Dodaj do ulubionych

Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ?

15.03.05, 09:28
Przymierzam się do zakupu mieszkania i poważnie rozważam Wasze osiedle (lokal
od TP lub na rynku wtórnym). Moją uwagę zwróciła jednak stosunkowo duża ilość
ofert sprzedaży na rynku wtórnym, tak jakby mieszkańcy pozbywali się swoich
lokali w stopniu znacznie wyższym niż można by się spodziewać po nowym,
nieżle położonym osiedlu jak ZZ. Czy jest tam jakiś ukryty "feler" i z
osiedlem jest coś nie tak ?
Obserwuj wątek
    • sc77 Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 09:52
      Ja Ci powiem tyle, sprzedaje swoje mieszkanie w A aby kupic wieksze w C.
      Wiem, ze czesc ludzi robi podobnie.

Wiem jednak, ze obecnie jest tak, ze ludzie kupuja male mieszkania na kilka lat
      a potem je sprzedaja i kupuja wieksze, wiec nie jest czyms nienaturalnym
      sprzedawanie mieszkan z 2001 czy 2002 roku.

Mnie osobiscie bardzo sie podoba, przegladalem wieeeeele ofert i jednak zostane
      na ZZ smile Tak jak wszedzie sa jakies wady czy niedociagniecia, ale tu jest ich
      stosunkowo najmniej i staramy sie wszystko udoskonalac.

Pozdrawiam
      • robert28 Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 10:32
        nie wiem gdzie znalazłeś tyle ofert sprzedaży,jak narazie niewiele osób pozbywa
        się mieszkania na ZZ a czytałem dużo ofert kupna na rynku wtórnym na ZZ.Może
        nie wiesz że jedno i to samo ogłoszenie może być w wielu agencjach i to sprawia
        wrażenie mnogości.
    • feng_szuja Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 10:29
      dean08 napisał:

> Przymierzam się do zakupu mieszkania i poważnie rozważam Wasze osiedle (lokal
      > od TP lub na rynku wtórnym). Moją uwagę zwróciła jednak stosunkowo duża ilość
      > ofert sprzedaży na rynku wtórnym, tak jakby mieszkańcy pozbywali się swoich
      > lokali w stopniu znacznie wyższym niż można by się spodziewać po nowym,
      > nieżle położonym osiedlu jak ZZ. Czy jest tam jakiś ukryty "feler" i z
      > osiedlem jest coś nie tak ?

Moim zdaniem mieszkania na tym osiedlu mają kilka wad. M.in. ceny są tu
      zawyżone - jak na tę okolicę. Osiedle trudno nazwać kameralnym - bloki są
      wysokie, a w środku jest podwórko studnia. Poza tym, duża część mieszkań ma
      okna na głośne i ruchliwe ulice: Św. Wincentego i Kondratowicza, oraz ich
      skrzyżowanie (po niedawnym oddaniu nowego odcinka ul.Nowowincentego natężenie
      ruchu jeszcze wzrosło).
      O takich drobiazgach ja szczury występujące na kanałem nie będę wspominał.

--
      Feng Szuja
      • sc77 Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 10:42
        Feng_szuja a czy Ty mieszkasz na ZZ ?
        Bo z Twojego postu wynika, ze nie.
        Popatrz na ceny w okolicy i dopiero wtedy pisz. Nie mowie oczywiscie tu o
        cenach na osiedlach gdzie zawracaja wrony i nie ma zadnej komunikacji a o
        najblizszej okolicy !

Ja jeszcze zadnego szczura nie widzialem a mieszkam tu juz prawie 3 lata...
      • stewald Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 10:48
        Jeżeli uważasz, że ceny tutaj są zawyżone to co powiesz o swoim Parku Leśnym,
        gdzie w II etapie ceny mocno skoczyły i sporo przekraczają te z Zielonego
        Zacisza. Odstraszyły one już kilka osób zdecydowane na nie, można przekonać się
        o tym czytając wasze forum. Zatem w tej okolicy nie ceny z Zielonego Zacisza
        przodują.
        • mitaka Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 13:37
          Ludzie, o czym wy mówicie????? Róbcie sobie co chcecie, ale nie porównujcie ZZ
          do tego czegoś po drugiej stronie ulicy zwanego Leśnym Parkiem. Nie dość, że za
          metr mieszkania krzyczą sobie 4 tys., osiedle stoi na pustyni (zero
          zagospodarowania terenu i sie na to nie zanosi), we wszystkich oknach mają
          ograniczniki dla samobójców, to jeszcze ze zdjęć na ich stronie wynika, że
          niezły pierdzielnik mają na tej budowie. Nie wiem jak można się zastanawiać nad
          wyborem mieszkania porównując te dwa osiedle (że o cenach i atrakcyjności
          rozkładu podobnych metrażowo mieszkań już nie wspomnę). Co do poprzedniej
          wypowiedzi, to ja mam okna od ulicy Św. Wincentego i na żadną inną stronę bym
          się nie zdecydowała (oczywiście to rzecz gustu). Nie żyjemy w średniowieczu,
          okna są szczelne, a i panorama dzielnicy piękna - same nowe bloki (przynajmniej
          z mojego okna). Pozdrawiam
          • goldeneye Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 14:43
            Na wstępie od razu zaznaczę, że kupiłem mieszkanie na osiedlu "Park Leśny".
            Jeżeli chodzi o Twoją opinię nt. mojego osiedla, to chyba dałeś się trochę
            ponieść emocjom. Fakt, że osiedle stoi na dużej działce, nie oznacza, że "stoi
            na pustyni". Teren nie jest jeszcze zagospodarowany, ale czego wymagsz, jeżeli
            ekipa budowlana dopiero wyszła z placu. Jeżeli chodzi o teren, to na całej
            działce za 7-8 lat będzie stało osiedle(7 etapów). Cena jest wyższa, bo masz
            niższą zabudowę, duże okna( nie wiem o jakie ograniczniki Ci chodzi, ale ja ze
            swoich jestem bardzo zadowolony), aluminiowe balustrady okienne oraz bardzo
            duże balkony(w moim mieszkaniu jest 12m2).

Tak więc życzę trochę więcej obiektywizmu i spokoju wewnętrznego.

Pozdrawiam

Goldeneye
            (sąsiad z Parku Leśnego)
          • celkra Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 14:58
            mitaka napisała:

> Ludzie, o czym wy mówicie????? Róbcie sobie co chcecie, ale nie porównujcie
            ZZ do tego czegoś po drugiej stronie ulicy zwanego Leśnym Parkiem.

to "coś" to pierwszy etap wyjątkowo ładnego osiedla niskich budynków
            wielorodzinnych

> Nie dość, że za metr mieszkania krzyczą sobie 4 tys., osiedle stoi na
            pustyni (zero zagospodarowania terenu i sie na to nie zanosi)

zanosi się - prace nad budową etapu 2 już się rozpoczęły
            > we wszystkich oknach mają ograniczniki dla samobójców,

we wszystkich _dużych_ oknach są estetyczne barierki

>to jeszcze ze zdjęć na ich stronie wynika, że niezły pierdzielnik mają na tej
            budowie.

na budowie ZZ III, którą odwiedziłam również nie zauważyłam trawników wink)

>Nie wiem jak można się zastanawiać nad wyborem mieszkania porównując te dwa
            osiedle (że o cenach i atrakcyjności rozkładu podobnych metrażowo mieszkań już
            nie wspomnę).
            Ja też nie wiem - wybrałam Park Leśny

>Nie żyjemy w średniowieczu

zgadzam się, nie żyjemy w średniowieczu smile)

> okna są szczelne, a i panorama dzielnicy piękna - same nowe bloki
            (przynajmniej z mojego okna).
            okna są szczelne, a i widok z okna (mojego pokoju dziennego) na las mam
            wyjątkowo piękny

>Pozdrawiam
            ja również pozdrawiam smile
            • nemo_zz Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 16:21
              ... i już widzę dwie watachy dzieciaków tych z ZZ i PL, które na szkolnym
              boisku tłuką się o prymat uroku wśród bródnowskich osiedli.

A przypuszczam, że jedno i drugie jest/będzie OK. Póki co wszyscy mamy jeszcze
              trochę do zrobienia.

Pozdrawiam sąsiadów z PL.
              • goldeneye Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 16:54
                To nie w tym rzecz. Chodzi mi tylko o to, że jak się coś pisze, to należy się
                wcześniej trochę zastanowićwink

Pozdrawiam
                Goldeneye
          • lily1 Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 16.03.05, 10:20
            Witam. Mieszkam na Malborskiej i hobbystycznie czytam Wasze forum, bo zdarzają
            się tu niezłe kiatki. Ale ja nie o tym. Jestem bezstronna, jeśli chodzi o
            osiedle ZZ i PL, bo na żadne z nich się nie decyduję, ale jestem architektem, i
            jeśli Mitaka chce porównywać ZZ z PL, to nie wiem w czym. Bo PL jest po prostu
            dużo lepsze. Ma piękne wielkie okna-ograniczniki są obowiązkowe przy takich
            rozmiarach, ale nie widzę w nich nic złego bo są esteetyczne, a za cenę takiej
            ilości słońca w domu-zupełnie nieszkodliwe. Osiedle jest kameralne, budyneczki
            niskie, bliziutko do lasu a wykończenie lokali jest naprawdę wysokie. Mam
            porównanie, bo bywałam na PL w czasie budowy, a na ZZ pomagałam koledze w
            odbiorze mieszkania-mieszka tam teraz i jest niezbyt zadowolony-mieszka od
            strony podwórka i narzeka na hałasy-jak ktoś tu już dobrze zauważył-jest to
            straszna studnia; bloki z betonu-cegły tu mało, w przeciwieństwie do PL. PL ma
            za to moim zdniem wadę następującą-partery są baardzo niskie-oczywiście, jak
            ktoś się decyduje na kupno mieszkania na parterze-jego wybór, ale moim skromnym
            zdaniem to porażka. A poza tym, uważam że ZZ jest dużo gorsze-żadne z niego
            "Amerykańskie osiedle", tylko zwyczajne betonowe zagłębie. A poza tym, od
            jednego z budowlańców ZZ dowiedziałam się, że podobno ich szef kupił mieszkanie
            na PL smile To mówi samo za siebie.
            Pozdrawiam wszystkich z mojego mniej ładnego osiedla
            Lily
            P.S. Czekam na głosy oburzonych-ale w profesjonalnej dyskusji-bo moje zarzuty
            dotyczą architektury (proszę ich nie odbierać osobiście)a nie mieszkańców.
            • yigael Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 16.03.05, 12:46
              lily1 napisała:

> Witam. Mieszkam na Malborskiej i hobbystycznie czytam Wasze forum, bo zdarzają
              > się tu niezłe kiatki. Ale ja nie o tym. Jestem bezstronna, jeśli chodzi o
              > osiedle ZZ i PL, bo na żadne z nich się nie decyduję, ale jestem architektem,
              > i jeśli Mitaka chce porównywać ZZ z PL, to nie wiem w czym. Bo PL jest po
              > prostu dużo lepsze. Ma piękne wielkie okna

Znaczy port-fenetr'y? Przy balkonach szczególnie? 220x190 cm? No to są lepsi.
              Ja mam okno na balkon 180x220.

> -ograniczniki są obowiązkowe przy takich rozmiarach,

To dobrze, że ja mam inny stosunek szerokości do wysokości okna a inwestor
              zastosował inny chwyt marketingowy niż port-fenetr'y bo nie mamy ogeraniczników

> ale nie widzę w nich nic złego bo są esteetyczne, a za cenę takiej
              > ilości słońca w domu-zupełnie nieszkodliwe.

Ja mam okna od południa i problem z nadmiarem słońca w mieszkaniu raczej niż z
              brakiem.

> Osiedle jest kameralne, budyneczki
              > niskie, bliziutko do lasu a wykończenie lokali jest naprawdę wysokie. Mam
              > porównanie, bo bywałam na PL w czasie budowy, a na ZZ pomagałam koledze w
              > odbiorze mieszkania-mieszka tam teraz i jest niezbyt zadowolony-mieszka od
              > strony podwórka i narzeka na hałasy-jak ktoś tu już dobrze zauważył-jest to
              > straszna studnia; bloki z betonu-cegły tu mało, w przeciwieństwie do PL.

Gdybyś zechciała wyjaśnić o co Ci chodzi w ostatnich zdaniach cząstkowych -
              chętnie się ustosunkuję.

> PL ma
              > za to moim zdniem wadę następującą-partery są baardzo niskie-oczywiście, jak
              > ktoś się decyduje na kupno mieszkania na parterze-jego wybór, ale moim
              > skromnym
              > zdaniem to porażka. A poza tym, uważam że ZZ jest dużo gorsze-żadne z niego
              > "Amerykańskie osiedle", tylko zwyczajne betonowe zagłębie.

Technologicznie te osiedla się nie różnią wiele. Betonu użyto w nich w
              podobnych miejscach i ilościach. W obu przypadkach konstrukcja żelbetowa.

> A poza tym, od jednego z budowlańców ZZ dowiedziałam się, że
              > podobno ich szef kupił mieszkanie na PL smile

Jedna pani drugiej pani.

> To mówi samo za siebie.

Tylko co? Czy szef gorzelni nie może pić koniaku? Kupił albo i nie mieszkania
              na jednym z osiedli przy których pracował on czy jego koledzy.

> Pozdrawiam wszystkich z mojego mniej ładnego osiedla Lily
              > P.S. Czekam na głosy oburzonych-ale w profesjonalnej dyskusji-bo moje zarzuty
              > dotyczą architektury (proszę ich nie odbierać osobiście)a nie mieszkańców.

Jakoś nieszczególnie mnie oburzyłaś. Tylko te zarzuty im bardziej
              merytoryczne /architektoniczne/ tym słabsze. Ze stwierdzeniem "uważam że coś
              jest zdecydownie gorsze" nie podejmuję się polemizować. Tak uważasz i już twoje
              prawo - tylko z uzasadnieniem słabiej według mnie. Przypominam też że dyskusję
              zapoczątkował zarzut pewnej osoby aktywnej od niedawna na forach obu osiedli o
              niezwykle wysokiej cenie mieszkań na ZZ. Stąd wzięło się porównanie ZZ do
              droższego Parku Leśnego. Ja uważam że oba osiedla można porównywać - co zresztą
              uczyniwszy, wybrałem wraz z połówką /architektem jak ty/ ZZ, z którego Cię z
              dużym ukontentowniem pozdrawiam.
    • zzmarcin Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 12:50
      Jeżeli chodzi o uwagi malkontentów z naszego osiedla to niestety, ale zawsze
      można się do czegoś przyczepić czy kupisz mieszkanie na ZZ czy w Skanskiej na
      Saskiej Kępie.
      Ogólnie mieszka się tu bardzo dobrze. Gdybym jeszcze raz szukał mieszkania, to
      od razu zacząłbym od ZZ.

• jstelma Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 13:47
        Znam 2 osoby, które mieszkają na ZZ i są bardzo zadowolone. Ich zadowolenie
        spowodowało, że sama zdecydowałam się na kupno mieszkania w etapie C wink Jeśli
        chodzi o cenę - to owszem można kupić zdecydowanie taniej ale nie ma co
        porównywać standardu. Tańsze metraże to Białołęka, rynek wtórny - blokowiska
        (prawa strona Wisły).
        Szukam mieszkania od roku i po analizie kilkudziesięciu ofert z rynku wtórnego
        i pierwotnego zdecydowałam się na to osiedle. Sądząc po ruchu w dziale
        sprzedaży (i niestety długim oczekiwaniu na obsługę) nie tylko ja.
        • zz_nowy Re: Czy z Zielonym Zaciszem jest coś nie tak ? 15.03.05, 14:38
          ja sprzedaję bo.. .niestety muszę... ale jak bóg da i partia pozwoli to nowe
          kupię na ZZ.

aha... Wincentego nie jest głośna...
          • michal_74 Wszystko gra! 16.03.05, 09:52
            Wcale na ZZ nie ma podwórka studni! Wcześniej mieszkałem w starym budynku w
            Śródmieściu i naprawdę rozróżnić można studnię i nasz placyk na środku. Poza
            tym mieszkania sprzedaje się wtedy, gdy można za nie dostać niezłą cenę i
            przeprowadzić się w fajne miejsce. Dlatego Ci którzy wybtrali ZZ A bądź B
            przeprowadzają się do czasem do C, bo maja zaufanie do dewelopera, o co w
            naszych czasach ciężko jeszcze.... Poza tym, że kupowali te mieszkania raczej
            ludzie dość zamożni i przemyśleli, ze dostają relatywnie wysoki standard, przy
            braku szpanu, który łączy mi sie nieodmiennie z Ursynowem, a szczególnie z
            Kabatami. Następni nabywcy przekonali się po etapie A, że warto i koniunktura
            jest i na rynku pierwoptnym, i na wtórnym. Poza tym kończy się okres zobowiązań
            wynikających z ulgi budowlanej i ofert będzie (być może) jeszcze więcej.
            Jedyna może niedogodność to mieszkania piętrowe - są zbyt małe!
            PS. Z góry zastrzegam, że nie mam nic do Parku Leśnegosmile
            Serdecznie pozdrawiam nowych sąsiadów!
    • zz_beatka jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 29.03.05, 11:25
      rozejrzyj się w okolicy jest teraz duzo działek do sprzedania. Przelicz ile
      kosztowałoby Cię kupno mieszkania ok 80 m a ile wybudowanie domu.
      Ja zrobiłam to po czasie i stwierdzam fakt, że lepiej bym wyszła na budowie
      domu. Bo za cenę mojego "M" + garaż i miejsca postojowe+ schowek. Kupiłabym
      działkę 1000 m i postawiłabym dom ok 150 - 200 m. I to wcale nie daleko bo na
      Białołęce.
      Ale cóż mądry Polak po szkodzie sad
      • sc77 Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 29.03.05, 16:46
        A to ciekawe...
        Porownywalas te ceny z cena mieszkania na ZZ czy na Bialolece ?

Jaki bralas pod uwage koszt budowy domu wraz z wykonczeniem ?

Bardzo mnie to ciekawi bo rowniez bralem pod uwage budowe domu i jedyna
        porownywalna kalkulacja byla na ziemi minimum 20km od Wawy w strone Wyszkowa.
        • mooj Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 29.03.05, 16:49
          i to raczej 20 km od ZZ nie od PKiNsmile
          • sc77 Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 29.03.05, 17:41
            20 km od granic miasta...
        • zz_beatka Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 30.03.05, 13:23
          Interesuje mnie Zacisze - bardzo drogie ok 300 zł/m
          Białołęka ceny (wywoławcze) w tej chwili kształtują się na poziomie 80 -
          150zł/m uzbrojone i nie kiszkowate i w kwadracie, przy ulicy i daleko od ulicy
          (jest w czym wybierać)
          Może być jeszcze trasa na Nieporęt (tu jeszcze nie wychwyciłam cen ale z plotek
          wiem że od 50 - 60zł/m)- wada brak uzbrojenia działek i daleko od lini gazu.
          A gdy kupowałam mieszkanie n ZZ działki na Białołęce kosztowały ok 10 - 20
          USD/m (teraz zdrożały).

A co do domu mnie w zupełności wystarczy dom podpiwniczony 150 m + wolnostojący
          garaż.

Wykończenie mieszkania 80 m wychodzi średnio na poziomie 70 tys
          czyli dom 150 m wyszedłby ok 150 tys. + budowa ale z tego co wiem to
          wybudowanie w stanie surowym tej wielkości domu ok 150 -200 tys w zależności
          czy kupujesz w hurtowni czy sklepie czy masz rabaty czy nie i jakich
          zatrudniasz fachowców.

ale to są moje wstępne kalkulacje
          • sc77 Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 30.03.05, 17:00
            Beatka,
            sama sobie odpowiedzialas.
            Dom + wykonczenie to 300 tys zl
            ziemia (1000m2) - zacisze 300 tys zl, bialoleka 120tys (srednia cena), czyli
            razem 600 tys zacisze, 420 tys Bialoleka, czyli jednak nie tyle samo co
            mieszkanie, prawda ?
            Moim zdaniem jest roznica mieszkania 80m2 na ZZ (270 tys - cena z A i B) +
            70tys wykonczenie = 340tys a cena domu na Zaciszu 600 tys smile Rozumiem, ze
            mozesz brac pod uwage Bialoleke i 420 tys, ale tam mieszkania sa duzo tansze
            wiec rowniez trzeba porownywac cene m2 z Bialoleki

A swoja droga 150tys na wybudowanie domu to jest dosc malo, raczej oscylowalbym
            wokol 200-230 tys.

Pozdrawiam serdecznie.
            • zz_beatka Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 31.03.05, 08:23
              ok sc ale za cnę 400 tys mam mieszkanie 80 m a nie dom 150 m + działka 1500m a
              to duza róznica
              nie mam tego co daje ZZ czyli zdewastowanej trawy za blokiem B
              zdewastowanej altanki i parkujących na sępa na miejscach gościnnych co
              finansują wszyscy mieszkańcy nawet ci co z tych miejsc skorzystać nie mogą
              • grzegorz_zz Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 31.03.05, 14:30
                To fakt.
                Ale trzeba jeszcze zwrocic uwage na jedna rzecz.
                Dzialka + zalatwianie pozwolen + budowa domu + wykonczenie domu i siebie = ok. 3
                lat.
                Ja tylko dlatego sie zdecydowalem na mieszkanie, gdyz wszystkie sprawy
                (wykonczenie i formalne z kredytem) zalatwialem 0,5 roku (mozna szybciej). No i
                najwazniejsze mieszkam a nie wynajmuje. I place bankowi a nie obcej,
                zdzierajacej na wynajmie, osobie.
                Pozdr.
                • sc77 Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 31.03.05, 15:24
                  I trzeba jeszcze dodać indywidualną ochronę domu, koszenie trawnika, strzyżenie
                  drzewek, naprawa dachu, czyszczenie komina itp.
                  To wszystko kosztuje duzo wiecej, wiec nie tylko zakup, ale rowniez
                  eksploatacja.
                  Dobrze napisal Grzegorz - wykonczenie siebie...

Ja dlatego tez kupilem mieszkanie a nie dom, wychodze, zamykam drzwi i mam
                  spokoj. Dodatkowo mam kablowke, tani internet. W domu z tym raczej problem.
                  • grzegorz_zz Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 31.03.05, 15:38
                    Ale, jak bede mial duzoooo pieniazkow, to sie na pewno przekonam do domu na wsi
                    z duzym ogrodem i basenem (moze byc kryty).

Zona juz sie nie moze doczekac smile

• zz_beatka Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 31.03.05, 15:39
                    no wiesz wiele osob mieszka w bloku i ma działki na których, kopie, strzyze
                    kosi itp nie przekonasz mnie
                    choc i mieszkanie w bloku ma pewne zalety o ile ma się sympatycznych sąsiadów a
                    nie pyskujacych małolatów
                    • sc77 Re: jeśli chcesz kupić duże mieszkanie to 01.04.05, 14:04
                      Ja tez absolutnie nie wykluczam domu, kiedys go napewno wybuduje, ale jeszcze
                      nie teraz...

Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka