re: Likwidacja Filii nr 1 18.08.13, 20:12
        Miejska i Powiatowa Biblioteka (...) - to twór obejmujący wszystkie filie i każda z nich pełni zadania biblioteki powiatowej, jak głosi pieczątka - np. Filia nr 1 Miejskiej i Powiatowej Biblioteki w Legionowej.

Dyr. Masiak nie znała warunków porozumienia między gminą a powiatem, może się doszkoli do sesji rady miasta. Na mocy porozumienia gmina zarządza biblioteką, co absolutnie nie oznacza, że powiat nie może się "wtrącać", tzn. gmina ma decydujący głos, bo i płaci więcej, rola powiatu nie jest do końca klarowna, ale jak mówili radni powiatu, to nie jest tylko tak, że powiat płaci i nic mu do biblioteki. Ale ponieważ wszyscy liczyli, że to dyr. Masiak ma wiedzę na ten temat i odpowie na pytania (czego oczywiście nie zrobiła), radni nie otrzymali tej informacji i zdecydowali się postępować delikatnie, aby nie wejsć w kompetencje gminy.

Dyr. Masiak nie znała też zadań biblioteki powiatowej, ktoś na sesji jej przeczytał :) szkoda, bo może gdyby je poznała, to mogłaby te zadania realizować. Pewne jest to, że wciąż zabrania wpisywania książek z darów w filii nr 1, m.in. pozycji dotyczących powiatu - a gromadzenie takich książek to jedno z zadań biblioteki powiatowej, na które dyr. Masiak nie pozwala. Marginalizowanie przez dyr. Masiak tej filii zaczyna być już groteskowe...
      • gelan Re: Likwidacja Filii nr 1 19.08.13, 21:48
        W moim rozumieniu funkcję i miejskiej i powiatowej pełnią wszystkie placówki wchodzące w skład struktury Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie. I dziwne, że Powiat o tym nie wie. Owszem 90.000 tys. zł rocznie (jak to czytamy w mediach) to mały wkład w utrzymanie tej instytucji ale nie znaczy to, że z tego powodu winien być pomijany. I podstawowe pytanie co za te pieniądze dostaje jako powiat a ściślej Biblioteki w powiecie od tej powiatowej. Jeśli chodzi o wypożyczanie i ilość klientów to wszystkie Biblioteki jakie znam nie robią łaski i podziałów wg. miejsca zamieszkania tylko przytulają z otwartymi szeroko ramionami.

Druga sprawa: jaki procent mieszkańców powiatu to mieszkańcy miasta Legionowo? Powiat wg. Wikipedii liczy 95.287 mieszkańców a miasto Legionowo ponad 51 tys. O czym tu gadać. Poza tym przecież są jeszcze gminne Biblioteki w każdej gminie.

Trzecia sprawa: sam mimo, że jestem mieszkańcem Legionowa to z przyjemnością (i bez problemów z ich strony) jestem czytelnikiem jabłonowskiej Biblioteki (czy ma jakieś dofinansowanie z tego powodu z powiatu?). To nie jest Biblioteka powiatowa i powinna obsługiwać tylko mieszkańców gminy - ale tak nie jest i to wszędzie. To jaki z tego wniosek.
        Żona bez problemu jeździ na Białołękę z dziećmi do Biblioteki dla dzieci bo tu zero poziomu w tym zakresie. Co więcej nikt nie dyskutuje, że są z Legionowa. Korzystają na tych samych prawach co mieszkańcy Warszawy. Dzieci biorą udział na jednakowych prawach w spotkaniach i dostają również nagrody książkowe (jako ich czytelnicy).

Mam wrażenie, że ktoś chce oddzielić sprawę zadań powiatowych od likwidacji F1 po to żeby powiat nie interesował się losem F1. Pytanie zadałbym jedno jaką rolę merytoryczną pełni jako Powiatowa dla gminnych w powiecie i jak te słabsze, mniejsze wspiera i promuje. Poza tym jak współpracuje i integruje wszystkie Biblioteki publiczne w Powiecie? To jest sedno (tu powinna być wzorcową i wiodącą) a nie tam czytelnicy i udostępnianie - to jest wszystko dla wszystkich (przyjezdnych też). Chociaż widać jak to załatwia - żadnego dnia nie jest otwarta w godzinach rannych - no widać frontem do klienta.
      • rodk.urot Re: Likwidacja Filii nr 1 22.08.13, 08:02
        To jest dyskwalifikacja na stanowisku zarządzającym i dla zwierzchniej władzy.
      • rodk.urot Re: Likwidacja Filii nr 1 22.08.13, 09:56
        Brak wiedzy zarządzających jest porażający.
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 22.08.13, 10:07
          rodk.urot napisała:

> Brak wiedzy zarządzających jest porażający.

to powinno być motto do powieszenia nad głównym wejśiem do Urzędu Miasta Legionowo.

pozdrawiam,

Marcin
    • arek.k282 Re: Likwidacja Filii nr 1 18.08.13, 15:09
      Za: www.facebook.com/pages/STOP-Likwidacji-Biblioteki-na-Sowi%C5%84skiego-w-Legionowie/155138747996038

OGŁOSZENIE!!!

Wszystkich zainteresowanych uprzejmie zawiadamiamy, że w dniu 28.08.2013r. o godz. 16:00 w Starostwie Powiatowym w Legionowie przy ul. Sikorskiego 11 (sala 424) odbędzie się posiedzenie Komisji Oświaty, Kultury i Sportu.
      eurzad.powiat-legionowski.pl/?mnu=5&mode&id=3813
      Proponowany porządek obrad:
      1. Otwarcie posiedzenia.
      2. Przyjęcie porządku posiedzenia.
      3. Ocena przygotowania szkól i placówek oświatowych do inauguracji roku szkolnego.
      4. Opracowanie wniosków do projektu budżetu powiatu na 2014 rok, będących w zakresie kompetencji komisji.
      5. Wypracowanie koncepcji funkcjonowania Powiatowej Biblioteki Publicznej.
      6. Przyjęcie protokołu z poprzedniego posiedzenia komisji.
      7. Wolne wnioski.
      8. Zamknięcie posiedzenia.

Komu los Biblioteki nie jest obojętny niech sobie zarezerwuje czas.
      • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 18.08.13, 20:04
        Na komisji powiatu będzie opracowana wstępna koncepcja ale do końca nie wiadomo czego, radni powiatowi muszą się określić.
        Ta komisja raz będzie daleko od centrum Legionowa, dwa nie do końca ma fortunną godzinę, szesnasta to dość wcześnie. Na pewno gdyby mieli wyjazdówkę gdzieś w Legionowie więcej osób by przyszło. A może tak zaplanowali komisję w bibliotece na Broniewskiego, chyba dyrektorka by się zgodziła?

A co do problemu poruszanego przez Milunę to jest proste wytłumaczenie. Dyrektorka gadała głupoty myśląc, że radni powiatowi też kupią wszystko jak to jest na radzie miasta. Ponieważ każdy choć odrobinę myślący wie, że bzdury, które wygaduje dyrektorka tej szacownej instytucji są poniżej najniższego poziomu i świadczą o błyskotliwości i polocie tej pani. Szkoda że prezydenci i ich poplecznicy tego nie widzą. To też świadczy o ich poziomie intelektualnym.
    • 2-kasia123 Re: Likwidacja Filii nr 1 19.08.13, 17:50
      Czegoś w tej legionowskiej bibliotece nie rozumiem. Na stronie miasta jest informacja
      www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-4802
      na stronie biblioteki na ten temat ani słowa, tylko informacja że Dyskusyjny Klub Książki w wakacje nie działa.
      Poszperałam trochę i dowiedziałam się, że klub który organizuje Czytanie w Plenerze nie jest związany z biblioteką tylko istnieje przy MOK.
      Coś mi się wydaje, że dyrektorka biblioteki ma problemy z relacjami z innymi, czy zbyt wielkie ego, czy wręcz przeciwnie kompleksy nie pozwalają na nawiązanie współpracy z innymi?
      Coś tu jednak jest nie halo.
      • gelan Re: Likwidacja Filii nr 1 19.08.13, 21:28
        Ok, ale logo Biblioteki na plakacie jest. Więc jakoś się włączyła nasza szacowna Książnica do działań na rzecz czytelnictwa. Fakt szkoda, że nie jest organizatorem ale może do takich działań dorośnie jak będzie miała te 2 tys. m2.
        • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 20.08.13, 16:07
          Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, tu jest potrzeba ustanowienia ciała doradczego, coś na wzór rady nadzorczej. Wówczas ta [pani nie będzie mogła działać na szkodę czytelników.

A swoją drogą skąd Ci się wzięło 2 tys metrów kw? To że wiceprezydent coś chlapnął to nie znaczy że tak będzie. Przecież według Szwajcarów cały budynek dworca będzie miał coś ok 2500 m. Na 2 górne poziomy przewidziane jest ok 1600 m, z czego 500 na 2 sale wystawiennicze.
          Nasi włodarze mają nas za głupków, myślą że my nie będziemy pamiętać ich tanich obietnic.
          Mogą się obudzić z ręką w .... Ale może by im to na dobre wyszło?
          • gelan Re: Likwidacja Filii nr 1 20.08.13, 16:53
            Ostro się włączyła i nabór na czytelników będzie. I dowód trza przynieść i kod do ibuka i książkę gratis. Cała idea poszła w las.
            bibliotekalegionowo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=914
            Jako organizator to chyba nie rozumie sensu takiej akcji to tak jakby zorganizować spotkanie towarzyskie i włączyć tv. Byłem w Warszawie i miałem uczestniczyć w akcji w sobotę ale dziękuję nie w takiej formie. Tu chodzi o to żeby ludzie spotkali się bez żadnego interesu na boku. Po prostu. Czy to takie trudne do zrozumienia. To dla duszy a nie dla pozyskania czytelników. Ale wiocha. Sorry, wysiadam.
            • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 20.08.13, 22:37
              Masz rację wiocha, ale najbardziej mnie bulwersuje, że ta wiocha ma takie plecy w urzędzie miasta. Wice broni jest jak Rejtan, jak tylko ktoś ma uwagi dotyczące dyrektorki.
              Tylko zupełnie nie widzę powodów takiego zachowania.
              • gelan Re: Likwidacja Filii nr 1 21.08.13, 09:35
                1dagmara333 napisał(a):

> Tylko zupełnie nie widzę powodów takiego zachowania.

A ja widzę. Bo dzień bez PR to dzień stracony.
    • bibliofil232 Re: Likwidacja Filii nr 1 22.08.13, 17:02
      W odpowiedziach prezydenta na pytanie odnośnie strategii rozwoju biblioteki czytam i oczom nie wierzę:
      pośpiech nie jest dobrym doradcą, a sprawa rozwoju biblioteki jest społecznie bardzo ważna. Chcę podkreślić, że nigdy nie przekazywałem nikomu analiz czy badań wirtualnych. Obecnie prowadzimy rozmowy z firmą, której chcemy zlecić badania na podstawie których przygotowywana będzie strategia rozwoju. Do prac nad nią zaprosimy ekspertów oraz mieszkańców. Niebawem będziemy informować o szczegółach.

Szkoda że radni podejmując uchwałę o zamiarze likwidacji filii nr 1 nie mieli tej wiedzy. Że przyjęli zagmatwane wypowiedzi dyrektorki i wiceprezydenta, pojęli szkodliwą dla mieszkańców uchwałę nie mając pojęcia jak społecznie ważna jest sprawa biblioteki.
      Nie wiem czy prezydent ma nas za ostatnich przygłupów i sklerotyków, myśli że nie pamiętamy wypowiedzi władz oraz tych tak zwanych przedstawicieli mieszkańców. Przecież jest to jedna wielka ściema. Wypowiadają gładkie słówka, nie patrząc na nasze potrzeby. Chwalą dyrektorkę, która natychmiast po bzdurnym pomyśle likwidacji najlepszej biblioteki w mieście powinna polecieć na zbity pysk. Pozwalają jej na niszczenie tej placówki, choćby poprzez brak zakupów nowych książek. Jak długo jeszcze UM będzie udawał że nie do niego należy podejmowanie działań, będzie czekał aż powiat za nich zdecyduje co dalej. Kiedy ta obiecywana debata, ile jeszcze można czekać na podjęcie rozmów z mieszkańcami?
      Czyżby władza się bała wyborców?
      • mat-mus Re: Likwidacja Filii nr 1 22.08.13, 19:00
        Nasza władza to olewa mieszkańców i wyborców. Chyba jeszcze nie dotarło do nich, że mogą podzielić los Pani Gronkiewicz- Waltz. A pracują na to bardzo intensywnie. A co do debaty i analizy czytelnictwa w Legionowie? obiecanek było już wiele , to według naszej władzy może być jeszcze kilka, a głupole czyli my, nie połapią się o co chodzi.
        • protoplasta232 Re: Likwidacja Filii nr 1 23.08.13, 10:15
          Buta, buta i jeszcze raz buta - to jest podstawowa cecha naszych władz.

Błyskotliwością zaś wykazała się dyrektorka biblioteki, która wymyśliła jakąś bzdurną ankietę dla seniorów. Bezczelnie udaje, że ma na uwadze dobro czytelników - zapominając jednak o czytelnikach filii na Sowińskiego.
          • kar-b Re: Likwidacja Filii nr 1 23.08.13, 10:38
            Szkoda, że dyrektorka nie ma odwagi, żeby zostawić te ankiety w filii nr 1, żebysmy mogli wszyscy decydować, a robi jakaś zakonspirowaną akcję wśród przypadkowych seniorów, a może niekoniecznie czytelników. Nie mówiac już o cudnej kolejności - najpierw likwidacja, a potem zobaczymy co dalej.
    • arek.k282 Re: Likwidacja Filii nr 1 25.08.13, 15:11
      Na stronie www.facebook.com/pages/STOP-Likwidacji-Biblioteki-na-Sowi%C5%84skiego-w-Legionowie/155138747996038?fref=ts pod zamieszczonym wczoraj postem o artykule w ToiOwo w komentarzu czytam: "Towarzystwo lokalnych architektów i budowlańców od dawna mówi miedzy sobą o szkolnych błędach w projekcie i o wysokich kosztach przeprojektowania budynku. Zwracają tez uwagę na amatorski sposób zarządzania i nadzoru inwestycji ze strony miasta."
      Nie jestem ani architektem ani budowlańcem i nie znam się na tym ale mój zdrowy rozsądek zupełnie nie rozumie dlaczego ten pośpiech z zamykaniem filii na Sowińskiego (o ile jest to niezbędne). Taki szmat czasu - wiele może się wydarzyć i zmienić.
      • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 27.08.13, 17:41
        Tego nikt rozsądnie myślący nie rozumie.

Dziś w powiecie mają dyskutować na temat biblioteki. Zobaczymy co wymyślą. Mam nadzieję że starosta i rada powiatu nie odpuści miastu, które absolutnie zlekceważyło powiat.
        • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 27.08.13, 21:19
          1dagmara333 napisał(a):

> Tego nikt rozsądnie myślący nie rozumie.
          >
          > Dziś w powiecie mają dyskutować na temat biblioteki. Zobaczymy co wymyślą.

JUTRO !!! 28.08.2013r. o godz. 16.00

www.facebook.com/photo.php?fbid=200117440164835&set=a.156051757904737.1073741828.155138747996038&type=1&theater

• bibliofil232 Re: Likwidacja Filii nr 1 29.08.13, 17:55
            Nie byłem na tym spotkaniu ale z tego co słyszałem to starostwo i chciałoby i boi się. Chciałoby mieć instytucję kultury (widać miałoby z tego jakieś profity) ale boi się narazić miastu. Co z tego wyniknie to chyba nikt jeszcze nie wie. Szkoda tylko że tracą czytelnicy, którzy w tej placówce pozbawieni są nowych książek.

Dla mnie takie działanie dyrektorki dyskredytują ją w roli zarządzającej Biblioteką. Szkodzi czytelnikom, instytucji i ogólnie rozumianej kulturze. Czy miejscy radni tego nie widzą?
            • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 29.08.13, 19:44
              bibliofil232 napisał(a):

> Nie byłem na tym spotkaniu ale z tego co słyszałem to starostwo i chciałoby i b
              > oi się. Chciałoby mieć instytucję kultury (widać miałoby z tego jakieś profity)
              > ale boi się narazić miastu. Co z tego wyniknie to chyba nikt jeszcze nie wie.
              > Szkoda tylko że tracą czytelnicy, którzy w tej placówce pozbawieni są nowych ks
              > iążek.
              >
              > Dla mnie takie działanie dyrektorki dyskredytują ją w roli zarządzającej Biblio
              > teką. Szkodzi czytelnikom, instytucji i ogólnie rozumianej kulturze. Czy miejsc
              > y radni tego nie widzą?

byłem na tym spotkaniu,

Komisja oraz starosta Kubicki dostali bardzo wyraźne wskazówki od bibliotekarek i mieszkańców, ze wszystkimi się zgodzili. Na komisji był też jeden z najbardziej myślących radnych miasta Legionowo, radny Leszek Smuniewski, więc rada miasta już wie, że jesteśmy uparci i zdeterminowani. Poczekajmy więc, co Komisja przygotuje na posiedzenie rady powiatu i jakie stanowisko zajmie rada.

Uczestnicy spotkania spoza rady oraz jedne z radnych naciskali na pozostałych uczestników spotkania, żeby ustalenia były konkretne a stanowisko rady powiatu - zdecydowane. Radni to przyjęli, więc poczekajmy na efekt pracy Komisji. Równocześnie do komunikacji pomiędzy radami miasta a powiatu włączył się starosta Jan Grabiec w dialogu z prezydentem Smogorzewskim, miejmy nadzieję, że organ wykonawczy będzie tak samo uparty, jak my.

Pewną wskazówką co do faktycznej sytuacji może być wypowiedź Pani radnej, która stwierdziła, że przecież prezydent Smogorzewski nie może znać się na kulturze... Zalew znaczących pochrząkiwań zgasił szybko ten żarcik a i ja uznałem, że aż tak pastwić się nie wypada.

pozdrawiam,

Marcin
              • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 01.09.13, 00:59
                zchotomowa napisał(a):

> Komisja oraz starosta Kubicki dostali bardzo wyraźne wskazówki od bibliotekarek i mieszkańców, ze wszystkimi się zgodzili.
                Sorry, ale tak dla formalności chodzi o starostę Grabca a nie radnego Kubickiego.

> Poczekajmy więc, co Komisja przygotuje na posiedzenie rady powiatu i jakie stanowisko zajmie rada.
                Jasne.

> Uczestnicy spotkania spoza rady oraz jedne z radnych naciskali na pozostałych uczestników spotkania, żeby ustalenia były konkretne a stanowisko rady powiatu - zdecydowane.
                I to super bo jak tylko jest jakakolwiek szczelina to już .....

> Pewną wskazówką co do faktycznej sytuacji może być wypowiedź Pani radnej, która stwierdziła, że przecież prezydent Smogorzewski nie może znać się na kulturze.
                > .. Zalew znaczących pochrząkiwań zgasił szybko ten żarcik a i ja uznałem, że aż tak pastwić się nie wypada.
                I słusznie znać się nie trzeba i nie taki wstyd jak niszczyć to co dla innych ważne.
                Na sporcie się nie znam ale gdybym musiała coś zadecydować to słuchałabym tych co siedzą w branży i tych co się tym interesują. Gorzej jak Prezydent słucha tylko takiego fachowca jak ma pod ręką.
                • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 01.09.13, 17:10
                  ka.cha411 napisał(a):

> Sorry, ale tak dla formalności chodzi o starostę Grabca a nie radnego Kubickieg
                  > o.

dla formalności: na radnego Kubickiego słusznie mówią "starosta", bo jest członkiem zarządu starostwa powiatowego.

pozdrawiam,

Marcin
                  • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 01.09.13, 18:26
                    zchotomowa napisał(a):

> dla formalności: na radnego Kubickiego słusznie mówią "starosta", bo jest człon
                    > kiem zarządu starostwa powiatowego.
                    >
                    Dzięki, szczerze - tak nie kojarzyłam.
            • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 30.08.13, 09:22
              bibliofil232 napisał(a):

> Nie byłem na tym spotkaniu ale z tego co słyszałem to starostwo i chciałoby i b
              > oi się. Chciałoby mieć instytucję kultury (widać miałoby z tego jakieś profity)
              > ale boi się narazić miastu.

Czy tylko miastu? Raczej jest tendencja scalania mniejszych firm w większą aby mogła przetrwać a nie rozbijania na mniejsze. Ale dlaczego tu nie można się dogadać to jest co najmniej kuriozalne. Obawiam się i miasto i powiat traktuje tę instytucję po macoszemu i przedmiotowo i stąd nie wiadomo co i jak. Najlepszym tego dowodem jest, że każdy ma inną wiedzę na temat czy Filia która ma być zlikwidowana jest placówką pełniącą funkcję powiatową czy tę funkcję pełni tylko Biblioteka w Szkole Nr 3.
              Ot, problem nie do rozwiązania, więc jak sobie wyobrażacie pokonać problemy (przy małych funduszach) w założeniu i prowadzeniu Biblioteki Powiatowej.
              Druga sprawa - czy obecna Biblioteka jest prywatną firmą obecnego dyrektora który dyktuje co i jak bo wykłada kasę? Chyba nie. Kto za to zapłaci? ......
              • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 30.08.13, 16:30
                Czy naprawdę trudno zrozumieć, że biblioteka powiatowa to również filie nie tylko biblioteka głowna. Przecież każda z tych filii ma w pieczątce wyraz powiatowa. Na stronie biblioteki jest:

Regulamin korzystania ze zbiorów i usług bibliotecznych Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie

napisane jest w nim m.in:

Ilekroć w regulaminie jest mowa o:

[...]

3) Wypożyczalni – należy przez to rozumieć Wypożyczalnię Miejskiej i Powiatowej
                Biblioteki Publicznej w Legionowie;
                4) Czytelni – należy przez to rozumieć Czytelnię Miejskiej i Powiatowej Biblioteki
                Publicznej w Legionowie;
                5) Czytelni Internetowej – należy przez to rozumieć Czytelnię Internetową Miejskiej
                i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie;
                6) filii – należy przez to rozumieć filię Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej
                w Legionowie;

7) bibliotekarzu - należy przez to rozumieć pracownika zatrudnionego na stanowisku
                bibliotekarskim w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Legionowie;

Jasno i wyraźnie widać, że zarówno placówki na Broniewskiego jak i filie należa do Miejskiej i Powiatowej Biblioteki.
                Również nie ma rozróżnienia w pracownikach. Co za bzdury wymyśla dyrektorka, rozdwojenie jaźni czy 2 w jednym, szkoda tylko że niektórzy radni to kupują.
                • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.09.13, 13:55
                  7gucio napisał:

> Co za bzdury wymyśla dyrektorka, rozdwojenie jaźni czy 2 w jednym, szkoda tylko że niektórzy radni to kupują.

Pewno podaje jedno z 2 w zależności od własnych potrzeb oraz odbiorców. Popatrz na wypowiedzi naszych z góry zależy gdzie i kiedy mówią na ten sam temat zupełnie inne rzeczy. I zawsze w takiej konwencji "może" - i zapewne mają przed oczami chociażby Bałtyk czyt. "Morze jest głębokie i szerokie, a w tym morzu pływa ryba, która się nazywa Chyba"
    • arek.k282 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.09.13, 19:28
      Nowe wieści na stronie: www.facebook.com/pages/STOP-Likwidacji-Biblioteki-na-Sowi%C5%84skiego-w-Legionowie/155138747996038?fref=ts relacja z posiedzenia Komisji Komisji Oświaty i Kultury w Starostwie.

"Stowarzyszenie biorąc udział w spotkaniu z Panem Janem Grabcem Starostą Powiatu Legionowskiego, w sesji Rady Powiatu oraz w ostatnim czasie w obradach Komisji Oświaty i Kultury w powiecie daje wyraz swojej determinacji w działaniach mających na celu obronę Filii nr 1, mając na uwadze również los sieci bibliotecznej w Legionowie.

Jesteśmy zbudowani postawą Radnych Powiatu Legionowskiego, którzy są zdecydowanie za utrzymaniem biblioteki na Sowińskiego i próbują znaleźć jakieś rozwiązanie. Dyskusja czasami przybierała gwałtowny charakter, ale wszyscy mieli jeden cel zachować placówkę na Sowińskiego. W jakiej formie prawnej to zależy od porozumienia z miastem. Radni zaproponowali zachowanie tej biblioteki z możliwością rozszerzenia jej działalności jako instytucji kultury.

W jakiej będzie to formie prawnej zależy od porozumienia powiatu z miastem. Poinformowano również, że zostało wysłane pismo z powiatu do Prezydenta Smogorzewskiego, w którym przedstawiono koncepcję utworzenia powiatowej Biblioteki. Do spotkania Komisji nie znane było stanowisko Prezydenta, trudno więc rozmawiać o konkretach. Powiat chcąc mieć pewność, że miasto po jakimś czasie nie zmieni zdania będzie proponował aby forma nie była czasowa tylko trwała.

Komisja zaproponowała wystąpić do Starosty oraz Przewodniczącego Rady Powiatu z wnioskiem o podjęcie uchwały intencyjnej w zakresie utworzenia powiatowej instytucji kultury; wniesiono aby określić zadania funkcjonowania Biblioteki Publicznej. Uchwała zawierałaby także wniosek do Rady Miasta Legionowo o umożliwienie formalnego przejęcia budynku i księgozbioru Biblioteki na Sowińskiego oraz o wstrzymaniu działań mających na celu likwidację tejże Filii nr 1 Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie i przywrócenia normalnej pracy placówki na rzecz czytelników.

Prawdopodobnie już na najbliższej sesji Rady Powiatu (26 września 2013 r.) będzie rozpatrywany projekt tejże uchwały."
      • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.09.13, 20:53
        No i słusznie robi starosta. Skoro miasto nie chce biblioteki na Sowińskiego to niech odda powiatowi i będą mieli problem z głowy.
        Zarówno dyrektorka, prezydent jak i radni już 5 miesięcy temu stwierdzili że bez szkody dla czytelników można zamknąć tę placówkę. Trudno wręcz cytować brednie jakie wypowiadali temat tej filii.
        Jeśli więc radni miejscy uważają, że biblioteka w tym miejscu jest niepotrzebna to proszę bardzo, oddajcie ją tym którzy chcą aby funkcjonowała dla dobra mieszkańców.
        • sylwestra321 Likwidacja Filii nr 1 04.09.13, 16:45
          www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-4845
          W bibliotece była już wróżka, teraz tancerka, aż się boję kogo jeszcze zaprosi dyrektorka. Czy taki "wysoki " poziom jest teraz preferowany w Miejskiej i Powiatowej Bibliotekce w Legionowie?

Nic dziwnego, że dyrektorka próbuje zamknąć filię nr 1, przecież odstaje ona od artystycznych wizji dyrektorki.

Durne ludzie książki chcą czytać

• kornelia.88 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.09.13, 20:14
            Bardzo ciekawa propozycja. Jak widać osoby zabiegające o zostawienie na Sowińskiego Biblioteki widzą jej przyszłość i możliwość służenia mieszkańcom Legionowa. Bardzo optymistyczne jest podejście pozytywne i to w konkretnych działaniach.
            www.facebook.com/photo.php?fbid=203237623186150&set=a.156051757904737.1073741828.155138747996038&type=1&theater
            Miło jest na takie postawy patrzeć i osoby które bez żadnych analiz, strategii i szukania alternatywnych sposobów podejmują jakiekolwiek kroki w kierunku likwidacji Biblioteki w Legionowie (choćby najmniejszej) powinni pobierać od tych młodych ludzi nauki.
            Serdecznie gratuluję wyobraźni i postawy. Pozdrawiam. Kornelia
            • 1mamuska79 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.09.13, 08:45
              Ostatnie 2 wpisy ewidentnie pokazują różnice w wyobrażeniach o roli biblioteki dyrektorki i czytelników filii na Sowińskiego. Jak widać z postu Kornelii zwolennicy filii 1 to nie tylko mało nowoczesne pokolenie ludzi starszych ale prężna młodzież, która ma wiedzę i inteligencję.
              Niestety tymi cechami nie grzeszy większość osób, które decydują o losie tej placówki.
              Zobaczymy czy coś do naszych radnych miasta wreszcie zaczęło docierać.
              • kornelia.88 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.09.13, 09:35
                Doszły do albumu 3 zdjęcia www.facebook.com/media/set/?set=a.203237669852812.1073741841.155138747996038&type=1&l=b79f66c539
          • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 05.09.13, 11:03
            sylwestra321 napisała:

> www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-4845

WTF!?

ja rozumiem, jakby z czymś takim wyskoczył Pachulski, ale bibliotekarka???

pozdrawiam,

Marcin
            • syl-pie78 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.09.13, 23:33
              "Atrakcji moc": recytacja wiersza, gawęda o Australii, pokaz slajdów, dyskusja, taniec arabski - śpiewa, tańczy, recytuje ....
              Ale najbardziej intryguje mnie to: niespodzianki
              Ja stawiam, że największą niespodzianką będzie to kto z władzy i establishmentu pojawi się w końcu po książki (wrrrruć... w Bibliotece). Jak nie teraz to przy jakiej okazji???
    • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 08.09.13, 10:07
      Duży artykuł
      www.toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3225-czytelnicy-pocaluja-klamke
      co sądzicie na oddanie tego budynku powiatowi na bibliotekę?
      • kornelia.88 Re: Likwidacja Filii nr 1 08.09.13, 12:53
        Artykuł ciekawy! A to moje spostrzeżenia:

"Właścicielem budynku i księgozbioru jest miasto, decyzja o przyszłości należy do władz miejskich i trzeba to uszanować." - jasne ale skoro miasto nie chce prowadzić tam dalej biblioteki a powiat chce to w czym problem oddać budynek z księgozbiorem powiatowi bo i tak z tej biblioteki będą korzystali mieszkańcy Legionowa.

"Niezależnie od tego, na zlecenie prezydenta, odpowiednia firma zbada potrzeby legionowskich czytelników." - a to dobre! Dyrektor Biblioteki i bibliotekarze którzy mają kontakt codziennie z czytelnikami nie wiedzą jak sprawy się mają - czego oczekują czytelnicy? Boże jak ktoś to przeczyta a nie mieszka w Legionowie to może pomyśleć sobie, że mamy Bibliotekę wirtualną bez bezpośredniego kontaktu z klientem. A te ponad 2000 podpisów to już nic nie mówi. Chciałoby się powiedzieć: "... kończ Pan, wstydu sobie oszczędź!". Cyrk czy groteska.

"Jedni myślą o likwidacji, innym marzy się rozbudowa." - no proszę całkiem społecznie i bez zamówienia powstał projekt na odpowiedź innego projektu (tamten czy na zmówienie nie wiadomo ale na 100% nie społecznie tylko za nasze podatki) - zamiaru likwidacji Fili na Sowińskiego.

Jak to się ma do siebie. Miasto chce wyrzucić pieniądze na badania potrzeb czytelników bo dyrektor Biblioteki nie wie i już. Dalej padamy w koszty. Co tam, wiadomo kto zapłaci.
    • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 11.09.13, 22:36
      Ciekawe ruchy w wykonaniu prezydenta. Skrytykowany za chęć zamknięcia najlepszej biblioteki w mieście próbuje otworzyć kilka punktów bibliotecznych. Podstawowe pytanie skąd książki do tych punktów? Czy jednak w najbliższym czasie nie będzie Centrum Komunikacyjnego z Mediateka skoro obok chce utworzyć punkt?
      Czy wszystkie te nerwowe działania świadczą, ze miasto nie chce się dogadać z powiatem?
      • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 11.09.13, 22:48
        7gucio napisał:

> Czy wszystkie te nerwowe działania świadczą, ze miasto nie chce się dogadać z p
        > owiatem?

To, moim zdaniem, oznacza tylko, że ani UM Legionowo, ani Pani Masiak nie mają bladego pojęcia co robić dalej. Mieszkańcy powiedzieli "nie", zamknięcie Filii nr 1 pachnie dużymi problemami a do gry włączyło się starostwo, stawiając propozycję przejęcia. W dodatku nie ma żadnej sensownej analizy obecnej sytuacji, brak jest uzasadnienia do uchwały rady miasta a wysiłku radnego Pachulskiego mieszkańcy obśmiali już na wszystkich gremiach samorządowych.

Jak słusznie zauważył Premier Piechociński, któremu opowiedzieliśmy naszą sytuację, należy szybciorem takich osobników awansować poza granicę ich własnych kompetencji, wtedy sytuacja nabiera tempa.

No i włodarze miasta mają burdel. Główny beneficjent zamknięcia działalności największej biblioteki w mieście i tak nic nie dostanie, i tak. Każdy z tych scenariuszy nie służy bowiem właścicielowi działki okalającej budynek Filii, co nadwyręża wieloletnią jego przyjaźń z włodarzami miasta.

Zobaczmy 26.09 co zdecyduje Rada Powiatu. 27.09 mamy ponownie Premiera Janusza Piechocińskiego na naszym terenie, może mu opowiemy o postępach?

Ech, trza było tych książek mieszkańcom nie ruszać, nie?
        Bo teraz nie ma chętnego do rozładowania sytuacji.

Marcin
      • miluna18 Re: Likwidacja Filii nr 1 12.09.13, 09:31
        7gucio napisał:

> Podstawowe pytanie skąd książki do tych punktów? Czy jednak w najbliższym czasie nie będzie Centrum Komunikacyjnego z Mediateka skoro obok chce utworzyć punkt?

Bardzo możliwe, że przeliczono się co do terminów lub na serio jest coś z tym projektem na stacji nie tak. Może podobnie jak starosta myśli racjonalnie. W Szkole Nr 3 tak jak zresztą we wszystkich szkołach brakuje miejsca dla dzieci. Zatem może książki tej Biblioteki trafią do punktów i problemy będą załatwione. F1 zostanie jak jest i już nie będzie za blisko Głównej (bo jej nie będzie), część książek trafi na osiedle Sobieskiego a reszta poczeka w starym Ratuszu na ew. Centrum Komunikacyjne.
        Od tego w końcu są żeby myśleć jak to zrobić. To, że dwie Biblioteki są tak blisko było dla mnie dziwne ale że chcieli zlikwidować filię a nie przenieść tą w szkole tym bardziej. Może wreszcie zobaczyli że to wielki błąd - dajcie szansę na powiedzenie co chcą zrobić do końca.
        Rozmawiacie tu tylko o Bibliotece ale co ze Szkołą która 4 sale lekcyjne ma ale nie może z nich korzystać (owszem z jednej strony zyskuje bo mam blisko po lekturę dla młodego) ale cieszyłabym się gdyby pomieszczeń dla dzieci swobodnie wystarczało.
        Rozumiem niepokój bo najgorsze, że miasto nie informuje co chce zrobić z Biblioteką - to wyraz podejścia do mieszkańców. Szkoda bo w takich sytuacjach poznajemy ludzi prawdziwie.
    • stopf1 Re: Likwidacja Filii nr 1 14.09.13, 19:41
      Mamy debatę - niestety stosunek Biblioteki do czytelników jest jaki jest. Szkoda, jak widać beneficjentami jej działalności nie są szeregowi podatnicy. Cała nadzieja w rękach reprezentantów naszych interesów. Zapraszamy w imieniu Biblioteki jako czytelnicy i stowarzyszenia: www.facebook.com/events/214404025350533/
      • w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 15.09.13, 16:10
        wspomnienie z przeszłości

prorok?
        • stopf1 Re: Likwidacja Filii nr 1 15.09.13, 21:27
          Ale nie przewidział że przez 4 lata ....... no właśnie co zrobiono dobrego przez te 4 lata?
          legionowo.pomagam.pl/biblioteka-publiczna/
          Jeden ze członków stowarzyszenia opowiadał jak to na tej debacie połowę czasu konkretnej dyskusji zabrano na prezentację Bibliotek z wielką przestrzenią i szklanymi dachami. Nic dziwnego, że ludziom ręce opadły.
          Podobnie zresztą było na Komisji która przyjęła projekt o zamiarze likwidacji - przedstawiciel PWN-u który wykonał prezentację IBUK-ów i ten temat zdominował całe spotkanie.
          Taka jest metoda - najpierw PR a później załatwiamy "te drobiazgi".
          Poza tym dyrektorka cały czas mówiła jak ktoś tylko miał jakieś uwagi że nawet prezydent po cichu zwracał jej uwagę żeby dała się wypowiedzieć tak jak chcą. W kuluarach były swobodniejsze rozmowy i dało się odczuć że pracownicy mieli obawy wypowiadać się szczerze.

• patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 17.09.13, 09:27
          Smutne ale prawdziwe. To już prawie 4 lata minęły i jest jeszcze gorzej. Jak dla mnie pomysł starosty śmiały ale do odważnych świat należy.
          Legionowianie tylko by zyskali. To tylko na pierwszy rzut oka wygląda, że niby księgozbiór oddać w inne ręce - ale i tak to my głównie byśmy z niego skorzystali.
          Pewnego rodzaju "konkurencja" ale i współpraca mogłaby być lekarstwem na rutynę. To jak w starym małżeństwie powiew nowego odmładza.
          Po wielu przemyśleniach taki wariant uważam że byłby najlepszy i chyba nie tylko dla powiatu ale i miasta (nie pomijając co najważniejsze mieszkańców Legionowa). Wreszcie byłby spokój bo temat już i bulwersuje i męczy co widać, że chyba przeniósł się w inne rewiry.
    • syl-pie78 Re: Już po debacie! 20.09.13, 00:09
      Teatr czy cyrk. Zachowanie niektórych radnych na poziomie gimnazjalistów którzy urządzają sobie śmichy-chichy na koszt podatników. Jak było widać humory dopisywały.
      Teatralności dodawała dyrektorka która zupełnie nie potrafiła odpowiedzieć na pytania bo chyba nie miała tego w scenariuszu.

Tak jest z naszą władzą i radnymi - na nic nie mają pieniędzy (no oprócz własnych apanaży) a na zatrudnienie moderatora żeby prowadzić posiedzenie Komisji Oświaty, Kultury i Sportu to już kasa jest, na opłatę strategii Biblioteki również z budżetu podatników lekką ręką się wydaje równocześnie z tegoż samego budżetu utrzymuje się stanowisko dyrektora i instruktora merytorycznego tej instytucji.

W Bibliotece klauni to małe piwo w porównaniu z cyrkiem jaki pokazano dorosłym. Przepraszam (nieliczni z tego zacnego grona trzymają fason) tyle że jako "ciało" marne wywiera wrażenie.
      Ale jest "pozytyw". Wziąwszy pod uwagę, że głos wstrzymujący działa na korzyść tych na "tak" to "maszynka Mecenasa Wiedzy" działa.

Czy ktoś pamięta takie określenie "puste koszyczki"? No, właśnie.

• rodk.urot Re: Już po debacie! 20.09.13, 09:37
        Zachowanie jednej radnej (takiej blondynki) żenujące. Jakaś taka nadpobudliwa była. A jej pytania to od czapy. Czy są tam komputery? Może lepiej było spytać czy są tam liczydła. Otóż zawsze będą komputery i w takiej ilości w jakiej zapewni dyrektor. Nowości w Bibliotece na Sowińskiego nie ma bo nie zapewnia ich dyrektor.
        Stwierdzenie, że nie była w Filii bo nie jest tam zapisana (otóż żeby się zapisać to trzeba pójść a żeby wejść do budynku publicznego można zawsze). Jak taka pani może oddać poważny głos w sprawie Biblioteki. Zrobi to co jest zgodne z linią polityczną więc po co jej fatyga jak ma proste rozwiązanie.
        • diak2 Re: Już po debacie! 20.09.13, 10:16
          Oj tego pana decyzje jak widać wzbudzają wiele złych emocji ze strony różnych grup społecznych. gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/wiem-ze-utracilem-zaufanie/
    • zchotomowa Obroniliśmy Filie nr 1 20.09.13, 12:17
      co osiągnęliśmy:

a) mamy jasną deklarację Zarządu Powiatu i Rady Powiatu, że Starostwo chce przejąć budynek, księgozbiór i pracowników Filii nr 1,

b) mamy uchwałę Komisji Kultury, Oświaty i sportu rady miasta zobowiązującą prezydenta Smogorzewskiego do podjęcia działań mających na celu przekazanie Filii 1 do Powiatu,

c) mamy zgodę z samorządem, że będziemy pracować nad tym, jak ma wyglądać docelowy model bibliotek w mieście, bo mieszkańcy jednogłośnie odrzucili pomysł "punktów bibliotecznych". Pani Anna Szczepłek z UM Legionowo dostała kukułcze jajo w postaci sytuacji do rozwiązania, ale jeśli UM będzie grał fair, to i my pomożemy, mamy bowiem po swojej stronie wybitnych ludzi od bibliotek, którzy deklarują swoją pracę o jakość wyższej, niż wynajęte, zewnętrzne firmy konsultingowe.
      • czytacz9 Re: Obroniliśmy Filie nr 1 20.09.13, 14:45
        Zgadzam się Marcinem, ale czy dyrektorka też o tym wie bo na pytania o pieniądze na książki odpowiedziała, że wydawanie teraz pieniędzy jest nieracjonalne, dopóki nie będzie ostatecznych decyzji radnych. A kiedy radni podejmą decyzję? W zasadzie teraz gdy ma przejąć to powiat to obowiązkowo dyrektorka powinna przekazać pieniądze które otrzymuje z powiatu. Ale czy tak będzie, to nikt nie wie.
        Jej wysokość dyrektorka jest ciężko obrażona na czytelników i może im robić na złość bo pan PZ broni jej jak niepodległości.
        A co do radnej Jeziak (chyba to o nią chodziło w poprzednich wpisach) to była niezdrowo nakręcona, nie znane są tego przyczyny.
        • zchotomowa Obroniliśmy Filię nr 1 - raport c.d. 20.09.13, 15:30
          Ponieważ mam chyba jakieś problemy techniczne dotyczące zmaieszczania postów na tym Forum, dlatego dla zainteresowanych całość Raportu zmieściłem tu:

gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/biblioteka-w-legionowie/#comment-8979
          pozdrawiam,

Marcin
          • zchotomowa Re: Obroniliśmy Filię nr 1 - raport c.d. 20.09.13, 16:54
            problem rozwiązany:

co osiągnęliśmy:

a) mamy jasną deklarację Zarządu Powiatu i Rady Powiatu, że Starostwo chce przejąć budynek, księgozbiór i pracowników Filii nr 1,

b) mamy uchwałę Komisji Kultury, Oświaty i sportu rady miasta zobowiązującą prezydenta Smogorzewskiego do podjęcia działań mających na celu przekazanie Filii 1 do Powiatu,

c) mamy zgodę z samorządem, że będziemy pracować nad tym, jak ma wyglądać docelowy model bibliotek w mieście, bo mieszkańcy jednogłośnie odrzucili pomysł „punktów bibliotecznych”. Pani Anna Szczepłek z UM Legionowo dostała kukułcze jajo w postaci sytuacji do rozwiązania, ale jeśli UM będzie grał fair, to i my pomożemy, mamy bowiem po swojej stronie wybitnych ludzi od bibliotek, którzy deklarują swoją pracę o jakość wyższej, niż wynajęte, zewnętrzne firmy konsultingowe.

d) udało nam się kolejny raz wykazać niekompetencję dyrektorki biblioteki. Jakiekolwiek związki łączą wiceprezydenta z dyrektorką – związek ten jest toksyczny zarówno dla mieszkańców jak i kariery obojga tych państwa. I czas już, by ktoś przeciął ten wrzód.

e) Złożyliśmy na ręce przewodniczącego komisji wniosek z listą z listą 10 konkretnych pytań, na jakie nie otrzymaliśmy odpowiedzi w ciągu ostatnich 6 miesięcy od dyrektorki biblioteki. Zdaje się nam, że pytania oraz odpowiedzi powinny zainteresować wszystkich radnych, zwracamy bowiem uwagę na liczne przykłady niegospodarności i działania na szkodę biblioteki,

oprócz tego:

1. Dołożyliśmy do księgozbioru, przekazując Staroście pierwszą, symboliczną książkę do księgozbioru powiatowego,

2. Nieznacznie pobudziliśmy czytelnictwo, wypożyczając Radnemu Pachulskiemu książkę, której bez powodzenia szukał w bibliotece głównej. Panie Radny, nie ma pośpiechu, niech Pan czyta w spokoju.

3. Wykazaliśmy, że szkoda publicznych pieniędzy na jakieś dziwne wygibasy z moderatorem, który nie powinien być nawet wychowawcą w przedszkolu. Nie będziemy się pastwić nad nim, dość, że pan moderator zamilkł po paru próbach powtarzania usłyszanych argumentów,

czego chcemy:

A) Chcemy konkretnego terminu następnej debaty, z publicznym zaproszeniem zamieszczonym na stronie Urzędu oraz w BIP minimum 10 dni przed jego datą

B) Chcemy zmiany osoby kierującej biblioteki, z powodów oczywistych.

c) Chcemy obecności prezydenta Smogorzewskiego na następnym spotkaniu. Oświadczenia jego zastępcy są bowiem pozbawione waloru wiarygodności i logicznego myślenia, co łatwo można sprawdzić w archiwum lokalnych gazet. Ku naszemu zaskoczeniu wczoraj zastępca prezydenta oświadczył, że mediateka zajmie dwa piętra w budynku dworca, ponad 1.600 m2. To piękny projekt, ale tylko w umyśle pana Z a d r o ż n e g o. Miesiąc wcześniej mówił on zupełnie co innego (Gazeta Kurier), więc wymiana argumentów na takim poziomie, gdy fakty zmieniają się jak w kalejdoskopie, jest stratą czasu nas wszystkich.

d) Chcemy, by radni miejscy wraz z wicpeprezydentem Z a d ro ż n y m, wzięli się wreszcie za robotę, bez doszukiwania się w każdym krytycznym glosie kampanii wyborczej. Zaczynanie wypowiedzi od mantry „Widzę, że kampania się już rozpoczęła…” jest w naszej ocenie rażącym dowodem ciasnoty umysłowej, która w każdej krytyce widzi partykularny interes a w każdej osobie o odmiennych poglądach – śmiertelnego wroga. Nie takiego samorządu potrzebujemy.

pewnie o wielu rzeczach zapomniałem, ale teraz najważniejsze:

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w obronę Filii nr 1. Paniom Bibliotekarkom, które spośród nas musiały wykazać najwięcej odwagi, Stowarzyszeniu STOP, naukowcom, nauczycielom i mieszkańcom. Nasze duże podziękowania kierujemy do dziennikarzy „Gazety Powiatowej” oraz do tych z radnych, którzy trzymają poziom (są tacy).
            • 7gucio Re: Obroniliśmy Filię nr 1 - raport c.d. 20.09.13, 21:41
              Dziękuję za obszerny raport i podpisuję się pod nim obiema rękami. Tak trzymać, nie można dalej pozwalać na lekceważenie nas mieszkańców.
              Pozdrawiam Stowarzyszenie
    • platroman Re: Likwidacja Filii nr 1 21.09.13, 21:52
      Wystarczy zrobić kopiuj - wklej i odpowiedź na to wszystko gotowa.
      za: forum.ebib.pl/pun/viewtopic.php?id=693&p=2 tu chodzi o wydawanie zgody na łączenie bibliotek z innymi instytucjami, ale forumowicze uważają to również za formę likwidacji Biblioteki i to często jedną w gminie.
      Cyt. "Zamazało mi się przekonanie, że to ma sens. Kilka zmaltretowanych psychicznie osób myśli tylko o jednym i nawet nie wnika w to, o czym mowa. A inni? Oto jakaś pańcia, wyciągnięta z kapelusza, bredzi od rzeczy, udając polityka. To już nawet nie jest śmieszne.
      To jest wojna. Stowarzyszenia samorządowców nie owijają w bawełnę: likwidować biblioteki! I albo zdołamy się brutalnie przeciwstawić, albo to wszystko szlag trafi. Dominuje duch Jakuba Szeli - precz z inteligencją! Mają model na życie: zjeść, nasr..., obejrzeć telewizję. To dla naszych wnuków i dzieci?
      A do tego ci niby swoi sprzeniewiercy: mógłbym wywoływać po nazwisku, ale do diabła z tym. Sprawdzają, oglądają... A potem rączki w górę i nawet na taki system głosowania, jak za Bieruta, nikt nie zareaguje. Jednomyślnie, wszyscy? To tak, jakby ksiądz głosował za przyłączeniem kościoła do cerkwi, albo lekarz chciał połączyć szpital z rzeźnią. Żadnej zawodowej lojalności ani moralności - tylko samozachwyt i bezmyślność."
    • bibliofil232 Po debacie 22.09.13, 14:20
      Na dzień dzisiejszy dla mnie ta sytuacja nadal nie jest jasna. Prezydent Z. przyznaje że miasto popełniło błąd nie konsultując się z mieszkańcami. Jednocześnie radni nie chcą podjąć decyzji o wycofaniu się z uchwały. Jedna radna zadaje pytania świadczące o poziomie większości radnych, którzy mimo że od podjęcia uchwały minęło już 6 miesięcy nie mają pojęcia o czym decydują. Rozumiem że w lutym mogła nie wiedzieć czy na Sowińskiego jest internet, ale przy takim sprzeciwie mieszkańców wypadałoby przejść się do filii 1 i nie ośmieszać się z dennymi pytaniami. Wstyd pani radna Jeziak. Nie tylko świadczy to o pani ale o klubie radnych do którego pani należy. Głosujecie bezmyślnie, nie zwracacie uwagi na mieszkańców, nie bierzecie absolutnie potrzeb mieszkańców pod uwagę.
      Przed wyborami trzeba głośno i wyraźnie pisać kto jak głosował w konfliktowych sprawach.
      Wtedy będzie wiadomo komu zależy na mieszkańcach a komu tylko na dietach.
      • platroman Re: Po debacie 22.09.13, 15:53
        Pewno takie zadanie partyjne było a ta pani zbierała punkty. Śmiesznie też agitowała innych przy tym wielkim stole. Na końcu łapki w górze były i tak równo umówione. Tyle że dużo czasu stracili. Ciekawe czy mają płatne na godziny czy od ilości posiedzeń. Jeśli od ilości posiedzeń to mają w plecy.

bibliofil232 napisał(a):

> Jedna radna zadaje p
        > ytania świadczące o poziomie większości radnych, którzy mimo że od podjęcia uch
        > wały minęło już 6 miesięcy nie mają pojęcia o czym decydują. Rozumiem że w luty
        > m mogła nie wiedzieć czy na Sowińskiego jest internet, ale przy takim sprzeciwi
        > e mieszkańców wypadałoby przejść się do filii 1 i nie ośmieszać się z dennymi p
        > ytaniami. Wstyd pani radna Jeziak. Nie tylko świadczy to o pani ale o klubie ra
        > dnych do którego pani należy. Głosujecie bezmyślnie, nie zwracacie uwagi na mie
        > szkańców, nie bierzecie absolutnie potrzeb mieszkańców pod uwagę.
      • ka.cha411 Re: Po debacie 22.09.13, 23:17
        Ale chyba się wreszcie przekonali jak ludzie potrafią bronić tego co dla nich najcenniejsze - to co im daje wytchnienie, odpoczynek, marzenia o świecie z ludzką twarzą i ucieczkę od rzeczywistości gdzie głównie manipulacja, konformizm, partykularne interesy i inne brudy. Ale żeby nie było nie wierzę, że to radni ogarną (oczywiście jednostki tak bo to widać).
        Podczas gorącej dyskusji padło wiele zarzutów w stosunku do urzędu miasta, dyrektorki biblioteki oraz samych radnych, którzy poprzednio opowiadali się za uchwałą o zamiarze likwidacji filii. "– Popełniliśmy błąd w komunikacji z mieszkańcami – przyznał zastępca Prezydenta Legionowa Piotr Z......... – Mam nadzieję, że to spotkanie spór zamieni w dialog." gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/biblioteka-w-legionowie/
        O szczegółach dotyczących zarzutów wobec władz Legionowa, oferty biblioteki i prośbach mieszkańców, we wtorkowym wydaniu Gazety Powiatowej.
        Już jestem ciekawa co będą pisać bo o kompetencjach dyrektorki i specjalistów odpowiedzialnych za taki stan rzeczy to jeden artykuł to mało.

Cytat zmieniony i nazwisko wykropkowane bo nie chce wejść. Krzyczy że spam. O co chodzi?
        • zchotomowa spam i jak go omijać. 23.09.13, 08:58
          ka.cha411 napisał(a):

> Cytat zmieniony i nazwisko wykropkowane bo nie chce wejść. Krzyczy że spam. O c
          > o chodzi?

Trzeba wstawiać spacje lub inne znaki, tak bowiem władze miasta wyobrażają sobie wolność wypowiedzi, że nazwisko Z a d r o ż n y trzeba pisać kombinując, by omijać automaty kontrolujące zawartość forum. Wpisanie normalnie powoduje odrzucenie postu.

niezłe jajca panie wiceprezydencie, taki rzeczami się pan zajmuje?

Marcin
          • ka.cha411 Re: spam i jak go omijać. 23.09.13, 09:28
            Ale prezydent Smogorzewski wchodzi.
            • zchotomowa Re: spam i jak go omijać. 23.09.13, 09:30
              ka.cha411 napisał(a):

> Ale prezydent Smogorzewski wchodzi.

zgadza się, dlatego napisałem do administracji Forum z prośbą o wyjaśnienie.

pozdrawiam,

Marcin
    • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 23.09.13, 23:53
      [b]Jak było na debacie? Czy dyrektorka była wreszcie przygotowana do rozmów?[b]
      Słyszałam, że jakieś jaj były z moderowaniem spotkania.
      niestety nie mogłam być wróciłam dopiero wczoraj.
      • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 25.09.13, 18:05
        Wejdź na stronę Powiatowej to uzyskasz dokładne informacje na temat tzw. debaty, łącznie z wysokością zarobków moderatora.

To jest kpina, prezydent i dyrektorka tłumaczą, że nie racjonalny jest zakup książek do filii a wydają taką kasę dla faceta, który nie miał pojęcia o co chodzi w tym temacie.

Dyrektorka na pytanie ile ma książek - wspomagała się chyba pracownikiem i papierami. Prezydent Z. rwał szaty broniąc pomysłu (nie wiadomo czyjego - dyrektorki, prezydenta) z likwidacją filii 1.

Część radnych (podobnie jak moderator) nie wiedzieli o co chodzi. Biła wszystkich na głowę Jeziakowa. Nasze miasto z Luzakową na czele głowa w piasek i wstrzymali się od głosu przy głosowaniu o wycofanie się z uchwały o likwidacji.

Powiem krotko nie wiem gdzie był lepszy kabaret, na sali konferencyjnej czy widowiskowej?

Mam coraz gorsze zdanie o naszej władzy i radnych. Nie wspominam już poziomu dyrektora biblioteki. Ktoś powiedział, że ta pani na tym stanowisku to przede wszystkim wstyd dla prezydenta.

Jak widać urzędowi to nie przeszkadza.
        • mat-mus Re: Likwidacja Filii nr 1 27.09.13, 10:28
          Dzięki za info o debacie, niestety nie mogłam być. Mam nadzieję że jednak radni miejscy zaczną w końcu myśleć, a nie tylko podnosić łapki w górę jak każe "dowódca". Może przynajmniej nie będą przeszkadzać tym, którzy chcą zrobić coś dobrego dla mieszkańców. A tak w ogóle to bardzo dziwne, żeby mieszkańcy bronili biblioteki przed jej dyrektorem. Powinna podać się do dymisji i zapaść się pod ziemię ze wstydu. Jak ta pani może spojrzeć w oczy czytelnikom ? Pozdrawiam Stowarzyszenie i powodzenia.
          • milosniczkaksiazki Re: Likwidacja Filii nr 1 28.09.13, 21:20
            Jaki wstyd? Spływa po niej jak po kaczce.

Na tym spotkaniu byli nie tylko przełożeni tej pani ale też podwładni, radni miejscy i powiatowi, czytelnicy, media. Wszyscy byli świadkami bardzo poważnych oskarżeń.
            Człowiek honorowy na drugi dzień złożyłby dymisję.
            Nic na ten temat nie słyszałam. Pozostawiam to bez komentarza.

Ale odpowiedzialność za taki stan rzeczy ponosi również wiceprezydent. Jak widać też niewiele miał do powiedzenia. O radnych nie wspominam, bo brak odwagi w wyrażaniu własnej opinii, tylko głosowanie tak szef klubu kazał świadczy o miernocie naszych przedstawicieli.
            Nasze miasto nasze sprawy po raz kolejny się ośmiesza wstrzymując się od głosu. Skoro nie macie nic do powiedzenia to za co bierzecie pieniądze. Szczególnie karygodna jest postawa pani Luzak - polonistki.
            • karen-o Re: Likwidacja Filii nr 1 29.09.13, 12:35
              Uczestniczyłam w 2009 r. i miałam zupełnie takie same odczucia jak opisane na stronie legionowo.pomagam.pl/biblioteka-publiczna/ Na ostatnią też poszłam bo chciałam zobaczyć jak jest dziś. Co do dyrektorki to jest jeszcze gorzej. Jedynie jakaś jaskółka jeśli chodzi o miejsce na dworcu. Co będzie za cztery lata aż strach się bać bo dobrze zarządzać to sztuka i trzeba to umieć. Sekret nie jest tylko w nowym lokalu i kasie chociaż są to czynniki bardzo pomagające - podstawa to lider który pociągnie resztę a później to już łatwiej bo się kręci.
    • brylo_km Re: Likwidacja Filii nr 1 30.09.13, 13:31
      Na ostatniej sesji Rady Miasta radni nie zgodzili się na kontrolę w instytucji.
      Artykuł na ten temat dostępny jest tutaj: pislegionowo.pl/?p=1953
      • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 30.09.13, 14:38
        brylo_km napisał(a):

> Na ostatniej sesji Rady Miasta radni nie zgodzili się na kontrolę w instytucji.
        > Artykuł na ten temat dostępny jest tutaj: pislegionowo.pl/?p=1953

aha,

No, to może być powód, dla którego jutro od rana wjeżdża do Legionowa TVP.
        Zbiórka dla zainteresowanych jutro o 09:00 pod wejściem do Urzędu Miasta.

pozdrawiam,

Marcin

PS. A mnie się naiwnie zdawało, że odstrzelenie moderatora debaty wystarczy. Dobra, nie ma sprawy, damy radę.
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 (test techniczny) 01.10.13, 14:02
          się lekko zakotłowało w administracji Agory i niniejszym przeprowadzamy test techniczny:

Z.adrożny.

działa, cieszę się jak dziecko! Piotrek, daliśmy radę, uwierzysz?

:) Marcin
          • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 (test techniczny 2) 01.10.13, 14:22
            Agora znalazła "błąd techniczny" ;)

Zadrożny.

i nareszcie działa pięknie :)

Marcin
            • kar.mis44 Re: Likwidacja Filii nr 1 (test techniczny 3) 01.10.13, 20:42
              czyli "błędem technicznym" jest Zadrożny :)
        • marek_ka_lwo Re: Likwidacja Filii nr 1 01.10.13, 14:41
          TVP "wjeżdża" do Legionowa całkiem często, co widać w Kurierach Mazowieckich. Nie wydaje mi się, że hasło "TVP" kogokolwiek w tym mieście przestraszy :P

zchotomowa napisał(a):

> No, to może być powód, dla którego jutro od rana wjeżdża do Legionowa TVP.

• zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 01.10.13, 15:21
            Byc może,

Ale tez byc może byłbyś zdziwiony poplochem i reakcjami radnych z PO z rady miasta. Dla przykładu Rysiek Branski w innym medium właśnie w tej chwili udziela mi porad z zakresu przyzwoitego zachowania :-))

Pozdrawiam,

Marcin
            • kar.mis44 Re: Likwidacja Filii nr 1 01.10.13, 20:45
              A tu zabrakło im szabel O książki na noże - no jakich mamy ułanów.
              • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 01.10.13, 21:16
                Szkoda że te "osobistości" decydują o sprawach ważnych dla mieszkańców.
                Oglądałem materiał w TVP, mam nadzieję, że obietnice pana Zadrożnego nie są składane aby czytelnicy się odczepili.
                Teraz kolejna ważna sprawa nowe książki dla Sowińskiego.
                Mam nadzieję, że dyrektorka sypnie kasą, jak nie miejską to powiatową. Łaski nie robi.

• ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.10.13, 07:39
                  Prawdziwe "osobistości" to siedzą tu a te się nie wypowiadają. Czyżby nie mieli zdania na ten temat i wstrzymali się od głosu czy bawią się klikaniem?
                  ocenpolityka.pl/mazowieckie/legionowski/legionowo-miejska
    • sylwestra321 Re: Likwidacja Filii nr 1 02.10.13, 16:00
      Nadal wszystko jest w zawieszeniu, radni nie wycofali się ze swojego bzdurnego pomysłu. Rozmowy będą trwały, jak długo to nikt nie wie. Dyrektorka (o zgrozo) nadal jest dyrektorką nadal nie ma nowości w filii na Sowińskiego. Kto na tym traci, my czytelnicy tej filii. Miasto będzie powoływało zespoły d/s biblioteki, ale to fikcja, ponieważ podczas debaty mieli jasno i wyraźnie sprecyzowane postulaty mieszkańców, i co? Brak reakcji.
    • syl-pie78 Re: Likwidacja Filii nr 1 03.10.13, 10:04
      Widać towarzystwo się przeniosło ale dla zainteresowanych
      www.youtube.com/watch?v=GNST-MEHB_E&feature=share&list=UUU9b9kjbfDHiTraSZa-UdnQ
      www.tvp.pl/warszawa/informacyjne/kurier-mazowiecki/wideo/01102013/12572646
      poza tym wystarczy wejść na:
      www.facebook.com/pages/STOP-Likwidacji-Biblioteki-na-Sowi%C5%84skiego-w-Legionowie/155138747996038
      i tam wszystkie informacje są na bieżąco w jednym miejscu. Poza tym ludziska dyskusją w gazetach lokalnych pod konkretnymi artykułami.
      • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 08.10.13, 08:16
        Uważam że forum jest lepsze, ponieważ można przedstawić swoją opinię. Ciekawe są również komentarze pod artykułami.
        Zastanawiam się dlaczego teraz na temat biblioteki wypowiada się prezydent, starosta, czytelnicy a gdzie dyrektorka? Czy ona nie ma własnego zdania, czy jej bezwolność jest podstawowym argumentem aby prezydent zachował ją na tym stanowisku? Kto i dlaczego chroni tyłek tej pani?

Druga sprawa to oszczędności na likwidacji filii nr 1. Czyżby pan prezydent o tym zapomniał szafując teraz groszem publicznym na tworzenie punktów bibliotecznych.
        Na osiedlu Sobieskiego powinna być filia biblioteczne i tu nie ma wątpliwości.
        Zupełnie inna sprawa jest ze starym ratuszem. To jest tuż przy dworcu, na którym "wkrótce" powstanie tzw. mediateka. To po kiego teraz ładować pieniądze na remont. Chyba że to "wkrótce" jest odwleczone w czasie lub w ogóle zmieni się koncepcja. To by tłumaczyło te nerwowe ruchy prezydenta.
        • madziulec Re: Likwidacja Filii nr 1 08.10.13, 08:52
          Jestes pewien, że ta mediateka powstanie? Tak na 100%?
          • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 08.10.13, 09:45
            Jeśli uda się przed wyborami wybudować dworzec (w co wątpię) to może. Zrobią sobie z tego flagową kiełbasę wyborczą.
            A jeśli nie zdążą wybudować to po wyborach tego nie wie nikt kto będzie i jak będzie. Jak dla mnie to lokalizacja jest beznadziejna. Owszem tak jak to oni mówią środek miasta ale nie centrum gdzie życie toczy się najintensywniej. Żeby to było przy Muzeum to rozumiem - taki kompleks instytucji kultury. I miejsce fajne choć troszkę na uboczu.
          • protoplasta232 Re: Likwidacja Filii nr 1 10.10.13, 09:23
            Jak można wątpić w zapewnienia naszych wspaniałych włodarzy?
            Pan Zadrożny dzielił skórę na niedźwiedziu, który jeszcze biega. Najpierw było 2000 m, teraz zostało niewiele ponad tysiąc, skończy się na budce dróżnika.
            Do wyborów będą się starać, później zapomnij.
            • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 10.10.13, 09:56
              Może dlatego niewiele mówią bo nie ma się czym chwalić.
              forum.gazeta.pl/forum/w,93,147356537,147356537,szybkosc_budowania_w_Legionowie.html
              Tak czy inaczej parking wygląda że będzie ale dworzec licho wie.
              Kiedyś coś było na forum że tam są jakieś problemy z projektem a jego korekta bardzo kosztowna.
              To bardzo ciekawe czy w ogóle powstanie skoro dla Biblioteki już szykują stare pomieszczenia w Ratuszu?
    • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 10.10.13, 16:51
      Zadałam pytanie do Pana Prezydenta i dostałam odpowiedź:

"Pytanie:Witam, co się dzieje z pytaniami do prezydenta? Z przykrością stwierdzam ze brak lub poziom odpowiedzi zaczyna niepokojąco się obniżać. Nie mówiąc już o zmianie treści zadawanych pytań, to pomijanie ważnych wątków sprawia, że w zasadzie nie wiadomo o co chodzi nie tylko w odpowiedzi ale i w pytaniu. Szkoda, że słuszna idea, czyli kontakt z mieszkańcami traci na znaczeniu. Tu wracam do zamiaru zamknięcia filii na Sowińskiego. Panie Prezydencie teraz pan twierdzi, że jest to ważna społecznie sprawa. Szkoda, że trzeba było prawie pół roku aby to zauważyć. Błądzić jest rzeczą ludzką, ale trzeba mieć odwagę aby przyznać się do błędu. Prezydent Zadrożny to uczynił. Jednak nic z tego dla czytelników nie wynika. Pan się nie spieszy, a my jesteśmy pozbawieni nowych książek, ponieważ według dyrektorki to nieracjonalne Moim zdaniem tej pani powinno się już podziękować. Tyle zarzutów (słusznych w każdym calu) co usłyszała od czytelników a pan do tej pory nie zareagował. Skąd te pobłażanie?
      (Dagmara, 10-10-2013)
      Odpowiedź:
      Pani Dagmaro,
      przykro mi, że tak negatywnie ocenia Pani funkcjonowanie tej rubryki. Treść pytań jest edytowana jedynie w przypadku, gdy nie spełniają one wymogów regulaminu (np. naruszają czyjeś dobra osobiste), wtedy zawierają odpowiedni opis. Odpowiadamy na wszystkie pytania lecz jeśli jest kilka pytań dotyczących tego samego zagadnienia odpowiadamy na nie zbiorczo. Wracając do sprawy Biblioteki chciałbym po raz kolejny przypomnieć, że w siedzibie głównej, która znajduje się zaledwie 300 metrów dalej znajdzie Pani nowości. Sprawę filii nr 1, rozstrzygną już niebawem radni i myślę, że będzie to z korzyścią dla mieszkańców.
      z poważaniem"

Jest to typowe unikanie odpowiedzi. Pan prezydent nie był na debacie o bibliotece w związku z tym pewnie nie wie jaką opinię o dyrektorce mają czytelnicy. Wystarczy jednak sięgnąć do protokołu i wszystko jasne. Pewnych rzeczy nie da się ciągle zamiatać pod dywan.
      • bibliofil232 Re: Likwidacja Filii nr 1 15.10.13, 22:19
        Pana prezydenta nie interesuje opinia czytelników o dyrektorce biblioteki.
        Wyraźnie widać, że ta pani jest pod ochroną.
        Najciekawsze w tym jest to że dyrektorka najbardziej krytykowana ma największe zarobki biorąc pod uwagę miejskie instytucje kultury.
        Czym sobie zasłużyła na takie względy? Za jakie to wspaniałe działania jest nagradzana?
        • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 20.10.13, 17:50
          Pana prezydenta nie interesuje nic co nie jest po jego myśli. Taka jest smutna prawda. Jest konflikt to po co się komukolwiek narazić. Lepiej siedzieć cicho i liczyć że samo się rozwiąże.
          Do wyborów jeszcze rok może ludzie zapomną brak zdecydowania w działaniach oraz brak reakcji na skandaliczne zarządzanie jednostką kultury.
          Jak można tolerować niekompetencje dyrektora? Jak można pozwolić na niszczenie legionowskiej biblioteki? W imię czyich jest to interesów bo na pewno nie mieszkańców i biblioteki.

• platroman Re: Likwidacja Filii nr 1 22.10.13, 10:09
      Jak widać za takie pieniądze podatników nie trzeba umieć nic.
      bip.legionowo.pl/index.php?content=20030
      Czy dlatego interes prezydentów przekłada się nad interes czytelników Biblioteki.

Z Biblioteką w Legionowie bywało różnie ale zawsze dbano o czytelników.
      Czemu teraz jest inaczej? Nieudolność czy interes?
      Do takich pieniędzy jakie ponoszą podatnicy na utrzymanie jednego etatu należy doliczyć jeszcze wydatki na firmy zewnętrzne protezujące taki menagment.
      Szukanie oszczędności w wydatkach społecznych powinno się zaczynać od kosztów największych na jedną osobę w stosunku zysków od niej płynących.
      Czy w tym przypadku koszty są racjonalnie wydane???
      A może połączenie instytucji kultury byłoby wyjściem z sytuacji???
      Więcej w komentarzach: www.toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3252-spor-zamienia-sie-w-dialog
      • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 - korespondencja z UM 22.10.13, 10:17
        Witam,

Chronologia: najstarszy mail na dole. Wnioski zostawiam czytającym, tak wygląda "nowe otwarcie" po przyznaniu się do błędu przez wiceprezydenta Zadrożnego.

pozdrawiam,

Marcin
        ----
        Pani Anno,

Zaskakujące. Pani zaczyna uderzać w tę samą nutę, co te głupki z rady
        miasta, że to niby jest "polityczne przedstawienie"? A nie jest.

Ponownie uprzejmie proszę o podanie miejsca i godziny spotkania, nie widzę
        bowiem powodu, dla którego mielibyście ukrywać to spotkanie przed mediami.
        Co więcej - mam podstawy myśleć, że obecna Pani postawa ma swoje powody i
        zamierzam to sprawdzić.
        Pani "nie przewiduje"? A Pani pamięta może, co mówi Ustawa Prawo Prasowe?

Trochę głupio, że tak zaczynamy "nowe otwarcie", chyba nie tak miało to
        wyglądać.

Marcin

----

On 22.10.2013 09:53, "Anna Szczeplek" <anna.szczeplek@um.legionowo.pl>
        wrote:

Pani Marcinie,
        jeszcze nie ustaliłam daty i godziny. Niech Pan będzie spokojny,
        wszystkie osoby, które się zgłosiły, otrzymają z odpowiednim
        wyprzedzeniem zaproszenie. Nie przewiduję również obecności widzów ani
        mediów na tych spotkaniach, bo zależy mi na merytorycznej pracy, a nie
        na politycznym przedstawieniu. O efektach prac będziemy informować
        mieszkańców na bieżąco.
        Pozdrawiam,

Anna Szczepłek
        Kierownik Referatu Marketingu

Urząd Miasta Legionowo
        Ul. Piłsudskiego 41
        05-120 Legionowo
        tel. 22 766 40 77
        fax 22 766 40 84

----

W dniu 2013-10-22 09:27, Marcin pisze:

Aha,

To piękna i politycznie poprawna odpowiedź :)
        Czy mogę prosić o podanie godziny i miejsca tego spotkania?
        Patrząc historycznie na praktykę Urzędu Miasta mam podstawy do
        nieufności wobec Państwa poczynań.

Pozdrawiam,

Marcin

----

On 22.10.2013 09:22, "Anna Szczeplek" <anna.szczeplek@um.legionowo.pl>
        wrote:

Panie Marcinie,
        wysłaliśmy zaproszenia do 18 legionowskich organizacji i instytucji,
        reprezentujących różnorodne środowiska mieszkańców. Do piątku można
        było zgłaszać swoich reprezentantów do zespołu. W tym tygodniu wyślemy
        zaproszenie już na pierwsze spotkanie robocze, a na stronie miasta
        zamieścimy notatkę z tego etapu prac.
        Pozdrawiam,

Anna Szczepłek

Urząd Miasta Legionowo
        Ul. Piłsudskiego 41
        05-120 Legionowo
        tel. 22 766 40 77
        fax 22 766 40 84

----

W dniu 2013-10-18 17:12, Marcin pisze:
        Pani Anno,

Czas zasuwa a z naszych ustaleń w trakcie ostatniego spotkania w UM
        chyba niewiele się skrystalizowało.
        Niech mi Pani powie łaskawie - jaki jest los gremium, co miało
        wypracować pomysł na bibliotekę?

Pozdrawiam,

Marcin
        • um_legionowo Re: Likwidacja Filii nr 1 - korespondencja z UM 22.10.13, 13:41
          Uzupełniam naszą korespondencję, bo pan Marcin zapomniał o ostatnich mailach (chronologicznie wcześniejszy jest na dole) i dodam, że uczestnicy spotkania mogą nie życzyć sobie obecności mediów i muszą wyrazić na to zgodę. Powtórzę raz jeszcze, że na pierwszym spotkaniu ustalimy zasady pracy i jeśli uczestnicy wyrażą potrzebę i chęć zaproszenia widzów i mediów - tak właśnie będzie.To zespół będzie podejmował decyzje, a nie osoby postronne. Spotkania będą również protokołowane, a o ich wynikach mieszkańcy będą na bieżąco informowani.

Anna Szczepłek

Pani Anno,

No niestety - bzdury. Niczego Pani nie insynuuję, to Pani własne słowa,
          mniejsza z tym.
          Obecność mediów nikomu dotąd nie przeszkadzała, zdaje się, że jedyny
          podmiot, któremu media nie były na rękę, to właśnie UM Legionowo, Pani
          pracodawca. Dlatego odrzucam w całości Pani argumentację i skontaktują się
          z Panią media. Ponieważ Pani to utrudnia, to ja je zaproszę do kontaktu z
          Panią bezpośrednio.

A mnie się zdawało przez chwilę, że Pani jednak da nową jakość do tego
          problemu. Błąd.

Marcin (...)

On 22.10.2013 10:20, "Anna Szczeplek" <anna.szczeplek@um.legionowo.pl>
          wrote:

Panie Marcinie,
          bardzo proszę nie insynuować mi ukrytych intencji. Doświadczenie
          podpowiada mi, że jeśli ludzie mają wspólnie pochylić się nad ważną
          sprawą, to należy zapewnić im warunki do spokojnej i rzeczowej dyskusji.
          Taka jest też moja rola jako koordynatora zespołu. Obecność mediów może
          zachęcić osoby nie zainteresowane sprawami biblioteki do manifestowania
          własnych interesów. Na pierwszym spotkaniu ustalimy zasady pracy i jeśli
          uczestnicy wyrażą potrzebę i chęć zaproszenia widzów i mediów - tak się stanie.
          Pozdrawiam,
          Anna Szczepłek
          • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 - korespondencja z UM 22.10.13, 15:00
            Pani Anno,

Bardzo się cieszę, że także pozostała wymiany ukazały się publicznie i dlaczego:

Po pierwsze dlatego, że znajduje Pani czas na czytanie Forum a to dobry znak, może coś sensownego z tego wyniknie, ponad dotychczasowe wysiłki urzędu miasta.

Po drugie dlatego, że wkleiła Pani dalszą część naszej korespondencji, która powstała po czasie mojej publikacji na pierwszych maili na Forum (insynuacja, że "zapomniałem" jest cienka jak barszcz, proszę wkleić nagłówki z godzinami tej wymiany). Ale też dzięki temu nikt nie zrzuci nam, że różnimy się z zeznaniach, to też mnie cieszy.

Po trzecie, dzięki Pani pojawieniu się na Forum, szczęśliwie sprawą powstawania "tajemniczej grupy wsparcia" zainteresowały się dwie lokalne gazety, zadające mi dość oczywiste pytania. I zobaczymy.

pozdrawiam,

Marcin

um_legionowo napisał(a):

> Uzupełniam naszą korespondencję, bo pan Marcin zapomniał o ostatnich mailach (c
            > hronologicznie wcześniejszy jest na dole) i dodam, że uczestnicy spotkania mogą
            > nie życzyć sobie obecności mediów i muszą wyrazić na to zgodę. Powtórzę raz je
            > szcze, że na pierwszym spotkaniu ustalimy zasady pracy i jeśli uczestnicy wyra
            > żą potrzebę i chęć zaproszenia widzów i mediów - tak właśnie będzie.To zespół b
            > ędzie podejmował decyzje, a nie osoby postronne. Spotkania będą również protoko
            > łowane, a o ich wynikach mieszkańcy będą na bieżąco informowani.
            >
            > Anna Szczepłek
            >
            > Pani Anno,
            >
            > No niestety - bzdury. Niczego Pani nie insynuuję, to Pani własne słowa,
            > mniejsza z tym.
            > Obecność mediów nikomu dotąd nie przeszkadzała, zdaje się, że jedyny
            > podmiot, któremu media nie były na rękę, to właśnie UM Legionowo, Pani
            > pracodawca. Dlatego odrzucam w całości Pani argumentację i skontaktują się
            > z Panią media. Ponieważ Pani to utrudnia, to ja je zaproszę do kontaktu z
            > Panią bezpośrednio.
            >
            > A mnie się zdawało przez chwilę, że Pani jednak da nową jakość do tego
            > problemu. Błąd.
            >
            > Marcin (...)
            >
            >
            > On 22.10.2013 10:20, "Anna Szczeplek" <anna.szczeplek@um.legionowo.pl>
            > wrote:
            >
            > Panie Marcinie,
            > bardzo proszę nie insynuować mi ukrytych intencji. Doświadczenie
            > podpowiada mi, że jeśli ludzie mają wspólnie pochylić się nad ważną
            > sprawą, to należy zapewnić im warunki do spokojnej i rzeczowej dyskusji.
            > Taka jest też moja rola jako koordynatora zespołu. Obecność mediów może
            > zachęcić osoby nie zainteresowane sprawami biblioteki do manifestowania
            > własnych interesów. Na pierwszym spotkaniu ustalimy zasady pracy i jeśli
            > uczestnicy wyrażą potrzebę i chęć zaproszenia widzów i mediów - tak się stanie.
            > Pozdrawiam,
            > Anna Szczepłek
            > Kierownik Referatu Marketingu
            • sylwestra321 Re: Likwidacja Filii nr 1 22.10.13, 16:03
              Wszystko fajnie- spotkania, zespół itd. ale czemu mają służyć. Kolejna czcza gadanina - szkoda czasu. Pan prezydent przyznał się do błędu lecz nic z tego nie wynikło. Dalej robią (dyrektorka i prezydent) swoje. Radni nie wycofali się z durnej uchwały, prezydent chce zamknąć prężną filii nr 1 dając w zamian niewielki punkt biblioteczny.
              To jest przykład wsłuchania się w potrzeby społeczeństwa. Pan prezydent kpi z mieszkańców.

Moje postulaty do osób będących na tym spotkaniu:

- zmienić dyrektora biblioteki - to po debacie powinien natychmiast uczynić prezydent.

- zwrócenie się do fachowców w dziedzinie bibliotekarstwa oraz wzięcie pod uwagę opinii czytelników zarówno co do umiejscowienia placówek jak i godzin ich otwarcia.

Mam propozycję może właśnie poprzez internet wyrażajmy swoje opinie, które później zostaną przedstawione na spotkani zespołu d/s biblioteki.
              • kar-b Re: Likwidacja Filii nr 1 22.10.13, 18:30
                Nie wiem jak mamy rozmawiać o koncepcji rozwoju czytelnictwa w tym mieście, skoro największą przeszkodą rozwoju jest dyrektor. Mydlenie oczu przez prezydenta bliskością innej placówki jest nie na miejscu - skoro filia zostaje i mamy już porozumienie ze starostą, to jakim prawem ciągle nie ma pieniędzy na książki dla filii nr 1?
                Niedawno biblioteka otrzymała dofinansowanie zewnętrzne na podstawie liczby wszystkich czytelników, a 60% wypożyczeń wypracowała przecież filia nr 1!!!! A pani dyrektor lwią część puli dofinansowania zagarnęła dla tzw. biblioteki głównej i nie chce nawet słuchać o filii nr 1, wciąż zasłania się decyzją radnych. Mam dość - ta pani po raz kolejny działa na szkodę mieszkańców (zarówno miasta, jak i powiatu!!!), rozgrywając jakieś swoje prywatne wojny.
                Co to za radni, prezydent, którzy nie są w stanie zapanować nad swoją podwładną i wpływać na jej szkodliwe decyzje.
            • karen-o Re: Likwidacja Filii nr 1 - korespondencja z UM 22.10.13, 20:06
              Czyli będzie malowanko trawy na czerwono z zachowaniem zielonej soczystej barwy :)
              www.facebook.com/photo.php?fbid=463583787040616&set=a.456824241049904.103645.456092521123076&type=1&theater
              Cóż za analogia i konsultacji i to co ma nastąpić teraz. A jaki będzie finał?

Ciekawe jakie ciała z branży będą brały udział? To jest polityczna farsa. Normalnie dyrektor instytucji mającej osobowość prawną nie ma racji bytu jeśli nie ma pomysłu na siebie i na swoją firmę. Oj, widać przydałyby się i dziś taczki.
    • zchotomowa Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za GUS) 23.10.13, 13:01
      witam,

Istnienie biblioteki, jej organizacja i sposób kierowania od lat spotyka się z niechęcią lokalnej "władzy" (sprostuję: żadna to "władza", to jedynie wybrani przez nasi przedstawiciele, którym coś się nieźle porąbało i oderwali się od rzeczywistości) i słusznie spotyka się z wetem mieszkańców.

Ich (tych "naszych przedstawicieli") intencje oraz wywiązywanie się z ustawowych obowiązków (bo też należyte prowadzenie biblioteki miejskiej i powiatowej to jest ich ustawowy obowiązek a nie żadna łaska) wyrażają poniższe, trzy proste do analizy liczby (źródło: GUS):

Oto:

25 – to średnia europejska liczby książek kupowanych rocznie przez biblioteki publiczne na 100 mieszkańców.

7,2 – to samo, ta same średnia, w ujęciu dla całej Polski.

0 (słownie: zero) - to samo, w Legionowie (Filia nr 1, liczona od połowy 2012).

Pytania? Ja mam jedno: w jaki sposób o przyszłości biblioteki może decydować obecny prezydent miasta, dobierając sobie "ciało doradcze", które powstaje tajnie i, jak się zdaje Pani Annie Szczepłek z UM Legionowa, "nie przewiduje (ona) udziału publiczności czy mediów"?

Pani Anno, utracić zaufanie mieszkańców po roku pracy opłacanej z naszych podatków - trudna rzecz. Ale zrobić to już na samym starcie - godne podziwu. Wpisuje się Pani, niestety, w żałosne praktyki Piotra Zadrożnego, za które już wkrótce go rozliczymy. On to jest już na straty, bo tylko marnuje nasz czas (trochę jak ten moderator) i liczymy już dni do końca jego kadencji. Ale czy Pani na pewno chce się pod jego decyzjami podpisywać?

pozdrawiam,

Marcin
      • numer170 Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 29.10.13, 09:07
        Pani Anna jest niewinna, jeśli chce mieć pracę musi mówić co jej karze prezydent lub w tym przypadku wiceprezydent. Pan Zadrożny wspólnie z dyrektorką robi wszystko aby zniszczyć bibliotekę, tylko zupełnie nie wiem dlaczego. Jaki ma w tym cel? Nikt o zdrowych zmysłach nie wygaduje głupot, że trzeba było zamknąć filię nr 1 aby zaoszczędzić, a teraz jak mieszkańcy się burzą to otworzą mały punkt na miesiąc, dwa, pól roku albo bardziej prawdopodobne do wyborów. Później zamkną i w d... będą mieli mieszkańców.
        Mam nadzieję że starosta nie wycofa się z przejęcia filii nr 1, bo tylko w tym widzę rzeczywisty rozwój biblioteki w Legionowie.
        Jeśli nie zmieni się układ sił po wyborach to niestety utrzyma się obecna dyrektorka i ją będzie interesowało jak dotychczas promowanie swojej osoby, biblioteka jest dla niej zbędnym ciężarem. Pod rządami jej oraz wiceprezydenta to czarno widzę przyszłość miejskiej biblioteki.
        • karen-o Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 29.10.13, 10:09
          Mi to się aż słabo robi jak słyszę o wizjach a nie daj Boże o misjach takich instytucji. Jedno jest pewne taki fotelik do emerytury to każdy by chciał i sprzeda swoje misje i wizje na rzecz wizji tego który ten fotelik zapewni. To jasne.
          Trzeba szukać wyżej dyrektor to tylko marionetka a nie bibliotekarka - to bardzo duża różnica.
          • zchotomowa Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 29.10.13, 10:11
            no to i wyżej jest Pani Anna Szczepłek,

miała być nowym otwarciem a jest zwyczajnym ściemniaczem. Jak bowiem nazwać inaczej sytuację, gdy społeczny i głośny problem usiłuje rozwiązać po cichu i bez wiedzy mediów czy mieszkańców? To jest myślenie z czasów słusznie minionych i nie metryka a jakość myślenia o tym decyduje.

pozdrawiam,

Marcin
            • km666 Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 29.10.13, 10:38
              zchotomowa napisał(a):

> no to i wyżej jest Pani Anna Szczepłek,

mała poprawka, dyrektor ani sama biblioteka Pani Annie nie podlegają
              • zchotomowa Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 29.10.13, 10:42
                km666 napisał:

> mała poprawka, dyrektor ani sama biblioteka Pani Annie nie podlegają

Zgadza się, ale ciało co ma opracować strategię dla biblioteki, podlega już pod nią. Dlatego uważam, że to zwyczajna manipulacja z ukryciem tego grona i ego pracy prze publiką. Tym bardziej, że postało ono na wyraźnie wyartykułowane żądanie mieszkańców. Osobiście takiemu postępowaniu bardzo się dziwię , bo oprócz dodatkowego skupiania uwagi na pokracznym postępowaniu UM Legionowo, takie nas traktowanie zwyczajnie obraża naszą inteligencję i daje marne świadectwo samej Pani Szczepłek.

pozdrawiam,

Marcin
                • ka.cha411 Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 31.10.13, 23:52
                  Pamiętacie co powiedziała Pani Profesor UW na debacie - po co budować drzwi do lasu.
                  Mówiła, że nie ma potrzeby wydawać pieniędzy na strategie wystarczy popatrzeć gdzie dobrze działają biblioteki, zasięgnąć opinii na tzw. Koszykowej.
                  Miasto nie szuka pomocy tam gdzie można ją uzyskać, tylko chce papiery na podkładkę - protokoły i ustalenia (osób które niewiele wiedzą o bibliotekarstwie) na konkretne życzenie .....
                  To jest cała prawda o pozorowanych działaniach UM. Gdzie fachowcy od Biblioteki, gdzie szukanie pomocy w Bibliotece Wojewódzkiej (czyżby za daleko do Warszawy).
                  Nie mogę uwierzyć, że nie ma współpracy legionowskiej Biblioteki z innymi Bibliotekami na Mazowszu - jakieś wymiany doświadczeń, wspólne warsztaty, projekty, szkolenia.
                  To byłoby nieprawdopodobne.
                  • 7gucio Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 04.11.13, 20:52
                    Po co komu pytać się o zdanie fachowców. Przecież pani rzecznik, pani Luzak, pan Pachulski to same specjalisty w każdej dziedzinie.
                    Życzę owocnej pracy całemu zespołowi do spraw rozwoju biblioteki. Papier jest cierpliwy. A i tak z tego nic nie będzie. Należy zwolnić dyrektora, ponieważ nie ma pomysłu na bibliotekę. Za darmo bierze kasę i to nie małą.
                    • miluna18 Re: Likwidacja a statystyka tylko trzy liczby (za 05.11.13, 09:54
                      Jak piszą z Biblioteki Wojewódzkiej Filia Nr 1 jest na 2 miejscu odwiedzanych bibliotek w woj. mazowieckim !!!!
                      www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=226408370869075&id=155138747996038
                      Stanowisko dyrektora w stosunku do tej filii to ciosy poniżej pasa. ZERO kasy w tym roku na nowe książki. Dla mnie to ZERO tolerancji dla takich decyzji. WSTYD na maksa.
                      Czy na prawdę jest to Bibliotekarz czy tylko zwykły urzędnik wykonujący zlecenia wyższych rangą???
    • 1dagmara333 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.11.13, 19:10
      Na stronie fs Stowarzyszenia przeczytałam, że filia nr 1 zajmowała2 miejsce na Mazowszu w czytelnictwie
      www.facebook.com/pages/STOP-Likwidacji-Biblioteki-na-Sowi%C5%84skiego-w-Legionowie/155138747996038
      Toż próba likwidacji tej filii to dla mnie jawny sabotaż ze strony dyrektora. Co ta pani jeszcze robi na tym stołku? Czy radni podejmując decyzje mieli świadomość w jaki kanał zostali wpuszczeni? W zasadzie nie tylko dyrektorka ale broniący jej (co najmniej jak niepodległości) Zadrożny.
      Po co teraz pisać jakieś strategie, wystarczy dobrze zarządzać tym co mamy.
      Wstyd dla całego miasta.
      • radny_konrad_michalski Re: Likwidacja Filii nr 1 05.11.13, 19:45
        Szanowni Państwo! Na ostatniej sesji Rada Miasta Legionowo podjęła decyzję o przeprowadzeniu kompleksowej kontroli biblioteki w Legionowie. Chciałbym nadmienić, że wszyscy radni Klubu PiS - którego jestem członkiem - wielokrotnie zabierali głos w obronie filii bibliotek na terenie Legionowa. Na sesji miesiąc temu również głosowana była sprawa kontroli w bibliotece, ale wtedy nie zyskała ona poparcia większości radnych. Tym razem było inaczej. Kontrola będzie prowadzona przez Komisję Rewizyjną, w której również zasiadam.
        W połowie miesiąca odbędzie się posiedzenie Komisji, na którym uzgodnione będą ramy i zasady kontroli.
        Już teraz wdzięczny będę za każdą pomoc. Na co szczególnie zwrócić uwagę, gdzie i czego szukać...
        Z poważaniem,
        Konrad Michalski
        Radny Rady Miasta Legionowo
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 05.11.13, 22:33
          Panie Radny,

Dziękujemy, nareszcie konkret i otwarta komunikacja z mieszkańcami. Trzymamy za słowo co do kontroli a ze wskazowkami na co warto zwrócić uwagę zgłosimy sie do Pana poza Forum. Jeśli udostępni Pan swój numer telefonu, poprosimy lokalne gazety o kontakt z Panem.

Pozdrawiam,

Marcin
          • radny_konrad_michalski Re: Likwidacja Filii nr 1 06.11.13, 10:22
            Proszę się odezwać na mój e-mail: pislegionowo(a)konradmichalski.pl (gdzie (a) oznacza małpę) to dam swój nr tel.
            Porozmawiamy...
            Pozdrawiam!
            KM
    • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 08.11.13, 18:21
      Dyrektorka biblioteki w obliczu zagrożenia utraty stołka wzięła się do roboty. Spotkanie za spotkaniem w bibliotece. Czyżby wzorowała się na HGW?
      • platroman Jak będzie przyszłość - słaba 18.11.13, 10:15
        Niestety PO poległo na sprawie Biblioteki a ucierpi na tym czytelnictwo w Legionowie.
        Głosowałem na PO i jak się okazuje PiS lepiej wie co jest lepsze dla czytelników.
        Może blask władzy oślepia a z boku widać lepiej.
        Powiat nie stać na utrzymanie Biblioteki. Połowa mieszkańców powiatu legionowskiego to mieszkańcy miasta Legionowo. Czy to coś władzy mówi?
        Biblioteka Miejska i Powiatowa to był dobry pomysł ale nie w takim rozdaniu.
        Gdzieś coś nawala - jak nie kasa to układy personalne blokują rozwój. To proste. Po co wywalać dalej pieniądze na manewry pozorujące transparentność i normalność.
    • zchotomowa Re: misja Anny Szczepłek zakończona 11.11.13, 21:06
      witam,

info z wiarygodnego źródła: misja Anny Szczepłek (tej z UM Legionowo, co to ściemniała z "Tajnym i Niedostępnym Komitetem Strategicznym") zakończona. Szczegóły jutro.

pozdrawiam,

Marcin
      • platroman Re: misja Anny Szczepłek zakończona 11.11.13, 21:23
        To była bardzo dziwna decyzja. Jak osoba nie mająca pojęcia o Bibliotece (będąc jedynie dobrą koleżanką dyrektorki) ma prowadzić takie rozmowy. Chyba, że miała być to postać moderatora w wersji UM a kierować z drugiego fotela miała właśnie "dyrektorka - bibliotekarka roku".
        Cała ta historia przypomina bardzo akcję "Ratuj maluchy" pod względem kontaktów polityków z podatnikami. Oj, nagrabią sobie i ............ zbiorą.
      • kar.mis44 Re: misja Anny Szczepłek zakończona 12.11.13, 09:57
        To jest skandal co oni wyprawiają za nasze podatki. Bez wstydu i szacunku dla podatników.
        • w.iwo Re: biblioteka 12.11.13, 18:51
          misja kierownik marketingu Anny Szczepłek nie jest zakończona :)
          - sprawa strategia i rozwój biblioteki miejskiej - jutro wieczorem spotkanie w UML

misja starosty Jana Grabca właśnie trwa :)
          - sprawa utworzenia powiatowej biblioteki - proces do końca roku

misja radnych
          - sprawa kontroli biblioteki, dopiero rusza

sprawa pracowników nadal pod znakiem zapytania
          porozumienie
          • zchotomowa Re: biblioteka 12.11.13, 21:03
            w.iwo napisała:

> misja kierownik marketingu Anny Szczepłek nie jest zakończona :)
            > - sprawa strategia i rozwój biblioteki miejskiej - jutro wieczorem spotkanie w
            > UML

Aha, to tajne spotkanie jest o 19:15 w UM Legionowo, przy pokoju Zadrożnego? To może wpadniemy większą grupą?

> misja starosty Jana Grabca właśnie trwa :)
            > - sprawa utworzenia powiatowej biblioteki - proces do końca roku

Zdaje się, że Jan Grabiec drugi raz pokazuje, że czyta i słucha tego, co mówią mieszkańcy. Nawet jeśli dzieje się w konszachcie z Romanem, dobra jego (Jana, nie Romana, do którego niebawem wrócimy).

> misja radnych - sprawa kontroli biblioteki, dopiero rusza

no, temu to się przyjrzymy z ciekawością. Bo jakaż to łaska spłynęła na czoła radnych, że tak "romanogłośnie" pochylili się z troską nad nieprawidłowościami z bibliotece miejskiej? I co za chmury niezrozumienia zasnuły ich promienne zwykle lica przy poprzednim głosowaniu? Gdybym chciał się przejechać po jednym z radnych, powiedziałbym, że "chemia nie teges", drogi imienniku :)

> sprawa pracowników nadal pod znakiem zapytania

O tym to pewnie marzy po nocach dyrektorka. Nie sądzę jednak, by Starosta był aż tak nierozważny, by przejmować bibliotekę bez kadry. Dyrektora Biblioteki Powiatowej niech wybierze jak uzna (błagam, tylko nie Kajdanowicz, wszystko może być i Klejment też, ale nie ona, błagam...), a pracowników nichaj weźmie z dobrodziejstwem inwentarza.

Przejąłbym całość. Kontakt z biblioteką to w tym przypadku kontakt z pomocnymi Paniami a nie z regałami. Przypominam, że drugi wynik w województwie dla Filii nr 1 pod względem wypożyczeń (dane za Biblioteką Wojewódzką) to nie zrobiła dyletatntka... tfu, wróć - dyrektorka, ale jej podwładne, nasze Bibliotekarki tego dokonały. I nareszcie będziemy mieli konkurencję między bibliotekami, co tylko wyjdzie nam, czytelnikom, na dobre a Zadrożnemu przyspieszy podjęcie potrzebnej decyzji.

Nawet Miro Pachulski finalnie poszukiwaną przez siebie, zabronioną książkę, dostał właśnie z Filii nr 1. Te uparte baby z Filii nr 1 naprawdę znają się na swojej robocie i wystarczy im nie przeszkadzać.

pozdrawiam,

Marcin
          • platroman Re: biblioteka 12.11.13, 22:44
            w sprawie pracowników to są jeszcze zapisy kodeksowe
            kodeks.ws/pracy/art23-1.htm
            Moja ciotka tak miała i bardzo ważnym zapisem jest zakaz traktowania przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę, jako przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie przez pracodawcę stosunku pracy.

Nie wierzę, że nie wiedzą o tym. Co do dyrektora to owszem zgodzę się konkursy powinny być i to co kilka lat jak wszędzie - nie byłoby takiego burdelu w legionowskiej bibliotece.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka