Dodaj do ulubionych

Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS nadciąg

15.03.06, 07:56
Jako, że jestem związany z rynkami finansowymi, zaczyna się niezły burdel.
Kursy walut skaczą, wciaż niepokoje inwestorów, ludzie sa zdezorientowani,
nie mogą planować, inwestować, boją sie kupować mieszkań w obcej walucie bo
spread jest wysoki itd. Jedna wielka niewiadoma. Jak pobraliście kkredyty w
CHF wcale wam nie zazdroszczę, teraz to już tylko jasnowidz mógłby
przewidzieć co i jak. A te pseudo fachowe wypowiedzi PiS o kapitale rodzimym
to już żenada. Ludzie Nie ma czegoś takiego jak obcy kapitał. Pieniadz jest
pieniądz. Wszędzie i wszystko mozna za niego nabyć, ptrzepłacić, podpłacić i
odpłacić. Jak tak dalej pójdzie Polska stanie się drugą Białorusią. A Rosji
w to graj. Stad te sympatie. Będziemy mogli Unię w d... pocałować z naszym
antysemityzmem, nietolerancją, uprzedzeniami, głupotą polityczną, dumą - boso
ale w ostrogach. Kase marnują na autostrady, obsadzają stołki swoimimi
kolesiami a naród żyje w niepewnosci z dnia na dzień. NIe ma stabilizacji. A
największa kompromitacja PiSu gdzie się kiedyś zarzekali, ze Leper nigdy itd.
a teraz. Ludzie czy wyy nie widzicie co sie dzieje??? Jak tak dalej pójdzie
to się przekonacie - wrócicie do tego posta i przyznaciemi racje. Juz wam
radzę chowajcie pieniądze gdzie się da. NIe afiszujcie się, ze macie. Bo tu w
Polsce jak kttoś tylko będzie chciał mieć trochę lepiej to go udupią i
zwyczajnie okradna. W polsce wszyscy muszą zyc na równi. A każdy bogatszy
jest zdrajcą narodu. Absurd - jednak dożylem tych czasów - God Save the King
Obserwuj wątek
    • rembert Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 08:23
      Z przykrością stwierdzam, że muszę się z Tobą w 100% zgodzić.
      Mam kredyt we frankach i rodzinę na utrzymaniu. Zaczynam się martwić, jak
      dalece nasi repreznetanci są wstanie się posunąć, w popubliźmie i głupocie, aby
      zrujnować gospodarkę i państwo. Dziś nie ma świętych rzeczy, dziś liczą się
      tylko ambicje partyjne. I nie wiem doprawdy, co ja przeciętny obywatel mogę z
      tym zrobić.
    • tijufit Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 08:38
      > Jako, że jestem związany z rynkami finansowymi, zaczyna się niezły burdel.

Jakoś nie bardzo Ci wierzę, jakie "portwele" są na tych Twoich rynkach?
      • gooroo2 Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 09:38
        tijufit napisał:

> Jakoś nie bardzo Ci wierzę, jakie "portwele" są na tych Twoich rynkach?

Nie znam czegoś takiego jak "swój rynek", jak chcesz dowiedzieć sie ogólnie
        jakie różne sa definicje ekonomiczne "portfela" i czego dotyczą bądź mogą
        diotyczyć, jakie są rodzaje, odmiany, co znaczą w swiecie finansistów - to
        sobie poszukaj w Googlach. Ja piszę o portwelu w potocznym rozumieniu - tego co
        noszę w kieszeni. Jak nie rozumiesz metafor to zapisz się na jakiś kurs, a jak
        masz potrzebę egzaminowania zrób sobie studium ZZL napisz do HRK i zatrudnij
        sie jako research. A to czy mi wierzysz, czy nie to już nie mój problem.

P. S.

NIe pokusiłeś sie jeszce o dygresję w prost dotyczącą mojego poziomu ortografii
        w słowie "portwel". Z tego tez sie nie zamierzam tłumaczyc, bo i takbyś nie
        zrozumiał.
        • tijufit Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 10:07
          > Nie znam czegoś takiego jak "swój rynek", jak chcesz dowiedzieć sie ogólnie

Chciałem się tylko upewnić, bo przypuszczałem, że chodzi o jakiś Twój własny
          rynek...

> noszę w kieszeni. Jak nie rozumiesz metafor

Akurat tej nie zrozumiałem, przykro mi...

>to zapisz się na jakiś kurs, a jak

Dzięki za radę, zapiszę się na kilka kursów, trzeba się doskonalić i uciekać z
          tego kraju, bo czasy nieciekawe, jak sam napisałeś w tym wątku
          "Jak tak dalej pójdzie Polska stanie się drugą Białorusią. A Rosji
          w to graj. Stad te sympatie. Będziemy mogli Unię w d... pocałować z naszym
          antysemityzmem, nietolerancją, uprzedzeniami, głupotą polityczną, dumą - boso
          ale w ostrogach. Kase marnują na autostrady,"

> sie jako research. A to czy mi wierzysz, czy nie to już nie mój problem.

A czy ja napisałem, że jest to problem, że Ci nie wierzę? Nie wierzę Ci i już,
          wyraziłem swoje zdanie z którym się zgadzam :)

> NIe pokusiłeś sie jeszce o dygresję w prost dotyczącą mojego poziomu
          >ortografii

No fakt, w tym to Ty nie jesteś orzeł :)

P.S.
          Co bierzesz tak wszystko na poważnie? Wyluzuj trochę, sąsiedzie :)
          • gooroo2 Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 10:35
            Nie biorę ale wcześniej juz wspominałem ze spory czas siedziałem za granicą i z
            j. polskim miałem tyle wspólnego co z mercedesami - czyli nic. A biorę na
            poważnie, bo ta sytuacja mnie zaczyna przerażać muszę przenieść lub pozbyć się
            swoich lokat, funduszy, polis, akcji. Bo nie stać mnie na inwestowanie w takim
            państwie, z którego zaczyna sie panicznie bać świat biznesu. Mnie zaczyna to
            przerażać i to w kraju kiedy pomału zaczeliśmy notować wzrost gospodarczy,
            więcej zarabiać mimo, że w Stanach zarabiają 4 krotnie wiecej na pensji
            przeciętnej. Zreszta na razie przemilcze, ale jak dalej tak pójdzie to proszę
            Państwa to ten watek powróci na tym forum. Kraj w którym rząd ma nadzór nad
            pieniędzmi obywateli to kraj socjalistyczny.
            • tijufit Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 10:40
              > poważnie, bo ta sytuacja mnie zaczyna przerażać muszę przenieść lub pozbyć
              się
              > swoich lokat, funduszy, polis, akcji. Bo nie stać mnie na inwestowanie w
              takim
              > państwie, z którego zaczyna sie panicznie bać świat biznesu. Mnie zaczyna to
              > przerażać i to w kraju kiedy pomału zaczeliśmy notować wzrost gospodarczy,

No to przeczytaj to:
              wiadomosci.onet.pl/1278453,12,item.html
              Fragment z artykułu:
              "
              Nacjonalistyczna retoryka, protekcjonizm gospodarczy, napięte stosunki z
              partnerami z UE i zaciekła walka z bankiem centralnym: sprawdzają się niektóre
              z najgorszych obaw co do kierunku, w jakim pójdzie "konserwatywny rząd" PiS -
              pisze "Financial Times".
              "Bitwa między rządzącą w Polsce nacjonalistyczną partią Prawo i Sprawiedliwość
              a prezesem banku centralnego Leszkiem Balcerowiczem to najnowsze wydarzenie,
              które jest powodem niepokojów w Unii Europejskiej" - uważa dziennik.

Zdaniem "FT", zwycięstwo w zeszłorocznych wyborach PiS i prezydenta Lecha
              Kaczyńskiego wywołało w Europie "konsternację", bowiem w kampanii pojawiły się
              tony "populistyczne i eurosceptyczne". Dziennik pisze o "mieszanych sygnałach"
              rządu Kazimierza Marcinkiewicza. Przypomina sukces podczas negocjacji
              budżetowych na szczycie UE w grudniu, poprawę stosunków z Francją i
              kontynuowanie wzrostu gospodarczego.
              "
            • tijufit Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 10:59
              > Nie biorę ale wcześniej juz wspominałem ze spory czas siedziałem za granicą i

To po co tu wracałeś?
              Kilka lat temu mój znajomy z pracy po każdej pensji szedł do kantoru i za
              połowę wypłaty kupował dolary, euro (np. po 4,60zł), franki szwajcarskie i
              trzymał to wszystko w skarpecie, nie inwestował w fundusze, obligacje, lokaty.
              Śmiać mi się z niego chciało, ale on tłumaczył to tak: "Jak za kilka lat Lepper
              dojdzie do władzy i euro będzie po 10zł to coś mi z tego zostanie, nie stracę
              wszystkiego". Chyba zaczynam go rozumieć...
    • gooroo2 Długo nie trzeba było czekać - tak wam dopomóż PIS 15.03.06, 09:56
      Marek Jurek uważa, że duże pieniądze, czyli banki muszą być pod kontrolą
      władzy. Marszałek Sejmu powiedział w Sygnałach Dnia, że w związku z tym
      konieczna jest komisja śledcza do zbadania sektora bankowego. PiS uważa, że
      jako władza może kontrolować wszystko, nie uznaje kmpetencji u konstytucyjnych
      uprawnień niezależnych instytucji i podmiotów ! Teraz poczekajcie aż EUR i inne
      podskoczą jak te krakowianki w górę - nie chcieliście zgodzić się na kredyt w
      zlotówlach, nie stać was było? To i tak przewalutujecie - tak wam dopomóż PiS.
      A my ze znajomymi mamy nową zabawe obstawiamy ile będzie pod koniec rządów PiS
      wynosił kurs EUR :))
    • zigomar Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 15.03.06, 10:03
      To już było tak samo mówili towarzysze Gomułka i Bierut. Swoją drogą co do
      kredytów skoro Pan Marcinkiewicz i spółka powiększa dług publiczny emitując
      obligacje na 6 % zwrotu to po co bank ma ryzykować i pożyczać ją indywidualnym
      poniżej tej stopy ? SocjalKomuna chce położyć łapsko na naszych pieniądzach bo
      oni lepiej więdzą na co je wydać.
      • sanoss Re: Chowajcie portwele, spłacajcie kredyty PiS na 25.03.06, 11:28
        Brawo gooroo2 w zupełności się z tobą zgadzam. Jestem czałowiekiem, co dosyć często odwiedza Wiejską - o tym się właśnie mówi po cichu w kuluarach.
        Ja też właśnie wycofuję swoje zaplanowane inwestycje.
        Good bye!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka