Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 15:39
      USA i Ukraina podpisały w czwartek online list intencyjny w sprawie zawarcia umowy o eksploatacji przez USA ukraińskich złóż minerałów - poinformowała ukraińska pierwsza wicepremier i minister gospodarki Julia Svyrydenko
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 19:34
      Stany Zjednoczone przedstawiły sojusznikom propozycje mające na celu umożliwienie zawarcia porozumienia pokojowego między Rosją a Ukrainą - twierdzi Bloomberg. Wśród propozycji jest m.in. zarys warunków zakończenia walk i złagodzenie sankcji na Moskwę. Według źródeł ukraińskie terytoria okupowane obecnie przez Rosję pozostałyby pod kontrolą Moskwy.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 19:41
      Według cytowanych przez agencję europejskich urzędników amerykański plan w praktyce zamroziłby wojnę i pozostawił okupowane terytoria pod rosyjską kontrolą, choć nie wymagałby uznania rosyjskich zdobyczy. Wykluczone zostałoby również członkostwo Ukrainy w NATO, a sankcje zostałyby złagodzone, gdyby zawieszenie broni okazało się trwałe.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 21:25
      USA zrezygnują z prób rozwiązania wojny na Ukrainie, jeśli Rosja lub Ukraina będą zbyt utrudniać zakończenie konfliktu - powiedział Donald Trump, potwierdzając zapowiedź Marco Rubio. Wcześniej sekretarz stanu wspomniał o takim scenariuszu, dodając, że USA mają też inne priorytety na świecie
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 21:57
      USA i Ukraina podpisały memorandum, które ma być pierwszym krokiem do zawarcia tzw. umowy surowcowej. Według Donalda Trumpa ma ona zostać podpisana w następnym tygodniu. Zdaniem ekspertów, okoliczności porozumienia trzeba rozpatrywać w kontekście słów sekretarza stanu USA Marco Rubio, które mogą skutkować, tym, że do umowy w ogóle nie dojdzie.

- Stany Zjednoczone w ciągu kilku dni zrezygnują z prób doprowadzenia do pokoju między Rosją i Ukrainą, jeśli nie będzie sygnałów, że porozumienie w tej sprawie jest do osiągnięcia - oświadczył w piątek w Paryżu sekretarz stanu USA Marco Rubio.
      Kilkanaście godzin wcześniej USA i Ukraina podpisały w czwartek online list intencyjny w sprawie zawarcia umowy o eksploatacji przez USA ukraińskich złóż minerałów. Jak poinformowała ukraińska pierwsza wicepremier i minister gospodarki Julia Svyrydenko, memorandum otwiera drogę do Porozumienia o Partnerstwie Gospodarczym i ustanowienia Funduszu Inwestycyjnego na rzecz Odbudowy Ukrainy. Szczegóły memorandum nie zostały jeszcze ujawnione, ponieważ trwają prace nad ostatecznym tekstem porozumienia.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.04.25, 22:15
      Czy Rosja i Ukraina zaakceptują propozycję Trumpa?
      Podczas spotkania z dziennikarzami w Paryżu Marco Rubio nie ujawnił szczegółów propozycji, ale uznał za pozytywny znak, że żadna ze stron nie odrzuciła jej od razu. Według doniesień Bloomberga propozycja zakłada zawieszenie broni i zniesienie części sankcji na Rosję, co miałoby nastąpić jeszcze przed końcowym porozumieniem pokojowym.
      Rubio wyraził nadzieję, że propozycja doprowadzi do trwałego pokoju na Ukrainie. Jednakże, jeśli nie zostanie zaakceptowana, USA mogą wycofać się z dalszych rozmów
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 00:27
      Sekretarz stanu USA Marco Rubio powiedział w rozmowie z sekretarzem generalnym NATO Markiem Rutte, że jeśli wkrótce "nie wyłoni się jasna ścieżka do pokoju", Stany Zjednoczone wycofają się z roli mediatora między Ukrainą a Rosją — podał Departament Stanu
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 02:51
      błędy
      Trump wykorzystuję Ukrainę, aby pokazać Rosjanom, że mogą razem robić wspaniałe rzeczy w innych częściach świata – mówi słynny politolog Ivan Krastev.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 15:21
      Stany Zjednoczone są gotowe uznać rosyjską kontrolę nad ukraińskim regionem Krymu w ramach szerszego porozumienia pokojowego między Moskwą a Kijowem - donosi Bloomberg, powołując się na osoby zaznajomione ze sprawą.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 15:46
      Departament Obrony USA ogłosił w piątek wycofanie z Syrii około 1000 żołnierzy spośród około 2000 obecnie rozmieszczonych w tym kraju w celu walki z terrorystycznym Państwem Islamskim (IS). Rzecznik Pentagonu Sean Parnell poinformował w oświadczeniu, że po tej decyzji "w nadchodzących miesiącach" obecność wojskowa USA w Syrii "zmniejszy się do mniej niż 1000 żołnierzy". Dziennik "The New York Times" podał w czwartek, powołując się na źródła w amerykańskim rządzie, że armia USA zamknie trzy z ośmiu niewielkich baz wojskowych utrzymywanych w Syrii
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 15:53
      Szef personelu szefa Pentagonu Pete'a Hegsetha został zwolniony - podaje Politico. To kolejna zmiana w otoczeniu sekretarza obrony po wycieku tajnych informacji.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.04.25, 20:50
      usisz wiedzieć?
      Druga runda rozmów odbyła się w Rzymie, gdzie uczestniczył m.in. szef irańskiej dyplomacji Abbas Aragczi. Kolejne spotkanie zaplanowano na 26 kwietnia w Omanie.
      Rozmowy techniczne odbędą się 23 kwietnia, aby przedyskutować wyniki spotkań ekspertów i ocenić, czy jest blisko porozumienia.
      Negocjacje dotyczą wyłącznie programu atomowego Iranu, a ich celem jest osiągnięcie większego porozumienia w sprawie zasad i celów
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.04.25, 17:27
      Sprawę nagłośniły ukraińskie media w niedzielę 20 kwietnia. Wszystko przez to, że amerykańska stacja telewizyjna Fox News (jawnie sprzyjająca obecnemu prezydentowi oraz Republikanom) uznała Kijów za rosyjskie miasto. Telewizja pokazywała między innymi mszę w Moskwie, w której uczestniczył Władimir Putin. Między innymi, bo transmitowano tam także nabożeństwo w ukraińskiej stolicy. Niestety pod tą drugą relacją znalazł się podpis "Kijów, Rosja". Błąd widniał na ekranie przez około 20 min.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.04.25, 19:56
      Strona amerykańska wyraziła życzenie, aby zawieszenie broni zostało jednak przedłużone. — Widzieliśmy ogłoszenie prezydenta Putina o tymczasowym zawieszeniu broni z powodu Wielkanocy. Nadal jesteśmy zaangażowani w osiągnięcie pełnego i kompleksowego zawieszenia broni. Oceniając powagę sytuacji, chcielibyśmy, aby zawieszenie trwało dłużej niż do niedzieli – przekazał rzecznik Departamentu Stanu w niedzielnym oświadczeniu.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.04.25, 21:41
      …….. Zacznijmy od tego, że otoczenie Trumpa po raz kolejny zmienia swoją pozycję o 180 stopni. W tej sytuacji analizować, co tak naprawdę ma na myśli Witkoff, jest niewdzięczną sprawą.
      Cofnijmy się o kilka tygodni, kiedy udziela pierwszego skandalicznego wywiadu Carlsonowi Tuckerowi, w którym sugeruje, że Ukraina ma oddać Rosji pięć obwodów. Ale potem wycofuje się z tych słów, tłumaczy, że miał na myśli tylko terytoria okupowane. Potem w "The Times" ukazuje się wywiad Keitha Kellogga, specjalnego wysłannika Trumpa, w którym mówi, że Ukraina mogłaby zostać podzielona jak Berlin po II wojnie światowej. Ale już następnego dnia mówi, że jego słowa zostały zniekształcone i miał na myśli podział na strefy odpowiedzialności sojuszników. I wreszcie sam Trump zaczął przyznawać, że to Rosja zaczęła wojn………
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.04.25, 18:03
      - Działania administracji Trumpa możemy zrozumieć, jeśli przepuścimy je przez pryzmat Chin. USA obawiają się, że w ciągu dwóch-trzech lat Pekin może zaatakować Tajwan. Trump chciałby mieć Rosję po swojej stronie, ale Kreml właśnie utwierdził się w tym, że bliżej mu światopoglądowo do Wschodu niż Zachodu
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.04.25, 21:36
      Prezydent USA Donald Trump nakazał opuszczenie flag państwowych do połowy masztu, by uhonorować zmarłego papieża Franciszka. Dodał, że papież był "dobrym człowiekiem, który ciężko pracował" i powiedział, że zgadza się z przesłaniem Franciszka dotyczącym migrantów.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.04.25, 02:17

Donald Trump nie weźmie udziału w paradzie zwycięstwa 9 maja w Moskwie - przekazał Dmitrij Pieskow, rzecznik prezydenta Rosji
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.04.25, 02:21
      Trump w końcu będzie musiał zdecydować, kogo obwinić za to niepowodzenie: Rosję czy Ukrainę i UE. W tej chwili dogadanie się z Putinem wydaje się bardziej prawdopodobne. Obaj mają w tym swój interes.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.04.25, 16:02
      Niektórzy politycy z Izby Lordów domagają się uniemożliwienia prezydentowi USA Donaldowi Trumpowi wystąpienia w Pałacu Westminsterskim - informuje brytyjska prasa. Jeden z posłów Partii Pracy powiedział, że "parlament nie ma się czego uczyć od notorycznego kłamcy, oszusta, kobieciarza i bankruta".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.04.25, 17:56
      Biały Dom rozpoczął poszukiwania kandydata na stanowisko sekretarza obrony USA — podał portal NPR. Obecny szef Pentagonu znalazł się w ogniu krytyki po tym, jak media ustaliły, że udostępnił niejawne informacje na czacie grupowym. To kolejna afera wokół Pete'a Hegsetha w ciągu ostatnich miesięcy. Mimo to Biały Dom zapewnia, że urzędnik ma poparcie Donalda Trumpa.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.04.25, 23:52
      Al Gore, były wiceprezydent USA, porównał gabinet Donalda Trumpa do nazistowskich Niemiec. Wydał przy okazji surowe ostrzeżenie dotyczące bezwzględnego i cynicznego wykorzystywania władzy, którą mu daje urzędowanie w Białym Domu.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.04.25, 01:42
      Mandat administracji Trumpa „America First” spowoduje redukcję personelu Departamentu Stanu o 15%. Biuro Globalnych Problemów Kobiet jest jednym z tych, które mają zostać zredukowane
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.04.25, 03:46
      Donald Trump po raz kolejny zagroził usunięciem Jerome'a Powella ze stanowiska szefa amerykańskiej Rezerwy Federalnej. - Nawet gdyby sąd najwyższy podważył taki ruch, to i tak przysłowiowe mleko by się już rozlało. Prowadziłoby to do postępującej erozji zaufania wobec amerykańskich aktywów - mówi nam Marek Rogalski z Domu Maklerskiego Banku Ochrony Środowiska
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.04.25, 15:44
      Donald Trump zapowiedział, że w ciągu trzech dni ujawni szczegóły swojej propozycji planu pokojowego dla Ukrainy. "Mieliśmy bardzo dobre rozmowy o Ukrainie i Rosji... Zobaczymy, jak to się rozwinie" - zadeklarował prezydent. Z nieoficjalnych informacji wynika, że wraca pomysł, aby przestrzegania zawieszenia broni nadzorował międzynarodowy kontyngent wojskowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka