enigma75 08.06.06, 18:59 Tak naprawdę kupujący płaci dwie prowizje, czyli 3,2% wartości mieszkania x 2. Nie każdy kupujący o tym wie, bo sprzedający dolicza swoją prowizję do wartości mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sensi_1 Re: Agencje nieruchomości 08.06.06, 21:13 Dlaczego przeinaczasz fakty? Owszem zdarza się, że sprzedąjacy nie chce zapłacic prowizji i wtedy agencje faktycznie podnoszą cenę,o wartośc prowizji,ale to nie jest reguła.Ja zazwyczaj informuję sprzedającego czy zdaje sobie sprwaę z prowizji, którą płaci agencji i ludzie zgadzają się na prowizję, a wtedy cena sprzedawanego mieszkania nie uega podwyższeniu.Poza tym prowizja nie wynosi 3,2% tylko waha się między 2,5 a 3%-w 90% przypadków zawsze schodzimy do 2,5%, a czasem nawet jeszcze bardziej.Wczoraj zeszłam klientce na 2,3%. Odpowiedz Link Zgłoś
jszafranski Re: Agencje nieruchomości 08.06.06, 22:22 albo bez prowizji dla agencji a polowa stawki do kieszeni. Takie przypadki tez znamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
daga022 Re: Agencje nieruchomości 08.06.06, 22:54 A ja znam agencję, która pobiera prowizję tylko od kupującego do ceny mieszkania sprzedawanego nie dolicza sobie prowizji. A i ja jestem ich klientem Odpowiedz Link Zgłoś
piotru2 Re: Agencje nieruchomości 08.06.06, 23:33 jasne, tak Ci sie tylko wydaje pewnie :) A jesli chodzi o doliczanie prowizji sprzedajacego do ceny mieszkania, to raczej jednak jest to regułą...niestety pozdr p Odpowiedz Link Zgłoś