Forum   hashimoto

hashimoto

(286 wyników)
  • Odkąd pamiętam jelito mi dokuczało czasem coś burczało i miałam wzdęcia ale nic poza tym, a od jakiegoś czasu wzdęcia są częste, czasem są lekkie bóle brzucha po lewej stronie podbrzusza, burczenie, uczucie ciepła w brzuchu, no i różnie chodzę do toalety czasem są zaparcia a czasem występuje skurczowy ból brzucha i biegnę raz do toalety oprócz tego mam wtedy przelewania w brzuchu ale najbardziej dokucza to uczucie wzdęcia :( często się czuje osłabiona i zmęczona tym nawet tak depresyjnie :( w...
  • Witam . Sama już nie wiem czy wierzyć lekarzowi że mam chorobę autoimunologiczną tarczycy , do tej pory myślałam że wystarczy mi jedna , mam RZS i miałam nadzieję już nic innego mnie nie dopadnie . O to moje wyniki : USG oba płaty o podobnej nieco podwyższonej jednorodnej echogeniczności , zmniejszone. cieśń 2mm. W płacie lewym przytchawiczo w polu L3 drobne 4mm o nieco nierównych brzegach hypoechogeniczne ognisko i bez przepływów. Wyniki krwi: anty-TPO 10,41 norma0,00-34,00 , anty-TG 10,00...
  • Dzień dobry, dobry wieczór :-) Myliłam się, Wy miałyście rację. Przepraszam za moje "nerwy". Zwaliło się na mnie wszystko.. bywa. jeszcze raz - SORRY ! Zaczynam od nowa. Ja jestem przekonana, że to co mam, to hashimoto ale żadnemu lekarzowi nie chce przejśc przez gardło. Dlaczego? czemu ani słowa o ferrytynie, D3, B12, żelazie, magnezie, selenie? Biorę selen. Myślałam o TFX - takim preparacie, wyciagu z grasicy, który wspomaga pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi. Nie wiem o...
  • hashimoto?

    (47)
    Witam kiedys podejrzewano u mnie hashimoto mam wiele objawow lecz wyniki sa takie tsh bylo w normie ,atg 22,6 norma 0-115 atpo13,8 norma 0-34 prosze o interpretacje ?
  • Witam! USG wykazało niejednorodny miąższ tarczycy oraz 2 cm guza na lewym płacie. Wkrótce biopsja. Wyniki A TPO wysokie. Tyje na potege, żle się czuję, jestem non stop śpiąća... Czy to może hashimoto? Wyniki badań: TSH 2,46 norma (0.27 - 4,2) FT4 83.12% -wynik 1.57, norma (0.93 - 1.7) FT3 22.92% -wynik 2.55, norma (2 - 4.4) A TPO 505 A TG 58,4 LH 3,14 FSH 6,17 Estradiol 23,68 Prolaktyna 5,27 w 4-5 dniu cyklu
  • Witam serdecznie! Jestm tu pierwszy raz bo juz nir wiem gdzie szukać pomocy . Moja historia z choroba zaczela sie ok pol roku (od 3 miesiecy jest tragicznie).po krotce moje zycie wyglada tak ze od roku mam Meza pracujecego za granica i 4 letniego synka, niedawno bralismy slub i przeprowadzam sie za miesiac do niego za granice.pisze o tym tylko dlatego iz wielu lekarzy, znajomych zwala moje fatalne samopoczucie na to że tyle dzieje sir w moim zyciu (nerwy itp!). BYLAM okszem zdrowia, pełną ...
  • Witam! Pod koniec marca tego roku zdiagnozowano u mnie hashimoto. Czułam sie fatalnie i sama zrobiłam badania pod kontem tarczycy. Wyniki były bardzo złe i od razu diagnoza. Miałam robione USG tarczycy, była powiększona ale obraz typowy dla hashimoto. Endokrynolog przepisał mi eutyrox 100. Po dwóch miesiącach znowu badania i wyniki prawie w normie. Czułam się już dobrze. Lekarz zwiększył dawkę leku i zapisał eutyrox 112. Wydawało mi się, że skoro dawka jest większa to powinnam się czuć już c...
  • Witajcie Kilka dni temu dowiedziałam się ze mam chorobę tashimoto i zaczelo się drazenie tematu. Jestem od piętnastu lat wegetarianka i nie wybrazam sobie wrócić do mięsa, chyba że będzie to absolutna konieczność. Naczytalam się troche i można sootkac opinie ze mięso jest przt tej chorobie jednak bardzo wazne, a wegetarianinem mają słabsze wyniki leczenia. Orientujecie się jak z tym naprawdę jest? Moze są tu jacyc wegetarianie i podziela się swoja opinią?
  • Witam, jestem tu nowa i bardzo proszę o interpretację moich wyników: TSH 1,094 (0,35-4,94) FT3 2,61 (1,71-3,7) FT4 0,95 (0,71-1,48) witB12 397 (187-883) ferrytyna 20,5 ( 4,6-204) anty TPO 69,3 (0-12) antyTG 8,87 (max.4,1) morfologia z rozmazem- wszystko w normie oprócz MPV 12,6 (6,5-11) USG tarczycy w skrócie: echogeniczność prawidłowa. Guzek w prawym płacie ( biopsja ok) Objawy: zmęczenie, senność, osłabienie, wiecznie zimno, zaparcia, wypadanie włosów, problemy z koncentracją, bó...
  • 3 lata temu miałam objawy nadczynności:kołatania serca, wybuchy gorąca, bezsenność, biegunki 3 razy dziennie, pocenie się, wzmożone pragnienie, w miesiąc schudłam 6 kg nie odchudzając się. Objawy ustąpiły i po paru miesiącach miałam robione badanie tsh-przy dolnej granicy normy. Potem pojawiły się objawy niedoczynności, które cały czas się nasilały: wolna przemiana materii, ciągłe zimno, straszne wypadanie włosów)nie pomagają żadne preparaty i tabletki), straszna senność, zaniki pamięci, cora...
  • Witam,mam pytanie do kobiet czy cierpicie z większą częstotliwością na infekcje grzybicze pochwy odkąd chorujecie na hashimoto ? Bo ja właśnie od pół roku,czyli wtedy jak coś zaczęło sie dziać ,teraz męczę się prawie non stop z takimi infekcjami,próbowałam już wszystkiego .Dmucham na zimne,ciągła ścisła profilaktyka,pilnowanie się na każdym kroku,bardzo mecząca sprawa i niszczy komfort mojego życia.Teraz za zaleceniem ginekologa biorę raz w tygodniu 200mg Fluconazolu,a na własną rękę stosuje ...
  • Witam, proszę o wskazówki postępowania - przypadkowo na USG wyszło mi, że moja tarczyca jest pokryta licznymi torbielkami a w badaniu dopplerowskim wyszło wzmożone unaczynienie gruczołu. Lekarz robiący USG napisał w rozpoznaniu Hashimoto. Poszłam za ciosem i zrobiłam badania TSH, FT3, FT4 i anty TPO. TSH wyszło 1,51 FT3 I FT4 również w normie. Tylko przeciwciała anty TPO wyszły zawyżone (3x ponad normę). Czy w przypadku hormonów tarczycy w normie można mówić o hashimoto??? I czy mogę odczuwa...
  • witam jestem tu nowa - wiem ,że na pewno mam hashimoto wyniki: TSH:19,600 FT3: 2,80 FT4: 0,92 ANTY-TPO:365,9 byłam u endokrynologa przepisał mi Eythyrox N50 i pod koniec lutego mam zrobić badania kontrolne samego TSH. Samopoczucie fatalne, wypadają mi włosy, okres nieregularny, potworne bóle mięśni i skurcze, nie panuje nad nerwami(współczuje moim bliskim) - ogólnie rozpacz . Lekarz wspominał tylko ,że narazie zaleca tabletki "50" bo trochę za mało ważę( 56kg- od czerwca schudłam pona...
  • Witam serdecznie, Własnie zdiagnozowano mi Hashimoto. Moja historia: W styczniu 2011 przypadkowy lekarz zasugerował na podstawie wyglądu mojej szyji (wyłącznie), abym zbadała tarczycę. Wynik TSH 3 generacja: 11,280 (norma: 0,270-4,700). W maju dostałam się do endo. Zlecił USG tarczycy oraz dodatkowe badania. Wynik USG: tarczyca o niejodnorodnej echogenicznosci, w obu płatach różnokształtne obszary hypoechogeniczne, obraz odpowiada zmianom w przebiegu AZT, patologicznych węzłów nie uwidoc...
  • Witam, 4 lata temu stwierdzono u mnie chorobę hashimoto od tego czasu biorę tabletki eutyrox 50, mój problem, to brak zapotrzebowania na sex :) zastanawiam się, czy może to mieć to jakiś związek z tą chorobą ... ??? pzdr Małgosia
  • czy ktoras z was miala taka sytuacje tj. najpierw niedoczynnnosc bez przeciwcial i obrazu usg a po kilku mies lub latach przeciwciala lub obraz usg swiadczacy o hashimoto ? drugie pytanie brzmi czy, ktoras z was ma hashimoto jednak usg przedstawia jak najbardziej normalny obraz a jedynym objawem jest mala tarczyca ?
  • Czy ktoś z Ciechanowa ma hashimoto ??
  • Witam wszystkich Jestem tu po raz pierwszy - bo wlasnie dziś dowiedzialam się ,że mam Hashimoto. Tydzień temu bylam u endo ,Mój TSH wynosil 5.85 ,a dzis odebralam wynik ATPO -1435!!! Jestem przerażona. Przez ostatni rok przytylam 25kg . Endo ustalil mi dawkę eurythroxu na 75 i kazal za 2 miesiące powtórzyć TSH. Gdy zapytalam cz zrobić Ft3,Ft4 powiedzial,że niepotrzeba Tymczasem czytając fora poświęcone tej chorobie , dochodzę do wniosku,ze ta dawka to chyba zbyt malo. Proszę poradżcie ...
  • Bardzo prosze o interpretacje moich wyników, juz sama nie wiem co o tym myśleć.Moja historia z tarczyca jest dosc dluga.W skrócie... miałam prawie wszystkie podrecznikowe objawy niedoczynnosci badanie 7.01 TSH 6.16 przy normie 0,25-5,00 dodatkowo usg wykazalo kilka małych guzków,ale wielkość tarczycy jest prawidłowa Od razu po wynikach zgłosiłam się do endo , ktora podejrzewa hashimoto zapisała euthyrox 25 poł tabletki przez pierwsze dwa tygodnie pozniej cała i skierowała mnie na dodat...
  • Przeciwciała podwyższone TPO 131 (norma do 34) Tg 131 (norma 115) Wszystko sugeruje na idącą niedoczynność i haszi tak twierdzi lekarz, myślałam, że usg potwierdzi jego diagnozę, ale nie... Tsh bez leków 2,5 powoli idące w górę, kilka miesięcy wcześniej 1,5 Bardzo dobry radiolog wykonujący usg, stwierdził, że nie widzi żadnego zapalenia , ani zmian typowych dla haszi, wielkość tarczycy też dobra. Czy w tej sytuacji można mówić o hashimoto ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się