Dodaj do ulubionych

Wątek do nabijania

18.08.23, 20:40
W związku z tym, że pracuję społecznie na innych forach, a inne fora rzadko tu zaglądają, zakładam ten wątek do tluczenia wpisów. Beztematowo, ale przysłowiowa dupa Maryni się kłania w pas, w sensie wynajdywania powodu do napisania czegokolwiek.
Rudej przypominam nieśmiało, że jej slubowanie zakończy się dopiero przy numerze 200.001, więc wiesz...Im szybciej tym lepiej.
big_grin suspicious
Obserwuj wątek
    • leziox Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 22:28
      Zanęcono.
      Czekamy na rybki (Rybki).
    • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 22:31
      Nareszcie wątek dla mnie. Lubię takie do pogadania, gadka leci, w licznik bije i o to chodzi smile to co tam masz dobrego w szklaneczce dziś wink
      • leziox Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 22:43
        Jakis tam plyn wyskokowy, ale smakuje nad podziw dobrze.
        big_grin
        • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 22:52
          big_grin
          a to możemy usiąść, jak to kiedyś było big_grin
          towarzystwo z tamtego czasu się wykruszyło, to więcej dla nas będzie smile)))
          • leziox Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 22:58
            No wlasnie ciekawe, co z tymi ludzmi. Gdzie Marycha, gdzie Aga, gdzie te wszystkie fajne mordeczki sie podzialy...
            • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 23:10
              Nic nie wiem, a kiedyś właśnie myślałam sobie o Agulasiu, tak mi sie jakoś wspomniała....
              co z Europą...innymi...To już tyle lat, że uwierzyć trudno...Debi, Mario...
              wiesz, jak to w życiu, różnie mogło być....
              • leziox Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 23:38
                Jeszcze tylko 20 stron i będzie można na stronie zrobic zestaw ludzi piszących tutaj, niektórzy byli zaimportowani z Towarzyskiego, w każdym razie było ich troche...
                • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 23:44
                  Az jestem ciekawa listy....
                  Z Towarzyskiego, to zdaje się był kitek...
                  chyba, że coś mylę...
                  • leziox Re: Wątek do nabijania 18.08.23, 23:47
                    Był, był i Mario i Maryjka etc. Jestem pewien, że będziesz mogła pomoc w identyfikacji niektórych osobników.
                    Niech się boją.
                    big_grin
                    • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 00:04
                      Pewnie tak, ale tę wiedzę nabyłam później...wink
                      Chociaż telimeny w szlafroku, czy jakiejś wśród fal nie rozpoznałam. smile
                      • camella Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 01:17
                        Gorąco i duszno.Pojeździlam sobie z leziem motorkiem,poczytałam ,zajrzę tu jeszcze kiedys
                        • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 10:10
                          camella napisała:

> Gorąco i duszno.Pojeździlam sobie z leziem motorkiem,poczytałam ,zajrzę tu jesz
                          > cze kiedys

Kiedy się jedzie, to całkiem przyjemnie wink) na postoju zaczyna się...cierpienie z powodu upału wink
                          a że upalnie mamy, to może i dobrze, bo niedługo zacznie się jesienne marudzenie pogodowe, jeszcze zatęsknimy smile zajrzyj - koniecznie smile)
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 07:19
      Wujek dobra rada mówi: zrób sygnaturkę z zaproszeniem na melynę.
      • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:17
        Już widzę, jak ciągnie za sobą jakąś sygnaturkę....big_grin
        A poza tym..Lezio nie plącze się po obcych...
        jakoś nie widzę Go w roli naganiacza suspicious big_grin
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:25
          A to już uzgodnij z szefem; jago słowa:

W związku z tym, że pracuję społecznie na innych forach,
          • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:38
            Inne, czyli miał na myśli..Wisłę smile)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:43
              A bo ja myślałem, że gdzie indziej też. W takim razie już idę tam dać peczątkę big_grin
              • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:47
                Jak się z kimś latami pisze, to się umi odczytywać "pomiędzy wierszami" wink
                nie widzę, żeby latał gdzies tam wink)
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:50
                  Spoko - już peczątkę na wiśle dałem.
                • leziox Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 09:52
                  ruda.replay napisała:

> Jak się z kimś latami pisze, to się umi odczytywać "pomiędzy wierszami" wink
                  > nie widzę, żeby latał gdzies tam wink)
                  >
                  >

Już lata nie te, aby się po innych forach gromadnych włóczyć. Chyba o wszystkim już się gadało, co tu jeszcze człek miałby do dodania? A powtarzać się nie lubię.
                  Melyna sobie stoi, Wisełka płynie, jeszcze jakby my kiedyś faktycznie jakiś zjazd weteranów zrobili, mogłoby być ciekawie. Takie ujadanie kombatantów, uskuteczniających jadowite komentarze pod adresem całego świata.
                  big_grin
                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 10:13
                    Dlaczego lata temu narzekaliśmy na ...trzeszczące kolanka, bioderka, jak to byłby temat akuratny na dziś big_grin
                    • leziox Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 19:22
                      Teraz to się nawet niespecjalnie zmieniło, z tym może tylko, że trzeszczenia są nieco głośniejsze. Temat oczywiście wciąż akuratny.
                      smile
                      • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 20:48
                        Niech no przyjdzie ta kolorowa pani - jesień, a wraz z nią wilgoć i słotne dni wink
                        to trzeszczy, jakby na werbelku grał wink i teraz nie wiem, co gorsze....
                        trzaski w kościach, czy jakaś paskudna alergia wink
                        • leziox Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 20:54
                          A jak upał jest, to też niekoniecznie dobrze.
                          I jak tu ludziom dogodzić?
                          • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 19.08.23, 21:08
                            Przecież wiesz, ze mimo najszczerszych chęci, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził wink zawsze się znajdzie ktoś taki, co zamiast umniejszać problem, to będzie pompować do bólu....a w czasie upału ludziska zmordowane ciepłem, więc rozdrażnione bywają smile
                            • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 02:12
                              Ludzie dzielą się na padalce i grzechotniki.Padalce w upał chowają się w cień a grzechotniki lubią na słoneczku posiedzieć.To jest w czym wybierać do pogadania.
                              • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 10:48
                                Padalce można zrozumieć, jeżeli nie chcą prowadzić z grzechotnikami jadowitych dyskusji.
                                • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 13:30
                                  Co można..nabić? wink
                                  butle
                                  fajkę
                                  ?
                                  wink
                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 15:38
                                    Można też nabić:
                                    Kogoś w butelkę - chociaż brzmi to dziwnie, ale jakiegoś jelenia.
                                    Coś nabić na ch...
                                    Armatę albo starą fuzję.
                                    Dawniej można było jeszcze nabić syfon, wkład do długopisu, flamaster oraz zapalniczkę.
                                    • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 17:44
                                      Można nabić klimę w aucie inaczej kogoś w butelkę.
    • a74-7 Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 18:06
      Nabic sobie lub innym guza tez mozna .
      • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 18:24
        Nabić materiał na dechę.
        Nie wiem, po co , ale można.
        big_grin
        • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 18:35
          Kiełbasę na kij? suspicious
          smile)
        • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:10
          leziox napisał:

> Nabić materiał na dechę.
          > Nie wiem, po co , ale można.
          > big_grin
          Na dechę do prasowania 😁
          • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:16
            Nabijanie nap, zatrzasków...dawniej modne były guziki oblekane materiałem wink
            • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:18
              Guziki były obciągane.
              Do dzisiaj pamiętam stanowiska obciągania guzików w domach towarowych i budkach.
              big_grin
              • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:20
                leziox napisał:

> Guziki były obciągane.
                > Do dzisiaj pamiętam stanowiska obciągania guzików w domach towarowych i budkach
                > .
                > big_grin

U mnie był taki zakład, prowadziła Pani Parda...tam wszyscy nosili materiał, by obciągnąć guziki big_grin
                w domach towarowych pamiętam repasacje pończoch wink
            • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:19
              A kapsle? nabija się? suspicious
              • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:25
                To robi maszyna, która raczej chyba zagina, niż nabija te kapsle. Zaprasowuje? W sensie prasy, a nie prasowania naturalnie.
                • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 19:29
                  Ćwieki można nabić na marynarkę skórzaną żeby błysnąć
                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 20:06
                    Lecimy dalej nabijać wink

najbardziej wkurzające dźwięki lata wink
                    komar
                    ?
                    • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 21:17
                      Drące mordę i nie chcące przestać darcia mordy dziecko w lokalu publicznym.
                      (Nie, nie jestem dzieckolubny)
                      • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 21:39
                        Rodzic stara się uspokoić, ale skutek odwrotny wink
                        płacz przybiera na sile.... i co tu robić wink
                        • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 21:47
                          Ciężko poradzić, aby zakleić bachorowi glosniki taśmą do zaklejania paczek.
                          Za sadystę człeka wezmą, może wezwą policję albo CBS.
                          A człek w zasadzie chciał dobrze...
                          Wracając do wrednych, letnich dźwięków - głośni, awanturujący się pijacy, wracający z balangi dobrze po północy w kurorcie, gdzie pojechało się odpocząć od codzienności.
                        • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 21:47
                          Wyjść z lokalu i czekać aż się uspokoi
                          • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 22:01
                            Lepiej zmienić lokal, bo jak się rozpłacze, to czasem konca nie ma wink
                            a nerw napina się, jak cięciwa w łuku wink
                            Z letnich dźwięków, to mucha. Jej upierdliwość i kosiarki...od rana do wieczora.../bliskość działek/...chociaż sama muszę korzystać z kosiarki - niestety...
                            ale robię to myk, myk...a tam - jedna kończy, następna zaczyna wink
                            • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 22:09
                              Sorry, ale u Niemca nie ma zbyt wiele much. I nie ma komarów.
                              Nie ma chrabąszczy, motylki tylko tak jako demoversion, ogólnie owady to przez jakieś tylko szczątkowe ilości są reprezentowane.
                              Ale oczywiście nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje. A chemitrails nie ma.
                              big_grin
                              • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 22:26
                                Wczoraj i dzisiaj, już pod wieczór komarów mnóstwo...wyszłam podlać donice z kwiatkami, to mnie chciały zeżreć żywcem...
                                Też mam gdzies foty ze smugami...coś tam poczytałam o tym...
                                i tak...jeden artykuł zaprzecza, że coś tam w nich jest, drugi straszy, że jednak jest jakiś materiał biologiczny....
                                ale faktem jest, że wróbla nie widziałam przez całe lato...nic nie ćwierka smile)
                                • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 23:16
                                  U mnie często są smugi a motyle,pszczoły,komary itp fruwają.Podobno zależy to od miejsca z uprawami
                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 23:18
                                    Może też zależeć od tego, co zwyczajowo w pewnych miejscach się sypie, a co nie.
                                    Zresztą polskie owady to przyzwyczajone są do życia w partyzantce. Byle co ich nie załatwi.
                                    • camella Re: Wątek do nabijania 20.08.23, 23:26
                                      Slyszałam ,że pelargonie nie są miododajne a w Niemczech chyba dużo ich jest,to też trochę ma wpływ na zmniejszenie ilości owadów?
                                      • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 22.08.23, 18:35
                                        Wczoraj komary szalały, jak wściekłe...ziemia sucha, upały, a tego dziadostwa pod dostatkiem. Musiałam klaskać wink ale wytłukłam do ostatniego, bo bąbelek po ugryzieniu dość dokuczliwy wink
                                        • leziox Re: Wątek do nabijania 22.08.23, 19:31
                                          Letnie i nie tylko letnie dźwięki - ciąg dalszy.
                                          Przybywający pod blok kierowcy aut, zamykający swoje auta z takim jebnięciem drzwiami, że szyby w oknach się trzęsą. Tym bardziej wkurwiające, im późniejsza pora.
                                          O kurierach w transporterach nawet nie chcę wspominać, ale tym można o tyle wybaczyć, że zamknięcie bocznych drzwi ich szrota wymaga nieraz wysiłku, bo takie drzwi z delikatnym sykiem się nie zamkną.
                                          • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 22.08.23, 21:35
                                            Rozchodzenie się gości moich najbliższych sąsiadów z grilla, przeważnie jest to po 2 w nocy....niekończące się nawoływania, śmiechy, i ciężka noga na pedale gazu kierowców, że o mało co, silnik z ramy nie wypada....już wydaje się, że cisza nastała i można usypiać od nowa...to zaczynają zbierać..butelki i z wysokości wrzucać do wora, bo brzęczy, jak w skupie....ostatnie trzaśnięcie drzwiami od garażu pod domem i finał.
                                            • a74-7 Re: Wątek do nabijania 22.08.23, 22:26
                                              Czyzby sluch z wiekiem sie wyostrzal ?
                                              big_grin
                                              • a74-7 Re: Wątek do nabijania 22.08.23, 22:28
                                                Czy to zasluga sup - dup aparaciku ?wink
                                                • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 10:27
                                                  Akurat mam usypualnię z tej strony, co sąsiedzi stanowisko do balowania wink
                                                  W nocy podwójnie wszystko słychać, więc nie ma bata - obudzę się wink
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 10:38
                                                    O czym myślą?

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2022/11/BkBLyRVLr2SLWe8l.jpg
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 11:00
                                                    Na co wydać kasę z tej sesji pewnie.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 11:33
                                                    Chyba jakiś większy problem...
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 19:38
                                                    Oj, ale Wy to nieszczególnie spostrzegawczy jesteście.
                                                    Jedna flaszka, jedna szklanka.
                                                    I jak tu pić symultanicznie?
                                                    Skąd wziąć drugie, takie samo szkło!
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 23.08.23, 19:58
                                                    Dwa wyjścia widzę....ktoś pije z gwinta suspicious
                                                    albo...opróżnić słoik big_grin
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 06:57
                                                    Dopiero teraz widzę ten szczegół - gdyż albowiem nie patrzyłem na środek bo znam to zdjęcie z oryginału...

https://pliki.dlahandlu.pl/i/05/01/32/050132_r0_940.jpg
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 10:32
                                                    Ja posuwam królową, a ty - konia wink
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 10:52
                                                    Głupia sprawa...
                                                    W szachach jest hetman a nie królowa, nie ma tez koni - tylko skoczki. Nie ważne; tych juch na "szachownicy" tu nie ma smile
                                                    Za to w porządnym brydżu jak najbardziej wszystkie karty - w tym młódki leżą na stole koszulkami do góry big_grin
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 11:03
                                                    Lepiej mieć rację czy przyjaciół?
                                                    Oh, wait...
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 11:11
                                                    Jeśli przyjaciele dla nas kłamią - to nie są prawdziwymi przyjacielami.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 17:10
                                                    A prawdziwy przyjaciel, to kto...jaki?
                                                    taki z którym zje się bekę soli?
                                                    też gwarancji nie ma....
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 17:54
                                                    malo.co.nie napisała:

> Lepiej mieć rację czy przyjaciół?
                                                    > Oh, wait...

Czasami wolałbym nie mieć racji, bo podobno mam zdolności "wykrakiwania" ludziom różnych zdarzeń.
                                                    A przyjaciele - to jak z miłością. Prawdziwych miewa się góra paru w życiu.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 19:38
                                                    jak to mówią....chcesz stracić przyjaciela, pożycz mu pieniądze wink)
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 24.08.23, 20:02
                                                    To też się zgadza. Dlatego czasem, jeśli ktoś w potrzebie jest, wolę dać parę groszy, niż pożyczać, wtedy nie ma żadnych zobowiązań i wszyscy są szczęśliwi.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 07:16
                                                    Od dzisiaj Unia będzie kazała usuwać "szkodliwe treści" na platformach internetowych.
                                                    Dla jednego treść szkodliwa, dla innego prawda. To, co wygodne dla Ujni, będziemy widzieli w necie, a co niewygodne, o tym możemy zapomnieć.
                                                    Kto będzie o tym decydowa? Ano, na pewno nie my.
                                                    Następnym krokiem będzie zapewne Ministerstwo Prawdy.
                                                    Kiedyś matoły krzyczały:
                                                    -Komuno, wróć!
                                                    No to się doczekały.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 10:22
                                                    bedom nas karmić papką....jakby do tej pory tego nie robili wink
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 10:27
                                                    Wszystko zależy od praktyki. Bo jak to by miało oznaczać na przykłąd kasowanie chorych wyzwań dla dzieciaków z tiktoka czy gdzie indziej, to oczywiście jestem za. Ale raczej się nie skończy...
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 11:00
                                                    gdyby tak zlikwidować instagrama, to nie wiem, jakby te celebrytki żyły...zarabiały...
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 11:05
                                                    Na jutube, tiktok, twitter, pardą - X; i na innych.
                                                    Tu nie chodzi mi o zarabianie na DOROSŁYCH kretynach...
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 19:24
                                                    To nabijamy dalej...
                                                    zapalniczkę nabiłam gazem....czyniąc to przypomniał mi się ten wątek wink
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 25.08.23, 21:50
                                                    No to co by tu jeszcze nabić ( albo na co) szanowni Państwo Melyniarze?
                                                    Albo może powinienem napisać-Wiślani Melyniarze albo Melynowe Wiśloki?
                                                    Interpretacji mnogo...
                                                    I wsio charaszo.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 08:51
                                                    Czyli krótko: Praga-Północ.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:05
                                                    A tam co? Wódka tańsza?
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:08
                                                    Gdzieś czytałam dzisiaj, że po wyborach wódka i papierochy zdrożeją smile
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:08
                                                    Nie wiem. Dość menelska przynajmniej częściowo dzielnica nad Wisłą. Tak mi się skojarzyło.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:13
                                                    Ze specyficznym klimate dzielnic wink
                                                    chyba każde miasto ma takie miejsce wink
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:24
                                                    Przy czym to jest legenda sprzed lat - jak teraz wygląda to nie wiem.
                                                    W Poznaniu oczywiście też Wilda, Łazarz - no te regiony Jeżyc co Peja rozsławił. Z tego co wiem dziś znacznie lepiej tam.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:25
                                                    Kuwa, uciekły mi Jeżyce - te rejony co Peja itd
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 10:31
                                                    Ciągle mi się wydaje, że to młodziak, a człowiek ma już 46 wiosenek wink
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 11:15
                                                    Osławiona ulica Brzeska na Pradze przy bazarze Różyckiego wygląda teraz zupełnie inaczej. Mieszkania gwałtownie podrożały. Remontuje się, odnawia. Dzielnica zrobiła się modna i coraz mniej tam menelskch sentymentów.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 11:26
                                                    Jasne, w końcu to prawie centrum najbogatszego? miasta w Polsce.
                                                    Tak samo Jeżyce zaroiły się biznesem od banków do knajpek dla studentów.
                                                    To już nie te czasy, że ekipa z Wildy/Łazarza wolała się trzymać z daleka.
                                                    Oczywiście zawsze można dostać za niewinność tu i tam - ale raczej jak wszędzie.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 11:32
                                                    Teraz to chyba prędzej u Niemca, jak w Polsce.
                                                    Sami Niemcy mówią, że wolą Warszawę niż Berlin nocą.
                                                    No ale to sprawka merkelowych fachowców, u nas jest ich po prostu mniej.
                                                    smile
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 12:03
                                                    A to już ina sprawa. Pewnie zupełnie przypadkiem porzuciłem od kilku lat wycieczki do mojego z pewnego względu ulubionego Hannoveru...
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 22:43
                                                    lecim dalej....bo 200 tysiaków samo się nie zrobi wink
                                                    tak sobie myślę, że tu potrzeba na tydzień starą ekipę, kontrowersyjne wątki i się zrobi big_grin
                                                    wink)
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 23:07
                                                    Starą ekipę? No może, ale ani widu ani słychu.
                                                    Ale spoko, damy radę.
                                                    smile
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 26.08.23, 23:08
                                                    Tymczasem wstawiłem na blogu opis kolejnej wycieczki.
                                                    Można się zachwycać.
                                                    Czy jakoś tak.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 27.08.23, 11:20
                                                    Przeczytawszy oczywiście smile
                                                    Raczej nie jesteś typem urlopowicza, który siedzi w ulubionym miejscu, gdzies nad morzem, jeziorem....w leżaczku spędzając czas wink
                                                    nowe miejsca, nowe wyzwania....z duchem adrenaliny wink
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 27.08.23, 13:50
                                                    Jest tego do opisywania. To dla tych wszystkich, którzy wolą poza filmem na YT także mieć coś do poczytania.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 27.08.23, 14:05
                                                    Tym bardziej, że idzie Ci pisanie bardzo sprawnie...i jak na człowieczka, który naście lat przebywa poza granicami, to musze przyznać, że nie zatraciłeś wprawy w poprawnej polszczyźnie smile
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 27.08.23, 15:12
                                                    A dziękuję za kompliment, Ryżawcu. smile
                                                    A to wszak tak proste. Trzeba uczyć się obcych języków, nie zatracając przy tym własnej tożsamości.
                                                    Nigdy nie nadawałem się na farbowanego lisa. Mogę mieszkać na całym
                                                    świecie, a nigdy nie zapominam, skąd pochodzę i gdzie się urodziłem.
                                                    Ot i cała tajemnica.
                                                  • mala200333 Re: Wątek do nabijania 27.08.23, 23:21
                                                    Bardzo mądra rada!
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 28.08.23, 12:19
                                                    Rozsądne podejście....tylko dla mądrych...smile
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 28.08.23, 12:20
                                                    ale, aleeee...nowy tydzień mamy, sierpień nam odchodzi, czyli lato ma się już niestety ku koncowi...dobre zawsze szybko się kończy....trwa za krótko smile
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 28.08.23, 23:03
                                                    I pierwsza setka wątkowa pękła.
                                                    No to na zdrowie!
                                                    smile
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 10:41
                                                    Miało być 32 stopnie, tymczasem gęsia skórka uncertain
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 11:18
                                                    Tylko się cieszyć,że to nie gęsia stopka 😏
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 11:28
                                                    Ano, niefarty chodzą gęsiego. Co spisał gęsim piórem Jan... Hus wink
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 11:53
                                                    Co tam zaraz niefarty .Gęsiej skórki łatwo się pozbyć trudniej by było z gęsią stopką .Trzeba by było potraktować ją serią masażu najlepiej na gęsim smalcu.
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 12:51
                                                    To najlepiej po świętym Marcinie. I oby się człowiek nie zwinął w rogala z bólu.
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 13:48
                                                    Jakby tak bolało po co czekać do św.Marcina.Lepiej kupić w aptece żeby sobie pomóc.Jesienne słoty dopiero przed nami jest jeszcze piękne lato.
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 13:53
                                                    Marcin, czyli 2 w 1. Gęś i gęsi smalec. Jako żywo!(kost)
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 13:58
                                                    ...najlepiej Marcin osobiście pomógł,tylko gdzie takiego szukać smile)
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 14:11
                                                    Można się pomodlić.
                                                    Można się też zastanowić, czy taki Prokop czy Gortat plus żywokost to przepis na zdrowie i sukces...
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 14:21
                                                    Ja bym się nie ograniczała,żywa kość mogłaby mieć inne imię nawet, aby na sam widok krążenie poprawić sobie
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 14:40
                                                    Oj, to chyba wolę kawę smile
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 14:40
                                                    W porcelanowej filiżance "bone china" wink
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 17:38
                                                    W filiżance? Najlepsza kawa była ta wystana w kilometrowej kolejce, wsypana łychą do szklanki i zalana wrzątkiem. Waliła w łeb jak wóda, a jeszcze można było sobie nią popluć. Taka kawucha-melinucha.
                                                  • malo.co.nie Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 19:20
                                                    Za czym kolejka ta stoi?
                                                    Po kawę, po kawę, po kawę...

• leziox Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 20:32
                                                    Czasem ludziska nawet nie wiedzieli, przynajmniej na początku, za czym stała kolejka. Jak stała, to się w niej stawało z marszu, a potem puszczało pytanie po ludziach i za jakiś czas wracała odpowiedź, po co tu się stoi.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 21:13
                                                    I doskonale pamiętam ten czas...mieli kawę rzucić, nie rzucili. Obok na stoisku akurat wynieśli taki barek na kółkach. A że byłam w trakcie meblowania, to ja rzuciłam się na niego. Dziecko było małe, to służył, jako miejsce na puder, pieluchy i takie tam inne pierdoły. Wszystko na zasadzie łapanki, bo półki świeciły pustkami.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 21:42
                                                    Ano, brało się, co "rzucili", bo nawet jeśli się tego towaru nie potrzebowało, to można było wymienićze znajomymi na inny towar albo opylić za tydzień dwa razy drożej i wszyscy byli zadowoleni.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 22:02
                                                    Moje pierwsze firanki - paskudnie miodowe. Cóż było robić, jak wyboru żadnego. Nie uwierzy ten, kto tego nie przeżył...nocne stanie w kolejce za meblami, lista kolejkowiczow...i trzeba było być, bo nieobecność i na koniec kolejki.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 22:08
                                                    Czyli innymi słowy-banicja.
                                                    To było przejebane, hyhy.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 22:39
                                                    Dziś półki się uginają od wszelkiego dobra...ale ceny też potrafią szokować...
                                                    A żyć trzebasmile
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 22:49
                                                    Czyli sytuacja że tak powiem odwrotna.
                                                    Wszystko jest, kasy ni mo, Pani kochana.
                                                    big_grin
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 29.08.23, 23:00
                                                    Jak to mówią...za mało, żeby godnie żyć, za dużo, by zdechnąć wink
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 12:29
                                                    ruda.replay napisała:

> Dziś półki się uginają od wszelkiego dobra...ale ceny też potrafią szokować...
                                                    > A żyć trzebasmile

I tutaj mamy jawny dowód, że kapitalizm nie różni się za bardzo od gospodarki centralnie planowanej.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 12:37
                                                    No, ale sobie tak myślę, że gdyby nie małe, chińskie rączki, to może by gaci, skarpetek brakowało, nie? wink
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 12:45
                                                    Nie, po prostu by nieco więcej kosztowały - za to Twoje pieniądze by szły do polskich robotników, a nie chińskich. I ci robotnicy by nabywali inne polskie produkty. Globalizacja się opłaca przed-się-biorcom a nie szarakom.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 13:07
                                                    W sumie, to kupuję, bo mi potrzebne...i nie zastanawiam się, czyje fundusze pieniądze zasilą...ale raz tylko się zastanowiłam...gdy wpadł mi w ręce ruski szampon....
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 13:18
                                                    No i oczywiście - ja też nie sprawdzam. Tylko problem polega na tym, że kupując zagraniczne towary spora część idzie za granicę - czyli rozwija ich a nie naszą a gospodarkę. I tu też nie ma co sobie stawiać za punkt honoru wybieranie polskich towarów - bo to powinno być rozwiązane systemowo.
                                                    A co made in russia... to niby jest wielki hejt na formy co tam sprzedają teraz - jakby równocześnie od lat nie było krzyku o to, że w Polsce zagraniczne firmy osłabiają polski rynek ze stratą dla nas. To co? W rossiji tego nie robią?
                                                    Znowu coś mi się nie spina...
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 13:29
                                                    ...bo importujemy na potęgę, widocznie sprzedajemy z zyskiem...
                                                    wieprzowinę ochoczo bierzemy z innych krajów, a swoją wysyłamy w świat....
                                                    jakas logika musi w tym chyba być....
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 13:38
                                                    Czyli kupujemy jakieś gówno a swoją dobrą sprzedajemy za granicę? Ciekawe dlaczego - czyżby Plaka nie było stać?
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 13:49
                                                    Polska przecież węglem stoi...to po kiego go sprowadzamy? to samo z lekami...
                                                    i autkami...sprowadzamy w ogromnych ilosciach..
                                                    stawiam jednak na zyski ze sprzedaży...jego wysokość zalezy od kursy waluty...
                                                    Co ciągniemy z poszczególnych krajów...wszystko...z Niemiec alkohol, bo tam tańszy, chemię...
                                                    z Hameryczki kosmetyki, sprzęty wszelakie..
                                                    długo by wymieniać....całe kontenery z towarem płyną do Polski z Chin...
                                                    rynek zapchany...
                                                    chyba, że respirtory potrzebne, to u handlarza big_grin
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 14:09
                                                    Gdzie my stoimy TERAZ z węglem? Pokłady dobre w większości wybrane, kopalnie tamte na dopłatach.
                                                    Co do wieprzowiny - to chyba nie odsprzedajemy drożej tego co kupiliśmy taniej gdzie indziej? Bo klient by musiał być idiotą - żeby nie kupić taniej tam gdzie my.
                                                    Co do Chin - ano znam przelotnie takiego Pana z Łodzi, co miał szwalnię, zakład produkcji odzieży i niestety padł na pysk przy zalewie chińszczyzny. Kto stracił pracę? Ano Polacy.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 17:29
                                                    Mówi się, że biednego człowieka nie stać na kupowanie taniego ubrania. Ale skoro końsumenci widzą to inaczej, to co im przeszkadzać. Łachy zdzierające się po pierwszym, drugim praniu, wyglądające jak zdarte z włóczęgi po paru razach.
                                                    Społeczeństwo łachudrzeje.
                                                    Jest popyt-jest podaż.
                                                    Gdyby nie było popytu i nikt takich łachmanów nie kupowałby, to problem rozwiązałby się sam.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 21:48
                                                    Przeważnie, co tanio, to drogo, bo zaraz trzeba kupić następną rzecz. Dopóki nowe, to jeszcze jeszcze...ale parę prań i kolor, wygląd fatalny. Tu masz rację....warto dołożyć grosza i kupić lepszy ciuch, but...
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 22:10
                                                    Chociaż i tutaj są różnice.
                                                    Dawno temu kupiłem w promocji buty sportowe Adidasa. Produkowane jeszcze u Niemca. Nosiłem je 6 lat. Niemal codziennie.
                                                    Jakiś czas potem kupiłem buty Adidasa.
                                                    Produkowane w Polsce.
                                                    Niestety.
                                                    Smierdziały od środka jak tyfus, mimo że myję nóżki częściej niż dwa razy do roku.
                                                    Ah no i roku nie doczekały.
                                                    Nie wierzę w takie przypadki.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 22:36
                                                    Ten smród jest okropny, też miałam takie buty. Nie wiem od czego to zależy, pewnie od niskiej jakości materiału użytego do produkcji...a cena dość wysoka. Polakomiłam się na fajne z wyglądu buty, niestety...noga w nich dosłownie pływała...but nie oddycha...za 190 zł oczekiwałam czegoś lepszego. Bo zakup w sklepie z markowym obuwiem, a nie na bazarze.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 22:57
                                                    Tak, smród przypominał kocie siki.
                                                    Materiał był zbyt twardy, noga się pociła, taka prawda.
                                                    Ale jak firma chce zarobić więcej niż się da i przenosi produkcję do innych krajów, to należy się spodziewać, iż standard produkcji może się zrypać.
                                                    Ps. Adidasy z Wietnamu też śmierdziały, ale mniej.
                                                    Z Malezji wcale.
                                                    Ale nie ma znaczenia.
                                                    Już nie kupuję Adidasów.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 30.08.23, 23:12
                                                    Podróby markowych całymi stosami leżą na bazarach. Jest tego od groma. Za 5, 7 dych. Nie szkodzi, że Puma, to Puna, a Adidas, to Adiadas...kto by tam z daleka wpatrywał się w literki smile
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 07:29
                                                    ruda.replay napisała:

> Podróby markowych całymi stosami leżą na bazarach. Jest tego od groma. Za 5, 7
                                                    > dych. Nie szkodzi, że Puma, to Puna, a Adidas, to Adiadas...kto by tam z daleka
                                                    > wpatrywał się w literki smile

I to jest zdumiewające, że ludzie tak ochoczo chcą być słupami reklamowymi cudzych firm. I jeszcze za to zapłacić big_grin
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 13:37
                                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> I to jest zdumiewające, że ludzie tak ochoczo chcą być słupami reklamowymi cudz
                                                    > ych firm. I jeszcze za to zapłacić big_grin

Trzeba spojrzeć na to z pozycji zasobności portfela. Mając niewiele do wydania na zakup butów, bo stało się to już koniecznością.... człowiek zastanawia się nad tym? A czasem nie ma wyjścia. Bo za drugie pięć dych z porfela kupi lek, albo coś do jedzenia. Chcieć, a móc.... niekiedy nie da się połączyć...
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 07:25
                                                    leziox napisał:

> Jakiś czas potem kupiłem buty Adidasa.
                                                    > Produkowane w Polsce.
                                                    ? Już dawno robione w Chinach były. W tej samej fabryce co pumy i coś jeszcze - przynajmniej wg książki Naomi Klein: No Logo
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 17:31
                                                    Ale co za różnica, że dawno były robione w Chinach? Nie pisałem o tych z Chin, lecz o tych z Polski.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 07:22
                                                    leziox napisał:

> Mówi się, że biednego człowieka nie stać na kupowanie taniego ubrania. Ale skor
                                                    > o końsumenci widzą to inaczej, to co im przeszkadzać. Łachy zdzierające się po
                                                    > pierwszym, drugim praniu, wyglądające jak zdarte z włóczęgi po paru razach.
                                                    > Społeczeństwo łachudrzeje.
                                                    > Jest popyt-jest podaż.
                                                    > Gdyby nie było popytu i nikt takich łachmanów nie kupowałby, to problem rozwiąz
                                                    > ałby się sam.

Akurat przy ubraniu to nie jest takie proste. Nawet najdroższe warte swojej ceny można zabrudzić, zahaczyć. Więc ja tam na przykład t-shirty to kupuję tanie. Się trochę ponosi, po paru praniach zostaną jako koszulki do spania i tyle.
                                                    No i co piszecie poniżej - markowi producenci też często odwalają popelinę.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 17:35
                                                    Nawet zbroję można rozpieprzyć, jeśli się człowiek bardzo postara. Ale jeżeli spodnie kupione w bardzo tanim sklepie z jeszcze tańszym szajsem po pierwszym wypraniu skracają się od kostek do kolan, no to coś z tym jest nie tak.
                                                    Jest jeszcze wiele firm, sprzedających dobre ciuchy, trzeba tylko zadać sobie nieco trudu, aby poszukać tego czy owego, co będzie służyć latami.
                                                  • ruda.replay Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 18:23
                                                    Są i takie, które po praniu wydłużają się. Niteczka elastyczna, która trzyma ( z założenia) fason, jakoś tak rozpuszcza się w czasie prania i spodenki coraz dłuższe i szersze w pasie. Może to doprowadzić do stresu, bo nie wiadomo, czy człek się kurczy, chudnie wręcz, bo ewidentnie coś się dzieje big_grin
                                                  • camella Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 18:47
                                                    Jak kupuję sprawdzam mętkę z czego zrobione i jak prać. Najczęściej 95%bawełny 5%elastan 30 stopni temperatura prania i nic się nie dzieje.Teraz w te upały wkładałam do pralki na 15 minut i za godzinę można było zdejmować.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 31.08.23, 22:33
                                                    ruda.replay napisała:

> Są i takie, które po praniu wydłużają się. Niteczka elastyczna, która trzyma (
                                                    > z założenia) fason, jakoś tak rozpuszcza się w czasie prania i spodenki coraz d
                                                    > łuższe i szersze w pasie. Może to doprowadzić do stresu, bo nie wiadomo, czy cz
                                                    > łek się kurczy, chudnie wręcz, bo ewidentnie coś się dzieje big_grin

Można sprawdzić na wadze, chociaż wiem, że każda waga to wróg kobiety nr.1. Najczęściej jest zepsuta, bo pokazuje fałszywe wyniki.
                                                    big_grin
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 01.09.23, 09:31
                                                    leziox napisał:

> Nawet zbroję można rozpieprzyć, jeśli się człowiek bardzo postara.

Oczywiście. Za to koszulka za stówę upaprana keczupem czy musztardą po praniu też fajnie wyglądać nie będzie.

> Ale jeżeli spodnie kupione w bardzo tanim sklepie z jeszcze tańszym szajsem po pierwszym wy
                                                    > praniu skracają się od kostek do kolan, no to coś z tym jest nie tak.

No ba, dlatego ja często biorę jeansy z lepszego sklepu, bez tych lajkrów czy innych pomysłów - to się potem wycierają latami.

> Jest jeszcze wiele firm, sprzedających dobre ciuchy, trzeba tylko zadać sobie n
                                                    > ieco trudu, aby poszukać tego czy owego, co będzie służyć latami.

Oczywiście, ja akurat pisałem o koszulkach czy tam gatkach - co się naturalnie zużywają. Wiadomo, że koszuli do garnituru od "chińczyka" nie kupię.
                                                  • leziox Re: Wątek do nabijania 01.09.23, 09:41
                                                    No jasne, kiedy się żre coś z keczupem, to trzeba nakładać tę koszulkę za pięć zeta.
                                                    O ile się zdąży.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wątek do nabijania 01.09.23, 09:50
                                                    Zaz za 5 - 20 też może być smile
                                                    A nie czekaj, przejdziesz tacy nie wyjdą na miasto z niemarkową koszulką big_grin

• ruda.replay Re: Wątek do nabijania 01.09.23, 10:08
                                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Wiadomo, że koszuli do garnituru od "chińczyka" nie kupię.

a dloceg