Dodaj do ulubionych

Dąbrowa Przemysłowa

19.10.04, 16:37
Wczoraj otworzyła się druga fabryka Merloniego (900 pracowników), przylegająca do już istniejącej (1000 pracowników).Funkcjonuje również na tamtym osiedlu fabryka Bosch Siemens (700 pracowników), która w przyszłym roku powiększy się o nowy dział i zatrudni kolejnych ludzi (400 pracowników).

Daje to w sumie 3000 pracowników tylko w dwóch fabrykach, do tego właściwie beznadziejna komunikacja miejska w tamtym rejonie (poważna 69 i z braku wszystkiego 72 i krążące 77).

Rozumiem,że inicjatywa polepszenia komunikacji powinna wyjść od właścicieli owych fabryk. Ale czy władze miasta stawiającego na komunikację publiczną (a szczególnie na ekologiczny tramwaj-jak ostatnio ZDiT obwieścił) nie powinien ulepszyć dojazdu z tamten rejon?

Tylko jak? Jakieś pomysły?
Wydłużenie 95? Linia szczytowa z Dąbrowskiego/Puszkina?

ot,takie tam przemyślenia...
Obserwuj wątek
    • ventlan Re: Dąbrowa Przemysłowa 19.10.04, 16:43
      wybudowanie planowanego kiedys torowiska na Dabrowskiego do Puszkina
      • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 19.10.04, 16:48
        to już raczej utopia.
        Poza tym wpierw wyremontujmy obecnie posiadaną sieć,a dopiero później ją rozwijajmy (czy to na Olechów,który jest ważniejszy, czy na Dąbrowe Przemysłową)
      • Gość: luki Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 19.10.04, 17:32
        > wybudowanie planowanego kiedys torowiska na Dabrowskiego do Puszkina

I co, poza szczytem tramwaje będą wozić powietrze. Tramwaj ma sens jeśli
        dociera w rejony zamieszkane. Tu potrzebna jest linia autobusowa z
        częstotliwością dobrze dostosowaną do godzin pracy w zakładach.

pzdr
        • hubar Re: Dąbrowa Przemysłowa 19.10.04, 19:46
          Tylko czemu w takim razie, ma to obsługiwać MPK, skoro usługa skierowana jest
          ewidentnie do wąskiego grona zainteresowanych. Wiem z lekka się czepiam, ale
          miłoby było, aby w kosztach takiej lini partycypowały przedsiębiorstwa tam
          mające swpje fabryki.
          • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 19.10.04, 22:26
            poniekąd racją są słowa,że skoro Łódź tak stara się zachęcić, podpieścić inwestorów aby zainwestowali tutaj-to włodarze powinni również dbać o zakłąd pracy PO jego wybudowaniu i uruchomieniu.

Do tego dochodzi argument,że zmniejsza to w jakimś stopniu ruch na ulicah oraz to,że pracują tam również sami Łodzianie,którzy płaca podatki,a miasto ma również wobec nich pewne obowiązki...

Oczywiście, tak jak mówiłem, inicjatywa powinna wyjść od samych firm...
            chyba.
            • hubar Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 16:56
              Niby masz rację, że Łódź powinna sprzyjać itd, ale czy za wszelką cenę. Nie
              wiem, może i to nie są jakieś wielkie koszty. Ale skoro ma taka linia dowozić
              coś koło 1000 osób na konkretną godzinę, a potem nic, to jaki jest sens
              tworzenia i tak według mnie nie zdającej rezultatów, lini autobusowej? Jesli
              mieliby dojeżdzać komunikacją zbiorową tam pracownicy, to i tak w jednym czy
              dwóch autobusach sie nie zmieszczą.
              • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 17:03
                Przede wszystkim wątpię aby wszystkie 1000 osób zaczynało pracę o jednej godzinie.
                Podejrzewam,że nawet jeśli fabryka Merloniego pracuje na 2 zmiany (ktoś wie?), to cała zmiana nie rpzychodzi na jedną godzinę-w niektórych firmach (np. w pewnym warszawskim biurowcu należącym do jednej firmy) godziny przyjść pracowników podzielone są na "rundy" 15-minutowe (aby nie było tłoku przy windach). Nie znam się na organizacji pracy w Merlonim, a mądruję się. Mea culpa.

Przypominam Ci HuBarze,że nie znajduje się tam tylko jedna firma, ale kilka.
                Poza tym- HuBarze, mieszkańcu północy Łodzi-wyobraź sobie,że dojeżdzasz MPK do pracy na Dąbrowie. Jakbyś dojeżdzał? Przez Plac Niepodlełości/Widzew? Rzadko (i naokoło)kursująca linią 77???

O to też chodzi...
                • hubar Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 18:38
                  geograf napisał:
                  >Przede wszystkim wątpię aby wszystkie 1000 osób zaczynało pracę o jednej godzin
                  >ie.
                  ##
                  Nie wiem. Choć dałem takę liczbę raczej w przybliżeniu, bo pewnie jest ich
                  więcej.

>Przypominam Ci HuBarze,że nie znajduje się tam tylko jedna firma, ale kilka.
                  ##
                  A ja drogi Geografie chciałbym poinformować o tym, że doskonale zdaje sobię z
                  tego sprawę. Niemniej tak ten świat mamy poukładany, że pracę zaczyna się rano,
                  a kończy wieczorem. Owszem, są zmiany, ale szczyty komunikacyjne w tym rejonie
                  byłyby bardzo wyraźne i w pozostałych godzinach śmiem twierdzić, ową
                  komunikacją jeździłoby bardzo mało osób... może nawet mniej niż w autobusie R,
                  lub S.

>Poza tym- HuBarze, mieszkańcu północy Łodzi-wyobraź sobie,że dojeżdzasz MPK do
                  >pracy na Dąbrowie. Jakbyś dojeżdzał? Przez Plac Niepodlełości/Widzew? Rzadko (i
                  >naokoło)kursująca linią 77???
                  ##
                  Oczywiście, modliłbym się o:
                  - własne auto
                  - zapewnienie przez pracodawce transportu
                  - bezpośredni środek transporu, lądujacy przy moim miejścu pracy (chyba oba
                  powyższe przykłady spełniają moje modły)
                  • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 22:53
                    hubar napisał:

> Nie wiem. Choć dałem takę liczbę raczej w przybliżeniu, bo pewnie jest ich
                    > więcej.
                    >

z moich wyliczeń (opartych na doniesieniach rpasowych) w pierwszym poście wątku wynika,że więcej.

> A ja drogi Geografie chciałbym poinformować o tym, że doskonale zdaje sobię z
                    > tego sprawę. Niemniej tak ten świat mamy poukładany, że pracę zaczyna się >rano,

owszem,ale niektórzy zaczynają prace o 7 (jak moja Rodzicielka),a niektórzy o 8 lub 9. Więc to tez jest sprawa ruchoma,co pokazuje szczyt poranny. Największe zagęszczenie kursów między 6:30, a 8:30 (około)

>
                    > a kończy wieczorem.

albo popołudniu,tewz to sprawa ruchoma i raczej nie przypada we wszystkich przypadkach na jedną i tę samą godzinę,czy przedział czasu (chyba,że rpzedział to 2 godziny)

>Owszem, są zmiany, ale szczyty komunikacyjne w tym rejonie
                    > byłyby bardzo wyraźne i w pozostałych godzinach śmiem twierdzić, ową
                    > komunikacją jeździłoby bardzo mało osób...

widziałeś kiedyś rozkład linii 69?
                    www.mpk.lodz.pl/rozklady/trasa_frame.jsp?lineId=1&date=2004-10-20-22:51:15
                    Z własnych obserwacji wysuwam uogólniający wniosek,że około 12 mało ludzi wsiada na Dąbrowie Przemysłowej:)

> Oczywiście, modliłbym się o:
                    > - własne auto
                    > - zapewnienie przez pracodawce transportu
                    > - bezpośredni środek transporu, lądujacy przy moim miejścu pracy (chyba oba
                    > powyższe przykłady spełniają moje modły)
                    >

niestety św. Juda nie pomoże każdemu,a ja-jeśli już-to wolałbym podjechać ową zmienioną linią 75...
                • Gość: paweł Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: 217.153.198.* 25.10.04, 11:16
                  prawdobodobnie nawet na 3 jak w Boshu przy US
      • Gość: archeolog28 Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 19.10.04, 19:27
        najlepiej wypuścić riksze i lektyki
    • Gość: Bogdan28 Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 19.10.04, 21:04
      Tak wlasnie mialo sie stac 95 od 1.10. do Puszkina/Dabrowskiego ale z jakis tam
      powodow nie przynioslo skutku. Narazie na starej trasie, ale moze juz nie dlugo
      tam.
      • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 19.10.04, 22:27
        ooo...
        to dosyć ciekawe.
        skąd ta wieść?
    • Gość: Mols Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 20.10.04, 13:35
      Ja uważam że dobrym pomysłem jest skierowanie przez Dąbrowę Przemysłową linii
      75 lub 82. Nie są to linie strategiczne i nie będzie szkody że tak
      powiem "ogólnej".

Jeśli 75 to proponuję taką trasę:
      DĄBROWA PRZEMYSŁOWA-DĄBROWSKIEGO-LODOWA-WIDZEWSKA-PIŁSUDSKIEGO i dalej normalną
      trasą.

Jeśli 82 to proponuję:
      Z Wydawniczej do Lodowej bez zmian, dalej LODOWĄ-DĄBROWSKIEGO-PUSZKINA-
      PRZYBYSZEWSKIEGO i dalej normalną trasą.

95 bym zostawił tak jak jest. To wydłużenie niewiele da pracownikom Siemensa
      jeśli chodzi o dojazdy.

Co do tramwaju, to porzućmy mrzonki. Nie ma szans...
      • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 16:16
        co prawda takie dywagacje to już czyste marzenia, ale z tego wszystkiego chyba najlepszym wyborem byłaby zmiana linii 75, na której autobusy może nie jeździłyby puste po Piłsudskiego, ulica Widzewska miałaby dogodne połączenie w stronę centrum oraz sama Dąbrowa Przemysłowa-bez konieczności tworzenia nowej linii...Co prawda linia kręciłaby się w koło po tym osiedlu,ale cel uświęca środki. Podobno.

Tylko skąd wziąć tabor na to...
      • Gość: Bogdan28 Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 20.10.04, 16:40
        Czyli jednym slowem powrot linii 75 na poczesci trase jaka jezdzila jak mnie
        pamiec nie myli w 1978 r. Pomysl niezly.
      • el-042 Re: Dąbrowa Przemysłowa 22.10.04, 14:00
        Chyba jesteś z Widzewa. Ja też, ale nie porzucałbym całkowcie ul. Niciarnianej.
        Niech jakis autobus (82) tam jeździ. Oczywiście przydałby się autobus na
        odremontowanej Widzewskiej-Lodowej, ale 75 to raczej zły pomysł. Najmniej
        popularne są długie i zawiłe linie, a 75 była by wtedy maksymalnie zagmatwana.
        Bowiem z Chojen spod CZMP na Dąbrowę Przemysłową, które ze sobą sąsiadują,
        jechałoby się strasznie wydłużonym objazdem przez Widzew. To trochę dla mnie
        jak jazda z Gdańska do Szczecina przez Kraków. Zresztą 75 mija Dąbrowę i znów
        miałoby tam wracać po okrążeniu połowy miasta?
        • Gość: Bogdan28 Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 22.10.04, 14:33
          Mieszkam na Dabrowie. A w wypowiedzi chodzilo oto,ze linia ta jezdzila przez
          Puszkina do wiaduktu na Dabrowie. Trase miala podobna do obecnie obowiazujacej.
          Tylko jak wprowadzali kolejne przesuniecia dojezdzala tylko do starego widzewa
          gdyz przedluzyli ja na CZMP.

82 tez jezdzilo przez Puszkina potem Olechowska do Zakladowej. Jezeli by ja
          skierowali jak proponujesz to chyba musieliby rzucic przeguby.
        • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 22.10.04, 19:09
          Hmmm..jeśli ktoś jeździ z Chojen na Dąbrowę to i tak przesiada się na Broniewskiego/Tatrzańska w 69 lub 72 (albo jedzie 71:]), podobnie postępi ktoś, kto chciałby z Dąbrowy Mieszkalnej dojechać na Przemysłową.
          Aktualnie 75 jest zapełnione odcinkami.
          Właściwie większość pasażerów wysiada na Przybyszewskiego/Tatrzańska, na Piłsudskiego nie raz było pisane,że autobusy wożą powietrze.
          Przy takiej zmianie trasy istnieje możliwość,że byłoby zapełnione na Piłsudskiergo ludźmi jadące na osiedle przemysłowe...
          • Gość: Mols Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 22.10.04, 22:31
            geograf napisał:

> Aktualnie 75 jest zapełnione odcinkami.
            > Właściwie większość pasażerów wysiada na Przybyszewskiego/Tatrzańska, na
            Piłsud
            > skiego nie raz było pisane,że autobusy wożą powietrze.
            > Przy takiej zmianie trasy istnieje możliwość,że byłoby zapełnione na
            Piłsudskie
            > rgo ludźmi jadące na osiedle przemysłowe...

Zgadzam się z geografem. Albo w lewo, albo w prawo. Albo zredukujmy 75 tak aby
            z Tatrzańskiej jechała Przybyszewskiego do Widzewskiej i Al. Piłsudskiego ma
            krańcówke Rokicińska albo rzeczywiście niech będzie to taka linia objazdowa. Ja
            myslę że argument iż coś ma głupią trasę znika kiedy ta głupia trasa jest
            uczęszczana.

A może warto zainwestować w linie szczytową z Dąbrowy Przemysłowej przez
            Puszkina (dojazd do 3,96,55,82), Niciarnianą, Piłsudskiego (8,9,10,64,75,98...)
            z pętlą Niciarniana-Nowogrodzka? Przecież można ustalić kursy w porozumieniu z
            fabrykami i będzie to dostosowane do potrzeb. Poza tym w tym przypadku chyba
            chodzi o to żeby dowozić, a nie zawozić ludzi do celu. Dwa krótkie autobusy
            załatwią sprawę. W przypadku porannych kursów 5:30-8.00 mogą być zjazdówki
            nocne. W przypadku wieczornych 20:30-22:00 wozy które obslużą noce. Jedynie
            13.00-16.00 zostaje do obsadzenia.

Te autobusy powinny jeździć przez właśnie ul. Niciarnianą (tam nie ma potrzeby
            kursowania cały dzień) żeby 82 wreszcie można puścić przez wyremontowaną
            Widzewską.
            • makxym Re: Dąbrowa Przemysłowa 24.10.04, 13:55
              Przejedźcie się ludzie ulicą Techniczną i zobaczcie ile tam nowych firm się
              buduje. Już na dniach zostanie tam uruchomiona m.in. fabryka Wranglera. Ja
              myślę że linię 69 zostawić bez zmian. Na linii 77 można zwiększyć chociaż o
              jeden kurs częstotliwość kursowania w godzinach szczytu, bo tłok jest duży na
              tej linii jak ludzie jadą szczególnie do Merloniego. Linię 95 przedłużyć
              następującą trasą: do wiaduktu na ul. Dąbrowskiego bez zmian, dalej
              Dąbrowskiego, Puszkina, Techniczna (gdzie autobus miałby postój), Puszkina,
              Dąbrowskiego i dalej właściwą trasą. 95 wjeżdżałby na ul. Techniczną na
              wysokości Merloniego i jechał dookoła gdzie wyjeżdżałby na wysokości hurtowni
              rowerów przy skrzyżowaniu Puszkina/Dostawcza. Oczywiście w niedziele 95
              musiałoby zostac na starej trasie (czyli dojeżdżałoby do wiaduktu na
              Dąbrowskiego) z racji giełdy samochodowej.
            • Gość: mariusz Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: 212.191.201.* 25.10.04, 15:04
              > A może warto zainwestować w linie szczytową z Dąbrowy Przemysłowej przez
              > Puszkina (dojazd do 3,96,55,82), Niciarnianą, Piłsudskiego
              (8,9,10,64,75,98...)

Ponieważ Dąbrowa przemysłowa się stale rozbudowuje i stale coś nowego tam
              powstaje problem trzeba w końcu dostrzec. Nie wystarczy wg mojej oceny linia
              szczytowa, bo zmiany w firmach mogą być w różnych godzinach. Powinna być jakaś
              linia ciągła, co oczywiście nie znaczy że ma jeździć co 10 minut. Częstotliwość
              co 30-35 minut wystarczy.
              Dobrze by było coś organizując na tej dąbrowie ulepszyć coś w bezpośredniej
              bliskości czyli Widzewską. Z góry przepraszam Chojnian, Bałuciarzy i
              Radogoszczan że śmiem znów o tym odcinku wpominać, a robię to bo dziwi mnie
              brak komunikacji w tym miejscu. Nie będę się bawił w planowanie tras, ale
              wydaje mi się że powinna powstać linia prowadząca przez przemysłową dąbrowę, i
              niezamieszkana niciarnianą, a 82 przez widzewską. Nie wiem czy nie warto
              przemyslec sens linii 77 w takim ksztalcie jak jest teraz. Oczywiscie o ile
              powstanie linia o ktorej pisalem na poczatku...
              • Gość: belyall 64 IP: *.toya.net.pl 07.06.05, 19:17
                Czemu nikt nie proponuje wydłużenia 64 z Widzewa?
                • geograf Re: 64 07.06.05, 21:38
                  Ale gdzie?
                  Miałby jechać dookoła Widzewa na Dąbrowę (Przemysłową)?
                  Bez sensu.
                  Tu potrzebna jest linia, która dowiezie część ludzi na północ (przynajmniej skrzyżowanie marszałków), bliżej centrum, a nie na Widzew. Bądź Dąbrowę.
                  • Gość: belyall 64-75 IP: *.toya.net.pl 07.06.05, 22:14
                    A po co jeździ wokół Widzewa?
                    A z przemysłówki dowoziłby ludzi do Piłsudskiego.
                    Ewentualnie, faktycznie 75 rzucic w Puszkina (i tak tu konczy trase), to
                    przynajmniej widzeiwacy jeszcze skorzystają, bo z centrum osiedla
                    (Puszkina/Bartoka-Gorkiego) nijak do centrum się dostac! Tramwju niet, autobusu
                    niet - paranoja.
                    • geograf Re: 64-75 07.06.05, 22:17
                      A jeździ dookoła Widzewa, byh zrekompensować zabranie "85" z Czajkowskiego.
                      "75" wymaga ożywienia na odcinku widzewskim,bo obecnie szkoda na nie wozokilometrów.
                      Może Roikicińska-Puszkina-Dąbrowskiego-Lodowa-Przybyszewskiego-Puszkina i z powrotem na CZMP?
                      Ale to takie tylko pisanie...
        • Gość: belyall Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 07.06.05, 19:15
          > Oczywiście przydałby się autobus na odremontowanej Widzewskiej-Lodowej

Tam za Tesco asfalt jest polany na piachu, wjazd 1 autobusu oznacza koniec
          "asfaltu".
          • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 07.06.05, 21:56
            to dlaczego jeżdżą tam niekiedy ciężarówki oraz Tescoloty?
            • Gość: belyall Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 07.06.05, 22:09
              Dlatego, że jest 'asfalt', ale 'nie boj', za niedługo asfaltu nie będzie...
    • teufel Tryb zmianowy w Merlonim 20.10.04, 21:53
      Geo prosił o info w sprawie ilości zmian w Mrlonim wiec zapodaje:

Na kuchenkach są 2 czasem 3 zmiany(na 3 mało osób chodzi).:
      - I zmiana: 5.30 - 13.30
      - II zmiana 13:30 - 21:30

Na lodówkach na razie jest jedna zmiana:
      - I zmiana 8.00 - 16:00

Obok ma być fabryka VF Polska - prod. Lee i Wrangler.

Na razie mają autobus zakładowy, ale niedługo już nie będzie.
      • geograf Re: Tryb zmianowy w Merlonim 20.10.04, 22:54
        dziękuję bardzo za informację!

VF nie jest tak obok,bo już chyba mają wykońćzoną fabrykę na Wedmanowej...

Czy dowożą oni ludzi np. starymi PKSowskimi Ikarusami?:)
        Dzisiaj takie widmo (ok. 22) z tłumem w środku widziałem na Paderewskiego
        Będzie tłok w 69...
        • kmst120 Re: Tryb zmianowy w Merlonim 22.10.04, 20:07
          Oni mają Jelczze M11 z MPK...jeden kiedyś miał numer 28XX.
    • sloggi Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 22:32
      A jakie jest wykorzystanie już kursujących linii?
      Czy te firmy nie dowożą pracowników z Centrum własnym transportem?
      • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 20.10.04, 22:55
        sloggi napisał:

> A jakie jest wykorzystanie już kursujących linii?

sęk w tym,że np. obecnie kursujące linie nie podwożą krótką trasą nawet w okolice centrum...

> Czy te firmy nie dowożą pracowników z Centrum własnym transportem?

z tego co wiem,to robi to tylko producent jeansów, VF.
        • sloggi Re: Dąbrowa Przemysłowa 25.10.04, 22:16
          A czy te linie muszą jechać do Centrum? W łodzi chyba po śródmieściu kręci się
          wystarczająca liczna linii autobusowych.
          • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 25.10.04, 23:12
            Nieco wyżej poparłem zmianę trasy autobusu linii 75.
            Moim zdaniem wystarczy aby dać dobrą przesiadkę na ciągfu W-Z.
            Równie dobrze linia szczytowa na Wydawniczą byłaby chyba też w miarę dobrym pomysłem.
            Do samego centrum-raczej bez sensu.
            Lepiej zrobić dogodne przesiadki.
            • Gość: Mols Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.toya.net.pl 25.10.04, 23:59
              Geograf, jeśli zrobisz linie do Wydawniczej to będziesz miał dubla linii 82!
              Nie lepiej do Nowogrodzkiej (dawna krańcówka 54)?

Albo z Dąbrowy przemysłowej nowa linia niech pojedzie Przybyszewskiego,
              Niciarnianą, Al.Piłsudskiego do Wydawniczej, a 82 przez Widzewską pod Tesco...
              No, najdalej do Nowogrodzkiej.

Dwóch tak podobnych linii nie trzeba!
    • Gość: Ja Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.04, 20:22
      Chyba najlepsza byłaby linia szczytowa dopasowana do zmian w poszczególnych
      zakładach (rozkład ułożony we współpracy z przedsiębiorstwami). Linia powinna
      mieć taką trasę, aby wygodnymi przesiadkami podpiąć sie do ogólnomiejskiej
      sieci. I nie uważam, ażeby zakłady miały dopłacać - psim obowiązkiem miasta
      jest zapewnić ludziom dojazd.
    • Gość: Ja Re: Dąbrowa Przemysłowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.04, 23:08
      Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale konstrukcja obsługi komunikacyjnej
      osiedla przemysłowego, to chyba najprostsze co może być. Mamy bowiem bardzo
      dokładnie określone zapotrzebowanie, tak w ilości osób, jak i w czasie, przy
      odrobinie chęci ze strony pracodawcy - także w kwestii kierunków. Więc jedyne
      co pozostaje, to stworzyć linie, które będą, z przesiadką lub bez na to
      zapotrzebowanie odpowiadać. Nie ma sensu ładowac na siłe koślawej linii o
      częst. 6 minut przez cały dzień, bo to nie osiedle mieszkaniowe, kiedy to
      zawsze ktoś gdzieśtam będzie jechać. Konkretne godziny, konkretni ludzie. Linia
      szczytowa (-e) jak się patrzy. Dla bezpieczeństwa zostawić jedną linię od czasu
      do czasu tak na wszelki wypadek. Linia szczytowa powinna podpinać się pod sieć
      szkieletową (u nas - tramwajową) możliwie blisko centrum - więc raczej do
      Przybyszewskiego niż Dąbrowskiego. Osobiście uważam, że powinna osiągać któryś
      z węzłów na Smigłego - Rydza (Przybyszewskiego lub Piłsudskiego), ale też
      umożliwiać wygodną przesiadkę z "trójki" na Przybyszewskiego przy
      Puszkina/Lodowej.
      Problem Dąbrowy jest ważny i miasto powinno go raz a dobrze rozwiązać - tylko
      błagam, nie pięćdziesiątym siódmym wydłużeniem i wycudaczeniem l:77 i 69!
      P.S. A swego czasu flipy opowiadały o całej masie tramwajów pracowniczych do
      huty w Koszycach - linii w wiele punktów miasta, wybitnie szczytowych (na
      każdej raptem kilka kursów dziennie) i jakoś nikomu to nie przeszkadzało.
      Oczywiście łódzkie pralki to inna skala niż koszyczkowa huta, ale przypadek,
      tak czy owak, ciekawy.
    • geograf Re: Dąbrowa Przemysłowa 06.06.05, 18:15
      Ruszyła dzisiaj fabryka suszarek Boscha, oczywiście na Dąbrowie Przemysłowej.
      Ma zostac zatrudnionych 500 osób, z czego na pewno spora cześć będzie korzystac z usług MPK.
      A jak wygląda obsługa tamtego rejonu? Od kilku lat tak samo, szczególnie teraz: marnie.
      Niby 77 w niektórych jest "podwójne",ale nie zawsze dwa autobusy jadą przy sobie.
      Na 69 nadal wysyłają krótkie autobusy, no i nie ma pomysłu na poprawę komunikacji w tamtym rejonie.
      Co ja mówię. W Łodzi na mało co jest pomysł (nie tylko w sensie komunikacyjnym).
      • gosiua Re: Dąbrowa Przemysłowa 06.06.05, 19:30
        Do fabryki suszarek od 77 dłuuuuga droga. No chyba, że ktoś jedzie do pracy w
        sobote lub niedzielę. W dni powszednie tylko 69.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka