pan.nikt 01.06.05, 01:30 www.wrzesnia.powiat.pl/index.php?act=1&id=190355&sid=61&lang=pl&wrze=3f1544178f9db8a4d00cfbe93455b27c&crc=1f6e1 340d40d24f73286d47e6352c672 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jackowrzesnianin Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 01.06.05, 12:41 Mnie interesują te dwa pkt: e) przekształcenia dotychczasowych szkół policealnych prowadzonych przez Powiat Wrzesiński w szkoły policealne, o których mowa w art.9 ust.1 pkt 3 lit. g) ustawy o systemie oświaty, f) utworzenia Szkoły Policealnej nr 3 dla Dorosłych we Wrześni, JAKI JEST SENS UTRZYMYWANIA SZKÓŁ POLICEALNYCH, SKORO NIEMAL W TYM SAMYM CZASIE I Z PODOBNYM POZIOMEM WIEDZY MOŻNA ZDOBYĆ LICENCJAT?? Po studium, jest ciągle średnie, po WSZ wyższe. Panowie idziemy do EUROPY DLACZEGO NIE STOSUJECIE ICH STANDARDÓW Może lepiej załatwić w końcu sprawę filii PP, a te szkoły próbować przekształcić w WSZ?? Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 02.06.05, 16:03 Piszą w dzisiejszych Faktach. Zwykła kłótnia. Odpowiedz Link Zgłoś
naukowiecwrzesinski Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 02.06.05, 17:50 Mam podobne zdanie, co do wszelkiego typu szkół policealnych. Również trudno mi zrozumieć, dlaczego takie szkoły się tworzy? Filia Politechniki Poznańskiej byłaby dobrym rozwiązaniem, tak jak i innych państwowych uczelni chociaż mam tutaj trochę wątpliwości, czy jest sens tworzenia takich filii w mieście, które jest oddalone o 49 km od Poznania. Jestem zagorzałym przeciwnikiem szkół wyższych, które trudno zidentyfikować pod względem naukowym. Tyczy to szczególnie tego typu szkół prywatnych. Jednak trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że jeżeli nie ma większych trudności z dostaniem się do takich szkół na studia licencjackie, to bezsensowne jest tworzenie szkół policealnych. Niestety świadczy to o słabej wiedzy władz powiatowych w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 02.06.05, 19:23 Jestem zagorzałym przeciwnikiem szkół > wyższych, które trudno zidentyfikować pod względem naukowym. Tyczy to > szczególnie tego typu szkół prywatnych. ŚWIĘTA RACJA! Może ktoś w końcu zidentyfikuje te nasze "Sorbony"? A może służby specjalne poprosić? Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 03.06.05, 12:29 jackowrzesnianin napisał: witam serdecznie, przeczytałam dyskusję pana z Panem burmistrzem w mail-u przesłanym do mnie wczoraj, myślę,że jestem osoba najbardziej zorientowaną co do spraw NKJO we Wrześni, więc wszelkie pytania, sugestie prosze kierować bezpośrednio do mnie, prosze nie nazywać "szkółką" szkoły, o której dzialalności nie ma Pan pojęcia, wypowiadanie sie wtedy niszczynie tylko dobre imię,na które szkoła stara się zapracować od dwóch lat, ale świadczy w szczególności o nieprzychylności osoby,która je wypowiada.może jest pan osoba,której nic nie chce się robić,a jeśli ktoś coś dla mieszkanców Wrzesni robi,spotyka się to tylko z krytyka z pana strony, serdecznie zapraszam do odwiedzenia kolegium, do rozmowy ze mna A MOŻE PAN SIĘ LĘKA???? Idea otwarcia kolegium to odpowiedz na potrzeby mieszkańców tego miasta, wielu osób poprostu nie byłoby stać na rozpoczęcie nauki w Poznaniu, mimo iż nie jest to tak daleko.Jeśli ten argument do pana nie przemawia, to proszę w ogóle zamilknąć, obraż Pan słuchaczy, wykładowców iwiele innych osób,ktore staraja się, aby poziom nauczania był wysoki, aby nasi słuchacze nie odbiegali od poziomu, jaki reprezentują studenci uczelni poznańskich.A ZAPEWNIAM PANA ,że nie mamy się czego wsydzić.Odpowiedni poziom,a właściwie kontrole tego poziomu zapewniają opiekunowie naukowo-dydaktyczni z UAM pozdrawiam , czekam na pytania, zapraszam do Kolegium,zapraszam na strone internetową, którą stworzyli słuchacze, Urszula Kropaczewska > Mnie interesują te dwa pkt: > e) przekształcenia dotychczasowych szkół policealnych prowadzonych przez Powiat > > Wrzesiński w szkoły policealne, o których mowa w art.9 ust.1 pkt 3 lit. g) > ustawy o systemie oświaty, > > f) utworzenia Szkoły Policealnej nr 3 dla Dorosłych we Wrześni, > > > JAKI JEST SENS UTRZYMYWANIA SZKÓŁ POLICEALNYCH, > SKORO NIEMAL W TYM SAMYM CZASIE I Z PODOBNYM POZIOMEM WIEDZY MOŻNA ZDOBYĆ > LICENCJAT?? > Po studium, jest ciągle średnie, po WSZ wyższe. > Panowie idziemy do EUROPY > DLACZEGO NIE STOSUJECIE ICH STANDARDÓW > > Może lepiej załatwić w końcu sprawę filii PP, a te szkoły próbować > przekształcić w WSZ?? > > Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Pani Urszulo, 03.06.05, 12:53 jackowrzesnianin pisze dużo i podobno od wielu lat. Mało kto na tym forum traktuje go poważnie. Na podstawie każdej plotki tworzy teorie nie z tej ziemi. Tacy ludzie się zdarzają w przyrodzie. Niech pani się nie przejmuje, tak jak wszyscy się nie przejmują. Facet ma kompleksy (jest garbaty, za mały, albo za gruby), więc musi jakoś zaistnieć, choćby w sieci. Wpływ jego breni zresztą jest nikomy - to forum czyta słownie: dziesięć osób, no góra jedenaście. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Pani Urszulo, 03.06.05, 13:04 Mogę panią zapewnić, że to forum czyta bardzo dużo Wrześnian w odróżnieniu od forum WW. Wypowiedzi Jackowrześnianina są nieraz kontrowersyjne i bardzo szczere, ale na pewno uczciwe w odróżnieniu od inkwizytora, który może być kojarzony bardziej z tubą socjalistycznej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Antykomunisto 03.06.05, 13:26 mądry to ty nie jesteś. Co znaczy propagandysta, w dodatku "socjalistyczny"? Coś mi się wydaje, że zarzucasz innym to w co sam jesteś umoczony. Pewnie natura nie obdarzyła cię rozumem, więc musiałeś się do czegoś zapisać, żeby coś załatwić. Z kilku twoich postów, zaraz mogę zacytować, można dojść do wniosku, że tylko przebierasz z kumplami nogami, żeby gdzieś się załapać. Widać, że jesteś wprawny w propagandzie, bo piszesz np. "wielu Wrzesnian czyta to forum". Doskonale wiesz, że to nieprawda, w dodatku wyrażenie "wielu Wrzesnian" zdradza, że traktujesz swoich sąsiadów jak bydło, które nieświadome, głupie może ci coś i twoim kumplom załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Inkwizytorze 03.06.05, 13:41 Głupota twoja jest bardzo wyraźna, jeżeli nie potrafisz zrozumieć demokratycznych norm dyskusji. Było to charakterystyczne dla aktywu pezetperowczyków i widocznie stamtąd czerpałeś wzorce, które teraz uprawiasz w swojej propagandzie. Naucz się jednego, że Polska Ludowa już nie wróci, a jeżeli masz takie marzenia to wyjedź do Korei PŁN. Forum to jest niezależne i nikt na nim nie manipuluje, szczególnie podczas wyborów. Czyta go bardzo dużo mieszkańców, bo ma dosyć propagandy typowej dla ciebie, czyli dawnego PRL. Na szczęście moje korzenie są czyste i wolne od komunizmu i towarzyszy tobie podobnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: krzyżowcu 03.06.05, 14:25 Co, denerwujesz się , że czytają to forum? Najlepiej zamknąć mordę starymi metodami. Zobacz na listę agentów esbecji może kogoś znajdziesz , kto się tym zajmie? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Inkwizytorze, lejwodo 03.06.05, 13:47 Postawiłęś zarzuty spróbuj uzasadnić. jakie teorie spiskowe? Ze szejn bajki opowiada? Tak, napisałem to dwa lata temu. Teoria spiskowa? Ciekawe, że okazałą się prawdą. A może jakieś oinne przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 13:45 Od początku istnienia tej szkoły proszę o publiczną jej prezentację. W zamian otrzymuje laurkowate artykuliki w WW i nic więcej. Cieszę się, że po latach milczenia, zdecydowała się Pani przemówić. A teraz do rzeczy: 1.> myślę,że jestem osoba najbardziej zorientowaną co do spraw NKJO we Wrześni, > więc wszelkie pytania, sugestie prosze kierować bezpośrednio do mnie ## akurat, tym razem nie kierowałem żadnego pytania. Napisałem na forum WW, że NKJO NIE JEST FILIĄ UAM. To zdanie oburzyło Burmistrza. W swoich odpowiedziach powoływałem się tylko na statut szkoły umieszczony na waszej stronie internetowej, organ założycielski itp. Nikogo, ani niczego nie obrażałem. 2. > prosze nie nazywać "szkółką" szkoły, o której dzialalności nie ma Pan pojęcia, ##wielokrotnie prosiłem o wyjaśnienia dotyczące tej szkoły. odpowiedzią było milczenie. Czytałem również Waszą stronę internetową. tam też milczenie w sprawie pytań niewygodnych. JAK WIĘC PRZY TAKIM PR MOGE MIEĆ POJECIE? Nawet pytanie o statut szkoły było przez długi czas bez odpowiedzi. 3. > wypowiadanie sie wtedy niszczynie tylko dobre imię,na które szkoła stara się > zapracować od dwóch lat, ale świadczy w szczególności o nieprzychylności > osoby,która je wypowiada.może jest pan osoba,której nic nie chce się robić,a > jeśli ktoś coś dla mieszkanców Wrzesni robi,spotyka się to tylko z krytyka z > pana strony, ##nic Pani o mnie nie wie i twierdzi, że nic mi się nie chce?? Ciekawe podejście. Nie jest prawdą, że tylko krytykuję. Wiele inicjatyw chwalę, a nawet bywa, że bardzo chwalę. Chwalę również powstanie we Wrześni WSZ. Zwracam tylko uwagę, na to czym te szkoły są, a czym nie są. Czy prawda, jest wg Pani krytyką? 4. A MOŻE PAN SIĘ > LĘKA???? ##A co jest Pani taka straszna? Generalnie nie boje się ludzi. Nie widzę natomiast powodu, żeby zawracać Pani głowę. Moje pytania mają charakter ogólny. Pewne sprawy powinny zostać wyjaśnione nie mi, ale społeczności wrześnian. 5. jeśli ten argument do pana nie przemawia, to proszę w > ogóle zamilknąć, ##O kurcze. "Czyli morda w kubeł". A mówili, że komunizm się skończył. 6. POZOSTAJE OTWARTE PYTANIE, KTÓRE WYWOŁAŁO TĄ DYSKUSJĘ: CZY NKJO JEST FILIĄ UAM. Liczę na Pani odpowiedź. Wg mnie NKJO jest niezależną placówką dydaktyczną podległą Wielkopolskiemu Urzędowi Marszałkowskiemu. Współpracuje z UAM, na mocy jakieś umowy (swoją drogą ciekawe jakiej- czy to tajemnica?). Liczę na wyjaśnienie. 7. Mam nadzieję, że przybliży nam Pani w WW, czy na forum prawdziwą i rzetelną wiedzę o SWOJEJ SZKOLE. np ilość studentów, ilu zaczynało, ilu zostało, jaki jest poziom matury niezbędny do przyjęcia i jak to się ma do innych uczelnii itd. 8. Rozumiem, że mówi pani o stronie: nkjo.wrzesnia.pl/ 9. Nie wiem dlaczego podpięła Pani swoją odpowiedź pod moim postem na temat szkół policealnych. Nie wiem, dlaczego skoro już, nie przeanalizowała Pani tego tekstu. Przecież ten post wyraźnie CHWALI POWSTAWANIE I DZIAŁANIE TAKI SZKÓŁ JAK TA, KTÓĄ PANI KIERUJE. POZDRAWIAM, Lizcę, że Pani milczenie, to już przeszezłość. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 16:10 Witam ponownie, nie mam w zwyczaju wypowiadac sie na forum z tego prostego powodu,iż jesli mam z kims rozmawiac, wole to robic twarza w twarz, wówczas wszelkie niedomowienia mozna na bierzaco wyjaśniać, a poza tym nie sadzilam, że NKJO jest intytucja nieznana na terenie miasta i gminy Wrzesnia.Dokladam wszelkich starań, aby dotrzeć do instytucji, szkół i placówek dzialajacych na tym terenie, aby Kolegium zaistniało, budzilo szacunek i aby jak najwieksza ilość osób dobrze sie o nas wypowiadała. Działamy 2 lata (dop[iero)ale przez ten okres zrobilismy naprawde dużo. -m.in konkursy dla gimnazjów, szkół średnich,drzwi otwarte, targi edukacyjne, warsztaty metodyczne nie tylko dla naszych nauczycieli, ale również dla nauczycieli powiatu i gminy.informacjeo tych imprezach umieszczalismi w prasie i na plakatach, moje odeslanie na strone internetową kolegium miało na celu umozliwienie zarowno Panu jak i innym ludziom zapoznanie się ze szczegółowym sprawozdaniem z naszej dzialalności zamieszczonym właśnie(www.nkjo.wrzesnia.pl), moje zaproszenie do osobistego odwiedzenia Kolegium jest nadal aktualne. nie chce,aby ktoś zarzucal Pana burmistrza pytaniami,zarzutami, na które ja moge odpowiedzieć. kolegium nie jest filia UAM, jest to tylko skrot myslowy uzyty przez Pana Burmistrza, UAM sprawuje opieke naukowo -dydaktyczną nad KOlegium.Daje to możliwość zdawania egzaminu licencjackiego na uniwersytecie, w innym przypadku,słuchacze nie mieli by takiej możliwości, dodatkowo wszystkie Kolegia pod opieką UAM obowiazuje ten sam egzamin z praktycznej nauki języka, taki sam egzamin zdaja studenci Kolegium w Poznaniu, egzamin odbywa się w tym samym czasie we wszystkich kolegiach. Wladze zarówno Powiat jak i Gmina sa bardzo zaangażowane w prace na rzecz kolegium, bardzo nam pomagają, wiedzą jak bardzo ważne jest,aby stworzyć warunki do studiowania, rowniez tym, ktorych nie stac na wyjazd do Poznania. Słuchacze tez rozumieja jaka szansę otrzymali więc bardzo sie starają, myslę, że pojawia sie ich wypowiedzi, ale na ten moment ucza sie. Pozdrawiam, urszula Kropaczewska Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 16:37 Szanowna pani! Czytając pani wypowiedzi i całą tą dyskusję nie rozumiem pani poruszenia wypowiedziami na temat szkoły, którą pani kieruje. Jest rzeczą oczywistą, że na rynku edukacyjnym, szczególnie edukacji wyższej szkoła pani nie jest znana. Jest dla mnie oczywiste, że Kolegium Języków Obcych przy UAM, jak i poszczególne filologie kończące się magisterium są zdecydowanie popularniejsze i bardziej znane i renomowane od reprezentowanej przez panią szkoły. Proszę w końcu powiedzieć, kto prowadzi pani szkołę? Czytałem na tym, jak i na forum WW wypowiedzi dotyczące Kolegium. Nigdzie nie obrażano uczniów z tej szkoły, dlatego nie rozumiem skąd u pani tego typu przypuszczenia zamieniające się w emocje? Pisze pani o aspekcie ekonomicznym. Tak, jest to bardzo ważna sprawa, ale powinna pani również wziąć pod uwagę, że kształcenie na poziomie wyższym jest inwestycją rodziców we własne dzieci. Przyszły pracodawca patrzy, jaką kto uczelnię ukończył i nie mamy się, co oszukiwać, że szybciej przyjmie do pracy absolwenta filologii UAM niż po kolegium w naszym mieście. Jest to w pełni zrozumiałe. Tak samo jest w przypadku innych uczelni. Innym bardzo istotnym aspektem jest zbliżający się milowymi krokami niż demograficzny, który już niedługo obejmie wszystkie wyższe szkoły. Moim zdaniem niż ten doprowadzi do upadku takie szkoły jak szkoła pani i inne tego typu. Absolwenci szkół średnich będą wybierali znane państwowe uczelnie, które będą oferowały więcej miejsc niż kandydatów. Oczywiście mowa jest jeszcze o poziomie, ale rozumiem z wypowiedzi pani, że ci słabsi nie będą mieli szans również w pani szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 23:09 Szanowny Klaudiuszu. Generalnie masz rację. Nie zgadzam się tylko z jednym: > Innym bardzo istotnym aspektem jest zbliżający się milowymi krokami niż > demograficzny, który już niedługo obejmie wszystkie wyższe szkoły. Moim zdaniem > > niż ten doprowadzi do upadku takie szkoły jak szkoła pani i inne tego typu. OTÓŻ NIE. NIŻ TYM SZKOŁOM NIE ZASZKODZI. TZN zaszkodzi tylko najgorszym. Niz zaszkodzi szkolom podstawowym, gimnazjom (bo tam uczęszcza i będzie uczęszczało 100% rocznika mniejszy roczni, mniej uczniów), zaszkodzi ZSZ, które pozostana bez naboru i nieznacznie odbije się na szkołąch średnich (w tej chwili chodzi tam 70-80% młodzieży, rzeszta od ZSZ, będzie chodziło 90, czy więcej procent rocznika). Natomiast do szkół wyższych uczęszcza ciągle mniejszy procent młodzież niż w starej UE. W tej sytuacji, z mniejszych roczników PÓJDZIE WIĘKSZY PROCENT, czyli w liczbach bezwzględnych NIE NASTĄPI ZNACZĄCY SPADEK NABORU. Przeanalizuj to. WŁĄŚNIE Z TYM PROCENTOWYM WZROSTEM STUDENTÓW, MÓWIĘ O KONICZNOŚCI KSZTAŁCENIA NA PIERWSZYM POZIOMIE STUDIÓW WYŻSZCH (zgodnie z brzmieniem nowej ustawy) W MAŁYCH OŚRODKACH, np we Wrześni. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 23:50 Nie zgadzam się z tobą. Już obecnie są likwidowane szkoły podstawowe ze względu na niż. Czeka to również gimnazja, jak i szkoły średnie. Zgadzam się z tobą tylko w tym, że w wypadku szkół średnich w pierwszej kolejności będą likwidowane szkoły zasadnicze. Wyższe uczelnie w małych miasteczkach takich jak Września będą przeżywały ogromne trudności związane z niżem demograficznym. Konkurencja i oferta uczelni państwowych szybko je wyeliminuje, chyba że będą przyjmowały słabych absolwentów, którzy nie spełnią wymagań uczelni państwowych, czyli praktycznie nie będą się nadawali na ich kierunki kształcenia. Pytanie jest tylko jedno: Jaki poziom będzie na takich uczelniach? Jaki poziom będą reprezentowali ich absolwenci? Jaki pracodawca przyjmie ich do pracy? Przypuszczam, że poziom słabiutki i zdecydowanie mniejszy możliwości konkurowania o pracę. Pamiętaj, że Września leży 50 km od Poznania. Każdy uzdolniony i rozsądny wybierze np. germanistykę , romanistykę itp. na UAM, a nie na Kolegium wrzesińskim. Bo to jest inwestycja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 00:07 Napisałem wyraźnie, że niż dopadnie podstawówki i gimnazja, a właściwie już dosięga. ws szkół wyższych powtórzę będzie studiował WIĘKSZY PROCENT. Większy procent z niższej populacji, może i będzie oznaczał nieznaczny spadek liczby studentów. Np 50% * 2000=30%*3333, Młodzież będzie wybierała renomowane uczelnie?? Oczywiście, tak jak kiedyś i jak teraz. Najzdolniejsi, najbardziej pracowici TAK. Mniej zdolni, mniej pracowici, którzy kiedyś kończyli na maturze, będa wybierali WSZ (szkoły wyższe pierwszego stopnia). Niezdolni i lenie, którzy kiedyś kończyli ZSZ, będą kończyli (już kończą) edukację na poziomie szkoły średniej (matury) OCZYWIŚCIE, ŻE TO JEST INWESTYCJA. ZAWSZE BYŁA. ale nie wszyscy chcą inwestować w naukę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 00:21 > Napisałem wyraźnie, że niż dopadnie podstawówki i gimnazja, a właściwie już > dosięga Pardą, źle przeczytałem > Mniej zdolni, mniej pracowici, którzy kiedyś kończyli na maturze, będa > wybierali WSZ (szkoły wyższe pierwszego stopnia). > I oni mają konkurować np. o miejsce anglisty, germanisty, romanisty, tłumacza w firmach i instytucjach z absolwentami UAM, UJ, UW czy nawet Wyższej Szkoły Języków obcych? OCZYWIŚCIE, ŻE TO JEST INWESTYCJA. > ZAWSZE BYŁA. > ale nie wszyscy chcą inwestować w naukę Ci światli, którym zależy na wykształceniu swoich dzieci zawsze będą inwestowali, nawet jeżeli musieliby się zadłużyć w bankach. Gorzej, jak totalna bieda zamyka zdolnemu człowiekowi edukację. System stypendialny i pomocowy słabo u nas funkcjonuje. Ale to już inny wątek do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 00:48 > I oni mają konkurować np. o miejsce anglisty, germanisty, romanisty, tłumacza w > > firmach i instytucjach z absolwentami UAM, UJ, UW czy nawet Wyższej Szkoły > Języków obcych? OCZYWIŚCIE, ŻE NIE. Tak samo, jak nie konkurowali jeszcze niedawno technicy. Dla absolwentów szkół wyższych pierwszego stopnia, przewidziane są stanowiska, które do niedawna, albo jeszcze zajmują technicy. PROBLEMEM JEST UŁUDA SPOŁECZNA. Ułuda, ktora nie rozróżnia WSZ, od Uniwersytetu. DLatego ciągle mówię o konieczności UŚWIADAMIANIA, ŻE WSZ, TO NIE UNIWERSYTET. Dzisiejsza Ustawa sejmowa o trzech stopniach studiów, sprawę wyjaśnia dość stanowczo (licencjat, magisterium, doktorat). TRZEBA MIEĆ ŚWIADOMOŚĆ CO, JEST CO i świadomie wybierać. WSZ są potrzebne, tak jak były potzrebne technika, a inżynierowie, czy licencjaci są tak samo potzrebni, jak potrzebni byli technicy. > Ci światli, którym zależy na wykształceniu swoich dzieci zawsze będą > inwestowali, nawet jeżeli musieliby się zadłużyć w bankach. PROBLEM, NIE TYLKO W PIENIĄDZACH, ALE RÓWNIEŻ I PRZEDE WSZYSTKIM W ochocie na ciężką pracę. Przecież skończenie porządnych studiów II, czy III stopnia, to nie "takie małe piwo, przed śniadaniem". Trzeba się uczyć. W czasach komuny, szczególnie w latach 70-tych studia były faktycznie darmowe, z solidnymi stypendiami, a też nie wszyscy je kończyli. BO TO SIĘ MUSI CHCIEĆ. (młodzieży, nie rodzicom. Rodzice nic na nieuka nie poradzą). > Gorzej, jak totalna bieda zamyka zdolnemu człowiekowi edukację. System > stypendialny i pomocowy słabo u nas funkcjonuje. Ale to już inny wątek do > dyskusji. Dokładnie tak jak napisałeś. To problem, ale inny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 11:25 Nie wróżę żadnej przyszłości takim uczelniom jakie mieszczące się u nas. Sam nigdy bym do nich nie poszedł. Już lepiej zaocznie na dobrych państwowych w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 13:47 Nic nie rozumiesz. Spytam inaczej. DLACZEGO, przez całE dziesieciolecia, niektórzy konczyli tylko "zawodówki", inni kończyli edukację na technikach, a tylko niektórzy studiowali? Teraz jest podobnie, tylko szczebelek wykształcenia poszedł pięterko wyżej. Zamiast zawodówki technikum, zamiast technikum WSZ (studia pierwszego stopnia). A dlaczego? A dlaczego jedni zdają maturę na piątki (prawie max pkt), a inni na cieniutkie dwóje (minimum , żeby zdać)?? ZDOLNOŚCI I PRZEDE WSZYSTKIM CHĘCI. W pewnym ograniczonym zakresie również kasa. I TYLE!! Sam > nigdy bym do nich nie poszedł. Już lepiej zaocznie na dobrych państwowych w > Poznaniu. A MYŚLISZ, ŻE DOBRE STUDIA, TO SKOŃCZY KAŻDY, KTÓREY CHCE? BEZ PRACY, BEZ NAUKI? Człowieku, gdzie ty żyjesz? Przecież nie wszyscy są "naukowcy". Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 13:55 ps W TYM KONEKŚCIE NIE ROZUMIEM UTRZYMYWANIA STUIUM POMATURALNYCH, CZY POLICEALNYCH. Trzeba je zlikwidować, albo przekształcić w szkoły wyższe pierwszego stopnia. JUŻ DOŚĆ NACIĄGANIA MŁODZIEZY I RODZICÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 15:07 Niby czego nie rozumiem? Może tego, że za wszelką cenę ktoś chciał stworzyć Pułtusk i nic z tego nie wyszło? Może tego, że w Poznaniu są zdecydowanie lepsze? Może tego, że czas najwyższy, żeby Państwowa Komisja Akredytacyjna zajęła się tymi uczelniami i sprawdziła jaki tam jest poziom, jaka baza i jaki sens jest utrzymywania ich? Nie widzę również sensu w tworzeniu szkół policealnych. A co do naciągania młodzieży i rodziców , czynią to jedni jak i drudzy.Nie widzę tutaj żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 04.06.05, 23:11 Pułtusk, Tarnowo Podgórne, to były oczywiście slogany reklamowe. Czego nie rozumiesz? Podziału szkolnictwa wyższego, zgodnie z ustawą, przyjętą wczoraj przez Sejm. Podziału na trzy stopnie: I stopień - licencjat (inżynier) II stopień - magisterium III stopień -doktorat. Jest rzeczą oczywistą, że uczelnie I stopnia nie dorównają nigdy uczelniom II, a tym bardziej III stopnia. I nikt tego od nich nie wymaga. To inna klasa wykształcenia i inny cel. Maluch, nie dogoni ferrari, ale nikt nie każe mu się ścigać w jednym wyścigu. To inne klasy. Tak samo WSZ nigdy nie dogonni Uniwersytetu, ale to inne klasy. Każdy z tych typów uczelni, jest odpowiedni, dla innej grupy studentów. Ale to już wyjaśniałem. I CAŁY CZAS PODKREŚLAM. POTRZEBNE SĄ I UCZELNIE LEPSZE I GORSZE, TYLKO TRZEBA TO JASNO POWIEDZIEĆ, A NIE CZAROWAĆ. Masz rację odnośnie komisji akredytacyjnej, że powinna w końcu zając się "uczelniami", które nie spełniają wymagań (wg swojego stopnia), które są po prostu FABRYKĄ PIENIĘDZY DLA WLAŚCICIELI I NICZYM WIĘCEJ. jak stoją wrzesińskie uczelnie w rankingu solidności? To juz pytanie do włądz tych uczelnii. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: ZE ZDZIWIENIEM 05.06.05, 09:35 > Pułtusk, Tarnowo Podgórne, to były oczywiście slogany reklamowe. > To nie są żadne slogany tylko obłuda przedwyborcza pana kandydata Podziału szkolnictwa wyższego, zgodnie z ustawą, przyjętą wczoraj przez Sejm. > Podziału na trzy stopnie: > I stopień - licencjat (inżynier) > II stopień - magisterium > III stopień -doktorat. Bardzo dobrze rozumiem Uczelnie pierwszego stopnia powinny porzomnie przygotować do studiów II stopnia. Te państwowe najczęściej to robią te inne raczej nie A co to za sgregacja? Inżynier po Polibudzie będzie zawsze lepszy od inżyniera po Wyższej Szkole Bydowy Budynków. To po co ta druga i komu potrzebny kiepski inżynier? > I CAŁY CZAS PODKREŚLAM. > POTRZEBNE SĄ I UCZELNIE LEPSZE I GORSZE, TYLKO TRZEBA TO JASNO POWIEDZIEĆ, A > NIE CZAROWAĆ. > Kiedyś na wrzesińskim deptaku czytałem reklamę "Studiuj u najlepszych" Właśnie po ilości chętnych na dzienne studia tej prywatnej uczelni można wywnioskować co oznacza słowo "najlepszych" Mamy właśnie tutaj przykład "uczciwości" reklamy. Szkoda, że nasze władze tego nie chcą zauważyć. > jak stoją wrzesińskie uczelnie w rankingu solidności? > Jedej nie ma wcale, a druga jest gdzieś na szarym końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM 05.06.05, 22:53 > Kiedyś na wrzesińskim deptaku czytałem reklamę "Studiuj u najlepszych" > Właśnie po ilości chętnych na dzienne studia tej prywatnej uczelni można > wywnioskować co oznacza słowo "najlepszych" TEŻ MNIE TA REKLAMA OBURZAŁA, i dawałem temy wyraz. > > jak stoją wrzesińskie uczelnie w rankingu solidności? > > > Jedej nie ma wcale, a druga jest gdzieś na szarym końcu. CHCIAŁBYM USŁYSZEĆ KOMENTARZ NA TEN TEMAT BEZPOŚREDNIO Z TYCH SZKÓŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Rankingi Jacka 06.06.05, 22:32 Jacku - coś tak się przyczepił tych rankingów? Najpierw chciałeś utworzyć ranking podstawówek (po sprawdzianie klas szóstych), dałeś chyba też głos rankingowy w sprawie liceów... Teraz uwziąłeś się na szkoły wyższe (czy też policealne). A może byś tak się pochwalił "w czym Ty robisz" na co dzień, abyśmy mogli ogłosić jakiś ranking z Twojej działki, co? He he... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Rankingi Jacka 06.06.05, 23:08 1. Szkoły policealne moim zdaniem nie mają w obecnej sytuacji racji bytu. Tam dwa lata, w trzy lata licencjat. 2. A rankingi szkół? a) Zawsze były, tylko kiedyś przebiegały inaczej. Pamiętasz może, jak za komuny porównywano poziomy LO na podstawie przyjęć na uczelnie? (wtedy były dość ujednolicone uczelnie państwowe). Kiedyś już w IIIRP "Zenek" zapytany wprost o poziom naszego LO, powiedział, że nie ma rankingów. Więc teraz ma. b) Rankingi wyższych uczelni sa niezbęne w czasach kiedy powstaje tyle "cudów- wynalazków". SYSTEM RANKINGÓW, TO ZRESZTĄ NIE MÓJ POMYSŁ TO POMYSŁ, KTÓRY PRZYWEDROWAŁ DO NAS Z UE I USA. Tam ma to duże znaczenie. 3. Cholera, nie lubię uprawiać ogródków. (to w sprawie działki)haha 4. DO ROCHA: Napisałeś: "Uczelnie pierwszego stopnia powinny porzomnie przygotować do studiów II stopnia." Nie tylko. Mają przygotowywać, zarówno do studiów II stopnia, jak i DO PRACY NA ODPOWIEDNICH STANOWISKACH. Tylko kilkanaście procent licencjatów będzie studiowało dalej. Większość podejmie pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 16:39 Szanowna Pani Dyrektor! 1. Pytania. przy okazji zbiorę i podrzucę, na forum. Rozmowa indywidualna, nie załatwia sprawy. Chodziło mi raczej o szerszą, UCZCIWĄ informację. Uczciwą, czyli zarówno plusy, jak i minusy Szkoły, którą Pani kieruje. Przyzna Pani, że informacje o NKJO są skąpe i ograniczają sie do zachęt w czasie naboru. 2.> nie chce,aby ktoś zarzucal Pana burmistrza pytaniami,zarzutami, na które ja > moge odpowiedzieć. Ależ ja niczym Burmistrza nie zarzucałem. To było taczej takie obustronne przekomarzanie właśnie o fakt, czy NKJO jest filią UAM, do czego uporczywie przekonywał mnie Pan Burmistrz, czy JAK JA TWIERDZIŁEM nie jest co PANI POTWIERDZA. (przypomnę zaczęło się od wpisu na forum WW: www.wrzesnia.info.pl/html/forum/rozwin.php?nazwa=wrzesnia_forum1&pocz=0&watek=634&odpowiedz=10 "DO WICHURRY A CZEGO FILIĄ JEST WG CIEBIE WSPOMNIANE COLEGIUM?? W każdym razie nie UAM." i od reakcji na to Burmistrza, który utrzymywał, że taką filią Państwo jesteście). 3. Swoje zdanie na temat WSZ (a tak traktuję chyba słusznie kolegium), powiedziałem wielokrotnie. Popieram ich powstawanie (również we Wrześni), bo to jest zgodne z "nomenklaturą", czy standardem UE, ale ŻADAM wyraźnego rozróżnienia WSZ od uczelni Akademickich. 4. ŻYCZĘ OWOCNEJ PRACY I ROZWOJU WASZEJ SZKOLE (chciałem z sympatii napisać "SZKÓŁCE", ale znów mógłbym zostać zrugany) ŻYCZĘ SUKCESÓW JEJ DYREKCJI Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 16:17 Witam jeszcze raz, Pana prośba o publiczna prezentacie Kolegium nigdy do mnie nie dotarła, być może dlatego, ze nie pochadze z Wrzesni nie dociarałam na strony forum, informcje pojawiaja się w prasie, na plakatach,na oficjalnych spotkaniach , w szkołach i tam gdzie tylko się uda, proszę o pytania, co konkretnie Pana interesuje? chetnie odpowiem, ale nie moge obiecać, kiedy wejde na stronę forum, wiec jeszcze raz zapraszam do NKJO, U.Kropaczewska Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 16:57 no to JUŻ DOTARŁA. Mam nadzieję, że redakcje WW, Faktów i Wieści z Ratusza, chętnie udostępnią Pani swoje łamy. Mam nadzieję na uczciwą prezentację. (plusy, minusy, zalety, wady, sukcesy, kłopty, ilość słuchaczy i poziom naboru, poziom (wg skali maturalnej) naboru, itd) A swoją drogą, czy umowa NKJO z UAM, jest zastrzeżona, czy dostępna do wiadomości publicznej? Może warto ujawnić, jeżeli to nie tajemnica, jej zakres? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 03.06.05, 17:19 Młody człowiek, który kończy szkołę maturalną i ma zdolności językowe zawsze w pierwszej kolejności wybierze Uniwersytet Adama Mickiewicza. Jest to wybór odpowiedzialny i dający szansę w przyszłości. Nasz UAM jest postrzegany w Polsce jako najlepiej kształcący filologów. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 06.06.05, 22:00 witam ponownie, Staramysie bardzo, żeby dotrzec do jak najszerszej grupy osób, kilkakrotnie zamieszczalismy informacje o działalności NKJO na łamach prasy lokalnej, ale jeśli nadal odczuwalny jest ich niedosyt musimy sie bardziej postarać.Obiecuję,że postaramy się. NKJO nie jest Wyższą Szkołą Zawodową ,jest Zakładem Kształcenia Nauczycieli. Oczywiście,że można wymieniać zarówno plusy jak i minusy naszej szkloły, mamy sukcesy, ale i porażki,problemy tez nas nie omijają, mimo to bardzo mi zależy, aby NKJO było postrzegane przede wszystkim jako szkoła potrzebna we Wrześni. Obecnie 170 słuchaczy pobiera nauke na I i II roku, w nastepym roku planujemy przyjąć ok 30 osób naI rok na j. niemiecki i ok.60 osób na j . angielski. Zdajemy sobie sprawę,że nie jesteśmy szkołą pierwszego wyboru dla większości osób, dlatego planujemy II nabór wewrześniu, a w czerwcu w związku z NOwą Maturą przedłużamy termin składania dokumentów praktycznie do dnia egzamino wstępnych(dla osób ze stara maturą egzamin 30.06 i 01.07) a(dla osób z Nową Maturą 05.07) Jesteśmy bezpłatna szkołą państwową, która kształci nauczycieli j. angielskiego i niemieckiego. Co do solidności,nie wiem, czy solidność to tylko wykształcenie kadry, a w trym miejscu mogę zapewnic o odpowiednim wykształceniu wykładowców (dokumenty sprawdzało Ministerstwo), czy może solidność prowadzonych zajęć, do przedmiotów teoretycznych stramy się zapewnić kadrę wykładowców z UAM Poznań, programy nauczania do poszczególnych przedmiotów są konsultowane z opiekunami naukowymi z UAM, zakres odpowiada standardom uniwersyteckim, dlatego iż nasi słuchacze musza zdawać egzamin licencjacki w Poznaniu, przed komisja UAM,tę samą,która przed tym egzaminem stawia studentów UAM filologii angielskiej i germańskiej, Nie wszystkie osoby, które zostały przyjete sa dopuszczane do egzaminów Z praktycznej nauki języka(PNJ) z tego względu, iz ich poziom nie gwarantuje powodzenia i musza solidnie przygo towac się na wrzesien, aby móc podejść do poprawki. Również wśród osob przyjmowanych do NKJO sa takie,którym daliśmy duży kredyt,część z tych osób wykorzystała swoją szansę i podnieśli swój poziom języka na tyle wysoko, aby zdac egzamin, natomiast część oso będzie musiała powtórzyć rok.Albo I ,albo II. Studiowanie języlka nie jest łatwe, z czego wiele osób zdało sobie sprawe dopiero będąc u nas. dziękuję za miłe słowa pod adresem NKJO i mam nadzieje,że zwolenników wyższych uczelni na terenie Wrzesni przybedzie. Pozdrawiam serdecznie (chyba zaczynam lubić te pogadanki?!!?) Urszula Kropaczewska Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 06.06.05, 22:50 Dobry Wieczór! 1. > NKJO nie jest Wyższą Szkołą Zawodową ,jest Zakładem Kształcenia Nauczycieli Czy będzie Pani uprzejma przybliżyć tą konstrukcję? Co to znaczy? Czy mam rozumieć, że Państwa szkoła praktycznie przygotowuje "eksternów" dla UAM i sama nie ma możliwości wydawania żadnych dyplomów? Pamiętam, jakąś "hecę" z tego typu szkołą, gdzieś na Śląsku. Ponoć słuchacze tego typu szkół nie są studentami i w związku z tym nie mogą korzystać z niektórych przywilejów studenckich. Ile w tym prawdy?? Nie wiem. Liczę na kompetentne wyjaśnienie. Pisząc WSZ miałem na myśli uzyskanie wykształcenia wyższego I stopnia. (taki skrót myślowy). Ale w tej chwili rozmuniem inaczej. Rozumiem jak napisałem wyżej, jako przygotowanie "eksternistów". A może się mylę? 2. > Staramysie bardzo, żeby dotrzec do jak najszerszej grupy osób, kilkakrotnie > zamieszczalismy informacje o działalności NKJO na łamach prasy lokalnej, ale > jeśli nadal odczuwalny jest ich niedosyt musimy sie bardziej > postarać. Czytuję lokalną prasę (choć oczywiście nie tylko) i naprawdę jedyne co tam znalazłem o Waszej szkole, to zachęty do wstąpienia do niej i przesłodzone laurki. Jak Pani wie, każde przesłodzenie szkodzi i rodzi podejrzenia. Ponieważ to forum, ma jednak bardzo ograniczony zasięg, MAM NADZIEJĘ PRZECZYTAĆ PORZĄDNY ARTYKUŁ W WW, FAKTACH, CZY WIEŚCIACH. Mam nadzieję, że w/w tytuły chcąc być nośnikiem ciekawych i solidnych wiadomości udostępnią swoje łamy. Moze dyskusja na tym forum, pozwoli Pani napisać o rzeczach, które nas interesują. Pozwoli poznać najważniejsze problemy, jakie nas nurtują oczywiście w sprawie tej szkoły. 3. Pozostaje otwarte pytanie o umowę z UAM, przynajmniej w jej jawnym zakresie. POZDRWIAM. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: ZE ZDZIWIENIEM I ZADOWOLENIEM WITAM PANIĄ 07.06.05, 07:18 Czyli co? Kolejna zmyłka? Nie jesteście uczelnią wyższą tylko zakładem doskonalenia? Czy wasi słuchacze (żadni studenci) o tym wiedzą? Panowie burmistrzowie i starostowie - co wy na to? Czy słuchacze o tym wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Niestety. oszustwo, GŁUPIE OSZUSTWO 07.06.05, 11:05 Nietylko zmyła, ale i oszustwo. Kiedy o tym pisałem od dwóch lat byłem traktowany jako oszołom. No cóż, ludzie nie chcą rozumieć. Pytasz Burmistrz, Starosta? Przecież to był "ich motor". A NAJGŁUPSZE JEST TO, ŻE BYŁO TO OSZUSTWO NIEPOTRZEBNE. BZDURNE. Dlaczego? Dlatego, że prawda o tej szkole, którą teraz z wolna poznajemy, nie jest taka zła. Słuchacze nie są studentami, nie mają wszystkich przywilejów (JAKICH, jakie przywileje mają studenci, a nie mają słuchacze?), ale w zamian: -BEZPŁATNĄ NAUKĘ NA POZIOMIE LICENCJACKIM, -PODOBNO ZAPEWNIONY POZIOM, NA KTÓRYCH ICH (SŁUCHACZY STAĆ -umysłowo) I KTÓRY ZAPEWNIA ZDANIE EGZAMINU LICENCJACKIEGO. -DYPLOM PORZĄDNEJ UCZELNI PAŃSTWOWEJ - UAM. (oczywiście po zdaniu egzaminu) Moim zdaniem, to lesze niż jakieś kiepsko kontrolowane "Wyższe szkółki łapania myszy". Przy okazji pytanie: A jak stypendia w tej szkole?? Są?, jakie?, skąd? CZYLI: - TA SZKOŁA JEST POTRZEBNA, - GŁUPOTĄ JEST ZADYMA ROBIONA WOKÓŁ TEJ SZKOŁY, ABY TYLKO NIE POWIEDZIEĆ PRAWDY O NIEJ. Zadyma, która miała nam zrobić wodę z mózgów. PYTAM, PO CO TA ZADYMA? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Niestety. oszustwo, GŁUPIE OSZUSTWO 07.06.05, 11:07 Zadyma, czyli maskowanie prawdy dymem!! Dymem opowiadanych głupot i kłamstw, kłamstewek. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 12:36 Jestem tak zaskoczony tym, co tutaj przeczytałem, że trudno w to uwierzyć. W związku z tym może parę istotnych pytań: 1. Czy Zakład Kształcenia ma prawo używać nazwy Kolegium Języków Obcych? 2. Po zakończeniu nauki w tym Zakładzie co otrzymują słuchacze? Czyżby zaświadczenie o ukończonym kursie danego języka? Zdecydowanie lepszy jest już certyfikat językowy, który nie wymaga takiego czasu. 3. A co się stanie, jak słuchacz tego Zakładu nie zostanie dopuszczony do egzaminu przez Komisję UAM? Trzy lata zmarnowane? 4. Przepraszam, ale jaka to jest instytucja edukacyjna? Ani Szkoła Wyższa, ani Policealna. Czyli z czym mamy do czynienia? Przede wszystkim z czym ma młodzież tam uczęszczająca do czynienia? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 12:50 Zdecydowanie lepszy jest już > certyfikat językowy, który nie wymaga takiego czasu. Oczywiście NIE. Tu dostaniesz po zdaniu egzaminów dyplom licencjacki PORZĄDNEJ UCZELNI UAM. A certyfikatu nikt ci nie broni. > 3. A co się stanie, jak słuchacz tego Zakładu nie zostanie dopuszczony do > egzaminu przez Komisję UAM? Trzy lata zmarnowane? TAK SAMO JAK W KAŻDEJ SZKOLE KIEDY NIE ZDASZ EGZAMINU, NIE OBRONISZ PRACY LICENCJACKIEJ, CZY MAGISTERSKIEJ. To normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 13:05 Oczywiście NIE. Tu dostaniesz po zdaniu egzaminów dyplom licencjacki PORZĄDNEJ > UCZELNI UAM. Najpierw trzeba się dostać na tą porządną uczelnię. Patronat to nie jse filia. Każdy może siebie zrobić patronem beż żadnych zobowiązań. Są międzynarodowe certyfikaty, które dają kwlifikacje takie, jak po licencjacie, a czas jest zdecydowanie krótszy. > > TAK SAMO JAK W KAŻDEJ SZKOLE KIEDY NIE ZDASZ EGZAMINU, NIE OBRONISZ PRACY > LICENCJACKIEJ, CZY MAGISTERSKIEJ. > To normalne. Nic nie jest normalne. To nie jset Kolegiu Języków Obcych! Jego słuchacze nie są studentami, czyli nie mają przywilejów stypendialnych jak studenci! Ukończenie Zakładu Kształcenia absolutnie nie gwarantuje zdawanie licencjatu. Jest to jakaś pośrednia ścieżka, która może okazać się ślepą. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 13:14 > Najpierw trzeba się dostać na tą porządną uczelnię. Patronat to nie jse filia. > Każdy może siebie zrobić patronem beż żadnych zobowiązań. ROZUMIEM, ZE SPRAWA DOPUSZCZENIA DO EGZAMINU LICENCJACKIEGO JEST OBWAROWANA W UMOWIE MIĘDZY NKJO, A UAM. Mam nadzieję, że tą umowę poznamy. > Są międzynarodowe certyfikaty, które dają kwlifikacje takie, jak po > licencjacie, a czas jest zdecydowanie krótszy. NIE ZUPEŁNIE. Przecież to nie jest czas administracyjny, tylko czas nauki. A nauka, żeby była dobra wymaga czasu. Oczywiście są zdolniejsi, którzy uczą się szybciej, ale ci raczej idą na filologię uniwersytecką. I kwestia tych certyfikatów? Też nie jest do końca jasna. Licencjat UAM, jest licencjatem. Poczekajmy na wyjaśnienia Pani Dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 13:22 I kwestia tych certyfikatów? Też nie jest do końca jasna. Licencjat UAM, jest licencjatem. Oczywiście, że sprawa jest jasna. Są certyfikaty, zatwierdzone przez MEN, które dają kwalifikacje takie, jak licencjaty. Nie jest to żadna nowość. Właśnie ci zdolniejsi korzystają z tego i najczęściej nie podejmują studiów licencjackich, tylko konkretną filologię, która kończy się magisterką Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 13:33 > Właśnie ci zdolniejsi korzystają z tego i najczęściej nie podejmują studiów > licencjackich, tylko konkretną filologię, która kończy się magisterką > CO NIE PRZEKREŚLA POTRZEBY LICENCJATÓW. Nie wszyscy są jednakowo zdolni i chetni do nauki. Kiedyś były zawodówki, technika i ludzie kończyli na tym. Dziś mamy standarty UE. Nie ma (są w zaniku) zawodówki itd, ale to juz starałem się wytłumaczyć. Może jak kiepsko tłunmaczę, a może Ty nie nadążasz, albo tylko się przekomarzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 14:51 Myślę, że ironia nie jest tu na miejscu. Mówimy o szkolnictwie wyższym, a nie o zawodówkach i technikach. Standardy Unii Europejskiej! Właśnie jestem ciekawy, czy w Unii są Zakłady Kształcenia Nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 14:56 To, że tłumaczysz lepiej czy gorzej nie oznacza że masz rację , lub że ktoś musi się z tobą zgadzać. Więcej skromności i otwartości a nie autokratyzmu i monopolu myślowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 17:15 No to jak nie mam racji, to powiedz, jak to jest? Masz jakąś wiedzę, albo teorię? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 18:01 Przede wszystkim trochę jestem zdezorientowany, dla którego pana mam odpowiedzieć. Ale właściwie jest to bez znaczenia. Cały czas staramy się wyjaśnić status NKJO. Dowiedzieliśmy się dzięki szczerości Pani dyrektor, że nie jest to uczelnia wyższa kształcąca przyszłych licencjatów tylko Zakład Kształcenia Nauczycieli. Widać wyraźnie, że wygląda to na instytucję, która ma przygotować do zdawania licencjata z języka obcego na UAM. To, że ktoś objął patronat nie jest żadnym zobowiązaniem i wprowadza kompletną niepewność. Studiując na typowym Kolegium o statusie szkoły wyższej ( lub filii szkoły wyższej, najczęściej Uniwersytetu) ma się tą pewność, że przy średnich nawet wynikach jest się dopuszczonym do egzaminu licencjata, bo poziom przyjętych studentów jest odpowiedni. Jak się to nieraz mówi „u jednych 3 jest równoważne u drugich 5” Odnośnie struktury szkolnictwa średniego – dzisiaj nazwanego ponadgimnazjalnym, to o czym piszesz jest tylko twoją wizją, ponieważ w polskim prawie oświatowym nigdzie tego nie ma. Oczywiście masz prawo snuć myśli, że WSZ zastąpią w przyszłości poziom technika. Ale na dzień dzisiejszy takiego czegoś nie ma, tak jak w standardach UE nie ma tworów lub form oświatowych typu Zakład Kształcenia np. nauczycieli. Póki co szkoły zasadnicze są potrzebne, bo potrzebna jest cała gama zawodów na poziomie zasadniczym. Jaki ma być długi cykl kształcenia w tych szkołach jest kwestią dyskusyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 18:15 1. OK używam tych dwóch i tylko dwóch nicków. 2. To po moich wielokrotnych pytaniach Pani Dyrektor uchyliła rąbka tajemnicy, co bardzo cieszy. 3. Rozumiem, że szkoła ma jakąś konkretną umowę z UAM i własnie od kilku postów proszę o jej ujawnienie. 4. To, ze licencjaci zajmują miejsca techników jest faktem na rynku pracy i nie trzeba do tego żadnych rozporzadzeń. 5. ZSZ, jest na wymarciu, również na skutek działania rynku pracy. Po co przyjmować do pracy absolwenta zawodówki, skoro chetnie przyjdzie na to miejsce lepiej (choćby trochę lepiej) wykształcony technik? Nie wiem, czy pamiętasz jakie wymagania miał Massive, kiedy zaczynał u nas działalność? Matura "na taśmę", bo u nich matura, którą ma ponad 90% obywateli jest normą. Nie rozumieli naszych ZSZ. Później zrozumieli i przyjmowali po ZSZ. Tak, tylko, że Massive działał u nas. A przeciez nasi pracownicy, mogą teraz wyjeżdżać do UE. Czy musimy tylko z powodu różnic w "papierkach" być tam pomywaczami? Skoro weszliśmy do UE, dostosujmy do tego szkolnictwo. Dostosujmy, nie tylko wiedzą, ale i "papierkami". 6. Zakład kształcenia nauczycieli, o którym mówisz ja traktuję jako sposób na tanie przygotowanie się do obrony licencjatu, w omawianym wypadku UAM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 18:46 1. Wcale mi to nie przeszkadza. Po prostu trochę się zgubiłem. 2. I właśnie o to chodziło, żeby powiedzieć raz wyraźnie. Przykre jest jednak to, że cały czas nas oświecano wiadomościami o 2 uczelniach wyższych, co okazało się nieprawdą. Mam nadzieje, że młodzież tam chodząca o tym wie, bo w innym wypadku jest to poważne wprowadzenie w błąd. 3.Nie wiem, czy taką umowę(jeżeli istnieje) można upubliczniać.Lepiej, żeby istniała i miała jednoznaczne brzmienie o egzaminie licencjata. 4.Tak, ale i zachodzi również zjawisko odwrotne. Z całym szacunkiem dla WSZ, ale nieraz ich baza jest bardzo słaba w porównaniu z technikami i lepsze umiejętności praktyczne mają technicy niż absolwenci tych szkół. 5.Zgadzam się, tylko w nomenklaturze zawodów technika, nie ma wielu zawodów po szkole zasadniczej. I dlatego na dzień dzisiejszy są jeszce potrzebne. 6. Czyli jest to forma pośrednia - tak jak solidniejszy kurs językowy. Czy słuchacze o tym wiedzą? Znając wymagania UAM, do licencjata zostaną dopuszczeni ci z najwyższą średnią (chyba 4,5, może 4,0, może się mylę?)Czy wszyscy słuchacze są na takim poziomie? Co więc z tymi pozostałymi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 19:24 Czytam waszą mądrą dyskusję i wypowiedź pani dyrektor i jestem trochę tym zbulwersowany, ale tak właściwie potwierdza to wszystko, co już w tym wątku napisałem. Jaki jest stan prawny tej szkoły i czy można ją nazwać szkołą? Każda szkoła, którą się kończy szczególnie na tych ostatnich poziomach powinna dać jakieś kwalifikacje. Według tego, co tutaj jest pisane ta szkoła nie daje żadnych kwalifikacji tylko przygotowuje niby do egzaminu. To właściwie, co to jest? Zgadzam się w pełni, że wprowadzono wszystkich w błąd co do ilości szkól wyższych. Odpowiada za to miejscowa władza, która nie poinformowała mieszkańców, że kolegium językowe to nie żadna szkoła wyższa tylko jakiś zakład kształcenia. Jest to niesamowite postępowanie. Uważam również, że zawodówki są na wymarciu i powinny zniknąć z naszej edukacji. Jeżeli ktoś jest kiepskim uczniem, to powinien naukę kończyć na gimnazjum i dalszą edukację prowadzić u majstra. Jeżeli będzie mu w przyszłości zależało na wykształceniu to niech uzupełnia w formach zaocznych, wieczorowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 19:40 A CO, NIE MÓWIŁEM, ŻE TO JEST PRL W PIGUŁCE? Takiej propagandy sukcesu by się nie powstydzili czołowi aktywiści PZPR. Brawo towarzysze! Partia Zawsze Górą! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 20:44 Klaudiuszu. Pewne rzeczy w tym wątku są tylko nasymi przypuszczeniami na podstwie opisu pani Dyrektor. Mam nadzieję, że poznamy umowę z UAM, bo dopiero na podstawie tej umowy, będzie można powiedzieć więcej. Mam nadzieję, że nie jest tak czarno, jak to widzi Edward i Ty. Mam nadzieję, że zgodnie z moimi przypuszczeniami, ta szkołą ma głęboi sens. I tylko szkoda, że przez dwa lata utajniano wiedzę o tej szkole, że nie powiedziano wszystkiego, co powinno zostać powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Co się tutaj dzieje? 07.06.05, 21:59 > Pewne rzeczy w tym wątku są tylko nasymi przypuszczeniami na podstwie opisu Przypuszczeniem już nie jest to, że to nie jest szkoła wyższa. > Mam nadzieję, że nie jest tak czarno, jak to widzi Edward i Ty. Ja nie mam czarnego widzenia. Jeżeli młodzież - rodzice za nią nie płacili, to nie jest aż tak źle. Szkoda tylko, że jest to zafałszowanie prawdy i kolejna prowizorka. Mam nadzieję, że zgodnie z moimi przypuszczeniami, ta szkołą ma głęboi sens. > Myślę, że w obecnym stanie prawnym nie ma żadnego sensu. Zdecydowanie lepiej jest rozpocząc studia na normalnym Kolegium czy Uczelni państwowej nawet w tym wypadku zaocznie. > I tylko szkoda, że przez dwa lata utajniano wiedzę o tej szkole, że nie > powiedziano wszystkiego, co powinno zostać powiedziane. Właśnie tego nie mogę zupełnie zrozumieć u osób obecnie rządzących. Jest to traktowanie społeczeństwa jak głupców i analfabetów, którzy mają klapki na oczach i zaawansowany niedosłuch. To jest skandal! Odnoszę nieraz wrażenie, że ten nasz złośliwy kolega wercyngetoryks ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 06:59 > Odnoszę nieraz wrażenie, że ten nasz złośliwy kolega wercyngetoryks ma rację. No właśnie. A ja nieraz chciałbym jej nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:20 witam, NKJOjest szkołą wyższą, nasi słuchacze w momencie zdania egzaminu dyplomowego uzyskuja wykształcenie wyższe zawodowe, oraz uprawnienia do nauczania językja na poziomie do szkółponadgimnazjalnych włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:43 >NKJO nie jest Wyższą Szkołą Zawodową ,jest Zakładem Kształcenia Nauczycieli. To są Pani słowa. Proszę się w końcu zdecydować: Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:52 szkoła wyzsza to Uniwersytety, Wyzsze szkoły Zawodowe, oraz Kolegia Nauczycielskie oraz Nauczycielskie Kolegia Języków Obcych( z tym,że te oststnie podlegaja rozporzadzeniu o zakładach kształcenia nauczycieli).Na czele WSZ stoi REKTOR a Kolegium- DYREKTOR odsyłam do ustawu o systemie oswiaty Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 12:28 5.Zgadzam się, tylko w nomenklaturze zawodów technika, nie ma wielu zawodów po > szkole zasadniczej. I dlatego na dzień dzisiejszy są jeszce potrzebne. > 6. Czyli jest to forma pośrednia - tak jak solidniejszy kurs językowy. Czy > słuchacze o tym wiedzą? Znając wymagania UAM, do licencjata zostaną dopuszczeni > > ci z najwyższą średnią (chyba 4,5, może 4,0, może się mylę?)Czy wszyscy > słuchacze są na takim poziomie? Co więc z tymi pozostałymi? Absolwenci kolegium otrzymają dyplom ukończenia Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych w zakresie studiowanego języka. Absolwenci kolegium mogą także uzyskać tytuł licencjata podczas egzaminu dyplomowego w kolegium przed komisją uczelnianą Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu jeżeli osiągneli srednią ocen minimum 3,76 lub pół roku pózniej przed tą samą komisją. Dyplom uprawnia do pracy w szkołach podstawowych, gimnazjach oraz szkołach ponadgimnazjalnych. Absolwenci mogą ubiegać się o przyjęcie na 2-letnie magisterskie studia zaoczne na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu lub innych uczelniach w całym kraju. nkjo.wrzesnia.pl/ Zakładka: O KOLEGIUM. Tyle znalazłem. Licencjat, wiadomo, ale jeżeli ktoś nie zrobi licencjatu to: ???????? Pozostaje pytanie, na jakich zasadach (ustawach, rozporządzeniach) ten dyplom uprawnia do nauczania. I na jak długo te uprawnienia starczą? Czy absolwenci kolegium maja wpisane wykształcenie wyższe czy średnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 13:54 >Absolwenci kolegium otrzymają dyplom ukończenia Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych w zakresie studiowanego języka. Przecież to nie jset Kolegium tylko Zakład kształcenia Nauczycieli.Ptronat to nie Filia. Absolwenci kolegium mogą także uzyskać tytuł licencjata podczas egzaminu > dyplomowego w kolegium przed komisją uczelnianą Uniwersytetu im. Adama > Mickiewicza w Poznaniu jeżeli osiągneli srednią ocen minimum 3,76 lub pół > roku pózniej przed tą samą komisją. > > Chciałbym zobaczyć umowę z UAM> Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 09.06.05, 16:25 Witam, na stronie NKJO wkrótce(jesteśmy teraz zajęci egzaminami) znajdą sie wszelkie mozliwe dokumenty wyjaśniajace, na jakiej podstawie działa NKJO, m. in. POROZUMIENIE zawarte zUAM co do opieki naukowo - dydaktycznej oraz rozporzadzenie ,Które cytowałam. Proszę uprzejmie zajrzeć na stronę (w przyszłym tygodniu) i mam nadzieję, że niejasności, które powstały wyjaśnia się, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:09 Witam, odsyłam zainteresowane osoby do zapoznania się z Rozporządzeniem MEN z dnia 12 sierpnia 1997 w sprawie zakładów kształcenia nauczycieli(Dz.U.97.104.664) W paragrafie pierwszym w/w rozporzadzenia jest zapis: 1. zakładami kształcenia nauczycieli sa kolegia nauczycielskie i nauczycielskie kolegia języków obcych(...) 2. kolegia kształcą: 1) nauczycieli przedszkoli, szkół podstawowych, placówek oświatowo- wychowawczych, 2) W PRZYPADKU NAUCZYCIELI JĘZYKÓW OBCYCH RÓWNIEŻ NZUCZYCIELI GIMNAZJÓW< SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH(...) z tego jasno wynika jakie uprawnienia mają słuchacze poi ukończeniu kolegium. przystępuja oni do ezgaminu dyplomowego( w regulaminie kształcenia zamieszczonym na naszej stronie jast wszystko dokładnie opisane),otrzymują dyplom ukończenia naszej uczelni,mają w tym momencie wykształcenia wyższe zawodowe. A jeśli legitymuja się odpowiednią okreslona średnia(3,76) mogą przystepować do egzaminu licencjackiego w tej samej sesji, co daje im tytółlicencjata oraz możliwość ubiegania się o przyjęcie na uzupełniajace studia magisterskie(wg zasad okreslonych przez dana uczelnie) pozostałe osoby mogą przystapic do egzaminu licencjackiego w kolejnej sesji. Sprawa porozumienia: równiez w Rozporzadzeniu przytoczonym prze ze mnie powyżej ,w paragra fie 5 jest to porozumienie opisane, prosze tam zajrzeć. ktos napisał, że lepiej studiowacw normalnym kolegium - ODPOWIADAM wszystkie kolegia podlegaja temu samemu rozporządzeniu, więc wszystkie są normalne(prosze ewentualnie napisac o jakim konkretnym "normalnym " kolegium ta osoba mówi) Jesli nasuna sie Państwu jakies pytania w sprawie działalnościkolegium zapraszam, chętnie udzielę odpowiedzi, na początku lipca powinno ukazac sie w prasie sprawozdanie z działalności NKJO za bierzacy rok szkolny,życze miłęj lektury Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:12 Ciągle wisi sprawa tej umowy z UAM. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:37 bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?comm=jn&akt=Dz.U.97.104.664 isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html były w tym jeszcze jakieś zmiany w 2002 r isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html Choć wpisu, że sam dyplom kolegium daje wykształcenie wyższe nie znalazłem. może kiepsko szukałem Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:42 witam jeszcze raz paragraf 5 rozporzadzenia, na które się powoływałam w poprzednich wypowiedziach ustala zasady obejmowania opieka naukowo- dydaktyczna kolegium Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:47 A jak mają się uprawnienia słuchaczy w stosunku do uprawnień studentów. Stypendia, zniżki itd. Czy jest osobne rozporządzenie lokujące absolwentów kolegium w systemie szkolnym (poza zapisem w przytoczonym tu rozporządzeniu)? Skąd wynika, ze kolegium daje wyższe? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 15:02 Znalazłem jeszcze to: www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_175.php I całe multum różnych kolegiów: www.google.pl/search?num=50&hl=pl&q=kolegium+nauczycielskie&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 15:16 podrzucę, poczytam za chwilę. isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 17:38 Niestety. Poproszę jednak o konkretną ustawę i paragraf na mocy którego Dyplom tej szkoły mozna uznać za uzyskanie WYKSZTAŁCENIA WYZSZEGO. Ewentualny licencjat, to juz sprawa jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 19:47 witam, w WSZ mamy studentów, a w NKJO słuchaczy, w WSZ- rok akademicki,a w NKJO rok szkolny, ststut słuchacza nie daje mozliwości ubiegania sie o stypendia np. unijne i na tym ci ludzie tracą, gdy pojawiła sie mozliwość ubiegania sie o te stypendia kolegia wystąpiły do ministerstwa o zmiany w ustawie, uważam,że należałoby zrównać kolegia z WSZ aby zarówno słuchacze jak i studencvi mieli te same prawa, problem ten może rozwiązać ministerstwo, 15 lat temu,gy tworzono kolegia nikt nie przypuszczał,że będzie takie zapotrzebowanie na nauczycieli języków obcych, myslano chyba,ze kolegia szybko podzielą los SN, tak sie jednak nie stało, wręcz przeciwnie, z każdym rokiem przybywa tego rodzaju szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 17:58 ktos napisał, że lepiej studiowacw normalnym kolegium - ODPOWIADAM wszystkie kolegia podlegaja temu samemu rozporządzeniu, więc wszystkie są normalne(prosze ewentualnie napisac o jakim konkretnym "normalnym " kolegium ta osoba mówi) Szanowna Pani Ten ktoś, który to napisał to Klaudiusz. Jeżeli chce pani wiedzieć, co rozumiem przez „normalne” Kolegium to wyjaśniam: Kolegium Języków Obcych Uniwersytetu Adama Mickiewicza, Uniwersytetu Warszawskiego, Jagiellońskiego, Wrocławskiego, Łódzkiego, Gdańskiego, Szczecińskiego, Lubelskiego, Śląskiego, Białostockiego, Katolickiego itp. Pojęciu „normalne” ma znaczenie tradycyjne z wielkim dorobkiem naukowym, z tradycjami, oparte o konkretną uniwersytecką filologię, znane w Kraju, zarządzane przez JM Rektora. Tak, to jest wg mnie właściwe Kolegium i wcale nie chodzi tutaj o rozporządzenia. O poziomie nie będę tutaj wspominał, bo nie chcę nikogo urazić. Myślę, że doskonale pani wie, że na wymienione uniwersyteckie kolegia starają się dostać w zdecydowanej większości uczniowie bardzo dobrzy . I to jest pewien wyznacznik poziomu. Absolwenci kolegiów uniwersyteckich zawsze będą szybciej przyjmowani do pracy niż po pani szkole. Jest to zrozumiałe i nikogo nie powinno dziwić Jeszcze raz powtórzę, że szkoła pani nie jest w stanie konkurować z tymi uczelniami, a w obliczu zbliżającego się niżu nie wróżę jej przyszłości. Jest to oczywiście moje zdanie. Władze nasze, które mówią, że trzeba myśleć perspektywicznie jakoś o tym zapomniały. Nie zapomniały jednak i przytaczały takie argumenty przy likwidacji szkół podstawowych i średnich. Jest to swoiste podejście, jeżeli nie powiedzieć- ambicjonalne, a nie realistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 19:25 Jeden drobiazg. Odeślę Cię Klaudiuszy wyżej w wątku do statystyk wyższego wykształcenia. Jedyne czego się obawiam, to tego co było kiedyś z SN-ami. Dopóki brakowało nauczcieli ci po SN (wykształcenie średnie) byli OK. Jak było nauczycieli dość, to musieli dorabiac, albo odejść. Powtórzę jeszcze raz. Moim zdaniem ta szkołą ma rację bytu. I tylko 1. KAŻDY, KTO CHCE POWINIEN WIEDZIEĆ CO TO JEST I JAKĄ POZYCJĘ ZAJMUJE WŚRÓD UCZELNI. 2. UWAZAM ZA BŁĄD DOTYCHCZASOWE KAMUFLOWANIE PRAWDY. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 20:04 Uważam, że już w bardzo krótkim czasie nauczycieli języków obcych z wykształceniem uniwersyteckim będzie więcej niż zapotrzebowanie w oświacie. Tak samo będą oni preferowani w innych dziedzinach życia gospodarczego i społecznego. Pamiętaj, że ujemny przyrost naturalny a co się z tym wiąże pogłębiający się niż demograficzny spowoduje, że do pracy będą przyjmowani ci, którzy mają najlepsze wykształcenie, a to gwarantują najlepsze uczelnie. Ktoś ( mam na myśli naszych „przewidujących” włodarzy) powinien to w końcu zrozumieć. Dlatego nie widzę sensu tworzenia Zakładów Kształcenia na prawach Kolegium. I cały czas będę uważał, że mając do Poznania 50 km i bardzo szeroki wybór bardzo dobrych uczelni państwowych, z możliwością pomocy stypendialnej, absolwenci szkół kończących się maturą powinni tam szukać swoich edukacyjnych perspektyw. Jest to uzasadnione preferencjami pracodawców, a tu mamy prawdziwy wolny rynek. Mam tylko nadzieję, że nikt nie będzie wymuszał na instytucjach podległych samorządowi zatrudniania po wskazanych przez nie uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 20:33 Cały czas zapominasz o jednym szczególe. Dobry uniwersytet, na poziomie II stopnia skończyc mogą tylko najzdolniejsi i najbardziej pracowici. Dla najsłąbszych są (będą) technika. A WSZ, KOLEGIA SĄ DLA ŚREDNIAKÓW. Nie wszyscy mogą skończyć porządn uczelnie. Ponieważ wykształcenie wyższe I stopnia ma mieć około 60% społeczeństwa, to te WSZ i Kolegia są potrzebne. PAMIĘTAJ. ROZRÓZNIAJ I i II STOPIEŃ STUDIÓW. Ja wiem, że to w naszej mentalności niełatwe, bo mamy inne nawyki. Trzeba sie przestawić na UE. Gdzie znajdą pracę? To problem, ale przecież technicy, też gdzieś pracują. Np cały czas będą potrzebne asystentki z językami w firmach obcych. Wiele dokumentów, trzeba tłumaczyć. Może to z powodzeniem robić grupa licencjatów, pod kierunkiem mgr, czy dr. I firmy na to pójdą, bo wyjdzie im taniej niż zatrudnienie np samych dr. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 20:53 > A WSZ, KOLEGIA SĄ DLA ŚREDNIAKÓW. > > Nie wszyscy mogą skończyć porządn uczelnie Chwileczkę, ja nie chcę, żeby moje dzieci uczyły średniaki. Jest to jasne i zrozumiałe dla każdego rodzica. Ponieważ wykształcenie wyższe I stopnia ma mieć około 60% społeczeństwa, to te > WSZ i Kolegia są potrzebne. > Jeżeli nasza pozycja w UE ma polegać na statystykch nie do końca douczonych licencjatów czy tam wyżej wykształconych to jest obłuda i popieranie byle jakich "wyższych". Chyba, że będą ludzie ze sporymi umiejętnościami pragmatycznymi, dla których będzie potrzebny papierek. To jeszcze jestem w jakimś stanie zrozumieć. PAMIĘTAJ. > ROZRÓZNIAJ I i II STOPIEŃ STUDIÓW Rozróżniam I stopień wykształcenia uniwersyteckiego - licencjat uniwersytecki; II stopień wykształcenia uniwersyteckiego- magisterium; III stopień wykształcenia uniwersyteckiego- doktorat. Tak samo w przypadku Politechniki, Akademii Ekonomicznej, Rolniczej, Wychowania Fizycznego. Akademia Medyczna,ze względu na specyfikę, to już trochę inna jazda. Np cały czas będą potrzebne asystentki z językami w firmach obcych. > Wiele dokumentów, trzeba tłumaczyć. Może to z powodzeniem robić grupa > licencjatów, pod kierunkiem mgr, czy dr. > I firmy na to pójdą, bo wyjdzie im taniej niż zatrudnienie np samych dr. Będą to robili licencjaci po Uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 09.06.05, 17:14 > Chwileczkę, ja nie chcę, żeby moje dzieci uczyły średniaki. Jest to jasne i > zrozumiałe dla każdego rodzica. Czasami te średniaki okazują się w praktyce lepszymi pedagogami niż niektórzy przeintelektualizowani. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula_kropaczewska Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 14:32 Witam, certyfikaty nie dają takich samych uprzwnień co ukończenie kolegium i licencjat, po ukończeniu kolegium słuchacze sanauczycielami i maja prawouczyć,a certyfikat poswiadcza tylko znajomość językana danym poziomie, czyli takie osoby nie powinny uczyć O czywiscie, zdaza sie,że uczą, ale tylko dlatego,że nie ma osób w pełni wykwalifikowanych aby to robić. często sa to nauczyciele innym przedmiotów, są więc nauczycielami, ale dodatkowo te osoby powinny ukończyć kurs lub studia podyplomo\we z zakresie nauczania języka obcego.uczenie jezyka wymaga innej metodyki niz nauczanie np. matematyki. w roku 2006 ministerstwo zapowiada weryfikację uprawnień nauczycieli. Ale na pewno nie zakwestionuje uprawnień zdobytych w trakcie nauki w NKJO utworzenie NKJO we Wrzesni ma tę sytuację zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Co się tutaj dzieje? 08.06.05, 20:06 I konsekwentnie. Na jakiej podstawie absolwent kolegium ma prawo wpisywać w rubryce wykształcenie WYŻSZE. Ustawa paragraf Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I CO TAM PO SESJI RADY POWIATU?? 02.06.05, 17:14 Od dawna już mówię, że ta rada to PRL w pigułce, a to co piszą tylko to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: tęsknota za starym?? 04.06.05, 09:00 Widać, że u niektórych odzywa się tęsknota do starych czasów, kiedy mieli dobrze dzięki polskiej zjednoczonej robotniczej i jej satelitów. Patrząc jednak na skład tej cudownej „rady narodowej” trudno się dziwić. Mamy tam PZPR, SD, ZSL czyli nowy Front Jedności Narodowej. Dlatego należało kupić limuzynę Pierwszemu, a potem pomyślą o podobnej dla „Przewodniczącego Rady Państwa”. Kto wie, może już niedługo reaktywują starą milicję, bo czytając o tych starszych „kołaczkowskich dżentelmenach”, którzy potrafią bić bez pozostawiania śladów są na najlepszej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: tęsknota za starym?? 04.06.05, 17:04 Myślę, że o starym nie może być mowy. Po prostu stare dalej pozostaje, tylko barwy zmieniło, zresztą nie pierwszy raz. Oczywiście są tacy, którzy już tutaj mówili bądź mówią, że rozwalali komunę od wewnątrz, że wstępowali np. do SD, żeby nie zapisywać się do PZPR i inne tego typu dyrdymały. Jest to zwykła perfidia i próba oszukiwania społeczeństwa. Tak naprawdę PRL jest w dalszym ciągu w nich i praktycznie pozostanie już zawsze. Oni już inaczej nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś