Dodaj do ulubionych

Turystyczny boom we Wrocławiu :)

IP: 213.199.196.* 30.07.04, 00:46
Miasto turystów

Piątek, 30 lipca 2004r.

Do Wrocławia przyjeżdża coraz więcej zagranicznych gości. Ale nikt nie
potrafi policzyć ilu

Przed wyjazdem do Polski Paola Guastella dostała od swoich rodaków trzy rady:
zabierz ze sobą walizkę książek, bo będziesz się tu nudzić. Strasznie
zmarzniesz. I uważaj na wszystkich Polaków. Nic dziwnego, że trochę sie bała.
Ale wystarczyły dwa dni pobytu we Wrocławiu: nasze miasto i kraj tak ją
oczarowało, że... natychmiast ściągnęła tu swoich rodziców.

Przyjechałam do Polski na staż do jednej z włoskich firm, która ma siedzibę w
Łodzi. I moja koleżanka Iza natychmiast zabrała mnie do Wrocławia. Mówiła, że
jest tu bardzo ładnie. Nie kłamała - opowiada Paola.

Bała się, że nikt nie będzie rozmawiał tu po włosku. Bardzo zdziwiła się i
ucieszyła się gdy poszła zwiedzać Panoramę Racławicką i mogła posłuchać
przewodnika mówiącego w jej ojczystym języku.
- Na każdym kroku spotykamy włoskich turystów. W Łodzi tylu ich nie ma -
opowiadała podczas spaceru po ogrodzie japońskim. Zobaczyła jeszcze Ostrów
Tumski, muzeum narodowe, halę ludową i pergolę i już zaczęła szukać hotelu, w
którym mogliby sie zatrzymać jej mama i tato.

Faktycznie: język włoski, francuski, hiszpański, nie mówiąc już o niemieckim,
czeskim czy angielskim nie dziwi już nikogo na wrocławskiej starówce. Nasze
miasto odwiedzają turyści nie tylko z europy, ale z całego świata.
- Czy podoba nam się Wrocław? Bardzo. Ładniejszy niż Tokio - śmieją się dwie
młode Japonki, zwiedzające ogród botaniczny.

Miasto podoba się też naszym najbliższym sąsiadom. - Jestem tu drugi raz.
Zwiedziłam juz cały Wrocław. Urzeka mnie. jest taki niemiecki - opowiada
Ladislava Moskalowa z Czech, która przyjechała tu na cały miesiąc.

Paweł Romaszkan, dyrektor biura promocji miasta: - Wystarczy przejść się
ulicą Świdnicką żeby stwierdzić, że nasze miasto odwiedza coraz więcej
obcokrajowców. Ale to ilu konkretnie przyjedzie do nas w te wakacje dowiemy
sie dopiero... pod koniec przyszłego roku. I to szacunkowo - tłumaczy.

A wszystko przez to, jak wyjaśnia, że z takim opóźnieniem trafiają dane do
urzędu miejskiego z instytutu turystyki.
- A szkoda, bo gdybyśmy znali je szybciej, szybciej moglibyśmy reagować i
podejmować działania, które pozwoliłyby jeszcze mocniej ich przyciągnąć -
przyznaje dyrektor Romaszkan.

Z danych, które ma wynika, że w 2002 roku Wrocław odwiedziło ok. 1mln 700
tys. turystów. Z tego blisko 400 tys. byli to turyści z zagranicy. W roku
ubiegłym wszystkich turystów było już ok. 2 milinów, a zagranicznych prawie
pół miliona.

Trochę łatwiej policzyć tych obcokrajowców, którzy przyjeżdżają do naszego
miasta i tu nocują. Wszystkie wrocławskie hotele wypełniają specjalne arkusze
w których to odnotowują i przesyłają te dane do urzędu statystycznego.
- Wynika z nich, że jest ich coraz więcej. I jest to na pewno w jakiś sposób
efekt np. naszych starań o EXPO - uważa Paweł Romaszkan. - Ale przecież setki
zagranicznych gości albo nie nocuje w naszym mieście, albo śpi w prywatnych
mieszkaniach, u znajomych i przyjaciół. Tym bardziej, że tych tańszych hoteli
jest w naszym mieście ciągle niezbyt wiele - kończy.

Ilu obcokrajowców nocowało we wrocławskich hotelach:

rok 2003 - 162 804, rok 2002 - 152 596, rok 2001 - 143 708

z tego w okresie wakacyjnym (lipiec- wrzesień)

2001 - 51820, 2002 - 53771, 2003 - 61 010

Krzysztof Kamiński - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Obserwuj wątek
    • Gość: IGLICA Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 30.07.04, 04:56
      Nic dziwnego, bo Wroclaw jest (razem z Krakowem) jedynym miastem polskim
      wlaczonym w trasy po Europie przez wielu organizatorow wycieczek w Stanach i
      Kanadzie. np:
      www.gapadventures.com
      • talkinghead Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) 30.07.04, 09:55
        A Gdansk nie? (choc w sumie Wroclaw i Krakow sa "na tej samej trasie"). Ale
        Gdansk podejrzewam tez sie zwykle lapie.

pzdr
        th.
    • Gość: Rafis Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: 213.199.196.* 30.07.04, 10:41
      Tak czy siak mam nadzieje, że juz niedługo wyprzedzimy Gdansk w liczbie
      turystów jeśli jeszcze tego nie zrobilismy w tym roku(przewaga była niewielka).
      Potem nadejdzie czas na bitwe ostateczną z Krakowem ale to zajmie kilka dobrych
      lat bo samych turystów zagranicznych jest u nich 1,2 mln a u nas 0,5 mln.
      Jednak dynamike mamy wiekszą :)
      • Gość: Preslaw Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 10:46
        Obawiam się niestety, że z Krakowem to tej bitwy nigdy nie wygarmy. W innym
        wątku pisałem, że Kraków marnie wygląda jeśli chodzi o dbałość o swoje zabytki,
        ale biorąc pod uwagę liczbę turystów, których w tym roku widziałem w Krakowie,
        to nie robi to na nich większego wrażenia. Oczywiście, że w przyszłości
        proporcje mogą w jakiś sposób zmieniać się na korzyść Wrocławia, ale turyści
        przyjeżdżają głównie z powodu zabytków i po to by je zwiedzać, a w tym
        względzie sznas z Krakowem nie mamy. O ile mnie pamięć nie myli, to w promieniu
        30 km od centrum Karków ma 11 obiektów kalsy 0, a Wrocław 3. Stare Miasto w
        Krakowie wpisane jest na listę UNESCO razm z Wieliczką i to wystarczy. Byłoby
        wspaniale, gdyby Wrocławiowi udało się wpisać kompleks Hali Ludowej właśnie na
        listę UNESCO. Zwiększyłoby zdecydowanie atrakcyjność turystyczną Wrocławia. A
        tak na marginesie, to ja mam wrażenie, że w tym roku ludzi w czasie wakacji we
        Wrocławiu jest mniej. Złudzenie?
        • Gość: erni Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:53
          Pewno ze z Krakowem nie mamy szans. Dlatego ze za granica ludzie znaja krakow,
          a o Wrocławiu nikt nigdy nie slyszal.
        • talkinghead Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) 05.08.04, 12:31
          No i Wroclaw nie ma w okolicach Oswiecimia. Podejrzewam ze to Oswiecim jest
          jednym z wazniejszych kol napedowych turystyki krakowskiej.

Nie ujmujac samemu miastu Krakow.

pzdr
          th.
      • Gość: erni Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:09
        Kiedys we Wprost czytałem ze we Wrocławiu jest 1 mln turystow. To bylo zdaje
        sie rok tem.
        • Gość: ! Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 11:14
          Presław liczba turystów we Wrocławiu z roku na rok się zwiększa...

A z Krakowem bitwy o turystów rzeczywiście nie wygramy... Ale dobrze bedzie jak
          będziemy nr 2 w Polsce, tuż za Grodem Kraka...
          • Gość: kotbehemot Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:36
            Zdecydowanie mamy szanse na numer dwa. Wroclaw ma bardzo dogodne polozenie, dlatego mysle ze szybko zdystansuje Gdansk, jesli juz go nie przegonilismy. Wlasnie wczoraj odjechali ode mnie znajomi ktorzy swoja "tour" po europie wschodniej ulozyli nastepujaco
            -wroclaw
            -warszawa (podobno na zachodzie mowia ze jest tak brzydka ze trzeba to zobaczyc:))
            -krakow
            -bratyslawa
            -praga (ale nie wiadomo czy nie zrezygnuja ze wzgledu na polozenie pragi)
            -budapest
            -zagrzeb
            -split
            • Gość: Rafis Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: 213.199.196.* 05.08.04, 15:33
              Wrocław moze nie ma tylu zabytków co Kraków ale jest bardziej wielkomiejski( i
              zaznaczam ze to zdanie samych turystów) a to tez moż esie podobac.
              Poza tym Kraków jest cholernie wypromowany. Jednak jesli u nas bedzie
              przybywało po 30% turystów rocznie a u nich po 20%(a tak zdaje sie jest)
              to... :)
              Poza tym lezymy na tym samym szlaku.
              • Gość: kotbehemot Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:13
                Akurat "wielkomiejskoscia" Wroclaw moze zaimponowac tylko przybyszom ze wchodu,
                bo kazde miasto powyzej 100tys zza odry jest bardziej wielkomiejskie;) Co innego
                przedwojenny breslau;)

Mysle, ze jesli zostana w jakis sensowny sposob uporzadkowane nabrzeza i pojawi
                sie w koncu polaczenie ostrow-rynek, bedziemy mogli jakos konkurowac z Krakowem.
                • Gość: Rafis Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: 213.199.196.* 05.08.04, 16:24
                  Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Akurat "wielkomiejskoscia" Wroclaw moze zaimponowac tylko przybyszom ze
                  wchodu,
                  > bo kazde miasto powyzej 100tys zza odry jest bardziej wielkomiejskie;) Co
                  inneg
                  > o
                  > przedwojenny breslau;)

przesadzasz, ze wschodu przyjeżdzaja tylko zespoły piesni i tanca :)
                  Chyba, ż emasz na mysli Japonie.
                  • Gość: Preslaw Re: Turystyczny boom we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.04, 09:05
                    Bez wątpliwości, moim zdaniem Wrocław ma charakter wielkomiejski, choć
                    oczywiście można mówić na rożne sposoby o tym co znaczy "wielkomiejskość"
                    porownując różne miasta. Innna jest przecież wielkomiejskość Berlina, Paryża,
                    Londynu, Nowego Jorku, a inna Wrocławia, czy miast podobnych do niego
                    wielkością i liczbą ludności. Nie zgadzam się natomiast z twierdzeniem, że
                    tylko dla przybyszy ze wschodu Wrocław może mieć wielkomiejski charakter bo to
                    jest obraźliwe. Poza tym dla jakich ludzi przybywających ze wschodu. Może dla
                    mieszkańcw Zamościa, Suwałk i biednych regionów Ukrainy, Rosji, Białorusi, ale
                    już napewno nie dla mieszkjących w Moskwie czy Petersburgu. To są dopiero
                    wielkomiejskie twory. W zeszłym roku spotkałem Belgów i Francuzów, którzy
                    powiedzieli, że nigdy w życiu nie przypuszczali, że w Polsce są takie miasta
                    jak Gdańsk i Wrocław (nie byli w Krakowie) i że są takie miejsca jak wrocławski
                    rynek, których oni u siebie nie mają. Może to i była kurtuazyjna przesada, ale
                    że im się bardzo podobało, to na własne oczy widziałem. Chcę przez to
                    powiedzieć, że to między innymi (a może przde wszystkim) atmosfera rynku we
                    Wrocławiu nadaje naszemu miastu charkater wielkomiejski. Widzą to też ludzie z
                    Europy Zachodniej, tacy przecież wielkomiejscy.
                    Bez wątpliwości Kraków jest miastem o wiele bardziej wypromowanym, ale też do
                    tego miasta przyciąga turystów fakt, że Kraków, ale też i Gdańsk słynie ze
                    sławnych ludzi. We Wrocławiu trochę ich brakuje.
                    • Gość: WuWu Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.04, 10:38
                      Akurat sławnych ludzi nie brakuje - tylko nie są wypromowani w należyty sposób.
                      Wskaż inne miasto w Polsce mogące sie pochwalić 9!!! noblistami, którzy byli
                      związani z uczelnią tego miasta. A G.G. Langhans, św. Edyta Stein, F. Lassalle,
                      J.G. Galle, M. Born, L. Hirszfeld, H. Steinhaus, W. Rutkiewicz, H. Tomaszewski,
                      J. Grotowski, T. Różewicz?
                      • Gość: erni Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:06
                        Parkinson, Alzheimer, Richthoffen i dziesiatki innych
                        • Gość: Preslaw Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:19
                          Ależ oczywiście, że z Wrocławia, a właściwie z Breslau pochodzi wielu wybitnych
                          i sławnych ludzi, ale oni dzisiaj w mieście nie funkcjonują i dzisiaj nikomu
                          nie kojarzą się z polską nazwą miasta. No, rzeczywiście, może jest to kwestia
                          promocji, ale będzie to niezwykle trudne, choć przecież dowodzi
                          wielokulutowości miasta. Może być przez to Wrocław jeszcze bardziej europejski.
                          Ale jakoś wierzyć mi się nie chce, że dzisiejszy Wrocław będzie promował
                          sławnych Niemców. Ale może się mylę. O ile mi jednak wiadomoi to Grotowski,
                          Różewicz, Tomaszewski nie dostali Nobla. Choć są wielcy. A tak mi się teraz
                          przypomniało, że we Wrocławiu funkcjonuje salon prof. Dudka, którego podobno
                          zazdroszczą nam właśnie Krakusy. Kolejna okazaja do promocji, ale to już chyba
                          kwestia zbyt elitarna.
                          • Gość: Rafis Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: 213.199.196.* 12.08.04, 11:29
                            Ci ludzie nie są kojarzeni z Wrocławiem przez to ze za czasów zakłamanej komuny
                            to miasto miało tylko jeden czysto polski rodowód.To, że nie byli Polakami mi
                            nie przeszkadza.Byli wrocławianami tak jak my. Chodzili po tych samych ulicach
                            (prawie), widzieli ten sam Ostrów Tumski i te same wnętrza np Uniwerku. Mamy
                            sie wyrzekac kilkuset lat tradycji i historii naszego miasta tylko dlatego, że
                            wielu sławnych ludzi nie było Polakami?
                            To Kraków sie szczyci swoja polska historia więc my sie szczycmy nasza
                            europejską :)
                            Gdańska ma Celsjusza, Szczecin caryce Katarzyne, Torun Kopernika, my mamy 9
                            noblistów, patronke Europy, twórce najsłynniejszego teatru Europy :), Wande
                            Rutkiewicz itp.Gdyby ktos sie zagłebił to wyszłoby mnóstwo nazwisk. Oczywiscie
                            Polacy z wiadomych wzgledów dokonali więcej w dziedzinie sportu, kultury niz
                            Niemcy(nauka).
                            • Gość: wojtek Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 12.08.04, 16:08
                              > Gdańska ma Celsjusza, Szczecin caryce Katarzyne, Torun Kopernika,

Gdansk ma Fahrenheita !!! nie Celsjusza!
                              Celsius to z Uppsali.
                              • Gość: erni Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:14
                                >Gdansk ma Fahrenheita !!! nie Celsjusza!

Co za różnica :))
                                • Gość: wojtek Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 12.08.04, 17:22
                                  Prosze wpierw wlozyc reke do wody o temperaturze 100 F a potem do wody o
                                  temperaturze 100 C, a obiecuje, ze natychmiast Pan sie zorientuje jaka jest roznica.
                                  • Gość: erni Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:46
                                    :)))
                                • Gość: Rafis Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: 213.199.196.* 12.08.04, 17:23
                                  Gość portalu: erni napisał(a):

> >Gdansk ma Fahrenheita !!! nie Celsjusza!
                                  >
                                  > Co za różnica :))

cholera :)
                          • Gość: WuWu Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.04, 11:36
                            Być może niezbyt zrozumiale skonstruowałem swoją wypowiedź, ale wymieniłem
                            nazwiska osób znanych a nie będących noblistami. Chodziło mi o to, że obok 9
                            noblistów możemy się jeszcze pochwalić światu następującymi mieszkańcami .....
                            Co do promocji wybitnych przedwojennych mieszkańców (Niemców, Żydów), to chyba
                            pierwszy krok już uczyniono - ponoć konsekwentnie mają się pojawiać tablice
                            upamietniające znane osobistości. Pozostają pytania o kolejność ich
                            upamiętniania, w jakich miejscach te tablice zawisną, no i czy będą zauważalne
                            przez przeciętnego turystę?
                            • Gość: Preslaw Re: Turystyczny boom we Wrocławiu - sławni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:19
                              Zostałem chyba źle zrozumiany. W żaden sposób nie przeszkadza mi to, że wybitni
                              ludzie mieszkający we Wrocławiu byli Niemcami, czy mieli inną narodowość.
                              Chciałem tylko powiedzieć, że ciężko nam się będzie z tym identyfikować, bo to
                              jednak inna kultura, co nie znaczy, że nie mamy tego robić. W tym jest zalążek
                              wspaniełego rozwoju i bogacenia się miasta. Dzisiaj w polskiej kulturze
                              funkcjonują znani Karkowianie, a nie dawni Wrocławianie. Wydaje mi się, że
                              właśnie ze względu na pochodzenie z różnych kultur, które się wówczas nie
                              mieszały,a dominowała niemiecka. Wrocław przedwojenny nie był tyglem kulturowym
                              w dzisiejszym rozumieniu. Nie mamy takiego wkładu w tworzenie miasta jak Niemcy
                              w tamtym czasie, stąd trudniej o identyfijację z nimi. Ale jeszcze raz
                              powtórzę. Wydobywanie całej historii Wrocławia to rzecz potrzeba i piękna. I
                              szukanie wspólnych korzeni. Zresztą może się mylę, ale tak mi się wydaje.
                              Poprawcie mnie jak popełniam błąd.
    • Gość: Lidka Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! IP: *.cybernet.ch 17.08.04, 18:05
      Wasze miasto traci tozsamosc !!!

Turysci szukaja klimatu starego miasta
      - a nie zboczone koszmary budowlane !!!

( z cyklu: hotel panorama, helios, budynek prawa, solpol )

brrr !!!

Robi sie niedobrze !!!

Szkoda miasta !!!
      • Gość: lolo Re: Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! IP: *.rozanka.wroc.pl 17.08.04, 19:22
        zgodze sie z Toba... robi sie niedobrze
      • Gość: Rafis Re: Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! IP: 213.199.196.* 17.08.04, 19:59
        Gość portalu: Lidka napisał(a):

> Wasze miasto traci tozsamosc !!!
        >
        > Turysci szukaja klimatu starego miasta
        > - a nie zboczone koszmary budowlane !!!
        >
        > ( z cyklu: hotel panorama, helios, budynek prawa, solpol )
        >
        > brrr !!!
        >
        > Robi sie niedobrze !!!
        >
        > Szkoda miasta !!!

skoncz p. zacznij myśleć!
        • Gość: slawek Re: Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 20:13
          A ja na Ciebie Rafis czekałem pod Fredrą a ty tutaj zdrajco :-)
          • Gość: Rafis Re: Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! IP: 213.199.196.* 17.08.04, 20:21
            Gość portalu: slawek napisał(a):

> A ja na Ciebie Rafis czekałem pod Fredrą a ty tutaj zdrajco :-)

nom, dopiero co rodzinka odjechała :) nie mogłem wyjsc.
        • Gość: Lidka Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.cybernet.ch 18.08.04, 15:28
          Wroclawskie silenie sie "na kontrowersje", wisi mi kolo dupy.

Na pewno nie wydam pieniedzy w miejscu,
          ktore szokuje brakiem tozsamosci !!!
          • Gość: jester Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: 217.97.139.* 18.08.04, 15:46
            odpowiem waćpani tak. W ubiegłym roku Wrocvław był najbardzej "Trerndy" miastem
            Polski.Fakt, nie dlatego, ze mamy ciekawa architekturę, ale dlatego, że mają
            świetną atmosferę w knajpach i nikt nikogo nie wyrzuca o 12.
            I to jest tożsamość tego miasta. Ludzie.
          • Gość: antoslaw Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:48
            Kochana Lidko, skoro Ci wisi, to po sie wysilasz i wypisujesz tu na
            forum...moze sama chcesz wywolac kontrowersje? Wypisujac hasla w stylu to
            miejsce jest bez tozsamosci, pokazujesz tylko jak płytka jestes...
            • Gość: Preslaw Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:30
              Lidko, skoro wisi ci koło dupy "silenie się" itd, to mam nadzieję, że dupę masz
              przyjmanjmniej ładną
          • Gość: Lidka Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.cybernet.ch 18.08.04, 16:58
            99 procent ludzi, ktorzy byli we Wroclawiu juz tam nigdy nie przyjada !!!

( kontakty osobiste + negatywne komentarze waznych gazet, typu:
            "Neue Züricher Zeitung", "Die Zeit", "FAZ" )

Pisze tu rowniez o moich doswiadczeniach:
            naiwna i glupia (!!!) pojechalam z grupa 4 Szwajcarow i 3 Wlochow
            do Wroclawia w 2003 roku !!!

Bo chcialam im pokazac miasto, z ktorego COS bedzie !!!

Do dzisiaj mnie to wkurza !!!

kompletny brak urbanistycznej wrazliwosci + tani wschodni blichtr
            + pretensjonalny kicz + totalna komercjalizacja !!!

Nigdy wiecej !!!

Nie za moje nerwy !!!

Nie za moje pieniadze !!!
            • Gość: ! Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 17:03
              99% ludzi hehehe. Forum bajek jest w innym miejscu... nie ma to jak wejść na
              forum i poczytać takie "teksty" Lidziuni.

Lidziunia, jak tam, świstaki dalej zawijają te szwajcarskie czekoladki w
              sreberka? :)
              • Gość: Rafis Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: 213.199.196.* 18.08.04, 17:14
                Wrocław co roku odwiedza coraz więcej ludzi, ich liczba rosnie od kilku lat w
                tempie 20%. Ostatnimi czasy jest to cos około 2 mln.
                Jesli ktoś chce zobaczyć miejski skansen to niech jedzie do Gniezna czy
                Krakowa. Wrocław żyje i się rozwija.
                Silenie sie na kontrowersje powiadasz? Jak widac u ciebie wywołało to duże
                kontrowersje czyli działa :)
                Jesli przyjmiemy Twoje błędne założenie, że 99% z tych 2 mln rocznie tu juz
                nie wróci to zostało jeszcze kilka mld ludzi, którzy ani razu nie widzieli
                Wrocławia więc na kilka lat starczy :)
                Pozdrawiam mimo złośliwych tekstów.
                • Gość: slawek Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:27
                  Co wy się wysilacie i chcecie jej coś udowodnić. Kurtyzany (oczywiscie słabo
                  powiedziane) mogą pokazać tylko okolice dworca a tam nie jest najpiekniej.
                • Gość: Lidka Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.cybernet.ch 18.08.04, 17:30
                  Nigdy wiecej !!!

Turysci glosuja grubym portfelem !!!

• Gość: slawek Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:31
                    A pewna jesteś że to był portfel?
                  • Gość: Rafis Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: 213.199.196.* 18.08.04, 17:49

> Nigdy wiecej !!!
                    >
                    > Turysci glosuja grubym portfelem !!!

Jak najabrdziej dlatego zostawiaja we Wrocku rokrocznie około 400 mln zł.
                    Oczywiscie te 2 mln turystów cieszy ale jak zawsze chcemy więcej, apetyt rosnie
                    w miare jedzenia.
                    • Gość: erni Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:54
                      Rafis przesaadziłeś. Prezydent powiedział ostatnio w TEDE że zostawiają tylko
                      300 mln złotych.. :)))
                      • Gość: Rafis Re: Turysci glosuja grubym portfelem !!! IP: 213.199.196.* 18.08.04, 18:01
                        Gość portalu: erni napisał(a):

> Rafis przesaadziłeś. Prezydent powiedział ostatnio w TEDE że zostawiają tylko
                        > 300 mln złotych.. :)))

tylko 300? to rzeczywiscie jest źle ;)
                        Ja czekam az bedzie to 300 mln EUR hehe
                • Gość: erni DO LIDKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:30
                  Słuchaj lidko tak sie składa że także w 2003 roku odwiedziło mnie kilku
                  przyjaciół (Z Amerki) którzy obecnie mieszkają w Szwajcarii, w Zurychu i
                  Bazylei. I byli zachwyceni, i mowili mi ze w Zurychu nie ma takich miejsc a
                  nawet sklepów jak we Wrocławiu. Wzieli namiary na hotele i mają zamiar tu
                  przyjeżdzżać wielokrotnie w przyszłośći i polecjaą Wrocław innym ludziomm ze
                  Szwajcarii. I nie gadaj bzdetów bo tutaj także przyjjeżdza tysiące niemców
                  każdego weekendu i są bardzo zaszokowani tym co tu zastają- zaszokowani
                  pozytywnie.
                  • Gość: Lidka Prawda w oczy kole ? IP: *.cybernet.ch 18.08.04, 18:15
                    Prawda w oczy kole ?

bez komentarza...
                    • Gość: Rafis Re: Prawda w oczy kole ? IP: 213.199.196.* 18.08.04, 18:26

> Prawda w oczy kole ?
                      >
                      > bez komentarza...

No włąsnie, bez komentarza. Czyli nie jestes w stanie podac żadnych argumentów?
                      żadnych liczb, wyliczen?
                      :)
                      • Gość: erni Re: Prawda w oczy kole ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 18:28
                        >żadnych liczb, wyliczen?

Na dwoje babka liczyła.. :)
                        • Gość: erni Re: Prawda w oczy kole ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 18:29
                          yy.. chyba wróżyła?? :))
                        • Gość: ! Re: Prawda w oczy kole ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 18:32
                          Ta cała Lidka to na pewno ktoś z dalszej rodziny PB :) Chociaż nie, bo powinna
                          nas zarzucić setką statystyk :)
                          • Gość: erni Re: Prawda w oczy kole ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 18:40
                            I tak mi się zawsze bardziej podobała Marusia...
                            • Gość: Preslaw Re: Prawda w oczy kole ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 19:32
                              Panowie, dajćie spokoj. Panienka pisze sobie coś, unosi się emocjami, przejmuje
                              bardzo oceną innych, nie wiadomo ile ma lat, może bardzo młoda, to wszystko
                              inaczej przeżywa. Takich osob nic nie przekona. Bo pewnie jej imponuje Europa i
                              poniżej tego poziomu nie schodzi, do jakiejś wshodnioeuropejskiej dziury, a
                              wszytskich innych ma za naiwniaków. Niech jej będzie. A poza tym rzeczywiście
                              marusia była ładniejza.
                              • Gość: erni Re: Bum turystyczny we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:37
                                W końcu postarajcie sie zrozumieć co ona teraz czuje. Janek odszedł z
                                blondyną...Trochę wyrozumiałośći panowie!
                                • Gość: Preslaw Re: Bum turystyczny we Wrocławiu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 19:48
                                  Ciekawe jest to, że takie osoby jak rzeczona Lidka nie potrafią spokojnie się
                                  wypowiedzieć, tylko od razu siepać, unosić się. Po co? Wiele miejsc i miast w
                                  Polsce widziałem, które mi się nie podobały, w których źle się czułem i których
                                  się wsydziłem ale chyba bym tak nie napisał o żadnym z tych miast. Ja to zawsze
                                  w takich momentach ubolewam, że w naszym kraju takie miejsca są i jest ich
                                  niestety niemało.
                                  • Gość: Rafis ja chciałem tylko... IP: 213.199.196.* 18.08.04, 20:08
                                    zadowolic Lidke :) ale nie udało się :(
                                    • Gość: erni Re: ja chciałem tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:11
                                      >zadowolic Lidke :) ale nie udało się :(

No prosze cicha woda brzegi..
          • Gość: W. Do Lidki IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.08.04, 07:55
            Witam Lidko
            Nie wiem czy pamietasz pewnie nie we Wrocławiu byla jakis czas temu
            dziennikarka Le Figaro by pokazac Francuzom jedno miasto w Polsce z cyklu nowe
            miasta Uni Europejskiej nie wiem co odwiedzila i zwiedzila.Wiem co sam bym jej
            pokazal(tak by zobaczyla Wrocław od podszewki, choc znam to miasto dopiero od 5
            lat). Jak sie jezdzi rowerem po walach, cale miasto mozna tak objechac , pije
            tam piwo , pali ognisko grilla , jak imprezy sie robi na dachu akademika, jak
            wyglada rynek po dobrej imprezie o 6 rano kiedy siedzi sie pod pregiezem z
            pierwszym/ostatnim piwem tego dnia, jak slonce odbija sie przy zachodzie w
            oknach Kredki, jak w zimny dzien wychodzi sie na lake na wyspie opatowickiej -
            i jest cieplo, no i moze mosty te wszytskie male i nieznane albo te wielkie i
            slawne..... Nie dane mi bylo jej po tych atrakcjach oprowadzic, nie szkodzi i
            tak chyba sie dobrze bawila , a ty Lidko widzialas te wszystkie miejsca ? Jak
            nie to zapraszam jeszcze raz...Pozdrawiam
            • Gość: izolator turyści o Wrocku (do Lidki) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 10:57
              A możesz przytoczyć opinie twoich znajomych, bo czytaliśmy tylko twoją.
              Tak na marginesie, jestem przewodnikiem po Wrocku drugi rok i z obcokrajowcami
              mam dosyć często do czynienia. Wiekszość jest pozytywnie zaskoczona miastem i
              jego atmosferą, a przede wszystkim tym, że ich wyobrażenie o Wrocławiu jako
              szarym, betonowym, podobnym do radziech miast, ma się nijak do rzeczywistości
              (Rynek, potężne ceglane kościoły, rzeka i mnóóóstwo zieleni). I zapewniam, że
              twoja gadka o 99% to bzdura - skąd wzięłaś te dane? Też oprowadzasz grupy
              turystów po Wrocławiu?
              • Gość: Lidka Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 2004 ? IP: *.cybernet.ch 19.08.04, 16:21
                Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 2004 ?

...bo odnosi sie takie wrazenie,
                czytajac te komentarze !

Przeraza mnie ten niezdrowy brak dystansu !!!

Wroclaw ma potencjal !!!

To nie jest klasa typu: Praga, Turyn, Amsterdam, Lyon, Bruksela,
                Budapeszt, Barcelona, Lizbona, Ryga, Sztokholm, Wieden itp. itd...

Wroclaw absolutnie (!!!) nie skorzystal z szansy,
                by lepiej wypasc niz prowincja typu:
                Monachium ( brrr !!! ), Zurych, Antwerpia, Walencja itp. itd...

Toporny, nowobogacki, bezksztaltny,
                prowincjonalny, nachalny kicz,
                ktory powstaje - niszczy Wroclaw !!!

P. S.
                Co do "magicznej" liczby" 99 procent obcokrajowcow...
                ...chodzi tu o uwagi ludzi, z ktorymi mialam bezposredni kontakt !!!

Wrazenie niesmaku poteguja brutalne relacje gazet opiniotworczych !!!

• Gość: Rafis Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: 213.199.196.* 19.08.04, 16:27
                  > Wroclaw absolutnie (!!!) nie skorzystal z szansy,
                  > by lepiej wypasc niz prowincja typu:
                  > Monachium ( brrr !!! ), Zurych, Antwerpia, Walencja itp. itd...

jeszcze nie słyszałem tylu komplementów odnosnie Wrocławia ;)
                • Gość: jester Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: 217.97.139.* 19.08.04, 17:12
                  co to są gazety opiniotwórcze
                  • Gość: Rafis Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: 213.199.196.* 19.08.04, 17:25
                    Gość portalu: jester napisał(a):

> co to są gazety opiniotwórcze

Nasz dziennik, gosc niedzielny :)

a tak na serio to chyba Le Figaro, Times, Suddeutschzeitung, Washington post
                    itp to nimi nie sa bo pisały o Wrocławiu dobrze :)
                    • Gość: Lidka Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.cybernet.ch 19.08.04, 17:39
                      Jak grochem o sciane !!!

A zyjcie sobie wsrod waszych zboczonych koszmarow !!!

Szkoda miasta !!!

Nie na darmo sie o was mowi: "Bliski Wschod"...

• Gość: ! Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 17:42
                        Bliski Wschód Lidzia? Coś ci się pozajączkowało :) Lidzia co cię ściągnęło na
                        to forum? Interesujesz się inwestycjami? :)
                    • igi.wr Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 21.08.04, 17:27
                      Cala prasa jest opiniotworcza:) cale media.
                • Gość: ! Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 17:40
                  Lidka napisał/a:

P. S.
                  Co do "magicznej" liczby" 99 procent obcokrajowcow...
                  ...chodzi tu o uwagi ludzi, z ktorymi mialam bezposredni kontakt !!!

Bezpośredni kontakt powiadasz :)
                  • Gość: slawek Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:46
                    To już spałaś z 99% obcokrajowców? I jak było?
                    • Gość: Rafis Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: 213.199.196.* 19.08.04, 17:52
                      uspokójcie się, jestesmy taka sama prowincja jak Monachium, Zurych, Valencja
                      itp. Nic na to nie poradzimy :)
                      • Gość: Lidka Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.cybernet.ch 19.08.04, 18:23
                        Pokazalam kolegom w pracy zdjecia waszego burackiego kiczu !!!

Niezly ubaw !!!

Juz nie mam nawet sily, sie wstydzic !!!

Wystawa Werkbund 1929 rok z jednej strony

- Bliski Wschod 2004 z drugiej !!!

• Gość: erni Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:29
                          Lidka jesteś brzydka i zakompleksiona. Idź do psychologa.
                          Nie dziwię się że Janek odszedł z Blondyną..
                          • Gość: Hahaha Re: Czy Zelazna Kurtyna upadla dopiero 1 maja 200 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 18:51
                            Lidka to facet
      • geogregor Re: Niedlugo juz nie bedzie po co przyjezdzac ! 19.08.04, 00:50

> Wasze miasto traci tozsamosc !!!
        >
        > Turysci szukaja klimatu starego miasta
        > - a nie zboczone koszmary budowlane !!!
        >
        > ( z cyklu: hotel panorama, helios, budynek prawa, solpol )
        >
        > brrr !!!
        >
        > Robi sie niedobrze !!!
        >
        > Szkoda miasta !!!
        O co ci chodzi glupia kobieto?? (pamietasz serial "alolo allo"? jak nie to
        znaczy ze jestes mloda i glupia:)
        Tak sie sklada ze troche podrozowalem i podrozuje po swiecie i Wroclaw wypada
        bardzo dobrze na tle innych "swiatowych miast" To ze miasto nie ma dobrze
        zachowanych zabytkow to nie wszystko. Nie kazde miasto moze byc zywym skansenem
        jak Krakow czy Praga. Ale jesli jest zywe i panuje tam dobra atmosfera, jesli
        jest otwarte na ludzi (a Wroclaw na pewno jest, 7 lat temu gdy tu przyjechalem
        to swietnie sie zaaklimatyzowalem)to ludzi przyciagnie.
        Krakow to wielki zascianek ze swiatowymi zabytkami. Ludzie tam to skrzyzowania
        nawiedzonych gorali z zakopanego i dresiarzy z warszawy. Krakow to tylko
        dojarnia dla naiwnych turystow zwiedzajacych Europe z przewodnikiem Lonely
        Planet i starajacych sie zaliczyc maksimum zabytkow w krotkim czasie. Dla nich
        atmosfera sie nie liczy.
        Jak chcesz zobaczyc naprawde brzydkie miasto to zobacz Los Angeles. Ale czy to
        wogole jest miasto;)
        A ostatnio spotkalem we Fresno (sprawdz na mapie gdzie to jest) sprzedwacew w
        ksiegarnii ktory wlasnie wrocil z Polski. I szczegolnie mu sie podobal Wroclaw
        wlasnie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Preslaw Re: Do geogregora o Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:39
          Miło, kiedy chwalą Wrocław i kiedy się za granicą podoba, ale z Pragą jako
          skansenem to przesadziłeś.
          • Gość: W. Re: Do geogregora o Pradze IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.08.04, 12:27
            No faky Praga fajna , A jeszce do moich "punktow turystycznego" programu
            dolozylbym dzisiejsza scena 8.40 pod uniwerkiem idzie dwoch kolesi 25 lat
            studenci , widac po imprezie wzrok raczej metny ale prosto sie trzymaja
            zaczepiaja goscia w ich wieku mniej wiecej "Masz stary papieroska ?"pytaja ten
            wyciaga LM lighty i czestuje ci w odpoeidzi wyciagaja pol litra kubeczek
            soczek i polewaja kolesiowi . To co tworzy Wroclaw to na drugim miejsu sa
            zabytki Wrocław to przedewszystkim Ludzie.Dlatego mysle ze kampania "Wroclaw
            the meeting place" jest trafiona poizdrawiam.
            W.
            • Gość: Preslaw Re: Kampania Reklamowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:12
              No i ta scenka, którą opisałeś ułatwia właściwie wszystkim miastom
              przeprowadzenie kampanii reklamowej pod tym samym tytułem. Niektóre miasta to
              taką kampanią napawdę mogłyby się szczycić. Pod tym względem Wrocław też jest
              niezły.
              • Gość: Preslaw Re: Kampania Reklamowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:13
                Boomu turystycznego jednak nie powiększy.
                • igi.wr Do Marusi,tzn Lidki :-/ 21.08.04, 17:35
                  prosze o konstruktywna dyskusje, o rzeczowa argumentacje i zmierzenie sie ze
                  wszystkimi faktami oraz liczbami przedstawionymi przez moich przedmowcow.

sorki za sarkazm w temacie, ale nie moglem sie powstrzymac(bo czyz mozna w tym
                  przypadku:D
                  • Gość: Lidka jak w morde strzelil: maly Istanbul nad Odra ?! IP: *.cybernet.ch 24.08.04, 17:36
                    realizacje typu: Bank - ul. Szewska,
                    Wydzial Prawa - pl. Uniwersytecki,
                    jak w morde strzelil: Hans Hollein dla ubogich ?!...

Solpol, Hotel Panorama itp. itd. - jak w morde strzelil:
                    cywilizacyjnie zapozniony postmodernistyczny kicz,
                    raczej Ateny, Lizbona, Lipsk 20 - 15 lat temu ?

"wroclawski styl" - jak w morde strzelil: maly Istanbul nad Odra ?!

• Gość: Preslaw Re: jak w morde strzelil: maly Istanbul nad Odra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 09:23
                      Lidka, tak na poważnie, po co to wszytsko wypisujesz. Jaki masz cel? Szukasz
                      prawdy, czy chcesz za wszelką cenę zdyskredytować Wrocław i wszytskich, którym
                      to miasto się podoba i którzy dostrzegają, że nastąpiły w nim zmiany od 89
                      roku. Daj jakieś porównan ie, do innego miasta, to bedzie można poważnie
                      porozmawiać.
                      • Gość: erni Re: jak w morde strzelil: maly Istanbul nad Odra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:13
                        Lidka potrzebuje psychoterapi.
                        Proponowalbym ci Lidko terapie behaviorystyczną.
                        Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka