Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc a potem hashimoto

27.03.11, 21:33
czy ktoras z was miala taka sytuacje tj. najpierw niedoczynnnosc bez przeciwcial i obrazu usg a po kilku mies lub latach przeciwciala lub obraz usg swiadczacy o hashimoto ?
drugie pytanie brzmi czy, ktoras z was ma hashimoto jednak usg przedstawia jak najbardziej normalny obraz a jedynym objawem jest mala tarczyca ?
Obserwuj wątek
    • aniuanna Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 27.03.11, 22:54
      > drugie pytanie brzmi czy, ktoras z was ma hashimoto jednak usg przedstawia jak
      > najbardziej normalny obraz a jedynym objawem jest mala tarczyca ?

Ja tak mam. Tarczyca b.malutka, pozatym bez zadnych zmian chorobowych. Powstaje pytanie na ile lekarz wykonujący usg się zaangażował w badanie. Mam dodatkowo wysokie przeciwciała. Pzdr
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 00:45
        a mozesz powiedziec ile ml ma twoja tarczyca? moja przed leczeniem tyroksyna miala 21 ml po 2 latach ma 8,9 ml i sie zastanawiam co jest grane. jak bede miec pieniadze oznacze atpo chociaz dwa lata temu w tym samym czasie co mialam robione usg oznaczalam przeciwciala atpo i atg i ich nie bylo ttj wyniki oznaczone <10
        • aniuanna Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 13:47
          Moja tarczyca (podobnie jak tarczyca mojej mamy) ma V-5,4 ml. obie mamy takie malutkie i jednorodne. Mama nie ma przeciwciał, u mnie a-tpo bardzo wysokie 1084. Usg w obu przypadkach zrobione przed leczeniem. Wydaje mi się , że tarczyca może zmaleć bez względu czy jest leczona czy nie. Tyroksyna w tabletkach uzupełnia niedobory hormonów, ale nie zatrzymuje procesów autoagresji - tak to rozumiem, ale mogę się mylić. Pzdr
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 14:47
            kurcze ale jesli nie mam hashimoto to dlaczego tarczyca maleje ?
            • aniuanna Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 18:40
              Wydaje mi się że skoro maleje i jej wymiar nie jest prawidłowy(jest za mała) to masz hashimoto. Przeciwciał wcale nie musi być by postawić diagnozę - wystarczy za mała tarczyca i bałagan w hormonach. A jaka to różnica hashimoto czy nie? Najważniejsze to ustawić sobie hormony, pilnować zdrówka i dbać o siebie. Pzdr
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 20:21
                na opisie nie ma nic o tym, ze rozmiar nieprawidlowy. lekarz poweidzial, ze wyglada jak tarczyca zdrowego czlowieka. niestety hashimoto to choroba autoimmun. a takie lubia wystepowac parami i generalnie osoby z hashimoto maja gorzej niz te z zwykla niedoczynnoscia
                • aniuanna Re: niedoczynnosc a potem hashimoto 28.03.11, 23:03
                  > na opisie nie ma nic o tym, ze rozmiar nieprawidlowy. lekarz poweidzial, ze wy
                  > glada jak tarczyca zdrowego czlowieka.

w moim opisie też nic nie ma na ten temat, a lekarz wykonujący badanie powiedział że mam prawidłową tarczyce - przy tak małej jej wielkości. I nawet mnie to nie dziwi, przekonałam się, że lekarze od tarczycy mi w żaden sposób nie pomagają.

> generalnie osoby z hashimoto maja gorzej niz
                  > te z zwykla niedoczynnoscia

no to mnie pocieszyłaśsmile
                  Generalnie hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności niestety.

> niestety hashimoto to choroba autoimmun.
                  > a takie lubia wystepowac parami

nie ma co straszyć, te z którymi może wystąpić też można leczyc, a często nawet im zapobiegać, nie muszą też dopaść każdego. Takie mamy czasy - sporo ludzi choruje. Najważniejsze to robić wszystko żeby było lepiej - dbać o siebi. Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka